Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 14.04.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Není represe jako represe
Hospodářské noviny | 14.4.2004 | rubrika: názory | strana: 10 | autor: Jan Jařab

Ti, kdo chtějí zakázat potraty a pozavírat lékaře za jejich provádění, už mají na kontě jeden úspěch. Média je označují za odpůrce potratů, zatímco všechny jinak smýšlející za příznivce potratů.
Protestuji. I já jsem odpůrcem potratů a sdílím humanisticky motivovanou úctu k rodícímu se životu. Nejsem příznivcem potratů, právě tak jako nejsem příznivcem alkoholismu, užívání drog, prostituce či pornografie. Spolu s ostatními liberály i pragmatiky si však myslím, že všechna tato zla nelze vymýtit paušální kriminalizací.
Podle některých je paradoxní, že se hnutí za kriminalizaci potratů aktivizuje právě v době, kdy počet těchto zákroků klesl na historické minimum. Mně se to však zdá z jejich pohledu logické. S tím, že prevence funguje, se přece zastánci represe nemohou smířit. Vždyť oni byli vždy proti sexuální osvětě i antikoncepci!
Kdepak, prevence, antikoncepce, sexuální osvěta nesmějí fungovat. Když se podaří postavit potraty mimo zákon a zatočit se sexuální osvětou u dětí, hned budou všichni koukat, kolik se tu bude dít kriminálních a zdraví nebezpečných zákroků, před nimiž bude nutno naši mládež tím větší represí chránit. Třeba vytvořením speciální protipotratové jednotky.
Analogie s oblastí drog je zřejmá, i když se u nich odehrál přesně opačný vývoj v čase. Zatímco před sto lety ve většině zemí žádné drogy zakázány nebyly a kuřáci opia nebo šňupači kokainu kromě svých zdravotních obtíží nepředstavovali větší společenský problém, po miliardách dolarů nalitých do války proti drogám jsou narkotika prvořadou světovou příčinou kriminality, přetékajících věznic a astronomických zisků organizovaného zločinu i jeho infiltrace do všech pater společnosti.
U drog se zkrátka represívní logika celosvětově prosadila. Jaký byl výsledek? Čím větší represe, tím větší ceny, tím větší zisky narkomafií a s nimi spojená korupce.
Aby represívní mašina zvyšovala obrátky, potřebuje, aby do jejího soukolí co nejvíc nešťastníků spadlo. I zde je tedy žádoucí potlačit osvětu, aby se dospívající nedozvěděli, jaký je rozdíl mezi trávou a heroinem. Když však před drogami "chráníme" dospělé stejně jako děti, pak nejen infantilizujeme dospělé, ale současně snižujeme ochranu dětí. Dá se dokonce říci, že tím distributory drog motivujeme k tomu, aby se orientovali hlavně na děti, což výrobci legálního alkoholu zjevně nedělají.
Na paušální a nediferencované válce proti drogám vydělávají jen dvě struktury, organizovaný zločin a speciální protidrogoví policisté. Zbytek společnosti na celé čáře prohrává. Kde by byly mafie, kdyby se nenašli politici schopní zavést (jistě z ušlechtilých důvodů) ve 20. letech v USA prohibici alkoholu? A kde by byly, kdyby na prohibici alkoholu nenavázala válka proti drogám?
Autor je zmocněncem vlády pro lidská práva

* Na paušální válce proti drogám vydělávají jen organizovaný zločin a specializovaní policisté. Ostatní prohrávají.
________________________________________________________________________

Kradl s plynovou pistolí
Blesk | 14.4.2004 | rubrika: Morava | strana: 4 | autor: (sč)

ZLÍN - V supermarketu chtěl ukrást za pětistovku cukrovinky pro sebe a různé dobroty pro psa muž (29) ze Zlína. Když vytušil, že je podezřelý, předal ženě (26) batoh, ve kterém měl v pouzdře uloženou střelnou zbraň. Komplicka se rychle vypařila, ale strážníci ji vypátrali na zastávce MHD. Bytoh jim vydala se slovy, že dotyčný si k ní dal věci do úschovy. Uvnitř byl kromě pistole i sáček naplněný pravděpodobně rozdrcenou marihuanou.
________________________________________________________________________

Centru pomáhají také lékárny, k injekcím dávají balíček rad
Olomoucký den | 14.4.2004 | rubrika: Šumpersko | strana: 6 | autor: Hana Kubová

drogová problematika

Šumperk * Od otevření šumperského K-centra, které pomáhá lidem závislým na drogách, uplynul rok. Za dobu existence služeb nízkoprahového centra využily desítky klientů, pro radu se naučili přicházet i rodiče, jejichž děti mají problémy s drogami.
Nedávno provedené průzkumy mezi školní mládeží na Šumpersku odhalily neradostná fakta: drogu někdy okusila nejméně polovina středoškoláků, marihuana je mezi žáky středních škol a učilišť běžná asi jako cigarety s tabákem. Z většiny mladých experimentátorů se problémoví uživatelé nestanou, o rizicích spojených s drogami by však měli vědět. "Naším cílem není rozkrývat distribuci drog, ale pomáhat lidem s jejich problémem," říká Miloslav Kubíček, vedoucí šumperského K-centra.

* Patrně nejčastěji užívanou drogou na Šumpersku je pervitin, z takzvaně měkkých drog marihuana. Dá se odhadnout, pro kolik lidí představují drogy problém?

Podařilo se nám navázat kontakt pouze s částí uživatelů drog. Mohu odhadnout, že problémy s nealkoholovými návykovými látkami má zhruba půl procenta populace, například v samotném Šumperku tak 150 lidí. Je také třeba rozlišit, zda někdo pouze s drogou experimentuje nebo je již závislý. Věk prvního kontaktu s drogou je kolem 13 až 16 let, závislosti se týkají věkové kategorie nad dvacet let. Tam značné riziko představuje nitrožilní aplikace. Také existuje mýtus, že drogy jsou problémy pouze větších měst. Pokud dnes někdo tvrdí, že u nich něco takového není, zřejmě se mýlí. Ten problém je pouze skrytý.

* Specifickou klientelou centra jsou rodiče, kteří mají podezření, že jejich potomci užívají drogy. Čeho by si rodiče měli u svých dětí všímat?

Pro rodiče starších dětí je samozřejmě těžké mít podrobný přehled o všech jejich aktivitách, přesto existují přibližně stejné příznaky, které by rodiče neměli podceňovat. Například nadměrná únava a spavost, rozšířené zorničky, zhoršení prospěchu ve škole, nezájem o dříve oblíbené aktivity, častým projevem je také zanedbaný zevnějšek. Mimochodem rodičům nabízíme jednoduché orientační testy na přítomnost omamných látek v moči.

* Smyslem K-centra je nejen poskytování informací a kontaktů na další odborníky, ale také například výměnný program použitých jehel a stříkaček. Osvědčil se?

Smyslem výměnného programu je především ochrana většinové populace před riziky, které představuje použitý zdravotnický materiál. To znamená, že chceme minimalizovat nebezpečí přenosu hepatitidy a HIV. Proto jsme před několika týdny rozjeli spolupráci s lékárnami, které mohou k zakoupeným injekcím přidat balíček od nás. Obsahuje kondom, lihový tampon a hlavně informace o bezpečném sexu, nabídku bezplatného testování na hepatitidu a HIV a další informace o K-centru a terénním programu. Zároveň distrubujeme nádoby, kam klienti mohou použitý materiál ukládat a my pak zajistíme jeho bezpečnou likvidaci.

Vedoucí šumperského K - centra Miloslav Kubíček.
________________________________________________________________________

Drogy vozil do věznice zapečené v chlebech
Kladenský deník | 14.4.2004 | rubrika: Kladensko | strana: 17 | autor: (spa)

Kladno - Před senát Okresního soudu v Kladně včera předstoupila další skupina lidí figurujících v případu rozsáhlého pašování drog a mobilních telefonů do věznice ve Vinařicích, který policie odhalila předloni na podzim.
Dva z obžalovaných byli v té době mezi odsouzenými, jeden navštěvoval ve věznici známého a čtvrtý byl řidičem pekařského vozu. Podle obžaloby pašoval zakázané látky do nápravného zařízení přímo v pecnech chleba.
V kauze je obviněno celkem šestadvacet lidí, případ je rozdělen do několika hlavních líčení. První čtyři obžalovaní vyslechli rozsudky před čtrnácti dny. Nejtvrdší trest si odnesl hlavní organizátor celé sítě, vězeň Pavel Vénos. Soud mu vyměřil sedmiletý nepodmíněný trest ve věznici s ostrahou.
Další z vězňů, Václav Klíma, by měl za mřížemi strávit tři a půl roku, bývalý dozorce Ivan Kostík a někdejší zdravotní sestra Romana Netrvalová odešli s podmíněnými tresty.
Včerejší líčení se čtveřicí dalších obžalovaných předsedkyně senátu Jitka Hauptmanová odročila za účelem dalšího dokazování a výslechu svědků na druhou polovinu května.
________________________________________________________________________

Drogy vyžadují papírování
Benešovský deník | 14.4.2004 | rubrika: Benešovsko | strana: 18 | autor: KAREL CHLUMEC

Tři státní instituce rozhodují o financích putujících na účet benešovského K-centra. Metodicky vedou a kontrolují jeho činnost a současně vyžadují velkou administrativu.

Benešov - Téměř tři tisíce kontaktů ročně vykazuje K-centrum v Benešově v oblasti drogové prevence a práce s drogově závislými. Evidují zde necelé čtyři stovky lidí, kteří mají nějaký problém s braním drog, pořádají exkurze, ve 258 případech zprostředkovali léčbu nejen drogovou, ale i návštěvu u psychiatra, kožaře nebo gynekologa. "Prevence, léčba a represe je v současném systému vyvážená. Během let se vytvořilo mnoho léčebných kontaktních center s proškolenými odborníky," říká vedoucí K-centra Hana Slámová, která s obavami sleduje snahu některých politiků posílit represivní složku drogové politiky na úkor prevence. "Mohlo by se stát, že pak na činnost dostaneme méně peněz," obává se Slámová, která by v tom případě musela přizpůsobit rozsah služeb a hledat sponzory. "Jsem i manažer, musela bych si nějakou cestičku najít," podotkla terapeutka.
Ročně hospodaří K-centrum se 750 tisíci. Značnou část prostředků na činnost získá centrum z prostředků města Benešov, další plynou z Úřadu vlády, rady pro koordinaci protidrogové politiky, a Krajského úřadu. Pro úřady musí K-centrum připravit podklady, hlášení, statistiky a další výkazy. "Papírování nás zatěžuje a zabere nám více než třetinu pracovního času," posteskla si Hana Slámová. Ta by uvítala, kdyby lejster bylo méně a ušetřený čas by raději věnovala klientům. "Každý poskytovatel dotace má své podmínky v rámci zákona," říká Viktor Mravčík z Rady pro koordinaci protidrogové politiky Úřadu vlády.
Do Káčka chodí mládež pro informace, ale i pár opravdových feďáků. Malé prostory centra nabízejí úvahu, zda se tam lidé s tak odlišným způsobem života nemohou setkat a negativně ovlivnit. "Takový kontakt nepřipustíme. Vždy tu sloužíme dvě a máme dvě místnosti, které oddělují dveře. Navíc klienta můžeme vpustit zvláštním vchodem," rozptyluje obavy Hana Slámová, která je přesvědčena, že Káčko zaručuje klientům anonymitu. "Větší možnost spojení světa s drogou a bez ní je na diskotékách, v parku, ve škole," říká Hana Slámová.
________________________________________________________________________

Co dnes zajímá náctileté? Podle policie drogy a sex
Českobudějovické listy | 14.4.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 9 | autor: LUCIA KOVÁČOVÁ

Písek - Policie sází na prevenci a ani letošní rok není výjimkou. Sami policisté navštěvují střední i základní školy a odpovídají na všechno, co náctileté zajímá ze všeho nejvíce. "Nejčastěji padají otázky kolem užívání drog. Co je ještě přestupek a co už trestný čin, jaký je rozdíl mezi postihem při výrobě a držení drog. V tomto směru panují mezi mladými časté mýty, které jim bohužel mohou přinést velké nepříjemnosti," uvedl specialista na drogovou problematiku Tomáš Mařík.
Druhou často diskutovanou otázkou je mezi mladými pohlavní zneužívání, tedy hlavně starost o to, aby se mladí muži náhodou nedopustili trestného činu. "Pro některé bylo velkým překvapením, že do zneužívání spadá i sahání na prsa a pohlavní orgány. Stálé nejasnosti a nové paragrafy, ve kterých se mladí zpravidla neorientují, jim mohou pěkně znepříjemnit mládí," uvedl odborník na mravnostní delikty Roman Keclík.
Práci policejních preventistů oceňují i sami učitelé. "Všechny tyto věci k životu našich žáků patří. Jsme rádi, že se o rizicích dozvědí dříve, než by se dopustili nějaké velké chyby. Myslím, že právě z přednášky a diskuse s policisty si odnesou zdaleka nejvíce, protože je to zajímá," uvedla zástupkyně ředitele Středního odborného učiliště a Učiliště v Písku Zuzana Sýbková.
________________________________________________________________________

Feťáci, homosexuálové a další novinářští podivíni
Lidové noviny | 14.4.2004 | rubrika: Horizont | strana: 9 | autor: Miloš ˇČermák

Středa Miloše Čermáka

Přitahuje žurnalistika vyšinuté a nenormální lidi? Klausův mnohaletý "nosič vody" Ladislav Jakl si myslí, že ano. Tak to aspoň řekl na semináři na VŠE, jehož přepis otiskl internetový server Česká média.
Jakl studentům vylíčil, jak jistá redaktorka Českého rozhlasu natočila rozhovor s politikem, který se v závěru podivil: "Jak o tom vy můžete nestranně referovat, když je mezi novináři tolik konzumentů drog?" V éteru ovšem prý rozhovor zazněl bez zmíněné věty. Kdo ji vystřihl? Podle Jakla "službukonající editor", který je "závislý narkoman".
Od konkrétního příkladu vede jen krátká cesta ke zobecnění, že žurnalisté jsou lidé "všelijak anomální a nestandardní. Na to jsou tvrdá statistická data," řekl Jakl. A posloužil stejně "tvrdými" daty opět z redakce rozhlasu. "Z osmnácti lidí je zhruba půlka pravidelných konzumentů drog, snad jen dva z těch všech žijí normálním rodinným životem, asi třetina - což je vysoce nadstatistické číslo - je homosexuálů."
Možná čerpá Jakl z vyprávění své ženy (která je mnohaletou rozhlasovou redaktorkou a také zřejmě i zmíněnou obětí cenzurujícího narkomana), možná ze svých vlastních novinářských zkušeností. Například i v LN. Málokterý člověk pohybující se na pomezí politiky a médií působí tak vyšinutě jako on. Ale nastolená otázka je příliš vážná, než aby byla smetena se stolu laciným osobním protiúderem. Tím spíš, že mnohé z Jaklových postřehů o novinářských nešvarech jsou trefné a přesné.

Ta důležitá otázka zní: je v novinářské profesi skutečně cosi patologického, co v ní zvyšuje procento "divných lidí"?
Pokus o odpověď začněme historickou oklikou. Minulý týden byli v New Yorku oznámeni letošní držitelé Pulitzerových cen. Nejvýznamnější ocenění pro novináře pracující v amerických denících založil vydavatel Joseph Pulitzer. Ten ve své poslední vůli v roce 1904 napsal: "Hluboce se zajímám o vývoj a povýšení novinářské profese. Strávil jsem v ní svůj život, považuji ji za šlechetnou a přisuzuji jí s ničím nesrovnatelný význam pro její vliv na myšlení a morálku lidí."
Že byl Pulitzer vydavatel bulvárního deníku, je paradox pouze zdánlivý. Za jeho života vlastně jiné noviny nevycházely. Byla to zlatá éra tisku nepoznamenaná rozhlasem ani televizí. Vydavatelé novin se učili vzájemně bojovat palcovými titulky a senzačními zprávami, ale také důvěryhodností.
Pravdou zároveň je, že novinařina byla v té době profesí s nicotnou prestiží. Reportéři většinou neměli žádné formální vzdělání. Byli skutečnými dělníky novin, čemuž odpovídaly jejich malé mzdy i nízké společenské postavení. Pulitzer se pro ně rozhodl založit školu a ocenit jejich práci cenou, jejíž význam tkvěl tehdy především ve značném finančním obnosu.
Pulitzer byl jedním z prvních, kteří pochopili důležitost médií. Jeho snaha ustanovit novinařinu jako regulérní obor s pevně danými pravidly byla odrazem obavy, že noviny mohou být zrovna tak přínosné jako škodlivé. "Naše republika a tisk mohou společně vzkvétat, ale i upadat," napsal Pulitzer ve své závěti. Jinými slovy: považoval za dobré pozvat novináře, považované v té době spíše za spodinu společnosti, mezi "slušné lidi".
A teď střih sto let. Píše se rok 2004. Finanční odměna spojená s Pulitzerovou cenou činí deset tisíc dolarů, což je pro špičkové reportéry ekvivalent jednoho až dvou měsíčních platů. Za sto let od napsání Pulitzerovy závěti se však nejen změnila hodnota udělované ceny, ale novináři podnikli pozoruhodnou cestu ze společenského dna mezi elitu. Zatímco dříve se obrazně řečeno tlačili kolem červených koberců vyhrazených celebritám, dnes si po nich vykračují společně s nimi.
Je tohle paradoxní konec Pulitzerova experimentu "polidštit" novináře? Mají dnešní žurnalisté navzdory svým drahým oblekům a vzdělání z univerzit stále tutéž mentalitu reportérských krys? A nejsou pro společnost, která je akceptovala (a zhýčkala pocitem výjimečnosti) nebezpečnější, než když byli na jejím okraji?
Zde je jádro současné kritiky, podle níž jsou média více inženýry než obrazem reality. Jsou to legitimní otázky, které je dobré si klást a hledat na ně odpovědi. Počítání narkomanů a homosexuálů v redakcích však asi není ten nejlepší začátek.
________________________________________________________________________

Při rozsáhlých akcích zajistila NPC desetitisíce dávek heroinu a kokainu
Haló noviny | 14.4.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 4 | autor: (vh, čtk)

PRAHA - Detektivové Národní protidrogové centrály (NPC) pozatýkali při celorepublikových operacích Sapa, Befel, Mlha a Kámen 26 lidí.

Součástí rozsáhlého zátahu proti překupníkům drog byla i nedávná zatýkací akce na parkovišti u hypermarketu Globus v Trmicích na Ústecku. Jednoho z podezřelých cizinců tam policisté zastřelili, když se jim snažil ujet a autem jednoho z nich porazil. »V měsíci dubnu vyvrcholily čtyři velké operace, které byly zaměřeny proti cizojazyčným zločineckým organizacím působícím na našem území,« řekl novinářům ředitel NPC Jiří Komorous . Nejvíce lidí, 14 Vietnamců a Albánec, bylo zatčeno při akci Sapa. Policie při ní rozprášila jednu velmi produktivní větev vietnamských prodejců drog. Patřil k ní i Albánec zastřelený v Trmicích. Při akci Mlha bylo v metropoli zadrženo pět českých občanů z romské komunity, kteří podle Komorouse distribuovali heroin. Při operaci Kámen zase skončil v rukách detektivů Albánec, který v Kubištově ulici v Praze 4 spravoval sklad s heroinem. Při akci Befel bylo zatčeno pět lidí - dva Češi, dva Albánci a manželka jednoho z nich. »Po 11 letech se nám podařilo opět zatknout šéfa velké organizace, který stál za mnoha aktivitami nejen v České republice, ale v celé Evropě,« zdůraznil Komorous. Tento Albánec byl dopaden po příletu z Balkánu na letišti v Praze-Ruzyni. Zatčen byl poprvé už v roce 1997, kdy byl postřelen a skončil ve vazbě. Po uplynutí vazební lhůty musel být ale propuštěn na svobodu. Všech 26 zadržených bylo obviněno z držení drog, vesměs skončili ve vazbě. »Drogy, se kterými obchodovali, byly hlavně heroin a kokain,« upřesnil Komorous. Jeho detektivové zajistili desetitisíce dávek obou nebezpečných látek. Podezřelým podle něj prošly rukama desítky kilogramů drog.
________________________________________________________________________

Mexický guvernér propustil půl tisíce policistů
Zpravodajství ČTK | 13.4.2004 | 05:47 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: ZDP

MEXIKO 13. dubna (ČTK) - Všech 553 příslušníků místní policie propustil v pondělí ze služby guvernér mexického federálního distriktu Morelos Sergio Estrada. Podle agentury Reuters chtěl guvernér rázným opatřením zatřást policejními silami poté, co byli dva policejní důstojníci obviněni z paktování s překupníky drog.

Příslušníkům ministerské policie byly kvůli probíhajícímu vyšetřování zabaveny zbraně a jejich kanceláře jsou podle úřadů hlídány.

Guvernér prohlásil, že opatření je součástí celkové změny vynucování práva v jeho státě. Estrada chce podle vlastních slov vytvořit policejní sílu, která by byla "více v souladu s potřebami společnosti".

Minulý týden soud uvěznil dva vysoce postavené policisty distriktu Morelos, kteří měli chránit šéfy drogového kartelu Juárez a pomáhat jim v letecké distribuci kokainu.

Zatykače byly vydány také na dalších pět státních úředníků, kteří jsou na útěku.

zdp
________________________________________________________________________

Brazilská policie zasáhla proti drogovým gangům ve slumech Ria
Zpravodajství ČTK | 13.4.2004 | 04:41 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: ZDP

RIO DE JANEIRO 13. dubna (ČTK) - Stovky policistů vtrhly v pondělí do největšího slumu brazilského Ria de Janeiro. Při zásahu proti drogovým gangům byli zabiti dva jejich členové, uvedla agentura Reuters.

Ve čtvrti z chatrčí (favele) Vidigal, již terorizují drogové gangy, od minulého pátku zahynulo už deset lidí. Jeden z gangů totiž zahájil ozbrojený útok na sousední favelu Rocinha, v níž chtěl ovládnout obchod s drogami. Policie tvrdí, že v obou čtvrtích se ukrývá 112 překupníků drog.

Brazilský ministr spravedlnosti Marcio Thomaz Bastos prohlásil, že vláda je připravena na udržení míru v Riu nasadit i armádu. "Pokud to bude nutné...vláda použije ozbrojené síly," řekl ministr na tiskové konferenci v metropoli země Brasílii.

Během pondělka nad městem přelétávaly policejní vrtulníky a na zemi si těžkooděnci se samopaly a neprůstřelnými vestami klestili cestu kopcovitým terénem obou slumů.

Podle policie je v obou čtvrtích poblíž slavné pláže Ipanema nasazeno více než 1200 mužů.

Rocinha je považována za jeden z největších slumů Latinské Ameriky. Žije v něm kolem 150.000 lidí.

zdp
________________________________________________________________________

Spor o vodkovou zmrzlinu
Haló noviny | 14.4.2004 | rubrika: Ze světa | strana: 14 | autor: (čtk)

CANBERRA - Nová zmrzlina s příchutí vodky, která se v Austrálii objevila na pultech obchodů, se stala příčinou ostrých půtek mezi jejími výrobci a odpůrci návykových látek.

Protidrogoví aktivisté zuří, že vinou vodkové zmrzliny, která je k mání v jihoaustralském státě Viktoria, se děti ve velmi raném věku seznámí s chutí alkoholu formou, která je pro ně velmi přijatelná. Výrobce nové pochoutky, kterou reklamy označují za »nezákonné, neřestné magnum s příchutí brusinkové vodky«, se ale vehementně brání, že neobsahuje ani kapičku alkoholu jen vodkovou a brusinkovou příchuť. A zmrzlinu si kupují z více než 90 procent dospělí, zatímco děti dávají přednost jiným mraženým pochoutkám, trumfuje firma Streets. A navíc prý se zmrzliny s příchutí rumu a brusinek prodávají už třicet let. Nadace pro boj proti drogám ale firmu Streets obvinila, že hanebně zneužívá pověstnou zálibu Australanů v alkoholických nápojích.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma