Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
zapojení zářivky - Klikni zde pro originální téma
koffe
Asi jsem blbej ale zapojil jsem zářivku podle plánku tady na fóru a akorát vyhodil pojistky a opálil zásuvku. Popíšu co mám: zářivka 14w, tlumivka 18-22w a kondenzátor. Je možný že se pletu v těch součástkách. Tlumivka je jasná protože je to na ní napsaný. Kondenzátor je podle mě takovej malej plastovej váleček a startér předpokládám vypínač (dal jsem jenom drát). Jinak je to přesně zapojený podle toho plánku. Ještě možná jestli tam nehraje roli fáze ale o tom nic na plánku nebylo. U tý tlumivky mi v hornbachu tvrdili že by to mělo jít i když má větší watáž. Něco v tom zapojení krátce zaplesklo (nevim co protože jsem na tom měl plastovou krabici kdyby to bouchlo) je možný že se něco odpálilo a popřípadně co? Díky za pomoc.
ribak
som sice outdoor, ale nieco mi hovori ze ten starter nebude vypinac...
koffe
No mam taky ten pocit. A co je teda ten kondenzator. Doufam že jsem neodpalil zařivku.
koffe
Poraďte mi prosím kde mám chybu. Už je mi jasný že na 99% jsem si spletl ten strarter ale co ten kondenzátor. V hornbachu mi žádnej nedali tak nevim co s tim. Dík
re:Bit
Ale jo, kondik se tam dava, je to na vykompenzovani jalove slozky proudu, a blablabla, proste s tim kondenzatorem ti to bude min zrat elektriny a dokonce ti to nebude rusit televizi apod, no ale vice by ti urcite poradil napr. VIRIDIS zdravim a kyti zdar
Sinuhet
Tlumivka je tezka kovova krabice se dvema vyvody. Starter je maly valecek, plastovy, nebo kovovy se dvema vyvody. Kondenzator byva vetsi kovovy valecek, take dva vyvody. Byva na nem napsana jeho kapacita v nejakych zlomcich Faradu (F), zlomky jsou mikrofarad, nF, pF,atd...
Funguje to i bez toho kondenzatoru, ale je lepsi ho tam mit.
Hyena
So,
starter zapali vyboj v trubici, kdyby tam nebyla tlumivka, tak se trubka spali. I to uz se mi stalo... zkratoval sem to "omylem" zkouseckou. Osobne mi bezi ve skrini 4 zarivky, kazda s vlastni tlumivkou, pac silnejsi nez 32W nemeli. Bez kondiku... nevim, na co sou, ale jinak by nebyli na schematech na tlumivce. Vypinac nemam... je tam mechanic. casovac.

Hola hola
Wik
Zdravim,
potřeboval bych poradit. Vím, že je tu toho už dost ohledně zapojení zářivek, ale potřeboval bych poradit s výběrem součástek.

Kvůli menších rozměrů skříně (40 x 52cm) jsem musel přistoupit ke koupi 6 zářivek(10W,33cm,10Kč) z katalogu GM elektrnik(GME.cz), 1x tlumivka Layrton ARC 65W (85Kč)(Janca.cz),6x starter BRILUX-BS1 4-20W(janca.cz), 2 x fól.kondenzátor CF5 -4NF/3 RM5 250V (2,5Kč)(GME.cz).

Myslíte, že je to OK? Hlavně ten kondík se mi zdá levný. Ty zářivky si pohlídám, aby měly správné spektrum. Poraďte, co by jste vyměnili nebo jaké typy by jste raději použili z obchodu gme.cz a janca.cz.

Sory za zdržování a díky za každou odpověď.
Hyena
Tak určitě bych přidal nějaký tlumivky, protože když pojede 6 zářivek najednou a jedna vypne, ostatní pojedou na vyšší výkon, což jim na životnosti nepřidá ;) a pak to pojede jako řetězák :D
Aspoň 1 tlumivku na dvě zářivky. Jedu to doma už přes rok a je to celkem stabilmní
Wik
Potřeboval bych poradit.
Zapojil jsem 4 zářivky 15W do serie. Tlumivka je 65W.

Pro upřesnění: Fázi ze sítě jsem zapojil na tlumivku. Dále pokračuje přes zářivky sériově a konec jde na zem.

Ke každé zářivce mám napojený starter a nechce se to rozsvíti. Čím to může být? Když pootočím starterem, někdy ta jedna zářivka blikne, ale nerozsvítí se.

Díky za radu.
ChutkaR
čau zkopíroval jsem to u zdejšího člena třeba ti to pomůže http://elektrika.cz/data/clanky/zar...trukce-zapojeni
medulda
Wik: Nikdy jsem se nesetkal s možností zapojit 4 zářivky do série na tlumivku. Běžně se vyrábí lineární zářivky ve wattážích 18W (600mm délky) a 36W (1200mm délky) a k nim příslušné tlumivky. Při použití trubice 18W a tlumivky 36W je možné zapojit dvě trubice na tlumivky způsobem, který uvádíš. Nikdy jsem se ale nesetkal se schématem, ani se zmínkou, že by to mohlo jít s více trubicemi nebo při jiné kombinaci wattáží.
Množství do série zapojených zářivek totiž není neomezené, ani při použití patřičně dimenzované tlumivky. V síti je napětí cca 230V, na běžné 36W zářivce je při provozu 100-120V. Další napětí "zůstane" na tlumivce, která musí mít dostatečnou indukčnost pro zapálení výboje. Výkon na žhavících vláknech se při sériovém zapojení také rozdělí.
Můj názor tedy je, že 4 zářivky na jednu tlumivku zapojit nelze.
Hanyz
Třeba to Wik za ty 4 roky nějak vymyslel ;)
medulda
:D jsem si nevšiml... sorry
Mechac
Wik: Ses si jistej tim seriovym zapojenim? Predne kdyz odejde jedna zarivka nebudou svitit vsechny. Bezne se ctvercovy zarivkovy svitidla(4x18W) zapojuji po dvou do jedny 36W tlumivky. Bohuzel si takhle z hlavy nevzpomenu jak bylo to zapojeni.
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od Mechac
Bezne se ctvercovy zarivkovy svitidla(4x18W) zapojuji po dvou do jedny 36W tlumivky. Bohuzel si takhle z hlavy nevzpomenu jak bylo to zapojeni.


A nevíte, jak je to se startéry? Někde jsem totiž četl, že pokud je světlo zapojené takhle, je k tomu zapotřebí speciální startér. Nevím ale, jestli je to pravda.
Mechac
Hm uz je to nakej ten patek, ale myslim ze zeleny takovy 18-22W. Na kazdou jeden.
kobra777
Včera jsem si stím taky nákej čásek hrál než se mi to konečně podařilo rozsvítit:):) zkusím sem fouknout náke foto jestly z toho něco vyčtete.
anakin
hosi pomozte mam gib hps len 100w na zaciatok potrebujem tam nejaku elektroniku alebo to ozem n priamo zapojit?
SMOKER
anakin: Na priamo to urcite nezapajaj, v lepsom pripade by sa nic nestalo v horsom poseres vybojku abo ti to prdne :) Potrebujes Starter, Tlmivku a ked tak kondik ... popripade predradnik .. ale mas to vsetko vysvetlene vo FAQ takze skus najprv pohladat az potom sa pytat... keby si sa aspon pytal v spravnej teme ale toto je topick o ziarivkach nie o sodikovych vybojkach ;)

Hanizek: ziadny specialny starter neni treba staci mat obyc starter na spravny vykon ... (robia sa tusim 5-22w a 22-36w alebo tak nejako) jediny rozdiel pri zapojeny dvoch ziariviek na jednu tlmivku je ten ze ti mozu sucasne svietit iba obe, a nemozes zasvietit len jednu pretoze ziarivky su v podstate zapojene do serie a treba mat uzavrety obvod a samozrejme mat ziarivky spravnych vykonov aby prechadzajuci prud nebol prilis silny alebo slaby :)
Hardy
Čus, chtěl bych se zeptat, jaký mám vybrat kondenzátor pro zapojení 2×18W zářivek na jednu 40W tlumivku? Zapojené to už vše mám bez kondenzátoru a svítí to...
Zioło
Tam by si mohol dať kondík o kapacite 8 μF, možno aj menej...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma