Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 07.04.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Kritika protidrogové politiky vyvolala nevoli odborníků
ČRo 1 - Radiožurnál | 6.4.2004 | 18:00 | pořad: Ozvěny dne

Eva ZILIZIOVÁ, moderátorka
--------------------
Lidovecká kritika protidrogové politiky vlády vyvolala nevoli mezi odbornou veřejností. Proti postoji KDU-ČSL protestují čtyři křesťanští duchovní, kteří se chystají zorganizovat i petici. Podpořili je i naši přední psychologové. Lidovecké argumenty se podle nich neopírají o žádný vědecký názor.
________________________________________________________________________

Pylová informační služba objeví občas i marihuanu
Vysočina - noviny Jihlavska | 7.4.2004 | rubrika: Jihlavsko | strana: 4 | autor: Ivan Polák

zdraví

Jihlava * Každý čtvrtý člověk dnes trpí nějakým druhem alergického onemocnění a polovinu těchto případů mají na svědomí pylová zrna rostlin. Protože se alergie již dávno řadí mezi závažné civilizační choroby, byla pro lékaře i pacienty zřízena pylová informační služba.
"Hlavním smyslem její činnosti je stálé upřesňování obecně známých pylových kalendářů, to znamená přesné stanovování doby, kdy ten který druh rostliny skutečně začíná kvést," vysvětlil garant pylové informační služby Jan Hofman ze Zdravotního ústavu se sídlem v Jihlavě. "Ono to závisí samozřejmě hlavně na klimatických podmínkách. Například dobře známe měsíc, kdy začínají kvést břízy, ale letos se počasí zbláznilo, takže pokvetou přibližně o měsíc později než vloni," dodal zástupce ředitele jihlavského zdravotního ústavu Jiří Kos.
Česká republika se zapojila do evropské monitorovací sítě před dvanácti lety a nyní na jejím území pracuje celkem dvanáct měřicích stanic. Ta pro Vysočinu našla své místo v Havlíčkově Brodě a monitoruje pyl v ovzduší od března roku 1997. Měřicí přístroj prosává vzduch rychlostí průměrného lidského dechu na kruhovou lepicí podložku, která přesně za týden dokončí jednu otočku. Po rozstříhání na kousky ji laboranti nalepí na podložní sklíčka, obarví a potom počítají a určují pylová zrna. Ta živá, která vyvolávají alergické reakce, se barví červeně a neškodná mrtvá zůstávají šedá či hnědavá. Týdenní měření probíhají nepřetržitě po celou pylovou sezonu, data z ČR shromažďuje brněnské centrum. Všechny informace mají okamžitě k dispozici odborní lékaři-alergologové, a jsou také volně přístupné na webových stránkách. "Chci-li jet na dovolenou do Jugoslávie, podívám se napřed na internet, jestli tam zrovna nekvete to, co mi vadí. V případě, že ano, tak počkám, anebo si s sebou vezmu patřičné léky," podotkl Jiří Kos.
"Dosahujeme i různých vedlejších úspěchů, například v boji proti drogám. Již několikrát jsme třeba objevili ve vzduchu pyl konopí setého a byli schopni určit, odkud přiletělo," uzavřel Jan Hofman.
Více informací o problematice alergií přineseme ve čtvrtečním vydání deníku Vysočina.
________________________________________________________________________

Unie si umí hravě poradit s heroinem i marihuanou
Táborské listy | 7.4.2004 | rubrika: Táborsko | strana: 16 | autor: JANA HEŘMÁNKOVÁ

Tábor - Tříletá Unie čenichá kolem přistavené dodávky. Najednou začne šśastně štěkat. V kufříku uvnitř vozu objevila to, kvůli čemu ji vojenští policisté nasadili do akce - drogu. Tentokráte to sice byla jen hra, ale i tak si může za odměnu chytit svůj oblíbený míček. Unie patří mezi čtyřnohé specialisty určené k vyhledávání omamných látek. Nejen o ní jsme hovořili se psovodem, jemuž -
vzhledem k utajení - říkejme třeba pan Roman.

* Kolik takových psů má vojenská policie na starosti?

Přesný počet říci nemohu, ale desítky jich nejsou.

* Jsou na tuto práci potřeba speciální rasy?

Pes musí mít především výborné schopnosti. Při výběru - vykupujeme je od civilistů odborná komise zkoumá reakci na povrch, na střelbu, prostředí . . . Vhodný je tak jeden pes z deseti.

* Odkdy je zvíře možné cvičit?

Asi od patnácti měsíců.

* Jak dlouho takový výcvik trvá?

To je různé. Má fena Unie byla za deset měsíců připravena k akci, ale předcházela tomu předvýchova.

* Jak tvrdý je trénink?

Cvičíme asi hodinu denně, vše je formou hry. Psi milují aport a na něm je založen i výcvik. Trénink a akce jsou zaměřeny na psychiku psa, jsou pro něj hrou.

* Na co policejní psi nejčastěji umírají?

Na selhání vnitřních orgánů.

* Unie je vaše?

Byla mi přidělena, ale žije v naší rodině, patří do ní.

* Jezdíte často na akce?

I dvakrát do týdne. Unie je vycvičena na vyhledávání drog. Jiní policejní psi se zase specializují na zbraně či výbušniny.

* Už se vám podařil nějaký výjimečný zásah?

O tom se nemohu šířit.

* Musí mít speciální stravu?

Strava je vhodně upravená, aby obsahovala speciální vitaminové doplňky a byla bohatá na minerály.

* Souvisí nějak jméno vaší fenky s blížícím se vstupem České republiky do Evropy?

Ne, je to náhoda. Unie už své jméno měla v době, kdy mi byla přidělena.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 7.4.2004 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 7

* »Tráva« v sáčku
HAVÍŘOV (tch) - Obvinění z držení omamných látek bude čelit mladík (21) z Havířova. Policie u něj našla mikrotenový sáček, ve kterém byly více než čtyři gramy sušené, velmi kvalitní marihuany.
________________________________________________________________________

Kriminalisté odhalili v Brně laboratoř na výrobu pervitinu
Zpravodajství ČTK | 6.4.2004 | 10:58 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: ZR

BRNO 6. dubna (ČTK) - Kriminalisté odhalili v pátek v brněnské městské části Žabovřesky laboratoř na výrobu pervitinu, kterou si v bytě známého udělal osmadvacetiletý muž. Větší množství laboratorního skla, chemikálií a léků k výrobě šesti gramů drog našli zcela náhodou. "Muže jsme zatýkali, protože včas nenastoupil do vězení, kde si měl za krádeže odpykat 18 měsíců," řekla dnes ČTK policejní mluvčí Jana Šípková.

Při akci si kriminalisté důkladně prohlédli byt, v němž muž bydlel. Dvě místnosti byly plné laboratorního skla a nejrůznějších potřeb k výrobě drog. Vše nasvědčuje tomu, že se pachatel teprve na výrobu pervitinu připravoval, doplnila mluvčí.

Muž byl hned po zatčení předán k výkonu trestu do věznice v Brně-Bohunicích. Jeho aktivitami v souvislosti s drogami se nyní zabývají kriminalisté. Zadrženému za pokus nedovolené výroby a držení psychotropních a omamných látek hrozí až tři roky vězení.

Pervitin patří v Brně k nejužívanějším tvrdým drogám. Gram této látky se ve městě prodává asi za 1000 korun. Policie letos v jihomoravské metropoli odhalila již šest laboratoří k jeho výrobě.

Vladimír Klepáč zr mol
________________________________________________________________________

Peníze pro teroristy plynou i z Česka, důkazů je ale málo
Hospodářské noviny | 7.4.2004 | rubrika: z domova | strana: 2 | autor: SABINA SLONKOVÁ, MILAN FRIFRICH

Členové teroristických skupin využívají peněz od drogových dealerů nebo od afgánských převáděčů

Policie i tajné služby sice mají spoustu signálů o tom, že nejrůznější teroristické organizace využívají peněz i z České republiky, za jednoznačně prokázaný však považují jediný případ.
Přišlo se na něj před časem v rámci rozsáhlé protidrogové operace. Detektivové vyšetřovali drogový gang a zjistili, že jeho peníze získané z obchodu s narkotiky využila mezinárodní teroristická skupina nákup zbraní.
"Týkalo se to islámských teroristů. Nebyla to Al-Káida, ale nic bližšího k tomu nelze říct. Všechny informace jsme předali do zahraničí," potvrdil informace HN šéf protidrogové brigády Jiří Komorous.
Experti na boj proti terorismu jsou přesvědčeni, že teroristické skupiny kromě peněz z drog financují své aktivity i ze zisků plynoucích z převádění cizinců.
"Spolu s Němci a Rakušany jsme zatkli čtyřicetičlenný gang, který organizoval přechody hranic pro běžence převážně z Afghánistánu. Za dva roky dostal přes hranice asi šedesát tisíc lidí. Máme signály, že část ze zisku plynula právě k lidem z Al-Káidy, ale nedokázali jsme to," uvedl policejní důstojník, který je s případem obeznámen.
I přes chybějící důkazy považují ministerstva vnitra i zahraničí financování teroristických buněk z Česka za vážný problém. Připravovaná změna trestního zákona proto počítá s tím, že v budoucnu by měl stát tvrdě postihovat nejen zástupce firem podporujících teroristy, ale i společnosti jako takové. Takový postup zatím současné zákony neumožňují.
"Je to jeden z nástrojů, který Evropané k zaškrcení finančních zdrojů teroristů potřebují," souhlasí Radek Khol, analytik pražského Ústavu mezinárodních vztahů.
Úřady v zahraničí odhalily několik případů, kdy teroristické buňky využívaly peněz od nadací a obecně prospěšných společností, které zakládali lidé z arabské komunity.
"Je otázka, jestli se to týká i České republiky. Tady je počet takových charitativních organizací zatím omezený, ale do budoucna se to může změnit," dodal Khol.
Z nejnovějších zjištění tajných služeb i kriminalistů vyplynulo, že Česko už nelze považovat za zemi, kterou teroristé výlučně využívají jen jako klidovou zónu, a jejich útoky tu proto nehrozí.
V Česku totiž měli tradičně silné zázemí teroristé z radikálních palestinských skupin, ale nikoli lidé napojení na současnou největší hrozbu: organizaci Al-Káida.
Komunistický režim nadějným kádrům z Libye, Egypta, Sýrie a Iráku poskytoval v zemi po tři desetiletí výcvik ve vedení partyzánské války. Někteří z rekrutů pak v Česku zůstali, založili firmy a poskytovali svým "kolegům" jakýsi servis: vyřizování falešných pasů, finančních transakcí nebo jen pobyt v lázních.
"Dnes už se ale nedá říct, že jsme pro teroristy plně týlovou zemí. Pro ně je přirozenější prostředí tam, kde je početnější muslimská komunita, jako jsou třeba Francie, Španělsko či Holandsko," míní šéf rozvědky František Bublan.
V tom se s ním shoduje i Radek Khol: "Spoléhat se na argument, že si tady nechtějí rušit svůj klid, už zřejmě nelze. Byť na tom argumentu něco je. Ale faktem je, že teroristé se spíš schovají tam, kde je společnost etnicky pestřejší."
Bublan nicméně varuje, že situace se může změnit. "Pokud budeme váhat s evropských zatykačem, se zmrazováním jejich peněz, budou tu mít výhodnější podmínky než jinde," dodal šéf rozvědky.
Na přijetí evropského zatykače a dalších protiteroristických opatřeních tlačí i Evropská unie. "Nejdůležitější je okamžité zavedení společného zatykače," řekl předseda Evropského parlamentu Pat Cox.

S ČÍM POČÍTÁ ZÁKON
* Firmu, která financuje teroristy, bude možné trestat (nyní jdou před soud jen její představitelé a firma funguje dál).
* Tresty budou buď finanční (výše pokuty je neomezená), nebo bude možné v krajním případě firmu zrušit a zkonfiskovat její majetek.
* Návrh už projednala legislativní rada vlády a poslala jej kabinetu.
Zdroj: Legislativní rada vlády
________________________________________________________________________

Nabízela »perník«
Blesk | 7.4.2004 | rubrika: Střední Čechy/Praha | strana: 4 | autor: (jad)

MLADÁ BOLESLAV - Sedmnáctiletá dívka prodávala pervitin! „Zjistili jsme, že drogu od ní získalo v pětadvaceti případech nejméně třináct lidí,“ uvedl mluvčí policie Ladislav Mareš. Mladá slečna je podezřelá, že drogu prodávala od 200 do 800 korun v různých dávkách po celé Mladé Boleslavi od loňského září. Policie ji obvinila z nedovolené výroby a držení omamných látek a jedů.
________________________________________________________________________

Policie dopadla další členy gangu dealerů drog
Lidové noviny | 7.4.2004 | rubrika: Domov | strana: 4 | autor: Jana Kalinová

Čtrnáct Vietnamců a jeden Albánec. Taková je bilance zadržených v případu, při němž byl o víkendu policií při zatýkání zastřelen podezřelý cizinec.

PRAHA - Soud dnes musí rozhodnout o návrhu na uvalení vazby na gang dealerů narkotik.
Rozsáhlá policejní akce, při níž byla skupina dopadena, se rozjela v neděli vpodvečer, kdy byl při pokusu o útěk v Trmicích na Ústecku zastřelen podezřelý Albánec. Do včerejška příslušníci zásahových jednotek dopadli celkem 15 cizinců. Počet podezřelých, kteří skončili v celách předběžného zadržení, se tak oproti pondělku rozrostl o další dva.
Policejní operace koordinovaná Národní protidrogovou centrálou se odehrála na území celého Česka. Nejvíce pachatelů - osm - padlo do rukou zákona v Ostravě. Dva byli chyceni v Ostrově nad Ohří, po jednom v Praze 9, v Jirkově a v Rokycanech.
"Po dalších třech se ještě pátrá," sdělila dozorová státní zástupkyně. Žalobkyně soudu včera předala návrh na uvalení vazby na celý gang. Domnívá se, že existují všechny tři důvody vazby. Státní zástupkyně se obává, že by mohli ovlivňovat svědky, pokračovat v distribuci narkotik a mařit trestní stíhání útěkem do zahraničí.
Kromě nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů byli podezřelí obviněni ještě z šíření toxikomanie. U výslechů většina z nich nevypovídala.

Doma měli jen několik dekagramů heroinu

"Čtrnáct zadržených jsou Vietnamci, jeden je Albánec," prozradila žalobkyně národnost členů gangu. Při domovních prohlídkách v jejich bydlištích detektivové podle slov státní zástupkyně zajistili prozatím pouze několik dekagramů heroinu.
Žalobkyně včera odmítla upřesnit podrobnosti k nelegální činnosti gangu. "Zveřejnění takových informací by mohlo mít negativní dopad na rozhodování soudu o návrhu na vzetí do vazby," podotkla.
Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous je přesvědčen, že zastřelení podezřelého cizince bylo v pořádku i přesto, že pachatel nebyl ozbrojen. "Zákrok vysoce schvaluji a doporučoval bych takový postup celé policii. Jakmile zločinec neuposlechne výzvy, najíždí do policisty a chce ho autem zabít, tak je to na stejné úrovni jako zbraň," podotkl.
________________________________________________________________________

Kontraband voněl tabákem
Blesk | 7.4.2004 | rubrika: Čechy | strana: 4 | autor: (fik)

ANDĚLSKÁ HORA - Dva tučné úlovky zachytili karlovarští kriminalisté s detektivy Národní protidrogové centrály. U Andělské Hory odhalili sklad tabáku a v Ostrově nelegální výrobnu.
V domácí manufaktuře v Jáchymovské ulici zaskočila pašeráky razie natolik, že nestihli schovat nebo zničit plné dva pytle tabáku. „Ve výrobně bylo zabaveno větší množství cigaret, polotovary kartónů, nesložené krabičky cigaret a přes šest tisíc kolků,“ potvrdila mluvčí karlovarské policie Zdena Papežová.
V případě prodeje padělaných cigaret s kolky by došlo k daňovému úniku ve výši téměř dvou miliónů korun. Dalších 257 500 korun představuje celní únik. Odhalení skladu tabáku u Andělské Hory vyšetřují jihočeští policisté, neboť trasa pašeráků vedla přes hraniční přechody do Rakouska.
________________________________________________________________________

Sebrali peníze neziskovkám
Boleslavský deník | 7.4.2004 | rubrika: Střední Čechy/Praha | strana: 22 | autor: MILAN HOLAKOVSKÝ

Ani korunu neschválili krajští zastupitelé na zdravotnické a sociální projekty neziskových organizací. Hašteřili se totiž mezi sebou navzájem.

Praha - Odříznout neziskové organizace od peněz dokázalo politikaření v krajském zastupitelstvu. Tomu se nepodařilo schválit ani korunu na zdravotní a sociální projekty. "Je tak ohrožena existence ústavů sociální péče, protidrogových komunit a dalších nestátních institucí, které se věnují charitativní a humanitární činnosti," potvrzuje radní Josef Vacek (KDU-ČSL) vážnost problému. Peněz se nedočkají také tvůrci programů prevence kriminality, protidrogové prevence či projektů v oblasti integrace romské menšiny. "Dvaatřicet hlasů bylo pro, pro schválení chyběl jediný," podotýká Vacek. Důsledkem je podle něj to, že třeba v protidrogových komunitách se bude dál čekat na platy. Toto čekání se přitom protahuje už od ledna.
"Jsou za to odpovědni zastupitelé z řad ODS a Čtyřkoalice. Nebyli schopni zajistit většinu pro návrh radních,"zdůrazňuje šéf klubu zastupitelů za ČSSD Richard Dolejš. Rozdělení peněz podle představ radních se opozičním sociálním demokratům a komunistům nezamlouvalo, a tak mu při hlasování většina z nich nevyslovila podpoprošel," ru. "Předložili jsme vlastní návrh vycházející z grantového řízení na úrovni zdravotní a sociální komise rady - bohužel ne
vysvětluje Dolejš. Při jednání o tom, které projekty podpořit z krajského humanitárního fondu, vypracovala zmíněná komise doporučení, jež předala radním. Ti však předložili zastupitelům ke schválení pozměněný návrh. Právě to opozici vadí. " Domníváme se, že politické zásahy zpochybňují transparentnost grantového řízení,"vysvětluje Dolejš s tím, že nevidí důvod měnit návrhy vypracované odborníky kompetentními posoudit, které projekty jsou prospěšné pro občany.
Hejtman Petr Bendl (ODS) hovoří o skandálním kroku, který odhaluje podivné cíle sociálních demokratů a komunistů. "Zablokováním dotací ohrozili činnost mnoha nestátních neziskových organizací v důležitých oblastech života společnosti. Měli by si uvědomit dopad svého rozhodnutí," konstatuje.
Nyní mají členové zastupitelstva tři týdny času na to, aby popřemýšleli o svém počínání. Hejtman Bendl totiž prohlásil, že v zájmu kraje a další nezbytné spolupráce s neziskovým sektorem svolá mimořádnou schůzi zastupitelstva na 21. dubna. "Rada kraje tam předloží granty znovu ke schválení," doplnil Martin Kupka z krajského úřadu.
________________________________________________________________________

Peníze získané z hazardu posílí protidrogový fond
Českobudějovické listy | 7.4.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: JANA ČERNOCHOVÁ

Tábor - O padesát tisíc korun bude letos zvýšen fond protidrogové prevence. Táborští zastupitelé vyslyšeli žádost vedoucí kontaktního centra Auritus Hany Vojtěchové.
"Od počátku vzniku fondu, čili od roku 1999, byla každoročně k rozdělení stotisícová částka bez ohledu na to, že protidrogové programy v posledních letech zaznamenaly výrazný rozvoj nabídek služeb a zvýšení zájmu o ně. Dnes už žádosti o finanční podporu z účelového fondu města více než dvojnásobně převyšují potřebu," shrnula situaci Vojtěchová. Také upozornila, že při podávání projektů pro získání státní či jiné dotace je kontaktnímu centru Auritus vytýkána příliš nízká spoluúčast města.
"Odborná komise je pro," informovala zastupitele místostarostka Zuzana Pečmanová (Tábor 2002). Částka 50 tisíc korun, o niž se letos fond zvýší, půjde z poplatků za hrací automaty.
"Jsem ráda, že mě zastupitelé vyslyšeli. Padesát tisíc korun sice není moc, věřím ale, že v dalších letech peníze do fondu protidrogové prevence ještě přibudou. V porovnání s ostatními městy v Česku, nikoliv však jihočeskými, je Tábor v tomto ohledu popelkou," řekla nám včera Vojtěchová.
________________________________________________________________________

Soud za brutální loupež mladíkům uložil čtyři a osm let vězení
Zpravodajství ČTK | 6.4.2004 | 13:21 | rubrika: Právo a krimi - Olomoucký kraj | autor: ORV

OLOMOUC 6. dubna (ČTK) - Vrchní soud v Olomouci potrestal dnes za brutální loupež sedmnáctiletého Lukáše Mana čtyřmi a jeho dvaadvacetiletého kamaráda Tomáše Jocha osmi lety vězení. Mladíci loni v červnu v opilosti a pod vlivem drog napadli a těžce zranili padesátiletého muže z Ivančic na Brněnsku kvůli cigaretám. Stejné tresty násilníkům vyměřil v lednu Krajský soud v Brně.

Dvojice před útokem popíjela na zábavě alkohol, kouřila marihuanu a Joch údajně užil pervitin. Později v noci mladíci cestou domů dostali chuť na cigaretu a rozhodli se, že o ni požádají poškozeného. Zabouchali proto u něho doma.

Muž jim však odmítl vyhovět a mladšího z dvojice odstrčil tak, že spadl na zem. Násilnicí se pak na muže vrhli. Joch poškozeného bil pěstmi a kopal do něho. Do ležícího muže nakonec několikrát pustil kabelem od lampičky elektrický proud ze zásuvky. Mano zatím dům prohledal a když nenašel cigarety, odnesl si alespoň mobilní telefon.

pokr. orv mol

Podle rozsudku Krajského soudu v Brně se Joch pokusil o vraždu a Mano spáchal loupež. Vrchní soud ale Jochův čin překvalifikoval také na loupež. V konečném důsledku to však nemělo vliv na výši trestu. "Nebylo prokázáno, že Joch chtěl poškozenému způsobit smrtelné zranění... Soud tím ale jeho jednání nechce bagatelizovat, bylo nepochopitelné a zrůdné," řekl předseda senátu vrchního soud Jaroslav Sukaný.

Vrchní soud se případem zabýval kvůli odvolání, které podala obžaloba i obhajoba. Státní zástupkyně mimo jiné žádala, aby byl za pokus vraždy odsouzen i Mano. Obhajoba požadovala překvalifikování trestných činů na ublížení na zdraví a krádež. Soud ale jejich požadavky zamítl. "Oba se dopustili loupeže tím, že použili násilí ve snaze získat cigarety," prohlásil Sukaný.

Vladimír Onderka mol
________________________________________________________________________

Komunita zachránila narkomana před smrtí
Zlínské noviny | 7.4.2004 | rubrika: Jak se žije... na Gruntu | strana: 4 | autor: Gabriela Sluštíková

Na konci Březnice u Zlína je malé hospodářství, kde žije Resocializační a terapeutická komunita (RTK) Grunt. Jde o překrásné místo plné domácích zvířat. Přebývá tady střídavě v průměru pět lidí, které určitým způsobem spojuje stejná minulost. Jde o bývalé narkomany, kteří se rozhodli překonat svou závislost na drogách a vrátit se do běžného života.
Jedním z klientů Gruntu je také jednadvacetiletý Radim H. Na toto místo přišel před čtrnácti měsíci a rozhodl se tak řešit svou drogovou závislost.

Začal jsem už v patnácti s toluenem

„Odstartovaly to problémy doma,“ začal své vyprávění Radim, který v té době také hodně cestoval. Chvíli bydlel v Kroměříži, kde měl spoustu kamarádů. „Někdy jsem zase přebýval v Kojetíně na Přerovsku,“ pokračoval dál. A pořád dokola. Své problémy začal řešit toluenem, který je velmi levný a kdekoliv dostupný.

Život feťáka je především o izolaci

„Žil jsem si v tom svém světě, ve kterém mě fascinovalo především to, že se nemusím bavit s lidmi, se kterými nechci,“ řekl Radim. Jenže pak mu začalo vadit, že se nemůže jen tak volně pohybovat.Nemohl jít na bazén nebo do kina. Toluenem měl totiž načichlé už celé tělo a lidé, kteří drogy nebrali, se na něj dívali dost odpudivě. „V tu dobu to bylo pořád dokola - drogy - koncerty, koncerty - drogy.Nevím, co to bylo, ale nejspíš nějaká feťácká hrdost, že jsem s tím ještě nechtěl nic dělat,“ vypráví Radim. Tak s tím pokračoval dál. Přišly makovice, pervitin, LSD, houby lysohlávky a marihuana. „Ani nevím proč, ale heroin jsem nikdy zkusit nechtěl,“ podotkl Radim. Časem mu ale právě marihuana začala způsobovat zdravotní potíže, zakázal si i pervitin a zůstal u opiátů.
V té době žil jako squatter střídavě v Kroměříži a v Kojetíně na Přerovsku. Práci neměl, žil ze sociálních dávek. „Utáhnout to nešlo, takže jsem somroval,“ přiblížil Radim.
Po čase se dostavovaly abstinenční příznaky, protože makovice začaly být hůře přístupné. Ty se u Radima dostavovaly především v podobě velké únavy a celkového vyčerpání. „Na squattu nebyla voda a museli jsme si pro ni chodit kus pěšky. Jednoho dne jsem tam zůstal sám. První den se mi pro vodu nechtělo, druhý den taky ne. Když jsem se rozhodl konečně pro tu vodu zajít, tak už jsem se nepostavil,“ vzpomíná Radim. Začal být malátný. Jak sám přiznává, nebylo to jen nedostatkem vody, ale stylem života vůbec.
V té době mu nabídlo kroměřížské K centrum detoxikaci v Opavě. Jenže tam se nepohodl s tamějším lékařem, a tak do toho opět spadl. Po čase prodělal detoxikaci v Brně. „Ta trvala čtrnáct dní. Nabídli mi, že se můžu jet doléčit do komunity v Opavě, kam jsem ale jít nechtěl,“ říká Radim. A tak přišel na Grunt v Březnici u Zlína.

Začátky na Gruntu byly pro Radima těžké

Byl smířený s tím, že je feťák a jinak to nebude. „Když zemřu, tak zemřu,“ vzpomíná Radim. Ze začátku často přemýšlel nad tím, proč tu je a co tu vlastně dělá. „Neměl jsem ani tušení, co já sám od toho pobytu očekávám,“ vypráví Radim. Jak sám říká, hodně mu pomohlo to, že se na Grunt dostal v zimě. „Pobyt na Gruntu jsem přivítal právě proto, že byla zima a nevím, co bych dělal venku,“ podotýká.
A tak se nakonec odhodlal udělat ten rozhodující krok dopředu a podívat se pravdě do očí.

Běžný den na statku

V březnické komunitě panuje již zaběhlý denní režim, který je pro všechny stejný.
S úderem sedmé hodiny ranní klienti spolu s terapeuty vstávají a společně se nasnídají. „Potom si sedneme do kruhu a řekneme si například, co se nám zdálo, vyřešíme momentální problémy a domluvíme se na náplni práce přes den,“ vysvětluje. Všichni tady pracují tak jako každý jiný občan a někdy i trochu déle. Dělají výškové, stavební a lesní práce. Mimo to musejí ještě stihnout obhospodařit statek, kde chovají stádo koz, hejna domácí drůbeže, dogu Olinku s jejím štěnětem Mikulášem a několik koček.
Večer po práci a povinnostech se společně zase sejdou a povídají si otevřeně o svých problémech, které se snaží řešit. S pomocí terapeutů a psychiatra se snaží přijít na to, co v sobě musejí změnit, aby už v životě nemuseli sahat po drogách.
Život na statku ale není jen o práci, terapii a o řešení problémů. Je to také o společně stráveném čase, výletech a spoustě nových zážitků a poznání.

Nejlepší na tom všem jsou kozy

„Máme tady okolo patnácti koz a mezi nimi jsou i tři kůzlata,“ říká s úsměvem Radim. Kozy totiž miluje a kdyby bylo na něm, tak by si alespoň jednu pořídil, až bude z Gruntu odcházet. Má je všechny pojmenované a o každé z nich je schopný povídat i několik desítek minut. „Jsou to zvláštní zvířata, která mají svůj svět,“ tvrdí Radim s tím, že si s nimi i povídá, když je sám.

Čas na Gruntu se začíná naplňovat

Radim navštěvuje rekvalifikační kurz automechanika, který mu už za necelé dva měsíce skončí. Podle terapeutů a stanov Gruntu bude pro život bez drog maximálně připraven. „Budu pracovat pravděpodobně v některém z autoservisů ve Zlíně,“ říká Radim s tím, že na Kroměřížsko se už vrátit nechce.Ve škole zatím prochází se samými výbornými a ve Zlíně si už našel i spoustu dobrých kamarádů a známých. „Stejně budu na Grunt pořád jezdit, až to tady skončím. Jsem tu už čtrnáct měsíců a moc jsem si tu zvykl,“ dodává Radim s tím, že lidé na Gruntu jsou skutečně skvělí. Ještě sám neví, jestli se mu bude stýskat. „Beru to jako skutečnost. Nemůžu tady přece být věčně. Je čas postavit se na vlastní nohy,“ vysvětlil.

... a na závěr

Podobní lidé jako Radim v sobě našli obrovský kus odvahy a síly. Překonali přirozenou obavu a rozhodli se sdělit ty nejhlubší pravdy o svých životech. S důvěrou se otevírají světu a totéž čekají od něj. Tak jim, prosím, dejte druhou šanci.

Lidé žíjící na Gruntu se musejí o sebe postarat se vším všudy. Neuniknou tak ani práci v kuchyni.

Kozy Radim miluje a kdyby bylo na něm, tak by si jich pár pořídil, až bude z Gruntu odcházet. Může jím být i třeba kozel Oťas, kterého Radim rád krmí z kojenecké lahve.

Ve škole zatím Radim prochází se samými výbornými, stojí za tím i pečlivá domácí příprava.
________________________________________________________________________

Islám není pouze terorismus
Moravský sever | 6.4.2004 | rubrika: Téma | strana: 4 | autor: Jitka Václavíková

Stále častěji k nám doléhají zprávy o teroristických útocích. Přes dvě stovky mrtvých v Madridu - terorismus začíná děsit Evropu. Dokud byl daleko, příliš nás nevzrušoval. Nebezpečně se však přibližuje a my ho právem odsuzujeme jako barbarský zločin proti lidskosti. "Oko za oko, zub za zub!" V duchu této starozákonní tradice mnozí lačníme po odvetě a neuvědomujeme si, že zlo plodí zase jen zlo, zvláště když do odvety zahrneme nejen teroristy, ale celý muslimský svět.

Všichni muslimové nenosí kalašnikov

Projela jsem dosti muslimských zemí od severní Afriky po Blízký východ, Turecko, Írán i Pákistán. Proto dobře vím, že každý muslim nenosí za pasem kinžal, přes rameno kalašnikov a po kapsách semtex.
Snad proto, že jsem byla chudá jako oni, brala si jídlo z jejich holých rukou, často je prosila o pomoc či službu a nenosila v očích aroganci západního světa, jsem se vždy setkala s přátelskou ochotou. Přemýšlela jsem, jestli to nebyl právě islám, který v nich vychoval tu ohleduplnost a vzájemnou sounáležitost. Na Západě chladná lhostejnost, tady všude srdce dokořán.
Na pouhé sepnutí rukou mi v pákistánském Lahore pustili několik desítek fontán v Šalimarských zahradách a jindy v mračnech písku pomáhali najít cestu k mé skupině. V jordánském Jeraschi mě nechali kameníci přisednout a popíjet čaj. V Sýrii mě kamarádští prodavači datlí pozvali do svých stanů a usměvavý velbloudář dovolil každé ráno hladit naparáděného velblouda.
Pravda, mezi a Palestinci to ji před třemi roky vře jsme pociťovali a nevraživost.

Je islám zdrojem zla?

Proč se zkoncentrovalo tolik zla právě ve zmiňovaných oblastech? Důvodů je mnoho: bída, negramotnost, nezaměstnanost a z pramenící dlouhá chvíle, možná i touha po adrenalinu a rozptýlení. Také tradice, temperament a na předním místě ideologie, zneužívající pro své cíle vhodných pasáží z koránu.
Je skutečně islám základnou a zdrojem terorismu, nebo jen hledáme nejjednodušší vysvětlení? Islám vyznává více než jedna miliarda lidí, ale pro většinu z nás je zcela neznámým náboženstvím. Proto ho snadno zaměňujeme s fanatickým islamismem, rakovinným nádorem na původním náboženství.

Pět sloupů víry

Islám znamená v překladu pokoru, nalezení míru prostřednictvím oddanosti k bohu. Zásady víry zjevil Alláh proroku Muhammadovi, kterému obyvatelé Medíny po roce 622 uvěřili, víra je sjednotila a dala možnost všestrannějšího obchodu. Národy utlačované Byzancí viděly v muslimech své osvoboditele a vřele je přijímaly.
Pozdějšími zápisy Muhammadových řečí vzniklo 114 súr - kapitol - a přes 6000 veršů koránu, svatého písma muslimů. Část tvoří příběhy o prorocích, převzaté od křesťanů, najdeme zde i na sedm set různých příkazů a zákazů a pokyny k vztahům mezi lidmi - za krádež useknutí ruky, za cizoložství sto ran bičem, legalizace čtyř manželek apod. Velice působivý a sugescivní je popis raadostí ráje a pekelných muk.

Korán stanoví pět hlavních zásad, pět sloupů víry:
1. Vyznání víry ("Není boha kromě Alláha...").
2. Pětkrát denně uskutečnit modlitbu.
3. Chudé obdarovávat almužnou.
4. Postit se třicet dní v měsíci ramadánu.
5. Džihád (v překladu znamená o něco tvrdě usilovat).

Džihád

Džihád je u nás překládán jako svatá válka, boj proti nevěřícím se zbraní v ruce, jak ho téměř po dvě století praktikovalo křesťanství v období křižáckých výprav. Toto slovní spojení však bylo ranému islámu cizí. Přestože byl Muhammad pronásledován a několikrát bylo usilováno o jeho život, nedovolil odvetu. Až v rozhodující bitvě u Badru roku 624 přistoupil kvůli záchraně víry na obrannou válku.
Džihád má několik forem. Velký znamenal bojovat sám se sebou, se svými špatnými vlastnostmi a návyky, potírat vlastní egoismus, závist, vznětlivost, usilovat o sebezdokonalení. Střední džihád bylo šíření pravdy slovem: "Nejlepší džihád je pravdivé slovo proti tyranům," řekl Muhammad. Malý teprve dovoloval obranu náboženství se zbraní v ruce, podle přesně stanovených pravidel.

Islám a válka

Korán povoluje pouze válku obrannou. Musí být poslední možností a musí jí předcházet útok nepřítele, vyhnání věřících z domovů a bezpráví proti nim. Nelze napadnout bez varování. Boj nesmí být obrácen proti nevinným civilistům, násilí nesmí být brutální a nezměrné, neboť: "Alláh bezuzdné nemiluje," praví se v koránu.
Muslimové musí využít každé možnosti k uzavření míru: "Jsou - li nepřátelé míru nakloněni, pak mu buď i ty nakloněn," stojí v koránu.
Přestože se islám měl stát náboženstvím hluboce duchovním, učit lidi sounáležitosti a dobru, jsme stále častěji svědky jeho opačného vlivu. Kde jsou kořeny takové změny?

Kořeny terorismu

Změnu základního učení vyvolali někteří islámští duchovní, kteří zakládali různé směry a začali vytrhávat jednotlivé verše koránu ze souvislostí, aby jimi zdůvodnili své požadavky.
Již v 7. století zahájili tuto cestu mystikové islámu - súfisté, kteří na protest proti přepychu nosili vlněné roucho a derviši, kteří se tancem dostávali do extáze a nadsmyslového poznání. V roce 1080 bylo založeno společenství asasínů - pojídačů hašiše.
Vybraní mladíci byli po opojení hašišem zavedeni do nádherných zahrad, podobných ráji vylíčeném v koránu. Ochutnávali po několik dní všech smyslových požitků a pak jim bylo řečeno, když se stanou mučedníky, kteří bez zaváhání splní příkazy Alláha, to znamená svých nadřízených, vstoupí po smrti do takového věčného ráje na nebesích. Asasíni byli známí brutálními vraždami a některé jazyky dokonce odvozují slovo vrah od jejich názvu.
To byl první prototyp fanatické sekty. Neuznávali žádné mravní normy a tradice dobrých vztahů mezi lidmi, neuznávali ani původní pokyny Alláha, které jim sděloval prostřednictvím koránu.

Svatá válka

Obcházení koránu pokračovalo zvláště ve středověku, kdy při vysoké negramotnosti věřících záleželo jen na duchovních, co jim k věření předloží. Současně narůstalo nepřátelství vůči vědě a pokroku.
V 17. století pak Turci předvedli válku s nevěřícími jako džihád a zastavili se až před Vídní. To byla nová forma islámu, která je zárodkem dnešního islamismu. Poté 18. a 19. století smísilo politiku s náboženstvím.
Obsazení Afghánistánu Sovětským svazem posloužilo jako podnět k rekrutování Alláhových bojovníků z celého světa a za finanční podpory Usámy bin Ládina přijímá teroristická organizace al- Kajdá nové a nové bojovníky. Jsou to předně uprchlíci z Afghánistánu. Jejich výcvik probíhá ve stovkách táborů v nejrůznějších částech světa. Jsou v nich školeni na mudžáhidy a v psychotickém stavu svatých mučedníků rozesíláni k plnění svého poslání.
Jejich oběť je má osvobodit od hříchu a přivést do vytouženého ráje. Pro tuto fascinující vidinu se nebojí smrti, naopak ji vyhledávají. Bývá přijímána jako vysvobození z pozemských útrap. Navíc mnozí umírají s nadějí v následné zajištění své rodiny a pozůstalých.
Podobně vede své mučedníky palestinská organizace Hamás, která přidává k odhodlání nenávist proti okupantům a odpor proti playboyským zvrhlostem Západu. Tálibán zase fanatizuje své bojovníky v pákistánských táborech. Učí je zde opovrhovat nemuslimy. Roku 2001 bylo jen na tomto území přes 2500 táborů.

Krvavý mahdí

V těchto zvrácených formách islámu, nazývaných islamismem, sílí myšlenka krvavého mahdího. Vychází z víry v nový příchod proroka Ježíše. Viděla jsem minaret v Damašku, na nějž prý sestoupí. Až bude ve světě nejvíce násilí a nevíry, přijde spasitel - mahdí, aby získal celý svět pro islám. Teprve on odstraní válku. Teroristé jsou prý jeho předvojem a první vstoupí do ráje.
Povede terorismus těchto skupin ke zkáze celé naší civilizace, nebo lidstvo najde způsob, jak paranoidní a zrůdný islámský terorismus humánně zneškodnit? Pomůže rozvoj vzdělání, odstranění bídy, dialog kultur, vzájemné pochopení? Na to odpoví jen budoucnost.
mib
12:04


BRATISLAVA 8. apríla (SITA) - Obyvateľov Saratovskej ulice v bratislavskej Dúbravke vyrušil dnes o 11:15 výbuch, ktorý bolo počuť z jedného z bytov. Ako pre agentúru SITA povedala zástupkyňa bratislavskej policajnej hovorkyne Alena Toševová, pri výbuchu nikto nezahynul, jeden muž bol ľahšie zranený a skončil v nemocnici. Podľa predbežných informácií polície si v byte dvaja narkomani varili pervitín.
mib
12:04


Bratislava 8. apríla (TASR) - Sedem papierových skladačiek s obsahom neznámeho prášku, injekčné striekačky a lyžičku našla policajná hliadka vo vozidle, ktoré dnes kontrolovala na bratislavskej Rybničnej ulici pol hodinu po polnoci.

Posádku vozidla tvorili traja muži z okresu Pezinok. Expertíza ukáže, či išlo o heroín.

TASR o tom dnes informovala Alena Toševová z KR PZ v Bratislave.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma