Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 06.04.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
anketa - Jste pro legalizaci marihuany?
Olomoucký den | 6.4.2004 | rubrika: Téma: Drogy | strana: 10 | autor: Stránku připravili: Hana Hulíková, Martin Pientak, Pavel Hel

Jste pro legalizaci marihuany? Měli by být jinak postihováni držitelé měkkých a tvrdých drog?

BOHUSLAV RYBNÍČEK, 29 let, vedoucí KC Kappa Hranice

* Když si společnost s něčím neví rady, tak to zlegalizuje a tím řekne, že je problém vyřešený.S legalizací jakýchkoliv drog pochopitelně nesouhlasím.M yslím si, že by měl být rozdíl mezi tresty pro lidi, kteří experimentují s drogami, a těmi, kteří drogy vyrábí a distribuují.

DENISA ROLNÁ, 17 let, studující

* Tresty pro držitele měkkých a tvrdých drog by se určitě měly rozlišit.B yla bych také pro legalizaci marihuany, u které se prokázaly léčebné vlastnosti v případě některých nemocí, navíc není o nic víc škodlivější než tabák nebo alkohol.

IVA PAVLIŠTÍKOVÁ, 17 let, studující

* Tato problematika se mě moc netýká a ani se o ni nezajímám. Držení omamných látek by ale mělo být trestné.V případě marihuany, kterou kouří většina mladých lidí, by ale k nějaké úpravě v zákonu mohlo dojít.
________________________________________________________________________

Bývalý toxikoman: Heroin je jasnou cestou do pekla
Olomoucký den | 6.4.2004 | rubrika: Téma: Drogy | strana: 10 | autor: Stránku připravili: Hana Hulíková, Martin Pientak, Pavel Hel

* Domluvit si schůzku s bývalým dlouholetým toxikomanem nebylo snadné. Po náročném vyjednávání vcházím do obývacího pokoje, kde jsou i za bílého dne stažené rolety. Třicetiletý muž tvrdí, že je už rok a půl na metadonové substituční léčbě.
"Začal jsem už ve čtrnácti kombinací prášků a alkoholu," řekl bývalý toxikoman."Po revoluci jsem jezdil do Prahy. Tam nabízeli heroin na každém rohu. Hodně kvalitní, aby si co nejvíc lidí vytvořilo návyk," vzpomíná. Netrvalo dlouho a heroinu zcela propadl. Život s drogou mu s přestávkami vydržel deset let.
Kvůli heroinu žil v Praze. Byl zde nejsnadnější přístup k droze a daly se tu sehnat peníze. "S výjimkou prostituce jsme získávali peníze, jak to šlo," vzpomněl. Zlatým dolem bylo prý hlavní nádraží, kde se dalo denně vyžebrat i několik tisícovek.Tolik potřeboval na pokrytí návyku svého, přítelkyně a dalších nákladů. Život s drogou byl čím dál horší. "Ke konci jsem už nic necítil, musel jsem si dát heroin jen proto, aby mi nebylo špatně. Šestkrát mne po předávkování odvezla rychlá. Když jsem si chtěl píchnout, trvalo dvě hodiny, než jsem našel žílu," poznamenal.
Cestu ven našel díky možnosti metadonového substitučního programu, který nastoupil v září 2002. Program je dobrovolný, podmínkou je nevzít po dobu jeho trvání drogu. "To se mi zatím podařilo.Heroin je pro mne minulostí, je to jen cesta do pekel," ukončil vyprávění bývalý toxikoman.
________________________________________________________________________

Protidrogoví odborníci varují před krátkozrakou politikou
Olomoucký den | 6.4.2004 | rubrika: Téma: Drogy | strana: 10 | autor: Stránku připravili: Hana Hulíková, Martin Pientak, Pavel Hel

prvořadá je prevence

Představitelé asociace neziskových organizací (A.N.O.), pracující v protidrogové oblasti vyjadřují obavy z předvolebního úsilí KDU-ČSL, která chce přehodnotit systém protidrogové politiky v republice. Ten je podle ní příliš liberální. Zástupci asociace, která zašťituje na pět desítek organizací v republice, varují před krátkozrakými politickými řešeními odborných problémů, kjak ým patří i uvažované zrušení rozlišení drog na měkké a tvrdé.
"Plány lidovců nás dostávají do velké nejistoty," uvedla ředitelka olomouckého P-centra Radmila Herzánová. "Pokud by totiž došlo kje jich realizaci, byl by zásadně ohrožen zavedený systém služeb," upozornila. Služeb P-centra vloni využívalo několik desítek lidí v doléčovacím programu a více než stovka v ambulantní péči. "Důraz je přitom stále více kladen na primární prevenci, jejímiž programy vloni prošlo na 850 žáků základních škol," uvedla.
Předmětem kritiky A.N.O. je i uvažované prosazování represe na úkor prevence, léčby a resocializace. "Do samotné oblasti primární prevence směřují už teď pouhá tři procenta z prostředků určených na protidrogovou politiku (celkem 1,8 mld ročně pozn. red.)," upozornil předseda sdružení Podané ruce Jindřich Vobořil.
Odborníci jsou přesvědčeni, že zamýšlené změny by kromě jiného vedly i ke zvýšení pouliční kriminality a zisk mafií z obchodu s drogami by se zvýšil. "O drogách je potřeba diskutovat na odborné úrovni. Tím, že je rozlišujeme na tvrdé a měkké, přece nikoho nenabádáme k tomu, které má užívat," upozornil Michal Majer z P-centra. Situace na české drogové scéně je prý stabilní i díky tomu, že se nejrizikovější skupiny mládeže naučily mezi více či méně nebezpečnými drogami rozlišovat a totéž se děje i s trhem s marihuanou a s tvrdými drogami. V Olomouckém kraji podle Majera užívá drogy až jedno procento obyvatel, celoživotní zkušenost jich má zhruba dvojnásobek. "Tím se kraj nevymyká celostátnímu průměru," podotkl Majer.
Strany vládní koalice zřídily expertní skupinu, jejímž úkolem bude revize dosavadní státní protidrogové politiky. Komise se má sejít v polovině dubna a předsedat jí bude vicepremiér Stanislav Gross (ČSSD).
________________________________________________________________________

Šéf hranické Kappy konstatuje, že pervitin a marihuana vedou
Olomoucký den | 6.4.2004 | rubrika: Téma: Drogy | strana: 10 | autor: Stránku připravili: Hana Hulíková, Martin Pientak, Pavel Hel

rozhovor

Pervitin a marihuana stále patří mezi nejoblíbenější drogy. Potvrdil to i vedoucí Kontaktního centra Kappa v Hranicích Bohuslav Rybníček.

* Jaká je v současnosti situace na drogové scéně v Hranicích? Kolik klientů máte v evidenci?

Dnes není výjimkou, když s drogami experimentují i děti mladší patnácti let. Obecně lze říct, že stejně jsou postiženy i některé menší obce a vesnice. Je to především tím, že i tam jsou drogy dobře dostupné, lidé se navzájem znají a nacházejí se mezi nimi i výrobci. Co se týká počtu uživatelů drog v Hranicích, vloni jsme měli v evidenci 163 klientů, z nichž většina je v anonymitě a vedeme je pod přezdívkou. Jejich průměrný věk je dvacet let. Navázali jsme přes patnáct stovek kontaktů a vyměnili téměř šest tisíc injekčních stříkaček.Vnadpoloviční většině se totiž jedná o nitrožilní uživatele.

* Které drogy jsou mezi místními uživateli nejrozšířenější?

Z tvrdých drog je již tradičně nejvíce zastoupen pervitin. Polovina uživatelů, kteří k nám chodí, ho užívá pravidelně. Rozšířená je pak samozřejmě marihuana. Heroin se v Hranicích moc nevyskytuje, setkali jsme se s ním spíše v případě putovních uživatelů. Taneční drogy zatím nemáme zmapovány. Sezonně se pak vyskytuje surové opium z makovic a lysohlávky.Nechybějí ani těkavé látky, které mají nejhorší vliv na lidský organismus. Potěšující je, že vloni jsme zaznamenali pouze čtyři případy jejich užívání.

* Pokud už někdo vyhledá pomoc ve vašem zařízení, jaký udává nejčastější důvod, proč začal experimentovat s drogami?

Mezi nejčastější důvody, proč lidé začnou brát drogy, patří nuda a vliv kamarádů. Dále to mohou být vzdor a neshody v rodině. Spoustu lidí však prostě drogy lákají.

* V souvislosti s terénním programem provádíte výměnu použitých injekčních stříkaček. Mnoho lidí tuto službu bere jako podporu narkomanů, jaké jsou vaše zkušenosti?

Většina lidí to opravdu bere jako podporování feťáků.Neuvědomují si ale, že tento program slouží ke snížení zdravotních rizik spojených s užíváním drog, a to jednak pro uživatele, tak i pro společnost.Ochrana veřejného zdraví je jedním z hlavních důvodů, proč se tomu věnujeme.Většina narkomanů v republice má žloutenku typu C, nemluvě o přenosu viru HIV. Nehledě na to, že když se chce léčit narkoman se žloutenkou, stát to přijde ročně až na půl milionu korun.
________________________________________________________________________

Jak hovořit o závislostech?
Noviny Rychnovska | 6.4.2004 | rubrika: Rychnovsko | strana: 7 | autor: ZUZANA MÜLLEROVÁ

Problematika drog je stále aktuálním tématem, kterým se v poslední době opět zabývají politici a odborníci. KDUČSL podala nekompromisní návrh, který je součástí její protidrogové strategie. Lidovci navrhují, aby se všechny tyto látky označovaly jako tvrdé.
Rychnov n. K. Pojem drogy se často zaměňuje například s kávou, závislostí na práci, nebo dokonce na sexu. Podle odborníků se tyto druhy návyků označují jako poruchy chování. "Toto je velmi široké téma pro kruhy odborníků. Takže si nemyslím, že je to pouze záležitostí politiky. Je škoda, že se například v televizi o těchto věcech hodně mluví. Děti to pak slyší, jsou nepozorné a zapamatují si třeba jen jednu větu, například že konopné drogy nejsou tak nebezpečné. Myslím, že přílišnou medializací jim vlastně dáváme návod," sdělila svůj názor Dagmar Serbousková.

Rodina je základ

Existuje mnoho důvodů, proč mladý člověk drogu vyzkouší.
Někdo zdědí předpoklad po rodičích, jestliže měl například jeden z partnerů sklon k alkoholu. Další velmi důležitou roli hraje rodina. Na vývoj dítěte mají rodiče největší vliv do dvanácti let, pak už jsou to především vrstevníci a záleží na tom, do jaké společnosti se náctiletý jedinec dostane."V dnešní době stresu a spěchu nemají rodiče čas si s dětmi povídat a to je velká škoda. Neznamená to občas jim něco vysvětlit, ale skutečně předávat hodnoty v denním koloběhu života," vysvětluje Serbousková. Dítě potřebuje cítit bezpečí, jistotu a zázemí. Mnoho lidí zahrne své potomky nadbytkem věcí a vše jim povolí, to je také bohužel slepá ulička. "Kamenem úrazu je přemíra informovanosti, pokud dítěti chybí skutečné zázemí, těžko se samo v tomto zmatku zorientuje. Experimenty jsou přirozené a většina lidí chce vyzkoušet něco nového. Pokud však drogu vezme několikrát a vrací se k ní, signalizuje to, že něco není v pořádku," dodává.
Policejní statistiky ukazují, že se v této oblasti situace stabilizovala. V průběhu tohoto roku se policisté zabývají v průměru osmnácti až dvaceti případy distribuce drog. Nejžádanější a nejvyhledávanějšími drogami jsou marihuana, extáze a pervitin.
"Z našeho hlediska by bylo určitě lepší, aby všechny omamné látky byly klasifikovány jako tvrdé. Není možné, aby například řidiči jezdili pod vlivem jakékoli drogy," uvedla za policii tisková mluvčí z rychnovského ředitelství Vlasta Lepková.

Přednášky na školách

Nízkoprahové centrum pro mládež KAM pořádá besedy a přednášky z této oblasti pro náctileté a pro třídy základních škol. Jedná se především o páté, sedmé a osmé ročníky. U starších žáků se jde více do hloubky. "Občas zde řešíme problémy drog u mladých lidí, ale ten počet není nijak výrazný," informovala Jana Chmelařová, studentka sociologie a pracovnice KAMu.
Prevence proti drogám pomáhá předcházet patologickým jevům, jakými jsou šikana, násilí nebo kriminalita.
________________________________________________________________________

Drogy: stále chybí zákon
Parlamentní listy | 31.3.2004 | rubrika: Názory | strana: 18

Drogy se staly mimořádně závažným problémem, ale žádná polistopadová vláda dosud nebyla schopna přijmout příslušný zákon. Proto se i dnes postupuje podle nevyhovujícího zákona z roku 1989 O ochraně před škodami způsobenými užíváním alkoholu, tabáku a návykových látek. O současném stavu jsme hovořili s Mgr. Josefem Radimeckým, ředitelem sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (RVKPP).

Podle něj je u nás užívání více rizikových drog na ústupu a ubývá uživatelů heroinu i pervitinu. Stále větší část mladých lidí ale zkouší marihuanu a extázi, což už zase tak příznivá zpráva není, i když se tyto omamné látky považují za zdraví méně nebezpečné. Sahají po nich ale stále častěji i žáci základních škol. Právě u dětí a mládeže školního věku se projevuje ještě jeden nepříznivý fenomén: řada z nich má zkušenosti s alkoholem a cigaretami, od kterých je ke kouření marihuany jen malý krůček. Přibývá rovněž tzv. rekreačních uživatelů drog. "I nadále je třeba ověřovat a zavádět do praxe postupy snižování zdravotních a sociálních rizik spojených právě s tímto způsobem užívání především konopných drog a extáze, který má ve společnosti obecně, a v populaci mladistvých stále rostoucí trend, i když došlo v posledních letech k určitému zpomalení. Bezpochyby vlivem prevence," říká Radimecký. Oficiálně se uvádí, že první zkušenosti s drogou činí až starší ročníky. Soudí se tak ale ze skutečnosti, že starší ročníky žádají o léčbu a nastupují ji. O dlouhodobém a pravidelném, především injekčním užívání heroinu a pervitinu, se hovoří jako o problémovém užívání drog a právě to se v posledních čtyřech letech stabilizovalo. "Pokles uživatelů ilegálních drog posuzujeme podle klesajícího počtu žadatelů o léčbu v souvislosti s jejich užíváním. Odhadujeme, že takových lidí je u nás 35 tisíc, z nich třetinu tvoří mládež - vycházíme z počtů lidí, s kterými jsme v kontaktu mj. i proto, že si přicházejí pro nové injekční stříkačky. Navíc problémoví uživatelé drog stárnou, což svědčí o snižujícím se přílivu nových uživatelů drog pervitinu a heroinu. Naopak nás znepokojuje, a na to se v nadcházejícím období více zaměříme, že přibývá i mezi mládeží konzumentů alkoholu, což je vzhledem k jeho relativně vysoké spotřebě varující údaj. Velmi často jde o nezletilou mládež. Ale ten alkohol jim přece někdo prodal! Při studijním pobytu v Británii jsem byl svědkem, kdy patnáctiletému školákovi neprodali počítačovou hru- automobilové závody- povolenou pro děti od šestnácti let," uvádí J. Radimecký

Příprava strategie na další období vrcholí

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky a její orgány se nyní zabývají přípravou národní strategie protidrogové politiky na další čtyřleté období, tedy až do roku 2009. Spolupracuje se zástupci klíčových institucí veřejné správy na všech úrovních, do jejichž činnosti může užívání drog zasahovat, se zástupci odborné veřejnosti včetně nestátních organizací. Svoji činnost již zahájilo devět pracovních skupin. Zatímco Národní protidrogová centrála prosazuje cíl "Společnost bez drog", nepovažuje jej většina odborníků, kteří se na přípravě strategie podílejí, za realistický. "To je stejné, jako kdybychom si předsevzali dosáhnout společnosti bez kriminality, bez násilí apod. Cíle protidrogové politiky musí být realistické a tudíž dosažitelné a také měřitelné, aby se daly vyhodnotit. Za hlavní princip pro řešení užívání drog v ČR schválila vláda při přípravě nové strategie protidrogové politiky přístup ochrany veřejného zdraví, kterou definuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Jde o komplexní přístup k řešení specifických problémů, který se zaměřuje i na ovlivnění souvisejících zdravotních, sociálních, ekonomických a demografických rizikových faktorů," říká J. Radimecký. "Užívání ilegálních drog zcela zákonitě doprovází trestná činnost. A nemám na mysli jen četné krádeže uživatelů drog, ale především nezákonný obchod s drogami. Vezmemeli v úvahu, že se z desítek tun drog spotřebovaných na našem území zachytí jenom necelých 200 kg, není to dobrý výsledek. Množství zachycených ilegálních drog represivními složkami je přes výkyvy v jednotlivých letech dlouhodobě nízké. V ČR je ročně zachyceno cca 1 % drog určených ke spotřebě. U pervitinu, který se u nás vyrábí a je určený především pro domácí trh, se odhad roční spotřeby pohybuje v řádu 4 tun, zatímco represivní složky zachytí ročně přibližně jenom 5 -10 kg." Proto je třeba, aby se stát zaměřil na efektivnější postupy při potírání organizovaného zločinu zapojeného do nezákonného obchodu s drogami.

Dlouhé čekání

Všechna opatření rady mají šanci na úspěch jen v případě přijetí příslušného zákona. O to se marně usiluje řadu let, protože stávající norma již neodpovídá současné situaci ani podmínkám. "Stále se postupuje podle zákona č. 37 z roku 1989 O ochraně před škodami způsobenými užíváním alkoholu, tabáku a návykových látek. Jeho novela se předkládala již v roce 1991, ale předloha se opakovaně vracela ministerstvu zdravotnictví, s kterým jsme vloni spolupracovali na poslední verzi se stejným koncem. Chybí rovněž další zákony, např. o sociálních službách. Legislativně nejsou definovány ani typy služeb, jako např. substituční programy, terénní centra, léčebné programy, není jasně vymezena odpovědnost ani kompetence krajů, obcí, atd., což práci radě i všem zainteresovaným subjektům velmi ztěžuje. Bohužel, naše zákonodárce patrně příliš nezajímají podmínky týkající se ochrany zdraví společnosti. Proto se asi dosud nedokázali na konečné podobě zmíněného zákona o ochraně před užíváním návykových látek shodnout." Ostatně ani trestní sazby nejsou přiměřené různé společenské nebezpečnosti zacházení s drogami, proto rada vlády doporučuje diferenciaci trestů za držení ilegálních drog podle jejich druhů a míry zdravotních a sociálních rizik a efektivnější využívání represivních nástrojů s cílem snížení dostupnosti drog. "Tady není třeba vymýšlet vymyšlené, protože obdobné právní normy platí v řadě evropských zemí a výhrady k nim nemá ani Mezinárodní výbor pro kontrolu narkotik OSN." Česká republika je zejména díky procesu vstupu do EU zapojena do řady mezinárodních aktivit na poli mapování, prevence, léčby drogových závislostí a boje proti jejich pašování (např. EMCDDA, Europol, Horizontal Working Group Rady EU, Pompidou Group Rady Evropy), v některých z nich je členství ČR v souvislosti se vstupem do EU povinné. Probíhá také intenzivní spolupráce s mezinárodními organizacemi (CND při OSN ve Vídni, Europol). V letech 2001 -2003 probíhal rozsáhlý projekt Phare Twinning 2000 "Posílení národní protidrogové politiky" ve spolupráci s Rakouskem, zaměřený na zkvalitnění sběru dat o drogách, koordinace protidrogové politiky a vzdělávání pracovníků. Nyní se začínají naplňovat požadavky EU, které má vůči přistupujícím zemím ohledně harmonizace jejich postupů s těmi platnými v zemích EU týkajících se především priorit, cílů, principů, postupů a také zavedených opatření. V rámci pravidelného hodnocení dosahujeme dobrých výsledků.

Důvěřuj, ale prověřuj

Samostatnou kapitolou bude v nadcházejícím období zefektivnění a zprůhlednění způsobu poskytování financí, které plynou z centrálních institucí na jednotlivá opatření boje proti drogám. Také je třeba sjednotit systém kontroly kvality a efektivity služeb financovaných z veřejných zdrojů. Ze státního rozpočtu je ročně vydáno na programy prevence a léčby drogových závislostí cca 180 mil. Kč, z nichž více než polovinu rozděluje RVKPP na základě posouzení jednotlivých žádostí o dotace. K tomu je třeba ještě připočítat prostředky vydávané z rozpočtu samospráv. Celkem tak dosahují výdaje na prevenci a léčbu přibližně 250 mil. Kč ročně. Oproti tomu na činnost trestně-právního systému v oblasti drog, tj. policie, soudů a věznic stát vydává zhruba 1,8 mld. Kč ročně. Pro co nejefektivnější využívání těchto prostředků je podstatné, aby služby prevence a léčby poskytovali skutečně odborně vyškolení a způsobilí pracovníci schopní poskytnout rodinám a jedincům, kteří přijdou do styku s drogami a řeší problémy spojené s jejich užíváním, odpovídající, dostupnou, včasnou a profesionální pomoc. V resortech i v krajích přetrvává takových pracovníků nedostatek.
________________________________________________________________________

Iniciativa lidovců
Parlamentní listy | 31.3.2004 | rubrika: Názory | strana: 19 | autor: PhDr. Eva FIŠEROVÁ

Ve čtvrtek 18. 3. 2004 se uskutečnilo koaliční jednání k protidrogové politice, svolané na výzvu předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska. Z jednání vyplynuly závěry, které se dotýkají činnosti sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Proto jsme položili Mgr. J. Radimeckému doplňující otázky:

* Jak bude nadále probíhat financování zařízení poskytujících služby v protidrogové prevenci, léčbě a resocializaci?

Dotační řízení 2004 (převod prostředků z rozpočtové kapitoly VPS - výdaje na protidrogovou politiku) jako celek není dotčeno. Letos poprvé budou prostředky převáděny na základě rozhodnutí Úřadu vlády ČR. Většina zařízení by tak měla finanční prostředky obdržet podstatně dříve, než v minulém roce. Převod musí být uskutečněn tak, aby bylo zajištěno, že prostředky ze státního rozpočtu nemohou být použity na projekty testování extáze, které některé neziskové organizace v minulosti prováděly. Na testování extáze není mezi odborníky ani politiky jednotný názor; Mezinárodní výbor OSN pro kontrolu drog ve své výroční zprávě za rok 2003 zmínil, že podle jeho názoru testování není v souladu s ustanoveními mezinárodních úmluv o kontrole drog.

* Jak bude pokračovat příprava Národní strategie protidrogové politiky na období 2005-2009?

Práce devíti odborných skupin, které se účastní přípravy Národní strategie protidrogové politiky na období 2005-2009 i nadále pokračuje podle zadání, které schválila vláda na svém jednání v únoru 2004. Na dalším koaličním jednání k protidrogové politice, které se má uskutečnit v polovině dubna, budou prezentovány první návrhy rozpracované protidrogové strategie na období 2005-2009.

* Které návrhy na organizační změny prozatím nezískaly podporu všech zúčastněných politiků?

Návrh na převedení Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti ze struktury Úřadu vlády ČR do hygienické služby, ani návrh na převedení odboru pro odhalování organizované trestné činnosti ze struktury Generálního ředitelství cel do Národní protidrogové centrály Police ČR zatím nezískaly většinovou podporu zúčastněných koaličních politiků.

* Vznikne expertní skupina navržená koaličními stranami?

Expertní skupina, do které má každá z koaličních stran navrhnout po dvou expertech, se bude zabývat zásadami české protidrogové strategie a změnou právních předpisů, zejména připravovaným návrhem rekodifikace trestního zákona (zavedení diferenciace trestů podle zdravotních a společenských rizik různých drog) a novelou zákona o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi.

* Jsou pozastaveny certifikace odborné způsobilosti služeb pro uživatele drog?

Je pozastaveno výběrové řízení na Certifikační agenturu i veškeré práce na zavedení systému certifikací v podobě, která byla schválena Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky v říjnu 2003. O navrhovaném převedení agendy certifikací odborné způsobilosti služeb pro uživatele drog na ministerstvo zdravotnictví se bude dále jednat.
________________________________________________________________________

Z boje proti drogám je boj o moc
Vysočina - noviny Třebíčska | 6.4.2004 | rubrika: Zprávy z Třebíčska | strana: 5 | autor: Vladimíra Valová

Třebíčsko * Budoucnost české protidrogové politiky má v rukou komise složená nikoliv z odborníků, ale z koaličních politiků. Vznik komise iniciovala KDU-ČSL, která dokonce vyhlásila "válku drogám".
"Mrzí mě, že se prezentují jako křesťanská strana, ale přitom neoslovili ani jedno křesťanské zařízení, které v protidrogové politice působí," říká Jaroslav Žák, vedoucí třebíčského K-centra, které pracuje s drogově závislými po celém okrese. Žák zároveň zastává funkci předsedy odborného kolegia na České katolické charitě v Praze a je jeho místopředsedou v brněnské diecézní charitě. "Nikdo se nás nikdy neptal na náš názor. Zdá se mi, že lidovci jsou hodně separovaní od odborné veřejnosti, která v této oblasti působí," domnívá se Jaroslav Žák a považuje za nešťastnou už jen počáteční prezentaci nové protidrogové komise. "Napadla některé stávající věci, k nimž projevila nedůvěru a navrhuje jiná řešení. Pokud ale členové komise mají pochyby, měli možnost apelovat na to, aby se provedla kontrola. Jestliže zpochybňují například činnost Národního monitorovacího střediska, které sleduje drogovou scénu, měli zažádat třeba dvě univerzity, aby se k tomu vyjádřily. Ale převést středisko na hygienickou službu a neříct seriózní důvody, to není správné," kritizuje Žák. "Komise může vyjádřit pochybnosti. Dělá to ale velice špatným způsobem, který mě přesvědčuje, že její práce nemá racionální základ, ale jde o získání moci," dodává. Vedoucího K-centra navíc mrzí, že členové komise, mezi nimiž je například ministryně zdravotnictví Marie Součková či ministr vnitra Stanislav Gross, se prezentují jako odborníci na drogovou problematiku, aniž by v této oblasti skutečně pracovali.
Současná protidrogová politika stojí na čtyřech základních pilířích, kterými jsou primární prevence, léčba drogově závislých, minimalizace zdravotních rizik při užívání drog a represe. Už dnes jsou vynakládány nesrovnatelně vyšší finanční prostředky na represi než na preventivní opatření. "Obávám se toho, aby v budoucnu nevznikl ještě větší nepoměr v tomto přístupu," uzavřel Jaroslav Žák.
________________________________________________________________________

Kriminalisté odhalili dílny výrobců a distributorů smrti
Olomoucký den | 6.4.2004 | rubrika: Téma: Drogy | strana: 10 | autor: Stránku připravili: Hana Hulíková, Martin Pientak, Pavel Hel

represe

* Třemi úspěšnými zásahy proti výrobcům a distributorům omamných látek se mohou za uplynulý rok pochlubit přerovští kriminalisté.
Tři mladé muže a ženu z Přerova, kteří ve svém domě produkovali a pak prodávali zájemcům pervitin, kriminalisté zatkli loni. "Kromě pervitinu byla čtveřice zásobována také hašišem, marihuanou a sušenými lysohlávkami," informoval šéf přerovské kriminálky Luděk Teufert. Hrozí jim až pět let vězení.Nejčerstvější úspěch zaznamenali policisté letos v březnu, kdy zatkli trojici výrobců a distributorů pervitinu v Týně nad Bečvou."Muži měli ve svém domě chemickou laboratoř a látky používané kpr odukci amfetaminu a zásobovali narkomany z Přerova a Hranic," sdělil Teufert.
________________________________________________________________________

Afghánští pěstitelé opia protestují proti vládní kampani
Zpravodajství ČTK | 5.4.2004 | 14:09 | rubrika: Politika - Asie, Austrálie | autor: SPK

DŽELÁLABÁD 5. dubna (ČTK) - Na 2000 afghánských rolníků, odhodlaných bojovat proti plánu vlády prezidenta Hamída Kárzáího zničit jejich úrodu opia, protestovalo dnes ve východním Afghánistánu. Za skandování protivládních hesel rolníci upozornili, že se budou bránit ničení svých makových polí. Úroda by měla být sklizena do týdne, informovala agentura Reuters.

Rolníci jsou podle ní ale ochotni zastavit pěstování máku, pokud jim vláda pomůže opravit silnice, školy a nemocnice.

Afghánistán je dlouhodobě největším světovým producentem opia vyráběného z máku, které slouží k produkci heroinu. Jen v roce 2003 se odhadem pohybovaly zisky v této oblasti kolem 2,3 miliard dolarů. Dželálabád je centrem provincie Nangarhár, která je jednou z největších pěstitelských oblastí v Afghánistánu.

Centrální vláda prezidenta Karzáího plánuje začít s likvidací makových polí v příštích několika dnech. Úřadům se již podařilo zničit část plodin v jižní provincii Hílmand. Vláda se zavázala, že do konce roku zničí 20 procent úrody. Sám afghánský prezident potvrdil úmysl proti pěstování drog v zemi tvrdě bojovat na berlínské konferenci o Afghánistánu na počátku dubna.

spk hej
________________________________________________________________________

PRO & PROTI
Noviny Rychnovska | 6.4.2004 | rubrika: Rychnovsko | strana: 7 | autor: (múz)

Existují tvrdé a měkké drogy?
Rychnov n. K. KDU ČSL předložila vládě návrh o změně zákona, který se týká omamných látek a jedů. Lidovci jsou známí svou protidrogovou politikou a chtějí všechny drogy zařadit pod jednotné označení tvrdé, nikoli měkké a tvrdé, jak tomu bylo doposud.
Dagmar Serbousková, pracovnice v oddělení podpory zdraví a protidrogové poradny: "Já bych ponechala rozdělení těchto látek na jmenované dvě skupiny. Samozřejmě v určitých mezích, aby tolerance nebyla příliš velká. Myslím, že by o tom měli rozhodovat především odborníci, nikoli politici. Je těžké k tak rozsáhlému tématu říci něco jednou větou, každá droga škodí."
František Bartoš, člen KDU ČSL: "Droga je droga a nejlepší prevencí je žádnou nebrat. Je to zavrženíhodné svinstvo. Říci o marihuaně, že není tak nebezpečná, je zavádějící, protože je vstupní branou k těm ostatním. Takže tvrdé jsou všechny."
________________________________________________________________________

Děkan Pavel Ševela: Lidovci nejsou politickou odnoží křesťanské církve
Vysočina - noviny Třebíčska | 6.4.2004 | rubrika: Zprávy z Třebíčska | strana: 5 | autor: (val)

Třebíč * Od některých politických kroků KDU-ČSL se distancují ve svém dopise čtyři křesťanští duchovní z celé republiky v čele s evangelickým farářem a poslancem US Svatoplukem Karáskem. Z listu se nakonec možná stane petice, protože jeho autoři jej hodlají rozeslat do dalších farností. Ve svém prohlášení kritizují zejména nekompromisní protidrogovou politiku lidovců a také princip třikrát a dost, na základě kterého chtějí trestat recidivisty. Třebíčský děkan a farář Římskokatolické farnosti na Jejkově o existenci dopisu ví, ale s jeho obsahem se ještě neseznámil. "Kromě novinového článku, který jsem si přečetl, o tom nevím nic," konstatoval děkan Ševela. "Až budu mít dopis před očima, můžu říct, zda s ním souhlasím nebo ne. Ale postoj k lidové straně rozhodně není jednotný, ani mezi křesťany, ani mezi katolíky. Jejich názory jsou naprosto individuální," vyjádřil se Ševela a zdůraznil, že v žádném případě nelze považovat KDU-ČSL za politickou odnož církve. Svůj osobní názor na politiku lidovců však nechce prozradit. "Ten politický názor si, když dovolíte, nechám pro sebe. Necítím, že by mě příslušelo, abych se vyjadřoval politicky. Mé poslání je trochu jiné. I mezi těmi, kdo chodí do kostela, jsou lidovci, ódéesáci nebo lidé z ČSSD. Já jsem tady pro všechny," uzavřel třebíčský děkan Pavel Ševela.
________________________________________________________________________

EXPRES * Udal otce
Blesk | 6.4.2004 | rubrika: Poslední strana | strana: 32

ŘÍM (INT) - Sedmnáctiletý Ital udal na policii svého otce poté, co mu na pláži nabídl marihuanovou cigaretu. Soudce obviněného plastického chirurga (50) propustil s napomenutím.
________________________________________________________________________

Policie rozbila drogový gang
Lidové noviny | 6.4.2004 | rubrika: Domov | strana: 5 | autor: Jana Kalinová

Národní protidrogová centrála nařídila po celé republice zatčení třinácti cizinců

Mrtvý muž, který zůstal ležet na parkovišti hypermarketu po přestřelce se zásahovou jednotkou, byl zřejmě dealer drog. Detektivové navíc čekali, že bude někde úplně jinde.

PRAHA - Zatýkání, které se v neděli v podvečer na parkovišti u hypermarketu Globus v Trmicích u Ústí nad Labem změnilo v přestřelku, bylo součástí celorepublikového zátahu na dealery drog.
Zásahové jednotky na základě pokynu Národní protidrogové centrály na pěti různých místech Česka pochytaly třináct osob podezřelých z obchodování s téměř kompletní škálou známých narkotik. "Distribuovali všechny druhy drog - od marihuany přes pervitin až po kokain a heroin," sdělil včera ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous.

Přestřelku u Globusu policie prověřuje

Jaké množství drog změní majitele z dealerů na český stát, nebylo včera jasné. "Probíhá jedenáct domovních prohlídek. Předpokládám, že skončí až v úterý nad ránem," konstatoval včera protidrogový šéf.
Podle jeho slov policisté zadrželi všechny podezřelé osoby, nikomu z organizovaného gangu se nepodařilo uniknout. Komorous odmítl prozradit, jaké národnosti zadržení cizinci jsou. "Se zveřejněním takových podrobností bych chtěl počkat, až bude rozhodnuto o návrzích na vzetí do vazby," podotkl.
Jak uvedl, devětatřicetiletý cizinec, který byl při přestřelce v Trmicích zásahovou jednotkou zastřelen, patřil mezi gangstery. S jeho přítomností podle Komorouse detektivové nepočítali. Měl být zatčen jinde. Právě tento muž neposlechl policii a pokusil se ujet. Mluvčí severočeské policejní správy Jarmila Hrubešová pak potvrdila, že dvaatřicetiletý cizinec byl zabit střelou do hrudníku vypálenou z policejní zbraně. Národnost muže říci odmítla.
"Činnost policistů na místě a oprávněnost střelby se pečlivě prověřuje," zdůraznila mluvčí. Předběžné výsledky, které má k dispozici vedení protidrogové centrály, nenasvědčují tomu, že by příslušníci severočeské zásahovky pochybili. Zbraně policisté použili za situace, kdy řidič BMW neuposlechl jejich výzvy k zastavení, snažil se uprchnout a vozem srazil jednoho z nich. Auto příslušníci zásahové jednotky zastavili střelbou, na jejíž následky přes poskytnutou pomoc zmíněný cizinec na místě zemřel.

Zranění policisté byli propuštěni z nemocnice

Třináct podezřelých ve věku od dvaatřiceti do osmačtyřiceti let si vyslechlo obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. V úvahu připadá též stíhání pro zločinné spolčení. Vzhledem k obavám, že by mohli mařit trestní stíhání útěkem do zahraničí, padl návrh na vzetí do vazby.
Při zákroku utrpěli zranění tři policisté. Všichni již byli propuštěni z nemocnice do domácího ošetření. "Dva mají lehká střelná zranění. Lékaři jim vyjmuli úlomky střel z nohou," upřesnila mluvčí Hrubešová. Třetí, kterého srazilo BMW, má nohu v dlaze kvůli pochroumanému kolenu. Jej lékaři z nemocnice pustili včera, dvojici postřelených kolegů již v neděli.
________________________________________________________________________

Českolipští psovodi budou nyní prezentovat svou práci
Českolipský deník | 6.4.2004 | rubrika: Českolipsko | strana: 17 | autor: MILAN DOLEŽAL

Česká Lípa - Bílá Hora u Plzně se stala dějištěm jedné z nejnáročnějších prověrek policejních psovodů a jejich psů. Českolipsko zde zastupují kpt. Václav Fořtík, jehož pes je specialista na vyhledávání výbušnin a nástražných systémů, a nprap. Jiří Hromádka. Ten má naopak psa cvičeného na vyhledání drog.
"Tyto čtrnáctidenní prověrky schopností psů patří ve své kategorii skutečně mezi nejnáročnější. Testy určí, zda může být služební pes dále nasazován například na vyhledávání drog," uvedl včera z Plzeňska Jiří Hromádka.
Podle jeho slov musí hledat například marihuanu, hašiš, kokain, či pervitin.
"Drogy jsou všelijak maskovány a pachově zabarvovány, aby se tak ztížilo jejich nalezení. Testovací látka je například octována, nebo ředěna vanilkovým cukrem apod. Navíc je musíme hledat v nejrůznějším prostředí. Jednou jsou omamné látky skryty v autech a vlacích, jindy ve skladech, výrobních halách, nebo ve školách," vysvětlil nprap. Jiří Hromádka.
Po svém návratu jej čeká ještě mezinárodní soutěž policejních psovodů v Mělníce.
"Tato mezinárodní soutěž se uskuteční ve druhé polovině dubna. Sem má přijet podle předběžných odhadů zhruba pět desítek policistů jak z celé naší republiky, tak i kolegové z Polska, Německa a Slovenska," řekl nprap. Jiří Hromádka.
Jde o mezinárodní mistrovství služebních psů TART a všichni účastníci zde budou podrobeni náročným disciplínám jako je poslušnost, obrana či práce na stopě.
"Jde o tradiční disciplíny, které budou doplněny například prací v noci. Při poslušnosti je kladen důraz například na pochod psa bez vodítka u nohy psovoda, zvládnutí překážek, aport apod. V obraně se bude prověřovat například práce psa v noci, kdy bude vpuštěn do objektu, kdy policista zůstane stát venku. Pes musí sám pachatele najít a vyštěkat," poznamenal Jiří Hromádka.
Jak nám dále vysvětlil, při této soutěži se bude provádět rovněž zákrok proti pachateli v místnosti i klasické tzv. hladké zadržení. To spočívá v tom, že figurant utíká před policistou, ten dá povel psovi, který jej musí zadržet. Hodnotící porota pak boduje mimo jiné zákus psa do rukávu, zda při kousnutí nezaváhá, apod.
"Součástí mistrovství bude i zásah psa, při kterém je figurant ozbrojen a proti psu se obrátí a několikrát jej udeří. Zde se hodnotí například to, zda se pes nelekne, nebo při zákusu figuranta nepustí," dodal Hromádka.

PROVĚRKY POLICEJNÍCH PSOVODŮ V PLZNI

Tyto čtrnáctidenní prověrky schopností psů patří ve své kategorii skutečně mezi nejnáročnější. Testy určí, zda může být služební pes dále nasazován například na vyhledávání drog," uvedl včera z Plzeňska Jiří Hromádka.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma