Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 02.04.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Konference jedná o bezpečnosti v Afghánistánu a boji proti drogám
Zpravodajství ČTK | 1.4.2004 | 10:44 | rubrika: Politika - Evropa, ES, NATO | autor: SD

BERLÍN 1. dubna (zpravodajka ČTK) - Účastníci dárcovské konference pro Afghánistán začali dnes jednat o bezpečnosti v Afghánistánu, kde se v září budou konat parlamentní a prezidentské volby. Jejich příprava stále naráží na bezpečnostní nedostatky v zemi, jejíž jih a jihovýchod stále často ovládají příznivci svrženého hnutí Taliban a samozvaní místní vládci.

Všudypřítomným tématem je i boj proti bujícímu obchodu s drogami. Afghánistán je největším světovým výrobcem surového opia, suroviny pro výrobu heroinu. Proto dnes jeho ministr zahraničí podepsal se šesti sousedními zeměmi deklaraci o koordinaci boje proti drogám. Na jejím základě by měla být země obklopena "bezpečnostním pásem" ze sousedního Pákistánu, Íránu, Uzbekistánu, Turkmenistánu, Tádžikistánu a Číny, který bude bránit pronikání opia na světové trhy.

"Drogy, stejně jako terorismus, představují globální nebezpečí, které vyžaduje spolupráci a mezinárodní podporu," prohlásil po podpisu ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh.

Podle odhadů OSN bylo v roce 2002 ve světě vyprodukováno 4600 tun surového opia, z toho jen v Afghánistánu 3400 tun vypěstovaných na ploše 80.000 hektarů. Zhruba tři čtvrtiny evropského heroinu bylo vyrobeno z afghánského opia.

Při středečních večerních jednáních zástupci více než 50 zúčastněných států přislíbili na obnovu Afghánistánu více než 8,2 miliardy amerických dolarů v příštích třech letech. Jen letos má Afghánistán dostat 4,4 miliardy dolarů.

USA navýšily pomoc o miliardu dolarů na 2,2 miliardy dolarů. Evropská unie hodlá letos a příští rok poskytnout 857 milionů dolarů a Německo počítá v příštích čtyřech letech s pomocí ve výši 390 milionů dolarů. Japonsko slíbilo zbídačené zemi 400 milionů dolarů pro nadcházející dva roky a Itálie 140 milionů na tříleté období. Asijská rozvojová banka ADB chce v letech 2005 až 2008 poskytnout miliardu dolarů ve formě úvěrů a garancí.

Afghánský ministr financí Ašraf Ghaní Ahmadzaj závazky mezinárodního společenství ocenil. Dárci podle něj naplnili letošní očekávání a z více než dvou třetin splnili i očekávání pro příští tři roky. Peníze nedostane Afghánistán najednou, ale po etapách, ujistil Ghaní. Afghánistán se chce konsolidovat a "postavit na vlastní nohy" do deseti let. Příští dárcovská konference by se podle něj mohla konat v roce 2006.

Podle Světové banky si obnova Afghánistánu v příštích sedmi letech vyžádá 27,5 miliardy dolarů. Přibližně o tuto částku také potenciální dárce žádal afghánský prezident Hamíd Karzáí.

Česko v Berlíně nepřislíbilo finanční podporu pro afghánskou obnovu. Ministr zahraničí Cyril Svobodu ovšem připomněl, že Česká republika se rozhodla vyslat do Afghánistánu v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda více než stovku příslušníků speciálních sil a další čeští vojáci budou v mírových silách ISAF. V Afghánistánu se dlouhodobě angažuje česká nevládní organizace Člověk v tísni, která se podílí na rekonstrukci škol a pomáhá mimo jiné při dodávkách léků.

sd ik ank
________________________________________________________________________

Studentské kluby a hospody žijí
Lidové noviny | 2.4.2004 | rubrika: Studentská stránka | strana: 23 | autor: Kristina Dušková

Záchytka a sexuální experimenty patří k některým studentům stejně jako skripta a opakované zkoušky

Studentský život bují a kvete. Mohlo by se zdát, že budoucí elity národa během studia žijí jen pro plný index a největší rozkoš zažívají při čtení skript. Není to pravda. Kocovina a sexuální experimenty patří ke studentskému životu stejně jako brigády a zkoušky. I studenti mají svá tajemství. Stačí navštívit vysokoškolský klub a máte jasno.

Jak se studenti baví? "Lidi, co nechodili na vysokou, nemají tu správnou představu o tom, co všechno tu vyvádíme. Můj děda si myslí, že studentský klub je něco jako temná debatní místnost určená pro sešněrovaný intelektuály, co ve dne pilně studujou a po večerech se o svý poznatky dělí s ostatními u sklenky vína a doutníku. Ve studentských klubech to ale vypadá úplně obyčejně, jen o chlup líp než v normálních hospodách," vypráví Katka, studentka humanistiky a častá návštěvnice plzeňského vysokoškolského klubu Pivoňka.
Přála by si studovat v Praze. Ne kvůli studiu samému, ale kvůli tamnímu studentskému životu. "Mají víc příležitostí pořádně se bavit podle chuti. Můžou si vybrat mezi spoustou barů, kin, divadel, čajoven, knihoven, alternativní kultury," stěžuje si studentka.
Vypráví o tom, že když mladý člověk studuje v menším městě a nepatří k těm lépe zaopatřeným, může po večerech brigádničit, pít nebo koukat do zdi. V Praze si prý chudí studenti aspoň mohou hrát na intelektuály v "literárních" hospodách.
Skuteční intelektuálové však do hospod nechodí. Ti patří k početné skupince studentů, kteří odmítli noční pití patoků a raději vysedávají v kavárnách. Místo frankovky jedno café late, naservírovat s karamelovou sušenkou a denním tiskem. Ideální studentské vyžití za třicet korun.
Pravidelné návštěvy kaváren se staly běžnou součástí studentského života. Pro část studentů je kavárna dokonce symbolem luxusu, který si ještě mohou dovolit. Že by buržoazní manýry? To rozhodně ne. "Až do půlky třeťáku jsem do kaváren nechodila vůbec, protože mi to přišlo hloupé. Uvařit kafe si můžu přece i na koleji, říkala jsem si. Ale pak jsem tomu kavárenskému kouzlu docela propadla. Přijít do útulné kavárničky a dát si kafe s oříškovým sirupem, to je můj každotýdenní rituál, při kterém vypínám nervy. Dokonce při tom nemyslím ani na to, abych si mohla dát jednu kávu, musela jsem předtím hodinu brigádničit. Myslím, že takhle to dělají úplně všichni, které můžeš potkat ve skromnějších kavárnách. Chceme si užít všechno, co na brigádách vyděláme, protože po škole už nebude na pohodu čas," vysvětluje stoupající oblibu kaváren Pavla, studentka Přírodovědecké fakulty UK.

Jak na studentky? S alkoholem!

Většina studentů však odolává kavárnám a užívá si studentských klubů a hospod. Jak tedy relaxuje budoucí novinář, lékař nebo výtvarník? Obvykle u piva. Příliš všeho škodí, a tak se typicky česká relaxace často zvrtne.
"Brigádničil jsem už ve třech studentských barech a viděl jsem, jak opilí šprti lezou pod stůl a kluci se před státnicema sází o podprsenky svých holek," směje se Štěpán, budoucí učitel z Ústí nad Labem a příležitostný barman. Nejvíc prý v klubech řádí studenti prvních ročníků. Sotva jsou z dohledu rodičů, za týden propijí podstatnou část měsíčního kapesného. Nejsmutnější pohled je na naparáděné studentky, které se opijí už po dvou skleničkách broskvové vodky a pak se předvádějí. Některé z opilosti brečí, dělají hysterické nebo žárlivé scény, ztrácejí zábrany a ty nejopilejší se ráno probudí na posteli zahraničního studenta nebo v náruči kohokoli jiného, kdo neváhal a využil příležitosti. Štěpán zažil i ošemetnou situaci, kdy musel z baru vyvést opilou medičku, která se po spolusedících dožadovala lesbického sexu. Kamarád ji v opilecké hádce totiž označil za "chladnou lesbu". Ano, i student se chybami učí.
Ke zděšení všech puritánských matek, které doufají, že ze svých dcer vychovaly nekuřačky, abstinentky a vzorné studentky, je alkohol mezi mladými ženami čím dál oblíbenější. "Největší ožralky? Studentky filozofických a podobných oborů! Pochopitelně že nepijou všechny, ale jedině ty nejzoufalejší a ošklivé k tomu. Už na střední čtou o vlivu opice na současnou filozofii, meditujou a na vysokou jdou s iluzí, že znalost východních nauk přebije jejich vizáž. Chlapy ale vůbec nezajímají naučený řeči, ale pěkný, upravený a příjemný holky," vypráví Vláďa, který studuje pražské ČVUT.

Filozofky mají špatnou pověst

"Hippie rádoby intelektuálka zůstane pannou i na vysoký škole až do doby, než pochopí, že její jediná cesta k ženství vede přes soustavný opíjení sebe i všech okolosedících. U nás na koleji se říkalo, že i filozofka je krásná, když máš v sobě pět piv," tvrdí svérázný třiadvacetiletý student. Tento názor zastává i přesto, že už druhým rokem žije se studentkou pedagogické fakulty. Ta však nenosí batikovaná trička, dredy, černý rolák, knihy v podpaží a ani korále, neúčastní se předčítání poezie a už nepije. Zevšeobecňovat se zkrátka nemá.
Ovšem pokud jde o spojení "student - kocovina", nelze než mlčky přisvědčit a doufat, že student časem pozná svou míru. Zatímco bezstarostní učňové zkouší různé druhy drog, vystresovaní studenti se drží osvědčeného a snad i méně škodlivého alkoholu.
Skoro každý, kdo studuje nebo studoval vysokou školu, má své opilecké story. Příběhy plné pozvracených záchodků a náhlých přívalů lásky na prvním kolejním mejdanu si před zkouškami vypráví zdivočelí prváci, aby si připomněli, že týdny učení za to stojí. Po náročném zkouškovém období celý kolotoč začíná zase od začátku: zahajovací mejdan, pak pravidelné srazy v hospodách a ve studentském klubu. V prvních ročnících totiž platí heslo "kdo nepije s námi, pije proti nám". Jedině zapřisáhlý individualista nepodlehne. Bez úhony se dočkat promoce, to je pro studentská játra nesnadný úkol. * Stránka vzniká ve spolupráci s redaktory studentského serveru
________________________________________________________________________

Soud uložil 13 let vězení prodejci heroinu, droga zabila ženu
Zpravodajství ČTK | 1.4.2004 | 16:56 | rubrika: Právo a krimi - Ústecký kraj | autor: ELI

ÚSTÍ NAD LABEM 1. dubna (ČTK) - Na 13 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal dnes ústecký krajský soud Andreje Pulka za prodávání heroinu několika narkomanům. Radce Koutové z Děčína se v prosinci 2000 stal podle soudu heroin od Pulka osudným: zemřela po jeho užití.

Pulko, který od počátku stíhání svou vinu popíral, se na místě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

pokr. eli snm

Soud na základě důkazů neuvěřil obhajobě Pulka, že v době, kdy měl prodávat smrtící dávku heroinu mladé ženě, byl úplně někde jinde. Jeho tvrzení, že nikdy nikomu drogy neprodával, vyvrátily výpovědi svědků, a to i jeho vlastní ženy, uvedl předseda senátu v odůvodnění rozsudku.

Při výměře trestu soud přihlédl k tomu, že se Pulko sice od zahájení svého stíhání nedopustil jiných trestných činů či přestupků, ale v polovině 90. let byl odsouzen v Německu na tři roky. Pulkovi přitížilo i to, že heroin prodával více lidem, delší dobu, a tudíž drogy prodal větší množství.

Soud také poukázal na to, že Pulko se prezentoval jako otec, který pečuje o rodinu a dbá na výchovu svých synů. Na druhé straně mu ale nevadilo, že prodejem drog ovlivňoval životy jiných mladých lidí.

Eliška Cesarová snm
________________________________________________________________________

Dealer prodával heroin na toaletě
Ústecký deník | 2.4.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 19 | autor: (top)

KRIMI

Krásné Březno - Přímo při prodeji heroinu dopadli policisté 44letého dealera, který se s narkomanem sešel na toaletě jednoho z krásnobřezenských barů. U sebe měl navíc několik gramů heroinu.
________________________________________________________________________

Muž čichal z plechovky jakousi těkavou látku
Rovnost - deník pro Brno-město a Brno-venkov | 2.4.2004 | rubrika: Brno a okolí | strana: 11 | autor: (hák)

z deníku strážníků

Brno * Bezvládně ležícího nalezli na zemi v Hněvkovského ulici v Brně městští strážníci čtyřicetiletého muže. Muž se rozhodl zpříjemnit si večer plechovkou těkavé látky. Ta jej však zmohla natolik, že se probral až při prohlídce lékařem přivolaným hlídkou strážníků.
________________________________________________________________________

Nájemce Husovky zažaloval ředitelku
Právo | 2.4.2004 | rubrika: Karlovarský kraj | strana: 10 | autor: (vor)

KARLOVY VARY - Bývalý nájemce divadelního klubu Husovka v Karlových Varech Miroslav Chaloupka podal ke Krajskému soudu v Plzni podnět k občanskoprávnímu sporu na ochranu osobnosti. Právo o tom informoval ve čtvrtek.
"Domáhám se na Monice Makkiehové omluvy ve sdělovacích prostředcích a peněžitého odškodnění 100 000 korun, které kompenzuje morální újmu a ušlý zisk," uvedl Chaloupka a pokračoval: "Hlavním předmětem sporu je veřejné tvrzení Moniky Makkiehové o tom, že se v divadelním klubu Husovka podávaly halucinogenní čaje," vysvětlil bývalý nájemce Husovky.
"Žaloba je problémem pana Chaloupky, který je dlužníkem divadla, a já věc nechci komentovat," uvedla k záležitosti Makkiehová. "Já jsem dokonce odmítala, aby se v Husovce kouřila marihuana. Když jsem na to pana Chaloupku upozornila, tak mi odvětil, že se tráva kouří na každé střední škole a že to bude problém dostat kuřáky marihuany alespoň před Husovku," uzavřela Makkiehová.
________________________________________________________________________

Chrastava má už po anabázi skatepark
Právo | 2.4.2004 | rubrika: Liberecký kraj | strana: 11 | autor: Ivan Langr

Šestitisícová Chrastava se po několikaměsíční anabázi konečně dočkala nového skateparku. Jde ale o patrně nejdražší hřiště s překážkami široko daleko, protože za betonové odlitky musela radnice zaplatit hned dvakrát.
Prvních bezmála 900 tisíc korun totiž zůstalo pražské firmě Asacen, která dělala Chrastavě při nákupu překážek prostředníka.
Město proto na firmu, která je v návrhu na likvidaci, podalo už v únoru na obvodním státním zastupitelství pro Prahu 10 trestní oznámení pro podezření z podvodu a chce peníze vymáhat zpátky soudně.
"Finančně je to pro nás samozřejmě velmi nepříjemné, problém je navíc v tom, že o likvidaci Asacenu soud ještě nerozhodl. Na nové překážky nám alespoň dodavatel dal třetinovou slevu, takže jsme za ně museli zaplatit jen 638 tisíc korun. Překážky jsou už postavené, musí ale ještě proběhnout kolaudační řízení a ideální by bylo, kdyby plný provoz začal tak od května," líčil Právu starosta Chrastavy Michael Canov (ODS).
Podle něj je ale nejdůležitější, že se podařilo milovníky prkýnek a inline bruslí dostat z Revoluční ulice, kde léta nebezpečně kličkovali mezi jedoucími auty a navíc hlukem rušili okolní obyvatele rodinných domků. "Podařilo se nám to stoprocentně eliminovat už v okamžiku, kdy jsme nechali v areálu Spartaku upravit asfaltovou plochu a nebyly tam ani překážky," podotkl Canov.
Ve skateparku ale bude panovat tuhá disciplína, jíž budou mít na starosti místní strážníci. "Za těch pár dní jsme poznali, že musíme laťku nasadit velice vysoko, dokonce jsme tam už zabavili i marihuanu. Kluci si musí uvědomit, že skatepark není jen pro deset vyvolených, ale třeba i pro děti, které si to přijdou se svými rodiči vyzkoušet. Hlavně ze začátku tam tedy budeme častěji," míní velitel chrastavských strážníků Luboš Fryk.
A aby si skateři překážek vážili ještě víc, budou od května za vstup do parku i platit. "Předplatní nepřenosná karta přijde na měsíc na 150 korun, na rok pak 400 korun. Vstupenka na jediný den zakoupená na radničním finančním odboru přijde na 25 korun. A pokud my nachytáme někoho bez vstupenky, můžeme mu ji prodat, ale za 50 korun," dodal Fryk.
________________________________________________________________________

O hodinové stávce a nočních sedánkách vlády
Haló noviny | 2.4.2004 | rubrika: Komentáře * Názory | strana: 5 | autor: Hana ŠKORPILOVÁ

Odbory a vláda, řeklo by se »oheň a voda«. Co nočním sezením unavené a rozpálené vládní hlavy vymyslí v oblasti sociální jako past na obyčejné lidi, to by se měly odbory snažit co nejrychleji uhasit a donutit ministry k reálnému myšlení. Alespoň tak tomu je ve všech »vyspělých západních zemích«, jak jsme se některé naše budoucí kolegy v EU poslušně naučili nazývat. Obyčejným lidem se tam sice také nevede nic moc, ale proti našim občanům jsou bezesporu ve výhodě. A to jak platově, tak i jinak. Přestože všechny zmiňované vlády jsou politicky »na jedno brdo«, určitě by si nedovolily tolik nezakrytého pohrdání svými občany, jako ta naše. To by jim odbory nedovolily a alespoň trochu by jim daly za vyučenou. Česká vláda a české odbory nejsou oheň a voda, ale diletanští lepiči přihlouplých úsporných balíčků a stojatá kaluž, ze které nevystříkne už pomalu ani kapička. Pokud ovšem za proud vody nepovažujeme v poslední době už téměř bezpohlavní stávkové pohotovosti nebo výhrůžky. Základním kamenem úrazu nejsou jen zcela rozbité odbory, ale také všeobecná psychóza, kterou v naší republice velice úspěšně ke svému prospěchu vypěstovaly všechny minulé vlády za pomoci především veřejnoprávních médií. Lidé mají strach o práci (což při neustále rostoucí nezaměstnanosti není nic divného) a tak za to, že ji ještě mají, jsou ochotni platit pokorou, snížením platů přestože ceny rostou, a dalším a dalším znehodnocováním jejich života. Dokonce asi přijmou bez reptání i novou přímou daň, kterou pak vláda zaplatí služby, které pro ni vykonává veřejnoprávní televize a rozhlas. Obraz ČR těsně před vstupem do EU je smutný. Malomyslní lidé, slabé a nerozhodné odbory, nedůvěryhodná vláda, která už ani není schopna řádně zasedat a činit rozhodnutí. Zasedá poslední dobou v noci, asi aby na ni nebylo příliš vidět. Za denního světla by určitě příliš vylezly důkazy její nekompetentnosti. Koncepci zdravotnictví ve středu večer zase vláda odložila, prý je to moc dlouhé čtení, ať to ministryně zkrátí. Předtím ji vláda instruovala, aby »to rozpracovala«. Příště ji možná vyzve, aby to namalovala. Jediné, komu takové jednání vlády může vyhovovat, je ministryně, která tím získává jeden odklad za druhým, neboť s reformou spojila svoje setrvání ve funkci. Součková však není jediná, která má máslo na hlavě. Vicepremiér za US/DEU, strany, která podle všeobecných průzkumů veřejného mínění vůbec nemá morální právo ve vládě sedět, má uprostřed sociálního marasmu ve státu největší zájem o legalizaci marihuany nebo o kamarádství se sudetským landsmanšaftem, lidovcům nevadí stále se zhoršující sociální situace občanů, zato pořádají průvody pro zákaz potratů anebo se, jako ministr zahraničí Svoboda, snaží o ještě větší přátelství s naším novým velkým bratrem. Tomu, protože je tak zchudlý vyprovokovanými válkami, nabízí pozemek pro Svobodnou Evropu a v jinotajích možná i dům, aby se konečně pohnula z centra Prahy, i když, jak pravil Svoboda - stěhování si musí zaplatit RFE sama. Nutno přiznat, že proti vyslání českých vojáků do Afghánistánu, je to poměrně malá službička. Ministr vnitra Gross by už také měl jít do sebe, protože situace, kdy občan neví, zda se má policie bát či se na ni obracet o pomoc, je dost povážlivá. Dalo by se pokračovat - ovšem třešnička na dortu je premiér Špidla. Dokud bude on šéfovat onomu nočnímu spolku, který si říká vláda pak bůh s námi a zlé pryč.
________________________________________________________________________

Studenti vyslechli bývalého narkomana
Naše Valašsko | 2.4.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 3 | autor: (kar)

VSETÍN - Na střední průmyslové škole strojní měli včera její posluchači možnost vyslechnout si a sami se aktivně zúčastnit besedy o nebezpečí drog s bývalým narkomanem.

Týden proti drogám pořádá občanské sdružení Cyrillos na vsetínských středních školách již podruhé. Potřebnosti podobné prevence si je přitom dobře vědoma i vsetínská radnice, která akci finančně podpořila. "Uvědomujeme si význam této akce, neboť drogový problém je záležitostí nás všech. Nikdo dopředu neví, koho se dotkne," přiblížil stanovisko radnice místostarosta Dalibor Sedláček.
Studenti, kteří mají zájem se o tuto problematiku hlouběji zajímat, mají šanci zúčastnit se dalších akcí, které přímo na tohle téma navazují. Jednou z nich jsou Broukiády, letos věnované oblasti protidrogové prevence. "Broukiády budou probíhat každý čtvrtek během dubna a května v klubovně Royal Rangers v Luhu v budově dětské knihovny," upřesnil Jan Plšek, protidrogový koordinátor vsetínské radnice. Další akcí bude dvanáctihodinový volejbalový turnaj, kde se proti sobě postaví zastánci legalizace marihuany a jejich odpůrci. "Turnaj se uskuteční 24. dubna od 8 do 20 hodin v tělocvičně SPŠS ve Vsetíně. Jeho součástí bude také doprovodný program spojený s diskusními horkými křesly a podobně," uzavřel Plšek.
________________________________________________________________________

Více narkomanů
TV Praha | 1.4.2004 | 15:00 | pořad: Pražské minuty

Jorga HRUŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podle hygieniků bylo v České republice loni 32 600 problémových uživatelů drog. Jen v Praze se napoprvé léčilo na 1500 narkomanů. V hlavním městě je také oproti jiným krajů nejvíce drogově závislých žen. Většina narkomanů je tu nakažená žloutenkou typu B nebo C. Alarmující je také věk uživatelů drog. Stále častěji jsou totiž mladší patnácti let.

Lucie HNĚVKOVSKÁ, redaktorka
--------------------
Podle výroční zprávy stoupl v Praze počet injekčních uživatelů drog. Právě to má na svědomí nárůst lidí nakažených žloutenkou typu B a C. Hepatitidu má až 70 % z nich. Hlavní hygienik vidí částečné řešení ve vyhlášce o povinném očkování proti žloutence typu B.

Vladimír POLANECKÝ, hlavní hygienik ČR
--------------------
Rozklad je plánován na 12 let, kdy očkujeme dvanáctileté, takže za 12 let budou čtyřiadvacetiletí a očkujeme novorozence, takže si za 12 let propojíme vlastně tu ohroženo kohortu, takže by ta žloutenka B neměla být problém.

Běla STUDNIČKOVÁ, vedoucí lékařka drogové epidemiologie
--------------------
Problematika uživatelů drog v Praze je podstatně horší nežli v České republice, protože jsou tady v léčebných a kontaktních centrech registrovány především rizikovější drogy.

Lucie HNĚVKOVSKÁ, redaktorka
--------------------
Narkomani v Praze sice nejvíce užívají pervitin, těsně za ním je ale heroin. Marihuana je až na třetím místě. Hygienici evidují za loňský rok na 1500 narkomanů léčených poprvé. Zvyšující se počty drogově závislých si vynucují nové léčebné prostory. V Praze se proto dnes otevřelo dětské a dorostové detoxikační centrum, které bude poskytovat komplexní péči drogově závislým.
________________________________________________________________________

Drogová scéna v Bruntále se ustálila
Týdeník Bruntálský Region | 30.3.2004 | rubrika: Bruntálský region | strana: 1 | autor: (zup)

REGION - Drogová scéna v Bruntále se ustálila. Pomohla prevence i policejní razie proti místním výrobcům pervitinu.
Dvě varny pervitinu v Bruntále policie odhalila v polovině září loňského roku. Skupina tří obviněných měla drogu vyrábět z modafenu a solutanu. Před téměř dvěma lety se podařilo v Bruntále rozprášit i devítičlenný gang distributorů drog. Drogová scéna ve městě se proto v poslední době zklidnila, což potvrzuje i pracovník krnovského K-centra streetworker Milan Kročil, který má v současné době v Bruntále dvaadvacet stálých klientů, jimž mění injekční stříkačky. "Situace v Bruntále se skutečně ustálila. Počet uživatelů drog klesá, ale i přesto by se měla drogová prevence dál zkvalitňovat. Je to chválihodný výsledek mravenčí práce každého, kdo se na drogové prevenci podílí," zhodnotil situaci Kročil.
Kvůli absenci distributorů a výrobců si uživatelé drogy obstarávají v jiných městech. S problémem čichačů toluenu se Bruntál, narozdíl od Krnova, nepotýká. Uživatelé opiátů se za drogami stěhují do větších měst. "Tam mají větší možnost anonymity a tím pádem i více možností sehnat si krádežemi peníze na dávky," pokračoval streetworker, který svým bruntálským klientům vloni vyměnil dva tisíce sedm set injekčních stříkaček a zorganizoval pro školy na Bruntálsku více než třicet přednášek.
"Nejčastější dotazy při přednáškách se týkají extáze a marihuany. Kolem padesáti procent studentů prvních ročníků středních škol má zkušenost s marihuanou. Co je ale velmi důležité, každý z nich má zkušenost z alkoholem a tabákovými výrobky," upozornil Kročil.
Podle něj není užívání marihuany tak velký společenský problém, jako alkohol. "Užívání alkoholu je pro náš region specifické. Je to skutečně velký problém, nejen u mladistvích. Odráží se v něm sociální situace této oblasti," pokračoval Milan. Kromě vyměňování injekčních stříkaček Milan provádí i poradenské služby. Je rovněž ochotný poradit rodičům, kteří odhalí, že se jejich dítě dostalo do styku s drogami. Schůzku je možné si s ním domluvit na telefonním čísle 776 789 277.
________________________________________________________________________

policejní zprávy
Týdeník Bruntálský Region | 30.3.2004 | rubrika: Události | strana: 5 | autor: (red)

Prodal jim marihuanu

KRNOV - Devatenáctiletý mladík z Krnova čelí obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Mladík měl minulé pondělí prodat třem sedmnáctiletým místním mladíkům 17,87 gramů sušiny konopí setého. Za to od nich vyinkasoval 250 korun. Obviněný policistům řekl, že "trávu" našel na chodníku. Strážci zákona látku odeslali ke zkoumání ke zjištění množství účinné látky THC.
________________________________________________________________________

Ostravští policisté zadrželi dva výrobce pervitinu
Zpravodajství ČTK | 1.4.2004 | 13:55 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

OSTRAVA 1. dubna (ČTK) - Dva muže, kteří se nezávisle na sobě živili výrobou pervitinu, zadrželi v těchto dnech specialisté z ostravského policejního týmu Toxi. Oba údajní výrobci narkotik skončili ve vazbě. Kriminalistům se podařilo zjistit jména i několika jejich odběratelů, řekl dnes ČTK mluvčí ostravské policie Milan Klézl.

Osmnáctiletého muže kriminalisté zatkli v bytě v Ostravě- Zábřehu 24. března. Při domovní prohlídce pak našli kompletní varnu pervitinu, chemikálie a chemické sklo. Zjistili, že se výrobě pervitinu věnoval od loňského srpna. V bytě policisté zadrželi sedm dalších lidí, kteří od výrobce narkotika odebírali.

O pět dnů později v policejní cele skončil šestadvacetiletý muž. Toho policisté zatkli v bytě v Ostravě-Porubě v okamžiku, kdy dokončoval výrobu pervitinu. Kromě zařízení na vaření drogy policisté zajistili i deset gramů narkotik. "Soudce na zadrženého uvalil vazbu," doplnil Klézl.

Podezřelé dopadli policisté během akce s krycím názvem Bob. Oba muže obvinili z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a šíření toxikomanie.

David Moravec snm
________________________________________________________________________

Policie rozbila pervitinový gang
Právo | 2.4.2004 | rubrika: Kronika dne | strana: 4 | autor: (apb)

PRAHA - Detektivové Útvaru odhalování organizovaného zločinu při sledování čtrnáctičlenného gangu zlodějů aut a padělatelů peněz na Strakonicku zjistili, že se gang zabývá hlavně výrobou a distribucí pervitinu pro narkomany v jižních a západních Čechách. Minulý týden gang složený ze tří žen a jedenácti mužů na pěti místech pozatýkali. Při domovních prohlídkách zajistili kilogram pervitinu, dvě ukradená osobní auta, padělanou tisícikorunu, mobily, SIM karty, finanční hotovost a suroviny k výrobě drogy.
"Policejní komisař zadržené obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů, krádeže a padělání a pozměňování peněz. Na základě rozhodnutí soudce Okresního soudu v Českých Budějovicích bylo devět (z toho dvě ženy) umístěno ve vazbě, dva byli dodáni do výkonu trestu odnětí svobody pro jinou trestnou činnost a tři jsou stíháni na svobodě," řekla Právu mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Obviněným hrozí až 10 let vězení.
________________________________________________________________________

Fantóm z dálnice se dobýval do auta
Blesk | 2.4.2004 | rubrika: Čechy | strana: 4 | autor: (kli)

STRAKONICE Nejdříve osudově hazardoval se životem svým i jiných a teď chtěl krást. Martin D. (28), který v lednu jel na dálnici D 1 ve Škodě Felicia v protisměru a srazil se s protijedoucím autem, byl v úterý zadržen ve Strakonicích, když se dobýval do zaparkovaného auta.
Při srážce na dálnici utrpěl těžká zranění. Byl v kritickém stavu a až 18. února mohl být v minulosti již několikrát trestaný muž obviněn z obecného ohrožení. Trestně stíhaný zůstal na svobodě. V autě, se kterým se srazil, skonal mladík (21) a další člověk byl těžce zraněný. Spekulovalo se o tom, že se mohlo jednat o sázku anebo že řídil pod vlivem drog. Policie ale závěry vyšetřování nesdělila.
Ve Strakonicích si muže, dobývajícího se za tmy v časných ranních hodinách do volkswagenu, všiml náhodný svědek a zavolal městskou policii.
„Byl obviněn z pokusu krádeže a také z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek. Prokázalo se totiž, že v Blatné, Sedlici a Praze nabízel pervitin,“ sdělil Miloslav Řehoř ze strakonického policejního ředitelství.
________________________________________________________________________

Pervitin vařili ve velkém
Blesk | 2.4.2004 | rubrika: Čechy/Sever | strana: 4 | autor: (krk)

DĚČÍN - Gang výrobců pervitinu posbírali policisté na Děčínsku. Zadrželi patnáct lidí. Šest z nich je obviněno z nedovolené výroby a distribuce drog, čtyři už sedí ve vazbě. Dodavatelem suroviny byla i lékárnice.
„Skupinu jsme sledovali půl roku, její aktivity byly velmi rozsáhlé. V rámci vyšetřování musíme vyslechnout na sto svědků,“ sdělil František Pelant, děčínský policejní ředitel. Objeveny byly dvě laboratoře na výrobu pervitinu a menší množství drogy.
Jedním z dodavatelů efedrinu, suroviny, která se k výrobě pervitinu používá, byla lékárnice Eliška P. (52) z Krásné Lípy. Tu policisté zadrželi už loni v listopadu a zjistili, že prodala nejméně dvacet kilogramů efedrinu. Sto gramů nakupovala zhruba za pětistovku, prodávala je za patnáct až dvacet tisíc korun. Měla si tím přivydělat nejméně milión korun.
________________________________________________________________________

Policie překazila drogový dýchánek
Blesk | 2.4.2004 | rubrika: Morava/Slezko | strana: 4 | autor: (tch)

OSTRAVA - Partě ostravských narkomanů pokazila »mejdan« protidrogová jednotka. Vtrhla do bytu, ve kterém samozvaný chemik právě dokončoval výrobu pervitinu. Účastníci dýchánku skončili na služebně, vařič ve vazbě.
Policejní tým »Toxi« měl byt na Hlavní třídě v Porubě v merku delší dobu. Zásah přišel ve chvíli, když se čtveřice feťáků (19 až 26) už už těšila na »ochutnávku« čerstvě vyrobeného pervitinu. V bytě jej vařil nejstarší z mužů z Ostravy-Zábřehu.
„Při domovní prohlídce jsme zajistili kompletní varnu pervitinu, chemikálie, laboratorní sklo a deset gramů hotové drogy,“ sdělil policista Milan Klézl.
Akce protidrogového týmu s krycím názvem »Bob« byla namířena i proti dalšímu doupěti narkomanů v Baranovově ulici v Ostravě-Zábřehu. Výsledkem bylo zadržení výrobce (18) pervitinu a jeho sedmi klientů (18 až 28).
________________________________________________________________________

Heroin v Česku nejde na odbyt
Hradecké noviny | 1.4.2004 | rubrika: Česká republika | strana: 4 | autor: (kaš)

Praha - Mezi domácími narkomany upadá zájem o heroin. Ve srovnání s vyspělými státy máme také velmi málo uživatelů drog nakažených virem HIV. V Česku jich žije 26, nemoc propukla jen u dvou z nich. Na druhé straně se zvyšuje počet těch, kteří si omamné jedy píchají.
Problémových uživatelů drog bylo loni v Česku podle odhadů hygieniků 32 600. Tito lidé dlouhodobě berou opiáty, heroin, kokain, pervitin či extázi. Zhruba 26 300 si drogy píchalo. Bohužel jde podle koordinátora drogové epidemiologie Vladimíra Polaneckého pouze o špičku ledovce. "Nikdo na světě nemá přesné údaje o počtu uživatelů drog," řekl.
Ze závislosti na drogách se loni léčilo 8522 lidí, 4158 z nich podstoupilo léčbu vůbec poprvé. "Jejich počet ale může být i vyšší, "připustil Polanecký. Zatímco náhražkový metadon získají lidé jen ve specializovaných centrech, preparát Subu-tex mohou předepisovat i praktičtí lékaři. Asi 300 z nich mělo podle informací farmaceutických firem zhruba pět až deset pacientů, kteří si pro tento lék přišli. "V centrech musí lidé odpovídat na řadu otázek, proto jdou raději k lékaři," vysvětlil hygienik. Preparát není hrazen pojišťovnou.
________________________________________________________________________

Afghánistán dostane 8,2 miliardy dolarů v příštích třech letech
Zpravodajství ČTK | 1.4.2004 | 17:38 | rubrika: Politika - Evropa, ES, NATO | autor: SD

BERLÍN 1. dubna (zpravodajka ČTK) - Mezinárodní společenství se zavázalo, že Afghánistánu v příštích třech letech poskytne 8,2 miliardy dolarů. S tímto výsledkem dnes v Berlíně skončila dvoudenní dárcovská konference pro Afghánistán.

Kromě peněz fóru dominovala témata bezpečnosti v zemi, kterou stále na mnoha místech ovládají příznivci svrženého hnutí Taliban a samozvaní regionální vládcové, a boj proti drogám. Z Afghánistánu se totiž stal největší světový producent surového opia.

Prozatímní afghánský prezident Hamíd Karzáí potvrdil úmysl proti pěstování drog v zemi tvrdě bojovat a zajistit za pomoci zesílené vojenské přítomnosti spravedlivé a bezpečné zářijové prezidentské a parlamentní volby. Zemi totiž stále hrozí, že mocní přívrženci Talibanu, kteří mají ještě vliv hlavně na jihu a jihovýchodě země, budou bránit venkovským Afgháncům, aby si svobodně zvolili legitimní vládu.

"Drogy, samozvaní vládci a terorismus jsou tři nebezpečí, která se navzájem posilují. Musíme proti nim proto zasáhnout najednou," připustil Karzáí. "Pro nás i pro mezinárodní společenství je prioritou zajistit, aby afghánští občané využili možnosti zformovat svou vládu," zdůraznil.

Podle odhadů OSN bylo v roce 2002 ve světě vyprodukováno 4600 tun surového opia, z toho v Afghánistánu 3400 tun vypěstovaných na ploše 80.000 hektarů. Zhruba tři čtvrtiny evropského heroinu bylo vyrobeno z afghánského opia. Pro zbídačené rolníky jde totiž o výnosný obchod. Peníze mezinárodního společenství jim mají mimo jiné umožnit, aby začali namísto opia pěstovat jiné plodiny - například vinnou révu.

Afghánský ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh dnes proto podepsal se šesti sousedními zeměmi deklaraci o koordinaci boje proti drogám. Na jejím základě by měla být země obklopena "bezpečnostním pásem" z Pákistánu, Íránu, Uzbekistánu, Turkmenistánu, Tádžikistánu a Číny, který bude bránit pronikání opia na západní trhy.

S finančními přísliby světových vlád byl ale afghánský prezident spokojen. "Stojím před vámi jako velmi spokojený muž," prohlásil na závěrečné tiskové konferenci.

Letos dostane Afghánistán 4,5 miliardy dolarů. USA navýšily pomoc o miliardu dolarů na 2,2 miliardy dolarů. Evropská unie hodlá letos a příští rok poskytnout 857 milionů dolarů a Německo počítá v příštích čtyřech letech s pomocí ve výši 390 milionů dolarů. Japonsko slíbilo zbídačené zemi 400 milionů dolarů pro nadcházející dva roky a Itálie 140 milionů na tříleté období. Asijská rozvojová banka ADB chce v letech 2005 až 2008 poskytnout miliardu dolarů ve formě úvěrů a garancí.

Česká vláda má zájem zapojit se do projektů obnovy Afghánistánu, zatím ale neví, kolik bude moci do nich investovat. Ministr zahraničí Cyril Svoboda ve středu v Berlíně řekl, že Česko by se chtělo podílet například na výstavbě a obnově afghánských cementáren. České firmy prý jednají také o dodávce trolejbusů pro afghánský Kábul.

Ministr zahraničí hostitelského Německa Joschka Fischer dnes na závěr zdůraznil, že mezinárodní společenství na konferenci potvrdilo dlouhodobou politickou podporu přeměně Afghánistánu v demokratickou společnost. Tuto podporu podle něj vyjadřuje i vojenská stabilizace a příspěvek světových vlád při vytváření silné afghánské justice, policie i armády, která by měla vliv ve všech částech země. Závěrečná deklarace také potvrdila úmysl zvýšit v zemi počet takzvaných provinčních týmů obnovy.

Denisa Svobodníková rv šeb
greedy23
Jen tak dal...pekne ty grazliky co se zivi pernikem pozavirat...
Cicmon
citace:
Zatímco bezstarostní učňové zkouší různé druhy drog, vystresovaní studenti se drží osvědčeného a snad i méně škodlivého alkoholu.


Koukam, ze ma pani Dušková o studentech a alkoholu hezky zkresleny predstavy :D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma