Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 01.04.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Projednávání soudní kauzy dvou dealerů hašiše
TV Nova | 31.3.2004 | 17:10 | pořad: Právě teď - JČ

Martin ŠTĚPÁNEK, moderátor
--------------------
Dobré odpoledne u jihočeského zpravodajství. Krajský soud v Českých Budějovicích se dnes začal zabývat případem dvou mužů, kteří nabízeli k prodeji asi sedm kilo hašiše. Celkem si od září 2002 do března loňského roku přišli skoro na půl milionu korun.

redaktorka
--------------------
Trestná činnost obou obviněných Bronislava Kováče a Bohumila Dobského je bezpečně prokázána.

Daniel PROUZA, předseda senátu
--------------------
Byli vyslechnuti nejprve oba obžalovaní, následně byly prováděny další důkazy, konkrétně výslechem dvou svědků, kteří vystupovali.

redaktorka
--------------------
Policie muže sledovala několik měsíců. Drogu prodávali v Českých Budějovicích, Čimelicích a dalších městech. Tady vidíte policejní zásah přímo na místě, kde oba obvinění několik kilo hašiše zrovna prodali. I když dnes měl padnout rozsudek, mužům hrozí až deset let vězení, soudce musel případ odročit.

Daniel PROUZA, předseda senátu
--------------------
Vzhledem k tomu, že jeden z obžalovaných namítl, že v rámci přípravného řízení byl vyslýchán pod psychickým nátlakem ze strany Policie České republiky a de facto tak obvinil policejního radu, nezbyde, než hlavní líčení odročit.
________________________________________________________________________

Hygienici: V ČR bylo loni 32.600 problémových uživatelů drog
Zpravodajství ČTK | 31.3.2004 | 13:17 | rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: KTK

(ČTK vydá k této zprávě graf)

PRAHA 31. března (ČTK) - Podle odhadu hygieniků bylo loni v Česku 32.600 problémových uživatelů drog. Mezi ně patří lidé, kteří dlouhodobě "berou" opiáty, heroin, kokain a pervitin či extázi. Zhruba 26.300 osob si drogy píchalo. Novinářům to dnes řekl národní koordinátor drogové epidemiologie pro rezort zdravotnictví Vladimír Polanecký.

"Nikdo na světě nemá přesné údaje o počtech uživatelů drog. I náš odhad je jen špička ledovce," uvedl Polanecký. Dvě třetiny z odhadovaného množství problémových uživatelů tvoří muži, třetinu ženy.

Česká drogová scéna je relativně stabilní, míní Polanecký. Podle něj lze hodnotit pozitivně to, že v Česku je ve srovnání s vyspělými státy velmi málo narkomanů nakažených virem HIV. V zemi jich žije 26, nemoc AIDS se rozvinula jen u dvou z nich. Klesá také množství uživatelů heroinu. K negativním okolnostem patří zvyšující se počet lidí, kteří si drogu píchají, a také velké množství opakovaně léčených.

pokr. ktk mal

Lidí, kteří si drogu píchají, v Česku každoročně přibývá. V roce 1995 jich odborníci evidovali 1335, v roce 2000 již 12.355 a loni přes 20.000. Nárůst v roce 2003 byl ale za poslední čtyři roky nejnižší.

Mezi nově evidovanými uživateli drog výrazněji klesl počet těch, kteří brali heroin. Dostali se tak na druhou nejnižší úroveň od roku 1995, kdy odborníci začali situaci sledovat. Loni zaznamenali 794 nových uživatelů heroinu, v roce 1995 jich bylo 529. O rok později zaevidovali 1050 osob. Nejvíce, 1362, jich zapsali v roce 2001. Proti roku 2002 ubylo loni také nově evidovaných uživatelů pervitinu z 2932 na 2761. Od roku 1995 je to ale druhá nejvyšší hodnota.

Z drogové závislosti se loni léčilo 8522 lidí. Poprvé léčbu podstoupilo 4158 z nich. Počet léčených lidí může být ale i vyšší, míní Polanecký. Zatímco substituční přípravek metadon získají lidé jen ve specializovaných centrech, preparát subutex mohou předepisovat i praktičtí lékaři. Hrazen není.

Podle informací od farmaceutických firem asi 300 lékařů mělo pět až deset pacientů, kteří tento lék užívali. "V centrech musejí lidé odpovídat na řadu otázek, proto jdou raději ke známému lékaři," uvedl Polanecký. Podle něj může ale řada lidí preparát zneužívat.

Poprvé se k léčbě nejčastěji hlásí lidé mezi 15 a 19 lety. Tvoří dvě pětiny všech pacientů. Mezi všemi léčenými je nejpočetnější skupina lidí mezi 20 a 24 lety. Před patnáctými narozeninami začala s užíváním některé z drog pětina z nově léčených. Před 19. rokem věku omamné látky braly již tři čtvrtiny lidí, kteří k léčbě nastoupili loni poprvé.

Polovina pacientů se chtěla zbavit závislosti na pervitinu, více než pětina na heroinu. Zhruba 16 procent léčených přivedlo loni k odborníkům užívání marihuany.

Vývoj v Česku zhodnotil poměrně kladně i Mezinárodní výbor pro kontrolu narkotik. Upozornil na to, že česká legislativa týkající se látek na výrobu drog je dokonce přísnější než v zemích EU. Zpráva výboru je podle místopředsedy vlády Petra Mareše jedním z důkazů toho, že česká protidrogová politika je správná. S vývojem ale nejsou spokojeni lidovci, podle nich je postup příliš liberální. Vyhlásili proto "válku drogám". Usilují mimo jiné o zpřísnění postihů.

Kateřina Krausová kar
________________________________________________________________________

Podle vědců snižuje marihuana kvalitu spermatu
Zpravodajství ČTK | 31.3.2004 | 11:16 | rubrika: Mix zajímavostí - Evropa, ES, NATO | autor: ZDP

LONDÝN 31. března (ČTK) - Plodnost mužů má podle nové britské studie dalšího strašáka. Je jím marihuana, jejíž tetrahydrokanabinol (THC) oslabuje pohyblivost spermií, a tím i schopnost pronikání k oplodňované vaječné buňce.

Jak informuje agentura DPA, vedoucí vědeckého týmu Sheena Lewisová z Královské belfastské univerzity představí studii na výročním zasedání britské společnosti pro plodnost.

Ke studii bylo využito 51 vzorků spermatu, z nichž některé byly vystaveny působení THC. Ve srovnání se vzorky neovlivněnými touto účinnou látkou konopí klesla pohyblivost mužských pohlavních buněk až o 45 procent. Až ve třiceti procentech případů navíc spermie přestaly uvolňovat enzymy potřebné při proražení ochranné stěny vaječné buňky.

Také z dalších studií vzešly poznatky o škodlivosti kouření jointů na kvalitu spermatu, zdůraznila Lewisová. Rostoucí počet kuřáků marihuany a nedobrovolně bezdětných párů tak podle agentury DPA možná úzce souvisí.

zdp luk
________________________________________________________________________

Policie odkryla síť výrobců pervitinu
Mladá fronta DNES | 1.4.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 1 | autor: JAKUB POKORNÝ

Efedrin nakupoval gang od lékárnice v Krásné Lípě

Rumburk - Půl roku děčínští policisté čekali, až budou mít dostatek důkazů a sledovali gang výrobců drog. Minulé úterý sklapla past. Policie zatkla celkem patnáct lidí. Šest z nich obvinila z nedovolené výroby omamných látek.
S povolením k prohlídce pak vtrhla do celkem pěti bytů především v Rumburku. Zadržení odpor nekladli. Policie objevila v bytech nakonec dvě laboratoře na výrobu pervitinu. Závažné je, že tato skupina prodávala drogy i mladým lidem. Kolik si prodejem vydělala, kriminalisté teprve šetří. Výsledky akce policisté zveřejnili včera.
"Potřebujeme vyslechnout asi sto svědků, většinou narkomanů, takže si asi umíte představit, jak těžká práce to bude," uvedl včera na tiskové konferenci děčínský policejní ředitel František Pelant.
Při zátahu policii pomáhalo i šest celníků, kteří mají k dispozici psy vycvičené na hledání drog. Případ souvisí s loňským zatčením lékárnice v Krásné Lípě, která prodávala vařičům efedrin, důležitou surovinu pro výrobu pervitinu. Skupina odebírala polotovar právě v Krásné Lípě, i když nejen tam.
Na dotaz novinářů jeden z policistů uvedl, že nejsou důkazy, že by přímo tato skupina prodávala pervitin i do Saska, nicméně podle zkušeností je za hranicemi tato původně česká droga oblíbená. Při akci policisté objevili jen minimum drogy. "Byly to spíše zbytky, na sklad se pervitin příliš nedělá," vysvětlil šéf děčínských kriminalistů Josef Drobný.
Obviněným, z nichž čtyři skončili ve vazbě, hrozí trest vězení dva až deset let. Na Děčínsku jde o největší případ za posledního více než půl roku. V dubnu budou policejní akce na Děčínsku pokračovat, zaměří se na další článek řetězce - přímo dealery.
Letos na jaře zaznamenali severočeští strážci zákona poměrně dost úspěchů v boji proti šíření narkotik. Tepličtí kriminalisté objevili plantáž na pěstování marihuany pod restaurací Panorama v Teplicích, jejich ústečtí kolegové zase zatkli rozvětvenou rodinu ze čtvrti Neštěmice, která se živila distribucí heroinu.

***

Drogové kauzy

Únor

* policie v Ústí vyšetřovala vařiče pervitinu, kteří falšovali recepty, aby měli suroviny na drogy

Březen

* objeven skleník s marihuanou pod restaurací v Teplicích
* ústečtí policisté zatkli rodinu z Neštěmic za distribuci heroinu
________________________________________________________________________

Co soudíte o pěstování marihuany?
Mladá fronta DNES | 1.4.2004 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 4 | autor: Jiří X. Doležal

Anketa

publicista zabývající se drogami

Souhlasím s názorem, že s marihuanou se obchoduje více než dříve. Bylo by ale nesmyslné tvrdit, že je to argument proti legalizaci. Obchod kvete, protože malopěstitelé mají větší strach. Represe vlastně zvyšuje zisky dealerů. Je také pravda, že se objevují sklepní pěstírny marihuany, ale policejní odhady jejich výkonu jsou dost patafyzické. Například počet rostlin nic neříká, mnohem větší vypovídací hodnotu má energie, kterou pěstírna odebírá, vyjádřená ve wattech. Důvodné podezření, že se nejedná o pěstování ne pro vlastní potřebu, může vzniknout od výkonu pěstírny nad šest set wattů. Policie nic podobného ale neměří, protože velký počet odvezených rostlin pěkně vypadá v médiích. Nadpoloviční většina vykouřená v Česku ale nepochází z podobných obchodů. Obsah THC v marihuaně se zvyšuje, to je také pravda, protože plodina se šlechtí, ale tím spíše klesají negativní zdravotní dopady konzumace. Joint se balí, aby byl účinný. Když se kouří potentnější marihuana, tak uživatel vykouří méně rostlinného materiálu, takže do sebe dostává méně dehtu a karcinogenů. A ještě je tu jeden nový trend. Marihuana také souvisí s terorismem. Tolerantní postoj k marihuaně v libovolné zemi snižuje zisky teroristů. Lidovci mají pravdu, když tvrdí, že heroin a hašiš vyváží Al-Kajda. Když někde tolerují marihuanu, tak od muslimů ty jejich dobroty nikdo nekupuje.
________________________________________________________________________

Hippies by se divili, co se tu kouří, říká policista
Mladá fronta DNES | 1.4.2004 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 4 | autor: JAKUB POKORNÝ

Rozhovor

Protidrogový specialista ústeckého policejního ředitelství

Ústí nad Labem - Pořád stejný zážitek za chvíli přestane stačit, a tak uživatel hledá něco silnějšího. A to je hlavní problém drog.
"Legalizace marihuany je proto naprostý nesmysl, to bychom pak rovnou mohli povolit i hašiš," říká v rozhovoru pro MF DNES jeden z policistů, který se na okresním policejním ředitelství v Ústí specializuje na protidrogovou problematiku. Jméno raději nezveřejňuje kvůli obavám z útoku dealerů drog a strachu o svou rodinu.

Kde dnes nejčastěji přijde teenager tady na severu prvně do styku s drogou - na ulici nebo na diskotéce?

Spíš bych neříkal kde, ale u koho. Nejde o místa, ale o kontakty. A mladého člověka těžko vytrhnete z prostředí jeho kontaktů. Nejčastěji se k drogám dostane přes kamaráda ve škole nebo staršího sourozence. Souvisí to i s kouřením cigaret. Hodně dětí kouří cigarety proto, že tak maskují kouření trávy, což je moment, který se nedoceňuje.

Jak se nejčastěji dostanete k pachateli? Volají vám lidé?

Pochopitelně, že se musí řešit v první řadě to, co je do nebe volající. Jsme rádi, když s námi lidé spolupracují a za tu spolupráci je držíme v úplné anonymitě.

Máte na mysli lidi, kteří zavolají, že v jejich domě páchne na patře podezřelý byt, kde se scházejí narkomani?

Je častější, že se nám lidé ozývají. Moc nám nepomůže informace, že se v Ústí prodávají drogy, ale když dá někdo tip, že před barem třeba XY stává člověk, který něco nabízí, prověříme to.

Čím to, že policie nachází stále častěji sklepní plantáže marihuany?

Před dvěma roky si uživatel vypěstoval někde na zahradě dvě, tři rostlinky. Nyní nastupuje nový trend, marihuana je totiž poměrně náročná, obsahuje účinnou látku THC, a jestliže já jsem kuřák, tak mi časem běžná domácí rostlina nestačí. Před pěti lety se v Čechách vyskytovala "tráva" s obsahem THC pět procent, což se dá přirovnat k marihuaně, kterou kdysi kouřili hippies, ale jak se rostliny šlechtí, narostl obsah THC u některých na patnáct až dvacet procent. To je dost nebezpečné.

Mělo by se držení marihuany legalizovat, jak o tom mluví třeba místopředseda vlády Petr Mareš, nebo striktně postihovat, jak požaduje šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous?

Komorous problému rozumí víc. Jestliže budeme pomíjet, že děti pijí alkohol, přesune se touha po tolerování k trávě. Jestliže budeme tolerovat trávu, začne mladá generace užívat masově pervitin. Ze své praxe víme, že děti, co kouřily trávu, neměly problém přejít k pervitinu a heroinu.

Mimochodem, kolik je vlastně to "větší množství drogy než malé", za jehož držení už můžete člověka zatknout?

Když to zveřejníme, tak si to dealeři budou pytlíčkovat přesně v takovém množství, abychom je museli nechat. Nikdo nikoho nestíhá za dvě rostliny.
________________________________________________________________________

Severní Čechy jsou drogový ráj č. 3
Mladá fronta DNES | 1.4.2004 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 4 | autor: JAKUB POKORNÝ

Z okolních regionů

Policie tu řeší po Ostravě a Praze třetí nejvyšší počet případů, které souvisí s drogou

Ústí nad Labem - Nejvíce drogami postiženou oblastí vedle Prahy a severní Moravy je Ústecký kraj. Dokazují to policejní statistiky. Sociologové to zdůvodňují především vykořeněností, nezaměstnaností a beznadějí mnohých zdejších obyvatel.
Kdo by se snad divil, kde na omamné látky berou lidé z kraje s největší nezaměstnaností a chudobou, pro toho existuje pohotová odpověď. "Kradou," říká lakonicky ústecký detektiv specializující se na drogovou problematiku. Jméno nechce zveřejnit kvůli bezpečnosti.

Lékárnice-narkobaronka

Podle statistik policie vyšetřovala loni v severních Čechách 404 kriminálních případů souvisejících s drogami. Jejich počet za poslední roky pozvolna klesá, v roce 2002 jich bylo čtyři sta čtyřicet a v roce 2001 ještě o šest více. Vede sice Praha s více než tisícem případů, ale v "klidných" jižních Čechách se kriminalisté zabývali pouze 154 drogovými delikty. Nejčastěji pátrali po výrobcích omamných látek a jedů. Na druhém místě je šíření drog, tedy například prodej, nebo podávání látek mladistvým. Několik případů, ve kterých hrály hlavní roli drogy, za poslední rok výrazně vybočovalo z řady: lékárnice z Krásné Lípy v listopadu vydělala asi milion korun, protože prodávala vařičům drogy pervitin důležitou surovinu - efedrin.
Před soud se v německém Pasově dostala celá čtyřčlenná ústecká rodina, která vezla tři sta kilogramů hašiše ze Sýrie v obytném automobilu. A konečně, v Teplicích v březnu policie objevila skleník s marihuanou přímo pod oblíbenou výletní restaurací.
Drogová scéna nepřešlapuje na místě. S dříve kultovní marihuanou se více obchoduje. Zvyšuje se i obsah účinné látky THC v marihuaně. Rovněž se objevují různé názory, nakolik je to škodlivé.

Nejlepší obrana je prevence

Nejznámějšími institucemi, které pomáhají narkomanům, jsou protidrogová centra. Většinou působí v poslední linii a zachytávají ty, kteří se už propadávají do propasti. "Přijde k nám kolem padesáti klientů-toxikomanů denně. Fungujeme ale trochu i jako informační středisko. Volají nám matky dětí, které mají s drogami problémy," říká šéf mosteckého protidrogového centra Lubomír Šlapka.
Důležitá podle Šlapky není jen výměna stříkaček narkomanům, ale vlastní kontakt s příchozím - tedy jediná možnost, jak komunitu narkomanů zmapovat.
Lze vůbec něco dělat, aby v České republice ubylo uživatelů drog? "Je to běh na dlouhou trať. Už odmala musí školák vědět, že s drogami a závislostí se může setkat. Měnit teenagera, který má za sebou první zážitek s drogou a nic mu neudělala, jde už nesnadno," tvrdí Šlapka. "A důležité je snížit dostupnost drog, to je úkol pro policii," dodává.
Podle Šlapky už se Česko na tuto trať vydalo. Kladně hodnotí například činnost vládní protidrogové rady, která podle něj správně nakládá s prostředky na protidrogové programy.

***

Nové trendy na drogové scéně v kraji
* S marihuanou se stále více obchoduje. Pěstuje se stále více pro zisk v důmyslně zařízených sklepních sklenících
* Distribucí drog se zabývají celé rodiny. Vidět je to třeba u Romů, v rodině se totiž dá dobře zařídit dělba práce a také si členové rodiny-gangu více důvěřují.
* Na trhu se objevuje mnohem "silnější" marihuana. Už neobsahuje pět procent THC ale až patnáct.
* Počet případů drogové kriminality se mírně snižuje. Loni jich policisté řešili kolem čtyř set, ale Ústecký kraj pořád patří k nejpostiženějším.
________________________________________________________________________

Postaráme se i o ty poslední
Právo | 1.4.2004 | rubrika: Karlovarský kraj | strana: 13 | autor: František Kšajt

ŘEDITEL ZEMĚDĚLSKÉHO UČILIŠTĚ V TOUŽIMI RICHARD NYKODYM

* Každého možná napadne, že asi řešíte problémy s drogami a se šikanou...

Nemáme výrazné potíže. Pokusy o šikanu tu byly. Ale vždy jsme se o tom dozvěděli včas, než to stačilo někam přerůst. Tady mají velkou roli ve výchově naši mistři. Jsou se žáky v nejužším kontaktu. Hodně se dozvědí a pomohou. Škola není velká, není zde anonymní prostředí. A žijeme v malém městě, kde se každý o každém hodně dozví. O tvrdých drogách nevíme. Někdy možná kouření marihuany. Letos jsme měli jeden případ. Ze školy šel na léčení.
________________________________________________________________________

Loni v ČR přes třicet tisíc narkomanů
Haló noviny | 1.4.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: (jšd)

PRAHA - Podle odhadu hygieniků bylo v minulém roce v ČR 32 600 uživatelů drog. Jsou to lidé, kteří dlouhodobě užívají opiáty, heroin, kokain, pervitin nebo extázi. » Přitom zhruba 26 300 osob si drogy píchalo. Nikdo na světě nemá přesné údaje o počtech uživatelů drog. I náš odhad je jen špička ledovce,« sdělil novinářům národní koordinátor drogové epidemiologie pro resort zdravotnictví Vladimír Polanecký . Dvě třetiny z uvedeného množství uživatelů drog jsou muži, třetinu tvoří ženy. Česká drogová scéna je podle Polaneckého relativně stabilní a za pozitivní označil to, že v ČR je ve srovnání s vyspělými státy velmi málo narkomanů nakažených virem HIV. Je jich dvacet šest a AIDS se vyvinul u dvou z nich. V loňském roce poklesl počet uživatelů heroinu, ale k negativnímu dopadu přispěl zvyšující se počet těch, kteří si drogu píchají i počet těch, kteří se opakovaně podrobují léčbě. Z drogové závislosti se loni léčilo 8522 lidí. Poprvé léčbu podstoupilo 4158 z nich. Počet léčených lidí může být ale i vyšší, upozornil Polanecký. Mezi léčenými je nejpočetnější skupina lidí mezi 20 a 24 lety. Před patnáctými narozeninami začala s užíváním některé z drog pětina z nově léčených. Před 19. rokem věku omamné látky braly již tři čtvrtiny lidí, kteří k léčbě nastoupili loni poprvé. Polovina pacientů se chtěla zbavit závislosti na pervitinu, více než pětina na heroinu. Zhruba 16 procent léčených přivedlo loni k odborníkům užívání marihuany. Poměrně kladně zhodnotil vývoj v ČR Mezinárodní výbor pro kontrolu narkotik, když konstatoval, že česká legislativa týkající se látek na výrobu drog je přísnější než v zemích EU.
________________________________________________________________________

Co si myslí čtenáři na www.reflex.cz?
Reflex | 1.4.2004 | rubrika: Reflexe | strana: 11

Jaký máte názor na protidrogovou politiku KDU-ČSL?
Je to kontraproduktivní, situaci to jedině zhorší 92 %
Plně s ní souhlasím 6 %
Nevím, v problému se nevyznám 2 %
Ankety se k 29. 3. zúčastnilo 163 hlasujících.

Vůbec nechápu, kde berou tu drzost se k problému drog takto stavět. Oni si snad vážně myslí, že se to tím "návrhem" vyřeší? Logicky myslící člověk by si k vyřešení drogové problematiky pozval někoho, kdo tomu rozumí, kdo chápe všechny souvislosti, dnešní mládež, Drop In apod. Vystudovala jsem vysokou školu, mám skvělou, dobře placenou práci a přitom si občas zakouřím marihuanu. Jsem tedy feťák, vážený pane Miroslave? A nerozlišovat drogy na měkké a tvrdé, tak to mě pobavilo úplně nejvíc! Chcete mi říct, že je vlastně jedno, jestli kouřím trávu, nebo si píchám heroin? Stupiditě zdar!
PAVLÍNA

Jsem na tom velmi podobně. Jsem absolvent VŠ, snažím se vyhýbat alkoholu, před pěti měsíci jsem se vykašlal na cigarety, ale rád si zahulím. Mám práci, platím daně, dvakrát týdně chodím už třetím rokem sportovat (bojová umění). Nepřipadám si jako nějaká pro společnost nebezpečná existence. Za absolutní krok vedle považuju snahu postavit cannabinoidy na úroveň opiátů. To je nehoráznost!
UdL

Lidovecký návrh mě vůbec nepřekvapil. Strana, která se prezentuje jako křesťanská, musí mít ve svém programu dogmata a předsudky všeho druhu. Já jen věřím, že je u nás dostatek rozumně uvažujících lidí a výplodem skupinky blbečků se nebude nikdo zabývat.
SAL

Jako bývalý politický vězeň a důstojník BIS nemohu pochopit, proč si lidovci do své strany vzali jako bezpečnostního experta bývalého neslavně známého ředitele BIS Jiřího Růžka. Já osobně jsem schopen dokázat, že Růžek je velký gauner, který má na svědomí mnoho zla. Pokud se podaří s pomocí veřejnosti, aby soudní proces vedený proti mé osobě byl veřejný, tak se jednoznačně prokáže, že Růžek je zločinec, který by měl již dávno být ve vazební věznici. Je velmi podezřelé, že lidovci se na jedné straně zaštiťují křesťanskou morálkou a na druhé straně využívají takového zločince, jakým je Růžek. V daném případě jsem přesvědčen, že se tady jedná o jakýsi špinavý obchod s kompromitujícími informacemi, které Růžek může lidovcům nabídnout. Růžek je např. odpovědný za to, že se v Přerově nepodařily objasnit teroristické útoky včetně pumového útoku na kancelář Konfederace politických vězňů! Za těmito útoky stojí komunisté a extrémní levice!
VLADIMÍR HUČÍN

Proč se inkvizice KDU nedotýká nejmenší měrou také alkoholu, ne že bych snad chtěl jeho plný zákaz, ale kolik lidí skončilo kvůli chlastu v různých ústavech a nemocnicích? A kolik lidí čistě kvůli konopí? Kolik lidí zabije ročně alkohol, ať již přímou cestou (problémy s játry), nebo nepřímou (stovky dopravních nehod), a kolik lidí pošle do pekla tráva? O cigaretách nemluvě. Podle mě je tráva výborný objekt k veřejnému pranýřování a také představuje jakési vysněné zlo.
ALEŠ VAVŘINEC
________________________________________________________________________

"Pech": Dealeři naběhli na předstíraný prodej hašiše pod kontrolou policie?
Českobudějovické listy | 1.4.2004 | rubrika: Publicistika | strana: 22 | autor: VLADIMÍR MAJER

Č. Budějovice - Okresní soud začal včera projednávat věc Bohumila Dubského (33) z Č. Budějovic a Bronislava Kováče (37) z Písku, obžalovaných z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
Státní zástupce je viní z toho, že po společné domluvě v přesně nezjištěné době od září 2002 do 7. března 2003 přechovávali a k prodeji nabízeli hašiš. Měli jej prodat nejméně sedm kilogramů. Z toho Bronislav Kováč 6. března kolem třinácté hodiny před motorestem Halda v Dubenci prodal nejméně 206,72 gramu osobě označené jako Martin Procházka za 14 700 korun, když podle žaloby mu drogu předtím předal Dubský, a den nato oba prodali nedaleko restaurace Na Knížecí v Čimelicích téže osobě nejméně 3627,54 gramu za 252 000 Kč.
Vzápětí po druhém předání zboží a peněz zatkla obžalované na místě činu policie. Podezřelé totiž řadu dnů monitorovala, se souhlasem soudu je odposlouchávala. Oba nákupy pak byly tzv. předstíraným převodem "kupec" konal na žádost policie, "platil" jejími penězi.

Jeden nic nevěděl?

Bohumil Dubský popřel, že by měl s prodejem drog něco společného; do Čimelic prý jen Kováče doprovázel, protože chtěl navštívit tetu z nedaleké vsi. Na místě Kováč vystoupil s tím, že si musí něco vyřídit, a on zůstal ve vozidle, než zasáhla policie.
Před soudem, kam byl eskortován z věznice ve Všehrdech, kde si odpykává trest za majetkovou trestnou činnost, včera přečetl obsáhlé vyjádření, v němž vytýká orgánům činným v trestním řízení řadu pochybení. Cítí se poškozován ve svých základních právech. Zpochybnil pořízené důkazy (ze záznamu odposlechů prý nelze přesně určit, kdo s kým hovoří) a svědky, na spoluobžalovaného Kováče žádal opatřit znalecký posudek od psychiatra. V řízení prý nebyl pořízen jediný důkaz proti němu - že by někomu drogu nabízel či prodal, nemá žádný majetek, který by si z údajné distribuce hašiše pořídil, atd. S Kováčem se poznali asi před osmi lety ve výkonu trestu, pak se náhodně setkali v Č. Budějovicích, navštěvovali se. Neumí si vysvětlit, proč proti němu vypovídá, nic mu neudělal.
Bronislav Kováč v přípravném řízení uvedl, že mu spoluobžalovaný řekl, že našel nějaké balíčky a neví, co v nich je. Uřízl si tedy kousek a nějaký kluk v Písku mu řekl, že jde o hašiš. Přeptával se po barech, ale nikdo koupit nechtěl, až se mu jednou ozval na mobil nějaký Martin. Poslal mu zpátky SMS, odkud jeho číslo má, a on sdělil, že od známého z Písku, který byl u toho, když drogu nabízel.
Šestého března se sešli v Dubenci, kde byl Martin ještě se dvěma muži. Dali jednomu kousek na zkoušku, a když zakrátko potvrdil, že jde o hašiš, domluvili cenu na 65 Kč za gram a Martin koupil celý balíček. Dohodli se na další dodávce do Čimelic.
Odjel tam s Bohumilem Dubským; ten do auta naložil igelitovou tašku. (Jeho otec jako svědek u soudu uvedl, že kluci chtěli půjčit na benzin, tak jim dal dvě stovky.) V Čimelicích tašku Kováč předal Martinovi, ten v autě, ve kterém přijel, balíčky převážil, zaplatil mu, a když se s penězi vrátil k Dubskému, zasáhla policie.
Včera při hlavním líčení Bronislav Kováč tuto výpověď odvolal. Tvrdil, že na něho v přípravném řízení policejní rada vyvíjel psychický nátlak, že ho instruoval, jak má vypovídat, vlastně protokol sám formuloval a on jen říkal ano, ne. Měl prý slíbeno, že nepůjde do vazby, a jeho manželka zrovna čekala mimino . . . O nátlaku neřekl nic obhájci ani inspekci. Pravda je prý taková, že drogu našel on, v Písku v parku pod lavičkou.

Navedený "kupec"

Zmíněný "Martin", který hašiš koupil, vypovídal jako utajený svědek, tedy mimo jednací místnost a s počítačově zkresleným hlasem. Řekl, že dostal od policie číslo na Kováče a zavolal mu, jestli by nebylo nějaké "hovínko", jak prý branže říká hašiši. Popsal pak setkání a předání dodávky; "Broňa", jak se mu obžalovaný představil, mu na Haldě řekl, že není majitelem drogy, že jen prodává, ale Na Knížecí že přijede i vlastník. Řekl o něm, že pracuje v Rakousku a je stíhán za těžké ublížení na zdraví. (Spoluobžalovaný Dubský to má za potvrzení, že hašiš byl někoho jiného.)
Cenu za hašiš podle utajeného svědka prý stanovil Broňa - nejprve mluvil o osmdesáti tisících za kilo, pak šel na 65 000. Měl také říci, že toho měli víc, ale asi tři kila že už prodali, a za dráž.
Obhajoba se svědka ptala, zda by měl o drogu zájem, i kdyby nespolupracoval s policií, a on řekl, že ne.
Na záběru kamery, která obraz obžalovaného Kováče v soudní síni přenesla do místnosti s utajeným svědkem, poznal muže, který mu hašiš loni v březnu prodával.
Další utajený svědek prohlásil, že "od Bohouše" (Dubského) dostal před časem gram hašiše nebo dva pro vlastní potřebu, asi po týdnu pak ještě dvacet nebo pětadvacet gramů - vždycky zdarma. Když se nad tím "zadarem" soud podivil, svědek řekl: " . . . 'sem to prostě dostal," a že už si moc nepamatuje, jak to probíhalo. Kde to bylo, nechtěl říci, aby neprozradil svou identitu. Pokud v přípravném řízení vypověděl, že mu Dubský dal jen jedinkrát těch dvacet gramů, a dnes uvádí, že i jeden, dva gramy předtím, pak proto, že teď o tom víc přemýšlel, tak si vzpomněl. Tu větší dávku vykouřil asi na dvacetkrát. "Jak silný jste kuřák?" podivil se nad tím Kováč, a svědek řekl, že normální. Myslí si, že prý závislý na droze není.

Svědectví nahrávek

Soud dále včera přečetl řadu listinných důkazů - mj. konstatoval, že se na balíčcích hašiše nepodařilo vyvolat daktyloskopické stopy schopné identifikace. Četl protokoly o záznamu provozu telekomunikačních zařízení odposlechů telefonů, které užívali obžalovaní, v povoleném období. Mluví o prodeji, o nabídce "za šedesát" ("Aspoň tak!"), o tom, že (klient) by to vzal celé, jsou zaznamenány rady jako "ať dá peníze na ruku a prodá si to, jak chce", "dej mu kousek, jestli zaplatí", zaznívají obavy, "aby to nebyl nějaký policajt", atd. Obžalovaný Dubský autenticitu rozmlouvajících osob zpochybnil a trvá na vyjádření znalce z oboru fonetiky. Podobně chce osobní přítomnost dalších svědků.
Hlavní líčení bylo proto odročeno.
________________________________________________________________________

O kvalitu marihuany doutná spor
Deník Pojizeří | 1.4.2004 | rubrika: Pojizeří | strana: 19 | autor: LIBOR JAKUBEC

Na Apríla můžeme uveřejnit pravdu

Mýtus o pohodových kuřácích jointů bere za své.
Fanatismus některých z nich na Turnovsku hraničí se sebeobětováním.

Turnovsko - Na turnovsku se přestala kouřit marihuana.
Její uživatele rozdělil spor o množství THC, které by měl správný joint obsahovat.
Dokud se početná komunita nedohodne, zda je výhodnější kouřit umělé odrůdy skunku nebo českou ganju, rozhodli se téměř všichni dočasně abstinovat.
"Kouření skunku nemá dlouhodobě budoucnost. Já sám jsem po něm byl tak zmaštěný, že jsem netrefil na pracák. Není nad obyčejnou českou trávu," prohlásil jeden z aktivistů za užívání ganji, která vyroste z české země pod českým sluncem.

Falešné národovectví

Květy a listy české trávy mají oproti skunku vypěstovanému pod zářivkami a dopovanému zahraničními hnojivy nižší obsah účinné Tráva nebo skunk? Podobného špeka si na Turnovsku dlouho nikdo neubalí. Kuřáci marihuany se hádají o množství THC i národnost materiálu a rozhodli se abstinovat. Foto Jan König, ml. látky tetrahydrocanabinolu (THC). Jeden či dva jointy z přírodní ganji po odpálení ještě umožňují inteligentní konverzaci. "Navíc se dají kombinovat s pivem. O tom mohou skunkeři leda snít," tvrdí aktivista, který zároveň agituje pro dočasnou abstinenci.
Cílem provokativní abstinence je postupné vyčerpání zásob skunku v regionu a expanze jeho cen. Trh pak aktivisté ovládnou levným českým hulením.
"Na špeka jim neskočíme. Každý kuřák jointů by si měl uvědomit, že používání lehké ganji nic neřeší. Pro dosažení účinku je třeba smotnout i několik brček, což je zhoubné na plíce," uvedl zastánce skunku s odkazem na nejnovější zdravotní výzkumy. Podle nich zanese vypálení jednoho jointa do plic tolik dehtu jako vykouření dvaceti obyčejných cigaret. "Propagátoři českého hulení jsou pokrytci. Jde jim o totéž jako nám, ale ohánějí se národním cítěním," rozčiloval se skunker.
Přesto budou skunkeři Turnovska také stávkovat. Závody v abstinenci chtějí vydržet déle než aktivisté a dokázat tak, že za kvalitu jsou schopni přinést osobní oběti.
Hrany sporu se snaží zaoblit uživatelé vodních dýmek a vaporizérů. Ti se ke stávce nepřipojují, ale na Turnovsku je jich jen několik. Horečné závody v abstinování se jim pravděpodobně nepodaří zastavit. O tom, která ze stran získá vrch, přinese Deník Pojizeří informace v příštím aprílovém čísle.
________________________________________________________________________

Pěstitel plakal u políčka
Deník Pojizeří | 1.4.2004 | rubrika: Pojizeří | strana: 19 | autor: (lib)

Pojizeří - Malopěstitelům v Pojizeří skončily klidné časy. Do komunity kuřáků marihuany se infiltrovaly živly odhodlané ke zločinům proti lidskosti. Jejich působení odnesli někteří zemědělci těžkým traumatem.
"Když jsem přišel s konvicí k políčku, rozplakal jsem se jako dítě," svěřil se roztřeseným hlasem Štefan. Před několika lety si na slunném svahu vymýtil políčko a začal pěstovat českou ganju. Pravidelně chodil okopávat, zalévat a hnojit popelem. Těsně před sklizní šel úrodu naposledy zkontrolovat. "Ihned my bylo jasné, že někdo sklidil přede mnou. To by snad mělo být trestné! Budoucnost plná plánů a radostí se mi zhroutila před očima," pokračoval Štefan. Zloděj byl ještě natolik krutý, že ostříhal jen větvičky s hlavicemi. Holé stonky nechal na poli stát.
Podobný osud potkal pěstitele z Mnichova Hradiště. Den před sklizní byl úrodu oslavovat v restauraci a pravděpodobně se pochlubil. Do druhého dne někdo sklidil za něj. "Něco tak strašného jsem nikdy nezažil. Od té doby marihuanu nekouřím," řekl Hradišďák. Dva roky po traumatu je z něj alkoholik a na zemědělskou minulost nerad vzpomíná.
Hlinitopísčitá půda Pojizeří je pro drobné pěstování ganji předurčena. Někteří nezkušení pěstitelé se o radost z úrody připraví vlastní vinou. "Zasadili jsme s kamarádem kytičky na mýtince uprostřed lesa. Mysleli jsme si, že tam budou v bezpečí," vyprávěla pětadvacetiletá úřednice. Výsadbu poté několikrát oslavili u vodní dýmky. "Chtěli jsme jít kytky zalít a okopat. Ani jeden z nás si nemohl vzpomenout, kam jsme je vlasně zasadili. Nikdy jsme je nenašli," podotkla.
Pěstitele poškodila i loňská sucha. Mají za následek špatně vyvinutou úrodu. Trh zaplavují odrůdy skunku, který je mnohem dražší a nehodí se k českému pivu.
________________________________________________________________________

Patnáctiletí mladíci si naplno užívali marihuany
Moravskoslezský deník | 1.4.2004 | rubrika: Moravskoslezský kraj | strana: 7 | autor: (mac)

krátce

Krnovsko * Dva patnáctiletí hoši z Krnovska jsou vsoučasnosti podezřelí znedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Jeden z nich měl vkv ětnu loňského roku prodat dvěma svým spolužačkám marihuanu vkr abičce od filmu za padesát korun. Dále potom stejný hoch vúnor u donesl drogu ve "skleněnce" svému také obviněnému kamarádovi. Druhý hříšník ještě vbřezn u dal ke kouření jinému mladistvému svůj joint. Případem se dále zabývají krnovští kriminalisté.
________________________________________________________________________

V Praze bylo otevřeno první dětské detoxikační centrum
Zpravodajství ČTK | 31.3.2004 | 17:51 | rubrika: Zdravotnictví - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: RAV

(ČTK vydává k této zprávě foto)

PRAHA 31. března (ČTK) - V pražské Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského bylo dnes slavnostně otevřeno první Dětské a dorostové detoxikační centrum v České republice. Je určeno drogově závislým dětem a mladistvým do 18 let z celé ČR a má kapacitu čtrnáct lůžek. Nyní zde leží devět pacientů ve věku od 13 do 18 let.

Vznik centra v loňském roce iniciovala a poté organizovala senátorka Zuzana Roithová, neplacená předsedkyně správní rady nemocnice. "V ČR dosud neexistovalo zařízení, které by se zabývalo počátky závislosti nebo experimentováním u dětí," uvedla při dnešním slavnostním otevření. Podle ní musí být cílem lékařů pomoci najít u drogově závislých pozitivní přístup k reálnému životu. "Klíčem je v rámci psychoterapie naučit děti zvládat problémy bez drogy, učit je hledat životní cíl. Nové centrum řeší nejen akutní problémy při intoxikaci, ale zahajuje motivační psychoterapii a stará se o další osud dítěte," dodala.

"Centrum považuji za velmi důležité, protože stále narůstá počet dětí, které experimentují s drogami a v podstatě míří k závislosti. Jeho cílem je, abychom je v této cestě zastavili a nasměřovali na správnou kolej, aby si uvědomily, že je spousta věcí daleko lepších než drogy," řekla ČTK vedoucí lékařka detoxikačního centra Darina Stančíková.

"Drogová závislost je bolestí naší společnosti, a i kdyby naše oddělení pomohlo jen jednomu mladému člověku, mělo by to cenu," prohlásila při zahájení matka představená Bohuslava ze zřizovatelské Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

Zařízení nabízí komplexní protidrogovou péči, zahrnující ambulantní služby, následnou ústavní péči v psychiatrických léčebnách a komunitách, v diagnostických centrech, spolupráci s kurátory a nakonec dlouhodobou péči spojenou s návštěvami v centru. Navíc má ještě nonstop poradnu pro děti, rodiče, ale i lékaře, pedagogy a sociální pracovníky.

Předpokládaná doba hospitalizace je až 21 dní, ale podle Stančíkové trvá většinou zhruba do dvou týdnů. Ze 14 lůžek je 11 standardních a tři jsou pro neklidné pacienty. Další čtyři má ještě jednotka intenzivní péče. Průměrný věk pacientů je u chlapců 15,9 a u dívek 16,4 roku.

Mezi těmi současnými je i patnáctiletá dívka, která nechtěla prozradit své jméno. "Byla jsem půl roku závislá na pervitinu a až tady jsem si uvědomila, jakou jsem udělala chybu. Hodně mi pomohla moje matka, která mě sem dotlačila," řekla stále ještě žákyně základní školy. Rozhodla se prý závislosti zbavit a znovu studovat. "Věřím si, že to dokážu," dodala dívka, kterou po osmidenní hospitalizaci čeká několik týdnů v opavské psychiatrické léčebně a poté další, tentokrát už jen ambulantní spolupráce s centrem.

Radim Vaculík rot
________________________________________________________________________

Hygienici tají, že narkomanů ubývá
Hospodářské noviny | 1.4.2004 | rubrika: z domova | strana: 2 | autor: PETR HOLUB

Kalousek se ve sporu o drogy odvolával na experty, jejichž údaje dávají za pravdu Marešovi

Drogoví experti, na které se odvolávají lidovci, zřejmě manipulují s daty. Ukázala to včerejší tisková konference, kde pražská hygienická stanice zveřejnila údaje, podle kterých se počet českých narkomanů v roce 2003 výrazně snížil.
Zprávu očekávali s napětím odborníci i politici. Na experty pražské hygieny se totiž odvolával předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, když koncem února kritizoval vládní protidrogovou politiku.
Všechny tím překvapil, protože loňská výroční zpráva Národního monitorovacího centra tvrdí, že se počet rizikových uživatelů drog (hlavně heroinu a pervitinu) v Česku stejně jako v okolních zemích stabilizoval. Monitorovací centrum spravuje databázi všech informací o drogách a podléhá místopředsedovi vlády Petru Marešovi.
Zprávu Marešových expertů ale Kalousek napadl jako nevěrohodnou a prohlásil, že počet drogově závislých ve skutečnosti stoupá. Přitom se odvolával na studie pražských hygieniků. Proto také doporučil vládní politiku změnit a boj proti drogám přitvrdit.
Spor Mareše s Kalouskem před dvěma týdny řešila koalice. Šéf lidovců přitom žádal, aby správu drogové databáze převzal od Marešových lidí ředitel pražské hygienické stanice Vladimír Polanecký.
Stanislav Gross, který má v čele skupiny expertů spor vyřešit, proto požádal, aby se nejdříve vyjasnilo, jestli lepší data dodává monitorovací centrum, anebo hygienici.

Lepší než loni

"Není to žádný zázrak, žádné výrazné zlepšení se nekonalo," komentoval vývoj drogové scény na tiskové konferenci Polanecký a dodal, že zvláště varovný je růst počtu narkomanů nakažených žloutenkou a rostoucí podíl mladistvých mezi narkomany.
Novinářům ovšem předal jen výtah z výroční zprávy, kde neuvedl údaje z předchozích let.
Srovnání údajů z posledních let totiž říká něco jiného - data jsou překvapivě argumentem pro Mareše a monitorovací středisko. Počet lidí, kteří se léčí z drogové závislosti, loni klesl o 8 procent, klesá počet registrovaných uživatelů heroinu i pervitinu, snižuje se počet mladistvých narkomanů i těch, kdo se nakazili žloutenkou při půjčování injekcí.
Léčilo se celkem 8522 narkomanů, jejich celkový počet odhadují pražští hygienici na 32 600.

Jiná metoda?

Polanecký kritiku postupu, jak zveřejňuje data, odmítá s tím, že prostě jen používá jinou metodiku.
Například počet nově registrovaných uživatelů heroinu byl předloni 947 a loni 794, tedy o 16 procent méně. Polaneckému vychází snížení jen o jedno procento - vypočítal ho velmi nekorektním způsobem, když srovnal podíl uživatelů heroinu mezi všemi narkomany předloni (20,1 procenta) a v loňském roce (19,1 procenta).
Pražský hygienik také soudí, že počty léčených budou ve skutečnosti vyšší. Ze závislosti na heroinu se totiž loni začalo léčit náhradní látkou subutex a hygienici o tom nemají informace - subutexem prý může být léčeno až tisíc pacientů.
Politici, kteří se zabývají zdravotnictvím, komentují případ Polaneckého opatrně. "Je to zvláštní. Třeba se ale snížil jen počet evidovaných případů a přibývá těch, kteří se nehlásili," míní poslanec Josef Janeček (KDU-ČSL).
________________________________________________________________________

Heroin v Česku nejde na odbyt
Boleslavský deník | 1.4.2004 | rubrika: Česká republika | strana: 4 | autor: (kaš)

Praha - Mezi domácími narkomany upadá zájem o heroin. Ve srovnání s vyspělými státy máme také velmi málo uživatelů drog nakažených virem HIV. V Česku jich žije 26, nemoc propukla jen u dvou z nich. Na druhé straně se zvyšuje počet těch, kteří si omamné jedy píchají.
Problémových uživatelů drog bylo loni v Česku podle odhadů hygieniků 32 600. Tito lidé dlouhodobě berou opiáty, heroin, kokain, pervitin či extázi. Zhruba 26 300 si drogy píchalo. Bohužel jde podle koordinátora drogové epidemiologie Vladimíra Polaneckého pouze o špičku ledovce. "Nikdo na světě nemá přesné údaje o počtu uživatelů drog,"řekl. Ze závislosti na drogách se loni léčilo 8522 lidí, 4158 z nich podstoupilo léčbu vůbec poprvé. "Jejich počet ale může být i vyšší,"připustil Polanecký. Zatímco náhražkový metadon získají lidé jen ve specializovaných centrech, preparát Subutex mohou předepisovat i praktičtí lékaři. Asi 300 z nich mělo podle informací farmaceutických firem zhruba pět až deset pacientů, kteří si pro tento lék přišli. "V centrech musí lidé odpovídat na řadu otázek, proto jdou raději k lékaři," vysvětlil hygienik. Preparát není hrazen pojišťovnou.
greedy23
Clanek "patnactileti si naplno uzivali marihuany"
- tak takhle sem se za posledni dobu jeste nezasmal :D:D:D
hexxan
"Legalizace marihuany je proto naprostý nesmysl, to bychom pak rovnou mohli povolit i hašiš," říká v rozhovoru pro MF DNES jeden z policistů, který se na okresním policejním ředitelství v Ústí specializuje na protidrogovou problematiku.

Prectete si vetu v uvozovkach. pripada divna jenom me nebo i vam? :)
UdL
Taky mě to pobavilo. Pán tomu evidentně hodně rozumí! :-)
breeder
jestli jste to ještě nezjistili, tak pro některý starší a neinformovaný lidi se HAŠIŠ = HEROIN,
jelikož se dříf pořád mluvilo o hašišácích :), tak to mají v hlavě takhle zakódovaný
virgill
2 hruucoon: hej pecky to maj v hlave srovnany a pozaduji rovnou i legalizaci hashe to me prijde velice rozumny..... (-:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma