Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 31.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Policie zadržela čtrnáctičlenný gang výrobců pervitinu
Zpravodajství ČTK | 30.3.2004 | 12:36 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 30. března (ČTK) - Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu minulý týden zadrželi čtrnáctičlennou skupinu výrobců a distributorů pervitinu. Policie zjistila, že gang prodal stálým odběratelům, mezi nimiž byli i mladiství, nejméně kilogram drogy. Všichni byli obviněni a někteří jsou již ve vazbě, informovala dnes ČTK mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Členové skupiny, kterým bylo od 20 do 36 let a mezi nimiž byly i tři ženy, působili převážně v jižních a západních Čechách. Podle vyšetřovatelů navíc ukradli dva automobily a chtěli také udat do oběhu padělané bankovky v hodnotě 1000 korun.

pokr. jhr kar

Kriminalisté skupinu sledovali od loňského listopadu. Při domovní prohlídce našli vedle pervitinu ještě marihuanu, zařízení na výrobu drog, mobilní telefony a SIM karty.

Policejní komisař zadržené obvinil z nedovolené výroby a držení omamných látek, krádeže a padělání peněz. Devět podezřelých, včetně dvou žen, vzal českobudějovický okresní soud do vazby, dva jsou již kvůli jiné trestné činnosti ve vězení a tři jsou stíháni na svobodě. Hrozí jim až deset let vězení.

Pervitin patří mezi nejoblíbenější tvrdé drogy. Naposledy jej policie našla minulý týden u mezinárodní skupiny na Zlínsku, kterou tvořil devatenáctiletý Čech, dvaadvacetiletý Polák a dvacetiletá dívka ze Slovenska.

Droga se podle expertů v Česku pokoutně vyrábí většinou na export, je vyhledávána například v Německu. Gram pašované drogy tam bylo na konci 90. let možné koupit za 600 až 1600 korun.

Jakub Hornek kar
________________________________________________________________________

Detektivové zadrželi gang výrobců pervitinu
ČT 1 | 30.3.2004 | 18:00 | pořad: Večerník z Čech

Iveta TOUŠLOVÁ, moderátorka
--------------------
Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi čtrnáctičlenný gang výrobců pervitinu. Při domovní prohlídce našli vedle kilogramu pervitinu ještě marihuanu, zařízení na výrobu drog, mobilní telefony a SIM karty. Podle vyšetřovatelů navíc ukradli dvě auta. Chtěli taky poslat do oběhu padělané bankovky. Skupina, ve které byly i tři ženy, působila převážně v jižních a západních Čechách.
________________________________________________________________________

Soud povoluje kouření marihuany v letadlech
Frekvence 1 | 30.3.2004 | 18:00 | pořad: Rozhlasové noviny

Luboš PROCHÁZKA, moderátor
--------------------
Soud povoluje kouření marihuany na palubách amerických letadel. Drogu s sebou může mít cestující, který má nemocné kosti a marihuana mu pomáhá od bolestí.

Hedvika MILLER, redaktorka
--------------------
Irvin Rosenfeld se o případné kouření a převážení marihuany v letadle soudil. Spor trval tři roky a nemocný muž vyhrál. Podobných případů jsou ve Státech desítky. Jedná se o nemocné, kteří mohou legálně vlastnit a kouřit marihuanu jako prostředek k utišení bolesti. Znamená to, že za její vlastnictví a užívání je nemůže nikdo žalovat.
________________________________________________________________________

Vsetínský Týden boje proti drogám nabízí besedy i koncert
Zpravodajství ČTK | 30.3.2004 | 16:00 | rubrika: Sociální problémy - Zlínský kraj | autor: MBR

VSETÍN 30. března (ČTK) - Vsetín opět připravil Týden boje proti drogám. Pět stovek studentů středních škol si vyslechne vyprávění člověka, který byl na drogách závislý. Akce vyvrcholí sobotním koncertem věnovaným obětem drog, řekla ČTK mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Organizátoři připravili pro studenty i sedm Broukiád. "Broukiády na různá témata pořádáme již šestým rokem. Tímto dáváme šanci mladým lidem diskutovat o daném problému, vytvořit si vlastní názor a obhájit jej, vzdělávat se dále v určité oblasti, kterou je letos protidrogová prevence," upřesnil protidrogový koordinátor radnice Jan Plšek.

Broukiády se uskuteční každý čtvrtek v dubnu a květnu. Studenti o svých problémech pohovoří s odborníky v klubovně Royal Rangers v budově dětské knihovny v městské části Luh.

V oblasti boje proti drogové závislosti je však podle odborníků důležitá informovanost. Proto besedy a různá setkání budou pokračovat po celý duben. "Lidem nabídneme také dny otevřených dveří v protidrogových centrech," poznamenal Plšek.

Protidrogová kampaň vyvrcholí 24. dubna volejbalovým kláním. Na hřišti se proti sobě postaví týmy těch, kteří jsou pro legalizaci marihuany, a jejich odpůrci.

Michaela Bradová kar
________________________________________________________________________

Hippies by se divili, co se tu kouří, říká policista
Mladá fronta DNES | 31.3.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 3 | autor: JAKUB POKORNÝ

Rozhovor

Protidrogový specialista ústeckého policejního ředitelství

Ústí nad Labem - Pořád stejný zážitek za chvíli přestane stačit, a tak uživatel hledá něco silnějšího. A to je hlavní problém drog.
"Legalizace marihuany je proto naprostý nesmysl, to bychom pak rovnou mohli povolit i hašiš," říká v rozhovoru pro MF DNES jeden z policistů, který se na okresním policejním ředitelství v Ústí specializuje na protidrogovou problematiku. Jméno raději nezveřejňuje kvůli obavám z útoku dealerů drog a strachu o svou rodinu.

* Kde dnes nejčastěji přijde teenager tady na severu prvně do styku s drogou - na ulici nebo na diskotéce?

Spíš bych neříkal kde, ale u koho. Nejde o místa, ale o kontakty. A mladého člověka těžko vytrhnete z prostředí jeho kontaktů. Nejčastěji se k drogám dostane přes kamaráda ve škole nebo staršího sourozence. Souvisí to i s kouřením cigaret. Hodně dětí kouří cigarety proto, že tak maskují kouření trávy, což je moment, který se nedoceňuje.

* Jak se nejčastěji dostanete k pachateli? Je to po zavolání občanů, náhodou nebo máte mezi uživateli drog své agenty?

Pochopitelně, že se musí řešit v první řadě to, co je do nebe volající. Jsme rádi, když s námi lidé spolupracují a za tu spolupráci je držíme v úplné anonymitě.

* Máte na mysli lidi, kteří zavolají, že v jejich domě páchne na patře podezřelý byt, kde se scházejí narkomani?

Je častější, že se nám lidé ozývají. Moc nám nepomůže informace, že se v Ústí prodávají drogy, ale když dá někdo tip, že před barem XY stává člověk, který něco nabízí, prověříme to.

* Čím to, že policie nachází stále častěji sklepní plantáže marihuany?

Před dvěma roky si uživatel vypěstoval někde na zahradě dvě, tři rostlinky. Nyní nastupuje nový trend, marihuana je totiž poměrně náročná, obsahuje účinnou látku THC, a jestliže já jsem kuřák, tak mi časem běžná domácí rostlina nestačí. Před pěti lety se v Čechách vyskytovala "tráva" s obsahem THC pět procent, což se dá přirovnat k marihuaně, kterou kdysi kouřili hippies, ale jak se rostliny šlechtí, narostl obsah THC u některých až na patnáct až dvacet procent. To je dost nebezpečné.

* Mělo by se držení marihuany legalizovat, jak o tom mluví třeba místopředseda vlády Petr Mareš, nebo striktně postihovat, jak požaduje šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous?

Komorous problému rozumí víc. Jestliže budeme pomíjet, že děti pijí alkohol, přesune se touha po tolerování k trávě. Jestliže budeme tolerovat trávu, začne mladá generace užívat masově pervitin. Ze své praxe víme, že děti, co kouřily trávu, neměly problém přejít k pervitinu a heroinu.

* Mimochodem, kolik je vlastně to "větší množství drogy než malé", za jehož držení už můžete člověka zatknout?

Když to zveřejníme, tak si to dealeři budou pytlíčkovat přesně v takovém množství, abychom je museli nechat. Nikdo nikoho nestíhá za dvě rostliny.

Když zveřejníme jaké je "větší množství, než malé", tak si to dealeři budou přesně pytlíčkovat.
________________________________________________________________________

Legalizace marihuany souvisí i s Al-Kajdou
Mladá fronta DNES | 31.3.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 3 | autor: Jiří X.Doležal, publicista zabývající se drogami

Jak to vidí

Souhlasím s názorem, že s marihuanou se obchoduje více než dříve. Bylo by ale nesmyslné tvrdit, že je to argument proti legalizaci. Obchod kvete, protože malopěstitelé mají větší strach. Represe vlastně zvyšuje zisky dealerů. Je také pravda, že se objevují sklepní pěstírny marihuany, ale policejní odhady jejich výkonu jsou dost patafyzické. Například počet rostlin nic neříká, mnohem větší vypovídací hodnotu má energie, kterou pěstírna odebírá, vyjádřená ve wattech. Důvodné podezření, že se nejedná o pěstování ne pro vlastní potřebu, může vzniknout od výkonu pěstírny nad šest set wattů. Policie nic podobného ale neměří, protože velký počet odvezených rostlin pěkně vypadá v médiích. Nadpoloviční většina vykouřená v Česku ale nepochází z podobných obchodů. Obsah THC v marihuaně se zvyšuje, to je také pravda, protože plodina se šlechtí, ale tím spíše klesají negativní zdravotní dopady konzumace. Joint se balí, aby byl účinný. Když se kouří potentnější marihuana, tak uživatel vykouří méně rostlinného materiálu, takže do sebe dostává méně dehtu a karcinogenů. A ještě je tu jeden nový trend. Marihuana také souvisí s terorismem. Tolerantní postoj k marihuaně v libovolné zemi snižuje zisky teroristů. Lidovci mají pravdu, když tvrdí, že heroin a hašiš vyváží Al-Kajda. Když někde tolerují marihuanu, tak od muslimů ty jejich dobroty nikdo nekupuje.
________________________________________________________________________

Severní Čechy jsou drogový ráj č. 3
Mladá fronta DNES | 31.3.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 3 | autor: JAKUB POKORNÝ

Téma

SEVERNÍ ČECHY DNES
Policie tu řeší po Ostravě a Praze třetí nejvyšší počet případů, které souvisí s drogou

Ústí nad Labem - Nejvíce drogami postiženou oblastí vedle Prahy a severní Moravy je Ústecký kraj. Dokazují to policejní statistiky. Sociologové to zdůvodňují především vykořeněností, nezaměstnaností a beznadějí mnohých zdejších obyvatel.
Kdo by se snad divil, kde na omamné látky berou lidé z kraje s největší nezaměstnaností a chudobou, pro toho existuje pohotová odpověď. "Kradou," říká lakonicky ústecký detektiv specializující se na drogovou problematiku. Jméno nechce zveřejnit kvůli bezpečnosti.

Lékárnice-narkobaronka

Podle statistik policie vyšetřovala loni v severních Čechách 404 kriminálních případů souvisejících s drogami. Jejich počet za poslední roky pozvolna klesá, v roce 2002 jich bylo čtyři sta čtyřicet a v roce 2001 ještě o šest více. Vede sice Praha s více než tisícem případů, ale v "klidných" jižních Čechách se kriminalisté zabývali pouze 154 drogovými delikty. Nejčastěji pátrali po výrobcích omamných látek a jedů. Na druhém místě je šíření drog, tedy například prodej, nebo podávání látek mladistvým. Několik případů, ve kterých hrály hlavní roli drogy, za poslední rok výrazně vybočovalo z řady: lékárnice z Krásné Lípy v listopadu vydělala asi milion korun, protože prodávala vařičům drogy pervitin důležitou surovinu - efedrin.
Před soud se v německém Pasově dostala celá čtyřčlenná ústecká rodina, která vezla tři sta kilogramů hašiše ze Sýrie v obytném automobilu. A konečně, v Teplicích letos v březnu policie objevila skleník s marihuanou přímo pod oblíbenou výletní restaurací.
Drogová scéna nepřešlapuje na místě. S dříve kultovní marihuanou se více obchoduje. Zvyšuje se i obsah účinné látky THC v marihuaně. Rovněž se objevují různé názory, nakolik je to škodlivé.

Nejlepší obrana je prevence

Nejznámějšími institucemi, které pomáhají narkomanům, jsou protidrogová centra. Většinou působí v poslední linii a zachytávají ty, kteří se už propadávají do propasti. "Přijde k nám kolem padesáti klientů-toxikomanů denně. Fungujeme ale trochu i jako informační středisko. Volají nám matky dětí, které mají s drogami problémy," říká šéf mosteckého protidrogového centra Lubomír Šlapka.
Důležitá podle Šlapky není jen výměna stříkaček narkomanům, ale vlastní kontakt s příchozím - tedy jediná možnost, jak komunitu narkomanů zmapovat.
Lze vůbec něco dělat, aby v České republice ubylo uživatelů drog? "Je to běh na dlouhou trať. Už odmala musí školák vědět, že s drogami a závislostí se může setkat. Měnit teenagera, který má za sebou první zážitek s drogou a nic mu neudělala, jde už nesnadno," tvrdí Šlapka. "A důležité je snížit dostupnost drog, to je úkol pro policii," dodává.
Podle Šlapky už se Česko na tuto trať vydalo. Kladně hodnotí například činnost vládní protidrogové rady, která podle něj správně nakládá s prostředky na protidrogové programy.

Nové trendy na drogové scéně v kraji

* S marihuanou se stále více obchoduje. Pěstuje se stále více pro zisk v důmyslně zařízených sklepních sklenících

* Distribucí drog se zabývají celé rodiny. Vidět je to třeba u Romů, v rodině se totiž dá dobře zařídit dělba práce a také si členové rodiny-gangu více důvěřují.

* Na trhu se objevuje mnohem "silnější" marihuana. Už neobsahuje pět procent THC ale až patnáct.

* Počet případů drogové kriminality se mírně snižuje. Loni jich policisté řešili kolem čtyř set, ale Ústecký kraj pořád patří k nejpostiženějším.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 31.3.2004 | rubrika: Morava/Slezsko | strana: 4

Kouřili, co neměli

KRNOV (uzi) - Pokuřováním marihuany žáky jisté krnovské školy se zabývají policisté. Chlapci (14 a 15) totiž sušené konopí šířili mezi kamarády. Ten mladší drogu dvěma dívkám dokonce prodal.
________________________________________________________________________

Konzumenti marihuany problémy nedělají, tvrdí Radek Bureš z Chebu
Chebský deník | 30.3.2004 | rubrika: Chebsko | strana: 9 | autor: JAN PITÁK

Cheb - Většina rodičů se obává pouštět své děti na diskotéky. Myslí si asi, že se tam jejich svěřenec naučí fetovat nebo že tam přijde k úrazu. Většina diskoték už ale má svou ochranku. Vyhazovače na jedné z nich, Radka Bureše (22) z Chebu, jsme požádali o rozhovor.
* Můžete uvést pár důvodů, proč by se rodiče neměli bát pouštět své děti zrovna do vašeho podniku?
"O Coffee Zone koluje spousta dezinformací a ty jsou většinou v nedobrém smyslu. Jako že k nám chodí feďáci a další "póvl". To však není pravda, snažíme se lidi kontrolovat a následně zamezit přístup těchto pochybných existencí. O bezpečnost návštěvníků je u nás perfektně postaráno."
* Provozovna funguje krátce, měli jste už problémy s nějakými lidmi, stalo se tu už někomu něco?
"To bychom nedopustili, všechny komplikace řešíme hned v zárodku. Problémy ale dělají většinou jen feďáci, kteří sem od nynějška mají vstup zakázán. To samé platí i pro lidi, co by tu chtěli dělat problémy."
* Vaše povolání vyžaduje dobrou fyzičku, co pro ni děláte?
"Absolvoval jsem už delší praxi v jiných klubech a diskotékách. Dělám Thai-box, chodím také do posilovny. Snažím se něco dozvědět o právním poradenství, aby nedocházelo k neoprávněným zákrokům vůči návštěvníkům."
* Je to s drogami mezi mládeži opravdu tak neúnosné, nebo je to jen nafouknuté?
"Marihuanu si "huliči" nosí sami. Ti však problémy nedělají a maximálně je vždycky odkážeme, aby si šli zakouřit ven. Horší je to s dealery pervitinu a extáze, kteří se sem vehementně snaží dostat a drogy tu prodat. Tomu chceme zamezit."
________________________________________________________________________

Kriminalisté zadrželi šiřitele drog
Kolínský deník | 31.3.2004 | rubrika: Kolínsko | strana: 17 | autor: MARKÉTA ČERNÁ

Českobrodsko - Kolínští kriminalisté v pondělí zadrželi skupinu lidí podezřelých z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a z trestného činu šíření toxikomanie.
"Jedná se o skupinu několika lidí ve věku od jedenadvaceti do čtyřiačtyřiceti let z Českobrodska, mezi kterými je i jedna žena. Více v tuto chvíli sdělit nemohu, případ je dále v šetření," uvedla včera mluvčí kolínských policistů Petra Čimová.
Kolínský region se tím znovu dostává do středu pozornosti, kterou stále udržuje v napětí právě probíhající proces se skupinou pěstitelů a distributorů marihuany. Ti jsou podezřelí z toho, že v rodinných domcích po celé České republice minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí. Policie je zadržela v březnu 2002.
________________________________________________________________________

Nešvary v protidrogové politice již skončily
Liberecký den | 31.3.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: JOSEF RŮŽIČKA

Liberec - Politici KDU-ČSL tvrdě odmítli dosud uplatňovanou protidrogovou politiku a postavili se jasně proti legalizaci měkkých drog. Dokonce tvrdí, že kdo prosazuje liberalizaci drog, podporuje tak vlastně terorismus.
Lidovci neméně tvrdě kritizují i praktiky lidí, kteří pod rouškou boje proti drogám spíše sledovali své zájmy. Jinak by nemohlo dojít v tolika případech ke střetům zájmů státních úředníků a členů Rady pro koordinaci protidrogové politiky při Úřadu vlády ČR."Rada nereagovala ani na alarmující zjištění Národního kontrolního úřadu (NKÚ), který prověřoval v roce 1997 a 2003 finanční toky a využívání peněz určených na boj proti drogám. Například jeden ze specialistů si sepsal poradenskou smlouvu a radil sám sobě za 31 500 korun měsíčně," uvedl Jiří Vacek, odborník na drogovou problematiku a spoluautor lidoveckého dokumentu. Přímo za neuvěřitelné považuje Vacek fakt, že již 13 let žádají v několika případech stejní lidé o granty na boj proti drogám, kteří pak sedí v komisi, jež rozhoduje o přidělování peněz na jejich aktivity.
Pokračování na straně 2

Pokračování ze strany 1
"Minulou sobotu se jasně koaliční politici dohodli, že s těmito praktikami je definitivní konec. Stejně tak koalice nebude dál jednat o rozlišování měkkých a tvrdých drog," uvedl odborník. Podle jeho názoru i tato politika nahrávala nejrůznějším protidrogovým privátním skupinám, aby v budoucnosti mohly čerpat ještě vyšší prostředky na své projekty.
Jasnou kategorizaci drog naopak prosazuje již delší dobu předseda Unie svobody a místopředseda vlády Petr Mareš. "Jsem pro mnohem tvrdší trestání dealerů heroinu a pervitinu, ale omezení represí vůči uživatelům a pěstitelům marihuany," doplnil. Mareš je přesvědčen, že největší pozornost by měla být i nadále zaměřena na prevenci.
Problematické zůstává testování kvality drogy extáze neziskovými organizacemi přímo na diskotékách. Návštěvníci si pak ověřenou drogu mohou vzít zpět a užívat ji. Je to v rozporu s mezinárodními dohodami, ale s požehnáním Rady. "Sklidili jsme za to mezinárodní kritiku, nehledě nato, že mnoho států od takových praktik již dříve ustoupilo," připomněl Jiří Vacek.
K zásadní změně také dojde v postoji koalice k organizaci, která by měla provádět výběrové řízení pro certifikáty a standardy kontaktních center, tedy míst, kde si narkomani mohou vyměnit jehly nebo kde se jim dostane jiné rady a pomoci. "Nebude o tom rozhodovat žádná privátní organizace, ale orgán ministerstva zdravotnictví," podotkl Jiří Vacek. S tím ale nesouhlasí Petr Mareš, který nechce, aby v protidrogové politice převládla tendence, kdy by se touto problematikou měla zabývat pouze ministerstva. "Tento směr znehodnocuje práci mnoha organizací a lidí, kteří se v této oblasti dlouhodobě pohybují," upozornil místopředseda vlády.
Velkých změn v protidrogové politice státu, a zvláště její přesun na krajskou úroveň, se obává Kateřina Pšeničková, vedoucí Kontaktního centra pro lidi ohrožené drogou v Liberci. "Koordinace a spolupráce je nutná na celostátní úrovni, proto bych se přimlouvala za dosavadní systém, ale větší úlohu by měla sehrát mezirezortní kontrolní komise, aby byl jasný přehled o využívání přidělených peněz,"míní Kateřina Pšeničková. Nerada by viděla válku mezi politiky o protidrogovou koncepci, a přitom se zapomínalo na skutečnou práci v terénu se závislými lidmi.
________________________________________________________________________

V zítřejším Deníku Pojizeří čtěte
Deník Pojizeří | 31.3.2004 | rubrika: Pojizeří | strana: 17 | autor: (red)

Pro aprílové číslo se redakce rozhodla věnovat pozornost významné ale opomíjené komunitě obyvatelstva: kuřákům marihuany. Ani kouření jointů nezajistí život bez trápení a starostí.
________________________________________________________________________

DPA: Budoucnost Afghánistánu ukáže berlínská konference
Zpravodajství ČTK | 30.3.2004 | 07:07 | rubrika: Politika - Asie, Austrálie | autor: SPK

(servis MONITOR)

KÁBUL 30. března (ČTK/DPA) - Muži na kopci Bagh Bala v Kábulu zpívají a tančí, opodál sedí ženy na trávě, mnohé nemají burku. Všichni si vychutnávají volný den, uvolněnou náladu a jarní sluníčko. Habib Rahman se dívá na rozvaliny hlavního města.

"Chtěl bych se stát stavebním inženýrem," povídá sedmnáctiletý mladík. "Tak bych mohl nejlépe pomoci své zemi a národu." Dva a půl roku od pádu Talibanu se Afghánistán ještě neodrazil ode dna. Na nadcházející berlínské konferenci o Afghánistánu se bude rozhodovat o budoucnosti země, píše agentura DPA.

"Zajistit budoucnost Afghánistánu" je název sedmiletého plánu, který hodlá mezinárodnímu společenství v Berlíně předložit afghánská vláda. Odborníci odhadují, že jeho provedení bude stát ostatní země téměř 450 miliard dolarů (asi 12 bilionů korun). Kábulská vláda pomoc nevnímá jako almužnu. "Žádáme o prostředky, které nám dovolí postavit se na vlastní nohy a posunout náš vývoj kupředu," říká ministr financí Ašraf Ghaní.

Je to bezpodmínečně nutné. Země je podle Ghaního slov druhá nejchudší na světě. Téměř každý sedmý z 29 milionů Afghánců patří mezi extrémně chudé. Afghánistán trápí dětská úmrtnost, která je jednou z nejvyšších na světě, a téměř nikde neumírá při porodu tolik matek jako tady. Střední očekávaná délka života je méně než 48 let. Jen každý druhý muž a každá pátá žena umějí číst.

Válka a občanská válka, dohromady řádící 23 let, položily téměř celou afghánskou infrastrukturu na kolena. Za dva roky se podařilo něco opravit, ale mnoho částí země tvoří poušť trosek a rozvalin. Přístup k elektřině má pouze šest procent obyvatelstva, zajištění pitné vody je katastrofální, velká část silnic je stěží sjízdná. Postavení rolníků je zlé a o průmyslu nemá smysl mluvit.

Pouze pěstování máku a obchod s drogami vzkvétají. Velký zisk téměř bez rizika umožňuje neutěšený stav policie a armády, které se teprve budují, neexistující právní systém a nedostatek kontroly centrální vlády v provinciích. Tam vládnou váleční velitelé se svými milicemi, jejichž odzbrojení pokračuje jen velmi pomalu. Zvláště na jihu a východě se stále těší široké podpoře hnutí Taliban.

Taliban, váleční velitelé, ani drogoví bossové nemají zájem na stabilitě země. Ghaní se obává, aby Afghánistán neupadl do anarchie. Dnešní finanční pomoc podle něj ušetří miliony a později miliardy dolarů. Stejný názor zastává velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF), kanadský generál Rick Hillier: "To, co tady investujeme, je minimum proti tomu, co se musí zaplatit, když se stane něco jako 11. září."

Samotný sedmiletý plán s předpokládanou miliardovou pomocí zajistí Afgháncům přechod od "nejhorší bídy k důstojné bídě", říká Ghaní. Cílem je zvýšit průměrný roční příjem z dnešních méně než 200 dolarů (asi 5400 korun) na 500 dolarů (13.500 korun) do roku 2015. Plán "není mercedesem rozvoje, dokonce ani pouhým volkswagenem, nýbrž jednoduchou motorkou".

Ghaní doufá, že v Berlíně zazní signál, že se mezinárodní společenství hodlá v Afghánistánu angažovat i nadále. Kábul se obává, že události v Iráku odsunou zemi na druhou kolej. Ghaní neopomíná připomenout loňskou americkou pomoc Iráku ve výši 22 miliard dolarů (necelých 600 miliard korun) - srovnatelně velký, ale vývojově o desítky let opožděný Afghánistán dostane letos z Washingtonu zhruba desetinu, 2,4 miliardy dolarů (asi 65 miliard korun).

Od berlínské konference Afghánci očekávají dodání naděje, "že konečně budeme ve stavu, zlomit ďábelský kruh, ve kterém jsme byli poslední dva roky uvězněni. Chceme doufat, že se staneme normální zemí," říká afghánský ministr financí. "Chceme doufat, že naše děti půjdou do školy - že naše dnes narozené děti budou zítra ještě žít."

spk rv šeb
________________________________________________________________________

Konference o Afghánistánu bude o budoucnosti i boji proti drogám
Zpravodajství ČTK | 30.3.2004 | 15:46 | rubrika: Politika - Evropa, ES, NATO | autor: SD

BERLÍN 30. března (zpravodajka ČTK) - Mezinárodní společenství se začne ve středu v Berlíně radit, jak dál postupovat v Afghánistánu při přeměně země na demokratickou společnost se silnou ústřední vládou. Dárcovská konference by měla také vyvinout nový tlak na Afghánistán, aby začal potírat své opiové plantáže a zahájil účinné tažení proti obchodu s drogami, který živí mnoho afghánských zemědělců.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí je v Berlíně již dnes. Setká se nejen s kancléřem Gerhardem Schröderem, ale také s ministrem zahraničí Joschkou Fischerem. Karzáí se pokusí získat od mezinárodního společenství 27,5 miliardy dolarů na příštích sedm let. Tyto peníze by měly pomoci přeměně země na demokratickou společnost se silnou ústřední vládou.

Mezinárodní společenství má na dvoudenní akci potvrdit své dlouhodobé politické, ekonomické i bezpečnostní zapojení v Afghánistánu. Do Berlína má přijet mimo jiné americký ministr zahraničí Colin Powell a delegace z dalších 59 zemí - států EU, NATO, G8, zemí sousedících s Afghánistánem a států, které se zapojily do jeho obnovy. Českou republiku bude reprezentovat ministr zahraničí Cyril Svoboda, který také ve středu odpoledne promluví v plénu.

Dvoudenní konference nazvaná Afghánistán a mezinárodní společenství - partnerství pro budoucnost, se koná v berlínském hotelu Intercontinental a provázejí ji velmi přísná bezpečnostní opatření. Nasazeno bylo 1500 policistů a 400 příslušníků speciálních sil Spolkového kriminálního úřadu.

Loni se Afghánistán podílel 75 procenty na světové produkci surového opia, suroviny pro výrobu heroinu, a po varováních, že se z něj stává drogová velmoc, se afghánská vláda zavázala, že s drogovým boomem začne letos odhodlaně bojovat. Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) minulý pátek vyzvala světové společenství, aby letos poskytlo Afghánistánu 60 milionů amerických dolarů, které by měly afghánské rolníky odradit od pěstování máku a výroby opia a umožnit jim přejít na jiné způsoby obživy.

Karzáího vláda sice oficiálně výrobu opia zakázala, na zbídačeném venkově je to ale stále lukrativní způsob obživy a tamní úředníci z něj často profitují. Západ přitom investuje miliony na školení afghánských policejních a dalších bezpečnostních sil, které by měly proti pěstování opia účinně zasahovat.

sd vk mik
________________________________________________________________________

Protidrogoví odborníci: Návrhy KDU-ČSL jsou špatné
Zpravodajství ČTK | 30.3.2004 | 18:18 | rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JD

PRAHA 30. března (ČTK) - Za neodborné a nesystémové návrhy k české protidrogové politice považují kroky vládní KDU-ČSL z poslední doby předsedové krajských protidrogových komisí. Chtějí proto vládě a zákonodárcům adresovat otevřený dopis. Organizátoři akce ho dnes rozeslali jednotlivým komisím, podpisy pod něj chtějí sbírat do 9. dubna a pak dopis odeslat adresátům.

"Současný systém se vytvářel přes deset let, a přestože má jistě řadu rezerv, má současně dostatek mechanismů k podpoře efektivních a odborných postupů v oblasti prevence i represe," stojí v konceptu otevřeného dopisu. Lidovci podle dokumentu přicházejí se svými návrhy v době, kdy "stovky odborníků z řad státních i nestátních organizací, sociálních pracovníků, akademiků, lékařů, policistů, učitelů, úředníků i politiků v krajských komisích připravují podklady ke koncepci na příští čtyři roky".

Na přípravě otevřeného dopisu vládě a zákonodárcům se podílí Vladimír Řehan, prorektor Univerzity Palackého v Olomouci a vedoucí tamní katedry psychologie, který v Olomouckém kraji vede protidrogovou komisi.

Koncept dopisu k lidoveckým návrhům například uvádí, že je naopak nutné rozlišovat nebezpečnost jednotlivých drog, což KDU- ČSL odmítá.

Podle autorů dopisu je také důležitá podpora organizací poskytujících kvalitní a včasnou péči o narkomany, a ne lidovecké zpochybňování takových organizací. Dopis se také staví proti kriminalizaci tisíců mladých lidí, kteří experimentováním s drogami hledají pohled na svět i na sebe sama.

"Chceme-li dobře investovat peníze, dejme je na prevenci. Seriózní a dlouhodobé výzkumy jednoznačně ukazují, že se nám peníze mnohonásobně vrátí," končí Řehan otevřený dopis.

jd mal kš
________________________________________________________________________

Náhradní téma - potraty
Hospodářské noviny | 31.3.2004 | rubrika: názory | strana: 10 | autor: jan.machacek@economia.cz

Česká republika v žádném případě netrpí nedostatkem problémů k řešení: penzijní reforma, obchodní rejstříky, hospodářská kriminalita, rozpočtový deficit, státní dluh, místní mafie, upadající univerzity, zadlužené zdravotnictví. Ve výčtu bychom mohli dlouho pokračovat.
Všimněme si ale, že nic z výše nastíněných potíží se rozlousknout nedaří. Asi tedy není náhodou, že se politici raději snaží ucpat veřejný prostor zástupnými tématy. Pokouší se vytvářet dojem, že s jakýmsi zápalem něco řeší nebo něčemu brání. Mezi tyto politické náhražky patří skuhrání nad stavem českého jazyka (a vymýšlení adekvátních "legislativních řešení"), potraty a nápady na zvýšenou kriminalizaci lehkých drog. Pravděpodobně tu dokonce existuje přímá úměra. Čím vyprahlejší politika, tím vyšší stupeň zaplevelení prostoru určeného k užitečné diskusi náhradními tématy.
Není náhodou, že rozhořčené dopisy lamentující nad stavem češtiny byly jediným povoleným "stěžovacím žánrem" již za komunismu v Rudém právu. Bylo to pro komunisty užitečné: předstíralo se, že se tu diskutuje. A bylo to taky veskrze neškodné. Dnes takhle politika zase maskuje prázdnotu a bezobsažnost. A stejně jako za komunismu jsou největšími przniteli českého jazyka sami politici.
V USA se lze o lecčem poučit, ale skutečnost, že se tamější politika často zahlcuje potraty, není zrovna inspirativní. Řada amerických sociologů píše o tom, jak tato témata ve veřejném prostoru překážejí. Zastánci obou názorů se neposlouchají, nechtějí se dobrat kompromisu, protože to ani nejde. Je to otázka víry. Stejně stravující a únavné jsou diskuse o trestu smrti. Štěstí Ameriky je, že tam politici dokážou produktivně řešit i jiné věci. Naši "zástupci lidu" to ale ještě neprokázali. Poslanec KDU-ČSL Jiří Karas je o své pravdě skálopevně přesvědčen, vtip je ale v tom, že slouží jiným jako "užitečný idiot". A těm, co je možnost zákazu potratů znepokojuje, vzkažme: klid, nenechte se rozčílit. Tato společnost je natolik ateistická, že tu zákaz potratů hned tak neprojde.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma