Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 30.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Bývalého policistu z Nového Jičína čekají tři roky vězení za prodej drog
Mladá fronta DNES | 30.3.2004 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 2 | autor: PETRA SASÍNOVÁ

Ostrava - Bývalý policista Robert Honzík z Nového Jičína půjde na tři roky do vězení za prodej drog. Okresní soud v Ostravě nad ním minulý týden vynesl rozsudek. Verdikt je již pravomocný. Neodvolal se proti němu státní zástupce ani obžalovaný, i když tvrdil, že je nevinný.
"Podařilo se prokázat, že obžalovaný prodal extázi a pervitin minimálně za devatenáct tisíc a pět set korun. K jeho odběratelům patřili i dva mladiství," potvrdil státní zástupce Alois Dlouhý, který na Honzíka podal obžalobu a měl dozor nad vyšetřováním.
Soud má důkazy pro to, že Honzík drogy nabízel od ledna 2002 do června 2003. V té době pracoval jako řadový policejní inspektor v hodnosti podpraporčíka na obvodním oddělení v Novém Jičíně. Usvědčili ho především jeho odběratelé, kterých se podařilo vypátrat devět. Kolik přesně prodal extáze, to soud neurčil. U pervitinu je nepochybné, že ho prodal nejméně dvacet dva gramů.
"Drogy prodával nebo někdy dával i zadarmo mimo policejní službu, většinou v Ostravě v okolí klubu Fabric," informoval státní zástupce. Vyloučil, že by si narkotika opatřoval z trestné činnosti. Neměl k nim ani přístup. "Získával je od konkrétní osoby z Příboru," doplnil Dlouhý.

Třetina: Za 25 let u policie jsem něco takového nezažil

Dosud netrestaný šestadvacetiletý muž pracoval u policie šest let. Ředitel novojičínské policie Karel Třetina ho ihned poté, co se jeho dealerská činnost provalila, postavil mimo službu. Soud ho vzal v červnu 2003 do vazby, v níž zůstal po celou dobu objasňování případu. Mezitím byl také propuštěn od policie. "Za dvacet pět let u policie jsem něco takového nezažil. Je smutné, když policista přejde na druhou stranu barikády," komentoval provinění svého podřízeného Třetina. Dodal, že případ ukázal, že i přes velmi náročný výběr policistů může projít i někdo, kdo pak selže.
Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů, šíření toxikomanie a ohrožování mravní výchovy mládeže Honzíkovi hrozilo dva až osm let vězení. Tříletý trest si musí odpykat v druhém nejpřísnějším typu věznice - s ostrahou.
Naposledy soud poslal do vězení za prodej drog bývalé brněnské policisty v čele s někdejším šéfem odboru pro boj s organizovaným zločinem Petrem Netíkem, kteří podle pravomocného rozsudku prodali ostravským dealerům heroin zabavený při pašování.
________________________________________________________________________

"NĚKDO se za mě vydává." – (aneb, jak se nevyhnout policii ?:))
Cosmopolitan | 24.3.2004 | rubrika: Šokující zpověď | strana: 42 | autor: Ivana Růžičková

Ztráta občanky. Že jde o bezvýznamnou příhodu? Tak sledujte, jak rychle vás připraví o spánek, práci i peníze. Ivana Růžičková zapsala šokující příběh.

Je půl dvanácté v noci. Potemnělý byt devětadvacetileté Marie se ječivým zvukem náhle mění v hlučný cirkus. Kdosi dole u dveří urputně tiskne ukazovák na zvonek. Rozespalá žena vystrašeně otvírá okno a vyklání se dolů. "Policie, otevřete!" Z blikajícího auta vystupuje další uniformovaný muž. Marie -přesvědčená, že jde o nějaký omyl - vpouští oba do bytu. Její právě probuzená čtyřletá dcerka se tiskne k matčiným nohám a pláče. Muži se vykazují žalobou od přestupkové komise a začínají zděšenou matku vyslýchat. Vyjmenovávají, kde, co a kdy ukradla, a ptají se, jak zcizené věci hodlá splácet. Vyděšená žena se v duchu modlí, aby se z téhle noční můry probudila. Nemá nejmenší potuchy, o jakých přestupcích ti dva mluví. Snaží se jim vysvětlit, že nic nikde neukradla a ať jdou pryč. Nakonec strážci zákona přece jen odcházejí. Zanechávají však předvolání na další výslech a nepříjemné tušení, že se jejich návštěvy budou opakovat.

"KRADE NA MOJE JMÉNO."
Neočekávané trable začaly Marii Leškové už za denního světla. V jednom z ostravských obchodů si hodlala pořídit mobilní telefon na smlouvu. Prodavač ale o jejím občanském průkazu prohlásil, že je neplatný, a odmítl ho přijmout. Neuplynuly přitom ani tři měsíce, co Marie nahlásila, že jí někdo občanku ukradl, a byla jí vystavena nová. Jak se tedy mohlo stát, že teď neplatí? Rozladěná a bez telefonu se majitelka odepřeného identifikačního dokladu vrátila domů. Po noční příhodě s policisty vyrazila druhý den ráno na městský úřad zjistit, co se to vlastně děje. Než ale stačila vyjít z domu, odchytila ji pošťačka a s podezřívavým pohledem jí předala dopis označený modrým pruhem. Už při pohledu na odesílatele se Leskové podlomila kolena, a to ještě netušila, co obálka skrývá. Opavský okresní soud ji v její nepřítomnosti odsoudil k podmínečnému trestu odnětí svobody za krádeže, které měla spáchat v opavském hypermarketu Globus. Ve skutečnosti do něj nikdy ani nevkročila. Zcela konsternovaná matka dvou dětí se začala dožadovat spravedlnosti. "Na policii mě odbyli se slovy, ať napíšu odvolání a nechám je na pokoji. Nic jiného mi taky nezbylo. Odvolala jsem se a dostavila na přelíčení. Naštěstí policista, který mě měl tehdy zatýkat, jednoznačně prohlásil, že to nejsem já a pravá pachatelka se pouze vykazuje mým občanským průkazem," objasňuje Marie Lesková. "Viny mě zprostili a soudkyně mě uklidnila, že už bude všechno v pořádku," dodává trpce. Klidná však zůstala jenom pár dní. Doma i v zaměstnání ji opět začali v kteroukoliv denní i noční hodinu navštěvovat policisté a nanovo se spustil kolotoč opletaček s předvoláními k přestupkovým komisím a dožadování se plateb za drobné krádeže, které údajně mezitím páchala po celé Ostravě. Jakékoli mé protiargumenty, že nejde o mě, byly marné," stěžuje si žena, která kvůli malé nepozornosti musí bojovat o svou identitu.
Ve víru tahanic obdržela Marie Lesková další obsílku. Tentokrát ji odsoudil pro změnu vsetínský soud za krádež v prodejně Albert. Měla vytrhnout kabelku nějaké paní, která se svého majetku ale nehodlala vzdát. Pronásledovala zlodějku až ven a ta do ní měla najíždět červeným Fordem Sierra. Obvinění přišlo Marii o to absurdnější, že za volantem nikdy neseděla a nedokázala by vám ani vysvětlit, k čemu slouží řadicí páka. Cestu do Vsetína podnikla několik týdnů nato. Tentokrát se ovšem setkala s velmi nepříjemným jednáním. Poškozená, aniž si ji prohlédla, okamžitě prohlásila: "Ano, to je ona!" Zdrcená Marie požádala o předvolání matky a souseda, aby jí dosvědčili, že v inkriminovanou dobu byla doma a starala se o děti. "Soudce mě od prvního okamžiku pokládal za špinavou zlodějku. Nakonec sice mou mámu předvolal, ale trápil ji dotazy typu: ,Copak vy za ní lezete i na záchod?'" Leškové došla trpělivost, neomalené počínaní soudce nehodlala dále snášet a rozhodla se najmout si právníka. "Policisté se mi na chodbě vysmívali, na co mi prý bude. Drze mi tykali a sprostě nadávali," vzpomíná Marie.

"STRÁŽCI ZÁKONA MĚ PŘIPRAVILI O PRÁCI!"
Neustálé tahanice s policií a předvolávky k soudům připravily Marii Leskovou i o zaměstnání. "Uklízela jsem kousek od domova v jedné ubytovně. Byla jsem jedna z nejlepších, vedoucí si mě vždycky pochvalovala. Když za mnou ale začali chodit policajti a já si musela brát dovolenou kvůli výslechům, začala mě šéfová podezřívat, že kradu. Nespustila ze mě oči ani na minutu," vybavuje si dnes už nezaměstnaná Lešková. Novou smlouvu s ní už nepodepsali. Marie začala propadat depresím a vyřešení jejích problémů vzala do svých rukou matka. Vybrala peníze z rodinných fondů a zaplatila dceři právníka. "Případu se ujal soukromý advokát Ivo Adámek. Jemu vděčím za to, že jsem dneska na svobodě," prohlašuje oběť záhadných krádeží. Věci okamžitě dostaly nový spád. Právník si vyžádal dokumentaci případu z Opavy a přišel dokonce i na to, že v okamžiku, kdy se zlodějka ve Vsetíně legitimovala kradenou občankou, zatýkající policista ji vyfotografoval. Barevná podobizna přiměla okradenou ženu, aby si Marii pořádně prohlédla. Připustila pak svůj omyl a odsekla, že se soustředila jenom na oblečení. Soudce Marii Leškovou neochotně zprostil viny a advokát ji vítězoslavně ujišťoval, že teď už opravdu bude všechno v pořádku. Nebylo. V prosinci ji předvolali za krádež v ostravském Kauflandu, a aby toho nebylo málo, přišla ještě další žaloba ze Zlína. Tam měla spolu se dvěma kumpány zcizit z prodejny Sony Club panel autorádia za dvacet tisíc korun. V prvním z těchto procesů byla viny okamžitě zproštěna, neboť svědci potvrdili, že se nejedná o pachatelku. Ta měla v té době blonďatý přeliv a mnohem mohutnější postavu než útlá Lešková. Z druhého procesu, který se konal letos v únoru, však odjela bez sebemenšího výsledku. Soudce přelíčení odročil, protože se nedostavili všichni svědci, a viny ji nezbavil, přestože její údajný komplic potvrdil, že autorádio s Leškovou nekradl. Na další líčení Marie Lešková čeká s úzkostí. Nejenže jsou neustálé soudní tahanice náročné psychicky, ale zároveň i finančně. Cesty k soudům jí samozřejmě nikdo neproplatí a účty za odbornou pomoc rostou. "Kdyby nebylo matky, neměla bych ani na jízdenku na vlak. Musím živit dvě děti a práci mi v takové situaci nikdo nedá."

"POLICIE PACHATELE ZNÁ. BOHUŽEL."
Na celém případu nejvíce zaráží, že nejenom Lešková, ale dokonce i samotná policie ví, kdo je pravým viníkem, a přitom neustálému zneužívání Mariiny identity neudělá přítrž. V den, kdy Marie ztratila občanský průkaz, totiž byla na návštěvě u svého bratra, a zatímco ten se věnoval dětem, ona si povídala se švagrovou v kuchyni. V jednu chvíli si odskočila na záchod, aniž si s sebou brala kabelku. Po návratu domů zjistila, že jí průkaz totožnosti chybí. "Věděla jsem, že žena mého bratra není žádný svatoušek. Několikrát byla trestaná pro krádeže a brala drogy. Hned mě napadlo, že to byla ona, a ztrátu spolu s udáním pravděpodobného viníka jsem nahlásila hned druhý den." Na dnes už bývalou švagrovou Marie Leškové byl okamžitě vydán zatykač. Fotografie z místa činu stejně jako skutečnost, že podezřelá vlastní červený ford, prokázaly, že jde jednoznačně o ni. Navzdory platnému zatykači se ale nic nezměnilo. Policie tvrdí, že se obviněná nezdržuje na své trvalé adrese, a tudíž se po ní pátrá. Marie ji však potkává téměř denně. "Ona si jenom nepřebírá obsílky, jinak dál bydlí ve svém bytě. Navíc pořád chodí kolem našeho domu a vysmívá se mi do očí," jen stěží potlačuje zlost Marie Lešková. "Dokonce mi vyhrožuje a dvakrát už mě zmlátila. Podruhé před očima mého syna. Nadává mi, zvoní mi u dveří a křičí na mě, že jsem zlodějka a snažím se to na ni hodit." Během jednoho napadení přítel paní Leškové vytočil číslo 158 a nahlásil, kde se útočnice zrovna nachází. "Policisté ho jen odbyli slovy 'a co máme dělat?' a položili sluchátko. Vůbec je nezajímalo, že je po ní vyhlášeno pátrání," objasňuje rozčilená Marie. Spolu se svým právníkem zároveň objasnili další skutečnost, která jim od začátku přišla nepochopitelná. Proč je Mariin občanský průkaz neplatný a proč recidivistce policisté neseberou odcizený doklad? Zatkli ji už přece nesčetněkrát. Jediným vysvětlením zůstává, že občanka, kterou se legitimuje proradná exšvagrová, je platná. K takovéto záměně stačí opravdu málo. Někdo vám ukradne občanský průkaz a vy si necháte vystavit nový. Mezitím si ale zlodějka dojde na matriku a požádá o nový rodný list, protože ten starý údajně ztratila. Vykáže se kradenou občankou a případnou nepodobnost na fotografii sebejistě obhájí změnou účesu. Důvěřivá úřednice vystaví nový rodný list a podvodnice zaplesá. Vydá se s ním na městský úřad, nahlásí ztrátu občanského průkazu, vykáže se rodným listem a nechá si zhotovit nový doklad, navíc se svou vlastní fotografií. Tím pádem se vaše nová občanka stává neplatnou a šejdířka se za vás bez problému může vydávat. Má rodný list, platnou občanku, a když se jí zachce, může si nechat vystavit pas a vycestovat na vaše jméno za hranice a rabovat i tam. Toho se Marie Lešková obává nejvíc. Děsí se každého příchodu pošťačky a zoufalstvím nemůže dospat.

"JSEM ZRALÁ NA PSYCHIATRA."
Marie se chová roztěkaně, a zatímco vypráví své trápení, nervózně poposedává. K smrti ji vyděsí i pouhé zvonění mobilního telefonu. Navíc se kvůli maličkostem hádá s přítelem a podrážděně odbývá své děti. Se zoufalstvím v očích ukazuje všechna možná lejstra, která jí bez přestání chodí na její adresu. "Musela se ke mně nastěhovat matka a se vším mi pomoct. Sama už nemůžu normálně ani spát. Třeba se ve tři hodiny probudím, protože slyším zvonek, vyhlédnu z okna a křičím: 'Kdo tam je?' Ve skutečnosti se mi to ale jen zdá. Beru různé antistresové prášky, ale nezabírají. Už nemůžu dál, nevím, co se ještě stane, odkud mi přijde jaká obsílka, kolikrát u mě doma budou ještě policajti. Vždyť moje děti je vidí častěji než své spolužáky ve škole." Marii navíc hrozí, že vyrovnání drobných krádeží její bývalé švagrové jí budou strhávat ze sociálních dávek, díky nimž přežívá. "Skutečnost, že můžu dokázat svou nevinu, nikoho nezajímá. I sousedé se na mě teď dívají skrz prsty. Jednou někdo urval kliku od domovních dveří a hned ji šli hledat ke mně," stěžuje si žena, které nikdo není schopen povědět, kdy její noční můra skončí.

"Přišla jsem o práci a o nervy. Moje děti vídají policisty častěji než svoje spolužáky ve škole. Už nevím, jak dál."
________________________________________________________________________

Britská vláda chce anglický FBI
Zpravodajství ČTK | 29.3.2004 | 19:24 | rubrika: Politika - Evropa, ES, NATO | autor: RV

LONDÝN 29. března (ČTK) - Britská vláda dnes představila projekt úřadu pro vyšetřování, který by byl jakýmsi FBI po anglicku. Šlo by o novou bezpečnostní složku s rozšířenými pravomocemi, která by se zaměřila na potírání organizovaného zločinu. Jak píše agentura AFP, která se odvolává na britskou vládu, tento druh zločinu se rozšiřuje astronomickou řadou a jeho rozpočet dosahuje mnoha miliard liber.

Britský ministr vnitra David Blunkett dnes v parlamentu při předkládání plánu vyjádřil názor, že se musí užít všech dostupných prostředků k boji proti banditismu, který se stále rozrůstá a je stále rafinovanější.

V rozhovoru pro britskou stanici BBC Blunkett řekl, že v organizovaném zločinu ve světě se točí kolem 40 miliard liber (necelé dva biliony korun). To je prý roční hrubý domácí produkt Nového Zélandu nebo trojnásobek HDP Lucemburska. Jen obchod s heroinem či jeho derivátem crackem se odhaduje na čtyři miliardy liber (196 miliard korun).

Projekt předpokládá vznik agentury zaměřené proti velkému zločinu (Serious Organised Crime Agency), která nahradí dvě jiné struktury (National Crime Squad a National Criminal Intelligence Service) a také vyšetřovací celní a imigrační orgány.

Nový úřad by měl mít asi 5000 vyšetřovatelů, mezi nimiž by byli experti na účetnictví, vyšší finančnictví a také informační technologie. Zaměřit by se měl mimo jiné na obchod s drogami a s lidmi a na praní špinavých peněz. Pokud s jeho vznikem bude parlament souhlasit, pak by měl zahájit činnost v dubnu 2006.

Britský tisk již dal agentuře přezdívku "FBI po anglicku", protože převezme způsob práce americké kriminální ústředny. Například bude využívat telefonních odposlechů, jejichž záznamy budou patřit mezi platné důkazy u soudu. Převezme také další americký zvyk, podle kterého bude oprávněna slibovat nižší tresty a ochranu malým rybám, které budou ochotné svědčit proti velkým mafiánským šéfům. Podle Blunketta tento systém přinesl v USA, ale i v Austrálii své plody.

Na vznik nového úřadu pro potírání zločinu se ale dívají skepticky britské tajné služby v čele se Scotland Yardem, které netají obavy, že přijdou o své výsady a že jejich vyšetřovatelské metody a zdroje zejména v oblasti boje proti terorismu budou při nějakém soudním procesu odhaleny. Blunkett slíbil, že nová agentura bude postupovat tak, aby zpravodajské služby neohrozila.

Prioritou je podle něho odsouzení kriminálníků, takže systém snižování trestů podle něho není urážkou pro rodiny obětí. "Urážkou pro rodiny obětí je, když není možné zločince odsoudit," řekl. Podle kritiků může systém také vyústit v pomstychtivé vraždění mezi jednotlivými zločineckými gangy.

rv šeb
________________________________________________________________________

DPA: Drogy ohrožují budoucnost Afghánistánu, teroristé vydělávají
Zpravodajství ČTK | 29.3.2004 | 08:08 | rubrika: Politika - Asie, Austrálie | autor: SPK

(servis MONITOR)

KÁBUL 29. března (ČTK/DPA) - Příslušníci nové zásahové jednotky pro kontrolu drog dlouho neváhají. Bez velkých diskusí vytahují na silnici do Kábulu podezřelého řidiče taxíku ven z auta. Odmontovávají zadní sedadla a obložení dveří, prohledávají nádrž teleskopickou kamerou a pátrají po stopách po omamných látkách. Nenacházejí nic. Ale i v případě úspěchu zůstává práce dvanácti afghánských policistů jen kapkou v moři, píše agentura DPA.

Podle odborníků konference o Afghánistánu, která začne příští středu v Berlíně, patří drogy mezi největší hrozbu budoucnosti této chudé země - dokonce větší než terorismus.

Znalci říkají, že zatímco Taliban a Al-Káida dále ztrácejí půdu pod nohama, obchod s drogami sílí. Rozšiřuje se počet provincií, kde se pěstuje mák, a produkce opia v roce 2003 podle údajů OSN vzrostla na nejvyšší úroveň od roku 1999. Afghánistán se znovu zařadil mezi největší světové výrobce drog. Země pod Hindukúšem dodává okolo třech čtvrtin světové produkce surového opia, základní látky pro výrobu heroinu.

Nebezpečí je o to větší, že hranice mezi obchodem s drogami a terorismem se smazává. Velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF), kanadský generál Rick Hillier upozorňuje, že ilegálním obchodem s drogami "financuje mnoho teroristů a válečných vůdců své operace". Když americké bojové jednotky zaútočily na opěrný bod radikálů ve středoafghánské provincii Uruzgán, nenarazili tam jen talibanskou propagandu, ale také na omamné látky. Drogoví bossové a teroristické skupiny mají společné zájmy: nestabilní Afghánistán.

Chudoba a nedostatek jiných možností nutí mnoho rolníků k pěstování máku. Velký obchod ale tvoří mocní překupníci. Bezútěšný stav země k tomu vybízí. "Velký zisk s malým rizikem," nazývá to Hillier. Fungující právní systém neexistuje, policie a armáda se teprve vytvářejí, centrální vláda má minimální moc v provinciích a korupce kvete. V přímém a tedy výjimečně nebezpečném boji proti drogám se neangažují koaliční vojska vedená Američany a už vůbec ne ISAF.

"Když vojáci ISAF při jedné kontrole odhalí zbraně, zabaví je," říká muž z protidrogové jednotky. "Když objeví opium, nechají auto projet." Lidé v Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) v Kábulu věří, že vojáci nebudou pro příště nad drogami zavírat oči. "Potřebujeme pomoc koaličních jednotek a ISAF," vysvětluje Nazar Ahmad Šáh, odborník UNODC. Na příslušnou žádost o pomoc z letošního února ale dodnes nepřišla žádná odpověď.

V ISAF poukazují na to, že boj proti drogám není součástí úkolu ochranných sil. Nejlepší pomocí prý bude podporovat Afghánce ve výstavbě jejich bezpečnostních a vládních struktur, "aby si sami mohli vyřídit tento boj," říká Hillier. Ale než budou tyto struktury fungovat, uplynou ještě roky - čas, který Afghánistán dokonce i podle názoru velitelů ISAF nemá.

Pokud se v nadcházejících dvou třech letech nezasáhne proti drogám, "bude pak mnohem těžší je vykořenit," uzavírá generál Hellier.

spk rv hej
________________________________________________________________________

Reuters: Singapur vytáhl do boje proti syntetickým drogám
Zpravodajství ČTK | 29.3.2004 | 09:09 | rubrika: Monitor tisku - Asie, Austrálie | autor: ROS

(servis MONITOR)

SINGAPUR 29. března (ČTK/Reuters) - S kalhotami potřísněnými močí, se zavřenýma očima, ochablými pažemi a nohama doširoka roztaženýma se válí mladý Singapuřan v bezvědomí na pohovce v nočním klubu. Je doslova a do písmene plakátovou ukázkou nové generace uživatelů syntetických "klubových drog" v zemi pověstné uplatňováním jedněch z nejtvrdších protidrogových zákonů na světě, píše agentura Reuters.

Lesklými plakáty s tímhle mladíkem se to hemží na singapurských autobusových zastávkách a stanicích metra, proslulých úpravností a čistotou, a stejný námět se objevuje i v populárních časopisech. Na jiném plakátě leží dokonce ještě mladší Číňan napolo v bezvědomí ve vlastních zvratcích vedle záchodku.

Šokující plakáty jsou součástí protidrogové kampaně, odrážející znepokojení oficiálních míst nad rostoucím užíváním ketaminu, halucinogenního anestetika. Přichází po roce, v němž syntetické "klubové drogy" převládly nad heroinem a kdy mladí etničtí Číňané poprvé po patnácti letech početně převážili nad Malajci, do té doby představujícími nejpočetnější skupinu narkomanů.

Také Malajsko, Thajsko a Indonésie se potýkají s rostoucí spotřebou syntetických drog - od extáze po toxičtější methamphetaminy, jako jsou "led" nebo ketamin, často nazývaný "káčko", který se původně používal jako uklidňující prostředek pro koně.

Navíc k tvrdým zákonům, stanovujícím trest smrti pro každého od věku 18 let, kdo byl přistižen s více než 250 gramy methamphetaminů, chce Singapur také ukázat, že drogy mohou být mimo jiné prostě něčím, co člověka dostává do nanejvýš trapných situací.

Nová kampaň vedená od března v rozhlase a televizi, jíž věnují prostor také časopisy, se snaží líčit uživatele ketaminu jako zavrženíhodné společenské vyvrhele s otupenou myslí a se šaty potřísněnými zvratky a močí po užití drog.

Kampaně státních sdělovacích prostředků, které ovlivňují život ve spořádaném Singapuru od získání nezávislosti v roce 1965, nabádají občany, aby se přičiňovali o zlepšování vlastního života v nejrůznějších aspektech - aby dodržovali hygienu, zdokonalovali si angličtinu či dokonce aby se častěji usmívali.

Oficiální místa zdůrazňují, že mají narkomanii v zemi se čtyřmi miliony obyvatel plně pod kontrolou. Nicméně stejně jako jinde v jihovýchodní Asii obavy ze syntetických drog nezadržitelně sílí. Podle Mezinárodního výboru pro kontrolu drog (INCB) připadají přibližně dvě třetiny methamphetaminu zkonfiskovaného ve světě na východní a jihovýchodní Asii.

Pilulky jsou podle INCB často vyráběny v Číně, Barmě či na Filipínách a jsou nedílnou součástí celonočních party v mnoha ze stovek klubů jihovýchodní Asie, zásobujících drogami mládež posedlou technohudbou.

V Singapuru tvořili uživatelé extáze, ketaminu a methamphetaminu 54 procenta z celkového počtu narkomanů zadržených v roce 2003. Počet zatčených uživatelů ketaminu se téměř zdvojnásobil z 252 v roce 2002 na 497 - což je drastický vzestup z pouhých 14 v roce 1999.

Prudký nárůst byl zaznamenán v roce, kdy Singapur, ve snaze vylepšit svůj tradičně konzervativní image, zmírnil předpisy týkající se nočních podniků a povolil jim čtyřiadvacetihodinovou otvírací dobu.

Protidrogová kampaň už ale také vyvolala kontroverzi. Starší generace Singapuřanů se cítí dotčena televizním osvětovým spotem, který srovnává mladíka užívajícího ketamin s osmdesátiletou duchem nepřítomnou stařenou, trpící ztrátou pamětí.

ros mik
________________________________________________________________________

Christiania a gayové: tolerance po dánsku
Metro | 30.3.2004 | rubrika: EU | strana: 9

Čtvrť Christiania v Kodani
a registrované partnerství homosexuálů symbolizují toleranci, na kterou jsou Dánové velmi pyšní.
Malá čtvrť Christiania je proslulá především svými nonkonformními obyvateli a faktem, že zde bez problémů seženete měkké drogy. Čtvrť je pevnou částí Kodaně od sedmdesátých let. Tehdy tuto část města opustili dánští vojáci a toho využili příznivci hnutí hippies. Mnoho z nich tedy žije v Christianii už přes 30 let. Někteří pracují
i v "normálních" čtvrtích Kodaně, jiní zase v obchůdcích, klubech nebo na poště přímo v Christianii. Někteří prodávají drogy a jiní - jako třeba Laas - je kupují. "Kupuji jointy a hašiš. Gram hašiše vyjde na 50 dánských korun, šest jointů na dvě stovky. Je to sice nelegální, ale dělá to mnoho Dánů," tvrdí Laas.
Právě on je spojovacím článkem i k druhému "pilíři" dánské tolerance: je totiž moderátorem známého kodaňského gay rádia Rosa: "Začali jsme vysílat v roce 1983. Bylo tady hodně gayů a lesbiček, kteří strašně moc chtěli rádio, které by pro ně vysílalo," říká Laas. Dánsko je svým přístupem k čtyřprocentní menšině známé: bylo vůbec první zemí, která v roce 1989 sňatky mezi gayi a lesbičkami zlegalizovala. Již od roku 1948 zde ale existovala Národní
asociace pro gaye a lesbičky: v době, kdy jiné země o homosexualitě ani nemluvily.
A Dánové jsou na to pyšní.
________________________________________________________________________

Protidrogová centra děsí plán změn
Mladá fronta DNES | 30.3.2004 | rubrika: Střední Morava | strana: 1 | autor: ROMAN HELCL

Přerov - Existenční problémy, velké omezení činnosti či propouštění pracovníků může v budoucnu potkat nestátní zařízení, která pomáhají drogově závislým v Olomouckém kraji. To vše kvůli snaze lidovců změnit protidrogovou politiku. Odborníci na tuto problematiku v kraji proto bijí na poplach.
"Je potřeba, aby se protidrogová politika státu opírala o vědecké poznatky, nikoliv o emoce," míní krajská protidrogová koordinátorka Darina Skokanová, podle níž by se do problémů mohly dostat i ostatní neziskové organizace v kraji. To potvrzuje rovněž ředitel přerovského kontaktního krizového centra Kappa Help Jan Polanský: "Jsem znepokojen tím, jak se u nás vyvíjí koncept drogové politiky. Neustále se nám mění podmínky a jsme velmi zatíženi administrativou. Tím pak ztrácíme čas, který bychom mohli věnovat našim klientům," říká Polanský, který spolu s kolegy nejvíce kritizuje zabrzdění plánovaného procesu certifikace, jenž měl být zahájen v dubnu.
Díky němu měly neziskové organizace možnost zajistit si dlouhodobé financování. Teď to však vypadá, že peněz bude spíše ubývat. Například centrum Kappa Help, které zajišťuje protidrogový servis celému přerovskému okresu, letos požadovalo pro svůj provoz 2,7 milionu. Zatím má přislíbeno zhruba jen dva miliony korun.
Minulý týden musela dokonce přerovská radnice toto centrum zachránit, když se ocitlo ve finanční krizi. Stát i kraje totiž s platbami humanitárním organizacím otálejí, a tak se přerovští radní rozhodli vyplatit Kappa Help 175 tisíc korun o čtvrt roku dříve, než museli.
Právě lidovecký návrh přesunout financování drogové problematiky zcela na kraje rovněž znepokojuje některé členy krajské protidrogové komise. "Myšlenka je to v zásadě správná, ale musí se nejprve připravit klíč, na jehož základě by se peníze rozdělily. To je otázka několika let," domnívá se protidrogová koordinátorka Darina Skokanová, které se nelíbí ani systém financování navržený především lidovci. "Podle nich by se měly peníze dávat především lidem, kteří se chtějí léčit. Tím by se však omezily finance na snižování rizik, jako je například výměna stříkaček," dodala.
Vládní koalice se již v březnu dohodla na ustavení expertní skupiny, jejímž úkolem bude revize státní protidrogové politiky. Nové záměry má komise expertů předložit do poloviny dubna. Vzhledem k tomu, že v jejím čele zasedne ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD), který se netají podporou lidoveckých záměrů, dá se čekat další zpřísnění trestů a větší důraz na represi. Každý, kdo bude mít u sebe víc než 1,5 gramu marihuany, dostane stejný trest jako za heroin.
"Dělení drog podle míry škodlivosti je ve světě běžné. To, co se kolem toho děje teď u nás, mi připomíná Ameriku těsně před prohibicí," řekl odborník na drogovou problematiku Ivan Douda z centra pro pomoc závislým Drop In.
________________________________________________________________________

Ne výkopy, ale kopance!
Mladá fronta DNES | 30.3.2004 | rubrika: Názory | strana: 7

Fórum čtenářů

Teror a marihuana
Pan Kalousek urazil mladou generaci, když řekl, že za atentáty v Madridu stojí drogy, protože penězi z nich jsou financováni teroristi. A protože Kalousek drogy nerozlišuje, urazil tak nadpoloviční většinu mladé generace v ČR, která má zkušenosti s marihuanou. Představa studenta, který si vypěstoval na zahradě někde na Moravě pár rostlinek konopí, a tudíž je spoluodpovědný za atentát v Madridu, to je naprostá demagogie. Drogy jsou magické slovo, vztahujeme je obyčejně na všechny návykové látky kromě těch, které sami užíváme. Lidovci by se nejspíš pousmáli, kdyby byli obviněni, že užívají drogy ve formě alkoholu. Zvednou však přísně prst, když se to týká marihuany, která je prokazatelně méně nebezpečná a méně návyková než alkohol.
Eda Kauba, Praha
________________________________________________________________________

Chytré drogy místo blbých?
Mladý svět | 30.3.2004 | rubrika: Problém | strana: 14 | autor: Text: Kamila Tomsová-Schwubová, foto: Profimedia.cz/Corbis

Návštěvníci tanečních parties testují nové, tentokrát legální povzbuzení. Přípravek je to prý bezpečný. Ale za jak dlouho si připíše první oběť?

"Hodili jsme rukavici dealerům drog a farmaceutickému průmyslu," hlásala pozvánka na tiskovku a kromě účasti experta výživáře Petra Fořta slibovala odpověď na otázku, jak přežít civilizaci bez narkotik. Řešením měla být jakási "legální alternativa návykových látek", na trhu úplná novinka. Když se v salonku lepší pražské restaurace shromáždil uspokojivý počet žurnalistů, vzal si avizovaný odborník na výživu slovo a spustil...

Začal zostra: "Současný životní styl vede k nadměrné únavě, přetížení a frustraci. Způsobuje nepřekonatelný stres, který fatálně poškozuje zdraví. Stále víc lidí řeší stres alkoholem, nelegálními drogami nebo léky proti neuróze, poruchám spánku, úzkosti či pro zvýšení výkonnosti." Na stolku před doktorem Fořtem ležela ona převratná novinka - přípravek Speed8, na jehož výrobě se výřečný odborník podílel. Ampulka obsahující směs takzvaných smart drugs neboli chytrých (případně elegantních, či dokonce veselých) drog. Přírodních látek, stimulujících činnost mozku podobně jako některá narkotika. Na rozdíl od nich je však chválou zahrnovaný Speed8 bezpečný, nenávykový a hlavně - legální. Má podporovat schopnost studia, omezovat psychickou únavu a chronickou bolest, zvyšovat odolnost proti stresu, zlepšovat prožitek ze sexu, podporovat hubnutí, zvyšovat sportovní výkon a zpomalovat stárnutí. Během své téměř hodinové řeči nezapomněl doktor Fořt ani na osud mladé generace, pro kterou jsou nelegální drogy čím dál větším lákadlem, jak aspoň na chvíli vypadnout ze světa mravoučně naladěných expertů. Na závěr všechny upozornil, že se za osud převratné novinky bude třeba poprat s nepřátelsky naladěnou frontou lékařů a zástupců farmaceutických koncernů. A konec. Rozchod. Další odborník na tiskovce nebyl. Nezbylo tedy než hledat informace i jinde.

Trochu vyčpělá novinka?

Pod pojem smart drugs spadá škála nejrůznějších látek. Některé z nich dokážou člověka zbavit únavy a dodat mu energii. Jiné zlepšují paměť, schopnost soustředit se a studovat, další chrání mozek před působením volných radikálů. V medicíně se dnes už chytré drogy užívají běžně, například jako podpůrný prostředek při léčbě některých neurologických chorob nebo při poškození centrální nervové soustavy. "Informace o účinnosti smart drugs bývají nafouknuté a to, co se mezi laiky říká, není vždycky pravda," připomíná Tomáš Páleníček, vědecký pracovník Psychiatrického centra Praha. "Tyto látky samozřejmě nějaké účinky mají. Když se ale podíváte na citace z odborných studií, kterými různí prodejci a výrobci své smart drugs propagují, zjistíte, že většina je z prací starých až dvacet i třicet let a jejich výsledky jsou často spíš teoretické. Navíc věda za tu dobu postoupila." Doktor Fořt tedy nelhal. Lékaři z chytrých drog, které tak velebí, opravdu moc nadšeni nejsou. A stejně vratké se zdá i jeho tvrzení, že Speed8 je "první výrobek, který obsahuje smart drugs". Vždyť ve skutečnosti přichází s křížkem po funuse. Stačí totiž pěšinkou elektroniky vyrazit do internetového Albertova obchůdku a objednat si, co mysl ráčí. K oblíbeným přípravkům tu patří DLPA za 252 korun nebo L-Tryptofan za 231 Kč (účinky viz další text a tabulka). O zážitcích si pak můžete vyprávět s nadšenci v Klubu příznivců smart drugs & nutrients. Seznámíte se tu třeba i s autorem následujícího příspěvku: "Nazdárek, momentálně zkouším piracetam a piritinol, výsledky by měly být tak za sedm až čtrnáct dní. Zkoušel jsem DMAE, ale po tom se mi chtělo moc spát. Ale vyspal jsem se krásně. Chtěl bych zkusit GHB, ale nevím, kde ho sehnat. Za nějakou informaci bych byl vděčný."

Zobejte, mé děti!

Smart drugs u nás distribuuje několik menších firem. Jejich majitelé o přípravku Speed8 dobře vědí, ale s kritikou nové konkurence jsou zatím opatrní. "Z odborného hlediska nic nesvědčí pro to, že by Speed8 svým účinkem kterýkoli jiný výrobek podobného určení předčil," říká Jan Valuch ze společnosti Brainway. Zajímavě se k němu přidává Antonín Komenda z firmy LS Centrum: "Cílená propagace přípravku Speed8 v subkultuře příznivců techna je zavádějící. Hladina mozkových nutrientů se sice s věkem snižuje, ovšem mladí lidé mají mozkových chemikálií dost, takže je v drtivé většině vůbec nepotřebují. Nicméně lepší Speed8 než amfetaminy." Reklamní kampaň kolem Speed8 je přitom opravdu zaměřena na fanoušky techna, kteří rádi experimentují s čímkoli, co má alespoň trochu stimulační účinky. Je-li to legální, tím lépe! Soudě podle internetových chatů, šíří se informace o novém, "legálním amfetaminu" dost rychle. A právě tady by mohl nastat problém. "Speed8 totiž obsahuje poměrně vysoké množství kyseliny gama-aminomáselné, zkráceně GABA, ze které v těle vzniká i gama-hydroxy-butyrát neboli GHB. Obě látky mají velmi podobné účinky," vysvětluje Tomáš Páleníček. GHB se přezdívá tekutá extáze. Když se ale spojí s alkoholem nebo s jinými drogami, může vést k útlumu dýchacího centra a srdeční činnosti. A konec. Bez rozchodu.

Poslední party

"Návštěvníci tanečních parties jsou dnes schopni kombinovat všechny drogy, které se na akci vyskytnou. Od nikotinu a alkoholu přes marihuanu, extázi, LSD, lysohlávky, kokain a pervitin a ještě si přidají GHB nebo ketamin. A do takového prostředí vstupuje přípravek, který s alkoholem nebo jinou drogou může mít velmi vážné následky!" kritizuje Páleníček strategii lidí kolem doktora Fořta. Jistě, příbalový leták varuje, že Speed8 nesmí být kombinován s alkoholem, sedativy a opiáty. Jenže četba příbalových letáků je mezi subkulturou techna rozšířená asi tak jako listování příručkou o plánovaném rodičovství. A pokud se už do letáku někdo začte, pak výzva, aby si vlil do hlavy nanejvýš tři ampule "spídu" za čtyřiadvacet hodin, jedině podnítí jeho zvědavost. Když před tím tak varují, pak to určitě bude skvělá jízda! Starost doktora Fořta o přežití lidstva a jeho duševní pohodu by se tak snadno mohla zvrtnout v nějaký ten neplánovaný pohřeb.

Látky, které patří mezi "smart drugs"

Fenylalanin (DLPA): zvyšuje tvorbu a zesiluje efekt endorfinů. Acetyl-l-karnitin (ACL): v mozku se spolupodílí na tvorbě acetylcholinu, čímž podporuje jeho regenerační schopnosti a zpomaluje proces stárnutí nervových buněk. DMAE: funguje jako stabilizátor membrán, loví volné radikály. Zvyšuje fyzickou výkonnost, zlepšuje náladu a kvalitu spánku, podporuje paměť a odstraňuje únavu. Tryptofan: snižuje vnitřní napětí, neklid a úzkost, někdy se o něm mluví jako o přírodní náhražce antidepresiva Prozac. Vinpocetin: zlepšuje prokrvení mozku a jeho zásobení kyslíkem a glukózou. Snižuje úmrtnost buněk v části mozku postižené špatným krevním zásobením. Piracetam: zlepšuje prokrvení mozku a jeho výživu. Zároveň umí lovit volné radikály a stabilizuje membrány. Pyritinol: účinkuje podobně jako Piracetam, ale má také stimulační efekt.

Tekutá extáze opět na scéně

GHB neboli gama-hydroxy-butyrát v nízkých dávkách účinkuje podobně jako droga extáze - snižuje zábrany a navozuje pocit euforie a uvolnění. Čím vyšší dávky, tím se účinky GHB, ale i GABA podobají spíš alkoholovému opojení, ve vysokých dávkách pak působí jako anestetikum. Jakmile se tyto látky zkombinují s jinými drogami, hlavně s alkoholem a sedativy, může dojít k útlumu dýchacího centra a srdeční činnosti. Rizikové je i jejich míchání se stimulačními drogami a extází, které může skončit i epileptickým záchvatem. Českým pařičům jsou ostatně účinky GHB a GABA dostatečné známé z přípravků Relaxer a GABA Max, které se u nás prodávaly v devadesátých letech.
________________________________________________________________________

Peruánci chtějí vyvážet kokový nápoj
Lidové noviny | 30.3.2004 | rubrika: Ekonomika | strana: 18 | autor: maš, ap

Výroba a dovoz produktů s přítomností koky je ve většině zemí zatím zakázán. Výrobci Kdrinku se přesto chtějí prosadit

Rozvoj trhu s kokovými produkty požadují peruánští farmáři. Jen desetina produkce této rostliny však jde na legální účely.

LIMA/PRAHA - Vypadá to a chutná jako spousta jiných limonád, kterých jsou v amerických obchodech plné regály. Ale pozor - hlavně to nepijte před tím, než jdete na drogový test.
Na pultech peruánských obchodů se v posledních týdnech objevil nový hit. K výrobě Kdrinku se však používá listů koky. Ty jsou základní složkou kokainu a obsahují asi 0,6 miligramů „stimulantu“. I přesto, že takové množství přírodního, nezpracovaného kokainu má méně povzbuzujících účinků než šálek kávy, může způsobit pěkné bolení hlavy exportérům. Kromě americké Coca Coly je totiž výroba produktů s přítomností koky ve většině zemí za andskými horami zakázána přísnými dovozními pravidly USA i OSN.
Ale dva nové nápoje z Peru - limonáda Kdrink a energetický nápoj Vortex - věří, že se prosadí i na zahraniční trhy. Výrobci Kdrinku doufají, že některé státy povolí dovoz nápoje, jestliže budou pravidla lépe stanovena. Navíc vývozci Vortexu uvádějí na etiketě recepturu z koky, ale bez kokainu.
Tisíce let předtím, než zpracovaný kokain vůbec existoval, horští indiáni koku žvýkali, aby zahnali hlad a únavu. Andští indiáni tak i dnes mohou koupit koku v obchodech jako balíčky čaje. Aby byla uspokojena místní poptávka, je v Peru povoleno legálně pěstovat koku na méně než 12 tisících hektarech. V bývalém hlavním městě Inků Cuzku je čaj z koky podáván jako lék turistům, kteří trpí v horách závratěmi.
Stejní turisté ze Španělska pak otevřeli ve spolupráci s Peruánci obchod ve Španělsku a investovali okolo 300 tisíc dolarů do výroby kdrinku. Ten se prodává v přepočtu za zhruba jeden dolar v třetinkových lahvích. Podle farmaceutické expertizy Silvia Donga, který pomáhal při vývoji nápoje, obsahuje kdrink 15 vitaminů a minerálů, 12 aminokyselin a 15 alkaloidů, které obsahují listy koky. „Pití nápojů z koky je způsob, jak najít přírodní a zdravou stimulaci,“ řekl Dongo.
Také energetický nápoj Vortex se snažil prosadit na trhu, kde zatím dominuje rakouský Red Bull. Výrobci Vortexu se ale na rozdíl od Kdrinku kvůli vývozním podmínkám vzdali dvou zakázaných látek, které jsou obsaženy v listech koky - kokainu a egoniny. „Koka byla dlouhá léta démonizována,“ říká jeden ze zakladatelů Vortexu Christian Chang. Zároveň
si však pochvaluje zdravé účinky listů.
Jeho společnost usiluje o certifikát bezkokainového nápoje od peruánské vlády. A to ještě předtím, než bude prezentována americkým úředníkům. Ti by pak mohli otevřít celý trh energetických nápojů, říká Chang. Mezitím však firma plánuje dobýt peruánský trh prodejem 250mililitrových lahví Vortexu za pouze jeden dolar. To je asi poloviční cena, než za kterou prodávají konkurenti.

Farmáři chtějí podporu koky

Nápoje z koky nejsou nic nového. Už v roce 1886 začal prodávat jeden lékárník z Atlanty Coca colu jako tonikum stimulující mozek, jež kombinovalo kokain a extrakt ze semen stromu kola (kolovník). Coca Cola vypustila kokain z receptury okolo roku 1900, ale na tajném receptu se stále uvádí extrakt z koky (ale bez kokainu). Ten se vyrábí ve společnosti Stepan v New Jersey. „Každý rok koupí firma Stepan zhruba 100 tun sušených peruánských listů,“ říká Marco Castillo, mluvčí peruánské státní společnosti Enaco.
Po desetiletí se peruánská vláda snažila s přispěním Washingtonu eliminovat zakázanou výrobu koky. A přesvědčit farmáře, aby začali pěstovat jiné, legální plodiny. S rostoucí světovou poptávkou po kokainu však rostla i potřeba farmářů vydělat na černém trhu.
Na únorovém shromáždění v Limě požadovali mimo jiné farmáři rozvoj trhu s „kokovými“ produkty. Peruánská protidrogová centrála, takzvaná Devida, odhaduje, že až 90 procent produkce koky jde do obchodu s narkotiky. I přesto se snaží najít cestu pro alespoň částečně volný trh. „Právě nyní je nejlepší alternativní plodinou legální koka, protože má nejlepší cenu,“ přiznal zástupce Devidy Fernando Hurtado. „Chceme zabránit, aby se koka dostala do rukou obchodníků s narkotiky,“ dodal pro agenturu AP Hurtado.
breeder
Zločinci na dálnici
ČT 2 | 29.3.2004 | 16:35 | pořad: Evropa dnes

moderátor
--------------------
Při hlídkování na dálnici poblíž Frankfurtu zajistila skupina policistů v civilním oblečení muže, který měl u sebe pilulky drogy extáze. Tento dvacetiletý Rus není pro policii nováčkem, v minulosti již byl obviněn z dealerství a dosud je v podmínce. Vzhledem k tomu, že tentokrát má u sebe opět drogy, čekají ho patrně vážné potíže.

policista
--------------------
Auto odvezeme na stanici a tam ho rozebereme, tam bude na všechno spousta času, tady už mnoho nepodnikneme.

moderátor
--------------------
Mladý muž se zapřísahá, že nemá ponětí, jak se drogy k němu do auta dostaly.

zadržený mladík
--------------------
Koupil jsem ho před dvěma týdny, klidně se mohlo stát, že je v něm nechal bývalý majitel.

policista
--------------------
Na koho je to vozidlo nahlášené?

zadržený mladík
--------------------
Na mou matku.

policista
--------------------
Tak, na vaši matku. Jestli tedy nejsou ty drogy vaše, zřejmě patří vaší matce, takže budeme muset předvolat i ji.

moderátor
--------------------
Kdoví, možná, že mladík rozváže u výslechu. Alex je policejní inspektor a jelikož nám spolu se svým kolegou kývli na to, že je budeme natáčet, na oplátku jsme jim slíbili, že neprozradíme jejich příjmení, aby se tak vyhnuli výhrůžným telefonátům. Mají náročné povolání, ale oni ho dělají rádi.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Je to vcelku tvrdá práce, musíte se mít na pozoru, lidé jsou překvapení, když je zastaví policista a nemá na sobě uniformu. Někteří ani nechtějí věřit, že jsme opravdu od policie. Musíme je přesvědčovat, ukážu jim naše průkazy, vysílačku nebo zbraň, aby viděli, že nejde o žádnou boudu.

moderátor
--------------------
Hon je v plném proudu. Tým policistů se domnívá, že bílý obytný přívěs s italskou poznávací značkou ve vedlejším pruhu přijíždí z Holandska.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Zdá se mi, že něco dávají ve spěchu do tašky.

moderátor
--------------------
Alex říká, že dosti velký počet Italů jezdí na víkendy do Holandska, aby tam nakoupili drogy. Věří ve svou intuici a opravdu, v autě jsou samí muži a skutečně jedou z Holandska.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Dejte paže od těla. Vidíte, tady to máme. Kde máte další zboží? Otočte se. Ještě druhou ruku. Trochu se rozkročte.

moderátor
--------------------
Pět mužů v jednom přívěsu, Alex se domnívá, že v autě budou další drogy a povolává do akce cvičeného psa, aby jim pomohl.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Pes je za chvíli tady, je u týmu krátce, takže výsledek není zaručený, přesto to ale zkusíme.

moderátor
--------------------
Zatímco se čeká na psa, tým pokračuje v prohledávání vozu.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Komu patří tohle?

moderátor
--------------------
Našly se dva malé sáčky s marihuanou schované v čajových pytlících. Nikdo se k nim ovšem nehlásí.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Takže to tedy nepatří nikomu? To je skvělé.

moderátor
--------------------
Povolaný pes je ještě mladý, nezkušený a navíc je poněkud nervózní, ostatně jako jeho psovod. Jistě ale najde, kam parta Italů drogy schovala, tedy pokud nějaké veze. Na stanici se mezitím Jörg jako vedoucí vyšetřovacího týmu chystá k výslechu mladého muže, u něhož našli extázi.

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Kolik jich máš?

zadržený mladík
--------------------
Dvacet šest.

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Kolik si za ně dal, nebo si je měl někomu předat, a od koho je máš?

zadržený mladík
--------------------
To vám nemohu říct.

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Takže to hodláš nechat hodit na sebe?

moderátor
--------------------
V tom zadrženému zazvonil mobil.

zadržený mladík
--------------------
Můžu to vzít, budu mluvit německy. To bude kámoš, asi má starost, kde jsem.

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Telefonovat budeš moci, až tady skončíme. Takže, pokud nám neřekneš nějaká jména, budeme předpokládat, že ty pilulky jsou tvoje. Našli jsme je u tebe a ty za to poneseš důsledky.

moderátor
--------------------
Důsledky, o kterých byla řeč, nejsou nijak příjemné. Přinejmenším policie mladíkovi rozebere auto, co kdyby měl u sebe ještě další drogy. Vypadá to, že se našlo něco podezřelého. Pár šroubů na sobě nemá žádný prach ani rez, jakoby je nedávno někdo vyměnil. Nezbývá, než se podívat, co se skrývá za nimi. Mezitím probíhá sepisování záznamů zadrženého. Čeká ho pár otázek, ale není mu zrovna dvakrát do řeči. Kdo mu drogu dal a pro koho byla určena? Evidentně už ví, jak to na policejní stanici chodí, ani otisky prstů mu neberou poprvé. Policisté sice nenašli v autě žádné další drogy, ale i pilulky extáze, které měl u sebe, je opravňují zahájit proti mladému muži trestní řízení. Mladík zůstává ve vazbě, jelikož u něj byla nalezena tvrdá droga, nevyhne se dalšímu trestu a vzhledem k jeho původní podmínce ho nyní pravděpodobně čeká pobyt ve vězení. Na odpočívadle u dálnice na Frankfurt mezitím cvičený pes prohledává karavan Italů. Zatím nic nenašel, ale policie se stále nevzdává, obzvláště, když pět mužů u auta působí značně nervózním dojmem. Teď se však zdá, že něco větří. Vepředu pod sedadlem spolujezdce.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Copak, něco se našlo?

psovod
--------------------
Jo, jo, cosi tu je. Asi hašiš nebo marihuana. Zřejmě hašiš, ale po čichu to nepoznám. Ostatně od toho máme psy.

moderátor
--------------------
Žádný velký objem, ale Alexe to nějak nepřekvapuje. Tvrdí, že mnoho Italů si v Holandsku kupuje drogy jen příležitostně pro osobní spotřebu. Nebo, že by snad ještě nebyl všem dnům konec? Zdá se, že pes za něčím jde. Nakonec se to však ukáže jako falešný poplach, podvozek je čistý.

psovod
--------------------
Všechno je možné, tam dole je mimo jiné i nádrž pro záchod, je to jen spekulace, ale může tam být cokoliv.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Ovšem proč ne, lidé s velkou oblibou splachují drogy do záchodu, ale nemyslím si, že tihle chlápci měli na něco takového čas.

moderátor
--------------------
Množství zadržené drogy není velké, ale přesto je trestné. Pět mužů z karavanu zřejmě zaplatí pokutu ve výši několika set eur. Na tenhle výlet do Holandska patrně hned tak nezapomenou. Frankfurtská dálniční policie používá rychlá, neoznačená auta. Účelem je budit co nejmenší pozornost. Alex a jeho parťák Tony vyčkávají. Zastavili u jedné čerpací stanice u dálničního nájezdu ve Frankfurtu, kde už tradičně mívají velmi dobré úlovky.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Je tu rušný provoz, jezdí sem tankovat lidé z širokého okolí Frankfurtu a často u sebe mívají drogy. Mimo to, mnozí z nich řídí pod jejich vlivem.

moderátor
--------------------
A nerozkřiklo se už dávno, že tady býváte?

Alex, policejní inspektor
--------------------
Pokaždé nás překvapí, že se to ještě ke všem nedoneslo. Nechápu, proč sem tolik místních jezdí dál. Vypadá to, že všechny cesty vedou k téhle pumpě.

moderátor
--------------------
Tahle skupinka mladých lidí tvrdí, že má namířeno domů do Wiesbadenu a že zastavili jen, aby si koupili cigarety. Hájí se, že s drogami nemají nic společného. Proč myslíte, že vás zastavili?

osoba
--------------------
Co já vím, možná z rasových důvodů. Někteří mí krajané dělají všelijaké věci a jsou lidé, kteří si myslí, že jsme všichni stejní. Chtěli vidět doklady, tak jsem jim je ukázal, ale já nemám, co schovávat. Nejsem zločinec, takže si policie může dělat, co chce, vážně, mně nic nenajdou.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Máte sebou něco zakázaného? Prosím, vytáhněte ruce z kapes. Takže, jestli vezete jakékoliv zakázané zboží, ven s ním, drogy, zbraně a tak dál.

osoba
--------------------
Zbraně nemáme, vezu jen sadu nožů, které jsem koupil matce na bleším trhu.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Jaké nože?

osoba
--------------------
Nože na maso, kuchyňské nože a tak, nic víc.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Vážně, nic jiného?

osoba
--------------------
Ne, nic.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Víte, kdybyste něco takového u sebe měli, dám vám teď šanci, abyste s tím vyrukovali. Jestli mě přinutíte, abych to našel sám, situace bude o něco dramatičtější. Než se podívám do auta, chci, abyste mi ukázali obsah svých kapes, pokud by vám to nevadilo.

moderátor
--------------------
U sebe nikdo z osádky auta nic neměl, ale v kufru vozidla našel Tony něco docela pozoruhodného.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Čí je tahle taška?

moderátor
--------------------
V dámské kabelce našli hašiš v hodnotě několika set eur, schovaný v krabičce cigaret. Podle všeho patří mladé dívce.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Tak, copak to tu máme? Ptal jsem se přeci, jestli sebou nevezete nelegální zboží?

podezřelá dívka
--------------------
Nevěděla jsem o tom.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Tak moment, nechte hádek. Hele, ptám se v klidu, máte v autě ještě něco dalšího?

podezřelá dívka
--------------------
Nech toho, já o tom fakt nic nevím.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Vy jste řidič?

osoba
--------------------
Ne, řídil on.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Kdy jste si dal naposledy jointa?

moderátor
--------------------
Tony má podezření, že by mladý Marokánec, který auto řídil, mohl být pod vlivem drog.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Díky testu moči budeme znát pravdu během minuty.

moderátor
--------------------
Jörg se svým kolegou mezitím ujíždějí centrem Frankfurtu. Na jedné z příjezdových cest zastavili italského obchodníka. Zastavili ho proto, že se s autem po silnici podivně motal a řidič se také záhy přiznal, že předešlého dne vykouřil dva jointy.

italský obchodník
--------------------
Ano, tak dobře, včera jsem si s kámošem zakouřil, dali jsme si jeden, možná dva jointy, ale teď jsem na služební cestě.

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
A kdy to bylo?

italský obchodník
--------------------
Nevím, včera večer a ráno jsem vyrazil na cestu. Podívejte, je mi dvacet let, jsem dospělý. Šel jsem spát kolem asi jedenáctý a nepřeju si, aby se někdo dozvěděl, že jsem kouřil trávu. Všechno jsem vám řekl, nemám, co schovávat. Jestli se v práci dozví, že jsem kouřil trávu, budu mít velké potíže a ráno na mě čeká zákazník. Copak to nechcete pochopit?

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Jen klid, klid, jestli jste kouřil včera v noci, pak už v tomhle okamžiku jistě nemáte v krvi vůbec nic. Jste způsobilý řídit a test moči prokáže, že se mýlíme a že jste neřídil pod vlivem. Nepřerušujte mě. Měl jste příležitost se vymluvit, teď je řada na mně. Takže, pokud vám v krvi nic nenajdeme, je všechno v pořádku a můžete jít, ale pokud zjistíme, že jste šlukoval dneska dopoledne, nebo přes den, anebo si vzal něco jiného a test bude pozitivní, čekají vás pořádné potíže. Vezete něco v autě?

moderátor
--------------------
I tento muž se zapřísahá, že u sebe nic nedovoleného nemá. Jörg se však nezbavil podezření a spolu s kolegyní se rozhodli podrobit auto pečlivé prohlídce. U čerpací stanice je Tony stále v bouřlivé debatě s partou mladých lidí, jejichž auto s kolegou zastavili. Stojí si za svým a vyhrožuje řidiči rozborem moči.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Jste ochoten se podrobit testu?

osoba
--------------------
Neumí moc dobře německy.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Tak mu to, prosím, přeložte. Zeptejte se ho, jestli je ochotný podrobit se zkoušce moči.

osoba
--------------------
Chtějí ti udělat test, trvá to jen pár minut.

moderátor
--------------------
Mladík nakonec přiznává, že něco měl a že hašiš patří jeho dívce. Policisté ale pokračují v hledání a dívka vše popírá. Tak, odkud se to u vás vzalo?

podezřelá dívka
--------------------
Já nic nevím, klidně mi udělejte testů, kolik chcete. V životě jsem nezkusila marihuanu ani nic jiného. Vůbec netuším, jaký je rozdíl mezi trávou a tím, co jste mi našli v tašce. Nepiju ani alkohol, nekouřím. Klidně se podrobím padesáti testům a nic nenajdete. Netuším, jak se mi ta věc dostala do kabelky. Nemám jediný trestní záznam a nikdy mě nezastavila policie, že bych působila podezřele nebo něco podobného.

moderátor
--------------------
Tak, kdo vám to tam dal?

podezřelá dívka
--------------------
To nevím. Buď někdo tady z kluků, nebo někdo úplně jiný. Byli jsme na návštěvě u kámošů sestry mého snoubence. Zkrátka nevím, netuším, kdo to mohl být.

moderátor
--------------------
Docela nepříjemná situace, co říkáte?

osoba
--------------------
No, stává se všelicos, ale já se nebojím.

moderátor
--------------------
Vážně, to je zajímavé.

osoba
--------------------
A proč bych měl, dneska jsou tyhle věci normální.

moderátor
--------------------
Nicméně příjemná večerní jízda téhle partičce skončila, čeká je dlouhá noc. Řidič a jeho dívka byli zadrženi a musí na policejní stanici. A co náš italský obchodník? Ukázalo se, že i on lhal. Jörg našel drogu v přihrádce u spolujezdce.

italský obchodník
--------------------
No, to snad ne, to není pravda. Jak se to tam dostalo?

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Vím já, je to vaše auto.

italský obchodník
--------------------
Není to moje auto, patří firmě. Ale stejně by mě zajímalo, jak se to tam dostalo, pokud to nevíte vy, mě se neptejte. Ach, bože.

moderátor
--------------------
Jde jen o pár gramů hašiše, ale v Německu je protizákonné vlastnit i tak malé množství. Rozhovor se malinko přiostřuje.

italský obchodník
--------------------
Vždyť víte, jak to chodí? Vůbec to nechápu a pokud jde o mě, dal jsem si jenom jeden joint. No uznejte, vždyť i pivo je horší. A navíc na mě čeká práce. Zítra ráno musím fungovat.

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Tak dost, dost, co kdybyste byl na chvíli potichu. Domluvíme se, že budete mluvit, když se vás na něco zeptám.

italský obchodník
--------------------
Dobře.

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Rád bych to vyřídil hezky v klidu.

italský obchodník
--------------------
Dobrá, máte pravdu.

moderátor
--------------------
Jelikož mladého Itala čeká značná pokuta, musí zaplatit namístě zálohu ve výši pět set euro. Nemá však u sebe dostatečnou hotovost, a proto volá otci.

italský obchodník
--------------------
Ale tati, pochop mě přece. Kvůli jednomu mizernému jointu přece nepřijdu o práci. Ano, když už jsme u toho, tak chci právníka. Jo, snažím se chovat slušně, ale ti policajti nechtějí pochopit, že mi jde o místo. Ano, jsme tu dva. Nemám se vůbec jak bránit. Navíc mě čekají v hotelu. Co mám podle tebe asi dělat? Prostě u sebe nemám pět set euro, tak co mi asi zbývá. Mám se podle tebe nechat zabásnout, bez těch peněz jsem jednoduše vyřízený.

moderátor
--------------------
Jörg má dnes velkodušnou náladu. Dovolil mladému Italovi, aby se před přejezdem na policejní stanici nahlásil v hotelu přes ulici, aby ukázal dobrou vůli. Nicméně zadržený dělá dál potíže. Neměl by dostat náramky? V Německu mají policisté pro pouta několik slangových výrazů.

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Budeš dělat, co ti řekneme, jinak ti nasadíme pouta a odvezeme tě na stanici a bude s tebou amen, kamaráde. Strávíš u nás celou noc, dokud nezaplatíš pět set eur, pak tě rádi pustíme, rozumíš mi. Snažím se ti vyjít vstříc, běž do hotelu, zařiď si tam, co potřebuješ a vrať se.

italský obchodník
--------------------
Proboha vás prosím, co ty kamery, nemůžete mě nechat v klidu?

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Řekl jsem ti, že televizní štáb zůstane u dveří a já taky. Hezky tam zajdeš a nikdo nemusí nic vědět, nebo začneme hrát tvrdě. Nebude to příjemné a ty se dostaneš do pěkného maléru. Tak, jdeme dovnitř, ať to máme za sebou.

moderátor
--------------------
Mladý Ital se tedy jde nahlásit na recepci a Jörg ho hlídá od vchodu. Pomalu, ale jistě mu začíná ten člověk lézt na nervy, ale v roli policisty musí zůstat klidný a chovat se korektně, což není vždy snadné.

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Někdy si po směně povídáme, co kdo zažil a člověk se vážně až diví sám sobě, jak může zůstat klidný, když mu někdo lže do očí. Musí se to zkrátka zvládnout, třeba z toho jednou budu mít žaludeční vředy, ale zatím to zvládám.

moderátor
--------------------
Poté, co se nahlásil v hotelu, jede se Ital představit na policejní stanici.

italský obchodník
--------------------
Mám se teda nachystat, že si prohlídnu německé vězení zevnitř?

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Myslím, že k tomu nemusí dojít.

italský obchodník
--------------------
Co kdybychom spolu zítra večer někam zašli, napijeme se a já vám vysvětlím, jak se na to dívám?

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
To jsem jako neslyšel, protože jinak bychom museli do spisu přidat ještě pokus o úplatek. Tak na mě totiž vaše nabídka působí.

italský obchodník
--------------------
Tak, to pardon, o tohle mi přece vůbec nešlo.

moderátor
--------------------
Nakonec Ital zaplatil i pět set euro, které vybral z automatu na kreditní kartu svého spolupracovníka.

Jörg, vedoucí vyšetřovacího týmu
--------------------
Tři desetiny gramu, ale i tak.

moderátor
--------------------
A to mladý Ital ještě netuší, že v Německu přijde o řidičský průkaz, pokud je přistižen, že řídí pod vlivem. Na policejní stanici odvezli i dívku, jíž našli drogu v kabelce. Už máte strach?

podezřelá dívka
--------------------
Ani nevím, určitě přemýšlím, jaké to pro mě může mít následky. V daném okamžiku stejně nemůžu nic dělat. Kdybych se pokusila utéct, šoupli by mě rovnou do basy, nemám na výběr.

moderátor
--------------------
Její přítel se přiznal, že užil drogu a je podroben výslechu. Se svou partnerkou údajně plánují svatbu, právě teď na něho oddaně čeká na chodbě.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Stejně by měl složit nějakou kauci, než ho pustíme.

moderátor
--------------------
Co tím myslíte?

Alex, policejní inspektor
--------------------
No, aby ho soud mohl potrestat i přesto, že je cizinec bez trvalého pobytu v Německu. Kdyby opustil zemi, vyvázne bez trestu, proto by měl složit nějakou zálohu nebo kauci, která by pokryla soudní výlohy a uloženou pokutu.

moderátor
--------------------
Muž v modrém svetru je lékař. Každý, kdo byl přistižen při řízení pod vlivem drog, musí být vyšetřen. Váš snoubenec má potíže se zákonem, to není právě dobrý začátek manželského vztahu?

podezřelá dívka
--------------------
Ještě nejsme svoji.

moderátor
--------------------
Pořád si ho ještě chcete vzít?

podezřelá dívka
--------------------
Jistě, že chci.

moderátor
--------------------
Její přítel právě absolvuje vyšetření, jak je na tom s reflexy. Pokud má čistou hlavu, nepůjde o nic složitého. Pokud ale ne, bude mít vážný problém.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Tohle už je slušný kousek, řekl bych tak patnáct gramů, ale ne, váha ukazuje 9,7 gramů hašiše.

moderátor
--------------------
Na vězení to sice není, ale dívka i její přítel budou muset zaplatit značnou pokutu. Alex má další práci, při namátkové kontrole na dálnici mu utekl dealer drog a právě teď má namířeno pěšky směrem do centra. Alex ho nakonec dohonil u sídliště poblíž nájezdu na dálnici. Podezřelý muž mu však unikl ve spletitých uličkách mezi paneláky. Je třeba zavolat posily.

Alex, policejní inspektor
--------------------
Ahoj, předpokládá, že už jste slyšeli, o co tu jde? Myslím, že byste mohli zabrousit k metru, protože ten chlápek má namířeno do centra. Až nás přijede vystřídat další hlídka, vyrazíme ho dál sledovat pěšky.

moderátor
--------------------
Tentokrát se Alexovi nepodařilo podezřelého dopadnout, alespoň pro dnešní noc mu podle všeho unikl. Ale vraťme se na dálnici. Alex a jeho parťák Tony sledují podezřelého červeného peugeota. Jak víte, koho máte zastavit?

Alex, policejní inspektor
--------------------
Všechno je o zkušenosti. Když už tuhle práci děláte dlouho a máte čuch na lidi, jednoduše to poznáte. Někdy vaši pozornost přiláká auto, jindy osádka uvnitř, anebo řidič.

moderátor
--------------------
Při první vhodné příležitosti peugeota přinutili zastavit. Alex si je jistý, že něco není v pořádku. Ze způsobu, jakým řidič zcela nepředvídatelně přejížděl z pruhu do pruhu, usuzuje na drogy. Nejdříve však chtějí vidět doklady řidiče. Jenže věci se mají trochu jinak, než předpokládali.

Tony, policejní inspektor
--------------------
Aha, tady pán je novopečený držitel řidičského průkazu. Vůbec poprvé se vydal na dálnici a hned potká nás.

moderátor
--------------------
Tentokrát tedy nešlo o žádnou nekalost, ale to je skutečná výjimka, tvrdí policisté. V průběhu každé směny zadrží na frankfurtské dálnici dva až tři podezřelé a takřka v každém z vytipovaných aut najde Alexův tým nějaké drogy. Taková je každodenní práce frankfurtské dálniční pátračky.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma