Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 29.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
O drogách budou místo odborníků opět rozhodovat politici

Ministr vnitra Stanislav Gross bude současně předsedou vládní drogové komise
foto: PRÁVO/Michaela Říhová Česká protidrogová politika se dostává z rukou odborníků a začíná se politizovat. Expertní skupina, na které se před časem dohodli předsedové koaličních stran a která by měla vytvořit protidrogovou koncepci na příští roky, se totiž během samotných příprav změnila na komisi politickou.

29.3. 03:00
PRAHA - V komisi - jejíž složení iniciovali lidovci, kteří přednedávnem vyhlásili "válku drogám" a nazvali současnou protidrogovou politiku jako nekompetentní - asi zasednou za každou koaliční stranu dva její politici namísto avízovaných odborníků.

Za ČSSD jako předseda komise ministr vnitra Stanislav Gross a ministryně zdravotnictví Marie Součková. Lidovce bude zastupovat jejich drogový expert a šéf liberecké KDU-ČSL Jiří Vacek a vicehejtman a předseda lidovecké organizace v Jižních Čechách Vladimír Pavelka.

Politiky vyšle i US-DEU
Předseda US-DEU Petr Mareš, který zároveň za protidrogovou politiku vlády zodpovídá, chtěl původně vyslat psychoterapeuta Kamila Kalinu a právničku Hanu Gajdošíkovou, kteří oba v protidrogové politice pracují.

Poté co se Mareš dozvěděl o nominacích koaličních partnerů, řekl Právu, že US-DEU do protidrogové komise vyšle nějaké své politiky.

Tato komise bude muset zhodnotit návrhy předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska, kterému se hlavně nelíbí práce monitorovacího střediska, které vyhodnocuje údaje o drogách. Podle lidovců jsou tyto údaje nesprávné s porovnáním s údaji hygienické služby, které by, jak chce Kalousek, mělo nad monitorovacím střediskem převzít velení.

Hygienická služba hlásí, že se zvedl počet uživatelů drog a to se právě nelíbí lidovcům. Monitorovací středisko ale tvrdí, že drogová scéna se stabilizovala a ubylo uživatelů heroinu a pervitinu, přičemž se navýšil počet experimentujících s konopím a extází. To zase odporuje lidoveckému argumentu, že uživatelé konopných drog přecházejí později na drogy tvrdé.

Gross: dost bylo liberalizace
"Statistiky nemají dělat ti, kteří za ně zodpovídají," řekl Právu Kalousek. S tím ale nesouhlasí Mareš, protože je to podle něj běžné. "Statistiky dopravních nehod zpracovává ministerstvo vnitra, statistiku o nemocenské zpracovává ministerstvo zdravotnictví," uvedl Mareš.

Dodal, že v současné době dostal dopis od evropského monitorovacího střediska, které práci českého monitorovací střediska vysoce oceňuje. Gross si myslí, že by se měly vyjasnit rozpory mezi čísly hygienické služby a monitorovacího střediska . "Musí se ukázat, kdo je schopnější dodávat kvalifikovanější data," uvedl Gross.

Grossovi se rovněž nelíbí některé liberalizační trendy, které se tu v posledních letech prosazují. "Já jsem zjednodušeně řečeno blíže stanoviskům KDU-ČSL," řekl Gross. Dodal, že si ale nemyslí, že by v této chvíli bylo zapotřebí cokoli měnit na postihu uživatelů drog, ale přiklání se k vyšším trestům pro překupníky.

Mareš soudí, že tvrdá Kalouskova slova na účet současné protidrogové politiky jsou známkou nedůvěry v oblast práce s drogově závislými. "Je to ta tendence, že by se touto problematikou měla zaobírat pouze ministerstva, nejlépe ministerstvo vnitra," poznamenal.

Oldřich Danda, Právo
UdL
Tak to se fuckt povedlo... Gross, Součková, Vacek...! To bude v prdeli!!! :-(((
UdL
BohouR: to jsem zvědavej, jak si to samčí listí vpravíš do žíly! :-)
Tak to dopadá, když si prosťáček Gross nechá radit od "odborníka" - heroinové smažky Vacka. Hamba jim a pryč s černoprdelníky. Je zarážející, že takováto silně antidemokratická strana s fašistickými manýry a kolabující s každým kdo je u moci, včetně Hitlera za II. svět. války je stále u koryta a dosud nebyla zakázána. Chtělo by to vypsat referendum na její zákaz, když to dnešní mocipáni neudělají sami.
bigfoot
Nepsal sem tady nekde o tom nahodou vcera?
Cicmon
citace:
Dodal, že si ale nemyslí, že by v této chvíli bylo zapotřebí cokoli měnit na postihu uživatelů drog, ale přiklání se k vyšším trestům pro překupníky.


hmm, tak proc nenechaj lidi pestovat :rolleyes:? Ja uz fakt nevim o co jim jde :(. Ale drazdi hada bosou nohou, IMHO tohle nenecha spoustu lidi chladnymi a zewlujici, klidni cesi opet povstanou :)

Cicmon
breeder
Radnici vadí konopí na Letné
Večerník Praha | 27.3.2004 | rubrika: Praha | strana: 4 | autor: JAKUB MRAČNO

Pořadatelé happeningu tvrdí, že zákon neporušují a akci nelze zakázat

Radnice Prahy 7 by ráda zabránila konání letošního happeningu Milion Marujuana March na Letenské pláni. Zastává názor, že podporuje drogy a je tak v rozporu se zákony. Podle pořadatelů jde však o legitimní akci.

Letná - Happening Milion Marijuana March (MMM), který se již několikrát uskutečnil na Letenské pláni, ostře kritizuje radnice Prahy 7 i mnozí občané. Je to aktivita, která se neshoduje s programovým prohlášením rady městské části, s národní strategií protidrogové politiky ani s cíli hlavního města v této oblasti, tvrdí představitelé městské části. "Navíc jsme úřad a jako takový musíme dodržovat příslušné zákony a předpisy," dodala Radka Bartošová, protidrogová koordinátorka Prahy 7.
Svůj nesouhlas vyjádřili také obyvatelé sedmé městské části v anketě na webových stránkách. Proti konání akce se vyjádřilo 41 procent hlasujících. Podle Bartošové se pořádání podobné akce neslučuje se snahou Prahy 7 snižovat počet uživatelů drog hlavně mezi mladistvými.
Podle organizátorů ale nemůže úřad konání akce zabránit, protože byla řádně nahlášena a neodporuje žádným zákonům. "Tradičně si nás přehazují jako horký brambor a přemýšlejí, jak by se nás zbavili," komentoval situaci Marek Jehlička, mluvčí Občanského sdružení za legální konopí. Podle něj měli problémy s úřady i loni, ačkoliv se za ně nakonec postavil například vládní zmocněnec za lidská práva Jan Jařab či pražský primátor Pavel Bém.
"Vadí nám zejména princip, podle kterého nám úředníci brání vyjádřit svůj názor jen proto, že je jiný než ten jejich," postěžoval si Jehlička. Loňský happening přitom podle něj proběhl bez jakýchkoliv problémů a pořadatelé dodrželi všechna dohodnutá pravidla. Úřad podle pořadatelů MMM také svým zamítavým postojem dává najevo nesouhlas s vládním usnesením, které legislativně rozděluje drogy podle nebezpečnosti. "Chceme se za toto usnesení veřejně postavit, protože má podle nás skutečně smysl," vysvětlil Kosta Moisidis, vedoucí pořadatelského týmu MMM. "Je to podle nás správná cesta a vláda má v této věci naši plnou podporu,"dodal Moisidis.
________________________________________________________________________

Trávu prý našel na chodníku
Moravskoslezský deník | 29.3.2004 | rubrika: Bruntálsko, Krnovsko, Opavsko | strana: 13 | autor: (mac)

krátce

Krnov * Devatenáctiletý mladík z Krnova čelí obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Provinilec měl podle policie prodat třem sedmnáctiletým chlapcům 17,87 gramu sušiny konopí setého. Za toto množství drogy od nich vyinkasoval 250 korun. Obviněný policistům řekl, že "trávu" našel na chodníku. Strážci zákona případ vyšetřují, nyní čekají na množství účinné látky THC v zabaveném materiálu.Konopí bylo odesláno k odbornému zkoumání.
________________________________________________________________________

Včerejší prevence: Řekni drogám ne
Českobudějovické listy | 27.3.2004 | rubrika: Českobudějovicko | strana: 16

Na informování veřejnosti o škodlivosti drog, zejména marihuany, se včera zaměřili v ulicích krajského města dobrovolníci v rámci jedné z preventivních akcí pod názvem "Řekni ne drogám řekni ano životu". Zájemci a oslovení návštěvníci či občané Českých Budějovic získali kromě materiálů o drogách i informace o účincích návykových látek.
________________________________________________________________________

Lidovecká válka proti drogám
ČRo 1 - Radiožurnál | 28.3.2004 | 07:00 | pořad: Zprávy

Eva ODSTRČILOVÁ, moderátorka
--------------------
Lidovci pokračují ve válce s drogami. Kvůli tomu schválili priority práce svých zástupců ve speciální komisi, která má připravit novou koncepci vládní protidrogové problematiky. Navrhují mimo jiné vytvoření státního zařízení pro drogově závislé do patnácti let, použití peněz z výnosů trestné činnosti na prevenci. Koalice už se shodla na zrušení rozlišování drog na tvrdé a měkké nebo na tom, že nebude financovat testování extáze a jiných návykových látek. Podle psychiatra ze sdružení Sananim Kamila Kaliny má každá drogy, ať už alkohol, tabák nebo marihuana svá rizika. Rozdíl je v tom, jak je která nebezpečná.

Kamil KALINA, psychiatr sdružení Sananim
--------------------
Každá je jinak nebezpečná, neexistují ani nevinná travička marihuana, i ta má v sobě zdravotní rizika. Musíme diferencovaně upozorňovat na to, že nejlepší je nebrat.
________________________________________________________________________

Bývalý toxikoman se ptá, kdo nezkusil různé závislosti
Mladá fronta DNES | 29.3.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 3 | autor: (tš)

Příběh

Dříve narkoman, dnes zapřisáhlý odpůrce drog včetně alkoholu a cigaret

České Budějovice - Po příjezdu sovětských tanků emigroval do Německa. Oženil se, studoval stavebnictví a pracoval ve Rwandě, kde se naučil užívat heroin. Po roce 1990 se vrátil do Čech, aby si založil kariéru na boji proti drogám.
Sedmapadesátiletý Jiří Vacek má nepřehlédnutelné charisma. Jeho životopis vyzařuje z rysů tváře. „Kdo z nás nezkusil různé závislosti?“ míní muž, který navštěvuje kontaktní centra pro toxikomany po celé zemi a přednáší o drogách na školách.
Například byl na českobudějovické teologické fakultě, před třemi týdny radil třeboňským strážníkům, jak sledovat tyto jevy mezi školáky. „Třeboň je podle mě čisté město. Městská policie sleduje i kouření u dětí a dokáže zjistit, kdo jim cigarety prodal. Všechno záleží na vůli strážníka, který chce kontrolovat třeba nalévání alkoholu mladistvým a nezletilým,“ míní Vacek.
O svém životě vydal muž autobiografii. Začínal jako dobrodruh, skončil v léčebně pro závislé v Německu, kde přežil drsnou očistnou kůru. Dostal se ze závislostí silou vůle a chutí žít. Mnoho dalších jeho spolupacientů smrtelné nemoci podlehlo. „Jsem pro to, aby toxikomani byli braní jako pacienti. Aby je zaznamenávaly zdravotní pojišťovny. Jedině tak budeme mít přesný přehled o jejich množství,“ tvrdí Vacek.
Vacek vyhlásil válku všem drogám včetně alkoholu a tabáku. Nezná pojem lehké drogy, odsuzuje i marihuanu. V návrhu na protidrogovou koncepci státu je pro zpřísnění trestů. „V trestním zákoně, kde je za drogy dva až deset let, navrhujeme sazbu pět až patnáct let plus výjimečné tresty,“ řekl. Stejně vyhlásil válku byrokracii, která pod rouškou protidrogové prevence jen vytváří úřednická místa a polyká peníze.
„Mohl by to vyřešit protidrogový zákon, který by kromě trestů zobrazil celý systém státní správy s povinnostmi a sankcemi za jejich neplnění. Podobně jako v zahraničí. V Itálii všechno zajišťuje jedna protidrogová služba. U nás se tím zabývá deset ministerstev a čtrnáct krajů,“ připomněl.
________________________________________________________________________

Na boj s drogami chybí 3 miliony
Mladá fronta DNES | 29.3.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 3 | autor: ANTONÍN PELÍŠEK

Téma

JIŽNÍ ČECHY DNES
Nejvyšší kontrolní úřad kritizoval za protidrogovou prevenci českobudějovický magistrát

Na protidrogovou prevenci vynakládá stát stále méně peněz. Letos dostane Jihočeský kraj tři miliony korun, šanci má na další tři, ovšem potřeboval by podle regionálních odborníků devět milionů korun.

České Budějovice - Po letech, kdy stát do protidrogové prevence vkládal miliardy korun, se nad systémem stáhly mraky. O koncepci se přou unionisté s lidovci. Nejvyšší kontrolní úřad navíc zaznamenal u rozdělování a užívání státních peněz na protidrogovou politiku pochybení hraničící až s trestnými činy. Ve zprávě kontrolního úřadu o pochybení se objevil i českobudějovický magistrát.
„Statutární město České Budějovice nezpracovalo a nezaslalo v roce 2002 průběžnou zprávu o plnění projektu Ambulantní zařízení pro toxikomany - kontaktní centrum pro drogovou závislost,“ píše se ve zprávě kontrolního úřadu. Neziskové organizace, které dostaly na projetky protidrogové prevence od státu peníze, musí totiž po jejich vyčerpání zaslat zpět podrobný rozbor vynaložených nákladů, mimo jiné, kolik například vyměnily toxikomanům za rok injekčních stříkaček.

Byrokracie toxikomany určitě nespasí

Chyba se týká kontaktního centra pro toxikomany v Háječku, které poskytuje závislým lidem první pomoc, poradenství, sprchy a teplé polévky. Ačkoliv českobudějovický magistrát se brání tím, že šlo jen o formální chybu v době, kdy kontaktní centrum v Háječku ještě financoval, i taková zpráva svědčí o nedostatku.
„Dnes je kontaktní centrum v Háječku občanským sdružením, kterému na provoz nepřispíváme,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu Pavla Mikšátková. Magistrát má přitom vlastní protidrogovou koordinátorku. Jakou má náplň práce? Hlavně kontakt se žáky, besedy o drogách.
„Některým organizacím stačí málo a mají dobré výsledky. Rozdělení peněz by mělo být korektní. Ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu vyplývá, že některé organizace si žily ze státních peněz luxusně. Dávaly si platy ve formě poradenských smluv a podobně,“ říká expert na drogy Jiří Vacek.
Stát by měl mít podle něho zájem na fungování malých center, která by měla mít jistotu, že peníze dostanou. Výše příspěvků by neměla být ovlivnitelná známostmi. Měl by podporovat dobrovolníky, ale zároveň namířit systém příspěvků hlavně na ministerstvo zdravotnictví.

Na dobrovolnou kampaň vsadili scientologové

V pátek uspořádala v Českých Budějovicích kampaň proti drogám kontroverzní Scientologická církev. Její členové jsou obviňováni z demagogie a sektářství, přesto se dokázali legalizovat v mnoha státech včetně Česka. V jižních Čechách je podle oficiálních statistických údajů jen šest členů církve.
Páteční tažení městem zaměřili scientologové proti marihuaně. „Kampaň vedeme jednou týdně ve větších městech. Mluvíme při ní s obyvateli o škodlivosti drog,“ uvedl Vlastimil Špalek z církve.
Marihuana je podle něho zákeřná tím, že na rozdíl třeba od tabáku nebo alkoholu zůstává dlouho v organismu a po celou tuto dobu vyvolává chuť na další dávku. V červnu se mají České Budějovice stát jednou ze zastávek největší celostátní akce, při které účastníci zdolají patnáctikilometrovou trasu během a na kole.
„Zkušenost s drogami nemám, ale myslím si, že jsou špatné jako každá návyková věc. Bojím se hlavně jako matka, aby mi jednou nebral drogy syn. Dříve jsem kouřila, ale přestala jsem s tím ze dne na den,“ uvedla devětadvacetiletá Martina Strnadová z Českých Budějovic, která byla v pátek jedním z prvních oslovených chodců v rámci kampaně.

Zprávy o poklesu závislých nejsou přesné

Máme se bát budoucnosti z pohledu drog? „Pokud sleduji články a informace, zdá se mi, že jsou to stále horší. I když žádného narkomana neznám,“ řekla Martina Strnadová.
Pokud jižní Čechy například hlásí, že se počet narkomanů nezvyšuje, jsou to podle Vacka nepřesné informace: „Jsou to nepřesná čísla. Do vládní statistiky se například nedostal počet závislých ve věznicích. Zkreslují to i lidé, kteří užívají náhražku drog Subotex. To je velký problém v jižních Čechách,“ připomněl Vacek, který měl osobní zkušenosti s drogami Statistiky vycházejí třeba z počtu lidí užívajících heroin. Ti přecházejí na levnější Subotex, který jim jako součást odvykací léčby předepisují lékaři.
Právě v jižních Čechách se v určité době nedostal v lékárnách Subotex ani na předpis, konzumenti tuto drogu prostě vykoupili. Náhražku drogy podává každý den v areálu českobudějovické záchranky psychiatrické oddělení.
„Subotex uklidňuje a snižuje u závislých touhu po drogách. Odvádí člověka od potřeby shánět celý den peníze na drogy,“ vysvětlil primář psychiatrického oddělení Slavomír Spousta.
________________________________________________________________________

Ustavení expertní komise pro revizi české protidrogové politiky
BBC - česká redakce | 26.3.2004 | 06:00 | pořad: Dobré ráno s BBC

Robert BŘEŠŤAN, moderátor
--------------------
Revizi české protidrogové politiky by měla připravit expertní komise, na jejímž ustavení se minulý týden shodla vládní koalice. V jejím čele má být vicepremiér a ministr vnitra Stanislav Gross, a to přesto, že protidrogová politika spadá do kompetence jiného místopředsedy vlády, totiž Petra Mareše. Navíc v Česku existuje i stálá meziresortní protidrogová komise. Znamená to, že Koalice vyjádřila nedůvěru dosavadní protidrogové politice? A jaké jsou vůbec její výsledky? Odpovědi hledal Ondřej Štindl.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Vznik nové expertní komise prosadila především KDU-ČSL, která oponuje návrhům, s nimiž do vlády přišel Petr Mareš, a popisuje je jako příliš tolerantní vůči užívání drog. Její protest lze chápat jako součást návratu k tradičním lidoveckým tématům, které již dříve ohlásil předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Petr Mareš v článku pro Právo naznačil, že za lidoveckou iniciativou by se mohla skrývat snaha využít strachu voličů pro politické cíle. Mareš v textu upozornil na to, že statistiky užívání drog se, alespoň pokud jde o heroin a pervitin, zlepšují. Lidovecký poslanec Pavel Severa, který je na poli protidrogové politiky velmi aktivní, ovšem vidí situaci jinak.

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
To je právě ta otázka, jestli skutečně čísla, která jsou uváděná, jestli odrážejí realitu, anebo jestli jsou to pouze čísla, která ukazují na nedokonalý průzkum v určitých oblastech. My se domníváme, že čísla hovoří o něčem jiném, než je realita. Já nejsem přesvědčen, že drogová situace u naší mládeže se zlepšuje.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Když říkáte, že ta čísla nejsou vysloveně důvěryhodná, z jakých údajů vy vycházíte při tom soudu, že ta situace se nezlepšuje?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Já vycházím z reality.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
To znamená?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
To znamená, že se mi nezdá, že ta čísla odrážejí realitu skutečného života a že ta čísla odpovídají skutečnosti na školách a v běžném životě.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
A ten obraz té reality skutečného života sestavujete z čeho?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
No, to je realita, kterou se můžu dozvídat dennodenně, ať už ze strany učitelů, lékařů, anebo rodičů.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
A pokud hovoříte o tom, že mládež získává zavádějící informace, pokud se týká drog, máte dojem, že ty zavádějící informace získává nějakým způsobem, řekněme, od státu nebo státních orgánů?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Tady, bohužel, musím konstatovat, že na rozdíl od jiných států, kde si nedovolí zlehčovat problematiku drog, tak u nás mnozí státní úředníci a ti, kteří mají drogovou problematiku na starosti, tak se vyjadřují mnohdy způsobem, který může vyvolávat u mládeže dojem, že některé drogy skutečně jsou moderní a že není zas takový problém, když si je zkusí.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Pavel Severa. Ministr vnitra Stanislav Gross nevnímá jisté rozdvojení protidrogové politiky, k němuž došlo, nijak dramaticky a dává je do souvislosti s prací na nové protidrogové koncepci. Jaké jsou jeho priority?

Stanislav GROSS, ministr vnitra, 1. místopředseda ČSSD
--------------------
Já si myslím, že by Česká republika měla přece jen omezit některé experimenty, které i ve světě jsou kritizovány, že se divím, že je Česká republika realizuje, ať už jde třeba o testování kvality syntetických drog za státní peníze. Myslím si, že také některé debaty na téma lehkých a tvrdých drog jsou věci, které minimálně do vládní protidrogové politiky nepatří, protože prostě ten problém je velký, ať u těch, či u oněch drog. Samozřejmě i navazování atmosféry, že vlastně některé drogy jsou prostě méně škodlivé, a odpoutávání pozornosti na problém alkoholismu a alkoholu, tak to jsou všechno věci, které si myslím, že do této strategie nepatří.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Stanislav Gross. Hovořil jsem i s ředitelem Meziresortní protidrogové komise Jaroslavem Radimeckým. Podle něj státní úřady nějaké zákonné rozlišování mezi tvrdými a měkkými drogami nechystaly, jakkoliv nemá smysl zastírat, že různé drogy jsou také různě nebezpečné. Čísla statistik, která zpochybňuje poslanec Severa, jsou podle Radimeckého v mezích možností důvěryhodná.

Josef RADIMECKÝ, předseda Meziresortní protidrogové komise
--------------------
To jsou data, která máme z hygienické stanice doplněna daty studie mezi šestnáctiletými, vlastně nám jenom potvrdila tuto skutečnost v tom smyslu, že stále se zmenšuje počet mladých lidí oproti, řekněme, roku 1999, kteří by měli zájem experimentovat s drogami, jako je heroin a pervitin.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Jaroslav Radimecký vysvětluje i kritizovaný experiment s testováním tanečních drog na diskotékách.

Josef RADIMECKÝ, předseda Meziresortní protidrogové komise
--------------------
Souhlasím s tím, že testování drog extáze na tanečních party je nedostatečně, nebo ten výzkum o její efektivitě této intervence není dostatečně rozsáhlý, jako například existuje řada výzkumných studií, které podporují třeba výměnu injekčních stříkaček, čili je to bezesporu z vědeckého nebo odborného pohledu sporné, nicméně pokud ty programy nebudou provozovány, nebude možné je zhodnotit vědecky a nebudeme moci skutečně prokázat, to znamená obohatit tu základnu výzkumu o poznání, jestli například v českých podmínkách tu preventivní složku naplňují.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Říká Jaroslav Radimecký. Nově ustavená expertní komise by první výsledky své práce měla vládě představit v polovině dubna.
________________________________________________________________________

Nikaragua: Po honičce policie zadržela loď s tunou kokainu
Zpravodajství ČTK | 27.3.2004 | 02:20 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: DK

MANAGUA 27. března (ČTK) - Honičku v motorových člunech za podezřelou rychlou lodí v pátek uspořádaly americké a nikaragujské bezpečnostní síly u pobřeží této středoamerické země. Odměnou jim byl slušný úlovek - více než tuna kokainu, oznámila dnes agentura AP.

Jak uvedl šéf místní policie Edwin Cordero, je pravděpodobné, že drogový náklad na lodi byl původně ještě větší. "Našli jsme více než 1200 kilogramů kokainu, ale nejspíš ho bylo víc. Je obvyklé, že když se posádka dostane do nesnází, hází balíčky drogy do moře," dodal.

Karibské moře je jednou z hlavních pašeráckých cest pro drogy směřující především z Kolumbie či Peru na severoamerický trh.
________________________________________________________________________

Drogy v ledničce i v trenkách
Blesk | 29.3.2004 | rubrika: Čechy/Sever | strana: 4 | autor: (krk)

TRMICE - Na pět set psaníček s pervitinem objevili policisté při domovní prohlídce bytu muže a ženy v Trmicích na Ústecku. Nalezena byla i vysoká finanční částka.
Většinu drog měla dvojice schovanou v ledničce v přihrádce pod mrazákem a v taštičce na hygienické potřeby. Několik psaníček měl však muž uloženo i v kapse trenýrek. V zásuvce stěny v obývacím pokoji objevili policisté štos pětistovek a tisícovek. Dohromady více než sto tisíc korun, které měl nezaměstnaný pár jen tak doma. Policisté objevili i mechanické a digitální váhy a další věci související s drogovým kšeftem. „Oba byli obviněni z nedovolené výroby drog a psychotropních látek a jedů,“ informovala Veronika Beranová, mluvčí ústeckých policistů. Na dvojici byl podán návrh na vzetí do vazby.
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 29.3.2004 | rubrika: Čechy/Sever | strana: 4

* Vařil v paneláku
ÚSTÍ NAD LABEM (krk) - Laboratoř na výrobu pervitinu měl v panelákovém bytě v Ústí muž (36) z Teplic. Perník nejen vařil, ale i prodával. Je obviněn z nedovolené výroby a držení drog.
________________________________________________________________________

Policisté rozprášili pervitinová hnízda
Ústecký deník | 26.3.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 3 | autor: (top)

Ústí nad Labem - Ve třech bytech našli tento týden v rámci domovních prohlídek ústečtí kriminalisté pervitinové laboratoře nebo stovky psaníček s velkou částkou peněz.
Mluvčí ústecké policie Veronika Beranová uvedla, že 35letému muži ze čtvrti Střekov kriminálka dokázala osm vykradených aut, neoprávněný odběr elektrické energie a doma u něj našla laboratoř na výrobu pervitinu. "Chemikálie a skleněné baňky ani neměl schované. Vše bylo odesláno na expertizu," uvedla policistka. Recidivista způsobil trestnou činností předběžnou škodu za 152 000 korun.
Včera ráno objevil tým kriminalistů rovněž při domovní prohlídce pět set psaníček s pervitinem a přes 100 000 korun v hotovosti v bytě dealera v Trmicích na Ústecku. Muž a žena, kteří jsou bez práce, měli pervitin schovaný v ledničce. Několik psaníček měl dealer i v kapse trenýrek. "V nábytkové stěně v obýváku byly pohozené peníze. Kromě jiného byla například v ložnici nalezena smlouva na koupi vozu Opel Omega za 230 000 korun," řekl po úspěšném zásahu kriminalista.
Z nedovolené výroby a držení drog a psychotropních látek a jedů byl včera obviněn i 36letý muž, který vyráběl pervitin na sídlišti nad čtvrtí Neštěmice. "I on měl doma malou laboratoř, drogy zároveň také prodával. Jde o muže z Teplicka," řekla Beranová.
________________________________________________________________________

Dealer si schoval pervitin do lednice
Ústecký deník | 26.3.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 17 | autor: TOMÁŠ PRCHAL

Několik měsíců rozpracovaný případ drogového dealera včera v Trmicích uzavřeli kriminalisté okresního policejního ředitelství. V rámci domovní prohlídky zabavili pět set psaníček s pervitinem a přibližně 100 000 korun.
Trmice - Služební vůz s trojicí policistů zastavil včera krátce po sedmé hodině ranní nedaleko centra Trmic.
Jejich kolega, který sleduje dům s bytem dealera, čeká, až z něj odejdou jeho dvě děti do školy. Na chodbě před bytem je totiž mříž, kterou musí policie v tichosti překonat, aby se podezřelý muž nevylekal a nezničil důkazy. S pomocí úřadů se výjezdová skupina k bytu bez problémů dostala.
Ještě předtím ale přibližně třicet minut čekala v autě a probírala třeba úsměvné problémy svých ratolestí s ranním vstáváním či ve škole. Posádka auta jinak celou dobu komunikuje s kriminalistou, který hlídkuje před domem, vysílačkou.
Zvenku je dům upravený, v omšelé a špinavé chodbě s okopanými schody a stěnami je to naopak. Objekt uvnitř vypadá, jako kdyby v něm nebyl nikdo řadu let. V otevřených dveřích bytu ve druhém patře již "vítají" kolegy dva kriminalisté, kteří do něj díky soudnímu příkazu k prohlídce před chvílí vešli. "Máte zde nějaké drogy či jiné předměty, které s nimi souvisejí?," ptá se policista a stejně jako kolegové si nasazuje gumové rukavice. Rozcuchaný muž středního věku, který zřejmě před chvílí vstával z postele a má na sobě jen trenýrky, záporně kývá hlavou stejně jako jeho manželka. Za stolem v kuchyni si zapaluje cigaretu a mlčky studuje příkaz k domovní prohlídce.
Když se ale kriminalista přiblíží k lednici, evidentně nervózní žena mu chce pomáhat s úklidem plyšových hraček v její blízkosti. Jeden z trojice kriminalistů, které doplňuje policistka, později tvrdí, že měl tušení o "zboží" v lednici. Intuice ho nezklamala. V misce pod mrazákem nachází desítky psaníček. Po několika sekundách objevuje rovněž v lednici taštičku na hygienické potřeby s dalšími psaníčky. "Je to vaše, kde se to tady vzalo?," ptá se kriminalista. "Našel jsem to," říká s odevzdaným výrazem otrávený muž a zapaluje si již asi pátou cigaretu. Ostatně celý byt je zahalený do dýmu.
V kuchyni moderně vybaveného bytu kriminalisté nacházejí mechanické váhy, několik stokorun a další předměty, které později odvezou na expertizu. "Máte zde ještě něco, co jste někde našel? Pokud nebudete spolupracovat, jen si uškodíte, včetně vaší paní," říká kriminalista s odkazem na předchozí mužova slova. Druhý policista mezitím prohledává vstupní chodbu bytu a koupelnu s negativním výsledkem. "Jdu se umýt a obléknout," vyhrkl majitel bytu. Policisté ho před odchodem do koupelny pro jistotu prohledají. Z kapsy trenýrek mu s úsměvem vytahují další psaníčka. Muž si jen hlasitě oddechl, šel se umýt a oblékl si alespoň tričko.
V obývacím pokoji nachází policista v zásuvce nábytkové stěny štos bankovek v hodnotě 500 a 1 000 korun. Překvapením nad vysokou částkou hvízdne. Stejně jako k předchozím předmětům i k bankovkám kriminalista přikládá cedulku s pořadovým číslem a vše hned dokumentuje fotoaparátem. Další z policistů v kuchyni píše protokol. Tým působí sehraným dojmem.
Policisté musí prohledat i osobní věci podezřelých včetně prádla, například rozložit sedací soupravu, zkontrolovat křesla, stěny či stolek s velkou televizí a videorekordérem. Jejich pozornosti v obývacím pokoji neunikla ani postel s úložným prostorem, lampička a stejně jako v kuchyni desítky, možná stovky porcelánových postaviček a váz. "Kde máte digitální váhu, když tady od ní leží krabička?" Muž tvrdí, že má doma jen obal. Lhaní mu ale moc nejde. Po důrazném upozornění, že celou situaci jen zhoršuje, rezignovaně přináší z úkrytu váhu.
"Máte v bytě ještě něco, co souvisí s již zabavenými věcmi, které jsou určeny k expertize?" ptá se dvojice nezaměstnaných další z kriminalistů. Oba svorně tvrdí, že nikoliv. "Jen si hledejte, třeba až do rána," vypadlo z ženy, která dosud s policisty při prohlídce docela spolupracovala. Dostala ujištění, že policejní tým má času opravdu dost.
Žena se snaží po bytě neustále chodit, vždy s ní ale musí být v každé místnosti jeden z kriminalistů. Ti si přibližně po dvou hodinách prohlídky domlouvají další postup, když jeden z nich přináší z ložnice bytu desky s doklady od jednoho z velkých autobazarů. "Stříbrný, pět let starý Opel Omega, koupený loni v srpnu za 230 000 korun. Přihlášený je na jeho otce," diktuje kolegovi do protokolu policista. I tyto desky jsou odvezeny na policejní ředitelství.
První je z bytu k výslechu odvezena žena, kterou doprovází dva policisté. Zbylí dva kriminalisté odcházejí s mužem před dům, aby prohledali zmíněný Opel Omega. Poté je rovněž odvezen k výslechu. Ještě včera sepsali kriminalisté návrh pro státní zástupkyni, aby soudce poslal podezřelé do vazby. O jejich děti se postará rodina.
"Úspěch? Určitě ano, ale nedělám si iluze - do několika dní si narkomani najdou nového dealera a celý kolotoč začne znovu," krčí rameny kriminalista.
________________________________________________________________________

Chytré drogy
Květy | 25.3.2004 | rubrika: Kaleidoskop zdraví | strana: 30 | autor: Připravila HANA PRIMUSOVÁ, Snímky PROFIMEDIA.CZ

Stres, únava, přetížení a frustrace doprovázejí současný životní styl a vedou k poruchám psychiky i poškození fyzického zdraví. Schopnost zvládat toto zatížení je závislá na výkonnosti a odolnosti mozku, proto se vědci zaměřili na studium možností ovlivnění mozkové aktivity. To vedlo k objevu stimulantů nové generace, jimž se souhrnně říká eugeroika ("dobré povzbuzení") nebo také mozkové nutrienty (výživné látky), neboť skutečně podporují kvalitu výživy neuronů, aktivizují jejich činnost a doplňují hladiny neurotransmiterů (přenašečů nervových vzruchů). Populárně se jim proto říká chytré drogy (anglicky smart drugs). Ale pozor, na rozdíl od skutečných drog jsou zcela nenávykové a nenesou zdravotní rizika. První a zatím jediný přípravek tohoto typu u nás se prodává výhradně v lékárnách.
________________________________________________________________________

Nebezpečný přípravek
TV Nova | 28.3.2004 | 19:30 | pořad: Televizní noviny

Reynolds KORANTENG, moderátor
--------------------
Lékaři důrazně varují před novým výrobkem, který je prodáván v erotických obchodech. Jde o chemikálii s názvem Poppers, která má posílit sexuální prožitky. Lidé tuto těkavou látku vdechují přímo z lahvičky, i když to podle lékařů může způsobit vážné zdravotní problémy, dokonce i infarkt. Několik takových případů už evidují. Jak jsme ale zjistili, prodejci často označují chemikálii za zcela neškodnou.

redaktor
--------------------
Poppers neboli amylnitrát, prodává se v sexshopech volně a bez jakéhokoli varování. Lidem se slabým srdcem přitom může způsobit vážné zdravotní komplikace. Malá lahvička stojí asi pět set korun a zápachem připomíná agresivní čistící prostředek nebo rozpouštědlo.

prodavačka v sexshopu
--------------------
Rozmohlo se to dost mezi lidma a choději se ptát a dostanou to tady vždycky.

redaktor
--------------------
Látka se prodává jako pokojové aroma, nesmí se vdechovat. V sexshopech ale tvrdí pravý opak.
Jak se to používá nebo k čemu to?

prodavačka v sexshopu
--------------------
No, oni to používají tak, že se to čuchá, no.

redaktor
--------------------
Přímo z lahvičky?

prodavačka v sexshopu
--------------------
Když si toho čichnete, tak máte prej asi dvě minuty nějakou takovou extázi.

redaktor
--------------------
Na řadě výrobků přitom chybí varování v češtině. I podle některých prodavačů je látka neškodná.
Nic nehrozí jako?

prodavačka v sexshopu
--------------------
Ne, nemá to vedlejší účinky. To ve zdravotnictví používají, protože to roztahuje cévy.

redaktor
--------------------
A takže, když to roztahuje cévy, tak pro srdcaře to ...

prodavačka v sexshopu
--------------------
Ne, ne, ne, ne, ne, ne. Vy jako myslíte, aby to s váma necinklo?

redaktor
--------------------
No.

prodavačka v sexshopu
--------------------
Ne.

redaktor
--------------------
Martina z Liberce ale stálo vdechnutí Poppersu málem život.

Martin
--------------------
Bylo to hrozný, bylo mi blbě, a pak jsem šel k doktorovi a ten mi řekl, že jsem prodělal klasickej infarkt, no, hrozný.

Vladimír KUBÍČEK, sexuolog, Společnost pro sexuální zdraví
--------------------
Já si myslím, že takovéto látky by neměly být volně prodejné, protože riziko, že se z nich někomu udělá špatně, tady je a není to ojedinělý případ.

Jaroslav ZVĚŘINA, sexuolog
--------------------
Může to vést k rapidnímu poklesu tlaku a ke kolapsu. V Británii bylo zaznamenáno několik úmrtí.

redaktor
--------------------
Ministryně zdravotnictví nevylučuje, že by chemikálie mohla být z volného prodeje stažena.

Marie SOUČKOVÁ, ministryně zdravotnictví
--------------------
Musí se doložit, jakého složení tato látka je, jaké má účinky a toto je všechno záležitostí také Státního ústavu kontroly léčiv.

redaktor
--------------------
Podle dostupných informací už volný prodej této látky zakázaly například Spojené státy. I tam v minulosti kvůli vdechování chemikálie přišlo několik lidí o život.
________________________________________________________________________

Spotřeba drog v kraji stagnuje, míní jihočeský odborník
Mladá fronta DNES | 29.3.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 3 | autor: ANTONÍN PELÍŠEK

Téma

České Budějovice - Před rokem se na jihočeském krajském úřadě poprvé sešla jedenáctičlenná protidrogová komise. Jsou v ní zástupci krajské hygienické stanice, policie, školství a městští protidrogoví koordinátoři.
Jak vypadá drogová scéna dnes? „Počet uživatelů drog stagnuje, peněz na protidrogovou politiku je méně,“ říká krajský protidrogový koordinátor Štefan Schwarc.

* Jak vyjdete s málem peněz?

Právě mám před sebou příspěvek pro náš kraj od státu, který je pro letošek ve výši tři miliony korun. Máme šanci ještě dostat další tři miliony, potřebovali bychom devět milionů.

* Kolik dostaly organizace, města a obce v kraji na tento účel v minulosti?

V roce 2002 například šestadvacet milionů. Tenkrát vznikala kontaktní centra, do jejichž startu se potřebovalo víc peněz. Právě proto se dnes zabýváme takzvanou optimalizací systému, aby se peníze na protidrogovou politiku využívaly efektivně.

* Není to i po kritice lidovců a zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu o tom, že hodně státních peněz na protidrogovou politiku zmizí nebo se užije špatně?

Optimalizace pokračovala i před tím.

* Lidovci chtějí přitvrdit v represi. Domníváte se, že mají pravdu, když chtějí vyšší tresty pro dealery drog a srovnat pojem tvrdé a měkké drogy? Jinou strategii mají zase unionisté.

Myslím si, že to je hlavně věcí odborníků. Některé body strategie jde vybrat z obou stran.

* Jak chcete optimálně využít tak málo peněz od státu?

Myslím, že nejdříve musíme udělat analýzu, abychom měli jasný přehled o potřebách kraje a dírách v systému. Rada vlády, která poskytuje peníze na projekty, rok od roku mění priority koncepce. A to je dobře, protože drogová scéna se vyvíjí. Pokud žadatelé o příspěvky pochopí, co se od nich chce, uspějí. Mění se i různé odborné termíny, tabulky. Před dvěma lety bylo například hlavní kritérium množství uživatelů.

* Právě v tomto roce byly podle vás státní příspěvky nejvyšší. Nešlo organizacím, to znamená třeba kontaktním centrům, ze všeho nejvíc o duše, o počty narkomanů a vyměněných injekčních stříkaček?

Je to možné. V roce devadesát osm se psaly zprávy o tisících klientů bez konkrétního čísla. Stačilo, když přišla za uživatele maminka nebo učitelka, a už byl počet. Potom se dbalo na to, aby se nesuplovaly věci, aby centrum nesloužilo jako agentura. Teď se zase preferují i malá kontaktní centra, která mají blízko k lidem. Kvůli tomu před dvěma lety neprošlo krumlovské centrum, teď by mělo zelenou. Dobré by bylo například hodnocení podle toho, kolik klientů se dostane z kontaktního centra na léčení.

* Co říkáte českobudějovickému sdružení Modrá spirála naděje, které si založili pro sebe rodiče toxikomanů?

Osobně něco podobného podporuji. I kdyby sloužilo deseti lidem, má to smysl, navíc se dělá v komunitě a za pomoci dobrovolníků. Ti lidé mají sílu si pomoci, jsou na stejné vlně a fungují s minimem prostředků. Za takovou práci budu vždycky vděčný.

* V tisku se objevily informace, že počet uživatelů tvrdých drog na Písecku stoupá. Je to pravda?

Řekl bych, že spíš stagnuje, to znamená, že nevzrůstá. Na Písecku jsme měli dost čichačů toluenu. Lokality, kde se objevují tvrdé drogy, se ale mění podle toho, kde se objeví dealeři.
________________________________________________________________________

Lidovci schválili priority pro práci koaliční protidrogové komise
Zpravodajství ČTK | 27.3.2004 | 15:47 | rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: ABZ

PRAHA 27. března (ČTK) - Vedení KDU-ČSL dnes schválilo priority, které budou její zástupci prosazovat v koaliční protidrogové komisi. Lidovci žádají revizi současné protidrogové politiky vlády, která se jí zdá příliš liberální. Nedávno vyhlásili nekompromisní válku drogám a iniciovali jednání s ČSSD a US-DEU o novém přístupu státu k dealerům i uživatelům návykových látek.

"My jsme nejenže válku drogám vyhlásili, my ji také vedeme," řekl dnes novinářům předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek po jednání stranických špiček v Praze. Lidovce bude v koaliční komisi zastupovat jejich protidrogový expert Jiří Vacek a náměstek jihočeského hejtmana Vladimír Pavelka. Společenská atmosféra v Česku je podle KDU-ČSL nakloněna užívání drog. Mnozí odborníci ale recepty křesťanských demokratů odmítají jako kontraproduktivní, naivní i nebezpečné.

KDU-ČSL požaduje převést odbor pro odhalování organizované trestné činnosti z Generálního ředitelství cel pod policejní Národní protidrogovou centrálu tak, aby vznikl jediný efektivní celek. Chce vytvořit státní zařízení pro drogově závislé do 15 let, změnit financování protidrogových aktivit státu i postavení Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky v oblasti grantů a dotací. Dalším požadavkem je převedení Národního monitorovacího systému pro drogy a drogové závislosti z Úřadu vlády pod hygienickou službu ministerstva zdravotnictví. Lidovci také navrhují, aby peníze z výnosů trestné činnosti, které stát zabaví, šly na prevenci v oblasti sociálně patologických jevů.

Koalice se zatím dohodla na zřízení expertní skupiny pod vedením ministra vnitra Stanislava Grosse (ČSSD), na zrušení rozlišování drog na měkké a tvrdé nebo na tom, že nebude financovat testování extáze a jiných návykových látek.

Celostátní konference KDU-ČSL dnes jednomyslně podpořila iniciativu olomouckého hejtmana Jana Březiny, který v pátek vyzval úřady i politiky k jednáním o čerpání peněz z evropských strukturálních fondů. Česko by z nich mohlo už letos dostat 15 miliard korun na podporu méně rozvinutým regionům. Hrozí ale, že některá ministerstva nestačí včas připravit potřebné projekty, což čerpání peněz znemožní. Kalousek dnes zdůraznil, že času zbývá málo a je třeba jej využít, aby peníze nezůstaly ladem.

Alice Blažková snm
breeder
Pořadatelský tým MMM:
Kosta Moisidis - 602 307 203 (Vedoucí pořadatelského týmu MMM)
Marek Jehlička - 608 529 565 (Konopný ombudsman, mluvčí MMM)
Další informace na www.legalizace.cz
greedy23
hahhahahahahahahhahahha ja se posmeju haha
za 17 gramu 250K...hahahahha

-jinak tato prehnana reakce se tyka clanku "travu nasel na chodniku"
je videt jak je kazdej policajt a urednik protidrogovej odbornik

jeste jednou hahahhaahhahahaahah
Cicmon
greedy23: sorry, ze ti rusim smich, ale jak s tim souvisi odbornost policie :rolleyes:? Ja jsem v mensich mestech potkal uz minimalne 2 lidi, ktery prodavali energitku outdooru za 250Kc, tak proc by to nemohl byt takovy pripad ;)?
Osobne rad prodej nemam, ale pokud nekdo chce za gram mj cca 15Kc, tak proti nemu v zasade nejsem...

Cicmon
greedy23
Mno nevim...nikdo nejni tak blbej aby prodal 17 gramu za 250 a pokud je typkovi 19 let tak tomu trochu rozumi...uz kdybych prodaval venkovni sklizen (coz je podle me jeste debilnejsi nez prodavat indoor) tak bud prodavam igelitky po 1000 nebo energitku za 250 jak rikas no ale nechci se hadat o velikosti energitky ale 17 gramu se do ni rozhodne nevejde...
jo a pokud by mi nekdo nabid 15K/g tak to bych si koupil:D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma