Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 26.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Tvrdil, že drogu našel
Blesk | 26.3.2004 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 5 | autor: (tom)

KRNOV - S usušeným konopím setým kšeftoval v Krnově místní mladík (19). Třem klukům (17) prodal za 250 korun téměř 20 gramů drogy. Když ho zadrželi policisté, tvrdil, že konopí nepěstoval, ale našel na chodníku. „Protože jinému opatřil drogu, stíhá mladíka policejní rada za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů,“ konstatovala mluvčí policie Lucie Krašteničová.
________________________________________________________________________

Žáci koketují se zákonem
Kladenský deník | 26.3.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 21 | autor: BOHUMIL TARABA

Odpovědnost za své činy proti zákonu si mnoho mladých lidí neuvědomuje. Pomohou tuto skutečnost napravit besedy s policistkou, která téměř každý den míří na besedy se žáky osmých a devátých tříd základních škol? Pedagogové věří v úspěch.
Berounsko - Občanský průkaz v kapse patnáctiletých školáků je vstupenkou na diskotéky i do učeben autoškol. Je ale také dokladem o trestní odpovědnosti, kterou si část žáků základních škol neuvědomuje. Právě jim jsou určené besedy o trestných činech, přestupcích i právech a povinnostech.
"Pro většinu dětí v osmých a devátých třídách je problematika trestní odpovědnosti novým tématem, o kterém mnoho nevědí. Je třeba jim vysvětlit, co je to přestupek a co trestný čin. Málo z nich ví, že pro posuzování krádeže je rozhodující výše způsobené škody, nebo že trestné činy postihuje soud a za přestupky hrozí pokuta," řekla berounská policejní mluvčí Soňa Pfeiferová.
Dnešní děti často nemají úctu k učitelům ani k rodičům, které nerespektují. Nesvěřují se, jak tráví svůj volný čas a zajímá je jen výše kapesného. Podle odborníků je to důsledek nefungující rodinné výchovy. Lidé nemají na své potomky čas a řešení závažných problémů odkládají. Děti potom nacházejí uplatnění jinde. V partách a pochybných společnostech se seznamují s drogami. Školáci jsou také více agresivní a nezůstavají jen u slovních výhrůžek. Ve fyzickém napadání spolužáků mnohdy nespatřují nic špatného. Pokud ale někdo stejný útok zopakuje proti nim, nelíbí se jim to.
"Besedy považuji za užitečné. Na konkrétních příkladech se totiž děti dozvědí, co by svým jednáním mohly způsobit a že zdánlivá legrace může skončit ohrožením jejich zdraví i lidí kolem nich. Patnáctiletí žáci si musí uvědomit nejen svá práva, ale i povinnosti. Nejsou nedotknutelní a za případnou šikanu nebo jiný skutek jsou odpovědní," řekla zástupkyně ředitele Základní školy v Komárově Libuše Hošková.
Mnoho patnáctiletých dětí si neuvědomuje, že i když mají občanský průkaz, až do osmnácti let je jim zapovězeno požívání alkoholu, nikdo jim nesmí prodat cigarety a výherní automaty by měly obcházet obloukem. Praxe je však jiná. V hospodách posedávají šestnáctiletí kluci, jejich spolužáci kouří cigarety a nervózně hází mince do automatů. Situaci se snaží změnit policisté trpělivým vysvětlováním problematiky při besedách. Jestli se jim to povede, ukáže čas.
________________________________________________________________________

Zatčení dealerů drog z Českobudějovicka
TV Gimi | 25.3.2004 | 18:45 | pořad: Minuty regionu

Veronika POHANKOVÁ, moderátorka
--------------------
Z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek jsou obviněni dva muži z Českobudějovicka. Ti měli prodávat marihuanu a pervitin.
Jak uvedla policie, drogy nabízel jednadvacetiletý muž a jeho o tři roky starší kolega.

Alena TONINGEROVÁ, mluvčí Policie České Budějovice
--------------------
Pánové prodali za dobu jednoho roku nejméně sto balíčků pervitinu v hodnotě padesáti tisíc korun.

Veronika POHANKOVÁ, moderátorka
--------------------
Oba muži měli drogy nabízet od dubna do června 2002 u rybníku Dehtář na Českobudějovicku.

Alena TONINGEROVÁ, mluvčí Policie České Budějovice
--------------------
Nejdříve marihuanu a pervitin nabízeli bezplatně a později požadovali již peníze.

Veronika POHANKOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě u rybníku Dehtář měli jednomu ze zákazníků nabídnout nejdříve bezplatně deset cigaret marihuany. V červenci přidali tři dávky pervitinu. Od srpna již inkasovali peníze. Později dokonce aplikovali dotyčnému pervitin nitrožilně. Stejným způsobem, nejdříve bezplatně, později za úplatu, poskytovali údajně pervitin dvacetileté ženě.
________________________________________________________________________

Rakouští policisté zabavili "superdrogu" fentanyl za 450.000 eur
Zpravodajství ČTK | 25.3.2004 | 11:23 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: BOA

VÍDEŇ 25. března (zpravodaj ČTK) - Laboratoř na výrobu fentanylu a 30.000 dávek drogy z této látky, která je prý až 300krát silnější než opium, zajistili ve Vídni rakouští policisté. Hodnota zabavené "superdrogy" na černém trhu činí 450.000 eur (14,7 milionu Kč).

Drogu se podařilo zadržet ještě před uvedením na trh, informovala policie s tím, že látka fentanyl se v medicíně využívá jako lék.

V souvislosti s případem policisté zatkli 46letého Rakušana, kterého odhalili při prodeji 1800 tablet extáze. Jeho švédský komplic je zatím na útěku.

Oba pachatelé se prý seznámili v australském vězení. Po propuštění z vazby si v rakouské metropoli otevřeli firmu na výrobu přírodních léčiv. Ve skutečnosti se však zaměřili na produkci drog.
________________________________________________________________________

Čtyřletý přinesl batoh cracku
Právo | 26.3.2004 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 10 | autor: (DPA)

Čtyřletý žák přípravky, americké obdoby mateřské školy, v Indianopolisu přinesl do školy batoh s crackem v hodnotě deset tisíc dolarů (asi 280 tisíc korun). Ostatním dětem drogu ochotně ukazoval s tím, že je to mouka. když si učitelé všimli, že v igelitové tašce má bílé krystalky, zavolali policii.
"Jeho rodiče určitě nezískají titul Rodiče roku," řekl seržant Roger Tuchek. "Ohrozili mnoho dětí. Mohlo je to zabít". Oba rodiče Kenneth Green (24) a Andrea Jacksonová (23) jsou na útěku a policie po nich pátrá.
________________________________________________________________________

Slavná Christiania vyvázla s podmínkou
Právo | 26.3.2004 | rubrika: Ze zahraničí | strana: 11 | autor: (ik, vpl)

Právě opouštíte Evropskou unii, hlásá nápis na vstupní bráně do kodaňské Christianie, kterou krášlí dva modré totemy. Svobodný stát Christiania, který patří vedle sochy Malé mořské víly a zábavního parku Tivoli k největším turistickým lákadlům dánské metropole, je evropským unikátem, kde neplatí nařízení vlád a úřadů.
Přece jen nějaká pravidla se ale dodržují. Především je zakázáno jakékoli násilí, tvrdé drogy a zbraně. A lukrativnímu obchodu s hašišem musí podle vlády také rychle odzvonit. Jinak hrozí ztráta autonomie, varují politici.
Christiania vznikla ve starých vojenských kasárnách na ploše jedenačtyřiceti hektarů v roce 1971. O deset let později získal "svobodný stát" dánských hippies status sociálního experimentu. V dobách největší slávy měla Christiania na tisíc obyvatel a fungovala nejen jako nejznámější svobodná komuna Evropy, ale i jako nástroj politiků pro boj s tvrdými drogami. Osadníci se totiž zapojili do osvěty a boje proti heroinu a kokainu, a tak radnice začala nelegální prodej marihuany a hašiše tolerovat.

Obchod s drogami

Netušila však, že mnozí squatteři si z poklidného života udělají byznys. Vznikly tu pověstné nákupní uličky, kde se daly sehnat měkké drogy a rozličné kuřácké potřeby. Původní experiment se dnes do značné míry zprofanoval i tím, že svobodný stát (jenž již hned při vstupu omezuje každému svobodu fotografování a filmování) přijíždí každoročně navštívit až půl miliónu turistů, z nichž mnozí chtějí jediné: nakoupit si do zásoby dostatek drog.

Boj o autonomii

Již několik let jsou k dispozici plány na radikální renovaci celé čtvrti, na kterou investoři přislíbili 300 miliónů dánských korun (dvě miliardy Kč). Radnice však prozatím násilné vystěhování nechystá a sází na rozumnou dohodu. "Problém Christianie nevyřeší ani soudní příkaz, ani silácké metody. Radnice s jejich zástupci vyjednává. Chceme použít dialog, ne hrubou sílu," říká k problému komuny alternativců kodaňský starosta Jens Kramer Mikkelsen.
Dánská vláda minulý týden rozhodla, že Christiania nepřijde o svou autonomii, ale má to háček. Její obyvatelé musejí ihned skoncovat s prodejem hašiše. Zároveň se musí vyjasnit vlastnická práva některých budov, které právně pořád patří radnici. Vláda dále rozhodla, že bude strženo 20 dřevěných budov na okrajích Christianie, které byly podle státu postaveny ilegálně, aby na jejich místě mohl vzniknout veřejný park s hřišti pro všechny.
Jinak byl ale premiér Anders Fogh Rasmussen smířlivý: "Kdo chce žít svým dosavadním způsobem života, bude k tomu mít možnost."
"Jsem spokojen. Uhájili jsme své. Christiania zůstane naší komuně. Ti, kdo pásli po těchto lukrativním pozemcích v centru Kodaně, si budou muset nechat zajít chuť," řekl Uwe Knudsen, jeden z veteránů z Christianii.
________________________________________________________________________

Dopad drog na společnost
ČRo 1 - Radiožurnál | 25.3.2004 | 17:15 | pořad: Vaše téma

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Právě teď je čas na souhrn celého pořadu. Dnešní téma určil posluchač, který se ptal na názory odborníků v oblasti užívání drog, ať už zakázaných , nebo povolených. A to jaký dopad mají na celou společnost. Téma drogy je nejenom velmi široké, ale také ožehavé. Názorů, jak tuto problematiku řešit, je hodně. Redaktorka Alžběta Havlová se proto podívala nejdříve na nejnovější výsledky studie Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Alžběta HAVLOVÁ, redaktorka
--------------------
Studie mimo jiné zaznamenala pokles problémových uživatelů drog, jako je heroin nebo pervitin, ale na druhou stranu se zvýšil počet mladých lidí, kteří experimentují jak s legálními drogami, jako je alkohol a tabák, tak s těmi zakázanými, jako je třeba marihuana nebo extáze. A to je bezesporu velký problém, velké zdravotní i sociální riziko.

Josef RADIMECKÝ, Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
Samozřejmě čím dříve člověk začne jakýkoli experiment s jakoukoli návykovou látkou, ať je legální nebo ilegální, tak to riziko pro něj zdravotní a sociální a možnost toho jakéhosi sociálního propadu a jiných následků, konče třeba závislostí na drogách, je neskonale vyšší, než když člověk začíná, řekněme, v dospělosti.

Alžběta HAVLOVÁ, redaktorka
--------------------
Říká Josef Radimecký z Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Ale do dál? Jak zabránit tomu, aby děti nehazardovaly například s extází, která je také velmi nebezpečná a může způsobit vážné poškození mozku? Zatím se prý nepodařilo jiný způsob, než je důsledná prevence.

Josef RADIMECKÝ, Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
To znamená poskytování objektivních, pravdivých informací o těch rizicích, ale samozřejmě i o těch důvodech, proč lidé drogy berou. To úsilí by skutečně mělo být velmi široké. To znamená, nejde jenom o to, aby preventivní zprávy předávali učitelé nebo nějací odborníci, ale měli by se o drogy, o jejich rizika, zajímat i rodiče. Místní komunity by se měly zapojit do těch preventivních programů nabízet smysluplné využití volného času a snažit se jakoby budovat společnost, která nebude až tak tolerantní k užívání, ale v tomto případě jakéhokoli typu drog. To znamená včetně alkoholu a tabáku.

Alžběta HAVLOVÁ, redaktorka
--------------------
Podle psychiatra ze sdružení Sananym Kamila Kaliny má na společnost největší dopad volný prodej podle něj těch nejnebezpečnějších drog. A těmi jsou cigarety a alkohol.

Kamil KALINA, psychiatr sdružení Sananym
--------------------
Ta oblast uživatelů těch tzv. nezákonných drog, ta je ve srovnání s uživateli alkoholu a tabáku, dejme tomu, menší než jedna desetina.

Alžběta HAVLOVÁ, redaktorka
--------------------
Každá droga, ať už zakázaná nebo povolená, má samozřejmě svá rizika. Zdaleka ne všechny jsou ale podle Kamila Kaliny stejně nebezpečné.

Kamil KALINA, psychiatr sdružení Sananym
--------------------
Každá je jinak nebezpečná. Neexistuje ani nevinná travička marihuana. I ta má v sobě zdravotní rizika. Musíme diferencovaně upozorňovat na to, že nejlepší je nebrat.
________________________________________________________________________

Drogová problematika
ČRo 1 - Radiožurnál | 25.3.2004 | 09:15 | pořad: Vaše téma

moderátor
--------------------
Dnešní téma jsme tentokrát vybrali z naší e-mailové schránky. Posluchač Roman Gamanov se ptá na názory odborníků v oblasti užívání drog, ať už zakázaných nebo povolených, a to jak z pohledu dopadu užívání na tělo narkomana, tak na celou společnost. A také ho zajímá, jestli by neměly být ještě zakázány nějaké další drogy. Ve studiu už je teď se mnou redaktorka Alžběta Havlová, vítej.

Alžběta HAVLOVÁ, redaktorka
--------------------
Dobré ráno.

moderátor
--------------------
Alžběto, ty dnešní Vaše téma připravuješ, tudíž otázka na tebe, jak bude vypadat?

Alžběta HAVLOVÁ, redaktorka
--------------------
Posluchač se ptal tedy na názory odborníků, takže jsem vyhledala rovnou tři, a to psychologa Ivana Doudu z Drop-Inu, ředitele sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Josefa Radimeckého a také psychiatra Kamila Kalinu ze sdružení SANANIM, který se s drogově závislými setkává dnes a denně a je v oblasti drogové problematiky velmi uznávaný.

moderátor
--------------------
To jsou opravdu zvučná jména a zvučné funkce. Co se od nich dozvíme a kdy přesně?

Alžběta HAVLOVÁ, redaktorka
--------------------
No, tak já to trošku předběhnu. Já si myslím, že posluchač nám tento dotaz poslal na základě výsledků ze začátku března, kdy jsme se dozvěděli tu úžasnou novinu, že klesl počet uživatelů tvrdých drog. To je nepochybně senzační, ovšem bohužel vše má své ale.

Josef RADIMECKÝ, ředitel sekretariátu Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky
--------------------
Na druhé straně stoupá stále tedy počet uživatelů drog typu marihuany a extáze. Jediná pozitivní zpráva možná v tomto ohledu je ta, že oproti pětiletému období mezi lety devadesát pět - devadesát devět ten nárůst už není tolik strmý, to znamená, že se pomalu zastavuje. A doufáme, že se tento trend bude stále zlepšovat do budoucna.

Alžběta HAVLOVÁ, redaktorka
--------------------
Říká už zmiňovaný Josef Radimecký. O těch výsledcích se posluchači více dozvědí za hodinu. Proč klesl počet těžkých narkomanů, zda na to měly vliv nové zákony nebo spíše prevence. No a v dopoledním vysílání, ve čtvrt na dvanáct ještě odpovíme na část dotazu pana Gamanova, a to, jaký dopad má užívání drog na společnost. Na to jsem se pro změnu ptala právě Kamila Kaliny. Mimochodem Česká republika má v Evropě nadprůměrné výsledky, co se týče drogově závislých.

moderátor
--------------------
Co nás ještě čeká dopoledne a co v odpolední části pořadu?

Alžběta HAVLOVÁ, redaktorka
--------------------
Tak nesmíme zapomínat na třetího z odborníků Ivana Doudu. S ním jsem mluvila o rizicích přírodních drog, tedy lysohlávek, durmanu a podobně, a také o alkoholu, ten je podle něj nejnebezpečnější drogou vůbec a přitom je legální. Ostatně na tom se shodli všichni tři oslovení odborníci. Povídání s Ivanem Doudou jsem proložila příběhem jedné narkomanky, které pomohlo to, že otěhotněla. Drogy brala několik let a přestala až díky svému synovi. A její příběh můžete slyšet v patnáct patnáct.

moderátor
--------------------
No a já ještě dodám, že pokud si nestihnete poslechnout všechny příspěvky, šanci budeme mít ve čtvrt na šest, to Alžběta Havlová shrne to nejzajímavější z Vašeho tématu, jak už jsme řekli, tentokrát o drogách. Zatím na shledanou.

Alžběta HAVLOVÁ, redaktorka
--------------------
Na slyšenou.
________________________________________________________________________

Chránit se sami před sebou
Listy Písecka | 26.3.2004 | rubrika: Písecko | strana: 18 | autor: PAVEL HUBKA

POZNÁMKA

Metodický pokyn ministerstva školství nařídil školám zavést do osnov občanské nauky informace o mimořádných událostech a ochrany člověka, pokud se nějaké vyskytnou. Ministerstvo tak zřejmě zareagovalo hlavně na možné nebezpečí dalších povodní, ale i případných teroristických útoků. První akce tohoto typu se na Písecku konala na Středním odborném učilišti a Učilišti v Písku a škola ji pojala velmi obsáhle. Na besedách se ve třídách střídali policisté, zdravotníci, členové krizového štábu a další. Hovořilo se o první pomoci, povodních, nebezpečí Temelína, kriminalitě mládeže a dalších tématech. Akce tedy velice potřebná a hodnotná, pokud padne na úrodnou půdu. Je jisté, že mladým lidem alespoň něco z obsáhlých přednášek v paměti zůstane, hlavně věci, na které se sami ptali. U policistů se otázky například točily hlavně kolem dvou témat: drog a sexu. Šířeji tedy: kolik musí být dívce let, aby mohla mít beztrestně pohlavní styk a kolik mohu u sebe beztrestně nosit jointů marihuany. Pedagogové tedy chtějí chránit svoje svěřence před nebezpečím zvenčí. Jak se zdá, možná je budou muset učit chránit se sami před sebou. Nebezpečí zřejmě více hrozí z vlastních řad.

________________________________________________________________________

Revizi protidrogové politiky by měla připravit expertní komise
BBC - česká redakce | 25.3.2004 | 18:00 | pořad: Svět o šesté

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Revizi protidrogové politiky by měla připravit expertní komise. Na jejím ustavení se minulý týden shodla vládní koalice. V jejím čele má být vicepremiér a ministr vnitra Stanislav Gross. Protidrogová politika přitom spadá do kompetence jiného místopředsedy vlády, unionisty Petra Mareše. Navíc v Česku existuje stálá Meziresortní protidrogová komise. Znamená to, že vládní koalice vyjádřila nedůvěru dosavadní protidrogové politice? A jaké vlastně jsou její výsledky? Odpověď hledal zpravodaj BBC Ondřej Štindl.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Vznik nové expertní komise prosadila především KDU-ČSL, která oponuje návrhům, s nimiž do vlády přišel Petr Mareš, a popisuje je jako příliš tolerantní vůči užívání drog. Její protest lze chápat jako součást návratu k tradičním lidoveckým tématům, které již dříve ohlásil předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Petr Mareš v článku pro Právo naznačil, že za lidoveckou iniciativou by se mohla skrývat snaha využít strachu voličů pro politické cíle. Mareš v textu upozornil na to, že statistiky užívání drog se, alespoň pokud jde o heroin a pervitin, zlepšují. Lidovecký poslanec Pavel Severa, který je na poli protidrogové politiky velmi aktivní, ovšem vidí situaci jinak.

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
To je právě ta otázka, jestli skutečně čísla, která jsou uváděná, jestli odrážejí realitu, anebo jestli jsou to pouze čísla, která ukazují na nedokonalý průzkum v určitých oblastech. My se domníváme, že čísla hovoří o něčem jiném, než je realita. Já nejsem přesvědčen, že drogová situace u naší mládeže se zlepšuje.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Když říkáte, že ta čísla nejsou vysloveně důvěryhodná, z jakých údajů vy vycházíte při tom soudu, že ta situace se nezlepšuje?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Já vycházím z reality.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
To znamená?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
To znamená, že se mi nezdá, že ta čísla odrážejí realitu skutečného života a že ta čísla odpovídají skutečnosti na školách a v běžném životě.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
A ten obraz té reality skutečného života sestavujete z čeho?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
No, to je realita, kterou se můžu dozvídat dennodenně, ať už ze strany učitelů, lékařů, anebo rodičů.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
A pokud hovoříte o tom, že mládež získává zavádějící informace, pokud se týká drog, máte dojem, že ty zavádějící informace získává nějakým způsobem, řekněme, od státu nebo státních orgánů?

Pavel SEVERA, poslanec PS PČR /KDU-ČSL/
--------------------
Tady bohužel musím konstatovat, že na rozdíl od jiných států, kde si nedovolí zlehčovat problematiku drog, tak u nás mnozí státní úředníci a ti, kteří mají drogovou problematiku na starosti, tak se vyjadřují mnohdy způsobem, který může vyvolávat u mládeže dojem, že některé drogy skutečně jsou moderní a že není zas takový problém, když si je zkusí.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Pavel Severa. Ministr vnitra Stanislav Gross nevnímá jisté rozdvojení protidrogové politiky, k němuž došlo, nijak dramaticky a dává je do souvislosti s prací na nové protidrogové koncepci. Jaké jsou jeho priority?

Stanislav GROSS, ministr vnitra, 1. místopředseda ČSSD
--------------------
Já si myslím, že by Česká republika měla přece jen omezit některé experimenty, které i ve světě jsou kritizovány, že se divím, že je Česká republika realizuje, ať už jde třeba o testování kvality syntetických drog za státní peníze. Myslím si, že také některé debaty na téma lehkých, tvrdých drog jsou věci, které minimálně do vládní protidrogové politiky nepatří, protože prostě ten problém je velký, ať u těch, či u oněch drog. Samozřejmě i navazování atmosféry, že vlastně některé drogy jsou prostě méně škodlivé, a odpoutávání pozornosti na problém alkoholismu a alkoholu, tak to jsou všechno věci, které si myslím, že do této strategie nepatří.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Stanislav Gross. Hovořil jsem i s ředitelem Meziresortní protidrogové komise Jaroslavem Radimeckým. Podle něj státní úřady nějaké zákonné rozlišování mezi tvrdými a měkkými drogami nechystaly, jakkoliv nemá smysl zastírat, že různé drogy jsou také různě nebezpečné. Čísla statistik, která zpochybňuje poslanec Severa, jsou podle Radimeckého v mezích možností důvěryhodná.

Jaroslav RADIMECKÝ, předseda Meziresortní drogové komise
--------------------
To jsou data, která máme z hygienické stanice doplněné daty studie mezi šestnáctiletými, tak vlastně nám jenom potvrdila tuto skutečnost v tom smyslu, že stále se zmenšuje počet mladých lidí oproti, řekněme, roku 99, kteří by měli zájem experimentovat s drogami, jako je heroin a pervitin.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Jaroslav Radimecký vysvětluje i kritizovaný experiment s testováním tanečních drog na diskotékách.

Jaroslav RADIMECKÝ, předseda Meziresortní drogové komise
--------------------
Souhlasím s tím, že testování drog extáze na tanečních party je nedostatečně, nebo ten výzkum o její efektivitě této intervence není dostatečně rozsáhlý, jako například existuje řada výzkumných studií, které podporují třeba výměnu injekčních stříkaček, čili je to bezesporu z vědeckého nebo odborného pohledu sporné, nicméně pokud ty programy nebudou provozovány, nebude možné je zhodnotit vědecky a nebudeme moci skutečně prokázat, to znamená obohatit tu základnu výzkumu o poznání, jestli například v českých podmínkách tu preventivní složku naplňují.

Ondřej ŠTINDL, redaktor
--------------------
Říká Jaroslav Radimecký. Nově ustavená expertní komise by první výsledky své práce měla vládě představit v polovině dubna.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Referoval zpravodaj BBC Ondřej Štindl.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma