Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
ph papirky - Klikni zde pro originální téma
paradaika
Lidičky mám hrozný problééém!!! Potřebuju poradit, jak mam měřit pH- levně!!! Měl sem starý papírky od sestry , která učí na střední škole chemii a právě sem zistil, že mi docházej:((( Nevíte někdo kde se daj sehnat a za kolik??? Popřípadě doporučte nějakou LEVNOU náhradu(něco do kila a na víc než deset použití)!Diky mocc!
chobot
Daj se koupit v obchodech s laboratornima potrebama. V Praze treba www.p-lab.cz. Doporucuju ty uzkopasmovy indikatorovy papirky co meri pH v rozahu 5-7 s presnosti 0.2. Krabicka 250 kusu stoji asi 60Kc :wink:.

chobot
galen
Mno, PH papirky se driv prodavali v drogeriich (stojej furt par korun) a v nekterejch je vyjimecne maj - v OBI a podobne bohuzel maj vetsinou jen ty drahy tablety za 300 - takze bych bud zkusil nejakou drogerii, aquaristiku (tam uspejes urcite)
a mozna (treba jsem uplne mimo ale myslim ze se to pouziva i na moc) i nejakou lekarnu ... Za 20 minut je mas doma ... co stojej netusim ale do kila to bude ... :)


citace:
Původní příspěvek od paradaika
Lidičky mám hrozný problééém!!! Potřebuju poradit, jak mam měřit pH- levně!!! Měl sem starý papírky od sestry , která učí na střední škole chemii a právě sem zistil, že mi docházej:((( Nevíte někdo kde se daj sehnat a za kolik??? Popřípadě doporučte nějakou LEVNOU náhradu(něco do kila a na víc než deset použití)!Diky mocc!
rajce
Souhlasim s chobot.Ale nesezenes je nikde jinde. Ja sem obehal vsechny kramy v praze a lekarny to nevedou, a lab. potreby to nemaj. Zkus se zeptat nekoho, kdo chodi do skoly tam se jich par klidne ztrati :)
viridis
Koukni na th. 1038, prispevek c. 3. Maji.
galen
Lidi, je to silne off-topic ale nevim kam to flaknout, jen jsem v par threadech videl ze nekdo pridava cukr (nebo hroznovej cukr) do zalivky nebo tak (vsude to taky bylo off-topic) - je to naprosto nanic (pisu to aby to dal nekdo do faqu) - zadna kytka neumi prijimat cukr koreny !!! Proto je tam fotosynteza (vyroba cukru), muzete ji nechat korenit v cukernem roztoku a nic z toho nebude, neprijme ani prd.
rajce
to galen: Tesne vedle,co? :)
Rude
jak nahore pise chobot tu adresu, tak tam maj lakmusaky na ph za 27,90,- a je jich tam sto........................
Frantapa
to paradaika
Raději jak s lakmusovými papírky pracuji se směsnými kapalnými indikátory. Daj se běžně koupit v akvaristické prodejně v několika versích, např. BEN-TEST PH. Je k tomu i plastová zkumavka a barevná stupnice pro PH od 4,7 do 7,4 s rozlišením po 0,3 .
Balení stojí 36,30 Kč a lze tím dle výrobce provést 40 měření (do zkumavky se po rysku naleje voda a přidá se 5 kapek indikátoru). Po získání určité rutiny bude stačit, když pipetou změříš obsah zkumavky po původní rysku, to podělíš pěti a na zkumavce si uděláš novou rysku dle odměřeného pětinového původního množství. Pak pro orientační měření postačí naplnit zkumavku pouze po novou rysku (1/5 původního obsahu) a přidat pouze 1 kapku indikátoru. Tímto způsobem obsah činidla postačí až na 200 měření.
Snižování PH je dobré provádět v růstové fázi kyselinou dusičnou (HNO3), případně při květu kyselinou fosforečnou (H3PO4). To má výhodu oproti jiným kyselinám např. octové či citronové, že se tím kromě pouhého snížení PH na žádoucí úroveň dodají kytkám ionty dusíku či fosforu potřebné k růstu či květu. Doporučuji však používat pouze naředěné koncetrace těchto kyselin na cca 10 %, neboť jednak pracují moc radikálně a snadno se to přežene zejména u menšího množství upravovaného roztoku a jednak je zde nižší riziko případného poleptání.
rajce
Ja sem zkousel ty papirky, jak radil chobot na zacatku a ty sou perfektni!! Mas jich 250ks za 60kc, sou po 0,2 a sou naprosto spolehlivy(kontrolovali sme je v laborce!). A ty testy u nas v akvaristice stojej 60......... je to na tobe;)
mimochodem k+ for chobot
Rude
2all>
mno tak ty papirky co sem pokoupil vcera sou naky nahovno se mi zda, asi to teda nejsou ty uzkopasmovy, sem myslel ze nejni tolik druhu sakra, takze ty co sem kkoupil ja maj rozliseni 0-12ph, a at je dam kam je dam tak poustej akorat zeleenou barvu,hhm hm hm, asi na me ta prodavacka udelala smeee a dala mi prosli, krava............. tak to abych tam jel znova, neeeeeee
sebulka
Mám dotaz.. Když chci udělat drip musim sledovat PH a EC.Ph mam stanovený třeba 6.Mam vodu změřim si to PH metrem a bude to třeba 5.6 Tak doleju +PH a udělam to na 6.To chápu!Jak je to ale s tim EC.To sou živiny takže hnojení.na jaký míře se to má udržovat.Nebo co se stim teda meří.Kdyby byl někdo tak moc hodnej a vysvětlil mi to ..Předem děkuju
rajce
to sebulka:
Jednoduse de o mereni obsahu prvku ve vode.Tabulky nebo neco podobnyho najdes bud na pripravku, kterej pouzivas nebo si dej vyhledavani(pripadne poradne prolez i stary fora-na tohle tema je na groweru fakt dost.).Jestli ses ve substratu, tak hnoj podle navodu na baleni, to je tak akorat. Prehnojeni se zastolik bat nemusis.A v aqua to mas na tech zivnejch rostocich vcetne hodnot koncentraci na kterejch by ses mel pohybovat.

to rude:
Prijmy mou uprimnou soustrast.Tema toho fakt moc nezmeris.(jestli te to potesi, tak ja sem na poprve skoncil uplne stejne;))
Potrebujes zistit, jestli je pH 5,5 6 nebo 6,5 na coz ti pH metr po 1 od 0 do 12 moc nepomuze. Tezko prece bude pH hliny 1;) Takze ti asi nezbyde nic jinyho, nez se vratit a koupit ty od 5 do 7 po 0,2...........hodne stesti(PS:to pade neni zas tolik.stavaj se horsi veci:()
Rude
2rajce: mno, hehe tak to joo noo, tri petky v prdeli, hue..........a tys tyhle uzkopasmovy ph papirky kupoval v ty korunni?? pac kdyz sem tam byl , tak tam byla nejaka polotupa slecna co na me cucela jak na nejvetsiho fetaka, kterej ji kazdou chvili ma pichnout buchnu do voka, takze mi neporadila ani hovno noo, takze co tam mam vobednat presne prosimte??
rajce
Kup "Indikátorové papírky PHAN, rozsah pH 5,2-6,7 (pripadne i 5-7, kdyz budou mit), kat.č. L201606, cena 54Kč". Da se to i obednat na www.p-lab.cz, ale je tam asi 70Kc postovnyho. Ja sem s nakupem nemel problem???Ale byl tam nakej starsi chlapek................;)
viridis
Seznam chemofirem je zde
rajce
to viridis: tahle tam prave chybi
Rude
2rajce: dik moc za podrobny informace rajcaku, ted uz me urcite ta vochechule neobelsti, heeh
rajce
to rude: Napis jak si dopad a jestli tam treba nemaj neco novyho.
MOZO
potrebuji radu > ph papirky nevite nekdo kde je mam sehnat bzl jsem ve vsech lekarnach drogerijich taki i v fofo a nic poradte nekdo pls
vrrn
Ph papírky nemají skoro nikde, ani v akvaristice.
Já si tam místo toho koupila ph test za 45,-kc a v poho.
Není to uplně přesný, ale stačí to.
n1cer
ja je sehnal od mati z laboratore :) a zdarmo :P
MOZO
jo prosimte kde si koupila ty ph ph test a zaa 45 czk to jde použit jen jednou??
Deda Mraz
MOZO: dovolím si odpovědět za vrrn, ten test je kolorimetrická (měření je indikováno změnou barvy) sada pro měření pH a rozhodně je na mnohem více než na jedno použití. Souprava se skládá z lahvičky s měřící kapalinou, odměrky na vodu a barevné pomůcky pro stanovení pH. Měření probíhá tak, že nabereš do odměrky testovaný vzorek vody, kápneš kapku nebo dvě z lahvičky s měřící kapalinou a podle výsledného zabarvení vody s pomocí tištěné pomůcky určíš pH. Zelené až modré zabarvení značí vysoké ph, červená barva indikuje naopak přílišnou kyselost a ideální je žlutozelený odstín (ph 6,2-6,4). Prodávají to prakticky v každém obchodě s akvaristikou, různé zverimexy a podobně. Řekni, že chceš pH test a myslím, že už budou vědět... Já osobně jsem s tímto způsobem určování pH naprosto spokojený, přesnost je dostačující a hlavně, oproti původním předpokladům, vydrží skutečně dlouho. Z toho mého balení jsem udělal možná už sto měření (jednu chvíli jsem měřil opravdu hodně, protože jsem měl problémy s kolísáním pH) a ubyla zhruba jen 1/3 obsahu, což je vcelku dobré, ne?
vrrn
Přesně jak říká Děda Mráz, je to jednoduchý, lehce dostupný, stojí to pakatel a vydrží ti to opravdu na hooodně moc měření..:)
re:Bit
2 vrrn: a kdeze si koupila ten tester???
2 MOZO: ja mam papirku celkem hafo, tak kdybysme kseftili tu lampu, tak bych ti mohl nejake podarovat...
Deda Mraz
re:Bit: ty asi pro oči nevidíš, co? cituji z příspěvku č.7: "Prodávají to prakticky v každém obchodě s akvaristikou, různé zverimexy a podobně..."
Ještě že je to jenom o jeden příspěvěk výš... :rejp: :baby: :rejp:
G-man
No a co digitalni merak za 1000kc je to dobra cena? ( od conrada)
vrrn
No jako cena úměrná, jsou i dražší,ale připadá se mi to zbytečný pokud nejedeš mega hydro shit wtf..:o
Mým sklizním vždy cca po šesti kytiškách vydrží jeden akvaristický pH test dost dlouho. btw, jsem študý chudent..
MOZO
dik za radu ph test stal 48 kc a fungujeto!!
vrrn
:)
re:Bit
to Deda: jo ja su vazne slepy ja to prehlid, tak dik za rady
to mozo: kde si to koupil, u nas v trinu???Kde presne dik
greedy23
Na kolik pouziti je ten PH test??
a da se teda koupit v aquaristice??
vrrn
ty woeeeee!!! UP UP UP!
MOZO
jn slepi lide třeba neumi čist ;))
MOZO
bes uražky ;
elis :-i
Nevim teda jak jinde, ale u nas v pomerne malym meste (ani ne 15000) maji pH papirky v lekarne. Je jich tam 100 a stoji to 40Kc, takze pohoda!
kruzlo
Hay Growers
Ja by som sa chcel spýtať ako odmerám kyslosť pody lebo tu píšete o vzorke vody,ale keď chcem zmerať pH hliny neviem si to predstaviť akosa to meria.Díky všem I love growing.
timothy
hele kruzlo : vem zhruba lžíci té hlíny a nech ji rozpustit ve vodě..a máš to :bounce: teďka už jenom stačí tam vrznout pejpr
kruzlo
to timothy
Kamo díky za radu idem to zmerať a strašne som zvedavý čo s toho dostanem.Dík.I love growing
PiosOne
panové, ale nesmíte zapomínat na jednu vážnou věc. a to tu, že voda má taky nějaké ph, takže když do ní dáte hlínu, tak výsledné ph nebude ph hlíny, ale kombinované ph vody a hlíny. takže leda změřit ph vody, pak tam dát hlínu a změřit znovu ph.
no nicméně to stejně nebude přesné, protože bys musel mít přesně odměřené množství hlíny a vody a podle těchto poměrů potom to ph přepočítávát. protože když tam dáš jednou hlíny více a jednou méně, tak ten poměr a výsledné ph bude pokaždé jiné.
timothy
2 piosone:
jojo máš pravdu,předpokládal jsem že voda se bude blížit k sedmi,tj.neutrální a jestli je ta hlína silně překyselená či hodně zásaditá ,tak se to určitě pozná (na tom papírku)je to jednoduchý sice to měření má velkou chybu ,ale alespoň trošku ti to něco řekne..
Deda Mraz
timothy: tak použij destilku, ta má pH přesně 7, i když pro takovéhle čistě orientační referenční měření asi opravdu postačí voda z vodovodu...
timothy
dědo : to byla jen rada ,kterou jsem napsal.jinak hlíny se bojím(tak radši bublám :bounce: )a hlavně s ní nemám zkušenost(takže doufám že ta rada pomohla,ale myslím si že ,tak nějak to funguje,dělal jsem to na jedný brigádě v laborce ))..
tralala
:mad:
Vcera som zhanala v akvaristike ph papiekiky. Stoja tuto v Nemecku 600 Sk.
Niekto nejaky lacnejsi tip??
Tounny
Mam doma PH metr EC metr.Je to presnejsi nez atomovy hodinky :) Kdyz se ti zda, ze to meri dost haluzove da se to kalibrovat.Vse ok az ta cenu.Praskl jsem se pres kapsu PH metr 2 800,- EC metr 2 800,-
Splasis ho v skoro v kazdym Growshopu.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma