Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 23.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Na lidovecké válce proti drogám vydělají dealeři i Al Kajda
Lidové noviny | 23.3.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: JIŘÍ X. DOLEŽAL

ÚHEL POHLEDU

Sledujeme-li současnou „prodrogovou“ iniciativu KDU-ČSL z čistě ekonomického pohledu, nemůžeme nedojít k velice závažným závěrům: KDU-ČSL hájí koncepci, jejíž realizace kdekoliv na světě výrazně zvyšuje zisky mezinárodnímu drogovému zločinu a teroristickým organizacím.
Jakákoliv nová doba má své nové drogy a společnost se s nimi učí žít. Je celosvětovým trendem, že mladší ročníky našeho civilizačního okruhu dávají před tradiční tvrdou drogou - alkoholem - přednost jiným, moderním drogám. Nejoblíbenější a nejvyhledávanější novou drogou u nás je samozřejmě konopí - kromě kávy, piva a vína asi jediná měkká droga. Tato tendence - dávat konopí přednost před jinými, škodlivějšími moderními drogami - je výsledkem dlouhodobé prevence.

Mladá generace v České republice dokáže velmi dobře rozlišovat drogy podle jejich nebezpečnosti. Sebelepší rozlišování je však k ničemu, když není konopí snadněji dostupné než tvrdé drogy - drogy s nepřijatelným rizikem (v ČR především pervitin a heroin).
Tato podmínka je v současnosti podle vládní Výroční zprávy o drogách za rok 2002 naplněna - mladí lidé vnímají tvrdé drogy jako mnohem hůře dostupné než marihuanu, a proto je u těch, kteří chtějí nové drogy užívat či vyzkoušet, účinek prevence posílen situací na drogové scéně.
Trávu je možné sehnat jinde, snadněji a - kromě „tvrdé klubové scény“ - také levněji než tvrdé drogy. Upozornění pro nekuřáky: Prožitek z gramu marihuany (obvyklá prodejní jednotka) je výrazně méně intenzivní než z 200 miligramů (obvyklá prodejní jednotka) pervitinu.

Tráva není, tady máš piko!

V případě, že policie začne uplatňovat lidovecký doslova proheroinový koncept, lze očekávat nejméně tři jevy: výrazný nárůst zájmu o heroin a pervitin, výrazný nárůst uživatelů těchto tvrdých drog a výrazný nárůst zisků drogových mafií.
Současná konopná scéna je - kromě klubově-uliční drogové scény pro turisty - většinou výrazně oddělena od scény tvrdých drog. Konopí u nás žádné mafie neprodávají, velkokapacitních fabrik na šlechtěnou marihuanu - skunk - bylo v České republice odhaleno minimum. Obrovská spousta uživatelů se zásobuje sama a s konopím, které si vykouří pěstitel, se prostě neobchoduje, nevzniká žádná černá ekonomika.
Konopí je díky racionálně selektivní represi, která panovala až dosud a zaměřovala se především na tvrdé drogy, spíše záležitostí part. Nepohybují se tu velké peníze, s konopím neobchoduje organizovaný zločin a - což je nejdůležitější - uživatelé konopí prostě nepřicházejí a nemusejí přicházet do styku s dealery tvrdých drog.
Konopí je kytka, která musí dlouho růst. Potřebuje svůj čas. Proto je mimořádně snadné pro policii během jediného roku učinit konopí velmi těžko dostupným - prostě nejde dobře schovat. Na rozdíl od chemických drog, jako je pervitin (chemikálií je vždy dost všude), či grog - jako heroin - vyráběných z opia (kterého islámští teroristé z Afghánistánu vždy pošlou dost).
To, že má česká mládež zájem o lehkou drogu marihuanu, je výsledek prevence - bez ní by měla, jako v celé Evropě, zájem o drogy bez rozdílu. Pokud se nyní pokusí stát učinit konopí stejně těžko dostupným, jako je dnes heroin, dosáhne toho snadno - za cenu výrazného zvýšení zájmu o tvrdé drogy.

Však my tě naučíme! Na heroin...

Mladí prostě chtějí „něco jiného než alkohol“. Když policie lehké drogy vytlačí, mladí zájemci rádi sáhnou po drogách tvrdých, s životem neslučitelných, a dají za ně peníze organizovanému zločinu.
Samozřejmě, zůstane spousta uživatelů, kteří nejsou padlí na hlavu a budou dál pouze kouřit trávu. Tedy trávu - ta nebude, tak si místo ní půjdou koupit od arabských dealerů hašiš. Tyto dvě drogy obsahují stejnou účinnou látku: zatímco tráva se pěstuje za humny nebo ve sklepě, hašiš se pašuje z Asie a Afriky.
Ve velkém s ním velmi často obchodují stejní grázlové, kteří obchodují i s heroinem, takže se výrazně zvyšuje riziko uživatelů. Který dealer tvrdých drog by nechtěl svého klienta z hašiše převést na heroin? To pak bude chodit častěji, pravidelně a nosit víc peněz! Takže je hašiš pro stálejší klienty velmi často heroinem pančován, a pak už to jde rychle.
Odkud pochází ten hašiš? Nejčastěji ze zemí produkujících islámský terorismus. Takže návrh KDU-ČSL by vedl nejen ke zvýšení zisků drogových mafií, ale rovnou by vytvořil v České republice zdroj financí pro Al Kajdu.
Z trávy pěstované v Horní Dolní na kompostu teroristé žádný zisk nemají. Z afgánského hašiše či heroinu nesporně ano - a právě k prodavačům těchto lahůdek žene lidovecký návrh českou mládež.


Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce
________________________________________________________________________

OČKO
Literární noviny | 22.3.2004 | rubrika: Občanské noviny | strana: 4

Rada Prahy 7 nesouhlasí s happeningem Million Marijuana March, který proběhne na Letné 1. května. Happening pořádaný Občanským sdružením za legální konopí má podpořit rozdělení drog do kategorií, jak ukládá usnesení vlády, a ukázat na rozdílné přístupy k droze v Evropě. "Akce se neshoduje s programem rady," řekla protidrogová koordinátorka Radka Bartošová. Stanovisko Prahy 7 není rozhodující, neboť povinnost nahlásit pořádání happeningu organizátoři splnili. Přesto starostka Prahy 7 Ivana Kučerová projedná možnost zvýšení počtu policejních hlídek dohlížejících na průběh celého happeningu. (Metro 16. 3.)
________________________________________________________________________

Co hrozí -náctiletým
Květy | 18.3.2004 | rubrika: Zdraví | strana: 28 | autor: HANA PRIMUSOVÁ, Ilustrační snímky

Na teenagery číhá spousta rizik. Víte, která jsou ta největší?

Ne nadarmo se říká Malé děti malé starosti, velké děti velké starosti . A to nemáme na mysli problémy typu špatných známek či v tomto věku snad přímo povinného odporu vůči starší generaci.

Měli bychom si ujasnit, že mluvíme o věkové kategorii, kterou výraz -náctiletý (neboli teenager) nemusí přesně postihnout, protože dvacítkou ne vždy končí. Toto označení se sice vžilo pro období adolescence, jenže to je - stejně jako puberta, která mu předchází - načasováno velmi individuálně. Odborníci tudíž radši hovoří o věkové skupině 15 až 25 let, čímž mají v zásadě na mysli jedince, pro něž už není pubertální hormonální přestavba ten hlavní problém, ale zase je ohrožují záležitosti, jež už obvykle tolik netrápí třicátníky a starší osoby. Jak by tedy řekla chytrá horákyně, jde o lidi, kteří jsou dospělí, ale zároveň nejsou dospělí...

Tři hlavní zabijáci

Vítězi v kategorii vrahů mladých lidí jsou úrazy (u chlapců na prvním místě), onemocnění srdce (vítězí u děvčat) a sebevraždy ("hezké" druhé místo u obou pohlaví...). Zdá se vám to neuvěřitelné a hlavně zbytečné? Přece by stačilo, kdyby na sebe mladí dávali pozor, kdyby se nepotřebovali tolik předvádět, kdyby nebrali tak tragicky běžné problémy, kdyby dodržovali bezpečnostní předpisy, kdyby... Přežití úrazu sice může podpořit existence zdravotnických center komplexní pomoci, ale základ zaručeně tvoří prevence. Vsázet v tomto věku na soudné ohodnocení vlastních sil a rizik nemá valný smysl. Rozhodně by se však mohla zpřísnit pravidla pro udělování řidičských průkazů, stejně jako by se mohla zlepšit bezpečnost všude, kde lze riziko předpokládat. Pokud se týká onemocnění srdce: v mládí se často projeví neodhalené srdeční vady. Bylo by tedy dobré zajít alespoň na EKG vždy, kdy je jen náznak pochybností. A že by učitelé tělocviku, ambiciózní trenéři ani pomatení rodiče neměli nikoho nutit k výkonům typu maratonského běžce (ten to taky nepřežil), je nasnadě. Předpokládá se, že o sebevraždu se jen u nás denně pokusí minimálně 5 mladých lidí (přesná statistika pokusů neexistuje). Je to dáno jednak tím, že kolem dvacítky se často projeví některé duševní nemoci, jednak tím, že nevyzrálá psychika, na niž už však jsou kladeny nároky jako na "dospělou", neunese zátěž nešťastných lásek, nedorozumění s blízkými osobami, problémy ve škole i v zaměstnání, frustraci z neuspokojivých vizí budoucnosti, tíži "všeho toho zlého" na světě. V žádném případě neplatí, že ten, kdo o sebevraždě mluví, se o ni nepokusí; předchozí narážky s akcí samou nekorelují kladně ani záporně. A i když u mnohých pokusů jde původně o demonstrativní projev (volání Všim něte si, že se trápím!), přesto se často "podaří" a skončí smrtí.

Strašák jménem AIDS

Infekce virem HIV se bojí každý; je to logické, neboť tuto nemoc dosud neumíme léčit (přestože existují přípravky umožňující zmírnění či oddálení projevů choroby a prodloužení délky života). Tento děs není špatný, protože podporuje opatrnost. Nicméně je chyba, že ve stínu strašáka AIDS zůstávají jiná infekční onemocnění, jejichž důsledky jsou taktéž děsivé a bohužel rovněž ohrožují zejména kategorii mladých (vzhledem ke stylu jejich života). Velmi podceňované jsou například ostatní takzvané pohlavní choroby - syfilis (příjice, lues), kapavka (gonorhea), chlamydiová infekce, trichomoniáza, měkký vřed (ulkus molle) a dalších zhruba 20 méně častých. Dnes běžně vžitá představa, že se dají jednoduše vyléčit, takže "vlastně o nic nejde", je bohužel mylná - terapie nebývá tak snadná a závažné zdravotní následky nejsou vzácná výjimka. Přitom informovanost končí zhruba u toho, že při sexu s neznámým partnerem by se měl používat prezervativ (už méně se však ví, že to platí například i pro orální sex a že tento typ ochrany neznamená třeba u syfilidy rozhodně stoprocentní záruku). K pohlavně přenosným chorobám však musíme počítat také hepatitidu B , která je stokrát nakažlivější než AIDS a k infekci stačí už čtyři stotisíciny mililitru krve i několik měsíců staré. Přitom snadno přejde do chronicity a může vést k cirhóze a rakovině jater. Jediná zaručená ochrana je očkování, což by právě mladí lidé měli akceptovat, neboť u nich dochází k nákaze údajně až 20x častěji než u ostatních. Infekci lze přenést nejen sexuálními kontakty, ale také používáním společné injekční stříkačky, půjčováním intimních věcí typu zubního kartáčku nebo módním tetováním či piercingem. Stejným způsobem se pochopitelně šíří i AIDS. A pokud jde o piercing: vyznavači akupunktury tvrdí, že nepromyšleným napichováním určitých partií těla se narušuje činnost některých vnitřních orgánů, což se může projevit až časem.

A co ještě?

* Mezi mládeží si s oblibou vybírá své oběti zákeřný meningokok (naproti se mu lze vypravit třeba na diskotéku, kde se člověk vyčerpá, stresuje se hlukem, ponocuje, setká se s větším množstvím potenciálních bacilonosičů a oslabí si sliznice kouřem z cigaret). Proti běžnějšímu typu meningitidy se lze chránit očkováním a každopádně je dobré vědět, že při náhle vzniklé a prudce stoupající horečce, nevolnosti, slabosti, popřípadě barevných změnách na kůži se má ihned volat pohotovost, nikoli čekat, jestli se to zítra nezlepší (tato nemoc je totiž velmi rychlá a nezřídka zabíjí).

* "Chytání bronzu" a názor, že přípravky s dostatečným UV filtrem A iB jsou hrozné, protože se po nich tak rychle neopálíte, vedou k tomu, že je karcinom kůže nejčastější nádorové onemocnění u žen kolem 20 let věku.

* Závažné poruchy zraku jsou způsobeny taktéž nechráněným pobytem na slunci (a odrazem světla od sněhu či vody), ale též vysedáváním u obrazovky televize a počítače.

* Zhoršování sluchu, které se přesunulo do nízkých věkových kategorií, způsobuje kromě celkové vyšší hladiny hluku v prostředí především poslech příliš hlasité hudby.

* Nezapomeňme také na to, kolik dívek se každoročně stane obětí "výhodné práce v zahraničí" neboli obchodu s bílým masem a kolik mladých lidí je zraněno či usmrceno v důsledku kriminality (neboť se vracejí domů pozdě v noci, provokují, vybírají si prostředí zločinnost přitahující a tak dále).

Útěk do jiných světů

Přestože je problém drogové závislosti námětem rozsáhlých diskusí (jichž se bohužel s gustem účastní i neinformovaní neodborníci), působí většina opatření spíše jako "plácnutí do vody" (i když třeba bravurně medializované). Prevence typu "když jim založíme kroužek mladých včelařů, tak si heroinu ani nevšimnou!" zrovna moc nefunguje. Nepodmíněný trest vězení za pár "kytek marihuany" v kontrastu s dealery tvrdých drog, jimž se nevyhnete, ani kdybyste se snažili, taky nepůsobí moc výchovně. Alkohol si každý školák může koupit kdekoli a toleruje se v parlamentu stejně jako na silnicích. Seriózní informace o účincích a návykovosti určité drogy jsou obtížně dostupné, takže půlka rodičů šílí z nevinného experimentu potomka s pivem či "trávou", zatímco druhá půlka si nevšimne, že má dítě rozpíchané celé tělo. Navíc mladý organismus získá závislost na návykové látce rychleji než starší. Asi nezbývá než se pokusit vytvořit pro nastupující generaci svět, z něhož by neměla tak urputnou potřebu utíkat...
________________________________________________________________________

Právo: Žáci deváté třídy zasadili konopí ve škole mezi rajčata
Zpravodajství ČTK | 22.3.2004 | 09:47 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

RÝMAŘOV (Bruntálsko) 22. března (ČTK) - Žáci deváté třídy základní školy u Rýmařova na Bruntálsku při hodině pěstitelských prací zasadili do misek s rajčaty pět semen konopí. Píše o tom dnešní vydání deníku Právo. Případem se zabývá policie, podezřívá tři žáky.

"Zaseli je do stejné misky s hlínou po dvou dnech a bez vědomí učitelky. Konopí chtěli žáci po vypěstování použít pro vlastní potřebu," popsala Právu jednání školáků mluvčí bruntálské policie Lucie Krašteničová. Dodala, že žáci dříve se zákonem neměli žádné problémy a případ je šetřen jako přestupek.

Odborníky, kteří se zabývají protidrogovou problematikou, jednání ředitele školy zaskočilo. "Pokud se ti kluci předtím nedopustili něčeho jiného, zdá se mi reakce vedení školy přehnaná. Já osobně bych takový případ zviditelnila před celou školou, dala bych žákům ředitelskou důtku, ale asi bych na ně nevolala policisty," řekla listu protidrogová koordinátorka ostravského magistrátu Taťána Niklová.

Kriminalista, který nechtěl být jmenován, však postup ředitele chápal, protože podle něho není nic jednoduššího než první kroky při kontaktu s drogou zlehčovat.

dvc mol
________________________________________________________________________

Málem had na osm
Mladý svět | 23.3.2004 | rubrika: Dopisy | strana: 4

(MS č. 10, rubrika Zápisník)

Už jenom titulkem šlápla zkratka "sp" vedle. Připomínkou Josefa Luxe, jemuž rádoby vtipnou zkratku "had na tři" přilepil jistý karikaturista, osvědčil(a) autor(ka) plagiátu stejnou pošetilost jako autor originálu. Mravně příkladného lidoveckého expředsedu může spojovat s nečestným jednáním pouze ignorant. V podobném duchu jsou vedeny i další pošklebky na adresu KDU-ČSL. Ano, zabití nenarozeného dítěte je zabití. Výsledkem je tatáž smrt jako při zabití narozeného nebo nevyléčitelně nemocného člověka. A úmyslné či plánované zabití je vražda, o tom nepochybuje žádný právní systém ve světě. Jde jen o to, že náš - ještě totalitním perem psaný - zákon nepovažuje život počatého dítěte za lidský život. Jenomže jednadvacáté století není doba, kdy mohou být bezbranní beztrestně likvidováni po milionech. Nelidský zákon nemá v jednadvacátém století místo. Autor(ka) poznámky lidovcům podsouvá zjištění, že mezinárodní terorismus je financován z obchodu s narkotiky. Lituji, ale musím autorství tohoto nepochybně cenného poznatku odmítnout. Nebyl to lidovec, který s touto informací přišel, ale šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous, jenž žádný lidovec, jak známo, není. Je to ovšem expert, který je denně ve styku jak s drogovou problematikou, tak s mezinárodním terorismem, takže ví, co mluví. A konečně bych rád odpověděl i na položenou (řečnickou?) otázku: Proč se k principům, "a navíc tak rezolutně" hlásíme "zrovna v dnešní době"? Správně si autor(ka) povšiml(a), že naše aktivity vyvolávají upevnění volebních preferencí. Ale není to jen upevňování, je to růst. A růst neexistuje z ničeho, růst nemůže být neměnné číslo. Proto by bylo poctivé konstatovat, že vzestup našich preferencí způsobuje nárůst našich příznivců ve veřejnosti, a to širší, než je jen členská základna KDU-ČSL. Důvodem není nic jiného než důslednější plnění našeho dlouhodobého programu.
Jiří Karas, poslanec KDU-ČSL

Vážený pane poslanče, je to již podruhé, kdy reagujete na mé komentáře a mám z toho upřímnou radost. Ačkoli si spolu asi v mnoha ohledech zřejmě nikdy nebudeme rozumět, mám dojem, že by z toho mohlo vzniknout hezké dopisové přátelství.
Vaše Tereza Spencerová
________________________________________________________________________

Policie v noci hledala drogy a alkohol
Boleslavský deník | 23.3.2004 | rubrika: Boleslavsko | strana: 17 | autor: PAVEL SVAČINA

Na začátek víkendu přichystala mladoboleslavská policie další preventivní akci, která byla zaměřena především na drogy a na alkohol. Výsledek byl opět velmi negativní. Hospodští nalévají nezletilým a řidiči jezdí opilí.
Mladá Boleslav - Téměř dvacet policistů společně se speciálně vycvičenými psy pro vyhledávání drog provedlo kontrolu návštěvníků několika veřejných diskoték. Jejich zjištění bylo šokující. U šestnácti mladistvých, tedy u osob ve věku od patnácti let, bylo zjištěno, že požívali alkoholické nápoje.
"V jednom případě policisté naměřili pomocí dechové zkoušky u sedmnáctiletého mladíka jeden a půl promile alkoholu," uvedl policejní mluvčí Ladislav Mareš. Podle Mareše nebyla žádnou výjimkou ani patnáctiletá děvčata, u kterých dechová zkouška prokázala hodnotu kolem jednoho promile alkoholu.
Na jedné z diskoték byl přítomen také místostarosta obce, který spolu s policií zjistil mnohé nedostatky v pořadatelské službě i vlastním zabezpečením akce. Obec bude po pořadateli požadovat odstranění zjištění nedostatků včetně splnění hygienických a bezpečnostních norem. Celkem bylo zkontrolováno na sto osob. Mladiství, u nichž byl zjištěn alkohol, předávala policie přivolaným rodičům.
Policejní akce pokračovala v noci na sobotu na mladoboleslavských silnicích. "Patnáctka policistů v průběhu akce odhalila celkem pět řidičů, kteří usedli za volant po předchozím požití alkoholu. Jejich přestupky budou oznámeny příslušnému oddělení magistrátu," uvedl Mareš. Policie varuje, že podobné akce budou v nejbližších dnech pokračovat.
________________________________________________________________________

Lidi drtí deprese
Večerník Praha | 23.3.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: ZPRAVODAJOVÉ VP

Každý den se kvůli špatné psychice pokusí o sebevraždu deset Pražanů

Příchod jara, prodlužující se den, slunce a modrá obloha nejsou pro každého symbolem optimismu a života. Část lidí má prachmizernou náladu, cítí hluboký smutek a někteří neváhají skončit se životem. Lékaři tvrdí, že za tím jsou jarní deprese, závažnější než ty podzimní.

Praha - Jednašedesátiletá žena zemřela včera dopoledne po pádu z osmého patra v kobyliské Šiškově ulici. Policisté událost šetří jako sebevraždu. Se stejným úmyslem zřejmě skočila v sobotu pod metro pětadvacetiletá žena - zemřela na místě. Dva muže stahovali záchranáři z plotu na Nuselském mostě, u Hostivařské přehrady si mladík pustil do vozu výfukové plyny. Ty se naštěstí podařilo zachránit.
Záchranáři vyjíždějí ke zhruba deseti sebevražedným pokusům denně. "Jde o i takzvané demonstrativní sebevraždy a sebevražedné pokusy psychiatrických pacientů nebo lidí pod vlivem alkoholu a drog, a těch je většina,"uvedl mluvčí pražské záchranky Marek Uhlíř. Zhruba jednou denně záchranka vyjíždí na pomoc člověku, který spadl nebo vyskočil z okna. "Mezi sebevraždy to nezahrnujeme. Na místě nepoznáme, jestli šlo o úmysl, nebo nešťastnou náhodu. To vyšetřuje policie,"dodal mluvčí.
Lékaři tvrdí, že svou roli v těchto případech hrají jarní deprese. "Skutečně jsou a řekl bych, že je jich mnohem více než na podzim," sdělil přednosta Psychiatrické kliniky VFN Jiří Raboch. "Jaro je optimistické období, kdy se všechno rodí, vzniká a mělo by to do nás vnést optimismus. Ale paradoxně u disponovaných lidí toto údobí způsobuje, že jejich nálada je naopak smutnější a že uvažují dokonce, že život nemá cenu. A právě v tomto údobí jsou nejčastější dokonané sebevraždy."
Podle Rabocha jde o výklad spíše biologický. Příčina podzimních i jarních depresí je stejná. "Něco končí, mění se, biologický a psychologický mechanismus se spojuje dohromady," říká Raboch s tím, že dochází ke změnám nálady s někdy až osudovými důsledky. Deprese postihují celou řadu lidí, kteří častokrát končí v ordinacích lékařů, protože je nedokáží zvládnout.
Jak poznat, že má člověk depresi? Psychiatr Jan Cimický říká, že jde o tři základní faktory - útlum myšlení, útlum mobility a hluboký smutek. Jestli se k tomu přiřadí i poruchy spánku, nepříjemné představy, úzkost, nelze s návštěvou psychiatra otálet. " Na jaře chybí mozku energie, proto pracuje pomaleji," míní psychiatr. " Jsme více unaveni. Ale ani jarní sluníčko nenastartuje naše motory hned naplno. Proto bychom neměli přepínat své síly a se sportováním nebo prací na chatě a chalupě začínat opatrně," dodává Cimický.
Pro mnoho lidí je vrcholem deprese změna zimního času na letní, která nás čeká právě o nadcházejícím víkendu ze soboty na neděli. Podle psychiatra Jana Cimického nejde ani tak o ranější vstávaní, jako o vstávání na rozkaz. Proto bychom měli každý den alespoň o deset minut vstát dříve, aby si náš organismus na dřívější budíček zvykl. " Letošní zima byla dlouhá, jarní deprese přišly o něco později, takže i o něco déle vydrží,"dodává Cimický. "Možná ještě tak do Velikonoc, pak už se zcela probudí i příroda a bude po depresích."
Terezie Fučíková z Ústavu imunologie, alergologie a mikrobiologie VFN doporučuje všem, nejenom psychicky labilnějším, aby se ráno nechali budit sluníčkem. Spát v tmavé ložnici se staženými žaluziemi je vodou na mlýn depresím. Čím více světla, tím víc optimismu. "Se sluníčkem se vstává lépe," tvrdí Fučíková.
Důležité je, aby se s depresí nemocný snažil vyrovnat. "Doopravdy mnoho lidí trpí přechodně takovými náladami, které většinou sami překonají a jsou schopni sami pokračovat ve své práci i zájmech,"dodává Raboch. Důležité je rozpoznat, kdy pacient deprese zvládá a kdy ne. Pakliže je u něj deprese tak významná, že není schopen se koncentrovat na svoji práci, ztratil zájem o své koníčky, není schopen komunikovat s lidmi, potom je to signál k tomu, že po psychické stránce není v pořádku, že možná trpí duševní poruchou a je nutné vyhledat konzultaci u psychiatra.

Tragédie posledních dní

* 22. března - Pád z balkonu v osmém patře nepřežila v půl jedenácté dopoledne v Šiškově ulici v Kobylisích jednašedesátiletá žena. Záchranáři ji už pomoci nedokázali, utrpěla mnohočetná smrtelná poranění. Kriminalisté zatím případ šetří jako sebevraždu.
* 21. března - Hlídka strážníků objevila před druhou hodinou ranní u Hostivařské přehrady osamoceně stojící nastartované auto. Výfukové plyny přiváděla hadice do interiéru, v němž seděl jednadvacetiletý mladík. Sice byl v bezvědomí, ale před příjezdem sanitky se probral.
* 21. března - Na oplocení Nuselského mostu vylezl v půl čtvrté ráno osmadvacetiletý muž. Zalarmovaní policisté ho ale dokázali stáhnout zpět na chodník. Sanitka jej pak odvezla do psychiatrické léčebny.
* 21. března - V péči bohnických specialistů skončil také dvaadvacetiletý mladík, který se rovněž pokusil o sebevraždu skokem z Nuselského mostu. Policisté s ním ale navázali hovor a nakonec ho přesvědčili, že bude lepší, když zůstane naživu.
* 20. března - Ve stanici metra Nové Butovice odpoledne skočila před přijíždějící soupravu pětadvacetiletá žena. Srážku s vlakem nepřežila, provoz podzemní dráhy byl ochromen téměř dvě hodiny.
* 12. března - Před třiadvacátou hodinou vyskočila z jednoho panelového domu v Modřanech žena. Skokem ze sedmého patra panelového domu řešila depresi vzniklou těžkou nemocí. Přivolaní lékaři byli bezmocní, žena na místě zemřela.
________________________________________________________________________

Heroin prodávala celá rodina
Mladá fronta DNES | 23.3.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 1 | autor: JAKUB POKORNÝ

Ústí nad Labem - Pro matku, otce i dceru si přišla ve čtvrtek policie. Členy rodiny z ústecké čtvrti Krásné Březno zatkli kriminalisté a obvinili je z distribuce drog. Policie informovala o případu až včera.
"V současné době stíháme tři členy rodiny, pravděpodobně přibudou další dva synové," řekl jeden z ústeckých detektivů, kteří se specializují na drogy.
Podle kriminalisty lze považovat za nový trend, že se distribuci věnuje celý rodinný klan, protože tak lze lépe zorganizovat dělbu práce v rámci gangu a příbuzní si navzájem mohou důvěřovat.
"Když někdo nebyl doma, drogy prodával jiný člen rodiny. Na prodeji drog pachatelé z Krásného Března sice hodně vydělávali, ale také hodně utráceli. Všichni třeba měli mobily za dvacet tisíc. Drogu prodávali přímo ve svém bytě ve velkém, narkomani tam chodili jak do samoobsluhy," dodal detektiv.
Při zatýkání obvinění nekladli odpor a nebyli ani ozbrojení. Otec rodiny a hlavní pachatel už byl za drogové delikty vícekrát trestán. Jeden z členů zatčené rodiny byl na drogách zároveň závislý.
Při domovní prohlídce policisté našli pervitin a heroin připravený k prodeji. Ústecká policie nyní vyšetřuje, odkud dealeři drogy odebírali.
________________________________________________________________________

Policie zadržela výrobce pervitinu
Mladá fronta DNES | 23.3.2004 | rubrika: Východní Morava | strana: 1 | autor: (ill)

Zlín - Tří mladé lidi, kteří ve Zlíně vařili a prodávali pervitin, zadrželi zdejší kriminalisté. Skupinka s doslova mezinárodním složením vařila drogu v jednom zlínském domě.
"Při domovní prohlídce tady policie našla varnu s chemikáliemi a rozpuštěný pervitin z deseti balení modafenu. Více informací však k případu zatím sdělovat nebudeme," uvedla mluvčí zlínské policie Lucie Javoříková. Doplnila už jen, že kriminalisté devatenáctiletého mladíka ze Zlína, dvacetiletou dívku ze Slovenska a dvaadvacetiletého Poláka sledovali delší dobu. Zadrželi je začátkem března.
Vyšetřovatel je obvinil z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek ve formě spolupachatelství, za což jim v případě prokázání viny hrozí až několikaleté vězení.
"Dívka navíc ještě čelí obvinění z trestného činu šíření toxikomanie. V nejméně šesti případech totiž vyrobenou drogu prodala další osobě," upřesnila mluvčí policie Javoříková.
Mezinárodní skupina výrobců drog je vyšetřována na svobodě, vazba na ně uvalena nebyla.
Pervitin je podle odborníků v současné době ve Zlínském kraji vůbec nejužívanější tvrdou drogou. V loňském roce odhalili policisté výrobce této návykové látky na Kroměřížsku, Vsetínsku i Uherskohradišťsku. Mezi lehkými drogami dominuje u mladých lidí zejména marihuana a extáze.
________________________________________________________________________

Jim Carrey letadlo neprodá
TV Duel | 9.3.2004 | rubrika: Akce | strana: 5 | autor: Připravily: jam a rych

Oblíbený komik Jim Carrey se rozhodl, že změní svůj životní styl a vzdá se žen, marihuany a tabáku. Co ho vedlo k takovému rozhodnutí? "Měl jsem už po krk toho požitkářského života, nebyl jsem to já, to ze mě udělaly peníze. Mně ale stačí žít skromně, přestanu kouřit a konečně si najdu stálou partnerku. Určitě tak budu šťastnější." Jediné, čeho se herec odmítl vzdát, je soukromé letadlo. "Tenhle luxus jsem si přece jen dopřál. Umožňuje mi to bez problémů natáčet kdekoli a kdykoli, vyhnu se paparazziům a zbytečnému čekání na letištích. Letadlo si tedy určitě nechám!"


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma