Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 19.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Pořadatelé happeningu: Chceme podpořit vládní usnesení o drogách
Zpravodajství ČTK | 18.3.2004 | 14:05 | rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: MBC

PRAHA 18. března (ČTK) - Letošní happening za legalizaci marihuany, který se uskuteční v květnu na pražské Letné, má podle pořadatelů podpořit vládní usnesení o drogách z konce roku 2001. V jeho příloze se podle nich píše o rozdělení narkotik podle nebezpečnosti. Proti konání shromáždění se nedávno postavili radní sedmé městské části, nemohou ovšem nic dělat.

Účastníci akce se podle jednoho z organizátorů Kosty Moisidise chtějí za usnesení vlády veřejně postavit. "Letošním happeningem Million Marijuana March chceme říci: ano, toto usnesení má smysl. To je podle nás správná cesta a vláda a stát má v tomto ohledu naši plnou podporu," informoval dnes ČTK.

Podle protidrogové koordinátorky Prahy 7 Radky Bartošové je akce v rozporu s programovým prohlášením radních a s národní i městskou strategií protidrogové politiky. Pořádání podobných akcí se neslučuje ani se snahou Prahy 7 snižovat počet uživatelů drog, a to hlavně mezi mladistvými, uvedla již dříve.

Pořadatelé happening ohlásili magistrátu. Zamítavé stanovisko městské části proto nemůže akci zabránit. "Úřady si nás letos opět přehazují jako horký brambor a přemýšlejí, jak se nás zbavit. Neporušujeme přitom žádné zákony a dodržujeme dohodnutá pravidla," postěžoval si na stanovisko holešovické radnice konopný ombudsman Marek Jehlička.

Loni se poklidné happeningy za legalizaci konopí uskutečnily na několika místech republiky. Zdaleka nejvíc lidí se shromáždilo na Letné.

mbc kar
________________________________________________________________________

Koalice přitvrzuje boj s drogami
Mladá fronta DNES | 19.3.2004 | rubrika: Z domova | strana: 2 | autor: LENKA PETRÁŠOVÁ, JOSEF KOPECKÝ

Praha - Ve vládní koalici sílí tlak na tvrdší represi proti drogám. Vláda začala včera diskutovat o možnosti, že by se do zákona dostala jasná definice, jak velké množství drogy v držení jednoho člověka bude trestné.
"Nelíbí se nám formulace v zákoně, která hovoří
o množství drogy větším než malém. Chceme, aby byla jasně stanovena takzvaná střední dávka, takže by bylo trestné držení většího množství drogy než je tato hranice. Podobně je to v Itálii," řekl včera protidrogový expert lidovců Jiří Vacek.
Právě lidovci, kteří si vynutili včera schůzku koalice kvůli drogám, přitom dříve chtěli, aby v zákoně byla pasáž o "větším než malém" množství drogy.
Nová hranice by mohla být například u heroinu 0,185 gramu či u marihuany 1,5 gramu. Ve hře je i možnost, že by se zvýšily tresty pro dealery drog na pět až 15 let. Trend, který by přitvrdil
i vůči marihuaně, podporuje také ministr vnitra Stanislav Gross (ČSSD), jehož poradcem je lidovec Vacek.
Unionista Petr Mareš naproti tomu již delší dobu usiluje o to, aby držení marihuany pro vlastní potřebu nebylo kriminalizováno.
Spor v koalici se vede i o množství peněz, které dostávají na protidrogové programy neziskové organizace. Lidovci přesvědčují partnery, aby tyto programy nebyly financovány formou grantů. Tvrdí totiž, že tyto peníze bývají zneužívány.
________________________________________________________________________

Kalousek zkřížil zbraně s Marešem kvůli drogám
Právo | 19.3.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 3 | autor: Oldřich Danda

Včerejší noční schůzka koaličních předsedů, na které šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek kritizoval protidrogovou politiku vedenou vicepremiérem a předsedou US-DEU Petrem Marešem, nakonec skončila částečným vítězstvím lidovců.
"Dohodli jsme, že se ve vládní politice přestanou pro drogy využívat termíny měkké a tvrdé a také se nebudou z veřejných zdrojů financovat testování extáze na diskotékách," řekl po schůzce Právu Kalousek. Dodal, že v nejbližších dnech vytvoří protidrogoví experti koaličních stran pracovní skupinu, která by měla pracovat na změně protidrogové politiky. Kalousek před schůzkou napadl práci Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, kterou má pod palcem vicepremiér a předseda US-DEU Petr Mareš. Ten přitom nedávno navrhl legalizovat marihuanu. Marešova politika je podle lidovců příliš liberální.
Obhajobu ztížil Marešovi asi i ministr vnitra Stanislav Gross, který se nedávno vyjádřil, že snahy o zpřísnění protidrogové politiky podpoří.

Co lidovci navrhli:

* přestat rozdělovat drogy ve vládní politice na "měkké" a "tvrdé"
* zastavit testování extáze a jiných ilegálních drog
* převést Národní monitorovací středisko z vládní rady na hygienickou službu
* převést protidrogové oddělení ředitelství cel z ministerstva financí na Národní protidrogovou centrálu, která je pod vnitrem
* svěřit udělování certifikací léků a drog na ministerstvo zdravotnictví
* přenést část financování protidrogové politiky do krajů
* zpřísnit protidrogové zákony
Kalousek nedávno nazval vládní protidrogovou politiku za nekompetentní a neúspěšnou. Podle lidovců stoupá počet drogově závislých a s ní i pouliční kriminalita. Svá tvrzení opřeli o statistiky hygienické služby.
Mareš se ohradil, že podle průzkumů monitorovacího střediska se snížil počet konzumentů heroinu a pervitinu a že odborníci situaci na české drogové scéně považují za stabilizovanou. Šéf vládní rady Josef Radimecký včera Právu řekl, že údaje, které shromažďuje monitorovací středisko, využívá i statistiky hygieny a rozšiřuje jimi své průzkumy.
Mareš označil lidovecké návrhy za populistické a škodlivé, protože podle něj zvýšení represí se ve světě zatím neosvědčilo.
"Nejhorší je, když se do toho cpou politici, kteří tomu nerozumějí," řekl ČTK ministr práce a sociálních věcí a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Je to podle něj totéž, jako kdyby chtěli rozhodovat o diagnózách. Oficiální postoj ČSSD k tomuto problému podle něj neexistuje.
________________________________________________________________________

Mareš se bojí, že mu Gross vezme drogy
Hospodářské noviny | 19.3.2004 | rubrika: z domova | strana: 2 | autor: PETR HOLUB, ADÉLA ČTVRTEČKOVÁ

Ve vládě začal boj o to, jestli přitvrdit proti drogám. Proti sobě stojí nekompromisní lidovci a liberální unionisté

* Lidovci pod Kalouskovým vedením chtějí otočit dosavadní směr vládní protidrogové lodi a začít víc trestat.

Stát neumí bránit tomu, aby k zábavě mladých lidí čím dál častěji patřily i drogy. Proto je třeba potírat omamné látky mnohem přísněji než dosud - a to včetně marihuany. Takový názor se snaží ve vládě prosadit lidovci, kterým se nezdá, jak protidrogovou politiku řídí šéf unionistů Petr Mareš.
Lidovci chtějí zpřísnit represi proti všem dealerům a zvýšit kontrolu uživatelů všech zakázaných drog. Unionisté naopak hodlají kategorizovat drogy, přísněji trestat jen dealery heroinu a pervitinu, a naproti tomu omezit represi v případě pěstitelů marihuany. Včera byla poprvé do hry výrazněji vtažena ČSSD, na níž nyní zejména záleží, jakým směrem se politika státu obrátí.
"Předložíme naše návrhy a očekáváme, že se dohodneme na dalším postupu," uvedl bez bližšího upřesnění před začátkem jednání drogový expert lidovců Jiří Vacek. Schůzka do uzávěrky tohoto vydání HN neskončila.
Lidovci už v únoru vystoupili s tvrzením, že vládní protidrogová politika selhala. A vyhlásili drogám válku. Chtějí proto zasáhnout i do přípravy nové vládní protidrogové strategie, která by měla platit v letech 2005 - 2009. Kabinet přitom už počátkem února schválil její osnovu. Souhlasili s ní i ministři za KDU-ČSL.
"Musí se začít pracovat na jiné strategii, než je ta dosavadní," řekl Vacek.
Lidovecký plán by tak, jak ho v únoru představil předseda lidovců Miroslav Kalousek, měl zavést nejen tvrdší tresty pro dealery, policisté by ale také měli kontrolovat užívání drog u řidičů za volantem i u žadatelů o řidičský a zbrojní průkaz. Lidovci hodlají i určit přesnou dávku, kterou by uživatelé beztrestně mohli mít u sebe na veřejnosti.
Změnit by se podle nich mělo i financování protidrogových aktivit. Chtějí, aby peníze na prevenci a léčbu rozdělovala krajská zastupitelstva.
Vacek včera upozornil, že lidovci před dnešním jednáním své požadavky ještě specifikovali. Jak, to nechtěl prozradit. "Naše požadavky nejprve sdělíme koaličním partnerům, až pak tisku," řekl.
Mareš s lidoveckými návrhy kategoricky nesouhlasí. "Přitvrdit chceme v boji proti tvrdým drogám, navrhujeme zvýšit sazby jejich dealerům. Pokud ale lidovci chtějí prohloubit kriminalizaci uživatelů marihuany a jejich pěstitelů, tak s tím nesouhlasíme," zdůraznil.
Na rozdíl od Kalouska Mareš tvrdí, že česká protidrogová politika v posledních letech zaznamenává úspěchy. "Nesnižuje se věk lidí, kteří jsou závislí na pervitinu a heroinu. Navíc počet uživatelů tvrdých drog klesá," připomněl.
Pro Mareše je úkolem číslo jedna rozvíjet oblast prevence. "Dnes už máme člověka, který varuje před drogami, na každé škole, teď chceme, aby pracovali podle určitých kritérií." Prevence by podle něj měla zahrnout i legální drogy. Odvolává se přitom na nedávné průzkumy Psychiatrického centra Praha a Státního zdravotního ústavu. Z nich vyplynulo, že česká mládež stále víc užívá alkohol a tabák. "Tyto drogy jsou prokazatelně vstupní branou k tomu, aby mladí lidé zkusili něco tvrdšího."
Mareš zároveň připouští, že debata může skončit u sporu, kdo vlastně má vládní politiku v drogové oblasti řídit. "Já se ale řízení vzdát nechci."
Protože ale Mareš návrhy lidovců odmítá, mohou lidovci žádat, aby drogovou politiku převzal někdo jiný z ministrů. Například resort vnitra, jako před roku 1995.
Vacek sice v bezprostřední reakci uvedl, že je to hloupost, nicméně později takové úvahy nepřímo potvrdil. "Nedokážu říct, co se bude dít. Já bych samozřejmě uvítal, aby drogová oblast spadala pod Ministerstvo vnitra," dodal Vacek.
________________________________________________________________________

Tvrdý, nebo měkký zákon?
Hospodářské noviny | 19.3.2004 | rubrika: názory | strana: 10 | autor: Vendula Běláčková

Počet uživatelů tvrdých drog neroste, zatímco obliba marihuany stoupá. Navíc středoškoláci podle posledních zjištění holdují především alkoholu a cigaretám. Jak tedy uchránit mladou generaci před nebezpečím návykových látek?
Oddělení tvrdých a měkkých drog vadí radikálům, kteří nechtějí svůj názor rozmělňovat na zlo a menší zlo. Schizofrenií však není samo odlišení, ale nesoulad mezi náhledem preventivních a represívních složek.
V oblasti prevence je relativně neškodné oddělené od životu nebezpečného. Budete-li tvrdit, že marihuana zabíjí, její příležitostný konzument vám neuvěří, že zabíjí i heroin. Snadno odhalitelná lež vás činí nedůvěryhodným. Proto odborníci o drogách nelžou.
Naproti tomu represe, jejíž podoba je v rukou zákonné úpravy a nikoli odborného názoru, odmítá sjednotit svůj náhled s náhledem prevence. Trvá na jednotném postihu všech nelegálních drog.
I motivace represívních složek je snadno zdůvodnitelná. Tento postup zaručuje hromadu viditelných výsledků a úspěchy prevence jí hrají do karet. Jestliže mladí Češi nejeví zájem o tvrdé drogy a experimentují s marihuanou, represívní složky mají ulehčenou práci. "Dávka" drogy konopného typu je objemnější, tedy viditelnější, než dávka drogy nitrožilně aplikované. Jedná se navíc o velmi aromatickou rostlinu, jejíž konzumaci hořením vystopuje i průměrně informovaná babička. A čím je policejní útvar v zabavování drogy úspěšnější, tím vyšší je jeho ohodnocení.
Myšlenková soudržnost v přístupu k drogám by Česku rozhodně neuškodila. Přesto by mi neudělalo radost, kdyby se politici rozhodli legalizovat prodej trávy jako nadstandard ke zvýhodnění měkkých drog. Bez současné úpravy zákona o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi by totiž tráva vanula z prvních stupňů základních škol. Tak jako se z nich line cigaretový dým, tak jako si dítě může koupit tvrdý alkohol.
Na zprávě o rizikovém chování středoškoláků je totiž zásadně alarmující konzumace alkoholu a cigaret. Podání alkoholu osobě mladší osmnácti let je v právním řádu postihováno pokutou. Za tento přestupek lze uložit fyzické osobě pokutu do pěti tisíc korun, osobě právnické do 50 000 korun.
Česká společnost má ve svém dobrém vztahu k pivní kultuře sklon tolerovat nevázanou zábavu mladistvých. Vězme však, že bodrý hostinský nebo lhostejný prodavač mimoděk zvažuje rizika spjatá s prodejem láhve dorostenci. Může se cítit ohrožen namátkovými policejními kontrolami občanských průkazů, při kterých za asistence televizní kamery škytající pubescentky přehrávají opilost.
Přirozený instinkt výčepního však napovídá, že pravděpodobnost dopadení je malá a potrestání snesitelné. Riziko ztráty zisku a zákazníka za pokus spíše stojí. Tím více pak potravinovému řetězci.
Jejich přístup by se ale zaručeně změnil, pokud by jim za stejný přestupek hrozil zákaz činnosti. Návrh na překlasifikování postihu nikdy nebyl přijat, ač šel do připomínkového řízení poprvé v roce 2000 (a od té doby už několikrát). Logickou interpretací může být, že lobby obchodníků zákon zastavila. Jiný výklad říká, že není v zájmu obcí, aby přišly o peníze z pokut jako o významnou položku svého rozpočtu.
Za některými zákonnými úpravami stojí společenská objednávka, za jinými lobbismus a za dalšími potřeba být v opozici za každou cenu. Ekonomické zájmy jedněch jsou regulovány ekonomickými zájmy druhých. Každý problém má několik řešení, nesmíme je ale zaměňovat s jeho zamlžením, odložením nebo zákazem.
Autorka je studentkou Fakulty sociálních věd UK Praha
________________________________________________________________________

KRÁTCE
Českobudějovické listy | 19.3.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 9

PÍSECKÁ POLICIE zaznamenala mírný nárůst případů trestného činu nedovolené výroby psychotropních látek a jedů. Podle policejní mluvčí Hany Tomáškové jich vloni řešili šestnáct. Převážně se jednalo o pěstování marihuany. Věk pachatelů se povážlivě snižuje.
________________________________________________________________________

Tvrdé tresty vyměřil soud dealerům drog
Hradecké noviny | 19.3.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: KAREL POKORNÝ

Ústí nad Orlicí - Čtyři muži z Lanškrounská čelili před okresním soudem obžalobě z nedovolené výroby, přechovávání a distribuce drog. Hlavní líčení začalo v lednu letošního roku, rozsudek byl vyhlášen až tento týden. Tresty, které soud vyměřil, jsou tvrdé. Jako atypickou označil celou kauzu ještě před začátkem hlavního líčení státní zástupce Zdeněk Skřepek. Vedl ho k tomu především fakt, že šlo o prvně trestané pachatele. "Tři z obžalovaných nebyli dosud trestáni, čtvrtý byl sice ve výkonu, trestu, ovšem pro majetkovou trestnou činnost," řekl žalobce našemu deníku. Jak dodal, rozsah jejich činnosti byl na "začátečníky" neobvykle velký. Zhruba rok a půl distribuovali na Ústeckoorlicku marihuanu, pervitin, extázi a hašiš. "To, co si dovolila tato skupina, nedělali snad ani recidivisté. " Ve své závěrečné řeči pak zdůraznil vysokou společenskou nebezpečnost konání obžalovaných, vyslovil přesvědčení o prokázané vině a trval na nepodmíněných trestech odnění svobody pro tři z nich.
Soud v podstatě návrh státního zástupce akceptoval. Nejtvrdší trest, čtyři roky ve věznici s ostrahou, uložil 23 letému Jiřímu Holému. Tomu bylo podle předsedy senátu Richarda Andera prokázáno, že prodal marihuanu, pervitin, extázi a hašiš nejméně za 232 tisíc korun.
Došlo i na urážky soudu Druhý nejvyšší trest, dva a půl roku ve věznici s ostrahou, dostal 2Oletý Michal Jelínek. Výši trestu ovlivnil především fakt, že podle soudu z Nizozemska nelegálně přivezl tisíc tablet extáze, které byly v regionu následně distribuovány. Třetí nepodmíněný trest, jeden a půl roku ve věznici s dozorem, si odnesl 34 letý Jan Studený, zatímco čtvrtý odsouzený, 23letý Aleš Jurenka, "vyvázl" s trestem dvou a půl roku odnětí svobody s podmínečným odkladem na čtyři roky a stanoveným dohledem. Při vyhlášení rozsudku neudržel Jiří Holý nervy na uzdě, dopustil se urážek soudu a byl ze soudní síně vyveden.
Mladistvý svědek lhal? Proti rozsudku se na místě odvolali obhájci Holého i Jelínka, Studený si nechal lhůtu na rozmyšlenou, Jurenka se práva na odvolání vzdal. Lhůtu na rozmyšlenou si ponechal i státní zástupce. Průběh hlavního líčení poznamenalo chování jednoho z klíčových svědků, nezletilého mladíka, který stále měnil svou výpověď. Znění výpovědi učiněné v přípravném řízení za přítomnosti tří obhájců nakonec zcela popřel s tím, že si vše vymyslel, protože měl na dva obžalované zlost kvůli děvčeti. Hrozí mu proto obvinění z křivého svědectví a křivého obvinění. Navíc se bez řádné omluvy nedostavil k jednomu pokračování líčení, za což mu předseda senátu uložil pořádkovou pokutu deset tisíc korun. Zhruba rok a půl distribuovala skupina čtyř mužů z Lanškrounská mezi širokou síť odběratelů na Ústeckoorlicku marihuanu, pervitin, extázi a hašiš. Tři z nich poslal okresní soud za toto konání do vězení. Dva se na místě proti rozsudku odvolali.
________________________________________________________________________

Učitelé i policisté přičichnou k marihuaně
Karlovarské noviny | 19.3.2004 | rubrika: Karlovarsko | strana: 10 | autor: JANA ŠTEINEROVÁ

Ostrov - Pracovník policejního prezídia kapitán Tomáš Martinec zavítá v úterý 23. března do Ostrova, aby zde proškolil učitele základních i středních škol, státní a městské policisty, vězeňskou službu či kurátory v drogové problematice.
"Vzdělávací konference, kterou pořádáme pod záštitou starosty Ostrova Jana Bureše, se zúčastní všechni lidé, kteří pracují s dětmi. Kapitána Martince jsme pozvali do Ostrova, protože cítíme potřebu, aby lidi byli profesionálně vyškoleni. Někteří totiž neumějí zacházet s dětmi a i když je před drogami varují, nemusejí vždy vědět, jak se návyková látka na člověku projeví ať už fyzicky či psychicky," vysvětlila ostrovská kurátorka Eva Homolková. Proto také Martinec dokonce zapálí marihuanového jointa a nechá ho kvůli typické vůni kolovat mezi účastníky semináře.
Jak Homolková podotkla, kapitán Martinec je opravdu odborníkem na nejvyšší úrovni. "Slyšela jsem ho mluvit už dvakrát a musím říci, že je to fakt kapacita. Nejsou to žádné suchopádné přednášky. Dokáže vyprávět nejen o drogové problematice v České republice, ale také ve světě. Chtěla bych jen připomenout, že nám nesmírně vyšel vstříc dům kultury, který nám bez problémů zajistil prostory," doplnila ostrovská kurátorka.
________________________________________________________________________

Kriminalisté zatkli výrobce pervitinu přímo při vaření drogy
Zpravodajství ČTK | 18.3.2004 | 13:18 | rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj | autor: USM

LIBEREC/JABLONEC NAD NISOU 18. března (ČTK) - Přímo v drogové laboratoři v Jablonci nad Nisou zatkli kriminalisté muže podezřelého z výroby většího množství pervitinu. "Na jeho dopadení spolupracovalo téměř 20 kriminalistů z Liberce, Jablonce a z ústecké expozitury Národní protidrogové centrály v Ústí nad Labem," řekla dnes ČTK mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Spolu s osmatřicetiletým mužem z Chomutova kriminalisté zatkli i jeho sedmadvacetiletou přítelkyni ze Semil. Muže přistihli v jednom z jabloneckých bytů přímo ve chvíli, kdy dělal pervitin. Používal amatérskou přenosnou chemickou laboratoř. V minulosti s ní pracoval rovněž v Liberci.

Podle Suchánkové je dopadený muž sám závislý na drogách a vyráběl je několik let. Přítelkyně mu obstarávala potřebné chemikálie. "Výrobce drogu prodával středně postaveným dealerům z Liberecka. Kriminalisté stále ještě zjišťují, kolik jich celkem bylo," uvedla Suchánková. Vyšetřují také, kolik peněz si muž v drogové laboratoři vydělal. Zatím mu hrozí až pět let vězení - stejně jako jeho přítelkyni.

V policejní cele si muž pokoušel ublížit a několikrát se vrhl hlavou proti zdi. Po ošetření v nemocnici se za mříže vrátil. Policejní komisař navrhl státnímu zástupci, aby poslal zatčenou dvojici do vazby.

Kriminalisté v souvislosti s dopadením výrobce pervitinu prohledali i další byty. Při jedné z prohlídek zatkli devětatřicetiletého muže. V pouzdře od houslí měl ukryté chemikálie pro výrobu pervitinu. I jemu hrozí až pět let vězení.

Letos liberečtí policisté kvůli drogám zadrželi již 11 lidí. Řadu z nich dopadli přímo při obchodování s narkotiky. Většinou šlo o pervitin. Odhalili však i mladíka prodávajícího na středním odborném učilišti kvalitnější odrůdu marihuany skank a hašiš.

Miloslav Lubas kš
________________________________________________________________________

V Krnově přibývá čichačů toluenu
Mladá fronta DNES | 19.3.2004 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 1 | autor: IVANA LESKOVÁ

Alkoholem, léky i toluenem nahrazují narkomani nedostupný pervitin, míní streetworker

Narkomani z chudého Krnovska ztratili přístup k pervitinu. "Proto teď čichají toluen. Je jen otázkou času, kdy některý z nich zemře," obávají se lidé z K-centra v Krnově.

Krnov - Po Krnovu i jeho okolí se stále častěji potulují mladí muži s igelitovým sáčkem u pusy a nosu. Jsou "mimo". Čichají toluen.
Většinou patří mezi narkomany, kteří užívali pervitin. Teď ale nemohou drogu sehnat tak snadno jako dřív, proto hledají náhražku v podobě životu nebezpečné kombinace alkoholu, léků a těkavých látek.
Vteplých dnech se zdržují nejčastěji ve stínu stromů v parčíku poblíž megamarketu Hypernova. V zimě ale klidně chodí se sáčkem i za bílého dne po náměstí v centru města.
"Obvykle jde o některou z místních známých firem," říkají pracovníci krnovského K-centra, kam drogově závislí lidé docházejí.
"Některé už známe," potvrdil Michal Temlík, vedoucí lékařů krnovské záchranné služby, kteří čichače občas odvážejí přímo z ulice. Znají je i lidé z ochranky Hypernovy, kam chodí mladíci toluen kupovat či krást. Čichání těkavých látek není díky jejich nízké ceně a snadné dostupnosti ničím novým. Zvlášť na Bruntálsku, kde je nejnižší průměrný plat v kraji a málo šancí na práci. V minulosti tam každý rok zemřel jeden člověk. Vuplynulých dvou letech se situace zlepšila. "Nezaznamenali jsme žádné úmrtí," říká vedoucí krnovského K-centra Martina Mezírková. "Ale v posledních měsících se čichání toluenu opět rozmáhá. Vidíme to jako velký problém. Je jen otázkou času, kdy zase někdo zemře," míní.
Kontaktní centrum má asi 120 stálých klientů z města i okolí, další přicházejí jen občas. Jeho pracovníci odhadují, že asi polovina čichá toluen. Někteří to sami přiznají, jiné viděli na vlastní oči, další přicházejí do centra a jsou silně cítit. Jeden byl tak nasáklý, že kdyby si zapálil připravenou cigaretu, nejspíš by uhořel. Naštěstí se pracovníkům K-centra podařilo mu v tom zabránit a ze šatů ho svléci.

"Dřív brali pervitin. Mohli ho získat téměř zdarma v komunitě, která ho vařila pro sebe. Policie však loni při několika zátazích v okrese varny zlikvidovala a vařiče pozavírala. Narkomani nemají peníze na to, aby si jeli drogu koupit až na Ostravsko," líčí krnovský streetworker Daniel Rajnoch. "Proto se vrátili k těkavým látkám a kombinují je s alkoholem a hypnotickými léky," dodal.
Mluvčí bruntálských policistů Lucie Krašteničová potvrdila, že jen loni zlikvidovali nejméně dvě varny v pronajatých bytech a zatkli skupiny narkomanů. "Drogám věnujeme velkou pozornost, řešíme asi třicet případů ročně. Většinou jde o marihuanu, na druhém místě je pervitin a pak těkavé látky," řekla. "Zatím ale nemáme informace o tom, že by se víc rozmáhalo čichání. Pro narkomany závislé na pervitinu není jednoduché nahradit ho třeba toluenem. Tím ale nevylučuji, že se něco takového děje," dodala.
________________________________________________________________________

Rozšiřování drog na Vysočině
TV Nova | 18.3.2004 | 17:10 | pořad: Právě teď - Vysočina

Tomáš KRATOCHVÍL, moderátor
--------------------
Marihuana, extáze a poslední dobou stále častěji čichání toluenu. Tak vypadá drogová scéna na Vysočině. Experimentovat s drogami začínají už děti okolo třináctého roku. Podle statistik zase ale naopak ubývá uživatelů drog tvrdých.

redaktorka
--------------------
Drogy už zdaleka nejsou problémem jen velkých měst. Situace dramatická není, ovšem děti i mladí rozhodně mají zkušenosti. Mladší děti přivedou většinou k droze starší kamarádi. Velkou roli zde hraje zvědavost.

osoba
--------------------
Já si myslím, že se situace pořád lepší.

redaktorka
--------------------
A to ve všech městech v České republice. Je sice stále více mladých dětí, kteří drogu zkusili, starších závislých na tvrdých drogách naopak ubývá. A to pozorují i protidrogová centra.

osoba
--------------------
To dokládají celorepublikové statistiky, který říkají, že počet klientů, kteří užívají tvrdé drogy, převážně teda pervitin a heroin, se již stabilizoval, že jejich počet že klesá.

redaktorka
--------------------
Pokud mají rodiče podezření, že se jejich potomek dostal k drogám, mohou se obrátit přímo na školy. Výchovní poradci jim poradí jak dál. Pomocnou ruku nabízejí K-centra či nízkoprahové kluby.

osoba
--------------------
Využívají služby našeho centra.
________________________________________________________________________

Dánská policie provedla další zátah v kodaňské Christianii
BBC - česká redakce | 18.3.2004 | 06:00 | pořad: Dobré ráno s BBC

Nejznámější oáza hippie v Evropě je zřejmě ohrožena. Dánská policie včera provedla další zátah v kodaňské Christianii, kterou jako opuštěná kasárna v sedmdesátých letech obsadila komuna mírových aktivistů a vyznavačů volné lásky. Ty si tady zbudovali osadu, ve které staví nové domy, vychovávají děti, pořádají koncerty, pěstují umělecká řemesla a lehké drogy, které tu někteří z téměř tisícovky anarchistických volnomyšlenkářů také prodávají. Také včerejší policejní akce měla zabránit obnově zakázaných a před časem zlikvidovaných stánků s hašišem. Už v úterý tu policie vzala do vazby sedm desítek lidí.
________________________________________________________________________

Belgická policie odhalila významnou výrobnu extáze
Zpravodajství ČTK | 18.3.2004 | 21:53 | rubrika: Právo a krimi - Evropa, ES, NATO | autor: CAS

BRUSEL 18. března (ČTK) - Belgická policie dnes odhalila na severovýchodě země významnou laboratoř na výrobu "diskotékové drogy" extáze. Úlovek lze označit za rekordní, protože množství surovin, které se podařilo na místě zabavit, by podle vyšetřovatelů stačilo na výrobu 75 až 100 milionů pilulí.

Při operaci, která se uskutečnila ve městě Maasmechelen v regionu Tongres na belgicko-nizozemských hranicích, zadrželi policisté tři Nizozemce a jednoho Němce. Věk pachatelů se pohyboval od 31 do 35 let.

Laboratoř byla zařízena na vysoké profesionální úrovni, výrobci využívali sedm lisovacích zařízení, která byla schopná vyprodukovat naráz několik tisíc pilulí. Suroviny na výrobu extáze, které byly na místě zajištěny, měly podle policistů hmotnost několik stovek kilogramů.

čas hej


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma