Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 17.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Násilí na školách je důsledkem celospolečenské krize
Haló noviny | 17.3.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 3 | autor: Robert KVACSKAI

Stoupající počty napadení, slovních i fyzických, žáků i učitelů na českých školách a konečně nedávný případ vraždy učitele nutí k zamyšlení, zda je takováto hladina agresivity běžným průvodním jevem společenského života nebo zda jde o příznaky jeho patologického stavu. Zarážející je fakt, že projevy agresivity a násilí či alespoň trestné činnosti na školách nejsou nikým přesně a centrálně evidovány a jsou prostě zahrnuty do statistik kriminality mládeže celkem.

Nicméně právě statistiky ministerstva vnitra ukazují, že nárůst kriminality mládeže je alarmující. Neúprosná čísla zdůrazňují jeden důležitý fakt: počet spáchaných trestných činů dětí (do 15 let) a mladistvých (15-18 let) se sbližuje, takže děti dohánějí mladistvé. U mladistvých došlo ke kulminaci kriminality v roce 1996 a později počet trestných činů spáchaných touto skupinou mládeže klesal a přibližoval se číslu dětské kriminality (ve srovnání s rokem 1996). Ovšem ve srovnání s rokem 1990 se kriminalita obou skupin mládeže po všech stránkách výrazně zvýšila (viz tabulka). Zejména vzrostla násilná kriminalita dětí ( o 340 % oproti roku 1990 ), v porovnání s násilnou trestnou činností populace od 15 do 18 let věku ( v z růst o 30,4 % oproti roku 1990 ). O to víc je nejasné, proč se nikdo nezabývá pravidelným přehledem abnormálního chování žáků na školách (zejména základních), když přece čísla jasně ukazují, že těžiště kriminality (která je již posledním stadiem abnormálního chování) si rovnoměrně rozdělují a zřejmě budou dále rozdělovat obě specifikované skupiny mládeže, totiž, že věk pachatelů trestné činnosti se bude postupně snižovat. Základním předpokladem řešení takového problému je mít přehled o kvalitě a kvantitě násilí na školách. Jenže ministerstvo školství (MŠMT) se podle vyjádření pracovníka odboru prevence patologických jevů Kusého evidencí a kategorizací násilí ve školách nezabývá. MŠMT v podstatě pouze reaguje na vzniklou situaci a vydává metodické pokyny například pro prevenci a řešení šikany na školách, či pro spolupráci škol s policií. Soustavným sledováním a evidováním vývoje kriminality na školách se však nezabývá.

ČŠI: na 85 % škol existuje sociálně patologické chování

Agresivita a násilí žáků spadá pod kompetence jiných orgánů: trestný čin eviduje ministerstvo vnitra, případy chování, které jsou abnormální, ale nepřekračují hranici zákona, řeší střediska výchovné péče a orgány sociálně právní ochrany, kam jsou odkazováni rodiče nezvladatelných žáků. Evidence projevů násilí, šikany, problematika drog, alkoholu, záškoláctví a pod. se tak drobí podle míry závažnosti a institucí, které se jimi zabývají. Obecný přehled vývoje chování žáků a studentů sleduje pouze příležitostně Česká školní inspekce (ČŠI) (inspekci sociálně patologického chování žáků provedla pouze dvakrát). Poslední zpráva o sledování a hodnocení účinnosti prevence sociálně patologických jevů ve školách (srpen 2003) přes svůj celkově nezadržitelný optimistický tón konstatuje, že v rozporu se zjištěným dodržováním Minimálního preventivního programu MŠMT se ve větší či menší míře sociálně patologické chování vyskytuje na 85 % inspektovaných škol. Nejčastěji (v polovině základních škol) šlo o záškoláctví, kouření, případy drobné, ale i závažné šikany. Dalšími projevy abnormálního chování žáků bylo pití alkoholu ( asi 25 % ZŠ ), agresivita, užití a distribuce drog a krádeže ( asi 17 % ZŠ ). Na středních školách dělají největší potíže neomluvené absence ( asi 80 % SŠ ), dále šikana, drogy ( asi 33 % SŠ ), kouření ( asi 25 % SŠ ), krádeže ( asi 17 % SŠ ), alkohol ( přibližně 10 % SŠ ). Tato čísla se podle ČŠI nijak neliší od čísel v první zprávě z dřívější doby. Při tomto přehledu je nutno vzít v potaz, že čísla vycházejí ze zjištěných a vyšetřovaných případů.

Co je příčinou žalostného stavu chování na základních a středních školách?

Pokud jde o příčiny, panuje mezi odborníky na danou problematiku vzácná shoda v tom, že základní příčinou vzrůstu kvality i kvantity sociálně patologického chování mládeže je celospolečenské klima. Rovněž panuje shoda v tom, co se tímto klimatem myslí. Je to souhrn hodnot, vzorů, způsobů či vzorců chování, dosahování prestiže a sociálně relevantních statusů, které společnost považuje v hierarchii cílů života za nejdůležitější a žádoucí. Například odborník MŠMT na problematiku mládeže Jiří Pilař říká: »Myslím si, že nemůžeme hovořit o tom, že by děti byly brutálnější než jejich rodiče. Je to klasický dopad vývoje v celé společnosti . « Také poslanec Milan Bičík (KSČM) má podobnou představu o příčinách: »Na jednu stranu se domnívám, že případ vraždy učitele, který k fenoménu násilí na školách obrátil pozornost, nemusí být signálem toho, že se to zítra stane znovu. K jednotlivým excesům dochází cyklicky jednou za čas v každé zemi. Ale co je hlavní - obecně tento případ poukázal na celkový stav na našich školách.« Bičík se domnívá, že v posledních patnácti letech se chování dětí, žáků výrazně mění. Děti jsou hrubší a ztrácejí schopnost soudržnosti v kolektivu. A obdobné názory bychom nalezli zřejmě u převážné většiny ostatních odborníků. Nelze však vinit pouze jednotlivé ministry školství či jejich povolané odborníky.

Kořeny jsou v liberalismu

S velkou mírou pravděpodobnosti je totiž možné tvrdit, že tento stav přímo koření v celé liberální představě dokonalého individua, které prosazuje pouze vlastní egocentrické cíle. Podle této teorie má však v důsledku toto jednání blahodárný vliv, neboť, abrakadabra, neviditelná ruka trhu, nabídky a poptávky, vše vyrovná podle potřeb všech jednotlivých aktérů směny, tedy nakonec ve prospěch celku. Důsledkem takového systému dokonalých individualistů je přirozeně nový žebříček hodnot, kde necitelnost, drzost, extrémní sebedůvěra, bezohlednost, agresivita, koncentrovaná síla jednotlivce zaujímají nejvyšší příčky. K tomu se pojí specifický druh masové kultury, kde převažuje názor, že nejúspěšnější = nejprodejnější. Tedy násilí, sex... Vinu tedy zdaleka nenese pouze resort školství, ale celá polistopadová vedoucí politická garnitura, která tento problém vědomě či nevědomě nechala zajít přes varovné hlasy tak daleko.

Televize ovlivňuje mládež

Zatímco v popisu současné situace se odborníci shodují, návody jak se dostat z krize předkládají různé. »Myslím si, že je zapotřebí začít se k dětem stavět trošku jinak. To znamená měnit například i pohled na žáka, který už nemůže být nadále jenom tím mladším a tím, kdo musí bezpodmínečně poslouchat. Je důležité diskutovat, vnímat jinak mladé lidi, než jsme je vnímali dříve, « říká k tomu Pilař. Podle něho mají žáci daleko větší rozhled, než měli dříve. Je zapotřebí je zaujmout. Pokud studenty kantor nezaujme, tak podle Pilaře bude dnes následovat to, že mu studenti dají jasně najevo, že ho neakceptují jako autoritu. Na druhou stranu Pilař zdůrazňuje, že pokud nebude existovat spolupráce a propojení mezi školou a volnočasovými aktivitami dětí a především jejich rodiči, tak bude možné jen těžko něco dlouhodobě efektivního dělat. Připomíná dále televizi, která podle něj silně ovlivňuje mládež a dodává, že i známý režisér Mencl byl pro zavedení cenzury v televizi Nova a v dalších médiích. Televize celkově by podle něj měly nést větší odpovědnost za své vysílání. Jako nejpodstatnější problém však chápe Pilař zmíněnou spolupráci s rodiči. » Rodiče by se měli zkrátka více věnovat svým dětem a ne se věnovat pouze práci. Své vlastní děti pak mají jako nutné zlo, které musí nutně obstarat jen z pohledu výživy a ošacení, « vysvětluje. MŠMT by pak mělo především poskytovat preventivní programy a programy volného času. Těmito požadavky se však kruh opět uzavírá, protože při tlaku společnosti na výkonnost jedince, především po ekonomicko-finanční stránce, je jasné, že tento životní styl se u většiny populace jen tak nezmění.

Východisko - celková změna společenského řádu

Naproti tomu Milan Bičík vidí způsob změny buďto v alespoň omezení nejhoršího, tj. pečlivé prevenci, zavedením instituce školního psychologa, s čímž se skutečně do budoucna počítá v návrhu zákona o pedagogických pracovnících, a opatření ke snížení negativního vlivu médií atd. Některá taková opatření (školní psycholog aj.) jsou ovšem závislá na finančním zabezpečení ze strany státu. Tím se dostáváme opět na oběžnou dráhu neřešitelného kruhu, ovšem z perspektivy možností zajistit v kapitalistické ekonomice dostatek financí na rozvojovou a investiční politiku státu. Druhým způsobem je podle Bičíka celková změna společenského řádu. Zde je potřeba hledat počátek kruhu, což je ovšem, zdá se, běh na dlouhou trať.
________________________________________________________________________

CO DĚLAT KDYŽ...
Ústecký deník | 17.3.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 16 | autor: (top)

... mám u svého dítěte podezření, že bere drogy?
Odpovídá: Mgr. Radka Kobližková, ředitelka K-centra V Ústí nad Labem
"Je třeba si říci, že současní uživatelé drog již dávno nejsou ti špinaví vlasatí bezdomovci, kteří žijí na okraji společnosti. Jsou to mladí lidé ve věku 14 až 20 let, studenti středních škol a učilišť. Jsou čistí a upravení. Mají touhu riskovat, zažít to, co dosud nazažili, objevit věci nepoznané. Většina osob experimentujících s drogami se závislými nestane. Ale existují ti, kteří neskončí ve fázi experimentu, stávají se z nich pravidelní konzumenti, problémoví uživatelé psychoaktivních látek. Začnou preferovat drogu před povinnostmi ve škole, před původními kamarády, straní se rodičů, jsou "divní" a podivně se chovají. Droga zaujímá v jejich životě první místo a začínají žít životem toxikomana. Jejich velkým přáním je, aby si rodiče ničeho nevšimli, proto se některým z nich daří svoji závislost utajit i po dobu několika let! Zážitek spojený s užitím drogy je o nevšedních pocitech a emocích, proto nelze dítěti užívání drog rozmluvit. Rodič má v ruce pouze argumenty o zdraví nakazíš se HIV, předávkuješ se.... Nemusí se přijít nikam poradit, může stále opakovat - víc hlídat, platit dluhy, vařit, prát, domlouvat, vyhrožovat .. až z toho bude člověk unavený a vyčerpaný. Naléháním na dítě, aby vyhledalo odbornou pomoc, dokud ono samo necítí potřebu pomoci, nepřinese velký efekt. Co může udělat rodič, který je konfrontován se skutečností, že má doma toxikomana? Je vhodné vyhledat specializované zařízení, jež se aktivně zabývá drogovou problematikou, které na něj bude mít dostatek času a dokáže nabídnout pomoc a podporu. Nemůže spoléhat na to, že jedna návštěva problém vyřeší. Tento boj je běh na dlouhou trať." Zítra: Co dělat, když se stanu svědkem trestného činu?
Dotazy můžete posílat na adresu redakce Klíšská 25, 400 01 Ústí nad Labem, nebo "ustecky.denik@denikybohemia.cz", heslo: CO DĚLAT.
________________________________________________________________________

Kauza rozsáhlého pašování drog končí, četly se závěrečné řeči
Zpravodajství ČTK | 16.3.2004 | 13:46 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 16. března (ČTK) - Kauza rozsáhlého pašování drog po celé Evropě se chýlí ke konci. Státní zástupce i obhájci obžalovaných dnes u pražského městského soudu přednesli závěrečné řeči a návrhy. Další dokazování senát zamítl. Předseda trestního senátu Petr Novák řekl, že rozsudek vyhlásí ve středu ráno.

Pěti mužům klade obžaloba za vinu, že v letech 2001 a 2002 organizovali mezi Nizozemskem, Švýcarskem, Německem a Českem obchod s desítkami kilogramů marihuany, kokainu a hašiše. Šestá obžalovaná podle státního zástupce trestnému činu napomáhala.

Policie gang dlouhodobě sledovala. Několik měsíců před zatčením odposlouchávala hovory mezi jeho členy, z nichž jeden je bývalý emigrant ze Švýcarska a další lékař. Na základě výpovědí svědků vyšetřovatelé zjistili, že jeden z obžalovaných drogy v Česku dál poskytoval svým známým, mezi kterými byl podle obžaloby i zpěvák Petr Muk.

Pro údajného šéfa skupiny Davida Šťastného dnes státní zástupce František Novák navrhl trest v horní polovině sazby, která za tento čin ukládá deset až patnáct let vězení. Ostatním obžalovaným mužům navrhl trest v polovině nebo v dolní části sazby. Tereza Bartoníčková by podle něj měla dostat podmínku za to, že telefonicky varovala jiného obviněného, aby uprchl.

Obhájci se při svých závěrečných řečech mezi sebou příliš nelišili. Podle nich neexistuje dostatek věrohodných důkazů, které by jejich klienty usvědčovaly. Například policejní odposlechy podle nich soud zkrátil a použil jen to, co se mu hodilo. I tak z nich není možné vyvozovat, že se obžalovaní bavili o drogách, tvrdili obhájci. Stejně nevěrohodný důkaz je podle nich stěžejní výpověď Němce Kurta Lehleho, který byl údajně spojkou v jednotlivých drogových transakcích. Pro své klienty proto navrhovali zproštění obžaloby.

Obhájkyně Bartoníčkové navíc upozornila, že žena byla v době páchání trestného činu pod vlivem alkoholu, nyní se podle ní léčí na psychiatrii. Podle advokátky nemohla být vzhledem ke svému psychickému stavu za svůj čin zodpovědná.

Jakub Hornek kar
________________________________________________________________________

Koaliční lídři a ministři budou ve čtvrtek jednat o drogách
Zpravodajství ČTK | 16.3.2004 | 16:20 | rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: ABZ

PRAHA 16. března (ČTK) - Předsedové a experti vládních stran i někteří ministři budou ve čtvrtek večer diskutovat o drogové problematice. Koaliční jednání iniciovali lidovci, kterým se současná politika státu vůči překupníkům i uživatelům drog zdá příliš liberální a žádají tvrdší represe.

Svoji nevoli k lidoveckých návrhům již vyjádřili unionisté, jejichž předseda Petr Mareš odpovídá v kabinetu za koordinaci protidrogových aktivit. Ale například místopředseda ČSSD a ministr vnitra Stanislav Gross se přísnějším postihům nebrání.

KDU-ČSL v únoru vyhlásila "válku drogám". Tvrdí, že společenská atmosféra v Česku je nakloněna užívání drog, jejichž prodej dotuje mezinárodní terorismus. Čtrnáct let liberálních postojů podle lidovců stačilo. "Drogy jsou vrahem našich dětí a bankéřem mezinárodního terorismu," prohlásil předseda strany Miroslav Kalousek.

Drogový expert lidovců Jiří Vacek dnes ČTK řekl, že čtvrteční schůzky se mají vedle předsedů všech tří vládních stran zúčastnit ještě ministři vnitra, zdravotnictví a financí a koaliční odborníci na tuto problematiku. Lidovci chtějí na jednání předložit koaličním partnerům své návrhy a vyslechnout jejich. "Domnívám se, že tato problematika jde napříč stranami," míní Vacek. Za pokrok považuje, že se začne o drogách na této úrovni vůbec diskutovat.

Lidovci chtějí změnit systém financování protidrogových aktivit. Navrhují nulovou toleranci k dealerům a překupníkům a hodlají přesně určit dávku, kterou by uživatelé návykových látek beztrestně mohli mít u sebe na veřejnosti. Inspiraci vidí v Itálii, kde je to 1,5 gramu marihuany nebo 0,185 miligramu heroinu.

Zvýšeny by podle KDU-ČSL měly být i tresty za prodávání drog mladistvým. Chtějí také, aby policie mohla kontrolovat užívání drog u řidičů za volantem i u žadatelů o řidičský a zbrojní průkaz.

Mareš i zástupci některých neziskových organizací ale tvrdí, že česká protidrogová politika v posledních letech zaznamenává úspěchy a že zvýšená represe může situaci jen zhoršit. "Během posledních dvou let zcela nesporně a podle všech statistik výrazně klesl počet uživatelů heroinu," uvedl nedávno Mareš.

Podle něj už v České republice existuje odpovídající legislativa umožňující tvrdě postihovat distributory a výrobce drog, a proto se má vláda více zaměřit na snižování zdravotních a sociálních rizik, a to i při užívání alkoholu a nikotinu. Vacek ale údaje, z nichž vychází Mareš, zpochybňuje. Považuje je za zkreslené a zavádějící.

Alice Blažková mal
________________________________________________________________________

Mladík je podezřelý z prodeje drog na středním učilišti
Zpravodajství ČTK | 16.3.2004 | 12:07 | rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj | autor: USM

LIBEREC 16. března (ČTK) - Kvůli prodeji drog na středním odborném učilišti na Liberecku zatkli policisté devatenáctiletého muže. "Některým jeho odběratelům ještě nebylo 18 let a mladíkovi hrozí dva roky až deset let vězení," řekla dnes ČTK mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Podezřelý patří mezi studenty učiliště a spolužáci si od něj kupovali kvalitní odrůdu marihuany, takzvaný skank, a hašiš. Za jeden gram skanku si účtoval 250 korun, za jeden gram hašiše 300 korun. "Kriminalisté dealera zatkli přímo ve škole. Vydal jim dva gramy skanku a 2000 korun. Získal je za drogy," uvedla Suchánková. S narkotiky mladík obchodoval od října 2003 a policisté stále ještě zjišťují, kolik jich prodal a od koho je získával.

Suchánková konstatovala, že obchod s drogami existuje i na jiných středních učilištích a školách v Liberci a policisté se chystají k dalším zásahům proti dealerům a jejich dodavatelům. Ojedinělé pokusy o prodej drog se objevují rovněž na základních školách, loni policisté vyšetřovali chlapce z Českého Dubu.

Krajský protidrogový koordinátor Karel Bubeník sice nepovažuje situaci s prodejem drog na středních školách a učilištích v Libereckém kraji za nebezpečnou, ale přehlížet ji podle něj nelze. "Pokud by školy problémy s drogami zatajovaly, mohly by přerůst do těžko zvládnutelných rozměrů," upozornil Bubeník.

V Libereckém kraji se podle něj studenti stejně jako v celé republice v poslední době odklánějí od pervitinu a dalších tvrdých drog a zkoušejí hlavně marihuanu. Někteří ji kouří v přestávkách mezi vyučováním. "Zatímco na středních školách se dealeři vyskytují, ve vyšších ročnících základních škol je prodej drog naprosto výjimečný. Žáci si marihuanu většinou dávají a kouří ji ze zvědavosti," podotkl Bubeník.

Liberečtí policisté letos odhalili a zatkli osm obchodníků s drogami. Šlo především o prodejce pervitinu. Posledního z nich kriminalisté dopadli před osmi dny.

Ve stotisícovém Liberci a okolí žije podle odhadů odborníků zhruba 1000 uživatelů drog. Z tvrdých drog je mezi nimi neoblíbenější pervitin. Podle Kateřiny Pšeničkové z libereckého Kontaktního centra pro lidi ohrožené drogou bere pervitin zhruba 85 procent narkomanů. Zbylí kupují především heroin nebo toluen.

Miloslav Lubas fcz
________________________________________________________________________

Spor o knihu Život Ježíše nekončí, zastupitelství má další podnět
Zpravodajství ČTK | 16.3.2004 | 09:25 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: HS

PRAHA 16. března (ČTK) - Spor o knihu Gerharda Haderera Život Ježíše, která podle některých věřících hrubě uráží Ježíše Krista, nekončí. Policie sice v únoru odložila trestní oznámení, které kvůli knize podal lidovecký poslanec Jiří Karas, ale patriarcha Církve československé husitské Jan Schwarz před týdnem požádal městské státní zastupitelství v Praze 6, aby posoudilo, zda vydáním a veřejným šířením knihy nebyl spáchán trestný čin hanobení přesvědčení. Schwarz o tom informoval ČTK.

V písemném podnětu, který poslal státnímu zastupitelství a jehož kopii poskytl ČTK, uvedl, že obsah knihy mimo jiné hanobí křesťanskou víru a křesťany. Podle Schwarze mohou zejména děti a mládež po přečtení knihy získat dojem, "že se v případě Ježíše jednalo pouze o komickou figurku, často jednající pod vlivem drogy".

Schwarz varoval před devalvováním autorit a uznávaných osobností a před tím, že příště může kdokoliv vydat další knihu pro děti například o Mistru Janu Husovi, Tomáši Garriguovi Masarykovi, Matce Tereze či bývalém prezidentu Václavu Havlovi "a vykreslit je v této publikaci jako přihlouplé narkomany".

Kniha vyvolala nesouhlas některých věřících hned poté, co ji vydalo nakladatelství Fragment. Jeho internetové stránky při její propagaci uvedly, že "na příběh Spasitele je patrně nutno pohlížet zcela novým způsobem" a že "nejnovější výzkumy totiž odhalily ohromující skutečnost: kadidlo obsahuje - stejně jako hašiš - účinnou látku THC".

Lidovecký poslanec Karas podal v lednu podnět proti Fragmentu, neboť kniha podle něj Ježíše Krista, symbol křesťanské víry, hrubým způsobem uráží. Fragment označil Karasův podnět za útok na svobodu projevu a nepochopitelný krok. Policie dospěla k závěru, že majitelé Fragmentu se nedopustili trestného činu.

Zveřejnění případu však mělo pozitivní vliv na prodejnost knihy. V únoru titul obsadil několikrát první místo v žebříčku nejprodávanějších knih zveřejňovaném Svazem českých knihkupců a nakladatelů. V polovině února byl vyprodán celý náklad. "Prodej knihy stoupl natolik, že 1. března 2004 byly dotištěny a do prodeje dány další tisíce kusů této knihy," sdělila ČTK Kateřina Obadalová z nakladatelství Fragment.

Jiří Hybš hrm kar
________________________________________________________________________

Mladík prodával učňům hašiš a marihuanu
Mladá fronta DNES | 17.3.2004 | rubrika: Kraj Liberecký | strana: 2 | autor: (ava)

Liberec - Marihuanu a hašiš nabízel libereckým učňům devatenáctiletý mladík. Kriminalisté ho zadrželi na jednom libereckém učilišti. Policejní komisař už ho obvinil z nedovolené výroby a držení omamných látek. Za to pachateli hrozí až desetiletý žalář.
"Mladík rovněž čelí obvinění z ohrožování výchovy mládeže, drogy totiž nabízel dívkám a chlapcům, jimž ještě nebylo osmnáct let," uvedla liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.
Podle Suchánkové prodával učeň lepší odrůdu marihuany, takzvaný skunk. To je vyšlechtěná rostlina, pěstovaná ve sklenících. Odběratelům také nabízel hašiš. "Za jeden gram skunku si účtoval dvě stě padesát korun, za hašiš chtěl o padesát korun víc," dodala mluvčí. "Kriminalisté u něj při osobní prohlídce našli dva gramy marihuany a dva tisíce korun, které získal právě z prodeje narkotik."
Mladý muž vydal kriminalistům vše dobrovolně. Zadržené drogy budou nyní zkoumat odborníci, aby určili jejich kvalitu. "Zatím nevíme přesně, kolik mladých lidí od něj narkotika odebíralo, to musíme nyní prošetřit," dodala mluvčí.
Mladík prodával drogy od října loňského roku, kriminalisté ho však zadrželi teprve nyní. Od začátku roku je to již osmý případ, kdy liberecká policie zadržela prodejce drog.
________________________________________________________________________

Kde vyrůstal hlavní podezřelý Džamál Zugam
Mladá fronta DNES | 17.3.2004 | rubrika: Ze světa | strana: 9 | autor: (ptp, AP)

Tanger - Džamál Zugam strávil své dětství na chudém předměstí marockého Tangeru, odkud dohlédl až ke břehům Španělska, které dodnes znamená pro mnoho Maročanů zemi zaslíbenou.
Zugam také moře směrem do Španělska několikrát překročil. Poprvé jako desetiletý chlapec. Naposledy vyrazil někdy před rokem. Španělské úřady jsou přesvědčeny, že předtím strávil dlouhé roky v kruzích radikálních islamistů.
Blízko domu s otřískanou a špinavou omítkou vysoko nad mořem, kde Zugam vyrůstal, si děti hrají s míčem.
tangerské kasbě, dělnickém předměstí, však málokdo tuší, že muž, který tu vyrůstal, je podezřelý z madridských útoků. "Zugamovi tu bydleli, ale je to už dlouho, co se odstěhovali," řekl místní obchodník Džazíd a ukazoval přitom na činžák s balkony, postavený ještě za koloniální éry.
V roce 1983 Zugamova matka odvezla Džamála a jeho staršího nevlastního bratra do Španělska. Za pár let si už oba mladí muži otevřeli v Madridu opravnu mobilních telefonů. V roce 2002 se k nim připojil Muhammad Bekalí, další rodák z Tangeru - i on je podezřelý ze spojení se čtvrtečními útoky. Všichni jsou nyní vyslýcháni.
Ve Španělsku žije kvůli lepší pracovní příležitosti na 400 000 Maročanů. Někteří riskují životy na loďkách,
když se pokoušejí dostat přes Gibraltarský průliv. Nejčastěji tam nacházejí práci na polích nebo na stavbách.
"Sny mladých lidí tu nejsou zrovna romantické," říká lékař Nuredín Núrí. "Jediné, co chtějí, je práce."
V severním Maroku je jednou z lukrativních (ilegálních) šancí na zbohatnutí prodej hašiše či jeho pašování do Evropy. Stráně zdejších hor také pokrývají nesčetná pole marihuany. Další možností je prodávání pašovaných cigaret ve dvou španělských enklávách na marockém pobřeží - v Melille a v Ceutě.
________________________________________________________________________

Policisté dopadli dealera marihuany z učiliště
Právo | 17.3.2004 | rubrika: Liberecký kraj | strana: 12 | autor: (sil)

LIBEREC - Dealera drog na středním odborném učilišti na Liberecku, 19letého mladíka, dopadla liberecká policie a kriminální komisař mu sdělil obvinění z trestných činů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů a ohrožování mravní výchovy mládeže.
Jak Právo informovala mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková, důvodem je skutečnost, že mladík nabízel marihuanu i osobám mladším 18 let. Podezřelý patří mezi studenty učiliště a spolužáci si od něj kupovali kvalitní odrůdu marihuany, tzv. skank, a hašiš.
"Za jeden gram marihuany si mladík účtoval 250 korun, za stejné množství hašiše pak o padesát korun více. Kriminalisté jej zadrželi ve škole, kdy u něho při prováděné osobní prohlídce nalezli dva gramy drogy a dva tisíce korun na hotovosti. Ty pocházely z prodaných drog," shrnula Suchánková.
________________________________________________________________________

Na Semilsku dealerský hmyz nepotkáte, tvrdí policista
Právo | 17.3.2004 | rubrika: Liberecký kraj | strana: 13 | autor: Vladislav Prouza

Okres Semily netrápí na rozdíl od řady dalších lokalit Česka výroba, viditelná distribuce a konzumace drog. "Feťáka ani dotěrný dealerský hmyz na ulici nepotkáte," tvrdí jeden z místních policistů.
Policií snadno kontrolovatelná přehledná oblast naštěstí pro drogové dealery představuje obchodně nepříliš zajímavé a navíc nebezpečné území.
"Semilsko doposud nikdy nemělo tzv. otevřenou drogovou scénu. Pokud se tady drogy vyskytly, tak se sem dostaly odjinud, hlavně z Liberecka. Přičítali jsme to skutečnosti, že jde o počtem obyvatel pro drogové dealery nevýnosnou aglomeraci," popisuje Semilsko zdejší bývalý drogový preventista Radim Pochop.
Poznatky o výstředním výskytu drog prozatím nemá ani semilská policie. S drogami měli co dělat policisté na Semilsku naposledy v polovině loňského roku, kdy během akce s krycím názvem Pila dopadli drogové dealery snažící se distribuovat pervitin účastníkům vesměs venkovských zábav.
"Některé další věci máme rozpracované. Mluvit o nich pochopitelně nemohu. Obecně však platí, že to tady z hlediska drog není zdaleka tak divoké jako jinde, když po akci Pila se situace navíc ještě více uklidnila," konstatoval drogový policejní specialista. "Roli určitě hrají i preventivní akce na školách, s nimiž jsme v pravidelném styku. Občas jsme měli pro jistotu nahlášený případ, že děti přinesly do školy cigarety. Skutečně výjimečně se však jednalo o marihuanu," podotkl.
Policisté doposud v okrese Semily neobjevili žádnou specializovanou drogovou laboratoř. "Pro drogu si jejich zdejší uživatelé jezdí do Liberce, Prahy a Trutnova. Heroin nebo jinou podobnou drogu jsme tady takřka nezaznamenali," přiblížil policista místa, odkud drogy na Semilsko proudí.
________________________________________________________________________

Lákal učně na kvalitní hašiš
Blesk | 17.3.2004 | rubrika: Čechy/Sever | strana: 4 | autor: (sž)

LIBEREC - Desátého drogového dealera dopadli od začátku roku liberečtí policisté. Muž (19) prodával marihuanu přímo ve školách. A studentům mladším osmnácti let. Své spotřebitele lákal na kvalitnější odrůdy trávy. "Nabízel tak zvaný skank a hašiš. Hlavně v odborných učilištích. Kriminalisté muže zadrželi ve škole a našli u něho dva gramy skanku a dva tisíce korun na hotovosti. Drogu vydal dobrovolně a poslali jsme ji na expertizu," uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Dodala, že dealer provozoval svou živnost od loňského října. "Skank je vyšlechtěná odrůda konopí. A hašiš hotová hnědá droga ze stejné rostliny," vysvětlil pracovník libereckého K-centra. "Policisté mladíka obvinili kromě nedovolené výroby omamných látek také z ohrožování výchovy mládeže. Hrozí mu sazba až do deseti let vězení," připojila mluvčí Suchánková.
________________________________________________________________________

To je škola! Drogy a šikana!
Blesk | 17.3.2004 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 6 | autor: Jaroslav Krčál

Lukáše (12) zmlátil spolužák kvůli marihuaně * Policie i škola jsou bezradní

PARDUBICE - Neuvěřitelné! Už tři měsíce vyšetřuje policie distribuci drog na jedné z pardubických základních škol. Stejnou dobu je pak zdejší školák Lukáš (12) vystaven šikaně. A teď ho dokonce starší spolužák Dan, který mu marihuanu měl poskytnout, surově zbil! A to jen proto, že Lukášova matka věc oznámila vedení školy a policistům.

"Kamarád mne vylákal ze třídy na chodbu. Když jsem uviděl toho deváťáka, chtěl jsem se schovat, ale on se na mne vrhl a začal mě mlátit. Mám to prý za to, že jsem ho udal," říká vyděšeně Lukáš s podlitinou na oku. Do školy se teď bojí. Po spolužačce mu totiž hrubián vzkázal, že "příště to odnese i druhé oko".
"Policie případ už tři měsíce vyšetřuje, ale pořád se nic neděje. Nebudu své dítě posílat do školy a bát se, jestli se vrátí zmlácený. Když to nyní tomu klukovi opět projde, příště to bude ještě horší," rozhorlila se včera Blanka Sedláková, maminka Lukáše.
Je rozhořčená a zároveň bezradná. Škola totiž neví, co s agresívním spolužákem udělat. "Jako ředitel mám svázané ruce. Nemůžu ho vyloučit ze školy. Už jsme to navrhovali vloni, ale jeho maminka nesouhlasila. A bez souhlasu rodičů to není možné. Samozřejmě se budeme ve škole snažit Lukáše ochránit, ale stoprocentně se to zaručit nedá," krčí rameny Jan Pavlík, ředitel školy v Polabinách III.
Vyšetřování policie podle něj zjistilo, že děti kouřily marihuanu mimo školu. "Případ lehkých drog na této škole je nyní u krajského státního zástupce, který si spis vyžádal. Jak rozhodne, to vám říct zatím nemohu," sdělil Blesku Milan Řehoř z policie v Pardubicích.

Lukáš dostal nejprve výhrůžnou SMS zprávu a poté ho spolužák zmlátil
________________________________________________________________________

Sex, drogy a rokenrol ovládly Strážov
Klatovský deník | 16.3.2004 | rubrika: Klatovsko | strana: 10 | autor: PAVEL MIŠKOVSKÝ

Strážov - S blížícím se jarem postupně narůstá počet tanečních zábav, na kterých se mohou především mladí lidé odreagovat. Už klasikou mezi bigbítovými kapelami je skupina Brutus, která po zimní pauze zavítala do Strážova. "Pivo teče proudem, co víc si přát," shodla se většina z mužské části návštěvníků. Dívky naopak dávají přednost tradiční `houbě` - cole s červeným vínem. "My jsme si přinesly svoji láhev, musíme šetřit," usmívá se malá skupinka asi patnáctiletých děvčat. Veřejným tajemstvím podobných akcí je také konzumace lehkých drog. Kouř z marihuany linoucí se nad anonymními hloučky postávajícími ve tmě vysvětluje úsměvy na tvářích. "Trávu nepovažuji za drogu. Dám si jen občas a člověk se alespoň dostane do nálady," prozradil nám jeden z tanečníků, který přiznává, že vzduch je plný také lásky a sexu. "Každopádně se tu dá skvěle odreagovat," říká dvojice, která ruku v ruce odchází z přeplněného sálu.

Taneční zábavy jsou magnetem pro mladé lidi. I když alkohol na nich teče proudem. Někteří přiznávají, že se výborně baví i bez promile v krvi.
________________________________________________________________________

Ve škole byl zadržen dealer marihuany
Liberecký den | 17.3.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (ad)

Liberec - Devatenáctiletý mladík prodával na Liberecku marihuanu také mladistvým. Drogy zprostředkovával od loňského října do současnosti.
Liberečtí kriminalisté si za dealerem přišli přímo do školy. Podle mluvčí liberecké policie Vlasty Suchánkové u něj při osobní prohlídce našli kromě drog také peníze, které inkasoval od klientů. "V libereckém okrese prodával kvalitnější odrůdu marihuany - skank a také hašiš. Za jeden gram skanku si účtoval dvě stě padesát korun, za stejné množství hašiše tři sta. Při prohlídce u mladíka policisté zadrželi dva gramy skanku a dva tisíce korun, které získal za prodej drog," uvedla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. Policisté drogy zaslali na odbornou expertizu.
"Odběrateli skanku a hašiše byly i osoby mladší osmnácti let. Mladík tak čelí obvinění z trestného činu ohrožování výchovy mládeže," sdělila mluvčí Suchánková. Policejní komisař dealera obvinil také z nedovolené výroby a držení omamných látek a jedů.
________________________________________________________________________

Odskočil si ze školy pro ,,trávu``
Pardubické noviny | 17.3.2004 | rubrika: Pardubicko | strana: 7 | autor: JAN ŠAFÁŘ

Obchod s drogami nemusí "kvést" jen ve velkém. Za marihuanu na jednu cigaretu zaplatil třináctiletý školák z Pardubicka padesát korun.
Lázně Bohdaneč Zcela náhodou odhalil městský policista obchod s drogou u místní základní školy. Prodej marihuany teď šetří policie.
Strážník, který šel ráno po službě domů, si v parku za radnicí všiml dvou mladíků.
Ti si něco předávali. Jakmile viděli strážníka, utekli. Jelikož byl mladší z chlapců oblečen jen v tričku a hned běžel ke škole, nebylo těžké jej přímo v budově "základky" zjistit.
Totožnost žáka je redakci známa, ale nový zákon o soudnictví ve věcech mládeže zakazuje zveřejnění jeho jména.

Za padesát korun koupil žák základní školy marihuanu. Vzhledem k jeho věku byl případ odložen. Devatenácti letému prodejci ale hrozí trestní postih. mnoho nevím," doslova uvedl místostarosta Král.

Ředitelka čeká na verdikt

Z nepříjemné události má špatné spaní i ředitelka zmíněné základní školy. "Mohu potvrdit pouze to, že policie nyní šetří, zda k případu došlo tak, jak se povídá. Spolupracujeme s policií a v podstatě čekáme, jak se věci vyvinou," řekla včera ředitelka školy Hana Šamánková. Problém drog považuje za celospolečenský jev. "I s tím musíme, bohužel, počítat," dodala ředitelka.
S největší pravděpodobností bude mladý muž, který drogu prodával, odsouzen. Naopak třináctiletý školák je k trestnímu stíhání věkově nezpůsobilý.
Přestože se koupí dopustil přestupku, byl jeho případ odložen. Podle strážníků bylo zřejmé již od prvopočátku, že jde o drogy. Devatenáctiletý "prodejce" totiž není strážcům zákona neznámý. V minulosti měl už obdobné problémy. "Školák nejprve zapíral, ale poté přiznal, že v parku koupil za padesát korun usušenou marihuanu, asi tak na jednu cigaretu," řekl jeden ze strážníků. O případu byla informována Policie ČR.

Policisté tradičně mlží

"Tento konkrétní případ nemohu ani potvrdit ani vyvrátit," odpověděla včera vyhýbavou frází mluvčí pardubické policie Dana Dolanová. Z dobře informovaných zdrojů se nám ale podařilo zjistit, že bohdanečská událost se skutečně šetří. Na expertízu byla odeslána zbavená "tráva". Odborníci nyní mají prozkoumat, zda jde opravdu o marihuanu. Nicméně mladík "trávu" jako marihuanu prodával a školák ji jako takovou kupoval. "I kdyby to byl třeba čaj, skutková podstata trestného činu byla naplněna," řekl nám pardubický policista.
K choulostivému problému na místní škole se nechtěl příliš vyjadřovat ani Ladislav Král, zástupce starostky Lázní Bohdanče. "Musím se přiznat, že k celé věci bohužel nemám co říci, protože o ní skutečně
________________________________________________________________________

Odmítají pochod za konopí
Večerník Praha | 17.3.2004 | rubrika: Praha | strana: 4 | autor: (mw)

Holešovice - Městská část Praha 7 nesouhlasí s happeningem Million Marijuana March - Praha 2004 dne 1. května na Letenské pláni. Pořádá jej Občanské sdružení za legální konopí. Podle organizátorů je cílem happeningu občansky podpořit legislativní rozdělení drog do několika kategorií a poukázat na různá legislativní pojetí v evropských státech.
"Happening je aktivita, která není shodná ani s Programovým prohlášením Rady MČ Praha 7, ani s Národní strategií protidrogové politiky, ani se Strategií protidrogové politiky hl. m. Prahy, "uvádí protidrogová koordinátorka MČ Praha 7 Radka Bartošová. Během loňského ročníku se po Letné potulovaly stovky lidí pod vlivem alkoholu, dodává.
Stanovisko není rozhodující. Nahlašovací povinnost organizátoři včas splnili, Letenská pláň je navíc majetkem města. Radnice požádá o zvýšení policejních hlídek dohlížejících na průběh akce.
________________________________________________________________________

Žák učiliště prodával drogy
Impuls | 16.3.2004 | 13:00 | pořad: Zprávy

Josef SANITRÁK, moderátor
--------------------
Na Liberecku policisté zatkli devatenáctiletého muže kvůli prodeji drog na středním odborném učilišti. Podezřelý patří mezi studenty učiliště a spolužáci si od něj kupovali marihuanu a hašiš. Některým odběratelů ještě nebylo osmnáct let. Kriminalisté dealera zatkli přímo ve škole a nyní mu hrozí až deset roků vězení. S narkotiky obchodoval od října 2003 a policisté zjišťují, kolik jich prodal a od koho je získával.
________________________________________________________________________

Svoboda v jednání
Moderní vyučování | 26.2.2004 | rubrika: Známého se nebojíme | strana: 19 | autor: Jiří Heller,Jana Petráková

O drogách a všem, co s nimi souvisí

Požadavek svobody myšlení, jednání, naplnění života ve svobodném rozhodování je každodenním centrem pozornosti člověka. Vedle pocitu svobody však také narůstá stav závislosti na technice, potřebách výkonu a rekreace. V lidském životním stylu si našly své místo i návykové látky a především jejich paleta v nabídce. Návykové látky jsou také v lidském povědomí fenoménem dospělosti a objektem pro vyrovnání se s rizikem a prokázání své pevné vůle řídit svůj život.
Především dospívající mládež naší populace požaduje naplnění svého přesvědčení o svobodném rozhodování, často k průkazu vybírají konzumaci alkoholu či jiné návykové látky a stále častěji obojí. Na druhé straně vycházíme z přesvědčení, že člověk závislý na drogách není svobodný ve svém rozhodování, ani sociálním chování. Tento rozpor vnímá velká část osob, které mají postupně problémy okolo rozvoje závislosti, později i závislosti. Zkušenost s konzumací alkoholu a s kouřením cigaret má na konci školní docházky více než polovina dětí. Procento žáků se zkušeností s drogou se k nim povážlivě přibližuje. Alkohol si dítě ochutná nejčastěji doma v rodině, svoji první drogu dostane od vrstevníka nebo prodejce. Důvodem k přijetí návykové látky je v těchto případech potřeba dokázat si, že já dokáži riziko návyku zdolat, a touha ponechat si možnost svobody rozhodování i konání. Výzva alkoholu je v současné době již poněkud "fádní", stejně jako názory rodičů. Nealkoholové drogy jsou zakázané a hlavně razantní potřeba ovládnout je se stává stále významnější.
Významný způsob konzumace drog se soustřeďuje na tzv. rekreační užívání především povzbuzujících látek, a to je obdobná situace jako u alkoholu. K propojení konzumace alkoholu a ostatních drog dochází především v nočních zábavních podnicích. Konzumace drog se stala stejně jako konzumace alkoholu životním stylem se svými rituály a vazbami na společenské události. Proto se na mladou populaci vyvíjí tlak ve formě reklamy a působení na image, které se nosí. Vliv hudebního a zábavního průmyslu, výrobního průmyslu a propojení marketingových technik se zřetězuje, například: tanec - droga - obuv - oděv - úprava vlasů - mobilní telefon. Je to velmi silný tlak, pokud však budeme tento mechanizmus ignorovat a nikoli respektovat, nemůžeme najít cestu k jeho ovlivnění. Proto mají relativně vysoký účinek vrstevnické preventivní programy v nastartování odmítavého postoje k drogám.
Podržet si svobodu ve svém jednání, nebo alespoň v myšlení, je pro mladého člověka velmi těžkým oříškem a je k tomu bezpodmínečně nutná pevná osobnostní struktura a sebejistota. Dospívající potřebuje ke své orientaci stále více informací. Témat, ke kterým musí zaujmout svůj postoj, je okolo něho stále více a zaujímat postoj k nim musí stále dříve. Kvalitu osobnostní struktury nemůže zajistit osamoceně rodina nebo škola ani společnost v mikrosvětě nebo makrosvětě. Jen pevně platící hodnoty ve všech sférách mohou vyvíjejícím se dětem pomoci dosáhnout pro ně prospěšného náhledu. Bohužel okolo dospívajících se nedostávají osobnosti, které by je dokázaly provázet a oslovovaly je jako sobě rovné. Víme, že je to velmi obtížné a daleko snadněji se s člověkem jedná na podkladě pravidel nebo na vertikální hierarchii.
Uživatele drog můžeme rozdělit do dvou skupin. Jednu tvoří jedinci, kterým droga pomáhá ke zvládání všech nároků a případně i ke změnám v náladách, či prosazení se. O této skupině si něco řekneme v dalších příspěvcích. Dnes se budeme věnovat druhé skupině, pro kterou je droga životní styl a společensko rekreační prostředek k setkání a uvolnění. Toto je skupina, která především naplňuje statistiky konzumentů, která vytváří obraz nebezpečného konzumu drog a povětšinou i hrůzu rodičů a odpor pedagogů. Z této skupiny se však naprostá většina postupně dostane k vlastnímu postoji a reálnému zacházení s návykovou látkou. Je zde možno se odvolat na obdobnou situaci u alkoholu, kterou si prošla i alkoholová generace rodičů a pedagogů. Konzumace alkoholu u dospívajících přináší starost rodičům, ne však hrůzu jako ostatní drogy. Je nezbytné se svými adolescenty o této problematice hovořit, sdělovat své obavy a názory, konfrontovat své názory s dospívajícím, sdělovat mu své zkušenosti k nezávazné dispozici. Tyto řádky však nemají vésti k popření faktu nelegálnosti drog kromě alkoholu a cigaret. Riziko konfliktu se zákonem musí být součástí podstupování rizika zacházení s drogou a argumentace o nejapnosti zákona je signálem jen pro omezenou možnost přijmout zodpovědnost za své jednání
Jak vypadá životní styl s drogou? Jako hlavní způsob konzumace můžeme označit rekreační užívání - podobně jako u alkoholu. Je zpravidla součástí konzumního životního stylu a je časově omezeno na určitý vývojový stupeň adolescenta před příchodem povinností v zajištění vlastního života. Jen malá část v tomto životě zůstává. Pro mladé uživatele je v současnosti velkým nebezpečím z hlediska setrvání u konzumu drog taneční droga extáze, která sebou nese značná zdravotní rizika a je zaváděcí drogou ke kokainu. Vstupní drogou jsou jednoznačně marihuana a hašiš. U těchto dvou drog je převažující experimentální užívání. V současné době je mladým lidem k dispozici řada informačních materiálů s pravidly pro bezpečné užívání tanečních a rekreačních drog. S rozsahem poskytovaných informací se zvyšuje i možnost zachování svobody v jednání i myšlení.
V dalších příspěvcích se budeme zabývat problematikou užívání drog s cílem odstranit psychické obtíže a nezdary a seznámíme se s možnostmi pomoci a s organizacemi, které pomoc nabízejí.

Autor je z Oddělení pro léčbu závislostí VFN Praha 2
Autorka je ze Zařízení následné péče pro závislé ženy, Kladno
________________________________________________________________________

Drogoví experti za mřížemi
Moravskoslezský deník | 17.3.2004 | rubrika: Ostrava | strana: 9 | autor: (per)

Ostrava * Několik hodin strávila v ostravské vazební věznici desítka městských zastupitelů zabývající se drogovou problematikou.
Za mříže je však nepřivedlo porušení zákona, ale pravidelné jednání protidrogové komise. V ní zasedají také představitelé policie, hasičů, celníků, vězeňské služby a dalších institucí. "Místo setkání nebylo vybráno náhodně. Jednotlivé složky se v organizování střídají, tentokrát jsme byli na řadě my," uvedla mluvčí vazební věznice Marcela Balušková s tím, že zdejší káznice věnuje protidrogové výchově velkou pozornost.
"Již šestým rokem u nás působí Poradna drogové prevence. V současné době máme v evidenci dvaadevadesát osob, které jsou drogově závislé, nebo některou z psychotropních látek dlouhodobě užívaly. Ta škála je opravdu pestrá, od marihuany přes pervitin až po heroin," uvedla Balušková.
Členové protidrogové komise navštívili také nedávno otevřenou keramickou dílnu, na jejíž vybavení věznice v loňském roce získala osmdesátitisícový grant z ostravského magistrátu. Také letos obdržela dvacetitisícovou dotaci, a to na financování projektu Poznáváme město, ve kterém žijeme. Trestanci, kteří za vzorné chování dostanou vycházku, se mohou v doprovodu příslušníků vězeňské služby blíže seznámit s Ostravou. "Vycházky jsou zaměřeny na intelektuální, citový i tělesný rozvoj. Získané poznatky určitě využijí po svém propuštění na svobodu," doplnila Balušková.
________________________________________________________________________

Policie zadržela trojici podezřelou z výroby a prodeje pervitinu
Zpravodajství ČTK | 16.3.2004 | 14:42 | rubrika: Právo a krimi - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JHR

PRAHA 16. března (ČTK) - Policie před několika dny dopadla dva muže a ženu, kteří jsou podezřelí z výroby a prodeje pervitinu. Drogy vyráběli nejprve v Praze, potom se přesunuli na Mladoboleslavsko, informoval dnes ČTK mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Podle něj se prodejem drog skupina obohatila o téměř 1,5 milionu korun. Policisté při domovní prohlídce našli 250 gramů pervitinu a střelnou zbraň se zásobníkem a náboji.

Komisař již trojici obvinil z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a navrhl vazbu. Nyní jim hrozí až deset let vězení.

pokr. jhr kar

Kriminalisté skupinu sledovali déle než rok, dosud se jim podařilo prokázat 56 případů prodeje drogy stálým odběratelům i náhodným zájemcům, které obvinění údajně kontaktovali prostřednictvím mobilních telefonů.

"Dá se říci, že organizovaná skupina svou distribucí pokryla významnou část hlavního města a jeho přilehlého okolí," uvedl Bernášek.

Pervitin patří mezi nejoblíbenější tvrdé drogy. Naposledy jej policie našla počátkem března u tří skupin výrobců a dealerů na Přerovsku během rozsáhlé akce, která začala loni v listopadu. Policisté zadrželi šest lidí a zajistili u nich 50 dávek tvrdé drogy.

Pervitin, který se podle expertů v Česku pokoutně vyrábí většinou na export, je vyhledávanou drogou například v Německu. Gram pašované drogy tam bylo na konci 90. let možné koupit za 600 až 1600 korun.

Jakub Hornek kar
________________________________________________________________________

EXPRES
Blesk | 17.3.2004 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 3

Vařili pervitin

DUBŇANY (op) - Za nedovolenou výrobu drog stíhají policisté dva mladíky (21 a 29) z Hodonínska. V lese u Dubňan vyráběli pervitin. Při vaření drogy je chytili strážníci a policie. Zabavili jim i náčiní a chemikálie.
________________________________________________________________________

Julia Roberts měla kokain v protéze!
Blesk | 17.3.2004 | rubrika: Poslední strana | strana: 24 | autor: (INT, coe)

Stařenka (96) na vozíku byla obžalována z prodávání drog

KINGS MOUNTAIN - Velmi podivný případ. Stařičká Američanka (96), dlouhodobě upoutaná na invalidním vozíku kvůli umělé noze - a prodává drogy?! A koruna kuriózní kauzy? Ta žena se jmenuje Julia Roberts!

Černošská babička, která samozřejmě nemá se známou herečkou nic společného, ale všechna obvinění odmítá. Nemá prý tušení, jak se k ní kokain, který u ní našli ve vozíku, dostal. Neví, že by se v jejím domě prodával. A přesto to u ní doma nebyla první policejní prohlídka. Okolí jejího domu je totiž vyhlášenou drogovou lokalitou. Navíc u ní při poslední kontrole vyšetřovatelé zjistili, že si nacpala drogy do nožní protézy. Přestože podezřelá stařena naivně odmítá jakékoli nařčení, výmluvy jí nepomohly - skončila ve vězení.
Syn Harold Roberts (61), který u své matky bydlí celý svůj život a je rovněž ve věku, v němž se už sluší spíše odpočívat, je obžalován z distribuce kokainu také. A není zřejmě zdaleka poslední, kdo z povedené rodiny skončí za mřížemi. Také další syn nejstarší dealerky drog na světě James (58), jenž bydlí poblíž, měl s kokainem co do činění.
»Podnikání« povedené rodinky skončilo ale velmi rychle. Než se »zkažení« staříci stačili rozkoukat, už za nimi zapadl zámek vězení. "Vysoký věk člověka ještě nezaručuje, že nebude páchat zločiny," říká náčelník místní policie Bobby Steen. "Navíc i celé sousedství je pověstné tím, že tady seženete, co budete chtít. Tihle staří si prostě zařídili výnosnou živnost," říká kapitán.

Julia Roberts se nepřestává divit. "U mě v domě že se prodávaly drogy?"


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma