Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 15.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Drogy ustupují, vede alkohol
Mladá fronta DNES | 15.3.2004 | rubrika: Z domova | strana: 5 | autor: LENKA PETRÁŠOVÁ, JOSEF KOPECKÝ

Studenti v průzkumu MF DNES tvrdí, že drogy vzali, protože se to nesmí

Trestání na mladé lidi neplatí. I když je prodej cigaret a alkoholu dětem do osmnácti let zakázán, kouří každý druhý a pijí skoro všichni. S lehkými drogami je to stejné.

Praha - Jen čtyři studenti ze sta neholdují alkoholu. Každý druhý šestnáctiletý už navíc rozšířil řady lidí závislých na nikotinu. Stejný počet studentů dobře ví, jak chutná marihuana či hašiš.
Oproti lehkým jsou tvrdé drogy na ústupu. Z celorepublikového průzkumu MF DNES, v němž odpovídalo 920 patnácti- a šestnáctiletých gymnazistů vyplynulo, že je někdy v životě zkusilo čtyři a půl procenta dotázaných, pravidelně je bere necelé procento dotázaných. Zatímco před pěti lety přiznalo užití heroinu skoro pět procent dospívajících, nyní jich je desetkrát méně.
"Dlouhodobá osvěta ve školách i v médiích slaví úspěch. Oni už vědí, kam to vede, když si začnou píchat drogy, už se většinou i setkali s někým, kdo do toho spadl, a tomu se chtějí vyhnout," míní psycholožka Václava Masáková, která má se závislými dětmi zkušenosti.
"Horší je, že nechápou, že alkohol je taky tvrdá droga, i když legální," dodává.

Zákaz mladé spíš naláká

Postoj studentů je čitelný: se zákazy si hlavu nelámou. Marihuanu jich, jak v průzkumu uvedli, tolik okusilo právě proto, že se to nesmí, nebo ze zvědavosti. A lidoveckému předsedovi Miroslavu Kalouskovi, který chce o víkendu přemluvit ostatní lídry koaličních stran, aby se v boji s drogami přitvrdilo, gymnazisté vzkazují: Přestaňte trestat uživatele měkkých drog.
Celkem tři čtvrtiny dotázaných studentů by drogy rozdělily na tvrdé
a měkké podle škodlivosti. Za prodej těch nebezpečnějších by podle nich měly hrozit tvrdé tresty jako nyní. Prodej a kouření marihuany a hašiše by se naopak trestat neměly. "Je rozdíl, když má u sebe kluk pár cigaret marihuany, aby si je vykouřil, nebo jestli má u sebe nějaký dealer kilo heroinu," řekl student druhého ročníku pražského gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského.
Další studentka téhož gymnázia spolužáka doplnila: "Málokdo z mých vrstevníků marihuanu nezkusil. A nikdo na ní nezůstal závislý."

Lidovci chtějí přitvrdit

Jenže koaliční politici nejspíš mladým lidem nevyhoví. Lidovci volají po tvrdší represi. A část sociálních demokratů jim přizvukuje. "Dekriminalizace měkkých drog by byla porušením našich mezinárodních závazků," řekl ministr vnitra Stanislav Gross.
Vláda už sice dvakrát schválila dokumenty, kde souhlasí s rozdělením drog na tvrdé a měkké - jednou v roce 2001 a podruhé letos v únoru. Háček tkví v tom, že jedinou vládní stranou, která změnu přístupu prosazuje, je Unie svobody. A zároveň jako jediná apeluje, aby stát konečně začal něco dělat proti tomu, že čím dál víc dětí pravidelně pije alkohol a kouří.

Studenti a návykové látky
Alkohol
* pije jednou až dvakrát měsíčně 36%
* pije jednou týdně 39%
* pije častěji něž jednou týdně 16%
* nevyjádřilo se 5%
* nepije nikdy 4%

Cigarety
* nekouří 53%
* kouří jednou až dvakrát měsíčně 20%
* jednou týdně 7%
* častěji než jednou týdně 20%

Marihuana
* nikdy nezkusilo 48,7%
* kouří vyjimečně 26,7%
* kouří jednou až dvakrát měsíčně 19,7%
* v průměru jednou týdně 2,6%
* částečně než jednou týdně 2,3%

Tvrdé drogy
* vyzkoušelo 4,5%
* nikdy nevyzkoušelo 95,5%

Mají tresty za držení drog záviset na jejich škodlivosti?
* ano 70%
* ne 20%

Poznámka: odpovídalo 920 lidí ve věku 15-16 let)
Zdroj: anketa MF DNES
________________________________________________________________________

NOVÁ STRÁNKA V HISTORII KONOPÍ
100+1 zahraniční zajímavost | 15.3.2004 | rubrika: Svět a lidé | strana: 16 | autor: FOCUS, Londýn

Britové obrátili list. Letos 29. ledna bylo konopí ve Velké Británii přeřazeno do kategorie nejméně nebezpečných drog. Ze třídy B, kam patří například extáze, LSD či kokain, bylo dáno do třídy C, kde spolu s ním jsou například anabolické steroidy či uklidňující prostředky.

Neznamená to, že marihuana či hašiš, které se z konopí vyrábějí, se mohou nyní ve Velké Británii volně užívat. Obchodování s nimi, jejich konzumace a dokonce i domácí pěstování konopí jsou i nadále trestné. Přesto má toto přeřazení velký význam. Je naděje, že možná už letos bude možné na lékařský předpis získat léky vyrobené z konopí, například k léčení roztroušené sklerózy. Tím, že se konopí dostalo do kategorie C, britské úřady připustily, že jeho škodlivost je menší než ostatních drog.
Podle nejnovějších výzkumů je Velká Británie jednou z mála evropských zemí, kde klesá počet kuřáků a také alkoholiků. Množí se úvahy o tom, že tyto nebezpečné návykové drogy - nikotin
a alkohol by v budoucnu mohly být nahrazeny méně škodlivými produkty konopí.

BOTANICKÉ ÚDAJE

Konopí je jednolistá kulturní rostlina, která patří do čeledi Cannabinaceae tedy konopovitých.
Existují tři druhy konopí - konopí seté (Cannabis sativa), konopí indické (Cannabis indica)a konopí plevelné neboli rumištní (Cannabis ruderalis). Tyto tři druhy se od sebe liší vzrůstem, vlastnostmi nažek i využitím.
V mírném pásu se pěstuje konopí seté. To poskytuje až dva metry dlouhá stonková vlákna a olejnatá semena, která se používají jako krmivo pro ptáky, k výrobě mýdla a podobně. Krátká vlákna se používají jako těsnicí koudel.
Psychotropní látky obsahuje konopí indické. Jak už název napovídá, byla tato odrůda vypěstována v Indii, pravděpodobně na západních svazích Himálaje. Dnes se toto konopí pěstuje v Indii, v Egyptě, v Íránu, v Afghánistánu, v Pákistánu, Indonésii, v zemích Střední Asie, ve východní Africe, ale také v Mexiku, USA a v řadě zemí Jižní Ameriky. Hodí se pouze pro výrobu hašiše a marihuany. Pro výrobu vláken je bezcenné. Naopak konopí seté pěstované v teplých oblastech má podobné omamné účinky jako konopí indické, ale podstatně slabší. Divoce rostoucí konopí rumištní se nevyužívá.

DVĚ FORMY

Droga z konopí indického má dvě základní formy - marihuanu a hašiš. Obě obsahují psychotropní látku THC (tetrahydrocannabinol), ale v rozdílném množství.
Nejnovější výzkumy dokazují, že složka THC má v lidském mozku vlastní receptor. Navozuje stav euforie, který trvá několik desítek minut až několik hodin.

MARIHUANA

Získává se z usušených a nadrcených částí rostlin především z okvětních lístků a květů a na pohled připomíná tabák. Obsah účinných látek v marihuaně obvykle nepřesahuje osm až deset procent. Kouří se buď samostatně, nebo spolu s tabákem v dýmce nebo cigaretách - jde o tzv. jointy. Někdy se přidává do jídla, třeba do cukrovinek, zavařenin nebo se užívá jako čaj.
Účinky marihuany se liší případ od případu, dokonce i podle okolností. Marihuana výrazně zostřuje smysly, zejména chuť a sluch. Vnímání bývá ostřejší, mnohonásobně se zvyšuje představivost, dostavuje se pocit úlevy, relaxace, případně euforie. Fyzicky se působení THC může projevit rozšířenými zornicemi, oči jsou zarudlé, puls se zrychluje. Někteří lidé jsou podstatně hovornější, jiní se naopak stáhnou do sebe. Vyšší dávky konopí mohou vyvolat halucinace, stres, paniku či paranoiu. Na rozdíl od alkoholu ani vyšší dávka konopí neblokuje řeč a nepoškozuje játra. Zpomaluje ale pohybové reakce a snižuje koordinační pohybovou schopnost. Bylo zjištěno, že na řadě automobilových nehod se v Británii podílí právě marihuana. Na rozdíl od alkoholu je ale obtížné jednoduchým testem ji v organismu odhalit. Konopí vyvolává psychickou závislost podobně jako cigarety, ale nikoli fyzickou. Při vysazení nedochází k abstinenčním příznakům. Zda je konopí branou k tvrdým drogám, zatím nebylo ani prokázáno, ani vyvráceno.

HAŠIŠ

Je to nevalně páchnoucí pryskyřice. Zpracovaný do kostek má žlutohnědou, hnědou až černou barvu, marocký hašiš je bílý. Za čerstva je pružný, později tuhne a drolí se. Účinné látky stejně jako u marihuany jsou cannabinoly, především THC. Hašiš jich obsahuje až 40 procent, a proto působí pětkrát až osmkrát silněji než marihuana. Nejčastěji se kouří. Nadrobí se do cigaretového tabáku a ubalí se joint nebo se k jeho kouření používá vodní dýmka. Přidá-li se do potravin, třeba do jogurtu, účinek je pomalejší a delší. V Orientu byly oblíbené cukrovinky plněné hašišem. S alkoholem se účinky hašiše znásobují. Podobně hašiš umocňuje i hypnotika, sedativa či povzbudivé látky.
Na počátku 70. let se v USA začal objevovat tzv. hašišový olej, který vzniká destilací listů konopí. Obsah THC je kolem 20 procent.

HISTORIE

Archeologické nálezy potvrzují, že už staří Číňané znali a pěstovali konopí seté především pro průmyslové účely. Z jeho vláken vyráběli nejdříve textil. Konopí se našlo například v čínských hrobkách starých 8000 let. To vedlo k domněnkám, že konopí může pocházet z Číny místo z Indie či Střední Asie, jak se původně předpokládalo. Ve třetím století př. n. l. za dynastie Han začali Číňané vyrábět z konopí papír, který byl kvalitnější než používaný papír z hedvábných vláken. Levný konopný papír umožnil v Číně rozvoj knihtisku. První kniha na konopném papíře tam byla vytištěna už v roce 770.
První zmínky o využití konopí k léčebným účelům v Číně jsou z osmého století př. n. l. Konopí se užívalo k léčení malárie, revmatických bolestí a víno s konopnou pryskyřicí jako anestetikum při operacích. Z pátého století př. n. l. existují záznamy taoistického kněze o tom, že čínští věštci používali konopí a žen-šen k putování časem a předvídání budoucnosti.
V Mezopotámii znali konopí patrně už v osmém tisíciletí př. n. l. Asyřané ho zhruba od prvního tisíciletí př. n. l. používali jako kadidlo.
V Indii se užívalo konopí především pro jeho psychotropní účinky. Zmiňují se o něm védy, podle nichž posvátná tráva bhang (tekutý extrakt z listů a lodyh konopí) dovoluje člověku vstupovat do kontaktu přímo s bohem Šivou. Bhang se používal při náboženských obřadech, k povzbuzení před bitvami i k léčení chorob. Indové věřili, že konopí oživuje mysl, zbystřuje úsudek, snižuje horečky, léčí nespavost a úplavici.
O konopí se hovoří i v arabských Pohádkách tisíce a jedné noci. Užíval ho údajně i Buddha v letech, která předcházela jeho osvícení.
Ve starověkém Egyptě znali konopí už ve třetím tisíciletí př. n. l. V té době se z něj vyráběla především lana. Později se i tam konopí využívalo k lékařským účelům, především k léčení očních zánětů.
Řecký historik a spisovatel Herodotos popsal v pátém století př. n. l. lázně kočovných Skythů, kteří pronikali do Evropy z kavkazských hor. Podle něj zatloukli Skythové do země tři tyče, neprodyšně je zakryli vlněnými houněmi, uvnitř vyhloubili díru a do ní vložili rozpálené kameny. Na ně vhodili několik konopných semen a vdechovali jejich dým. Tento popis doložili archeologické nálezy ze čtyřicátých let minulého století. Ve Střední Asii se našly skytské hroby vybavené trojnožkami, pánvemi na žhavé uhlíky a dřevěné uhlí se zbytky konopných semen.

EVROPA A KONOPÍ

Staří Řekové a Římané prokazatelně psychotropní účinky konopí znali. Řekové si ho občas přidávali do vína spolu s myrhou a údajně si tak navozovali jasnovidné stavy. Římané ho používali k rozveselení.
Ve středověku se v Evropě konopí používalo pouze k výrobě lan a plachtoví. Používání hašiše poprvé popsal Marco Polo ve svém cestopise Milion. Na cestách do východní Asie se roku 1271 údajně setkal se sektou assassinů (od slova hašašin - požívač hašiše).
Jako zdroj psychotropních látek objevili Evropané konopí až v době Napoleonova tažení do Egypta, tedy v roce 1798. V arabské zemi, kde bylo požívání alkoholu zakázáno, si vojáci tak oblíbili hašiš, že ho Napoleon musel zakázat. Z Egypta byla droga samozřejmě dovezena do Francie, kde byla roku 1803 uveřejněna i její chemická analýza.
Ve čtyřicátých letech devatenáctého století založil francouzský básník Théophile Gautier v Paříži Klub příznivců hašiše (le club des haschischins), jehož členy byli pařížští umělci, spisovatelé a básníci. Patřili tam například i prokletí básníci Charles Baudelaire a Arthur Rimbaud.
Konopí jako lék hojně užívali i britští viktoriánští lékaři, konkrétně i osobní lékař královny Viktorie J. Russel Reynolds, který jej ordinoval své vznešené pacientce proti bolestem. Prohlásil, že "indické konopí, když je čisté a užívá se opatrně, je jedním z nejcennějších léků, které máme". V té době se konopí používalo proti nespavosti, proti bolestem zubů, pro zmírnění křečí a křečovitých bolestí a pro ulehčení při astmatických záchvatech.

VÝVOJ V BRITÁNII

V roce 1928 bylo ve Velké Británii užívání konopí jako drogy pod vysokými tresty zakázáno. V roce 1967 v době hippies, k jejichž kultuře konopí a především marihuana neodlučitelně patřila, podepisovali Britové masově petici, která požadovala, aby zákaz byl odvolán. V té době byli pro vlastnění konopí uvězněni členové Rolling Stones Keith Richards a Mick Jagger. V roce 1973 následoval zákaz používat konopí i k léčebným účelům. Tvrdilo se, že léčivé účinky nemá.
Teprve v několika posledních letech se názor na možnosti využití konopí k lékařským účelům v Británii podstatně změnil a to jak v Britské lékařské asociaci (British Medical Assotiation), tak ve výboru Sněmovny lordů. Tyto instituce se zasloužily o to, že konopí bude moci být v Británii využito k léčebným účelům, i když pod přísnou kontrolou. Už dnes ve Velké Británie užívají a sami pěstují zhruba čtyři procenta pacientů s roztroušenou sklerózou konopí, i když tím zatím riskují trestní postih.
Firma GW Pharmaceutical získala povolení britského ministerstva vnitra pěstovat konopí k lékařským výzkumům. Vyrábí z něj především extrakt THC a canabinol. Asi tisíc pacientů je zařazeno do výzkumného programu, který má prokázat účinky konopí pro úlevu od bolesti, křečí a příznaků doprovázejících roztroušenou sklerózu. Společnost vyrobila přípravek Sativex, který je v procesu schvalování britskou Lékařskou kontrolní společností. Pokud bude Sativex schválen, budou ho moci lékaři legálně předepisovat. Další léky na bázi konopí se budou vyvíjet. Podle vyjádření mluvčího společnosti, vývoj půjde směrem k využívání extraktu z konopí místo izolování THC a canabinolů, protože právě komplexní působení rostliny zřejmě poskytne nejlepší účinek, tak jak ho znali a úspěšně využívali už lékaři před mnoha tisíci let. ******
________________________________________________________________________

Drogy
Prima TV | 12.3.2004 | 18:45 | pořad: Minuty regionu - Vysočina

Olina TESAŘOVÁ, moderátorka
--------------------
Marihuana, tabletky, extáze, LSD, houbičky a poslední dobou stále četnější čichání toluenu, tak vypadá drogová scéna Vysočiny. Děsivý je fakt, že věková hranice lidí, co experimentují s toluenem, rok od roku klesá.

Olina TESAŘOVÁ, redaktorka
--------------------
Čím dál častěji jsou v ulicích a parcích měst Vysočiny vidět teenageři s pytlíkem v ruce, kteří čichají toluen. Obrázek opravdu k pozastavení, zejména proto, že jde o děti kolem dvanácti let.

Hana WARLOVÁ, vedoucí Centra prevence Třebíč
--------------------
Co se týče těch těkavých látek, tak bych to viděla hlavně v tom, že jsou jednoznačně nejlépe přístupný.

Olina TESAŘOVÁ, redaktorka
--------------------
Nebezpečí tkví právě v tom, že tyto děti nemají tušení, jaké následky jim tato zdánlivě neškodná látka na mozku a celkovém zdraví napáchá. Školy se proto snaží o drogové problematice informovat přednáškami z úst těch, kteří už si své peklo prožili. Prevence by měla přicházet i ze strany rodičů.

Hana WARLOVÁ, vedoucí Centra prevence Třebíč
--------------------
Obecně samozřejmě je potřeba s tím dítětem o tom mluvit.

Olina TESAŘOVÁ, redaktorka
--------------------
Mezi mládeží se poslední dobou rozmáhá obliba marihuany. Sehnat ji není dnes už vůbec nic těžkého.

osoba
--------------------
Není na tom nic těžkého, stačí znát lidi.

osoba
--------------------
Měli by s tím něco udělat. Tady mladým furt nabízej.

osoba
--------------------
Určitě to není těžký tu drogu někde sehnat.

Olina TESAŘOVÁ, redaktorka
--------------------
Jediným pozitivem jsou statistiky, které dokazují, že věková hranice lidí závislých na nejzákeřnějších drogách, jako jsou pervitin a heroin, roste. Současná mladá generace o tyto psychotropní návykové látky ztrácí zájem.
________________________________________________________________________

Studenti: S drogou si nehrajeme
Mladá fronta DNES | 15.3.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (lep, jab, rea)

Polovina z 920 studentů, které oslovila MF DNES, zkusila marihuanu Praha - Tvrdé drogy už nezkoušejí. O to víc však pijí alkohol a kouří tabák a marihuanu. Téměř tisícovka gymnazistů v celorepublikovém průzkumu MF DNES vládním politikům vzkazuje: Sami nejlíp víme, co nás může zabít, a s tím si nehrajeme.
Zatímco tvrdou drogu zkusili jen čtyři ze sta oslovených (ještě před pěti lety jich bylo dvakrát tolik), marihuanu už kouřil každý druhý šestnáctiletý student. "Je něco jiného denně krást peníze na dávku kokainu, nebo si občas dát jointa," uvedl v anonymní anketě student pražského gymnázia Gutha-Jarkovského.
Tři čtvrtiny gymnazistů míní, že by se užívání méně škodlivých drog, jako jsou hašiš a marihuana, nemělo trestat. Většina vládních politiků - s výjimkou Unie svobody o tom nechce ani slyšet. Šéfové koaličních stran, kteří mají o změně přístupu k protidrogové politice jednat v sobotu, se nejspíš nedohodnou. Lidovci chtějí zpřísnit tresty za prodej drog. A návrh unionistů na rozdělení omamných látek na tvrdé a měkké odmítají. Část sociálních demokratů se chystá lidovce podpořit: "Drogy dělit nesmíme. To bychom mohli rovnou říct, že když dítě pije alkohol, nic se neděje," tvrdí ministryně zdravotnictví Marie Součková.
________________________________________________________________________

Muž dával nezletilým kouřit marihuanu
Mladá fronta DNES | 13.3.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 1 | autor: (ku)

Hradec Králové - Dva a půl roku vězení s podmíněným odkladem na pět let vyměřil Krajský soud v Hradci Králové osmadvacetiletému Arnoštu Křivkovi.
Soud ho potrestal za to, že od listopadu 2002 do loňského února dával nezletilým dívkám a jejich kamarádům ke kouření marihuanové cigarety.
Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně a Křivkův obhájce si ponechali lhůty na rozmyšlenou.
Křivka policii doznal, že dříve doma marihuanu pěstoval, ale užíval ji k tišení bolesti své družky a pro svou potřebu. Z rozboru zabavených rostlin experti zjistili, že obsahovaly omamnou látku THC. Semena konopí prý koupil v Amsterodamu.
Křivka u soudu uvedl, že obvinění si dívky vymyslely. "Děvčata u mne tehdy byla, ale žádnou marihuanu jsem jim nedal, ani u mne marihuanové cigarety nekouřily. Jejich věk jsem neznal," hájil se.
Podle obžaloby rozdával marihuanu třem dívkám, kterým bylo tehdy třináct, čtrnáct a sedmnáct let. Obžalovaného usvědčily hlavně tyto dívky, které u něj byly několikrát na návštěvě.
________________________________________________________________________

Kriminalita DNES
Mladá fronta DNES | 13.3.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 2 | autor: (lim)

České Budějovice

Mladíci prodávali pervitin a marihuanu

Marihuanu a pervitin nabízeli jednadvacetiletý a čtyřiadvacetiletý muž z Českobudějovicka. Svému vrstevníkovi a dvacetileté dívce nejdřív nabídli drogy zdarma a poté za každou dávku inkasovali peníze nebo mobilní telefony. Nyní jsou stíháni z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
________________________________________________________________________

Dealeři si feťáky zacvičili
Blesk | 13.3.2004 | rubrika: Čechy/Morava | strana: 5 | autor: (kli)

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Drogy nejdříve rozdávali. Až se u klienta začal projevovat návyk, teprve pak je začali prodávat. Dva mladíci (21) a (24) z Českobudějovicka tímto způsobem přivedli na scestí nejméně dva své vrstevníky.

Dvojice je obviněna, že od dubna do června 2002 zásobovala zprvu zdarma marihuanou a pervitinem vrstevníka. Jointy s marihuanou dostal asi desetkrát a pervitin třikrát. "Od srpna však od něj za každou další dávku chtěli peníze. Dávku pervitinu mu sami aplikovali i nitrožilně. V průběhu loňského roku mu prodali nejméně 100 dávek pervitinu za 50 tisíc korun," uvedla mluvčí českobudějovické policie Alena Toningerová. Obdobně si prodejci drogy počínali i s dívkou (21). Také jí loni poskytli pervitin nejprve bezplatně. Letos však jim jako protihodnotu za drogy dala dva mobilní telefony. Vyšetřování ještě není u konce.
________________________________________________________________________

V regionu teď žijí přes čtyři tisíce narkomanů
Právo | 15.3.2004 | rubrika: Ústecký kraj | strana: 14 | autor: Rudolf Prchal

Podle statistiky Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti žije v Ústeckém kraji 4200 problémových uživatelů drog, tedy lidí, kteří užívají pervitin a heroin.
"Ze zprávy střediska také vyplývá, že počet uživatelů těchto drog se v posledním období stabilizoval, a některé ukazatele nasvědčují tomu, že se mírně snižuje," informovala Právo mluvčí Ústeckého kraje Romana Konečná.

Vede marihuana

Nejoblíbenějšími drogami jsou podle zprávy střediska u mladých lidí na severu Čech marihuana a jí podobné drogy. Místní odborníci ale tvrdí, že tyto drogy spolu s pervitinem a tanečními drogami užívají mladí lidé zejména v menších městech. Ale například Ústí nad Labem i Teplice jsou na tom s heroinem již jako Praha.
Boj s narkomany vyhlásilo ihned po svém zvolení na podzim roku 2002 nové vedení města Ústí nad Labem. Nejdřív ze všeho nechalo ořezat zeleň na centrálním Mírovém náměstí tak, že se v ní již narkomani nemohli se svým nádobíčkem schovávat. Někteří Ústečané ale nyní poukazují na to, že narkomani sice na Mírovém náměstí v takovém počtu nejsou, třebaže tady distribuce například v telefonních budkách běží dále, zato se zabydleli na sídlištích.
O tom, že centrální ústecké Mírové náměstí bylo kolem roku 2000 rájem narkomanů, svědčí i výpovědi svědků při některých soudních jednáních s prodejci drog. Například děčínští narkomani, kteří vypovídali v případu heroinové smrti mladé ženy z Děčína, před soudem tvrdili, že si jezdili pro heroin i na ústecké Mírové náměstí, kde prý byl na rozdíl od Děčína vždycky k mání. "Na program protidrogoné politiky dostal Ústecký kraj 9,5 miliónu korun od Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, dalších 2,25 miliónu korun přijde od ministerstva zdravotnictví a 4,95 miliónu korun od ministerstva práce a sociálních věcí," upřesnila Právu Konečná. Tyto částky podle ní nemusejí být definitivní, protože některé z těchto institucí budou vyhlašovat druhá kola dotačních programů.

Letos čtyři milióny

Ústecký kraj letos vyčlenil na protidrogové programy čtyři milióny korun. Uzávěrka byla 27. února. Nyní se kontrolují a hodnotí projekty, kterých přišlo 24. Ústecký kraj považuje současný model koordinace protidrogové politiky, na kterém participují Rada pro koordinaci protidrogové politiky, jednotlivá resortní ministerstva a kraje, za vyhovující.
________________________________________________________________________

Abstinující narkoman svým příběhem uhranul sál
Českobudějovické listy | 15.3.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 11 | autor: MARTIN GARGULA

Soběslav - Co obnáší život s drogou a nepoměr mezi tím, co droga dává a bere. To vše bylo tématem čtvrteční besedy v kulturním domě. Zájem byl tak velký, že zaskočil samotného přednášejícího z organizace Teen Challenge.
"Kdo vás k droze přivede, už neřekne, že za půl roku vás vyhodí z domova, za tři čtvrtě z práce, a skončíte jako já se šedesáti čtyřmi kily na ulici," řekl před nabitým sálem přednášející. Představil se jako Vítek a má za sebou šestiletou zkušenost narkomana, ze které se dodnes vzpamatovává. Jeho sugestivní příběh posluchače, soudě podle hrobového ticha v místnosti, zaujal. Většinu osazenstva přitom tvořila mládež z internátů.
"Obdivuji ho, že dokáže takové věci o sobě říct veřejně," poznamenala jedna z divaček na adresu formy přednášky líčící rychlou zkázu osobnosti člověka i lidských vztahů. O úskalích léčby narkomana hovoří i Vítkových sedm hospitalizací v léčebně a sedm porušení abstinence nebo dva roky depresí, ve kterých se zmítal 230 dní v roce.
Časté dotazy z pléna se týkaly marihuany. "Říká se, že marihuana je droga, od níž je krůček k tvrdším. Kdo ji však kouří, má už start za sebou," shrnul Vítek.
________________________________________________________________________

POLICEJNÍCH ZPRÁV
Listy Písecka | 15.3.2004 | rubrika: Písecko | strana: 18 | autor: (hb)


Drogy prý nakupoval v Příbrami
Milevsko - Z distribuce drog je obviněn pětadvacetiletý muž z Příbramska. Koncem loňského roku prodával marihuanu a pervitin na diskotékách ve městě a v Kovářově. Přesně nezjištěné množství prý nakoupil v Příbrami a prodal za nejméně 15 000 korun.
Ze stejného trestného činu je obviněn devatenáctiletý mladík ze Strakonicka. Nejméně ve dvou případech prodal marihuanu dalším osobám v Písku za nejméně 200 korun.
________________________________________________________________________

Šanci má jen dobrá prevence
Táborské listy | 13.3.2004 | rubrika: Táborsko | strana: 16 | autor: MARTIN GARGULA

POZNÁMKA

Zneužívání návykových látek je pro společnost finanční tragédií. Komplikované léčení závislostí a nemocí alkoholiků či narkomanů si často vyžaduje dlouhé a opakované hospitalizace, které stát stojí nemalé prostředky. Navíc si narkomani při své fyzické a psychické zchátralosti k tisícům korun na denní dávku nepřijdou jinak než krádežemi, případně prodáváním svého těla. Není divu, že se i česká společnost snaží více či méně sázet na prevenci, ač ta má jen těžko měřitelné výsledky. Jednu z jejích podob viděli ve čtvrtek lidé v Soběslavi. Na rozdíl od povinných přednášek ve školách, kdy toho učitel či pozvaný "odborník" ví o drogách a jejich účincích často méně než žák a není schopen rozeznat marihuanu od urologického čaje, měla beseda vedená bývalým narkomanem šanci na úspěch.
________________________________________________________________________

Po sídlišti se povalují stříkačky
Ústecký deník | 13.3.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 17 | autor: TOMÁŠ PRCHAL

Ústí nad Labem - Na hranici křižovatky Krušnohorská pod parkovištěm u Hypernovy na Severní Terase na travnaté ploše narkomani pohodili 31 použitých injekčních stříkaček. Informoval o tom Petr Biskup z občanského sdružení Sokrates 2.
"Obdobná ohniska jsou zdrojem nakažlivých onemocnění jako jsou žloutenky typu A, B či C nebo viru HIV. Město se na likvidaci těchto důsledků drogové scény nepodílí. Peníze na likvidaci hradíme z vlastních zdrojů nebo jiných dotačních titulů," řekl Petr Biskup.
Sokrates 2 má v současné době přislíbeno od ministersva práce a sociálních věcí přibližně půl milionu korun na terénní práce - tedy péči o osoby v přechodné sociální krizi včetně narkomanů či sběr odhozených injekčních stříkaček. Druhým projektem podpořeným ministerstvem je centrum sociální pomoci, což je pilotní projekt resocializace pro stabilizované klienty včetně osob s drogovou kariérou. "O dotaci jednáme ještě s úřadem práce, krajem či komunitní nadací," řekl Petr Biskup.
V Ústeckém kraji žije podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti na 4 200 problémových uživatelů drog, tedy lidí, kteří užívají pervitin a heroin."Ze zprávy střediska také vyplývá, že počet uživatelů těchto drog se v posledním období stabilizoval, a některé ukazatele nasvědčují tomu, že se mírně snižuje," řekla mluvčí Ústeckého kraje Romana Konečná.
Nejoblíbenější drogou podle zprávy střediska je zejména u mladých lidí na severu Čech marihuana a jí podobné drogy. Místní odborníci ale tvrdí, že například Ústí nad Labem a Teplice jsou na heroinu jako Praha.
Na program protidrogové politiky dostal Ústecký kraj 9,5 milionu korun od Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, dalších 2,25 milionu korun přijde od ministerstva zdravotnictví a 4,95 milionu korun od ministerstva práce a sociálních věcí. Ústecký kraj letos vyčlenil na protidrogové programy čtyři miliony korun.

Na hranici křižovatky Krušnohorská pod parkovištěm u Hypernovy na Severní Terase na travnaté ploše narkomani pohodili 31 použitých injekčních stříkaček.
Obdobná ohniska jsou zdrojem nakažlivých onemocnění jako jsou žloutenky typu A, B či C nebo viru HIV.
V Ústeckém kraji žije podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti na 4 200 problémových uživatelů drog, tedy lidí, kteří užívají pervitin a heroin.
________________________________________________________________________

Policie rozprášila rozsáhlou síť drogových dealerů na Přerovsku
Nové přerovsko | 12.3.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: Petra Uvírová

( Přerov) Objevení tří kompletních varen na výrobu pervitinu, vazební stíhání čtyř osob a sdělení několika dalších obvinění taková je bilance jedné z nejrozsáhlejších policejních akcí, zaměřených na rozkrytí sítě distributorů a výrobců drog na Přerovsku. Do "zátahu" byly od loňského listopadu do března letošního roku nasazeny na dvě desítky uniformovaných i neuniformovaných policistů. Podařilo se jim zajistit padesát dávek pervitinu a dva kilogramy marihuany.
Jako první zadrželi policisté v listopadu loňského roku na Kojetínsku dva výrobce pervitinu ve věku 34 a 31 let. "První z mužů vyráběl drogu z volně prodejného léku po dobu asi jednoho roku. Pervitin si zčásti sám aplikoval a zčásti pak předal dalším osobám," uvedla přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková. Mladší z pachatelů se dopouštěl stejné trestné činnosti necelé dva roky. "Při domovních prohlídkách zajistili policisté u obou mužů kompletní varny se stopovým množstvím pervitinu. Jeden z nich u sebe navíc přechovával dva kilogramy sušené marihuany," upřesnila Sedláčková.
Podle jejích slov skončili oba pachatelé ve vazbě a za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů jim hrozí až pět let vězení. Díky zátahu na Kojetínsku odhalili policisté další podezřelé osoby, napojené na zadržené muže. "Přímo v Přerově byli v lednu dopadeni dva muži a jedna žena ve věku 20 až 22 let," popsala Sedláčková. Dva z podezřelých - muž a žena, zakoupili v obci na Prostějovsku pervitin za účelem dalšího prodeje, přičemž u obou pachatelů zajistila policie asi 50 dávek pervitinu v dealerských sáčcích. Poslední z trojice byl zatčen kvůli tomu, že si v obci na Kojetínsku zasadil, sklidil a usušil semínka konopí setého a marihuanu poté používal pro svou potřebu.
Poslední zátah na výrobce a distributory drog provedli policisté tento měsíc na Lipnicku. "V rodinném domku v Týně nad Bečvou jsme zadrželi tři mladé muže ve věku 21 až 26 let ze Středních Čech, Vsetínska a Přerovska. Při domovní prohlídce u nich byly zajištěny věci a komponenty k výrobě pervitinu," shrnula Sedláčková. Muži vyráběli pervitin v době od srpna 2003 do počátku března 2004 a protože nepracovali, živili se i distribucí drog. "Čtyřiadvacetiletý muž ze Středních Čech skončil ve vazbě. O dva roky starší pachatel ze Vsetínska je celostátně hledanou osobou kvůli majetkové trestné činnosti, takže byl po zadržení dodán do výkonu trestu," uzavřela mluvčí.
Policisté monitorují a operativní činností rozpracovávají působení dalších osob, napojených na tyto distributory a výrobce drog. Policie ČR proto žádá všechny občany, kteří by chtěli uvést další informace, okolnosti a skutečnosti k těmto případům, aby kontaktovali policii - tel. 974 778 310 nebo 974 778 111, Luděk Teufert.
________________________________________________________________________

Konzervativní názory britské mládeže
BBC - česká redakce | 12.3.2004 | 06:00 | pořad: Dobré ráno s BBC

V Dobrém ránu pro vás máme jeden kviz. Zkuste si tipnout, kdo v Británii odpovídá následujícímu profilu - podporují královskou rodinu, jsou proti přijetí eura, dožadují se přísnějších trestů pro zločince a staví se proti legalizaci marihuany. Zřejmě vás okamžitě napadnou opoziční konzervativci. Podle nejnovějšího výzkumu časopisu Bliss ale tyto názory sdílí většina britské mládeže ve věku patnácti let. Podrobnosti zjišťoval náš londýnský zpravodaj Pavel Vondra.
________________________________________________________________________

Politika a priority KDU-ČSL
ČRo 6 | 11.3.2004 | 22:10 | pořad: Studio STOP

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Dobrý den. Při poslechu Českého rozhlasu 6 vás zdraví Lukáš Landa. Začíná pravidelný diskusní pořad studio STOP. Mým dnešním hostem je 1. místopředseda Poslanecké sněmovny a také 1. místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Dobrý den.

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Dobrý den.
.
.
.
Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Ještě k televizi, veřejné službě. Rada České televize včera jednala o vašem výroku, v němž jste si stěžoval, že všechny televize kromě veřejnoprávní informovaly o tiskové konferenci KDU-ČSL k drogové problematice. Naznačoval jste, že by to mohlo být tím, že v Radě České televize sedí Jiří Presl z nadace Drop-in? Opravdu si to myslíte, že by za tím mohl být?

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Já se pokusím popsat situaci. My jsme avizovanou tiskovou konferenci měli v prostorách Poslanecké sněmovny, v místnosti, kde zasedá náš poslanecký klub. Řádným způsobem ta tisková konference i téma bylo ohlášeno a tu tiskovou konferenci slušně monitorovala jak Prima, tak Nova a ačkoli Česká televize tři metry, pět metrů od místnosti, kde ta tisková konference probíhala, měla nejméně dva štáby televizní, tak o to neprojevila nejmenší zájem. Z mého pohledu otázka drog je natolik vážnou, že by veřejnoprávní médium, veřejnoprávní Česká televize měla o tuto problematiku projevit alespoň elementární zájem a v zájmu svých diváků je o této aktivitě informovat. Nestalo se. Já jsem šel po příčinách, proč se tak nestalo, neslyšel jsem žádný argument. Naopak v České televizi večer byl odvysílán šot, který ostrým a nevybíravým způsobem napadl pana poslance Ladislava Šustra za jeho aktivity v Orlu, které jsou transponovány do pozice v dozorčí radě Sazky. Velmi nevybíravým způsobem to Česká televize uveřejnila. A já si musím klást otázku, proč právě veřejnoprávní Česká televize vynechala tuto důležitou informaci, pro veřejnost důležitou informaci. A že ta informace je důležitá, o tom se může každý přesvědčit, když otevře kterékoli noviny, které po této tiskové konferenci jsou ...

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
My se drogám budeme taky věnovat. Věnujme se ale ...

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Tak se o drogách dozví. Čili já jsem šel potom a já jsem neřekl, že to je proto, že pan Presl ... Já jsem položil otázku, zdali to náhodou z tohoto důvodu není. Jestliže mě Rada České televize ubezpečí, že to tak není, tak já jsem v klidu, a tím to padá. Ale musím si klást otázku, proč právě veřejnoprávní médium nepokryje tuto důležitou věc.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
On proti tomu výroku nebo tomu podezření, na která by možná politik měl být o něco opatrnější, protože ...

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Proč myslíte? Já nemám právo jako každý jiný občan?

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
No ne, ale musíte pak brát ty důsledky, to, že to projednává Rada České televize ...

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
To já jim to klidně přijdu vysvětlit. Pokud budu pozván, tak jim to velmi rád přijdu vysvětlit a tímto jim to také vzkazuji.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Pojďme se tedy tomu důležitému tématu, a tedy drogám, věnovat také my. Poslechněme si nejprve komentář kolegy Petra Holuba.

Petr HOLUB, komentátor Hospodářských novin
--------------------
Válku drogám vyhlásil předseda lidovců Miroslav Kalousek. Nechal se přitom inspirovat výroční zprávou protidrogové agentury OSN, která naléhavě varovala, že užívání drog je spojeno s násilím. Ve své studii připomněla, že zájem o drogy roste v ghettech velkých měst mezi nezaměstnanou mládeží. Mladí nezaměstnaní se stávají zároveň účastníky i oběťmi mezinárodního obchodu s drogami. Častěji bývají zabiti, častěji také sami zabíjejí. Dostat je ze spárů zločinu je potom nesmírně těžké a stojí to nesmírné úsilí stát, obce i nevládní organizace. Studie OSN se nejvíc zabývá drogovou scénou Jižní Ameriky. Ostatní země zmiňuje spíš okrajově. Přesto si vzal předseda Kalousek inspiraci právě odtud. Prohlásil, že mezinárodní obchod s drogami je vůbec nejhorší druh zločinu. Především z toho důvodu, že z jeho zisku je ze čtyř pětin financován terorismus, jak tvrdí zprávy amerických tajných služeb. Proto není možné váhat. Obchod s nelegálními drogami je třeba stíhat. Špatné je totiž všechno, co souvisí s heroinem a pervitinem, s kokainem, extází, LSD i marihuanou. Tento přístup má jasnou logiku. Budeme bojovat proti zlu a pravidlům boje musí rozumět každý. Když si začne s nelegální drogou, předem ví, do čeho jde. Záměr lidovců je tedy radikální a nezastavuje se před ničím. Z mladých lidí dnes každý pátý kouří marihuanu aspoň jednou měsíčně. Na straně zla tedy stojí statisíce mladých Čechů. Z pohledu Kalouska jsou nejen oběťmi, ale také spojenci mezinárodního obchodu s drogami a tím i terorismu. Jak jim vysvětlit, aby toho nechali? Lidovci navrhují zpřísnit represi, aby každý měl strach přestoupit hranici, za níž škodí nejen sobě, ale také celé společnosti. Prosadit vizi nesmlouvavé války s drogami ale nebude v této vládě snadné. Drogovou politiku má totiž na starosti vicepremiér Petr Mareš a ten už Kalouskův boj zpochybnil. Kalousek by chtěl postřílet dealery, pozavírat všechny, kdo s drogami experimentují, a závislé chce nechat umřít, prohlásil s nadsázkou. Zcela vážně tím dal najevo, že s iniciativou lidovců nesouhlasí. Marešův přístup je totiž jiný. Samozřejmě připouští, že proti mezinárodním obchodníkům s drogami je třeba zasáhnout s největší přísností. Mohlo by prospět, kdyby se zvýšily tresty prodejcům heroinu. Také je třeba mít pod kontrolou závislé na heroinu i pervitinu. Do stejného pytle ale není možné házet místní kuřáky a pěstitele marihuany. Rizikových uživatelů opravdu tvrdých drog je kolem třiceti tisíc a jejich počet se dále nezvyšuje. Ovšem brát extázi nebo kouřit marihuanu patří k životnímu stylu dnešní mládeže. Kriminalizovat chování stovek tisíc nezletilých uživatelů pak nemá žádný smysl. Pokud je chceme přesvědčit, musíme na to jít pomalu. Nestrašit zákonem, ale vysvětlit, čemu se vystavují. "Samozřejmě některé drogy jsou tématem pro policii," míní Mareš, ale když některý jejich druh široce přijímá celá společnost, anebo stačí určitá generace, je třeba použít jiné metody, například osvětu, nebo byrokratická omezení, viz zákaz kouření v hospodách. Také vláda by měla použít proti drogám všechny dostupné nástroje. Stačí, když zdůvodní, proč si myslí, že budou efektivní, a kromě toho doloží, že se nebudou vylučovat navzájem. Konkurenční boj politiků může věci jen uškodit. Zatím se zdá, že spíše se může najít Kalousek v rámci Marešovy koncepce. V programu Kalouska totiž není pro Mareše místo.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Posloucháte Český rozhlas 6, Studio STOP, jehož hostem je dnes místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal. Pane místopředsedo, proč je podle vás nutné měnit drogovou politiku právě teď podle těch posledních průzkumů dělaných monitorovacím střediskem při úřadu vlády ...

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Přibývá kuřáků marihuany, ano.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Ale ubývá ...

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
O tisíc z třiceti tisíc za rok. Je to důvod k jásotu, zcela nepochybně, alespoň pro někoho, pro mě ne, ta čísla. Já jenom chci říct ... Jak se jmenoval ten pan redaktor, jehož jsme poslouchali?

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Petr Holub, komentátor Hospodářských novin.

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Kdyby si dal pan redaktor Holub práci a přečetl si to, co navrhujeme, nemohl by říkat takové nesmysly, jakože chceme kriminalizovat statisíce mladých lidí. Není to pravda.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Ale zkusme to vyvrátit nyní.

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
KDU-ČSL chce kriminalizovat a tvrdě potírat dealery, ne uživatele. O tom se v našich materiálech nedočte nikdo ani slovo a nikdo to taky nikdy neřekl. Je to nehorázná lež a staví tu aktivitu KDU-ČSL do opravdu prapodivného světla, to připouštím.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Ono to není jen komentátory, oni i odborníci, kteří se drogami dlouhodobě zabývají, ten váš návrh kritizují, označují ho za populistický.

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Ten návrh říká zhruba tolik, že je potřeba, aby se tvrději potírali výrobci a distributoři drog, aby se nejen v centru, ale na úrovni krajů vytvořily uzavřené okruhy prevence, represe, resocializace, aby byli ti, kteří jsou drogově závislí, léčeni. A protože se dostáváme do situace, že ti drogově závislí už jsou pod patnáct let, tak navrhujeme vytvoření střediska pro tuto mládež postiženou tímto neduhem. Může se to někomu nelíbit, nevím. Samozřejmě napadáme průhlednost využívání prostředků, které do té prevence jdou. A z mého pohledu a tak jak znám venkovskou problematiku, krajskou problematiku, tak jsem osobně velmi přesvědčen, že se tato problematika dá z úrovně krajů samozřejmě na základě společné legislativy, z úrovně krajů podstatně lépe řídit než ze Strakovy akademie. To je prostě můj názor.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Bude tedy, pokud se to financování protidrogové politiky přesune na kraje, budou ty peníze, které tam půjdou, vázány na tu protidrogovou politiku?

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
To víte že jo. Samozřejmě. Tak jako jsou jiné peníze vázány a ty kraje nemají nejmenší zájem, aby se jim tam rozrůstala nějaká drogová hnízda a oni mají pod kontrolou a vidí, kam to jde. Z tohohle opravdu nemám obavu a ty kraje ... Ukazuje se to, stejně tak jako obce jsou lepšími hospodáři, než je stát, a proto to je generelní pohled KDU-ČSL co nejvíce pravomocí včetně prostředků přesunu co nejníže, princip subsidiarity se tomu říká. Takže to je jedna z podstat tady toho.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Ale ten další problém týkající se drog se točil kolem rozlišení mezi měkkými a tvrdými drogami. Pro vás je tato terminologie absolutně nepřijatelná?

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Budeme o té věci diskutovat. Já připouštím, že je několik kategorií drog, a spíš bych nechal posouzení, o jak závažné a škodlivé drogy než na zákonodárcích potom na posouzení soudů, ať se s tím vyrovnají soudy, co je společensky nebezpečné. Já protože vím, že kolem té věci je řádná diskuse, jsem rád, že ji vedeme i my dnes, tak jsem rád, že Koalice přistoupila na to, že o té věci budeme jednat na úrovni Koalice, na úrovni politicko-odborné, řekněme. Každá politická strana s sebou bude mít taky odborníky a doufám, že se dobereme k něčemu jinému než k tomu, co Petr Mareš říkal tady. On to říkal snad s nadsázkou, protože dvakrát v tom svém vyjádření použil nepravdy, abych to řekl přesně, abych se ho nedotkl Petra, protože jinak ...

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
V čem konkrétně?

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
V čem konkrétně? Že nebudeme ... On říkal, že dealery střílet a já nevím ... Co se týká dealerů, nebudeme je střílet, ale budeme je tvrdě potírat ...

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
To asi byla nadsázka opravdu.

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
O ty ostatní se budeme starat. No, tak on to srovnává s dalšími aktivitami KDU-ČSL. Petrovi Marešovi evidentně vadí, že chceme se vyrovnat i s tím, co v tom komentáři bylo slyšet, že kouření marihuany se stává běžnou věcí, používání extáze se stává běžnou věcí a je otázkou, zdali společnost, když se to stává běžnou věcí, tak řekne: "Ano, tak je to povolené." Já si myslím, že to společnost říct nemá. A jestliže tady jsou nikotinová závislost, alkoholová závislost, tak si přidělávat vědomě a otvírat cestu pro další stejně nebezpečnou závislost, to mně přijde chování neodpovědného státníka.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Tady se nabízí celá řada otázek. Co znamená nebezpečná závislost z vašeho pohledu?

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Taková, kde to může vést ke změně chování, které může vyústit v ohrožení nejen svého zdraví, ale i ve zdraví druhého, protože není ... Tak jak jsem říkal, já si neumím představit, že by člověk, který požije extázi, si sedl do automobilu a řídil by. To je obtížné. A přitom na to není žádná, v tuto chvíli na to není žádná kontrola a v podstatě to není ani trestný čin.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Teď mícháme několik věcí. Řízení a užívání drog. Je podle vás tedy drogou také alkohol?

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Do jisté míry ano, proto třeba my velmi se snažíme, aby bylo dodržováno minimálně toho, co v tuto chvíli zákon stanovuje. Jsem rád, že probíhají kontroly, jak se nalévá alkohol mladistvým, ale říkám znovu, je tady problém s alkoholem, s alkoholismem v naší zemi, problém s kuřáctvím a my tím, že jsou tyto dva problémy obtížně řešeny, tak řekneme: "No, tak drogy je stejně závažný problém, tak ho taky povolíme, ať to je teda taky všecko v pořádku."

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Šedesát až osmdesát procent mladých lidí drogu okusilo. V tom komentáři zaznělo, že marihuanu užívá každý pátý mladý člověk alespoň jednou měsíčně. To znamená, že všichni tito lidé by teoreticky mohli být zavřeni nebo ...

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Já se snažím vysvětlit, že se to vůbec netýká uživatelů drog. Já to říkám ...

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Jak ten zákon ale rozliší dealery od uživatelů?

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Ano, ten zákon by měl stanovit minimální množství drog. To znamená, je tam ne množství větší než malé, tak jak je ve stávajícím zákonu, ale je tam určena, řekněme, nějaká hodnota, která v průměru stačí tomu závislému na tu dávku nebo dvě. O té věci vedeme odborné diskuse, ale takto je to.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Ještě jedna věc týkající se politiky.

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Není to dvě stě padesát cigaret Marešových. To teda říkám, že není.

Lukáš LANDA, moderátor
--------------------
Pan Mareš je určen tím, aby se drogovou problematikou zabýval. Nepostupujete vy tedy jako KDU-ČSL sama proti vlastní vládě? Vždyť pan Mareš by tedy to měl mít na starosti, navíc existuje určité usnesení vlády z roku 2001, které rozděluje například drogy na měkké a tvrdé do tří skupin.

Jan KASAL, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny PČR, 1. místopředseda KDU-ČSL
--------------------
Ano, protože toto usnesení existuje, tak my toto usnesení chceme změnit. Ve vládě v roce 2001 jsme nebyli a teď jsme v této vládě, takže se s tím chceme vyrovnat. A říkám, ty mechanismy, které byly nastartovány, jsou obvyklé. To znamená, vyvolali jsme koaliční jednání, které proběhne řádově ve dnech, a kam dospějeme, uvidí se. Já bych jenom chtěl říct, že to není jenom nějaký politický výkřik, že to je dlouhodobá strategie KDU-ČSL, protože už jsme dostali velmi vyspíláno za některé novely trestního zákona, které jsme navrhovali, některé byly přijaty a tak dále, čili není to nějaký výkřik do tmy, tak jak se nám někdo snaží podsouvat. Navíc volby jsou daleko, pradaleko do Poslanecké sněmovny, tak nevím, jak by to s tím mohlo souviset. Nám jde o věc.
.
.
.
________________________________________________________________________

Házet drogy do jednoho pytle je nesmysl, říká Plaček
Nymburský deník | 13.3.2004 | rubrika: Nymbursko | strana: 16 | autor: ONDŘEJ URBANEC

Závislých na heroinu ubývá, na vzestupu jsou lehké drogy, především marihuana a taneční extáze, jejichž společenské dopady jsou však nesrovnatelně menší. Podle odborníků tedy není důvod házet drogy do jedné škatulky, jak o tom hovoří někteří parlamentní poslanci. Znamenalo by to další kriminalizaci mnoha lidí, kteří kouřením marihuany společnosti výrazně neškodí, a možná i vyšší konzumaci tvrdých drog, tvrdí vedoucí nymburského centra protidrogové prevence K-centrum Pavel Plaček. Na názory, že by stát měl omezit vstřícnost vůči sociálním programům zaměřeným na uživatele tvrdých drog říká: "Jde o čirý populismus. Někdo evidentně neví o čem mluví."

* Jak je to s počtem lidí, kteří si aplikují tvrdé drogy? Stoupá?

Situaci sledujeme čtyři roky a počet lidí nestoupá. Je konstantní a dokonce bych se odvážil říct, že může i mírně klesat. Užívání heroinu zaznamenalo v poslední době velký úpadek. Boom naopak prožívá užívání extáze a halucinogenů obecně v souvislosti s tanečními party.

* Halucinogeny se zatím řadí mezi lehké drogy, i když by nakonec mohly skončit v jedné škatulce s heroinem. Jak je to s jejich nebezpečností, podobá se dopadům třeba právě heroinu?

Z hlediska sociálních dopadů uživatel tvrdých drog poškozuje společnost. Často nechodí do práce, dopouští se trestné činnosti. Poškozuje ji i jen tím, že drogy užívá nitrožilně. Léčba žloutenek a dalších nemocí souvisejících s devastací žilního systému znamená velkou zátěž pro zdravotnictví. V tom jsou tvrdé drogy podstatně nebezpečnější. Extáze se polyká a její užívání je obecně spíše nárazové. Kdežto, kdo je závislý na heroinu, denně potřebuje svoji dávku a udělá cokoli, aby sehnal peníze. Od krádeží až po prostituci.

* Znamená to, že kategorizace na lehké a tvrdé drogy, jak je nastavená v současnosti, je v pořádku?

Samozřejmě, že drogy jsou nebezpečné všechny, ale je naprostý nesmysl je házet do jednoho pytle. Pořád se mluví o marihuaně jako startovací droze, ale skutečnost je jiná. Velká většina klientů uvádí, že od osmi let kouří a od dvanácti pijí alkohol. Jestli je nějaká startovací droga, je to alkohol a cigarety. V tomhle státě běžně prodají v restauraci nebo obchodu dětem alkohol. Takže tady asi není něco v pořádku.

* Jak je to s tolik diskutovanou marihuanou?

Marihuana je v sociálních dopadech daleko méně nebezpečná, i když není samozřejmě bez rizik. Už jen proto, že většina uživatelů marihuany jsou samopěstitelé, nebo si ji předávají mezi sebou. Nehrozí, že by je stála celou výplatu. Což se u alkoholika stane.

* Nestává se tedy až tak často, že uživatel marihuany přejde na tvrdou drogu?

Někteří přecházejí. Ale je třeba si uvědomit, že z části je problémem legislativa, která uživatele marihuany vytlačuje na okraj společnosti, takže se bojí pěstovat a nakupují u dealerů. Pak se setkávají s tvrdými drogami.

* Měly by se tedy lehké drogy legalizovat?

To není rozhodně volání po nějaké legalizaci. Stačí, že je legální alkohol a tabák. Určitě by se to ale mělo nějak zohlednit. Pervitin ani heroin na zahrádce nevyroste, kdežto marihuana ano. Ve chvíli, kdy jí uživatel má pro vlastní potřebu, je mu víc než osmnáct let a nedistribuuje ji, stát svým chováním v podstatě nepoškozuje. Ve chvíli, kdy se bojí samopěstitelství, vyhledá dealery. Ti mu dřív nebo později prodají něco jiného. Je nemorální tlačit uživatele marihuany do styku s podsvětím. Vytvoření jedné škatulky na drogy by znamenalo další kriminalizaci mnoha lidí, kteří se netají tím, že marihuanu užívají, a pravděpodobně i nárůst užívání tvrdých drog. Experimentátoři by si mohli u dealera raději hned koupit za stejnou cenu něco, k čemu by se jinak ani nedostali.

* Je současná strategie protidrogové politiky státu funkční? Nebo by se s ním mělo některým směrem pohnout?

Podle mého názoru je systém nastavený dobře. Primární prevence je na dost vysoké úrovni a udělal se strašný kus práce. Stačí se podívat, jak malé je v republice procento HIV pozitivních. Malý je výskyt HIV i mezi narkomany. Ale proč? Protože od počátku devadesátých let jedou programy Harm Reduction (HR, minimalizace rizik, např. Drop In, K-centra pracující s uživateli tvrdých drog - pozn. red.) Stát pochopil, že se dá tímto způsobem zabránit mnoha škodám. Narkomani jsou dnes natolik disciplinovaní, že i když se nitrožilní aplikací devastují, programů HR využívají.

* V čem je podstata programů Harm Reduction?

Jestli někdo tvrdí, že programy nemají opodstatnění, aď se zamyslí nad několika okolnostmi. Kde by se válelo těch patnáct tisíc použitých stříkaček, které loni vyměnilo narkomanům jen nymburské K-centrum? Kdo by zdarma otestoval na HIV a žloutenky sedmdesát lidí patřících do rizikové skupiny? Kdo by udělal včasný záchyt? Prohlášení, že jsou programy špatné, stejně jako je špatné třeba testování extáze, jsou nesmyslná. Když už toxikoman bere drogy, nepomůže mu, když se postaví dětské hřiště.

* Byl už při vašem testování v nymburském K-centru někdo HIV pozitivní?

Za čtyři roky existence K-centra jsme neměli jediný pozitivní případ. Od klientů se dozvídáme, že od té doby co se účastní výměnných programů HR nemají potřebu sdílet jehly, takže nemají ani moc možností se nakazit. Ale to není jen o testech a výměně jehel. Jde o šíření osvětových informací.

* Co by znamenala jejich redukce, nebo ztráta státní podpory?

Zajímavé by bylo sledovat, co by se dělo, kdyby se všechny programy v republice zastavily třeba na tři měsíce. Jenomže to nejde. Bylo by to problematické vůči veřejnosti. Současný systém je opravdu nastavený dobře. A to díky státu, který se o to od devadesátých let formou dotací stará. Návrhy na omezení podpory programů jsou čirý populismus. Zaznívají věci, které dokazují, že tomu někdo evidentně nerozumí. Kritizuje se dobře, když je co. Mnohem víc by se kritizovalo, kdyby se všude válel injekční materiál, všude se potulovali narkomani nakažení HIV, o kterých by se to ani nevědělo. O žloutenkách nemluvě. Co by stála daňové poplatníky léčba se dá lehce představit.

Pavel Plaček
Vedoucí K-centra Nymburk, které v regionu pracuje s uživateli tvrdých drog. Poskytuje také drogové poradenství, a to i e-mailem :info@os-semiramis.cz
________________________________________________________________________

Bývalý narkoman: Dealery drog bych dal popravovat
Vysočina - noviny Havlíčkobrodska | 15.3.2004 | rubrika: Od sousedů | strana: 8 | autor: Kamil Dubský

Chrudim * S pervitinem začal v patnácti letech, denně ho stál sedm tisíc. Teď už osmý rok abstinuje. Sedm milionů korun. Tolik stál osmadvacetiletého Marka Sasyna život s drogou.

Sedm milionů za ,,perník"

Se svým věrným "přítelem" pervitinem začal v patnácti. Nejdřív mu stačila dávka za pár stovek. Postupně přidával, začal ji míchat a časem ho denní "chléb" přišel na neuvěřitelných šest až sedm tisíc korun. Stal se z něj feťák, který droze obětoval všechno. V šestnácti odešel z domu, začal krást a dělat podvůdky, za což si od soudu třikrát vykoledoval trest. Dnes, už čistý, jezdí tento rodák z Havířova po republice a ukazuje se studentům středních a základních škol jako odstrašující případ.
"Dealery tvrdých drog bych trestal veřejnými popravami. Jako na Dálném východě, před zraky všech. Nic jiného si nezaslouží," prohlásil Sasyn ostravským dialektem.
"Zakázal bych všechny drogy. Včetně marihuany, ta je pouze předstupněm těch tvrdších. A na rozdíl od alkoholu nebo cigaret je to psychotropní látka," varuje bývalý narkoman. Ví, co říká. Pervitin mu sebral kus života a většinu kamarádů. "Osm jich nežije, patnáct je zavřených v base, devět v léčebně a zbytek přežívá v nuzných podmínkách. Alespoň trochu komunikovat se s nimi dá tak zhruba jednu hodinu mezi jednotlivými dávkami. Po zbytek času jsou nepoužitelní a mluví jen v nesrozumitelných zkratkách."
V jednadvaceti, před nástupem na léčení, se Marek poprvé ukázal zpátky doma. S drogami skoncoval. Dnes už pouze kouří svých pět cigaret denně, nebo si dá občas pivo. Jak říká, není vyléčený, ale "přeléčený". Narkoman, který abstinuje. Aby vydržel, zpřetrhal vazby s drogovým podsvětím. Našel si partnerku a začal nový život. Bydlí v Hrabyni u Opavy a živí se, jak se dá. Pořádá hudební akce, o víkendech zase maluje. Dokonce vydává vlastní muziku. Ze zisku z prodeje CD pak platí akce pro vozíčkáře.

Nekrade u rodičů

Po sedmi letech je už v pohodě a o všem dokáže mluvit. "I za rodiči občas zajedu. Vycházíme spolu, ale za cenu, že po každé mé návštěvě si kontrolují věci, jestli jsem něco neukradl," uzavírá Sasyn.

* Marek Sasyn začal s pervitinem v patnácti letech. Brzy ho denní příděl drogy stál sedm tisíc korun.
* Dnes se živí muzikou, malováním a jezdí po republice dělat přednášky studentům. Aby je svým osudem varoval.
________________________________________________________________________

Jsou to drogy, které se staly normou
Mladá fronta DNES | 15.3.2004 | rubrika: Severní Čechy | strana: 3 | autor: Lubomír Šlapka, ředitel K-centra v Mostě

Jak to vidí

Přestože jsem sám silný kuřák, velmi tvrdě odsuzuji benevolenci společnosti vůči cigaretám a alkoholu. Sociální a zdravotní dopady totiž mají srovnatelné jako drogy. Jsou ale tolerovány, protože se staly normou. Je normální, že lidé pijí a kouří, je nenormální, že berou třeba pervitin. Nechápu, jak je možné, že jdu v Mostě po ulici a vidím skupinu holek a kluků, kterým je očividně tak jedenáct, dvanáct, a kouří. Kolem jde třeba strážník nebo sociální pracovnice a nic neřeknou. Jak to, že se neptají, kolik jim je let, kde ty cigarety vzali? Myslím, že když se bavíme o prevenci, měli bychom se v první řadě zaměřit právě na to, aby děti nekouřily a nepily alkohol.
________________________________________________________________________

Mladí překračují zákon i z nudy
Mladá fronta DNES | 15.3.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 3 | autor: (jč, iš)

Prevenci trestné činnosti mladistvých se věnují nejen občanská sdružení, ale také policisté

Téma - JIŽNÍ MORAVA DNES

Jižní Morava - Často za to může nuda. Mladí lidé nemají co na práci, a tak z nudy něco ukradou, někoho přepadnou, něco zničí.
"Většina trestných činů podle mého názoru skutečně plyne z nudy. Ti lidé nemají co dělat a nechají se strhnout partou," tvrdí streetworker brněnského občanského sdružení Ratolest Marian Škop. Toto sdružení nabízí pomoc dětem a mladistvým, kteří mají problémy, ocitli se v nějaké nepříznivé životní situaci.
"Snažíme se jim nabídnout alternativu pro volný čas. Někdo nad tím jen mávne rukou, jiní se chytí, protože se nudí. Chodíme třeba na horolezeckou stěnu, hrajeme florbal a podobně," řekl Škop. On sám má kontakty asi na sto klientů z Řečkovic a Medlánek. Intenzivně pracuje zhruba s pětadvaceti z nich.
Prevencí se zabývají i policisté. "Děláme pro mladé řadu akcí. Například loni v červnu jsme ve spolupráci s městem uspořádali v zámecké zahradě akci Drogy ne pro studenty středních škol a žáky osmých a devátých tříd. Mimo přednášky jsme jim ukazovali i zadržení pachatele. Kromě toho pravidelně děláme i besedy na školách, jak o trestné činnosti mládeže, tak o drogách a šikaně," uvedl vyškovský policejní mluvčí Alois Gryc.
Drogy jsou někdy považovány za velký problém mladých lidí. Pokud však jde o počet trestných činů mladistvých spojených s touto problematikou, není jich v kraji mnoho. V Brně, kde žije a studuje nejvíce mladistvých, policisté evidují za loňský rok pouze devět takových činů, v ostatních okresech jde většinou o dva, tři či pět činů. Výjimkou je okres Brno-venkov, kde mladiství spáchali 33 deliktů spojených s drogami - nejvíce v kraji.
"Nebereme to tragicky. My se totiž prolínáme s Brnem, jsme v těsném sousedství. Kolegové, kteří tuto problematiku dělají, mají perfektně zmapovaný terén. Vědí o místech, kde se problematická mládež soustřeďuje, kde mohou být výrobny drog. Máme velmi dobrý přehled," tvrdí mluvčí policejního ředitelství Brno-venkov Věra Uhrová.
Přímo v Brně je problémem mimo jiné sprejerství. "Každou chvíli je někdo zadržený," uvedl brněnský kriminalista František Galanda.
________________________________________________________________________

Peruánská policie zabavila téměř tři tuny kokainu
Zpravodajství ČTK | 12.3.2004 | 23:29 | rubrika: Právo a krimi - Latin. Amerika a Karibská obl. | autor: PKT

LIMA 12. března (ČTK) - Peruánská policie ve spolupráci s příslušníky americké speciální protidrogové jednotky zadržela nedaleko pobřeží plavidlo, na jehož palubě se podle dnešní zprávy agentury AP nacházely téměř tři tuny kokainu.

Drogy byly zabaveny ve čtvrtek večer na otevřeném moři v blízkosti severoperuánského pobřeží, uvedla mluvčí velvyslanectví USA v Limě Josie Shumaková. Do operace byli podle ní zapojeni i agenti Agentury pro potírání narkotik (DEA) a členové americké pobřežní stráže.

Jde o jeden z největších zátahů proti pašerákům drog od ledna 1995. Tehdy se peruánským policistům ve městě Piura, které leží asi 850 severozápadně od Limy, podařilo zabavit 3,3 tuny kokainu.

pkt
________________________________________________________________________

Kuřáci pozor, típněte cigaretu
Právo | 13.3.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: Lenka Hloušková

VÍTEJTE V EVROPSKÉ UNII

Do vstupu zbývá 48 dní

Propadli jste kouzlu tabáku? Pozor, po vstupu do Evropské unie to budete mít těžké, zlozvyku kouřit Brusel vyhlásil nesmiřitelný boj. V ČR se proto bude muset po 1. květnu řada věcí změnit. Ochrana pasivních kuřáků před často bezohlednými závislými spoluobčany bude prvořadá nejen v restauracích, ale také na veřejných prostranstvích.
Podle statistik zemře v Česku v důsledku kouření každý den v průměru 60 lidí, v Unii stejná droga zabije ročně milióny osob. Každý členský stát vynakládá na léčbu kuřáků zhruba jedno procento HDP. Brusel proto řekl dost - a od roku 2002 začal výrobcům tabákových výrobků "znepříjemňovat" podnikání.
Novou podobu doznají, v řadě zemí se tak již stalo, zejména krabičky cigaret, na nichž budou muset být výrazná varování o škodlivosti zlozvyku. Výstraha zabere přes 30 procent přední a 40 procent zadní strany.
Mezi vzkazy určené závislým patří věty: "Kouření může zabít", "Kouření škodí vašemu zdraví i zdraví ostatních", nebo poselství "Kuřáci umírají dříve", "Kouřením stárne rychleji kůže" či "Kouření může způsobit pomalou a bolestivou smrt". Jednotlivé státy se mohou rozhodnout výstrahy případně nahradit fotografiemi a kresbami s vyobrazením vlivu zplodin na lidský organismus.
Další povinností výrobců je omezení výrazů mild a light (jemný a lehký) na produktech. Podle Evropské komise zlehčující výrazy matou zákazníky a předstírají menší zdravotní závadnost cigaret.
Nejradikálněji zatím ze zemí Evropské unie vyrazila do boje proti tabákovým výrobkům Francie. Paříž vsadila na cenovou válku, od zlozvyku mají kuřáky odradit výdaje. Daně na jedné jediné krabičce tam již dnes činí přes 62 procent z ceny.
Změny doporučované Evropskou komisí se od letošního roku dotkly také množství nebezpečných látek, které mohou tabákové produkty obsahovat, a to pod jeden mg nikotinu a 10 mg dehtu. Zmíněné údaje musí pokrýt 10 procent krabičky.
Jelikož Česká republika velkou část doporučení komise do své legislativy již včlenila, po 1. květnu přijde na řadu důslednější kontrola dodržování pravidel. A to například v restauracích v době oběda, kde mají nekuřáci ze zákona právo naobědvat se bez obtížného cigaretového kouře.
Vážení čtenáři, náměty na témata, která vás zajímají, zasílejte na adresu eu@pravo.cz.
Předešlé díly seriálu naleznete na: www.novinky.cz/serialeu.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma