Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Co2 - použití v praxi - Klikni zde pro originální téma
QTH
Nazdáreg Groweři.

Po mnohejch dohadech o vlivu a používání CO2 ke hnojení rostlin jsem se tomu malinko věnovat. Zde je to co sem vyčet a zjistil schrnuto.
Vzduch obsahuje přibližně 0,025 % kysličníku uhličitýho, což je poměrně málo. Zvýšením jeho obsahu se dosáhne větší úrody a lepší kvality slízených produktů. Uváděj o 25 - 35 %, ale že prej ňákej Rus Rogalev se menuje, gdyby po tom chtěl někdo pátrat, dosách u rajčat 150 % a u brambor dokonce 180 %ně větší sklizeň.
Jako obtimální množství se jeví 0,25 % . ( Ověřeno pokusně níže)
-současně s množstvím se lepšuje i kwalita, rostliny jsou statnější , lépe odolávaj škůdcům a klimatickým podmínkám. Dříve a bohatěji (!)kvetou. "Hortenzie prej rozkvetly o dva až tři týdny dříve a bohatěji. Plody jsou lépe vyvinuté, chutnější , aromatičtější " , ovšem záleží i na dostatku světla, živin , zvyšuje se spotřeba vláhy. Jak už tady někdo psal , ve sklenících vyráběj co2 kamnama, f kterejch topěj nějakejma spešl uhelnejma bryketama, ale je problém čistit ten kouř, prej se dá nějak čistit promejváním ve vodě. Tenhle spůsob je poněkud nevyužitelnej , snad jen pro skleník možná ....
Praxe :
Nejvýhodnější způsob je prej přihnojovat dvakrát denně dvě hodiny , při čemž se zvýší koncentrace na 0,3 %, teda něco přes desetkrát. Pozor , při vyších koncentracích prej výnos radikálně klesá. Při pokusu v laboratoři nahradily velkou sklenicí skleník a zkoušeli to. Potřebný množství spočítali , vychází to tak že na každej litr obsahu skleníku se přidává 3 - 5 ml co2.
To sem vyčet.

Ale je tu několik problémů. Přidávat co2 se musí zasvětla, v noci to nemá cenu, kytky fotosintézujou jen za světla .....
A když se svítí jedou většinou větráky a ty ten plyn vyfoukaj.
Asi bych volil odvětrávanou lampu typu cooltube a přívod i vývod vzduchu bych umístil mimo pěstební prostor. Tím by měla jít teplota regulovat , štelováním otáček větráku (nejjednoduší vzít větrák na dvanáct voltů a regulovat mu napětí. (S termostatem by se to asi pralo kvuli teplotě v lampě a mimo ni).

Co2 bych použil z bomby kterou normálně prodávaj v několika velikostech, používaj ho při svařování( slušná bomba.. : ) a neměl by bejt ani problém s plněnim. ještě se dá použít Sněhovej minimax ( Co2 hasící přístroj, je to ten s tlustejma stěnama litinový nádoby co váží asi tunu, ať si tam nenastříkáte práškovej třeba... : )
Výrobu chemickou cestou bych neskoušel, je potřeba kyselin a ty leptaj, je to taky trošku neekonomický , pokud neděláte f chemičce(jestli jo tak kyselina solná /zředěná / a uhličitan vápenatej.
Odměřovat mnoštví se dá asi nejjednodušejc tak, že si uděláte značku na kohoutku tak , že ste schopný ho vždycky natočit na stejný místo tak, aby plyn pomalinku utikal, a vy ho byli schopný změřit. Pak bych vzal třílitrovku sklenici, naplnil jí vodou a strčil do kýble taky s vodou tak, aby byla plná a dnem nahoru. Ve sklenici
nesmí bejt vzduch jen voda!! Když pak pustíte hadičkou z bomby plyn do tý sklenice, stopnete si čas za kterej se naplní a vytlačí vodu z lahve do kýble. a máte objem plinu tři litry za určitej čas, pak to propočítáte na objem skleníku třeba aby to udělalo ten poměr co je nahoře a je to.
Buď ten plyn tam musíte pouštět ručně,Nebo použít elektrickejma hodinama spínanej elektromagnetickej ventil (stojí asi dvě stovky) a řídit časem sepnutí množství plynu. Musíte ale použít ventil , kterej je bez proudu v pozici zavřeno a až po vpuštění napětí se otevře, protože jinak by při výpadku proudu bomba vyfuňěla a kytky namrzly : ) (ale stejně nejdřiv musíte změřit objem plynu v tý sklenici : ( )
Po tuhle dobu mít vypnutý větrák, jeli by jen ty v lampě, a pak a pak se to přeplo do normálního režimu, tzn větrání na větrák ze skříně ven . Všechno by se to asi dalo sladit automaticky, stačí ventil, digitální hodiny, bomba a kus hadice.

Mnoho zdraru a bacha ať se nespálíte, když uniká co2 z flašky tak se ochlazuje a namrzne kohout a může vám to udelat bebý jako mě.... ; )

co si o tom myslíte, já to nemam zatim gde vyzkoušet...
Storm
S tou 3litrovou sklenicí to neni objektivní.Záleží jak hodně je sklenice potopená.Čim je hrdlo víc pod hladinou, tím víc se tam vejde CO2, protože se ztlačuje.Abys to přesně změřil, musel bysmít hrdlo sklenice stejně s hladinou.

k získání co2 je sice jednosušší použít bombu, ale ne každý na to má peníze.Nemusíš vůbec používat kyseliny, je mnoho způsobů.
Growie
kde koupim elektomagnetickej ventil pro casovy spinani za 200 kyla?
usersony
redukční ventil CO2 Mini italského výrobce Oxy Turbo,
který určitě dostanete ve všech prodejnách – svařovací technika (Tento ventil stojí okolo 600,- Kč, tedy výrazně méně. Ventil je podstatně menší, lehčí, má sice jen 1 manometr na regulovaném výstupu ventilu, ale ten je kalibrován pro tlak i množství v litrech za minutu, takže si dokážete hravě spočítat, na kolik Vám vystačí náplň CO2 (z 1 kg kapalného CO2 se odpaří cca 540 litrů plynu).

čerpal jsem odsud:
http://www.modelplac.wz.cz/img/napa...ka/tlakovka.htm

myslim, že mi ten ventil pomůže
s rostoucím tlakem roste i průtok a to je oboje na budíku

bude potřeba akorát
- správná tlakovka
- elektromagnetickej ventil
- redukční ventil + hadička
- asi nějaký redukce, aby se to spasovalo
Matrixx
Taky bych do toho šel,bohužel z finančních důvodů to nepude,ale podle mě to každopádně kytičkám pomůže,pěstu zdar
Spoji
Já to zkoušel.Hasičák redukčák,elektroventil z pračky spínačky.Ale posoudit to nemohu,protože má skříň je jak řešeto.S
temirkanov
Caute. Na webe som nasiel pristroj sluziaci na meranie a regulaciu CO2.
Ponuka ho nejaka polska firma. Cena nie je uvedena. Predpokladam, ze nebude nijak drasticka. Pristroj ma vystup pre ovladanie elektromagnetickeho ventilu na flasi s CO2. Detaily najdete na
http://www.patron.net.pl/english/co2.htm

Na stranke NASA je uvedena koncentracia CO2 v pestovacej komore, ktoru pouzili pri pokusnom pestovani zeleniny. Detaily najdete na
http://wcsar.engr.wisc.edu/asc-gc.html

Tak zatial...
dame mrda?
Zdarec myslite si lidi ze kdyz hodim na zalivani perlivou vodu ze by to s tim CO2 mohlo stacit?proto ze ty bublinky jsou oxit uhlicity a zajmalo by me jestli by kyti ten oxit uhlicity vstrebal.a kdyz ne perlivou vodu tak sifonovac na bombicky?
dame mrda?
a jeste me napadlo naplnit ten sifonovac bez vody jenom plinem a v pichnout do hliny a opatrne vpoustet plin. ale na chuja je ze nevim jak velky obsach tam vpustit?
Hnědojed
No ja pouzivam co2 davkovac v akvariu a tam to rostlinkam moc svedci :) Pousim se ozkouset i v praxi a paxe sem neco hodim bohuzel sem limitovany (asi jako vsici) lovama.

Jo jinak tu mineralku bych tam nelil pac ty koreny to nevyuzijou naopak jim to rekl bych spish uskodi koreny chcou kyslik ne oxid uhlicity !!! Leda zkusit vysterchavat z lahve (na kazde mineralce je napsany obsah co2 takze by se dalo vypocitat kolik) bulbiky ale kdo to pak bude pit ? :).
dame mrda?
no to semi nejak nezda kyslik je O2 a oxid uhlicity je CO2 .toz pokud mas bublak tak toje jasne ze potrebuje kyslik.vem syto takhle kiti v trebava oxid uhlicity a vybechuje kyslik .kazdopadne mas pravdu ze koreny potrebujou kyslik . a stema mineralkama jeto fakt. ma jine slozeni a mohlo by jito uzkodit ale zajmame jestly ten oxid vtreba i pres koreny nebo jen pres listovi.diky :sun:
Hnědojed
no to semi nejak nezda kyslik je O2 a oxid uhlicity je CO2 -Dame mrda ? Tuto vetu sem nak nepochopil.
snark
CO2 může rostlina vstřebávat i kořenovým systémem - v omezené míře - při přesycení roztoku CO2 nastává přílišný pokles hodnoty pH
viridis
, ktery se da v dostatecne mire kompenzovat, umistime-li do roztoku prebytek uhlicitanu horecnateho. Horcik ostatne kytky potrebuji (a dost) a v beznych hnojivech je jej dost malo....
snark
přesně tak - (malý OT - více Mg bejvá v hnojivech pro kokosový substráty)
http://www.nomercy.nl/en/framesets/fs-prod-carbo.html
tohle je věcička která cpe do vody CO2 a skrzevá časovej spínač to může fungovat jako regulátor konstatní hladiny pH v roztoku
viridis - řek bych že jako zvyšovač pH může v květu fungovat i většina pékáček
Hnědojed
To snark pokud to myslish do bublaku tak to enma zadny opodstatneni pac bulbanim se veskery dodany co2 vystrecha. Jeho obsah zavisi na pH a naopak coz jiste vish ale pokud budesh prosterchavat pridavat co2 je bezpredmetny at mash pH jaky chcesh.
snark
z toho sem jelen - můžeš to napsat ještě jednou česky??? - ad bublák - bubler je vesměs nouzovej nejlevnější hydrosystém - to je okrajová záležitost
viridis
, ktera jsou ale ve vode rozpustna (=>zvysuji EC), na rozdil od MgCO3 - ten se vyznamneji rozpousti az se zvysenim koncentrace CO2 v roztoku (=>snizenim pH)....

No, nestlihl jsem vcas, tak jeste doeditim: bublak je super vec, ale neni jeste 'dotazeny' - provedl jsem nejake pokusy se zvysovani koncentrace hnojiv (pro zapometlive - do bublu hnojiva v tretinove koncentraci) a samozrejme se rostliny zacaly palit.

Pokud se vsak v bubleru zajisti proudeni roztoku shora dolu:
1:)) neni treba tolik bublin, protoze se v proudu udrzuji daleko dele (nejsem si jist, zda je vubec treba bublat uvnitr bubleru, provzdusneni lze zajistit mimo bubl)
2:)) obsah hnojiv lze docela fest zvysovat, vyzkousena je koncentrace 1:1 (!!!)
3:) rostliny rostou jako silene
4:() Zatraceny koreny prorostou uplne vsechno, vcetne filtru, cerpadla i prepousteci trubky (coz se sice resit da, ale jeste to nemam vypilovane a dostatecne levne, sestavitelne z odpadovych materialu - zkousim spindl z CD, vyplneny akva molitanem a cerpadlem)
snark
a když se to pH zase zvýší tak se vysráží zpátky???? nebo to už zůstane????
viridis
zase se vysrazi (uplne na vsem - kotelni kamen je z Ca i Mg)
Jo, a castecne se prevede na temer nerozpustny siran, ono ten siranovej aniont je v hnojivech pritomen....
dame mrda?
to: hnedojed no mozna sem te spatne pochopil ale pises ze pouzivas co2 davkovac v akvariu .tak ze to pochopitelne valis na korinky. a pak pises ze koreny potrebujou kyslik a ne oxid uhlicity tak proc ho tam valis???ale jinak v poho onic nejde.
dalas
citace:
Původní příspěvek od QTH
Nazdáreg Groweři.

Po mnohejch dohadech o vlivu a používání CO2 ke hnojení rostlin jsem se tomu malinko věnovat. Zde je to co sem vyčet a zjistil schrnuto.
Vzduch obsahuje přibližně 0,025 % kysličníku uhličitýho, což je poměrně málo. Zvýšením jeho obsahu se dosáhne větší úrody a lepší kvality slízených produktů. Uváděj o 25 - 35 %, ale že prej ňákej Rus Rogalev se menuje, gdyby po tom chtěl někdo pátrat, dosách u rajčat 150 % a u brambor dokonce 180 %ně větší sklizeň.
Jako obtimální množství se jeví 0,25 % . ( Ověřeno pokusně níže)
-současně s množstvím se lepšuje i kwalita, rostliny jsou statnější , lépe odolávaj škůdcům a klimatickým podmínkám. Dříve a bohatěji (!)kvetou. "Hortenzie prej rozkvetly o dva až tři týdny dříve a bohatěji. Plody jsou lépe vyvinuté, chutnější , aromatičtější " , ovšem záleží i na dostatku světla, živin , zvyšuje se spotřeba vláhy. Jak už tady někdo psal , ve sklenících vyráběj co2 kamnama, f kterejch topěj nějakejma spešl uhelnejma bryketama, ale je problém čistit ten kouř, prej se dá nějak čistit promejváním ve vodě. Tenhle spůsob je poněkud nevyužitelnej , snad jen pro skleník možná ....
Praxe :
Nejvýhodnější způsob je prej přihnojovat dvakrát denně dvě hodiny , při čemž se zvýší koncentrace na 0,3 %, teda něco přes desetkrát. Pozor , při vyších koncentracích prej výnos radikálně klesá. Při pokusu v laboratoři nahradily velkou sklenicí skleník a zkoušeli to. Potřebný množství spočítali , vychází to tak že na každej litr obsahu skleníku se přidává 3 - 5 ml co2.
To sem vyčet.

Ale je tu několik problémů. Přidávat co2 se musí zasvětla, v noci to nemá cenu, kytky fotosintézujou jen za světla .....
A když se svítí jedou většinou větráky a ty ten plyn vyfoukaj.
Asi bych volil odvětrávanou lampu typu cooltube a přívod i vývod vzduchu bych umístil mimo pěstební prostor. Tím by měla jít teplota regulovat , štelováním otáček větráku (nejjednoduší vzít větrák na dvanáct voltů a regulovat mu napětí. (S termostatem by se to asi pralo kvuli teplotě v lampě a mimo ni).

Co2 bych použil z bomby kterou normálně prodávaj v několika velikostech, používaj ho při svařování( slušná bomba.. : ) a neměl by bejt ani problém s plněnim. ještě se dá použít Sněhovej minimax ( Co2 hasící přístroj, je to ten s tlustejma stěnama litinový nádoby co váží asi tunu, ať si tam nenastříkáte práškovej třeba... : )
Výrobu chemickou cestou bych neskoušel, je potřeba kyselin a ty leptaj, je to taky trošku neekonomický , pokud neděláte f chemičce(jestli jo tak kyselina solná /zředěná / a uhličitan vápenatej.
Odměřovat mnoštví se dá asi nejjednodušejc tak, že si uděláte značku na kohoutku tak , že ste schopný ho vždycky natočit na stejný místo tak, aby plyn pomalinku utikal, a vy ho byli schopný změřit. Pak bych vzal třílitrovku sklenici, naplnil jí vodou a strčil do kýble taky s vodou tak, aby byla plná a dnem nahoru. Ve sklenici
nesmí bejt vzduch jen voda!! Když pak pustíte hadičkou z bomby plyn do tý sklenice, stopnete si čas za kterej se naplní a vytlačí vodu z lahve do kýble. a máte objem plinu tři litry za určitej čas, pak to propočítáte na objem skleníku třeba aby to udělalo ten poměr co je nahoře a je to.
Buď ten plyn tam musíte pouštět ručně,Nebo použít elektrickejma hodinama spínanej elektromagnetickej ventil (stojí asi dvě stovky) a řídit časem sepnutí množství plynu. Musíte ale použít ventil , kterej je bez proudu v pozici zavřeno a až po vpuštění napětí se otevře, protože jinak by při výpadku proudu bomba vyfuňěla a kytky namrzly : ) (ale stejně nejdřiv musíte změřit objem plynu v tý sklenici : ( )
Po tuhle dobu mít vypnutý větrák, jeli by jen ty v lampě, a pak a pak se to přeplo do normálního režimu, tzn větrání na větrák ze skříně ven . Všechno by se to asi dalo sladit automaticky, stačí ventil, digitální hodiny, bomba a kus hadice.

Mnoho zdraru a bacha ať se nespálíte, když uniká co2 z flašky tak se ochlazuje a namrzne kohout a může vám to udelat bebý jako mě.... ; )

co si o tom myslíte, já to nemam zatim gde vyzkoušet...


Zdarec growers

Chtěl bych vás požádat o potvrzení mých výpočtu, nebo opravení s následným správným vypočítání.

Jde o to že chci taky zkusit CO2, vše potřebný mám.
Všechny udaje sem vyčetl y příspěvku od QHT viz. víše

Takže pěstírnu mám 1mx1mx1,6m tj. objem 1600L
Jestliže je normálně v ovzduší 0,025% tak v mí pěstírně je 0,4L CO2
0,025% z 1600=0,4

Když potřebuji koncentraci 0,3% tak musím množství CO2 12x zvětšít (0,3%:0,025%=12)

Tzn. že do pěstírny musím přidat 12x0,4L tj 4,8L CO2???

Je to správně?

Mám to namyšleny tak že jim budu dávat CO2 2xdenně 2hodiny
a to tak že při přidání CO2 se mě na 2hodiny vypne odtah z pěstírny takže to CO2 tam zustane.

Shrnutí:
1)Mám to dobře vypočítaný?
2) Budu přidávat 2x denně 2hodiny, ale kdy? myslím tím to že ve 12:00 zapne lampa, dávat CO2 hned je asi blbost(nevim, netušim) CO2 bych přidal v 16:00 a pak 22:00.

Šlo by to tak? nebo jinak? Poradte.
Budu přidávat jen v květu.

Toť vše,předem děkuji za odpověd
Pocahontas
hmmm. zní to zajímave to s tím co2
mám pár otázek
1) musí být co2 použito v uzavřeném boxu ?
2) je co2 nebezpečné pro člověka, pokud mám box v pokoji kde žiju a budu si pouštět co2 každý den může mi to ublížit ?
medulda
ad 2) CO2 zvlášť nebezpečný není (přidává se napřiklad jako bublinky do limonády). Je pouze "nedýchatelný" - tedy pokud bude v atmosféře hodně CO2 a málo kyslíku, můžeš se udusit. Můžu tě ale uklidnit, že to se nestane jen tak: normálně je ve vzduchu 20% kyslíku. Dolní mez je mezi 10-14% (v závislosti na stavu organismu). Pro to, aby CO2 nahradil těch 5% kyslíku, musí nahradit 25% vzduchu. Tedy v místnosti o objemu 27m3 bys musel vypustit aspoň 6m3 CO2. To se nestane ani při poruše ventilu. Navíc tělo má proti vysoké koncentraci CO2 dobré obranné mechanismy (zkus chvíli dýchat do igelitky).
Chronická toxicita je nulová, takže trvalé expozice se nemusíš bát...
dalas
Potvrdí mě někdo moje vypočty? mám to teda dobře?
medulda
dalas: Přidáním 4,8dm3 do 1600dm3 0,025% CO2 získáš koncentraci 0,325% :)
dalas
Takže je to ok.
Pocahontas
kde by se dal sehnat za lidské peníze co2 systém?
jsou nějaké rozdíly mezi různými značkamy?
jaké příslušenství je pro provoz potřeba ?
medulda
Všechno záleží na tom, jak jsi zručný a kolik toho dokážeš smontovat sám. Ale určitě potřebuješ:
Bombu - dají se sehnat různé - od hasičáku, před lahev na paintball až po profi bomby. Cena od ceny šrotu po několik tisíc. Pozor - lahev musí mít tlakovou zkoušku, jinak ti ji nikdo nenaplní.
Náplň - pár stovek ve firmě, kde plní hasičáky.
Redukční ventil - dá se opět sehnat v širokém rozpětí cen. Ale počítej několik stovek až tisíců.
Elektroventil - dá se vybrakovat ze staré pračky, jinak si připrav dalších pár stovek.
Řídící jednotka - buď časový spínač (zbastlit se dá za 80Kč) nebo něco sofistikovanějšího s měřením koncentrace atd. Cena i několik tisíc...

Takže je na tobě, jak budeš šikovný - s dvěma tisíci se to dá postavit... :)
Pocahontas
hm.... dobrá du hledat :-P má někdo nějaké dooporučení či odskoušené metody?
snuk1
Zdar... já bych zase doporučil koupit regulační ventil jedině s vyhříváním... dí se sehnat jetej jinak ti to zamrzne a vypustí se ti celá bomba... to je základ. Pak bych hledal flašku podle velikosti ... hodně jich je na aukru... od jetých po nový! A elektromagnetickej ventil sem někde viděl za 900,- ! Tohle je v případě, že bys byl šikovnej a spočítal si podle toho vzorečku na G pro danou koncentraci. Ten ventil je s výhřevem a i průtokoměrem, takže si nastavíš podle výpočtu průtok v litrech za nastavenej čas na časovači. A nebo poku seš boháč, tak sem teď někte viděl bednu co má vše v jednom ( http://cgi.ebay.com/CAP-XGC-1-EXTRE...=item2ea6afc3ad ) Ale je to suma...
snuk1
Tady sem ti našel:
1)Ventil http://aukro.cz/item854052393_reduk..._a_ohrevem.html
2)Láhev http://aukro.cz/item860288943_tlako...plna_atest.html
3)Elektromagnetický ventil http://www.zverimex-rybarske-potreb...oducts_id=17611
Tak co tak procitam a pocitam tak sem z toho vedle jak ta jedle :D
jak to s tim CO2 teda je, jaka je optimalni hladina? A kolik CO2 by bylo potreba na 60x60x140cm box? co sem pocital podle tohohle tak to vychazi neco okolo 1,5litru... ale kdyz to hodim do kalkulacky tak http://www.hydroponics.net/learn/co2_calculator.asp nejakejch 45l? Nesprechtim anglicky tak sem tu kalkulacku mozna poradne nepochopil, kazdopadne prevedeny bych to mel mit ok tak netusim kde je chyba, muze nekdo poradit?
vhisky
Proč tak složitě :)
http://img444.imageshack.us/img444/6514/beznzvukz.png

do víčka díru, do díry spojku na akvarijní hadičku, to celý olepit chemoprenem, nechat vytvrdnout, na spojku dát hadičku z akvaristiky a je to :)

čím víc cukru kvasnic, tím víc to vře
Já dávám 1/3 kvasnic
100-150g cukru a to vše pouštím do akvária, vydrží to 4-5 dní, experimentuju s jinými poměry aby to vydrželo co nejdýl

Pro vyčištění CO2 od kvasnicového zápachu je možné udělat ještě jednu nádobu s čistou vodou kam budou zavedené hadičky a z ní to bude unikat do vzduchu.

Já mám v plánu ze začátku bublat jednou PET lahví v době svícení, a postupem času si najdu optimální množství. Nevýhodou tohoto způsobu výroby CO2 je špatná regulace, proto budu zkoušet pozvolna přidávat...

Náklady na výrobu na měsíc na jednu PET lahev:
1,5l PEt lahev = 3,5Kč (balená voda)
2x droždí (kostka) = 10Kč (může být i v prášku, ale nemám vyzkoušené kolik se ho má na jednu dávku sypat)
600g= cukru 20Kč

celkem cena za výrobu CO2 na jednu pet lahev je: 35Kč/měsíc
Jenze i kdybys tam toho cukru daval 10kilo furt to neudela takovou reakci jako ocet a soda...
vhisky
Jak dlouho vydrží ocet a soda? Jaký je poměr vody, octu a sody? Jinak není problém dát pet lahví více, budutestovat, takže zatím nemám žádné jasné závěry, jediné co mám jsou zkušenosti s akváriem
chvilku, chtelo by to davkovat kapackou. Jinak sem tu videl grow kde mel xxx litru vody, asi 15kilo cukru a kdyz sem to propocitaval tak kytkam daval sotva ctvrtinu davky co mel
vhisky
Tak jsem to počítal a výsledky jsou:
10ml CO2 za 46vteřin
vypočty dalas jsem podělil 2,75, jelikož mu vyšlo pro objem 1600l pěstírny 4,8l CO2 a ja mam v planu 2,75x menší


4,8:2,75=1,74l pro 60*60*140
1 PET lahev dává 10ml CO2/46s


1740ml:10ml*46s/60minut=130minut
při použití 8 PET = 16,29minut
tudiž uzavřený prostor 60*60*140 se teoreticky naplní při použití 8xPET lahev za 16,29minut a na při použití odfuku atd to samozřejmě ani nelze nějak spočítat, tudíž si myslím, že na přilepšení aby palice ztvrdly o něco víc klidně postačí 8xPET lahev 1,5l na přihnojování CO2... Náklady na výrobu CO2 na měsíc se zvednou na cca 300Kč
headcoach
mam takovy pocit, ze se spousta clenu zabyva trochu prehnane hnojenim a svicenim, ale nikde, opravdu nikde nemuzu najit nejake opravdu solidni informace o zvyseni obsahu CO2 pri indoor pestovani. Jako biologovi je mi jasne, ze v uzavrenem prostoru bude nedostatek tohoto plynu pri svtelne fazi velmi limitujicim faktorem a nemyslim si, ze je tato indispozice nahraditelna pouhym vetranim. Rad bych zvysil obsah CO2 ve stanu minimalne 5x, protoze jsem vysledoval neuveritelne vysledky pouze pri peci o spravne dodavani dioxinu. Ignoruji prilis drahe bomby, meraky a davkovace. Chtel bych si umet pro svuj objem spocitat, jakou metodu a v jakych pomerech pouzit (myslim tim bud: soda bicarbona+ocet, horici propan butan, nebo cukr a kvasnice). Je to mozna tezko uveritelne, ale muj kamarad tvrdi, ze po spravnem pridani CO2 mel pri stejne sestave a stejne genetice narust vynosu 100%.

Velmi intenzivne se zajimam o vyuziti sucheho ledu, jakozto zmrazeneho CO2, ale nemuzu se dopatrat zadne relevantni informace o tom, v jakem mnozstvi a jak rychle je treba ho ve stanu rozpoustet, aby bylo dosazeno pozadovane koncentrace. Mam velmi vyhodny zdroj, proto mne tato technika zajima prioritne.

Budu se velmi tesit na jakykoliv odborny nazor, nebo na odkaz k tomuto tematu, ktery jsem pres veskere usili nenasel :(
Vemach
https://www.google.cz/search?q=co2+..._sm=93&ie=UTF-8
headcoach
Diky! Ted si pripadam jako debil :( Nebo snad neumim pouzit vyhledavani? Ja to proste nenasel. Tak se omlouvam za zdrzeni.
Majky-man
No každopádně pokud by jsi dělal nějaké testy tak to sem tozhodně hoď protože co jsem tu pročetl tak vetšina lidí tu píše že je to zbytečnost atd.....
Jinak by mě ještě zajímalo kde se dá sehnat suchý led
headcoach
Ja mel pujceny CO2 merak a nameril jsem u sebe 300ppm a pak jsem to vzal k jednomu profikovi, co to davkuje z bomby a ten mel 1200-1600ppm. tem mi tvrdil, ze by bez toho ani neplytval silami a energii. Ze to uvnitr proste roste bez dioxinu mnohem pomaleji. Venku to ma svuj staly pomer, ale unvnitr ty kytky za svetla pri fotosynteze CO2 hodne rychle spotrebovavaji a pokud je clovek neprikrmuje, tak proste nemaji z ceho stavet. Proste muzes mit super svetlo, vlhkost, teplotu, ziviny, ale oni nutne potrebuji CO2. v hydroponic shopu jsem se vyptaval a tu tam tech bomb maji spousty a plni to denne, takze se domnivam, ze kdo to mysli opravdu vazne......

Suchy led je jako zdroj udajne skvely, ale clovek musi mit dobry zdroj. Bezne se pouziva pri preprave laboratornich vzorku, ktere musi byt neustale hluboce podchlazene. Tam, kde se tyto vzorky prevazi toho maji plne mrazaky. U nas v Nevade se da koupit i v beznem obchode s potravinami, kdyz si nekdo bere na party treba zmrzlinu nebo nejake zmrzlinove dorty, tak to koupi stejne, jako pytel bezneho ledu.
ama
Zdravím , toto řeším 25.l demižonem s kvasící zátkou vše z čeho se dá udělat víno nebo kvas na vypálení. Přídávam větší množství cukru.ČAU
AMA.
headcoach
Jasne. Navodu na pridavny zdroj CO2 je hodne a nektere opravdu pekne nazorne rozpracovane na YouTube. Akorat nevim, jak se to resi po zhasnuti?????? Prece nebudu chodit a vytahovat jim ten demijon na "noc"? To mi prijde strasne neprakticke. Navic musi byt ta produkce hodne nesoumerna a jak pribyva alkoholu a ubyva cukru, musi se i produkce CO2 velmi zpomalovat, ne :(
zubáč222
citace:
Původní příspěvek od Majky-man
No každopádně pokud by jsi dělal nějaké testy tak to sem tozhodně hoď protože co jsem tu pročetl tak vetšina lidí tu píše že je to zbytečnost atd.....
Jinak by mě ještě zajímalo kde se dá sehnat suchý led


Zdarec no co já vim tak sucháč se dá bez problému objednat i v malim množství,.treba u Linde,.Dokonce ti to přivezou v ty jejich krabyci kam budeš chtít,.klidně před barak.Jsem nastoupil do new roboty ,.vydel jsem tam velkou bednu...byl tam napis Nebezpečí omrznutí tak mě to nedalo a mrknul jsem dovnitř ,.a tam asi 400kg suchyho ledu :D Kuci tam snim delaj píčoviny hazej to do kyble a tak Cápci stim prej chladej formy nebo co,.rikali že si mužu brát klidně taky :) Husty je že je to v kostkách ktery mě padnou akorát do krabyčky od svačiny ,.vydrží mě to asi 10hodin do uplnyho vyprchání hehe...Doma mam i tlakovou lahev ,.ale kdo ji má pořád plnit a ješte ktomu za peníze
Dr_paradox69
co psal headcoach je svata pravda,kdybych nekdy resil neco vetsiho jak sestikilo urcite i s cockem pac jinak se pali zbytecna elektrika,i pro to jedno sestikilo o tom premyslim,s kvasnicama mam zkusenost vlastni ale rozdil mezi pestem s cockem z kvasnic a pestem bez cocka sem nepozoroval...
Ninewalls
CO2-BOOST-BUDDY-BAG

Co myslíte o tomto?potřebuju do skříně dostat více co2 a nemám finance na nákladné investice....
deno
Podělim se o svoje zkušenosti.
Setup : 6kg lahev, elektromag. ventil, jehlovej ventil.
Měřena koncentrace co2 v těsnym boxu. Úroveň jsem držel na 800 - 900 ppm. S touhle spotřebou vydrží lahev asi měsíc, takže od řízku do sklizně dvě, až tři flašky.
Objektivně můžu srovnat průběh růstu, květu i kvality výslednýho materiálu jak s obohacováním co2, tak bez.

Takže to nejdůležitější hned z kraje : nemá to cenu.
Proč? Asi takhle : v růstový fázi je obohacování velmi znatelný, rostlina jede rychleji a vypadá velmi, velmi zdravě, krutě šťavnatě. Lze si timhle způsobem ušetřit řekněme týden. Po přepnutí na 12/12 ale veškerý nadšení opadá a žádný změny ve smyslu obrovský květy, 150 a víc procent biomasy... no ani náhodou. Kytky prostě vykvetly tak jak měly. Ve výslednym produktu jsem nepozoroval nějaký vyšší hodnoty THC nebo víc pryskyřice - prostě žádný změny. V květu obohacování tudíž absolutně nemá smysl.
Takže asi tak.
Jinak tohle byl celkem profi dávkovací systém, co se týče kvasnicovejch systémů - to je uplně k ničemu. Zkoušel jsem 4 dvoulitrový lahve na 1m3 pěstebního prostoru a ztěží jsem z toho dostal 500 ppm co2 - jako jo, na blbnutí proč ne, ale žádný reálný výsledky bych od toho nelze očekávat.
Jedná se o moje praktický zkušenosti. Bombu mám normálně ke svářečce a těch pár stovek za ventily jsem zkusil investovat, měřák jsem měl dlouhodobě půjčenej (jsou firmy kde se dá)

Závěrem - kvalitní ventilace stačí, za ty starosti prostě jakýkoli co2 nestojí.
Ale je to jen moje zkušenost.
Dr_paradox69
to deno:a kolik watu si na to svitil?a jaka byla teplota?
deno
2 Dr : sic nevim jak to s tim souvisí, ale obě srovnávaný metody byly ve shodnejch podmínkách : 400w, 15-18C noc, 25-30C den
Dr_paradox69
no,cetl sem cosi od eda rosenthala myslim a ten psal ze kdyz zvysis cocko tak musis zvysit aji teplotu a svetlo,kvuli rychlejsimu metabolismu kytka prave radsi kolem tech 30C,a taky potrebuje vic svetla,pak muzes jet koncentraci treba 1500ppm.Sam sem o tom uvazoval,pac sem zkousel taky kvasnice v kanystru a efekt to melo jestli nejakej tak velice malej.Na druhou stranu sem videl co delaji rajcata valeny cockem i 2000ppm...
deno
Nepopírám, že za určitejch okolností může mít cočko pozitivní vliv, naopak. Ale na laboratorní pokusy fakt nemám a navíc o teorii tohle téma není.
Jen jsem přispěl svojí zkušeností - z praxe.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma