Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 11.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Informace policie kraje Vysočina
Zpravodajství ČTK | 10.3.2004 | 15:17 | rubrika: Právo a krimi - Jihlavský kraj | autor: BJR

JIHLAVA 10. března (ČTK) - Pelhřimovští policisté stíhají devatenáctiletého mladíka z Kamenicka, který v období od července do prosince 2003 prodal, daroval nebo jinak opatřil nejméně pěti osobám marihuanu v celkové hodnotě nejméně 9000 korun. Za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek hrozí mladíkovi odnětí svobody v délce až pěti let.

bjr khj
________________________________________________________________________

Muž dával marihuanu nezletilým
Mladá fronta DNES | 11.3.2004 | rubrika: Kraj Hradecký | strana: 1 | autor: TOMÁŠ KUČERA

Hradec Králové - Na balkoně pěstoval konopí s obsahem omamné látky THC a podle obžaloby nabízel marihuanové cigarety, takzvané jointy, ke společnému kouření nezletilým dívkám. Nyní se osmadvacetiletý nezaměstnaný muž z Hradce Králové u krajského soudu zodpovídá z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů.
„Obvinění se nezakládá na pravdě. Děvčata u mne tehdy byla, ale žádnou marihuanu jsem jim nedal ani u mne marihuanové cigarety nekouřily. Jejich věk jsem neznal a rád bych, aby se vysvětlilo, proč to uvádějí,“ hájil se u soudu muž.
Obžalovaný se na policii přiznal, že dříve doma na balkoně konopí pěstoval a používal ho k tišení bolesti své tehdejší družky a také ke kouření. Z rozboru zabavených rostlin experti zjistili, že obsahují omamnou látku THC. Semena konopí prý koupil v Amsterodamu v Holandsku.
Podle obžaloby od listopadu 2002 do konce loňského února v bytě v panelovém domě na Moravském Předměstí v Hradci Králové dával opakovaně třem dívkám tehdy ve věku sedmnácti, čtrnácti a třinácti let a dvěma zletilým mladíkům ke kouření cigarety marihuany. „Obžalovaný věk dívek znal,“ uvedla státní zástupkyně Hana Flídrová.
Obžalovaného usvědčují hlavně známí, kteří k němu údajně chodili kouřit marihuanu. „Považoval jsem je za přátele. Nevím, proč se proti mně obrátili,“ dodal muž, kterému hrozí až dvanáct let vězení. Hlavní líčení je naplánováno do pátku, kdy se očekává rozsudek.
________________________________________________________________________

Odročené líčení se skupinou obžalovanou z pěstování marihuany
Zpravodajství ČTK | 10.3.2004 | 11:21 | rubrika: Právo a krimi - Středočeský kraj | autor: JT

KOLÍN, 27. dubna 2004

09:00, Okresní soud, jednací síň č. 6, Kmochova 144

Čtením závěrečných řečí bude pokračovat hlavní líčení s osmičlennou skupinou lidí, obžalovaných z pěstování marihuany. Sedm mužů a jednu ženu ve věku od 25 do 27 let obžaloba viní z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek. Jsou podezřelí, že v rodinných domcích po celé republice minimálně od roku 2001 pěstovali a prodávali konopí.

Zdroj: soudce Jiří Kruml
________________________________________________________________________

Při akci proti drogám se lidé hlásili k marihuaně
Mladá fronta DNES | 11.3.2004 | rubrika: Kraj Karlovarský | strana: 1 | autor: (zed)

Karlovy Vary - O škodlivosti marihuany informovali poprvé v ulicích Karlových Varů pražští organizátoři protidrogového projektu s názvem Řekni ne drogám, řekni ano životu.
Lidé si od preventistů brali letáky a brožury, v nichž odborníci varovali před škodlivostí marihuany a dalších drog. Někteří lidé však dobrovolníky, kteří akci pořádali, nebrali vážně.
„Tu hrůzu nechám číst svým kamarádům při obědě v jídelně pro důchodce,“ řekl muž v Moskevské ulici. Jiná žena uvedla, že marihuana je škodlivá stejně jako cigarety. K občasnému kouření jointu se preventistům přiznal téměř každý, i ženy kolem čtyřicítky.
________________________________________________________________________

VOCÍLKA O JEŽÍŠOVI A REKLAMĚ...
Právo | 11.3.2004 | rubrika: Salon | strana: 2

literární masér komentuje

...samozřejmě, jak jinak! Všichni nakladatelé si stěžujou, že lidi nekupujou knížky, a když už jo, tak je to pátej díl Harryho Portera. Kdy jim konečně dojde, že knížku neprodává dobrej text vevnitř, ale dobrej text kolem! Knížka je přece zboží jako každý jiný a jako taková potřebuje reklamu! Jedinej, kdo to jakž takž pochopil, když jsem mu to polopatě vysvětlil, jsou lidi z nakladatelství Fragment. Voni někdy loni vydali ten Život Ježíše, co jako měl bejt kontroverzní, páč si dělá z Ježíše srandu, že fetoval kadidlo. Samozřejmě, že na tom nejni kontroverzního nic, páč zfetovanýho Ježíše měli na nálepkách už pařížský studenti v roce šedesát vosům. No a jak už takovýhle věci dneska nikoho nevzrušujou, tak ani ty knížky z Fragmentu se moc neprodalo. Bůhví, jestli pětina nákladu. Až jsem tam došel a řek jim, že by jim to měla propagovat nějaká celebrita. Tak jsme začli vybírat. Nejdřív jsme škrtli spisovatele, páč to celebrity nejsou, pak Pavla Zedníčka, páč ten už propaguje všechno ostatní, no a nakonec jsme vylučovací metodou došli až k tomu, že bysme měli zaúkolovat nějakýho politika. Politici jsou na propagování knížek nejlepší. S kulturou si je nikdo nespojuje, takže funguje moment překvapení, a přitom se dost často objevujou v televizi, takže máj ty správný mediální svaly. V druhým kole bylo nutný vybrat stranu, a to padla volba automaticky na lidovce. Lidovci jsou totiž přes reklamu kabrňáci. Teda přes negativní reklamu. Co voni začnou v televizi kritizovat, za to se postaví celej národ. Když začli bojovat proti drogám, půlka země volala po legalizaci marihuany. S potratama to bylo ještě větší tóčo. No a nejlepší z tyhle party je poslanec Karas. To je mezi těma lidoveckejma čertama skutečnej Lucifer, divím se, že on není předseda. Co propaguje on, to by se snad neodvážil hájit ani papež. Navíc je to prima kluk, dohodli jsme se razdva, a stačilo, že dvakrát třikrát zmínil, že by se Život Ježíše měl zakázat, a hned byl celej náklad vyprodanej. Karasovo trestní oznámení policie odložila a Fragment chystá dotisk.
________________________________________________________________________

Nepochopení Igora Němce
Právo | 11.3.2004 | rubrika: Publicistika | strana: 7 | autor: PATRIK NACHER, tiskový tajemník Petra Mareše

Z redakční pošty

Radní Igor Němec se pokusil třeskutě vtipně reagovat na výrok jiného politika, aniž by si přitom sám ověřil některá fakta. Petr Mareš totiž neřekl, že užívání alkoholu a tabákových výrobků je pro společnost vážnější riziko a má mnohem zápornější dopady než užívání ilegálních drog. Takže závěry, které z tohoto údajného výroku usuzuje Igor Němec, jsou nesmyslné.
Místopředseda Mareš pouze konstatoval alarmující fakta, která vyšla z průzkumů, že situace v oblasti legálních drog (alkohol a cigarety) je velmi vážná. A to skutečně je. Začnu poněkud šířeji, aby to pan radní lépe pochopil.
První informace se týkala faktu, že počet uživatelů tvrdých drog výrazně poklesl. Bohužel naopak počet "příznivců" tzv. lehkých drog vzrostl. I přesto, že přechod uživatelů z tvrdých drog na měkké je zprávou pozitivní ze všech možných hledisek, v celkovém kontextu to je nemilé. Nicméně jde o drogy ilegální, zakázané, a tudíž obecně lidmi neakceptované. I to pomáhá v boji proti nim.
To ovšem neplatí u drog legálních, ke kterým je společnost logicky mnohem tolerantnější. A v tom tkví riziko, na které upozornil místopředseda vlády. Čísla jsou přitom jednoznačná, zejména u konzumace alkoholu mladistvých zaznamenáváme výrazný růst stejně tak jako zvýšený počet hospitalizovaných kvůli poruchám způsobeným alkoholem. Této toleranci legálních drog pak odpovídá i vysoká míra vnímání jejich dostupnosti. Mezi šestnáctiletými považuje snadno dostupné například pivo 96,3 % a víno 94,7 %.
Upozornění místopředsedy vlády, které tak snadno radní Němec odsoudil, má vést k tomu, aby se všichni, dnes tak módně, nesoustředili jen na uživatele trávy, zatímco nám tu vesele bude bez povšimnutí pobíhat opilá mládež s cigaretou v puse. Co k tomu dodat, abych parafrázoval zvláštní titulek článku Igora Němce "Rakovina rozumu" - kde není nic rozumného, nemůže být ani rakovina.
________________________________________________________________________

Ty drogy!
Lidové noviny | 11.3.2004 | rubrika: Zajímavosti | strana: 12 | autor: PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

POSLEDNÍ SLOVO

Lidovci znovu zvedli prapor boje proti drogám a většina sdělovacích prostředků jejich krok znovu komentuje přinejmenším rozpačitě, ne-li rovnou odmítavě.
Není to poprvé - a nejspíš ani naposledy.
Spor o drogy se odehrává v ideologické rovině - přitvrdit, nebo povolit? Mám však pocit, že tato rovina sporu je dnes vlastně už jen mediální rituál, který nemá a ani nemůže mít vyústění. Většina novinářů obvykle zaujímá v této otázce liberální postoj, někteří jsou pro legalizaci marihuany, jiní pro toleranci k ní. Společnost se ovšem podle dostupných průzkumů staví k toleranci, či dokonce legalizaci podstatně odmítavěji, velká většina obyvatel (či respondentů) zaujímá konzervativní stanovisko, a tak je krajně nepravděpodobné, že by se politici navzdory vůli svých voličů odhodlali k zásadnější změně. Kromě toho by každý posun vyvolal problémy na mezinárodní scéně, byl by v rozporu s českými mezinárodními závazky. Lze tedy tušit, že se kromě okázalé přestřelky stanovisek nestane nic: jen známé osobnosti zopakují svá známá stanoviska. Taková hra tedy nepřináší vlastně nic, jen umožňuje politikům vystupovat na veřejnosti a noviny mají o čem psát.
Není toho moc, na čem se stoupenci represivnější politiky se svými liberálnějšími odpůrci shodnou. Možná na tom, o čem se moc nemluví že drogová závislost přes svou mediální přitažlivost prostě není prvořadý společenský problém: počet závislých je například ve srovnání s počtem alkoholiků takřka zanedbatelný. Rozhodně se však shodnou na potřebě prevence a na tom, že se v drogách točí veliké peníze. Je škoda, že za hřměním velkých slov o svobodě nebo naopak o ohrožení mladé generace téměř zaniká řeč čísel. Česká republika vydává na prevenci nemalé částky a podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu to nedělá dobře. Je pochopitelně správné, že se stát snaží financováním prevence užívání drog omezit, dělají to všechny vyspělé země. Jenže v Česku se peníze vynakládají chaoticky, přiděluje je několik ministerstev a dalších institucí a podle zprávy NKÚ nemají tyto instituce dostatečný přehled o tom, jak se s penězi nakládá. V oblasti protidrogové prevence existují "rodinné podniky", stává se, že o přidělení dotace rozhodují lidé, kteří jsou s příjemci spjati rodinnými vazbami, a peníze jsou mnohdy použity na něco, na co použity být neměly.
Co kdybychom tedy na chvíli nechali hádky o tolerování marihuany a raději se pokusili udělat pořádek v těch penězích?
________________________________________________________________________

DROGOVÁ INTERRUPCE KDU-ČSL
Reflex | 11.3.2004 | rubrika: Analýza | strana: 6 | autor: TEXT A FOTO JIŘÍ X. DOLEŽAL

Ve středu třetího března představil místopředseda vlády Petr Mareš vládní koncepci protidrogové politiky na léta 2005-2009. Zprávě zajímavé snad jen pro odbornou veřejnost udělal reklamu další mediální protipotrat KDU-ČSL. Jiří Vacek (nyní drogový expert strany) pár dní předtím vyhlásil válku drogám.

Čtvrtého února bez větší pozornosti médií vláda, ve které sedí i lidovci, schválila koncept protidrogové politiky na nejbližší léta. Je odborný, nezpolitizovaný. Opírá se (mimo jiné) o data sesbíraná Národním monitorovacím střediskem pro drogy a závislosti (dr. Viktor Mravčík) a připravila jej především Rada vlády pro koordinaci pro tidrogové politiky (Mgr. Josef Radimecký).

REÁLNÝ STA V VE VĚCI DROG

"Tady jsou všichni tak zkouřený, že by nenašli žílu!" smál jsem se při četbě nové Výroční zprávy o stavu ve věcech drog za rok 2002 (nejčerstvější data). V České republice má až deset procent populace (včetně kojenců a starců) zkušenost s ilegální, ale předevšímkonopnou dro gou. A klesá zájem o heroin a pervitin. PhDr. Ivan Douda, klasik české protidrogové péče a zakladatel nadace Drop In, k tomu říká:"Je vidět, že naše mládež je poučitelná a že to, co děláme, nese ovoce. Ti, kteří chtějí s drogami experimentovat, dokážou rozlišovat. A že narůstá jejich počet? To je celoevropský trend." V roce 2002 se v České republice spotřebovalo asi deset tun tvrdých drog a pětadvacet tun trávy. Zabaveno bylo 112 kg trávy a 45 kg tvrdých drog. Efektivita represe je tedy kvantitativně velice malá, přesto se podařilo dosáhnout toho, že puberťáci vnímají tvrdé drogy jako hůře dosažitelné. Zato je na pováženou, že úřady zabavily dvakrát více marihuany než (řádově nebezpečnějších) tvrdých drog. Navíc je třeba dodat, že ze státních peněz platíme za represi skoro dvě miliardy, za prevenci a péči pak dvě stě padesát miliónů korun. Přitom prevence se podle nejnovějších čísel jeví jako jednoznačně účinnější. Počet problémových uživatelů (pravidelně užívají pervitin či heroin) je v České republice několik let stabilní (35-37 tisíc lidí, t.j. 0,35-0,37 procenta celé populace), tito uživatelé stárnou, tj. nárůst počtu problémových uživatelů mezi mladými se zastavil. Na předávkování ilegálními drogami v roce 2002 zemřeli čtyřicet tři lidé (opiáty 21, ředidla 14, pervitin osm). Počet problémových uživatelů pod půl procenta z epidemiologického hlediska znamená, že v České republice žádná drogová epidemie není.

V KLIDU, JDE JEN

řešení pro měkké mozky" už lidovci chtěli zakázat comics a potraty. Nyní zákonitě přišla na řadu tráva ... Připravena nastoupit, ofenzíva, nebezpečí, odmítáme, nejde pouze o životy a zdraví našich dětí, vyhlašujeme válku, nebezpečí, drogy jako vrah našich dětí, drogy jako finanční zdroj terorismu - to je výběr emočně zatížených výrazů a frází z prohlášení, jímž okouzlila v pátek sedmadvacátého února KDU-ČSL. Byl jsem u toho. Pan předseda Miroslav Kalousek přivedl opět po letech do světel ramp (skromněji, dvou TV kamer) pana Jiřího Vacka. Reklamu na tiskovku bez bližších specifikací dělal týden předtím v televizi plukovník Komorous, ředitel Národní protidro gové centrály. Pan předseda a Jiří Vacek nejdříve nekompromisně odsoudili mezinárodní terorismus, který je prý financován drogami. Poté přednesli oslnivě nesmyslnou koncepci "války proti drogám", kterou KDU tímto vyhlašuje. Všechny revoluční návrhy války byly de facto banality kromě dvou bodů. Za prvé - cituji doslovně:"Zásadně nerozlišovat mezi tzv. měkkými a tvrdými drogami." Za druhé - pan Vacek s panem Kalouskem výslovně obvinili Drop In a další, ty největší a nejvýznamnější nevládní organizace pracující v oblasti drogové prevence a péče o závislé, ze "zneužívání" peněz na drogovou prevenci a vyzvali k tomu, aby jim stát zastavil dotace. Zprávu o "zneužívání" opírali lidovci o zprávu Národního kontrolního úřadu, který skutečně zjistil v protidrogové oblasti jak ve státních, tak nestátních a místních úřadech a institucích jistou míru chaosu. Zneužívání ne. NKÚ je ze zákona povinen v případě, že by něco podobného zjistil, podat trestní oznámení. Žádné nepodal. Jinak řečeno, nikdo nekradl, jen měli místy bordel v účetnictví. Média mylně informovala, že lidovci chtějí zavřít nevládní protidrogová zařízení. Není tomu tak, lidovci pouze chtějí praktikovat drogovou politiku obušek-polepšovna-kriminál a odstřihnout od peněz ty protidrogové nevládky, které s nimi nesouhlasí. Pouze ty. O odebírání dotací pro nevládní propagátory represe a "prevence" pomocí přednášek policistů o drogách na základních školách nepadlo ani slovo. Takže jsme v Čechách. Navíc: Tiskovka Rady vlády měla být za pět dní, takže dříve, než se někdo mohl začít ptát na účelnost nákladů na represi (měly být zveřejněny právě na vládní tiskovce), lidovci halasně a nepravdivě osočili zastánce prevence - Drop In a ostatní -, že "zneužívají" peníze ... První bod - nerozlišování drog - nelze nazvat jinak než jako další zákaz potratů. Tvrdá řešení natvrdlým voličům! Od pana Kalouska by mne věc nepohoršila, ten je jistě jako správný křesťan střídmý a nikdy nefetoval. Ale že takovou pitomost prezentuje zasloužilý (nyní samozřejmě abstinující) heroinista Jiří Vacek, který o drogách ví své? " Skutečně považujete marihuanu za stejně nebezpečnou jako heroin?" zeptal jsem se citlivě. Po dlouhém vykrucování pan Jiří Vacek pronesl nesmrtelnou větu: " Pro některé lidi ano!"

VLÁDNÍ KONCEPCE

Ve středu 3. března proběhla tiskovka Rady vlády pro koordinaci drogové politiky. Čísla výše uvedená pocházejí z ní. Koncepce na léta 2005-2009 jde zaplaťbůh evropským, nikoliv singapurským směrem. Nespočívá na výhradní represi, ale na třech základních pilířích: snižování nabídky, snižování poptávky, snižování rizik. Paragrafové znění návrhu novelizace trestního zákona jde do vlády v nejbližších dnech. Je to plně pragmatický, vědecky podložený koncept směřující ke kategorizaci drog (odlišení přístupu podle nebezpečnosti). A - neboť ve stejný den vyšla i zpráva OSN o drogách - je v souladu i s postojem OSN. Ta vyčítá ČR jediné: aktuální postup při testování extází. Co bude dál, o tom se koresponduje. Bohužel zákon výslovně nelegalizuje držení a pěstování konopí pro vlastní potřebu. Je to škoda. Že se vlna zájemců o drogy zastavuje u konopí, není-li proti marihuaně vedena válka, ověřila realita. Aby lidovecký kabaret neskončil, vystoupil ještě tentýž večer po vládní konferenci v Událostech, komentářích pan Jiří Vacek s tezí, že si všechna čísla odborníci vymysleli. Ten heroin je fakt svinstvo.
________________________________________________________________________

OSMÝ DEN
Reflex | 11.3.2004 | rubrika: Reflexe | strana: 11

PAN POSLANEC KARAS nechal bez vědomí ostatních poslanců požehnat parlamentní lavice. Zasunul kolegům svého pánaboha pod zadek, aniž by o tom věděli. Upřímně doufám, že pana poslance ve stejně dobrém duchovním úmyslu nějaký věřící šivaista - ti zprostředkovávají kontakt s bohem nikoliv požehnáním, ale THC - bez jeho vědomí napere hašišem. Půjde z duchovního hlediska o stejně neoprávněný zásah.
J. X. DOLEŽAL
________________________________________________________________________

Vidět soudní jednání je víc než teorie
Hradecké noviny | 11.3.2004 | rubrika: Královéhradecký kraj | strana: 6 | autor: (hd)

Hradec Králové Možnost sledovat hlavní líčení u hradeckého krajského soudu využili včera studenti čtvrtých ročníků Gymnázia a Střední odborné školy sociálně správní z Hořic v Podkrkonoší. Z trestného činu výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů se před senátem zpovídal muž z Hradce Králové. Je také obviněn, že od listopadu 2002 do března 2003 nabízel několika mladistvým a nezletilým marihuanu, kterou s nimi ve svém bytě kouřil. Před polední přestávkou odpovídali předseda senátu a státní zástupkyně na dotazy studentů a pedagogů, kteří se zajímali hlavně o průběh přípravého řízení, hlavního líčení a trestní odpovědnost mladistvých a nezletilých.
"Právo probíráme ve škole, ale vidět soudní líčení na vlastní oči je zcela něco jiného. Viděli jsme, jak se mění svědecké výpovědi dívek, a jak to soudci mají těžké. Marihuana je hodně rozšířená mezi mladými lidmi, ale jsou horší věci, které by se měly trestat. Určitě dnešní zkušenosti získané u soudu využijeme nejen u maturity, ale i v budoucím povolání," řekla nám Alena Zemanová, která chce studovat právo na vysoké škole.
________________________________________________________________________

Osudná skleróza
Instinkt | 11.3.2004 | rubrika: Lidé | strana: 81 | autor: STRÁNKU PŘIPRAVIL ROMAN LIPČÍK

David Crosby

Dvojnásobn ý rezident Síně slávy rock’n’rollu, spoluzakladatel Byrds i Crosby, Stills & Nash, minulý týden odehrál dva newyorské koncerty, vypsal se z hotelu, leč zapomněl v něm tašku. Když se pro ni vrátil, zavřeli ho. Snaživost hotelového personálu zjistit majitele vedla k otevření zavazadla, načež se přesměrovala k přivolání policie. V tašce byla nalezena zásoba marihuany, lovecký nůž a nelegálně držená pistole. Crosbyho (62) to může stát i sedm let svobody.
________________________________________________________________________

Když dospívání bolí děti i rodiče
Překvapení | 2.3.2004 | rubrika: RODIČE A DĚTI | strana: 30 | autor: Marie Kurková, ilustr. foto Milan Pěrgřím

A je to tady - puberta! Rodičovské žádosti, prosby i hrozby zůstávají nevyslyšeny,kolem každé maličkosti propuká diskuze jako v parlamentě a leckdy končí hádkou, bouchnutím dveří či pláčem. Jakoby nám tohoto našeho potomka někdo vyměnil...

"Nedělej z toho vědu, nebyli jsme lepší," chlácholila Danu její kamarádka Marta. "Tobě se to říká, Janě je už devatenáct a takové problémy jako máme s Martinem, jste s ní nikdy neměli. A to mu bude teprve čtrnáct." Dana nevěděla, jestli má brečet lítostí nebo vztekem. Nejradši by Martinovi namlátila, co se do něho vejde. Pít nebude, na kouření má taky dost času a žádné courání s kamarády po nocích. Navíc s takovými, kteří na první pohled nemají rozumu, ani co by se za nehet vešlo. "A ještě lže a je drzý! Vytáhnu krabičku cigaret z kapsy jeho bundy a on mi do očí tvrdí, že není jeho. Prý kdyby kouřil, tak trávu! Nezbláznila by ses z něho? A když jsem mu našla flašku vína ve skříni, začal na mě ječet, že když ho už musím šmírovat a hrabat se mu v jeho věcech, ať si taky zjistím, kdo tam ten chlast dal. Jestli si ho tam prý neschoval táta přede mnou. No co bys na mém místě dělala?" Dana byla bezmocná.

Nesnesitelný

Ještě před půl rokem byl Martin normální kluk. Lumpárny, při nichž nebyla nouze o rozbitá kolena i okna, ho sice provázely odmala, ale v zásadě poslechl, učil se, věnoval se fotbalu a rybaření. A najednou z toho nic neplatilo. Všechno, co řekli ve škole, bylo ujetý, rodičovské výroky začaly postrádat autoritu a názory kamarádů měly váhu Svatého písma. O každé maličkosti Martin s mámou dlouze diskutoval a většina jejich "rozhovorů" skončila tím, že Dana nevydržela a synovy nesnesitelně drzé poznámky odměnila nepromyšleným zákazem: "A ven nepůjdeš ani na krok. Ze školy rovnou domů." Jenže na splnění už nikdo nedohlédl, protože učení končilo Martinovi zpravidla daleko dřív, než se vraceli rodiče ze zaměstnání. Po svém si nakonec začal syn organizovat i svůj život o víkendech. Než aby se s ním rodiče každý pátek při odjezdu na chalupu "do krve" hádali a pak dva dny snášeli jeho přezíravé chování, raději ho nechávali doma. Dlužno podotknout, že se vždy vraceli do uklizeného bytu s umytým nádobím, v němž měl Martin navařeno na dva dny, a ani sousedi si nestěžovali na rušení nočního klidu. Jen když Dana vyzvídala, co celou dobu dělal, dočkala se od něho jen vyhýbavých odpovědí. "Já jsem se rodičům také nesvěřoval," odbýval ji pak manžel, když ho nutila, aby si se synem promluvil jako chlap s chlapem. Jenže Daniny obavy to nerozptýlilo. Samozřejmě, s nimi také puberta mávala, ale přece jen za jejích mladých časů nemuseli odolávat takovým nástrahám jako dnešní mládež - snadno přístupné drogy, všude se nabízející alkohol, přemíra násilí...

Táhnout za jeden provaz

"Nenechte se mýlit, že puberta před dvaceti lety byla bezpečnější," oponuje psy cholog Petr Šmolka. "Cigarety byly k dostání běžně, většina dalších drog se sice sháněla hůře, ale "Vinohradské bílé" za čtrnáct nebo "jabčák" za sedm dokázaly také své! Navíc statisticky vzato, měly "náctileté" dívky dvaapůlkrát větší naději než ty dnešní, že přijdou do jiného stavu." Snaha bezpodmínečně ochránit potomka před všemi nástrahami světa tedy není na místě, stejně jako opačný extrém nestarat se vůbec. "Ať už každý z rodičů zastává jakýkoli názor, před svým dorostencem by měli držet basu," konstatuje psycholog a dodává: "I když právě v pubertě už nic moc nezachráníme. Pokud jsme cosi ve výchově zanedbali rozmazlováním, neschopností stanovovat jasné mantinely a absencí přiměřené důslednosti, pak bývá na dramatickou změnu výchovných praktik pozdě."

Puberta - a co s ní

Dospívání zvolna zavírá vrátka výchovným snahám. Však také odborníci považují pubertu za druhé období dětského vzdoru. Stejně jako to první - okolo třetího roku věku - má i svůj nezpochybnitelný vývojový význam. Mladý člověk se vymezuje vůči okolí, rozpoznává vlastní možnosti a meze, připravuje se na dospělost. "To ovšem neznamená, že bychom měli na výchovu zcela rezignovat," rychle dodává Petr Šmolka. "Základní mantinely je nejen vhodné, ale dokonce nezbytné zřetelně stanovit. Pokud možno však pouze takové, které mají jasný smysl a jejichž dodržování jsme schopni také kontrolovat. Ať se týkají doby návratu domů, pomoci při plnění domácích povinností apod. A také se občas pokuste přistihnout vašeho dorostence při něčem, co dělá dobře, a pochvalte ho."

Jako Jára Cimrman

A co nebrat pubertu jako smrtelně vážnou nemoc? Většina z nás přece prošla dospíváním bez velké újmy na zdraví. "Možná bychom se měli inspirovat pedagogickými zásadami Járy Cimrmana," přizvukuje Petr Šmolka. "Ten vycházel z ověřeného předpokladu, že děti mají své pedagogy rády a největší výchovný dopad má, vidí-li, že pedagog sám trpí. Pokud tedy chtěl žáky opravdu účinně potrestat, vzal rákosku a zmrskal sám sebe. Už ion si však uvědomoval, že každý z pedagogických prostředků ztrácí na účinnosti, pokud je využíván příliš často. Pokud je tedy váš nezvedenec zvyklý, že na jeho prohřešky reagujete brunátným kvílením, stane se pro něj časem i řev nosorožce ve smrtelné křeči pouhým šumem. Co takhle hledat něco jiného? Třeba zkusit klidný šepot a namísto vzteku trochu lítosti... Nejen pro výchovu platí zlaté pravidlo: Když jeden přístup opakovaně nezabírá, je dobré přiklonit se alespoň na čas k jinému."

JAK SE DOMLUVIT S PUBERŤÁKEM
Vytvořte atmosféru důvěry - dítě potřebuje vědět, že ho máte rádi, i když s ním právě nesouhlasíte.
* Poslouchejte svého potomka bez toho, že budete jeho počínání stále hodnotit.
* Hned neodsuzujte to, co vaše dítě a jeho kamarádi dělají, ale snažte se vcítit do jejich myšlení.
* To, co vám potomek řekne, považujte za jakési tajemství, které nebudete
programově šířit mezi příbuzenstvem a přáteli k pobaveni.
* Neotvírejte vašemu synovi či dceři poštu, nečtěte deníky ani SMS, nevybírejte e-mailové schránky. Kromě toho, že každý má právo na soukromí, z informací, k nimž se takto pokoutně a nedůstojně dostanete, si stejně objektivní obrázek o svém dítěti neuděláte.
* Stanovte si jasná a snadno kontrolovatelná pravidla vašeho vztahu.
* Nebojte se přiznat chybu nebo změnit rozhodnutí, ukažte, že jste
schopni své dítě vnímat jako rovnocenného partnera.
* Konflikty řešte pokud možno hned a s chladnou hlavou.
* Radu můžete hledat i u specialistů v rodičovských poradnách. Nečekejte však, že psycholog je opravář, který s vaším puberťákem "něco" udělá a on bude šlapat jako hodinky.
________________________________________________________________________

Zlatá zastávka nabízí mládeži smysluplné využití volného času
Týden u nás, okresní noviny | 10.3.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 5 | autor: Marta Antonínová

ADAMOV - Nízkoprahové preventivní centrum s názvem Zlatá zastávka se sídlem v Adamově, které vzniklo jako součást Oblastní charity Blansko, si letos připomíná páté výročí existence. Jeho prvořadým úkolem je protidrogová prevence a také nabídka volnočasových aktivit mladým lidem. Centrum se snaží podchytit co nejvíce těch, kteří se potýkají s problémy s drogami, ale i alkoholismem nebo gamblerstvím. Jiní mají potíže ve škole nebo v rodině, obtížně shánějí zaměstnání. Zlatá zastávka je otevřena ve všední dny od 14 do 17 hodin. K dispozici je stolní fotbal a tenis, šipky, bohatý výběr hudby, nechybí ani televize. K pravidelným aktivitám patří videoprodukce vybraných snímků. Jedenkrát týdně jezdí zájemci do Blanska do sportovní haly zahrát si sportovní hry, zatrénovat si v posilovně. V létě se samozřejmě aktivity přesouvají ven.
"Klient má právo přijít a odejít podle své volby. Může a nemusí se zapojit do společných aktivit, za nic nemusí platit," vysvětluje vedoucí Zlaté zastávky Mojmír Širůčka. "V centru platí zákaz pití alkoholu, není dovoleno jakékoliv násilí včetně slovního napadání, ponižování a šikany. Zákaz užívání drog v centru je pochopitelný."
Do Zlaté zastávky přichází až dvacet mladých denně. Někteří chodí pravidelně, jiní jen občas. "Za týden se u nás vystřídá asi padesát kluků a děvčat," říká Mojmír Širůčka. "Zajímavé je, že z počátku tvořili naši klientelu výhradně kluci, později začaly přicházet i dívky. Dnes už je to tak půl na půl. Od doby vzniku centra jsme v kontaktu asi se stovkou mladých lidí ve věkovém rozpětí od desíti do třiadvaceti let."
V Adamově není příliš příležitostí pro vyžití mladých. Když si odmyslíme aktivní sport, pak lze říci, že tam není příležitost žádná. Na druhé straně z Adamova není daleko do Brna, kde je obrovská drogová scéna.
"Řada mladých lidí se denně v rodinách setkává s alkoholismem, u vrstevníků s drogami, především s marihuanou," doplňuje vedoucí centra. "Alarmující je také skutečnost, že mezi dětmi kolem deseti let je již řada pravidelných kuřáků cigaret."
Mojmír Širůčka stojí v čele centra třetím rokem. Od ledna je stálým pracovníkem Zlaté zastávky Martin Hlaváček a dalším pomocníkem je Martin Šob.
"Trávíme s kluky a děvčaty velkou část jejich volného času, máme tady možnost je blíže poznat a zjistit, jaké mají potíže," doplňuje Mojmír Širůčka. "Někdy stačí rozhovor a neformální rada. Ale máme i jiné možnosti. V rámci charity pracuje řada odborníků, na které můžeme naše klienty odkázat, případně je k nim i doprovodit."
Zlatá zastávka má hodně plánů, ale problém je například v nedostatečných prostorách a v penězích. Ty získává od charity a především od ministerstev práce a školství na základě zpracovaných a schválených projektů. Neobejde se však ani bez podpory ze strany města, grantů některých nadací či darů.
________________________________________________________________________

Muž dostal za znásilnění školačky pět let vězení
Zpravodajství ČTK | 10.3.2004 | 15:51 | rubrika: Právo a krimi - Brněnský kraj | autor: VTK

BRNO 10. března (ČTK) - Brněnský krajský soud poslal dnes na pět let do vězení čtyřicetiletého Oldřicha Plška, jehož potrestal za loňské znásilnění čtrnáctileté školačky. Spis uvádí, že si muž dívku před rokem pozval do svého bytu v Brně-Vinohradech, tam ji opil vínem a když se nemohla bránit, vykonal na ní pohlavní styk. Plšek vinu popírá. K rozsudku se on ani žalobce nevyjádřili. Pokud se odvolají, případem se bude zabývat vrchní soud.

Plšek tvrdí, že dívku zahlédl ve Vlčnovské ulici, jak ji bijí neznámí výrostci. Děvče se dostalo až k Plškovu bytu a prý ho požádalo o pomoc. "Pustil jsem ji dovnitř. Byla opilá a poznal jsem, že kouřila marihuanu. Řekl jsem si, že až vystřízliví, tak ji doprovodím domů," řekl soudu při zahájení procesu obžalovaný.

Dívka má ale na věc zcela jiný názor. Odmítá Plškovo tvrzení, že si znásilnění vymyslela. Soudu řekla, že se u Plška delší čas schází dospívající mládež. Školačka přiznala, že znásilnění ze strachu dlouhé měsíce tajila před okolím.

Plška usvědčily výpovědi svědků. Muž má podle znalců paranoidní sklony, je citově nevyrovnaný narcista a trpí poruchou osobnosti. Muž celé jednání přerušoval nejrůznějšími výkřiky.

Školačce Plšek při výslechu skákal do řeči a snažil se ji ztrapňovat. Vše vyvrcholilo dnes tím, že mu soud dal za neukázněné chování pokutu 5000 korun. Tím vše ale neskončilo; po vynesení rozsudku začal Plšek narušovat jednání natolik, že musel být ze soudní síně veveden justiční stráží.

Vladimír Klepáč snm
________________________________________________________________________

Vietnamci se zodpovídají z prodeje heroinu
Mladá fronta DNES | 11.3.2004 | rubrika: Kraj Moravskoslezský | strana: 3 | autor: PETRA SASÍNOVÁ

Téma

Ostrava - Na zatčení třináctičlenné skupiny lidí, z nichž dvanáct se narodilo ve Vietnamu, se spolu s Národní protidrogovou centrálou mimo jiné v rámci akce Bambus podílel i ostravský policejní Toxi tým.
Jediná Češka ve skupině, Karin Backová, tvrdí, že ji do všeho namočil vietnamský přítel. Dalších deset mladých mužů a dvě ženy, kteří se spolu s ní nyní zodpovídají před ostravským soudem z toho, že za dva měsíce vydělali na prodeji heroinu více než milion korun, odmítli vypovídat. Někteří pouze přiznali, že heroin brali, ale rozhodně ho neprodávali.
Obžaloba tvrdí něco jiného. "Během dvou měsíců na konci roku 2002 dovezli z Prahy do Ostravy skoro tisíc gramů heroinu za pět set dvacet tisíc korun. Rozdělili ho do téměř pěti tisíc psaníček za necelé dva miliony. Po odečtení nákladů získali milion a tři sta padesát tisíc," spočítala státní zástupkyně Daniela Srbová. Je však pravděpodobné, že drogy prodávali již dříve.
"O organizovanosti skupiny svědčí telefonické i osobní kontakty především mezi obyvateli dvou bytů v Ostravě s dealery z Prahy, kteří je zásobovali," doplnila Srbová. Podle ní někteří fungovali jako kurýři heroinu, který převáželi zhruba po třech kilogramech. Další drogu ředili směsí sacharózy, kofeinu a další látky z Vietnamu a balili do psaníček, jiní je prodávali na ulici. O vzájemných kontaktech svědčí například to, že když v Praze vypadala z řetězce jedna osoba, nahradila ji jiná z Ostravy. Policisté intenzivně sledovali osazenstvo dvou bytů v Praze a dvou bytů v Ostravě - v Zábřehu a na sídlišti Dubina. Pozorovali, kdo tam chodí, odposlouchávali telefony.
Dva z obžalovaných byli v minulosti kvůli trestné činnosti vyhoštěni a žili v Česku nelegálně. U některých není jisté, zda vystupují pod pravým jménem. Jeden obžalovaný měl například čistý trestní rejstřík, avšak ukázalo se, že byl v Česku již odsouzen pod jiným jménem.
O sehranosti skupiny svědčí účetnictví, které policie našla při domovních prohlídkách. V bytě na Dubině, ve kterém žilo několik z obžalovaných, byly záznamy o tom, kolik dávek a v jaké hodnotě který z nich převzal, kolik peněz z prodeje předal, kolik dluží. "Obžalovaní společně hospodařili. Z jedné dávky, kterou prodávali za čtyři sta korun, odváděli do společné kasy tři sta korun," uvedla Srbová. Evidovali i náklady na benzín, cigarety, alkohol, jídlo, rýži, telefonní karty. V účetnictví z pražského bytu se objevily několikrát i náklady označené "za ženské".
________________________________________________________________________

Pervitin v lávce přes řeku
ČT 1 | 9.3.2004 | 18:00 | pořad: Report

Šárka BEDNÁŘOVÁ, moderátorka
--------------------
Městští strážníci odhalili ve Frýdku-Místku varnu pervitinu a zadrželi osm narkomanů. Drogy vařili v dutině lávky přes řeku, která spojuje město. Majitel varny skončil ve vazbě. Policisté ho obvinili z drogových trestných činů.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Železná lávka s teplovodním potrubím, která přes řeku Ostravici spojuje Frýdek s Místkem, se v minulých dnech stala útočištěm narkomanů ve městě. Byli tam i v době dnešního natáčení.

osoba
--------------------
Jak se tam chodí pohodlně?

osoba
--------------------
Ale, jo, jde to.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Nedávno proti narkomanům zasahovala městská policie. Vstupní dveře do místnosti v lávce, kde narkomani vyráběli pervitin, město nechalo zavařit. Narkomani si ale našli jinou cestu.

Václav BUČEK, ředitel Městské policie Frýdek-Místek
--------------------
Naše hlídky provádějí pravidelně kontroly takových různých objektů. Narazila tady na skupinu těch osmi dotyčných, kteří tady vyráběli tu látku a ještě další dva zákazníci stáli už na mostě a čekali, až se droga vlastně dokončí.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Kromě strážníků narkomany vyšetřovali i kriminalisté z protidrogového oddělení.

Emanuel KLIMŠA, mluvčí OŘ Policie ČR, Frýdek-Místek
--------------------
Bylo zjištěno osm osob, z toho jeden muž ročník 1974. Měl mobilní varnu. Sám uvedl, že vařil pervitin.

Jiří LOUČKA, redaktor
--------------------
Město nechá v nejbližších dnech místnost po narkomanech vyčistit a zavřít.
________________________________________________________________________

Liberečtí policisté letos odhalili již sedmého drogového dealera
Zpravodajství ČTK | 10.3.2004 | 11:41 | rubrika: Právo a krimi - Liberecký kraj | autor: USM

LIBEREC 10. března (ČTK) - Již sedmého obchodníka s drogami letos odhalili a zatkli liberečtí policisté. "V pondělí navečer kriminalisté zadrželi v centru Liberce osmatřicetiletého muže hned poté, co předal pervitin jednomu ze svých zákazníků," řekla dnes ČTK mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Muže, podezřelého z obchodování s drogami, sledovali kriminalisté šest měsíců. Po zatčení u něj našli několik gramů pervitinu. Cena jednoho gramu je 1000 korun. Při domovní prohlídce objevili u dealera látky, připomínající drogy. Jejich složení určí znalci. "Zadržený muž se přiznal, že si prodejem drog vydělával na obživu. Mezi jeho odběratele patřili hlavně Romové," konstatovala Suchánková.

Dealer neprozradil, kdo mu drogy dodával. Kriminalisté nyní zjišťují, kolik narkomanů zásoboval. Zatím mu hrozí až pět let vězení.

Koncem února dopadli liberečtí kriminalisté rovněž přímo při prodeji pervitinu třiatřicetiletého muže. Podezírají ho z obchodování s drogami a sledovali ho čtyři měsíce. Podle Suchánkové je zatčený muž sám závislý na drogách. Od svých odběratelů si nechal platit kradenými věcmi, například autorádii.

Většina narkomanů si peníze na drogy opatřuje krádežemi. Loni kriminalisté zadrželi dva drogově závislé muže ve věku 23 a 32 let, kteří se v Liberci a Jablonci nad Nisou vloupali do téměř 40 automobilů. Ukradli peníze a věci v hodnotě asi půl milionu korun. Na vozidlech způsobili škodu 200.000 korun.

Ve stotisícovém Liberci a okolí žije zhruba 1000 uživatelů drog. Z tvrdých dog je mezi nimi neoblíbenější pervitin. Podle Kateřiny Pšeničkové z libereckého Kontaktního centra pro lidi ohrožené drogou pervitin bere zhruba 85 procent narkomanů. Zbylí kupují především heroin nebo toluen.

Miloslav Lubas
________________________________________________________________________

Soud výrobce a dealery drog poslal do vězení na dva až 12 let
Zpravodajství ČTK | 10.3.2004 | 11:40 | rubrika: Právo a krimi - Ostravský kraj | autor: DVC

OSTRAVA 10. března (ČTK) - Nepodmíněné tresty v rozmezí od dvou do 12 let dnes ostravský krajský soud udělil osmi členům skupiny, která na Karvinsku vyráběla a prodávala pervitin. Podle obžaloby od začátku roku 1999 do dubna 2000 vyrobili množství pervitinu, který prodali za nejméně 240.000 korun.

Dva obžalovaní vyvázli s dvouletými podmíněnými tresty a dva soud zprostil obžaloby. Případ dalšího člena skupiny soud projednává samostatně. Na lavici obžalovaných původně usedl i lékárník, který dodával suroviny. Ten ale během procesu zemřel.

Soudce ve zdůvodnění řekl, že se nepodařilo prokázat, že se jednalo o organizovaný gang, což by odsouzeným zpřísnilo tresty. "Podle našeho názoru se nejednalo o organizovanou skupinu s pevnými vztahy, ale spíše jen o nahodilé kontakty," řekl soudce.

pokr. dvc jpt

Většina odsouzených si ponechala stejně jako státní zástupkyně lhůtu na rozmyšlenou. Práva na odvolání se vzdali oba muži, které soud zprostil obžaloby. "Umíte se modlit? Tak běžte večer do kostela," řekl při poradě o tom, zda se odvolat či ne, svému mandantovi právník Kolomana Danyiho, který od soudu odešel s podmíněným trestem. "Nyní ale nikomu nesmíte nafackovat. Ani manželku už nesmíte mlátit," řekl advokát.

Nejdelší dobu, 12 let, má ve vězení strávit Robert Jankech. Soud mu udělil souhrnný trest. V minulosti byl už odsouzen za to, že s dalším společníkem zavinil smrt mladé ženy, která chtěla policii oznámit, že vaří pervitin. Spoutali ji a násilím položili do úložného prostoru postele, kterou pak ještě zatížili. Žena se udusila.

Druhý nejvyšší trest si vyslechl František Tonka. Sám se přiznal, že pervitin vyráběl. Naučil se to od muže, který mu před tím drogu dodával. Mezi odsouzenými byly i dvě ženy, které pervitin prodávaly v Ostravě a na dalších místech republiky. Soud je poslal do vězení na dva a tři a půl roku.

Hlavní líčení trvalo několik let a společně s výrobci a dealery před soudem v roce 2001 stanul i havířovský lékárník Ladislav Varmuža, který podle státního zástupce obžalovaným postupně prodal minimálně dva kilogramy efedrinu. Z něj pak obvinění pervitin v Ostravě a na Karvinsku vyráběli. Používali k tomu pronajaté byty či garáž.

Odsouzené podle soudu usvědčila řada záznamů telefonických rozhovorů, během kterých hovořili o výrobě pervitinu. Někteří obžalovaní se navíc přiznali a vzájemně se usvědčovali.

David Moravec jpt
________________________________________________________________________

Závažné trestné činy a mladiství pachatelé
Českobudějovické listy | 11.3.2004 | rubrika: Publicistika | strana: 22 | autor: HELENA KRATOCHVÍLOVÁ, ZŠ Máj I, Č. Budějovice

JAK TO VIDÍM JÁ

Svitavská tragédie otřásla všemi. Šestnáctiletý vrah, obětí učitel. Mnozí se teď ptají proč . . . .Proč přibývá závažných trestných činů u dětí a mladistvých a kde my, dospělí, děláme chybu.
Výchova dítěte začíná v rodině. Ale jak vypadá dnešní rodina? Na kolika dětech se podepisují rozvody rodičů, kolik dětí trpí tím, že jim rodiče, nebo alespoň maminky, nevěnují dostatek času. Tím nechci v žádném případě kritizovat ony maminky. Velkou chybou současné společnosti je to, že požaduje od žen příliš. Ideální žena by měla v práci podávat výkon jako muž a zároveň pečovat o domácnost a rodinu jako hospodyňka z počátku minulého století. Není dobré ani to, že s posouváním hranice důchodového věku vypadají ze hry o dětskou duši mnohdy i babičky a dědečkové.
Myslím si, že by bylo potřeba, aby stát umožnil jednomu z rodičů (případně i prarodičů) dětí do patnácti let pracovat třeba jen šest nebo i pět hodin denně, aniž by se jim krátila mzda.
Že na to nemáme? Pak bychom ale jako stát neměli mít ani na to, abychom vydržovali tak obrovské množství státních úředníků. Natož abychom plýtvali penězi například na luxusní vybavení poslaneckých bytů.
A volný čas dětí? Nedohlížíli na ně zaměstnaní rodiče, z nichž ti moudří zapíší své děti třeba do sportovních oddílů a zájmových kroužků, čeká je - v místě mého bydliště - potulování nevábným sídlištěm, televize, počítačové hry, internet. Internet je věc dobrá, ale lze tam snadno nalézt stránky pro mladé lidi naprosto nevhodné. Je třeba vybírat, a k tomu by měl mladé lidi někdo vést.
A televizní hrdinové? Z mnohých se obrací žaludek. Pojem láska je nahrazen slovem sex, slovo soucit rovná se slabost, cílem je prosadit se prakticky za každou cenu, třeba i s nožem či pistolí v ruce. . . Tleská se ne lepšímu, ale silnějšímu.
Z reklamy rádia, kde v roli mediální hvězdy vystupuje vrah Kájínek, mi běží mráz po zádech.
O novinových stáncích, nabízejících pohled na odhalená ženská popředí či pozadí, lépe nemluvit. Stydím se za to. Divme se pak, že dospívající děti nevidí ve stálém vztahu žádné plus. Divme se pak, že národ vymírá. Mizí láska. . .
Nu, a co naše školství? Pracuji v něm od roku 1987. Po revoluci jsem očekávala změny k lepšímu. Ne, že by nepřišly vůbec, ale celkový vývoj je pro mne zklamáním. Dětem podle mého soudu chybějí kázeň a řád. Metr od školy mohou sprostě pokřikovat, kouřit apod., pravomoc učitelů tam nesahá. Přibývá skrytého záškoláctví, tedy rodičů, kteří vědomě kryjí záškoláctví svých dětí a podepisují jim omluvenky. I zde je pravomoc učitelů ke škodě dětí velmi omezena. Je jasné, že za školou se dítě nic dobrého nenaučí.
Problémy přináší i čím dál rychlejší fyzické dospívání mládeže. Dnešní před zákonem prakticky nepostižitelné čtrnáctileté dítě může měřit 180 cm a prodávat drogy, vykrádat auta, šikanovat své spolužáky nebo i zabíjet. Ten, kdo se nechová jako dítě, by neměl být jako dítě pardonován. Tady by pomohlo snížení hranice trestní odpovědnosti; mladý člověk by měl být vychováván tak, aby pochopil, že za špatný skutek bude potrestán. Po zásluze, ne symbolicky.
Vzpomeňme na přísloví o stromku, který je třeba ohýbat v mládí. Zdá se mi, že jsme na to nějak zapomněli. A pokud si nevzpomeneme . . . bude hůř.
________________________________________________________________________

Některé členy Rady České televize urazil Kasalův výrok o Preslovi
Zpravodajství ČTK | 10.3.2004 | 18:47 | rubrika: Kultura a zábava - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: JND

PRAHA 10. března (ČTK) - Rada České televize (ČT) se na svém dnešním zasedání zabývala výroky některých politiků na jejich adresu. Předseda rady Jan Mrzena zmínil například výrok místopředsedy KDU-ČSL Jana Kasala, který byl v únoru dotčen, že ČT neinformovala o tiskové konferenci jeho strany. Na ní lidovci představili svůj program boje proti drogám.

"Musíme se ptát, zda to náhodou není tím, že jeden z předních aktivistů nadace Drop In Jiří Presl sedí v Radě České televize. Mohlo by jít o střet zájmů," řekl tehdy Kasal. Presl poté Kasalovu domněnku odmítl.

"Jestliže si pan Kasal myslí, že moje moc jako jednoho z 15 členů Rady České televize je taková, že jenom svoji přítomností v ní ovlivňuji, zda televize vysílá to či ono, tomu se mohu jen ze srdce zasmát. To moji moc opravdu přeceňuje," uvedl tehdy Presl. Připomněl, že již před třemi lety, kdy byl zvolen do rady, opustil místo ve vedení nadace.

"Je to urážlivý výrok," řekl dnes svým kolegům Presl, podle kterého podobná slova jsou "výrazným připisováním slabosti České televize". Znepokojení vyjádřil také předseda rady Jan Mrzena. "Hranice napadání členů rady mají své meze," řekl Mrzena, který odmítl, že by členové rady zasahovali do zpravodajství veřejnoprávní televize. "To jsou praktiky, které nepatří do civilizovaných zemí a rada se takto nikdy nechovala a nebude," řekl Mrzena ČTK.

Rada se dnes zabývala také svým hospodařením v loňském roce a její členové jednali rovněž o výroční zprávě ČT za rok 2003.

Jiří Janda mal


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma