Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
monitoring médií k 10.03.2004 - Klikni zde pro originální téma
breeder
Udal syna kvůli konopí
Právo | 10.3.2004 | rubrika: Severní Morava a Slezsko | strana: 12 | autor: (hon)

Na svého dvacetiletého syna z Opavy, který si doma v květináči pěstoval konopí, poslal jeho otec policii. "Devět rostlin, které mu vzešlo do výšky 50 centimetrů, v pondělí převzali policisté," řekla severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková. Mladík je stíhán za nedovolenou výrobu a držení omamných látek.
________________________________________________________________________

Vstup do Evropské unie - chystá se likvidace počtu kuřáků
Českolipský deník | 10.3.2004 | rubrika: Českolipsko | strana: 21 | autor: JIŘÍ MATYÁŠ

Vstup České republiky do Evropské unie je už delší dobu provázen obavami. Média se předhánějí ve strašení obyvatel, od poněkud komického zákazu ohřívání svíčkové v restauracích až po všeobecné zdražování a byrokratický marast, který zaneřádí náš život.
Trochu stranou zájmu je skutečnost, která se oproti mnoha jiným záležitostem jeví být ve svých negativních důsledcích proti určité skupině českého obyvatelstva mnohem pravděpodobnější. O co běží? O fakt, že záhy po vstupu do EU začne být úzko především kuřákům. V některých zemích unie totiž v současnosti platí velmi tvrdé zákony, které zakazují kouřit téměř všude. Když všude, tak skutečně téměř všude: v kancelářích, na chodbách, na nádražích, na nástupištích, ve vlacích, v autobusech, v taxících, na záchodech, v restauracích a barech. Kdosi se snažil zpracovat opačný seznam. Kde je povoleno kouřit? Není to mnoho míst: kouřit se smí doma a zatím mimo budovy na ulicích a na veřejných prostranstvích, také na psychiatrických klinikách. "Jó, slyšel jsem o tom, že zakážou kouřit v hospodách a snad dokonce taky na ulici, v parcích a podobně," přitakává pan Eduard z České Lípy. "Co se k tomu dá říct? Pokud se bude smět kouřit už jenom doma, tak to taky může nakonec dopadnout tak, že ty co choděj kouřit na chodbu k oknu nebo na balkón, se brzy na to taky dočkají zákazu. Kuřáci jsou vytlačovaný odevšad už dlouho, i když si myslím, že žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří."
Příklady z cizích zemí by ovšem měly českým kuřákům kazit klidný spánek. Tak například zapálit si cigaretu v irském baru je dnes téměř sebevražedné, protože stát vyčlenil policisty, kteří obcházejí hospody a ukládají mastné pokuty. Evropská unie chystá takzvané zákony o kouření na veřejných místech. To bude teprve rána pro milovníky tabáku! Někteří odpůrci zákazů již dnes s nadsázkou uvádějí, že než kouřit bude brzy bezpečnější prodávat na ulici drogy. A další zprávy, v našich končinách zvané jobovky? Zvyšuje se cena cigaret. Zakazuje se a omezuje reklama tabákových výrobků. Budou hrozit stotisícové pokuty. EU chce snížit počet kuřáků ze současných 34 procent na méně než 23 procent! Zkrátka, snahou je vykořenit názor, že kouření je příjemnou společenskou zábavou.
________________________________________________________________________

Dopadení výrobců drog
ČT 1 | 8.3.2004 | 18:00 | pořad: Report

Lenka KRATOCHVÍLOVÁ, redaktorka
--------------------
Rozsáhlou akci zaměřenou na výrobu a prodej drog ukončili policisté na Přerovsku. Během čtyř měsíců při ní v Kojetíně a Týnu nad Bečvou odhalili tři kompletně vybavené varny pervitinu. Zajistili padesát dávek této látky a necelé dva kilogramy marihuany.

Michaela SEDLÁČKOVÁ, tisková mluvčí Ředitelství policie ČR Přerov
--------------------
Na úseku drogové problematiky máme dílčí úspěchy, ale v tomto rozsahu se dá hovořit o výjimečné akci.

Lenka KRATOCHVÍLOVÁ, redaktorka
--------------------
Čtyři zadržené muže už policejní rada obvinil z nedovoleného držení a distribuce omamných a psychotropních látek, nejmladšímu je jedenadvacet let. Umístěni jsou ve vazbě. Trestní stíhání proti dalším dvěma zadrženým osobám policisté vedou na svobodě.
________________________________________________________________________

Praha se zastává zastřešující role státu v boji proti drogám
Zpravodajství ČTK | 9.3.2004 | 10:05 | rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: HAN

PRAHA 9. března (ČTK) - Návrh KDU-ČSL na přesun financování protidrogových aktivit ze státu na kraje se představitelům Prahy moc nelíbí. "Politický populismus patří do protidrogové politiky odnepaměti stejně jako koření do bramborové polévky. Je-li ho přiměřeně, může sloužit i dobré věci. Je-li ho nepřiměřeně, výsledek ji dokáže zcela zničit. Tak je tomu i v případě KDU- ČSL," řekl ČTK k návrhu lidovců pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Stejné věty podle něj zaznívaly od téže strany i od stejných mužů v roce 1994. "Patří ke cti klíčových reprezentantů jiných politických stran, že se takovou naivní jednoduchostí nenechali unést," dodal primátor, který před lety řídil meziresortní protidrogovou komisi vlády.

Je přesvědčen o tom, že efektivní protidrogová politika spočívá v kvalitní prevenci, v efektivním a komplexním systému péče o závislé, v tvrdém potírání drog a v nástrojích snižování rizik spojených s užíváním drog.

K lidoveckému návrhu má výhrady i pražská protidrogová koordinátorka Nina Janyšková. Dokáže si sice představit, že by kraj sám rozděloval peníze od státu, ale nedomnívá se, že by bylo dobré koordinační činnost státu rušit. "Myslím si, že zastřešující činnost rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky je velmi dobrá a nezbytná," řekla ČTK.

V Praze je podle statistických odhadů asi 11.000 drogově závislých osob, které užívají nejčastěji heroin a pervitin. Už několik let jejich počet stagnuje. Problémem ale začíná být v posledních letech užívání extáze. Poměrně hustá síť zařízení pro drogově závislé v hlavním městě není totiž na tento typ drogy zavedena.

"Věk lidí, kteří poprvé zkusí drogu, už neklesá. Alarmující ale je, že mezi konzumenty marihuany a alkoholu je početně stále více zastoupena mladší věková kategorie," uvedla Janyšková.

Praha dávala na boj proti drogám ročně kolem 12,5 milionu korun a letos 29 milionů. Od státu dostane metropole letos 25 milionů korun.

Libuše Hanzalová kš
________________________________________________________________________

Jihomoravský kraj je pro změnu financování protidrogových aktivit
Zpravodajství ČTK | 9.3.2004 | 10:31 | rubrika: Zdravotnictví - Brněnský kraj | autor: FCZ

BRNO 9. března (ČTK) - Představitelé Jihomoravského kraje souhlasí s lidoveckým návrhem, podle něhož by se financování protidrogových center mělo přesunout ze státu na kraje. Podobný názor mají také neziskové organizace, jež provozují centra, která pomáhají drogově závislým. "Krajské úřady znají lépe potřeby regionů a finance tak mohou ještě efektivněji přerozdělovat," řekl dnes ČTK náměstek jihomoravského hejtmana Lubomír Šmíd. S tím souhlasí i katolická charita, která v kraji provozuje deset protidrogových center.

Šmíd zdůraznil, že kraj má zájem na řešení protidrogové problematiky. Letos na ni jihomoravští krajští zastupitelé vyčlenili pět milionů korun, tedy pětkrát více než loni. "Obavy, že po změnách centra peníze od krajů nedostanou, jsou proto zbytečné. To by se jistě nestalo," zdůraznil náměstek.

Problém by ale podle něj nastal, pokud by stát po předání kompetencí krajů výrazně snížil částku, již na boj s drogami dosud vynakládá. S podobnými problémy se kraje setkaly ve zdravotnictví nebo školství. Pokud tedy bude změna schválena, kraj v první řadě zjistí, kolik peněz stát na jihomoravská centra ročně dává, a bude bránit tomu, aby se tyto prostředky jakkoli snižovaly.

Na financování od státu je odkázána například jihomoravská katolická charita. Společně se sdružením Podané ruce v regionu nejvíce pomáhá narkomanům. Charita v kraji provozuje 70 center pomoci potřebným, deset středisek je protidrogových. Na svoji činnost loni od státu získala 46 milionů korun, což je čtvrtina jejího ročního rozpočtu. Letos by měla charita získat od státu výrazně méně peněz; pokles se odhaduje na více než 30 procent.

Z loňských statistik vyplývá, že Jihomoravský kraj se podílí na celostátním počtu problémových narkomanů asi 11 procenty. Těch, kteří si narkotika píchají do žil, je v regionu přes 3000.

Zvláštností Jihomoravského kraje je rozšířené užívání halucinogenních hub lysohlávek, tradici v regionu má i pěstování marihuany. V Brně patří k nejrozšířenějším tvrdým drogám pervitin. V jihomoravské metropoli odhalí kriminalisté každý týden alespoň jednu laboratoř na jeho výrobu. Do regionu se postupně dostává i heroin, velmi oblíbená je i taneční droga extáze. Jižní Morava před dvěma lety zaznamenala drogovou novinku v podobě takzvaného rajského plynu v balóncích.
________________________________________________________________________

Olomoucký kraj: Protidrogovou prevenci musí koordinovat stát
Zpravodajství ČTK | 9.3.2004 | 10:27 | rubrika: Zdravotnictví - Olomoucký kraj | autor: SRD

OLOMOUC 9. března (ČTK) - Přestože Olomoucký kraj očekává úpravu legislativy v protidrogové problematice již několik let, úplné převedení kompetencí ze státu na kraje, které navrhli lidovci, odmítá. "Kraj by nějakou roli určitě hrát měl a hraje, ale vše by mělo být koordinováno ze státu. Centrální zodpovědnost vidím na vládě," řekl ČTK náměstek olomouckého hejtmana Vladimír Válek.

Obdobný názor zastává i krajská protidrogová koordinátorka Darina Skokanová. "V tuto chvíli je podobný krok riskantní. Kraje na to ještě nejsou připravené. Na druhé straně je pravda, že kraje nejlépe ví, kam mají peníze plynout," uvedla pro ČTK.

Olomoucký kraj financuje projekty protidrogové prevence z Operačního programu Olomouckého kraje. Vloni z něj věnoval zejména neziskovým organizacím zhruba 1,3 milionu korun, které poskytovatelé služeb vyčerpají v tomto roce. Kromě toho rozdělil zhruba 300.000 korun i na malé projekty do 20.000 korun. Z celostátních statistik ale vyplývá, že na tuto oblast přispívá nejméně ze všech krajů.

"Není to věc zlé vůle kraje. Kritéria operačního programu byla přísná, mnozí žadatelé nebyli schopni projekty zpracovat. Na druhé straně kraj pořádá řadu konferencí, seminářů a podobně. Protidrogová prevence není jen otázka peněz," vysvětluje Skokanová.

Podle krajské protidrogové epidemioložky Hany Landecké z Krajské hygienické stanice v Olomouci skončilo vloni v evidenci v celém kraji 741 problémových uživatelů drog, z toho bylo 551 mužů. "Všeobecně se předpokládá, že to je jen asi třetina všech uživatelů drog. Ne všichni totiž vyhledají pomoc u lékařů či v kontaktních centrech a dostanou se do naší evidence," vysvětlila Landecká. U evidovaných narkomanů je nejoblíbenější drogou pervitin, marihuana a heroin. V roce 2002 hygienici evidovali 824 problémových uživatelů drog, o rok dříve jich bylo 620. Skutečné počty drogově závislých ale úřady neznají.

Martina Šaradínová fcz
________________________________________________________________________

Plzeňský kraj: Protidrogové projekty by měl financovat stát
Zpravodajství ČTK | 9.3.2004 | 10:09 | rubrika: Politika - Plzeňský kraj | autor: MFI

PLZEŇ 9. března (ČTK) - Krajští úředníci i zástupci neziskových organizací v Plzeňském kraji se přiklánějí k názoru, že protidrogové aktivity by měl i nadále financovat stát. Pro přesun financování na krajské úřady, jak nedávno navrhli lidovci, podle nich sice mluví fakt, že regionální samospráva lépe ví, kde ji "bota tlačí". Na druhou stranu uznávají, že státní orgány mají větší zkušenosti s rozdělováním peněz na jednotlivé projekty.

"Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky má mnohem větší zkušenosti. Tím, že peníze rozděluje do všech krajů, má lepší představu a srovnání, kolik peněz je na určitý projekt zapotřebí," řekla ČTK krajská protidrogová koordinátorka Anna Skočilová. Podle ní například tito odborníci snadno poznají, zda je projekt nadhodnocený či naopak podhodnocený.

Oslovení zástupci neziskových organizací, které se věnují této problematice, se domnívají, že pokud by peníze rozděloval krajský úřad, byla by výhodou znalost prostředí. Obávají se však, zda by byla ve všech krajích zaručena stejná úroveň péče. "Kraj by si určitě snáz určil své priority. Přesto by ale měl peníze rozdělovat stát tak jako dosud právě proto, aby na určité služby dosáhli klienti na celém území České republiky," řekl například ČTK vedoucí plzeňského střediska Teen Challenge Gustav Černý.

Krajské úřady se na projektech protidrogové prevence financované státem částečně podílejí. Plzeňský kraj obdržel pro letošní rok od státu 3,6 milionu korun, z vlastního rozpočtu přispěje 1,5 milionu korun. Peníze dostane sedm projektů.

Podle krajské koordinátorky v roce 2002 v Plzeňském kraji žádalo o léčbu ze závislosti na drogách 360 lidí. V téměř 60 procentech šlo o závislost na pervitinu, dále to byla v 15 procentech závislost na marihuaně a asi v deseti procentech závislost na heroinu. Údaje za loňský rok nejsou ještě k dispozici. Koordinátorka upozornila, že to ale jsou čísla, která uvádějí, kolik lidí se chtělo léčit. "Číslo, vypovídající o tom, kolik lidí je skutečně na drogách závislých, bude mnohem vyšší. Nedá se objektivně zjistit," dodala.

Marie Fialová fcz
________________________________________________________________________

Stát má podle Středočechů nadále řídit protidrogovou politiku
Zpravodajství ČTK | 9.3.2004 | 10:37 | rubrika: Politika - Středočeský kraj | autor: HAN

PRAHA 9. března (ČTK) - Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) a krajská protidrogová koordinátorka Pavla Doležalová nepovažují za zdařilou myšlenku lidové strany přesunout financování protidrogových aktivit ze státu na kraje. Podle nich by koordinace protidrogové politiky měla zůstat v rukou státu.

"Vůbec by mi nevadilo, kdyby kraje v tomto neměly rozhodující slovo. Myslím si, že by měla existovat koordinace mezi státní protidrogovou politikou a její aplikací v jednotlivých krajích. Vynulovat protidrogovou politiku na úrovni státu bych nepovažoval za moudré," řekl hejtman ČTK.

Návrh KDU-ČSL nenadchl ani koordinátorku. "Pokládám ho za hodně nedomyšlený a krátkozraký," uvedla. Podle ní se osvědčilo vícezdrojové financování protidrogové politiky, které ovšem potřebuje legislativní pravidla a určité kontrolní mechanismy. Navíc se obává, že pokud nebudou prostředky účelové vázány, může je nedostatečně odpovědný kraj použít i na jiné účely. Nesouhlasí ani s paušálním převodem peněz na kraje. Už proto, že každý má jiný počet narkomanů i potřebných zařízení a další specifika.

Podle hejtmana není ani žádoucí, aby vzniklo tolik protidrogových politik, kolik je krajů. "Nejsem si jistý, že stát potřebuje 14 protidrogových politik. Myslím si, že by měla existovat jistá propojenost," uvedl. Nějakou koordinaci státu by uvítal už proto, že každý kraj nemá vybudovanou infrastrukturu v boji proti drogám a stát ano. Stát by měl prostředky soustředit do míst, která jsou nejohroženější, a kraje by měly pokračovat v boji proti drogám, dodal.

Podle odhadů se ve Středočeském kraji dostalo do kontaktu s nealkoholickou drogou jednou či vícekrát zhruba 30 procent dětí ve věku od 14 do 18 let. Alkohol pravidelně konzumuje přes 70 procent šestnáctiletých. Nejčastěji užívanou drogou je marihuana, dále pervitin a na třetím místě heroin. Narůstá užívání ex


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma