Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
A co na to naše legální droga? aneb chlastání po česku - Klikni zde pro originální téma
breeder
Chlastání po česku
Týden | 6.10.2003 | rubrika: Kauza | strana: 16 | autor: Lucie Tvarůžková, -kas-

* Češi jsou třetí největší pijani na světě.
* Každý čtvrtý obyvatel starší patnácti let se "napije" alespoň dvakrát týdně.
* V průměru každý Čech včetně kojenců konzumuje ročně sto šedesát litrů piva.
* Milion obyvatel má vážné problémy s nadměrnou spotřebou alkoholu.
* Tři sta tisíc občanů ČR je na alkoholu závislých.
* Loni Češi "pod vlivem" způsobili devět a půl tisíc dopravních nehod, při kterých zemřelo 136 lidí.
* Pět procent manželství končí kvůli opilství.
* Alkohol stojí v pozadí většiny případů domácího násilí.
* Na následky přílišného popíjení umírá více lidí než v důsledku užívání ilegálních drog.
* Stát má z prodeje lihovin ročně kolem patnácti miliard korun.
* Pít je v Česku úplně normální, nepít je úplně divné.


Totálně opilý, neschopný chodit, mluvit a pomočený. Tak vypadal poslanec ODS Petr Kott v pátek 26. září kolem jedné hodiny odpoledne. Tedy v okamžiku, kdy se v Poslanecké sněmovně řešil největší hlavolam letošní politické sezony: reforma veřejných financí. Svou neúčast na schůzi ale zákonodárce nepovažuje za natolik vážný prohřešek, aby složil poslanecký mandát. Vždyť nic tak hrozného neudělal, jen se trochu napil. Ostatně jako čas od času řada jeho sněmovních kolegů. V běžném zaměstnání by za podobné chování pravděpodobně dostal okamžitou výpověď, český parlament ale obyčejné pracoviště není a zákaz pití alkoholu během pracovní doby stanovený zákoníkem práce pro většinu smrtelníků tu neplatí. Občanští demokraté, Kottova mateřská strana, zpočátku striktně plédovali pro vyloučení z partaje. Na konci minulého týdne někteří straníci tlak trochu zmírnili, jeho hlas by jim totiž mohl citelně chybět při půtkách s koaliční vládou. A navíc, vždyť nic zas tak hrozného neudělal, jen si trochu přihnul. Řekněte, komu se to ještě nestalo? Měl zkrátka jen smůlu, že na jednu ze svých četných spanilých jízd vyrazil v tak vypjaté době a že to na něj nějaký škarohlíd práskl novinářům. Být to při schvalování méně atraktivního zákona, občané by se o tom i díky "pochopení" novinářů zřejmě nedozvěděli. Většina tuzemských žurnalistů se už setkala s politikem, který byl "pod obraz" nebo z něj alespoň na dálku vanul odér alkoholu. Každý reportér z Poslanecké sněmovny je schopný bez přemýšlení vysypat seznam jmen poslanců, kteří jsou až příliš často vídáni s panákem v ruce (viz rámeček Politici pod obraz). Na přední stránky novin, kam lapsy politiků bezpochyby patří, se ale provinilci většinou nedostali (možná proto, že mají naopak svůj soupis reportérů chtivých alkoholu). Například téměř nulové pohoršení nad tím, že bývalý premiér Miloš Zeman v podstatě čtyři roky vládl zemi v "becherovkovém deliriu", dobře dokresluje, kam až tolerance Čechů k alkoholu sahá. "Kdyby nějaký politik pil tak veřejně jako Zeman třeba v Británii, byl by to obrovský skandál a samozřejmě by musel z politiky odejít," domnívá se sekretář vládní protidrogové komise Josef Radimecký. Na alkohol v politice si totiž u nás všichni zvykli. A vlastně na alkohol kdekoliv.

Tyranie opilců

Zpít se čas od času pod obraz, blábolit nesmysly, "panákovat" až do bezvědomí, pak se probrat, pozvracet toalety, odejít bez zaplacení a následující den protrpět práci v příšerné kocovině patří v Česk u téměř k dobrému tónu. Naopak střídat celý večer minerálku s džusem, pak zaplatit útratu, cestou domů neztratit peněženku a druhý den přijít do zaměstnání včas se nenosí. Být opilcem je v tuzemsk u mnohdy společensky přijatelnější než se alkoholu vyhýbat. "Zvlášť na mladého člověka, který sedí skumpány v hospodě, je vyvíjen strašný tlak, aby se opíjel. Už jen tíha těch průpovídek: Kdo pil, umřel, kdo nepil, umřel taky. Tělo má jít do hrobu zhuntovaný. Kam bys chodil, doma to znáš... Proti těmhle kydům v tu chvíli neplatí žádné racionální argumenty," postěžoval si před časem v MF Dnes herec Boris Hybner, který se alkoholu vyhýbá už dvacet sedm let. Abstinenti, jichž je u nás méně než alkoholiků a těch, kdo mají s nadměrným pitím velké problémy, to v české společnosti nemají lehké. "Normální" lidé je ve své blízkosti nevidí příliš rádi. Svou přítomností jim připomínají, že se dá i nepít, proto je někdy až agresivně nutí, "ať si dají alespoň střik". Bez popíjení, zapíjení ani připíjení se dnes neobejde skoro žádná oslava, večerní setkání přátel nebo hromadné sledování sportovních přenosů. Důvod? "K tomu, abych se večer dobře pobavila, mi nejsnáze pomůže panák něčeho ostřejšího," přiznala se pro deník Blesk nedávno zpěvačka Dara Rolinsová. Vystihla tak motivaci většiny konzumentů. Alkohol je všudypřítomný. Politické strany v rámci volební kampaně rozlévají místo tradičního volebního guláše becherovku (ČSSD) nebo podávají účastníkům shromáždění zdarma pivo (ČSNS). Nikdo se nepozastavoval nad tím, když ministr obrany (Jaroslav Tvrdík) povyšoval kabinetního kolegu, ministra financí Jiřího Rusnoka do hodnosti majora v záloze a předával mu k tomu armádní hliníkový ešus plný slivovice, protože patří k tradicím "že si hvězdičky musí vypít". Společně se zpravodajem ČTK litujeme české vojáky v K uvajtu a doufáme, že snad budou mít příjemné svátky, přestože "jsou daleko od příbuzných a mohou slavit jen nealkoholickými nápoji". Chápeme, proč se sportovní novináři rozněžňují nad tím, že hokejista Patrik Eliáš se ze Stanleyova poháru mohl zatím napít jen džusu. Soucítíme sborci, když si postěžují, že po výhře si mohli dát na oslavu "jen pár skleniček", protože je čeká další zápas v rámci fotbalové ligy. Té, co se jmenuje po jedné značce piva.

Marginální problém

Po Portugalcích a Irech jsou Češi (v přepočtu na hlavu) třetími největšími konzumenty alkoholických nápojů na světě. V pití piva jsou na celé planetě vůbec nejlepší (bohužel je to jediné stabilní české prvenství). Skleničku si čas od času neodřekne devadesát procent obyvatel starších patnácti let (a to si přitom sedmdesát procent populace m yslí, že je alkohol droga jako každá jiná!). Častěji svodům podléhají muži než ženy. Pánové se "nalévají" bez ohledu na vzdělání v podstatě stejně. Z dam mají sklony ke "kalení" především dobře vydělávající vysokošk olačky. Nejčastěji holdují alkoholu příslušníci věkové sk upiny 35 - 44 let. Z průzkumů vyplývá, že každý čtvrtý Čech neodolá vábení minimálně dvakrát týdně a každý druhý se alespoň jednou do měsíce uvede do "mírně společenské nálady". Milion lidí má s nadměrným pitím vážné problémy, dalších tři sta tisíc je na alkoholu závislých.

Spánko vý režim

Státu je zřejmě fakt, že desetina populace pozvolna směřu je do alkoholických léčeben, lhostejný. Za posledních třináct let se investovaly miliony do různých vládních anti-kampaní, na "nejlepšího přítele" se ale poněkud pozapomnělo. Prapor boje proti alkoholu se minulý rok na podzim rozhodla odvážně pozdvihnout už tak všeobecně neoblíbená ministryně zdravotnictví Marie Součková. Strategii, jak s pijany zatočit, představila vládě v programu zdraví pro všechny v
21. století. Podle něj by se měla v příštích letech snížit spotřeba alkoholu o 40 procent. Vláda Součkovou v jejím tažení podpořila (zatím pouze symbolicky). Mezi opatření, která ministryně navrhuje, patří třeba návrh, aby se testům na alkohol museli podrobit lidé zaměstnaní v dopravě, ozbrojených silách, chemickém průmyslu nebo energetice. Děti a mládež by od pití měly odradit preventivní programy, jež by měly v nejméně polovině českých šk ol odstarto vat v roce 2005. Mladou generaci má před návykem uchránit také zákaz prodeje alkoholu z automatů. Alkohol by měl být k dostání ve specializovaných prodejnách, zvláštních odděleních supermark etů a v obchodech s potravinami. Ambiciózní plány ministryně Součkové jsou ale už rok ve "spánkovém režimu".

Pojďme na pivo

Těžko předpokládat, že se zrovna necharismatické Součkové podaří Čechy od půllitru odtrhnout. Popíjení piva, posedávání po hospodách, oplzlé hospodské vtípky, soutěže v panákování, hrdinské historky z ukrutných tahů jsou pro většinu Čechů tak důležitou součástí společenského a k ulturního vyžití, že kdyby se jich vzdali, zůstala by jim v životě velká prázdná díra. Kde se v Čechách vzalo to fanatické poblouznění démonem alkoholu? Obvykle se vysvětluje staletým uctíváním kultu piva vyhnaným za první republiky do extrému dobrým vojákem Švejkem. Coby viník se také zmiňuje jak temná doba komunismu, kdy byl alkohol jediným snadno dostupným světlem, tak lenost, charakteristická vlastnost údajné české národní povahy, která volí alkohol jako nejsnazší prostředek k povyražení. Jenže pohled do statistik zažité názory trochu zpochybňuje. Ještě před druhou světovou válkou byli Češi jen průměrní pijani, docela se drželi i během totalitních dob. Sku tečně se rozpili až v letech devadesátých. "Jdeme zcela proti evropským trendům. Zatímco ve většině zemí je konzumace alko holu stabilní nebo mírně klesá, u nás pořád lehce roste," říká odborník na alkoholovou závislost z psychiatrické léčebny v PrazeBohnicích Karel Nešpor. Vidí příčinu v něčem jiném než sentimentálním lpění na tradici: "Jsme jediná země, kde je pivo levnější než limonáda." N ejen pivo, ale i tvrdý alkohol je skutečně v českých hospodách a restauracích na evropské poměry nezvykle levný. Mohou za to především spotřební daně, které jsou u nás na vůbec nejnižší úrovni povolené Evropskou unií (ročně znamenají asi patnáctimiliardový příspěvek do státní kasy). Politici se nikdy neodvážili razantně zdražit občanům jejich oblíbenou zábavu, přestože by sedmdesát procent obyvatel podle průzkumů veřejného mínění nebylo proti. Od Nového roku sice daně a tím iceny alkoholu rostou, ale o žádné radikální zdražování nejde. "Považuji to za selhání všech vlád. Všechny sice mluvily o tržním kapitalismu, ale do cen alkoholu jej nikdy nepromítly. Léčba lidí poničených alkoholem stojí stát miliardy ročně, a to by se v jeho ceně určitě mělo odrazit," rozčiluje se primář Nešpor. Podle něj by zdražení alkoholu, omezení jeho prodeje i přísnější pravidla pro alkoholovou reklamu přinesly snížení konzumace. V zemích, kde je prodej omezený a regulovaný státem, a pro to jsou i ceny daleko vyšší, jsou sk utečně oficiální čísla spotřeby nižší. Ale například v N orsk u nebo Švédsk u, kde se alkohol prodává jen ve speciálních prodejnách vlastněných státem, jsou ve velké oblibě šílené pijácké plavby na trajektech a masový nákup alkoholu v sousedních, liberálnějších zemích. A nikde jinde než v Británii, kde se ve většině restaurací a hospod smí alkohol prodávat pouze do jedenácti večer, nespatříte v brzkých večerních hodinách na ulicích tolik zjevně opilých "kravaťáků" a předtím elegantních "líznutých" dam.

Poslanec ODS Petr Kott se opil a nedorazil na sněmovní schůzi * Hudebníka Petra Hapku policisté chytili, kterak řídí pod vlivem alkoholu. O několik měsíců později se stal patronem srazu motorkářů. Tuzemské celebrity se nebojí to pořádně "rozjet", o popularitu kvůli pití alkoholu totiž určitě nepřijdou. * Vystřízlivění. Problémy s přílišným popíjením má milion Čechů, dalších tři sta tisíc spadá do kolonky "alkoholik". * Kabinet premiéra Špidly prosadil mírné zvýšení cen alkoholu. Oproti západní Evropě je však u nás stále neuvěřitelně levno. * Fandíme všichni! A taky u toho všichni pijeme, aby se zábava pořádně rozjela. Motivací k popíjení je u mnoha lidí touha zbavit se zábran (ilustrační snímek). * Bývalý šéf ČT Jiří Balvín nachytán "in flagranti". Skleničku s vínem si spletl s nádobkou na svíčku. * Pokusu o nový rekord v hromadném přípitku pivem na jednom místě se minulý týden v Plzni zúčastnilo několik tisíc lidí. * Na zdraví! Tahle sociálnědemokratická vláda těžko mohla vykládat občanům, že alkohol je škodlivý.
Foto: 1 - 3, 6 ČTK, 4, 7 Jan Zatorsky, 5, 8 Tomáš Nosil, 9 Jan Šilpoch
breeder
O opilce se postarají nemocnice či policie
Mladá fronta DNES | 8.10.2003 | rubrika: Kraj Liberecký | strana: 1 | autor: MILADA PROKOPOVÁ

Na zřízení záchytek nejsou peníze, proto opilci končí v nemocnicích

Liberecký kraj - Záchytky pro opilé a lidi pod vlivem drog se v Libereckém kraji zřizovat dobudoucna nebudou. Péči o opilé zajistí nemocnice, případně se o ně postarají policisté či městští strážníci.
"Zjistili jsme, že zřizování speciálních záchytných stanic není nutné a stojí to zbytečné peníze," vysvětlil krajský zdravotní rada Pavel Ráček. "Opilci totiž většinou stejně končí v nemocnici, protože jsou různě pomlácení a často je u nich podezření na nějaké závažnější zranění."
Kraj se rozhodl, že na tuto péči přispěje částkou 1,6 milionu korun, kterou rozdělí mezi nemocnice v Liberci, Jablonci, České Lípě a Turnově. "Jedná se ale jen o ty, kteří potřebují ošetření," dodal Ráček. "Pokud jsou jen opilí, musí se o ně postarat například strážníci či policie."
Pokračování na straně C2

Pokračování ze strany C1
To se ale nelíbí ani policistům ani strážníkům. Podle nich jsou s opilci velké problémy a záchytka by je určitě vyřešila. "Rozhodně nemůžeme sbírat opilce po ulici," konstatuje mluvčí libereckých policistů Vlasta Suchánková. "Nás zajímají pachatelé jen, pokud je u nich podezření ze spáchání nějakého trestného činu, například vloupání, výtržnictví a podobně. Pokud jeví evidentní známky opilosti, dopravíme je do nemocnice. Nemůžeme je zavřít do cely předběžného zadržení, dokud je neuvidí lékař."
Podle Suchánkové jsou s opilci neustálé potíže. "Citelně tu chybí protialkoholní stanice," dodává Suchánková. "Teď všechno odnáší liberecká interna a pro ni to musí být velká zátěž. Pacienti jsou totiž často agresivní, znečištění a ve stavu, kdy potřebují hlídat. To všechno by záchytka zajistila." Podle mluvčí jabloneckých strážníků Dany Hulíkové mají jablonečtí strážníci dva až tři případy opilců denně. "Nic moc dělat nemůžeme," říká Hulíková. "Když nám je nepřijme záchranka nebo nemocnice, můžeme je vykázat na hranice města, nebo je musíme odvést domů. Pěšky, protože se bojíme, aby nám neznečistili auto. Když je někdo doma, většinou se o ně postará. Horší je to ale s bezdomovci nebo těmi, kteří nikoho nemají. Azylový dům je neubytuje, protože jsou opilí, takže je prostě musíme pustit a doufat, že se nic nestane. Často se s nimi potkáme i několikrát za noc." Podle Hulíkové by záchytná stanice byla potřeba. "Otázka je ale, kdo by byl zřizovatelem a kdo by ji platil," míní Hulíková. "Město by to finančně neutáhlo a stát se k tomu nemá."
O zřízení záchytky neuvažuje ani město Liberec. Protialkoholní stanice fungovala v objektu městské policie do konce roku 2001 a její provoz přišel ročně na dva miliony korun. Liberec na ni doplácel značnou částku, a to i přes to, že sloužila také opilcům z okolních měst.
"Nabídli jsme tehdy kraji, že mu prostory záchytky za korunu pronajmeme a že dokonce na její provoz přispějeme, ale bez odezvy," vysvětlil liberecký primátor Jiří Kittner.
Pro většinu nemocnic jsou opilci problémem navíc. "Pro nemocnici jde o vysoce ztrátovou službu," uvedl mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný. "I když jsme vloni od kraje dostali příspěvek tři sta tisíc, nestačí to, protože pojišťovny tuto péči nehradí." Podle Pokorného jsou zdravotníci z opilých lidí nešťastní. "Opilci jsou často agresivní," dodává Pokorný.
Na interním oddělení v liberecké nemocnici museli dokonce kvůli opilcům přijmout další personál. "Hlavně sestry a sanitáře," dodal ředitel liberecké nemocnice Jaroslav Krutský.

Opilci bývají často agresivní, potřebují hlídat. To by záchytka mohla zajistit.
Vlasta Suchánková, mluvčí policie
breeder
Chlast: zrádná slast
Květy | 16.10.2003 | rubrika: Kronika Země | strana: 52 | autor: IVO BARTÍK

Alkohol je jed, ale zároveň základní droga naší kultury. Bylo by směšné ho zakázat, i když totéž děláme s marihuanou (základní drogou jiné kultury) a bohužel neděláme s tabákem. Jak ale s "lihovými nápoji" žít tak, aby nám nepřerostly přes hlavu? A když už se tak stane, jak se závislosti zbavit? O tom se na kongresu v Praze radili odborníci na alkoholismus.

Přes 330 vědců ze 30 zemí - od Austrálie přes Chile a Japonsko po Kanadu - obdivovalo matku měst a přednášelo výsledky svých studií v jistém hotelu, z nějž je vyhlídka na 5 hřbitovů (kolik pijáků na nich asi leží?).

Démon v Praze

S "démonem alkoholu" se u nás bojuje od 19. století. Už Švejk věděl, že z kořalky se blbne! Zkušenosti předků stejně jako nejnovější výsledky bádání světových univerzit sleduje hlavní organizátor pražského kongresu, profesor biochemie Tomáš Zima. Které ze stovek příspěvků, jež zde byly předneseny, ho nejvíc zaujaly? Podívejme se na pár z nich...
* Klasické léčení antabusem se opouští a místo něj přicházejí nová farmaka. Ta zjednodušeně řečeno zaměstnají u člověka receptory, na něž by jinak působil alkohol. Tak se stane, že piják nemá potřebu pít alkohol. I nové léky jsou však možná návykové.
* Hodně se hovořilo o etické stránce léčení alkoholismu: když někomu dáváte půl roku prášky (drahé) a pak přestanete, nepoškodíte ho? Kdo určí, kdy už je alkoholik vyléčený? Výrobci léků hlasují pro doživotní léčbu...
* Násobí se záporné účinky alkoholu při souběžném užívání s jinými drogami? V případě tabáku ano - výrazně roste riziko rakoviny. V případě marihuany ještě není jasno.
* Červená vína jsou považována za vůbec nejzdravější alkohol - některé studie však nyní zjistily, že mohou obsahovat překvapivě mnoho rakovinotvorných nitrosaminů!

Školí barmany jak nenalévat

* Pití alkoholu u žen snižuje možnost otěhotnění a poškozuje dítě: to čekají velké potíže se zrakem, nervy, játry, slinivkou,

ledvinami a tak dále. Nejhorší důsledky má pití v prvních třech měsících těhotenství.
* Ženy by měly přestat s pitím (kromě "společenského") už určitý čas před otěhotněním. U mužů podobný problém není: jejich potenci a semeno poškodí až dlouhodobé pití.
* Chronické požívání alkoholu zvyšuje riziko rakoviny horní části zažívacího traktu, jater, tlustého střeva, prsu, plic i řady dalších orgánů.
* Jaký je vztah nemírného pití a stresu? Například většina studentů prý pije právě pro potlačení stresu. Nápravu mají zajistit programy, které jim vysvětlí jiné možnosti boje s ním.
* Vzdělávací program pro barmany ve studentských hospodách prý uspěl ve Švédsku: jejich hosté se méně rvali a při odchodu měli v dechu nižší promile.

Propiju i nová játra!

* Kvůli hojným popíjením vyvolané cirhóze se i u nás transplantují játra. Podle průzkumů však až polovina příjemců nového orgánu v různé míře v pití pokračuje. * Židé a Asijci se hůře stávají závislými na alkoholu, což je dáno geneticky. Židé ovšem na rozdíl od Asijců alkohol velmi dobře snášejí.
* Jeden dosti rozšířený gen působí tak, že snižuje riziko alkoholismu, ale zároveň zvyšuje pravděpodobnost vzniku cirhózy jater u silných pijáků.
* Když měly krysy na výběr mezi vodou a třemi různými koncentracemi alkoholu, po čase se staly alkoholiky a nevadilo jim ani pít nechutně hořké druhy.
* Krysy, které měly na pití pouze slabý roztok alkoholu, se závislými nestaly; chybělo jim k tomu předchozí několikaměsíční období dobrovolného "nezávazného popíjení".
* Jiný druh krys zase úplně zanechal pití alkoholu, když jako alternativu k němu dostal oslazenou vodu.
* Systematickým opíjením krys (prý nejde o týrání zvířat) bylo zjištěno, proč se opilci potácejí: alkohol zasahuje v mozku centra pohybu očí a koordinace pohybů těla.

Co s námi alkohol také dělá:

* Už u studentů ve věku 16 až 19 let poškozuje jeho pravidelné popíjení krátkodobou i dlouhodobou paměť (studie se dělala ve Velké Británii na dobrovolnících, kteří pili sami, to znamená, že alkohol jim nebyl podáván).
* Na buňky těla má alkohol dvojí účinek: některé v určité koncentraci dokáže chránit, jiné zase naopak zabíjí.
* Slabé a mírné pití je zdravé na srdce. Není důležité, zda se pije pivo, víno, nebo lihoviny. Vysoké dávky srdce poškozují, zatím se však neví proč.
* Popíjíme-li alkohol k jídlu, zpomaluje zažívání (ve srovnání s vodou).
* Riziko srdečních potíží u dlouhodobých pijáků má snížit nová bylinná pilulka z Japonska.
* Pozor na nealkoholická piva, u nichž výrobci deklarují nepatrné množství alkoholu - i jimi se dá přiopít, zvláště při hladovění! Navíc obsahují utlumující látky z chmelu.
* Rychlost vývoje alkoholismu, abstinenční příznaky a projevy kocoviny se liší u různých druhů myší a krys. Existují snad "ochranné geny"?

Odkud se berou peníze?
Výzkum účinků alkoholu na člověka a léčení alkoholismu je hra o velké peníze: výrobci alkoholových nápojů chtějí, aby člověk celý život mírně pil, farmaceutické firmy by zase rádi dlouhodobě léčili. Hlavně dříve se proto stávalo, že vědecké studie sledovaly zájmy sponzorujících stran. Na výzkum alkoholismu jdou převážně státní peníze v rámci grantových projektů jak v USA, tak v Evropě. Dále je financován nadacemi a také ovšem farmaceutickými firmami. Výrobci alkoholu zůstávají v zákulisí, o vlivu jejich peněz však nikdo nepochybuje. Pražský kongres přišel asi na 3,5 milionu korun, přičemž polovinu si zaplatili sami účastníci a polovinu sponzoři. Třešničkou na dortu programu byl koncert klasické hudby (Antonín Dvořák, Giuseppe Verdi, Georg Philipp Telemann) v malostranském chrámu svatého Mikuláše sponzorovaný českými pivovarníky...
breeder
Dětí, konzumujících alkohol a kouřících cigarety, přibývá
Listy Prachaticka | 25.11.2003 | rubrika: Prachaticko | strana: 16 | autor: ALENA ČARKOVÁ

V současné době se snižuje věková hranice konzumentů alkoholických nápojů. Zvyšuje se počet dětí, jež jsou doposud žáky základních škol, a které konzumují alkohol a kouří cigarety.
Prachatice - Škola si vytipovala lokality, kde se děti ve svém volném čase pohybují. Upozornila městskou policii, která kontroluje určitá restaurační zařízení i venkovní prostory.
"Bohužel si rodiče neuvědomují, že za děti nesou odpovědnost především oni. Často se právě rodiče veškeré odpovědnosti zříkají. Děti si častěji alkohol kupují s sebou a v partách ho popíjejí na odlehlých veřejných prostranstvích. Společnost si však neuvědomuje, že prvotní je selhání rodičů, stejný díl viny nese prodejce alkoholu, který chce často utržit za každou cenu," uvedla včera zástupkyně ředitelky ZŠ Vodňanská Dana Pavličíková.
Problém alkoholu a drog začíná být stále častější. Věková hranice se prudce snižuje. "Tady záleží hodně na spolupráci rodičů a školy, především však na působení a výchově rodičů. Žáci si nedovolí konzumovat alkohol ve škole," shrnula Dana Pavličíková.
Lhenice - "U dětí je kouření obrovský narůstající problém. S pitím jsme se naštěstí u nás na škole nesetkali. V tomto ohledu mají školy omezené pravomoci. To, co děti dělají ve volném čase a mimo budovu školy, učitel jen těžko ovlivní. Pokud nebude případ řešit přímo policie, je to z naší strany těžko prokazatelné a postižitelné," informoval ředitel základní školy Karel Bican.
Škola spolupracuje s pedagogicko - psychologickou poradnou, s protidrogovým koordinátorem z MÚ Prachatice, K Centrem i s Policií ČR.
Strunkovice nad Blanicí "Děti, které by konzumovaly alkohol, jsme v naší obci nezaznamenali. To je ovšem určitě dáno tím, že jsme opravdu malá obec. Mnohem větší problém máme na škole s kouřením," zhodnotila situaci ředitelka základní školy Hana Pártlová. Škola spolupracuje s prodejci tabákových výrobků. Pokud si u nich žáci ZŠ ve Strunkovicích zakoupí cigarety, nahlásí to vedení školy. "Velice se nám osvědčila spolupráce s rodiči a prodejci, přesto se nám úplně nedaří zlikvidovat tento neduh. Děti si najdou vždy cestu, jak si cigarety sehnat," shrnula Hana Pártlová.
Vlachovo Březí - "Před dvěma lety policie nahlásila požití alkoholu žáka z naší školy v odpoledních hodinách. Myslím si, že o volný čas dětí by se měli starat více rodiče. Škola nenese odpovědnost za vše, co chce dítě zkusit," zakončil včera zástupce ředitele ZŠ František Holík. Majitelé restaurací mají za povinnost kontrolovat občanské průkazy, všem, kteří nepřesáhli hranici 18 let.
breeder
Drogy a alkohol dorazily také do základní školy v Okříškách
Vysočina - noviny Třebíčska | 26.11.2003 | rubrika: Zprávy z Třebíčska | strana: 5 | autor: Miroslava Čermáková

Okříšky * Nervovému vypětí je v těchto dnech vystaven ředitel základní školy v Okříškách Jaromír Velc. U žáka deváté třídy se prokázalo kouření marihuany a vyšlo také najevo, že někteří žáci popíjejí ve škole alkohol.
"Něco takového jsem za dobu, co pracuji ve školství, nezažil," přiznává ředitel Velc a netají, co se stalo.
Rozvedená matka, žijící v obci se starším synem, zjistila, že babička mladšího syna v místě jiného bydliště nezvládá. Ředitele požádala, aby ho vzal do školy v Okříškách a netajila mu, že s ním budou problémy. Vyšlo ale najevo, že má trojku z chování zdůvodněnou sice záškoláctvím, ale ukázalo se, že i tehdy šlo zřejmě o vážnější přestupky v chování. "Dostal se u nás k dobrému třídnímu a do dobrého kolektivu. Přijal jsem ho se slovy, že začíná od začátku a že mu věřím. Později k nám doléhaly připomínky, že se žáci mimo vyučování opíjejí. Zjistil jsem, že hodně dětí i kouří. Dokonce mi jeden žák přiznal, že ve třídě nekouří jen tři.
Jako blesk mě zasáhla skutečnost, že nově přijatý žák kouří ve škole marihuanu a tak jsem to oznámil policii. Marihuanu u něj skutečně našli, byť ji schovával kde se dalo i za pomocí svých spolužaček v jejich spodním prádle. Jako by toho nebylo dost, přibyl ještě alkohol. Zjistili jsme, že před vyučováním dva chlapci popíjejí alkohol. Svoje dílo korunovali útěkem a našli se až v Jihlavě. Jeden je z deváté, druhý z osmé třídy a oba dobří žáci z dobrých rodin. Rodiče jsou z toho v šoku," zná jejich pocity ředitel školy. Jeden nešťastník zdůvodnil, že pije proto, že má doma tvrdý režim, protože máma zjistila s kým kamarádí. "Myslel jsem, že mě z toho všeho raní mrtvice. Rodiče si dokonce přáli, aby problematický deváťák přešel do psychodiagnostického ústavu, jen aby s ním ostatní děti nepřišly do styku. Všechny rodiče jsme poučili, aby si svých dětí více všímali, aby věděli co dělají ve volném čase, jak se vracejí domů, co mají po kapsách. My nesmíme žákovi, který kouří před školou ani nařídit, aby cigaretu típl. Takové jsou dnes zákony," zlobí Velce.
Případem se na městském úřadě v Třebíči pověřeném výkonem státní správy zabývá kurátorka pro mládež Naděžda Sobotková. "S rodinou chlapce z deváté třídy nyní spolupracujeme a hledáme způsob, jak zabránit, aby se žák vycházejí ze základní školy nedostal na úplné zcestí. Pan ředitel skutečně zafungoval tak, jak správný ředitel školy má a oceňuji, že varoval i rodiče dětí, aby si jich více v těchto dnech všímali," oceňuje postup školy Sobotková.
breeder
Syn šel místo do školy do hospody
Liberecký den | 26.11.2003 | rubrika: Liberecký region | strana: 20 | autor: (dol)

Česká Lípa - Nepříjemné překvapení čekalo na matku učně zemědělského učiliště v Doksech, když jej hledala ve třídě, a on tam vůbec nebyl, i když tam dorazil.
"Svého syna jsem ve škole vůbec nenašla. Nejen to, z dvaceti učňů byli ve třídě pouze dva. Ostatní byli zřejmě za školou. Proto jsem objížděla celé město, až jsem syna nalezla v nádražní restauraci, a to právě v době, kdy mu servírka přinesla ke stolu pivo," uvedla Dagmar Navrátilová z České Lípy.
Podle jejího zjištění je to běžná praxe, kdy učni této školy chodí například místo na osmou hodinu až na devátou, nebo vůbec ne. Navíc je to podle ní problém více škol v našem okrese.
"Před nádražní restaurací jsem navíc narazila na skupinku dalších učňů, kteří zde kouřili marihuanu. Svého syna jsem z restaurace vytáhla, dovezla do školy a předala učiteli. Tím, že o tom takto otevřeně hovořím, chci především upozornit i ostatní rodiče na to, že by se měli více zajímat, jakou mají jejich děti školní docházku a kde jsou, když nejsou právě ve škole," řekla nám Dagmar Navrátilová. Podle jejích slov se obrátila nejen na vedení školy, ale i na tamní městskou policii. "Strážníci přislíbili, že se budou touto problematikou více zabývat a kontrolovat během dopoledne nejen restaurace a bary. Doufám, že to také splní," míní matka sedmnáctiletého syna.
Ta také dostala před časem od vedení školy dopis s informací, že její syn má řadu neomluvených hodin. Podle ní je to ovšem zásadní informace, která však přišla až po několika týdnech.
"Samozřejmě, že náprava syna je nyní na nás, rodičích, a nechci jeho záškoláctví nijak omlouvat a svůj díl viny je i na nás, ale byla bych ráda, kdyby se tím zabývaly i další orgány, jako je škola, město či policie. Větší spolupráce s rodiči by totiž mohla zabránit tomu, aby se děti dostaly třeba na šikmou plochu," dodala Dagmar Navrátilová. O informace jsme požádali i ředitele školy, který nám uvedl, že o této problematice ví, ale vzhledem ke svému zaneprázdnění nám vyjádření poskytne do konce tohoto týdne.
breeder
Delirium ve službách umění
Instinkt | 4.12.2003 | rubrika: Téma | strana: 34

Alkohol poskytoval tisícům umělců inspiraci a současně jim pomáhal zbavit se depresí či úzkostných stavů. Řada umělců tudíž svá vrcholná díla vytvořila ve stavu silné závislosti na alkoholu, většinou krátce před smrtí. Neukojitelná touha po alkoholu a hrozivé stavy po intoxikaci jako by zostřovaly jejich umělecké vidění a zvyšovaly razanci a výpověď celého díla. Bez alkoholu by nevznikly Osudy dobrého vojáka Švejka, šílená plátna Jacksona Pollocka ani písně Jima Morrisona.

HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC
Geniální malíř, který od mládí trpěl vážnými zdravotními problémy, kvůli kterým měl malou postavu, proslavil pařížský Montmartre a jeho tanečnice. Co by byl Montmartre bez Lautreka, který celý svůj život prožil ve zdejších barech, nevěstincích a kabaretech? Těžký alkoholismus způsobil jeho smrt ve 36 letech.

VINCENT VAN GOGH
Nadměrné pití absintu, jehož nedílná součást tujon má silné mámivé účinky, dovedly holandského malíře do stavu šílenství. Zkoušel se léčit v psychiatrické léčebně, ale marně. Přesto právě v té době namaloval své nejpůsobivější obrazy. Nakonec si při záchvatu uřízl své ucho, které poslal jedné prostitutce, a krátce poté se pokusil o sebevraždu. Po dvou dnech na následky postřelení zemřel v pouhých 37 letech.

LADISLAV KLÍMA
Výstřední český filozof se proslavil nejen svými originálními filozofickými texty, ale hlavně skandálním životem, ve kterém byl ústředním bodem nekonečný boj s alkoholem. Při svých opileckých výletech se dostával do sfér absolutní fantazie (Utrpení knížete Sternenhocha), ale na druhé straně byl schopen pozřít třeba syrovou krysu. Neustálým pitím vyčerpaný organismus (za večer Klíma spořádal i 25 piv) podlehl v 50 letech tuberkulóze.

JACKSON POLLOCK
Už v patnácti letech nezřízeně pil, o dva roky později ho pro opilství vyhodili ze školy. Odešel do New Yorku, začal malovat a brzy se stal jedním z nejuznávanějších abstraktních malířů. Ale vnitřní démoni ani jejich neustálé vyhánění alkoholem neskončili. Depresemi zmítaný muž se vzdal i malování, rok nevzal do ruky štětec a rychle se proměnil v trosku ovládanou pouze alkoholem. Vysvobozením ze závislosti se stala tragická automobilová nehoda, která ukončila jeho život ve čtyřiačtyřiceti letech.

SERGEJ JESENIN
Když geniálního lyrika ruské přírody ovládl alkohol, změnil se jeho život na neustálý kolotoč milostných skandálů, rvaček a nekonečných flámů s kumpány. Ale současně ho alkohol přivedl k vrcholům poezie. Čím více pil, tím silnější psal verše a poéma Černý nepřítel patří ke klenotům světového umění. Poslední verše napsal vlastní krví: „Umírat - na tom nic nového není. Ani žít však není novější.“ Pár hodin poté se oběsil v hotelovém pokoji. Bylo mu třicet let.

JIM MORRISON
Závratná kariéra lídra skupiny Doors byla krátká. Nadaný textař a zpěvák, který se stal rychle sexuálním idolem svých vrstevníků, se během čtyř let totálně zničil. Jeho život byl zarámován do nekonečné série divokých mejdanů plných alkoholu a drog. Morrison stále častěji zpíval opilý a tropil jeden skandál za druhým. Bylo mu 28 let, když v Paříži zemřel na infarkt.

EDGAR ALLAN POE
Těžký alkoholismus pravděpodobně prohloubil jeho schizofrenii. Ať už byl opilý, nebo zrovna abstinoval a nedostatek alkoholu ho dováděl k šílenství, v obou stavech trpěl šílenými vidinami. Jeho nejslavnější báseň Havran je ztvárněním děsivé fóbie ze zvířat doprovázené halucinacemi, kterou trpí někteří těžcí alkoholici. Ve 40 letech byl Poe nalezen v záchvatu deliria tremens na ulici a pár dní poté zemřel.
breeder
Politici pod parou
Květy | 4.12.2003 | rubrika: Pod lupou | strana: 60 | autor: JANA HÁJKOVÁ

Co vlastně svádí některé politiky k pití - velký společenský tlak, životní styl či tolerance veřejnosti?

Ještě nedávno byl poslanec Petr Kott poměrně neznámou osobou. Neobjevoval se v rozhovorech ani v diskusních pořadech. Přesto se stal mediální hvězdou doslova přes noc. Díky alkoholu. Není však zdaleka jediný politik, který proslul svými pijáckými úlety. Stačí se porozhlédnout po naší i zahraniční politické scéně.

Úplně namol, neschopný chodit, mluvit, tedy neschopný i hlasovat - tak vypadal poslanec ODS Petr Kott v okamžiku, kdy se v Poslanecké sněmovně řešil největší hlavolam letošní politické sezony: reforma veřejných financí. "Něco končí a něco nového začíná," řekl později po svém vyloučení z ODS. Pro jeho osud by se však spíš hodilo přísloví Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Ještě před sněmovními volbami si Petra Kotta jeho straničtí kolegové z Doks dvakrát pozvali na kobereček, aby si dal na alkohol pozor. Potřetí už na jeho sliby nedali.

Občerstvení ve sněmovně

Doslova legendami je obestřeno občerstvení v Poslanecké sněmovně. Najdou se i pamětníci, kteří znají řadu zapomenutých i známých poslanců, kteří byli z několika parlamentních osvěžoven vynášeni ve stavu označovaném pod obraz. Bujaré pijácké příhody doprovázely přípravu leckterých zákonů. Pozornost však vyvolávají nejen případy, kdy si poslanci v bufetu přihnuli, ale také ceny alkoholických nápojů v tomto zařízení. Vždyť kde jinde se dá asi pořídit "desítka" za 9 korun nebo panák rumu za 8,50? Bývalého premiéra Miloše Zemana si leckdo pamatuje hlavně se sklenkou becherovky v ruce. O jeho vztahu k alkoholu se vypráví mnohé. "Zvykli jsme si, že pod obrazem T. G. Masaryka, bojovníka proti alkoholismu, sedí politici, kteří mají k alkoholismu zcela jiný vztah," řekl kdysi v narážce na Miloše Zemana senátor Daniel Kroupa. Není bez zajímavosti, že vlnu spekulací vyvolal nedávný přesun parlamentního občerstvení z předsálí jednacího sálu do jedné ze sousedních místností. Podle kritiků bufetu se tak stalo kvůli tomu, aby poslanci nebyli tolik na očích. V této souvislosti se nabízí otázka, co vlastně svádí politiky k pití. Podle některých analytiků je to určitý životní styl, velký společenský tlak i tolerance veřejnosti. Češi jsou tradičně v pití přeborníky (ve spotřebě alkoholu jsme třetí na světě), a tak mají politici všechny předpoklady být jejich předvoj. Přiopilý státník se stejně jako záletný politik nesetká v České republice s jednohlasným mravním zatracením národa, ale mnohdy s pobaveným úsměvem či spikleneckým pomrkáváním.

Výlet do minulosti

Zatímco T. G. Masaryk, jak bylo již zmíněno, bojoval proti alkoholismu, jeden z jeho následovníků, Klement Gottwald se pití příliš nebránil. Jeden příklad za všechny: v roce 1924 se opil natolik, že při zapalování dýmky podpálil rodině Štalmachů na severní Moravě mlýn. Když se stal prezidentem, navštívila ho postižená rodina s žádostí o pomoc (při požáru totiž přišla o všechno). A Gottwaldova odpověď? Pro jistotu je nechal zavřít.

První Jelcinova slova

I když alkohol provází věrně českou (i slovenskou) politiku až do dnešních dnů, přesto naši nejvyšší představitelé nikdy nedosahovali kvalit některých zahraničních kolegů. Například takový bývalý ruský prezident Boris Jelcin, jenž má dnes na dlouhém seznamu chorob cirhózu jater, se dokázal napít tak neopatrně, že při státnických návštěvách občas klopýtl, procházel sklem a jednou spadl ze schodů. V Kazachstánu se nemohl pro změnu strefit na 12 metrů široké schodiště. Boris Jelcin neměl sice charisma svého předchůdce Michaila Gorbačova, o to víc odpovídal lidové představě o opravdovém ruském mužikovi, jenž umí vypít hořčičnou sklenici vodky na ex a bez rozpaků plácnout sekretářku po zadku. "Gin and tonic," byla první (možná jediná) Jelcinova slova v angličtině. To neopomenul zdůraznit ve svých pamětech bývalý britský premiér John Major. Vládní delegace obou zemí tehdy jednaly ve venkovské rezidenci britského premiéra nedaleko Londýna, když Major navrhl svému protějšku, aby se prošli po parku, anebo se vydali do blízkého hostince. Jelcin dal jasně najevo, co potřebuje: gin s tonikem. "Právě v tomto okamžiku se západní svět dozvěděl, že Boris Jelcin zná několik anglických slov," poznamenal John Major v roce 1999 při představování své knihy.

Z alkoholika abstinent

Ale aby nedošlo k omylu, nejen politici pocházející z Východu umějí popíjet. Značné problémy s alkoholem měl například současný americký prezident George W. Bush. Byla to jeho žena Laura, kdo manželovi nejvíc pomohl, když mu bez scén a kázání připomněla po jeho 40. narozeninách: "Tahle sklenka by měla být poslední." George Bush se svým sklonem k pití netajil, přiznal se i k tomu, že v mládí vyzkoušel marihuanu; při obvinění, že experimentoval s kokainem, však bravurně "mlžil". Mimochodem, marihuanu si vyzkoušel v době studií také Bill Clinton.

Churchill: noblesní piják

K nejslavnějším a bezesporu nejnoblesnějším pijákům mezi politiky patřil někdejší britský premiér Winston Churchill (1874-1965). Pro jeho mnohé obdivovatele zůstává dodnes tajemstvím, jak se mohl při svém stylu života dožít 91 let; tedy, přesněji řečeno, jak to mohla vydržet jeho játra. Churchillovo typické každodenní pití začalo v 30. letech: dopoledne whisky se sodou, u oběda láhev šampaňského, odpoledne whisky se sodou, před večeří sherry, další láhev šampaňského při večeři, víc než polovina láhve brandy po ní a nakonec poslední dávka whisky před spaním. Těsně před smrtí, kdy už byl nemohoucí, zněla jeho poslední slova: "Svět mě tak zoufale nudí." Doufejme, že současní politici svou prací znuděni nebudou. Nemuseli by mít tak silný kořínek.

Možná by vás zajímalo

Winston Churchill proslul svým humorem a častým glosováním dění ve sněmovně. Zde je jedna z historek, které kolují dodnes: "Pane ministerský předsedo, vy jste opilý, vy jste velmi opilý, až se mi to hnusí," obořila se jedna z kolegyň ve sněmovně na Churchilla poté, když se objevil v roztomile podroušeném stavu. Churchill si dámu nejdříve změřil a pak odpověděl: "Vážená kolegyně, jak se tak na vás dívám, řekl bych, že jste ošklivá, ale velmi ošklivá, až se mi to hnusí. Ale já se z toho na rozdíl od vás do rána vyspím."
PiosOne
chell: tak o odbourávání zábran ti jde? i ty jedna ;)
Airwalker
alkohol we welkym mnozstvi je peknej hnus rano te boli hlava v horsim pripade cely telo a jeste se motas, a to je to co na tom nemam rad, v tom je ten rozdil s hulenim
breeder
Alkohol ohrožuje populaci víc než ilegální drogy
Zdravotnické noviny | 12.12.2003 | rubrika: Otazníky nad zdravím české populace - Závislosti | strana: 16 | autor: Vít Hlásenský

Drogy patří vedle znečištěného životního prostředí a migrace obyvatelstva ke třem nejzávažnějším globálním problémům lidstva, shodují se Hana Sovinová ze Státního zdravotního ústavu a Ladislav Csémy z Psychiatrického centra Praha. Zdraví české populace přitom nejvíc ohrožují látky, které část populace ani za drogy nepovažuje: alkohol a nikotin.

Pod názvem droga si většina lidí představí ilegální návykovou látku, v našich podmínkách třeba heroin nebo pervitin. Největší část populace ovšem zasahují látky legálně a běžně dostupné - nikotin a alkohol. Tyto látky zároveň zanechávají na zdravotním stavu obyvatelstva nejvážnější následky. Zatímco celková spotřeba nikotinu v České republice klesá a ubývá i jeho konzumentů, alkohol se v poslední dekádě minulého století a prvních letech tohoto století těší stále větší oblibě. Přibližně desetina populace by si pro svůj vztah k alkoholu zasloužila léčbu. Kdyby šlo o ilegální drogy, vláda, policie i zdravotníci by pravděpodobně bili na poplach. O alkoholu se začne mluvit s pochybnostmi, teprve když si před důležitým hlasováním přihne některý poslanec nebo když známá osobnost v opilosti havaruje. Jako by tolerance českého národa k alkoholu byla bezbřehá.
"Ačkoli nejsem bytostný pesimista, charakterizoval bych současný stav jedním slovem jako nedobrý. U alkoholu je situace možná horší, protože se mi zdá, že nealkoholovým drogám je věnována větší pozornost," říká Petr Popov, primář oddělení pro léčbu závislosti Všeobecné fakultní nemocnice a předseda Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Lidé jsou k alkoholu tak tolerantní, protože ho vnímají jako součást kulturní tradice. Když se v naší republice řekne "jdeme slavit", znamená to totéž jako "jdeme pít". Při alkoholu se navazují osobní i pracovní kontakty, alkohol nabízí příležitosti, spoluvytváří a upevňuje sociální vazby. Bez alkoholu se neobejdou společenské události, leckterá pracovní jednání a oficiální akce. Na některých vesnicích dodnes hospoda představuje jediné kulturní zařízení a střed dění. V pití piva držíme dlouhodobě světové první místo. V množství zkonzumovaného čistého alkoholu sice ne, ovšem snažíme se, seč můžeme. "Množství zkonzumovaného množství alkoholu u nás stoupá a je v kontrastu s trendem panujícím nejenom ve většině západoevropských zemí, ale třeba i v Polsku. Dokonce i Francouzům se podařilo snížit celkovou spotřebu alkoholu. Zdá se, jako bychom ještě ani nebyli na vrcholu našich možností," tvrdí P. Popov. Podle údajů Českého statistického úřadu každý občan republiky, včetně novorozenců, v roce 2001 vypil 181,3 litru alkoholu, z toho 156,9 litru piva; v roce 1990 přitom vypil "jen" 177,2 litru alkoholu, z toho 155,2 litru piva.
Trend užívání ilegálních drog se od trendu konzumace alkoholu i nikotinu liší. Pravda, zájem o marihuanu nebo extasy podobně jako ve zbytku Evropy nebo v USA roste, ale množství uživatelů takzvaných tvrdých drog ani nevzrůstá, ani neklesá. Jejich počet se podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti ustálil kolem 37,5 tisíce osob. V rámci této komunity dochází k přesunům podle typu užívané drogy. Část uživatelů heroinu v posledních dvou letech přešla k substitučnímu přípravku Subutex. Když ho ministerstvo zdravotnictví letos zařadilo do skupiny omamných a psychotropních látek s přísnějším režimem, lékaři ho přestali předepisovat a jeho uživatelé se začali vracet k heroinu (viz "Ministerská restrikce zvýšila ceny heroinu").

TVRDÁ DROGA ALKOHOL
P. Popov nerad dělí drogy na "měkké" a "tvrdé". Ale když to musí být, zařadí mezi "tvrdé" drogy i alkohol. "Tvrdé drogy jsou obecně vnímány jako rizikovější z toho hlediska, zda je možné se jimi předávkovat a co to předávkování obnáší. Třeba u cannabisu nebylo předávkování dosud popsáno, kdežto u heroinu nebo u alkoholu ano. Počet případů předávkování alkoholem, která skončila smrtí, je pak u alkoholu vyšší než u heroinu. Ale zatímco heroin lidé samozřejmě zařazují mezi tvrdé drogy, alkohol neřadí většinou ani mezi drogy, natož mezi drogy tvrdé," vysvětluje P. Popov.
Národní monitorovací středisko si ve výroční zprávě za rok 2001 pochvalovalo nízký počet případů předávkování nelegálními drogami ve srovnání se zeměmi Evropské unie a Spojenými státy. Nejvíc úmrtí u nás měly v roce 2001 na svědomí opiáty (podle střediska 53, jiné zdroje uvádějí 56), ale o rok později jejich počet klesl na necelou polovinu (21). Oproti roku 2000 se také výrazně snížilo množství obětí předávkování pervitinem - z 31 na pět. Nesrovnatelně víc úmrtí, 163, připisuje výroční zpráva předávkování psychotropními látkami.
Výroční zpráva za rok 2001 také upozorňuje na velmi nízký výskyt viru HIV mezi injekčními uživateli drog. Každý třetí injekční uživatel byl zato nakažen virovou hepatitidou typu C. Jenže i taková promořenost je výrazně nižší než ve státech EU, kde se pohybuje mezi 50 a 80 procenty injekčních uživatelů drog. Monitorovací středisko přesto varuje, že výskyt hepatitidy C mezi konzumenty drog v budoucnu významně zatíží zdravotnický systém.
Mezi alkoholiky se zase poměrně často objevuje dvojí diagnóza. "Mají jednu psychiatrickou diagnózu, pro kterou jsou léčeni, a pak druhou, kterou může být závislost na alkoholu. Když má pacient třeba depresivní nebo depresivně úzkostnou poruchu, v okamžiku, kdy mu lékař do dokumentace napíše, že je alkoholik, bývá primárně vnímán jako alkoholik," říká P. Popov.

JE TO JEŠTĚ SÍŤ?
Když už alkoholika trápí tak vážné potíže, že se odhodlá k léčbě, přichází další komplikace: nemá se v podstatě na koho obrátit. Někdejší síť ordinací pro alkoholismus a jiné toxikománie se v 90. letech rozpadla, takže zmizel mezičlánek, který měl péči o alkoholika zprostředkovat a koordinovat. "V minulosti měl psychiatr vedle své všeobecné psychiatrické praxe ještě částečný úvazek pro potřeby ordinace pro alkoholismus a jiné toxikománie. Protože se prakticky všichni ambulantní psychiatři privatizovali, většina z nich o se o tuto klientelu přestala zajímat. Jiných psychiatrických pacientů mají dostatek, a navíc jsou alkohlici pro řadu psychiatrů nepříjemní pacienti. A oni objektivně jsou," konstatuje P. Popov. Stát se podle něj vypadnutí tohoto mezičlánku nijak nebránil a nijak se nesnaží současný stav změnit. Takováto situace vyhovuje i samotným alkoholikům; mohou se utěšovat, že své potíže chtějí řešit, ale že to nejde.
Prořídla také síť záchytných stanic, pokud se dá ještě o síti mluvit. Je navíc otázkou, jaký měly záchytky význam pro léčbu alkoholiků i v době svého největší rozkvětu. Plnily totiž často jiný úkol, než jaký jim přisuzoval jejich "duchovní otec" doc. Jaroslav Skála. "Původní idea docenta Skály nespočívala ve vytvoření zařízení pro agresivní opilce, kteří někomu dělají problémy, nýbrž zařízení pro lidi, kteří mají vážné problémy s alkoholem a kteří potřebují pomoci," objasňuje P. Popov.
O poznání lepší je péče o závislé na ilegálních drogách. Zatímco zařízení pečující o alkoholiky jsou výhradně státní, velká většina zařízení pro potřeby narkomanů patří do nestátního neziskového sektoru. Národní monitorovací středisko kladně hodnotí jak jejich úroveň, tak i jejich síť. "Síť abstinenčně orientovaných programů drogově závislých je vybudována na relativně dobré úrovni a poměrně dobře pokrývá potřeby na místní i na celostátní úrovni," uvedlo středisko ve zprávě za rok 2001. Stabilizovaná je také síť nízkoprahových zařízení pro " harm reduction " (výměnu injekčního materiálu, distribuci kondomů apod.), kdežto kapacitu následné péče považuje zpráva za nedostatečnou. Ambulantní nebo lůžkovou péči v současnosti využívá zhruba čtvrtina problémových uživatelů drog.

NA LEGÁLNÍ DROGY SE ZAPOMNĚLO
Legální drogy podceňuje laická i zdravotnická veřejnost a tento postoj se odráží i v institucionálním přístupu. Už počátkem 90. let si vláda zřídila radu pro koordinaci protidrogové politiky a dala jí za úkol (jak název napovídá) koordinovat plnění úkolů národní strategie protidrogové politiky. Ale protože národní strategie na legální drogy pozapomněla, nevěnuje se jim ani rada pro koordinaci.
Legislativní základ tvoří dnes už nevyhovující zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomániemi z roku 1989. Jeho náhrada se připravuje několik let. Do podvýboru poslanecké sněmovny se v roce 2001 propracoval vládní návrh zákona o ochraně před škodami, působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Poslanci ho vrátili vládě k přepracování. "Asi se na něm bude dál pracovat, i když se většina členů podvýboru shodla, že by bylo lepší vytvořit úplně nový návrh," říká primář oddělení pro léčbu závislosti VFN. Kromě toho, že by vláda měla do své strategie začlenit i legální drogy, by podle P. Popova bylo potřeba zřídit na ministerstvu zdravotnictví pracovní skupinu vedenou odborníkem v problematice drog. Skupina by pomáhala mapovat situaci v prevenci a léčbě závislostí, připravovat podklady pro systémová opatření, dále koordinovat činnost v regionech a řešit problémy s nedostatkem a nedostupností služeb nebo s jejich financováním. Kdysi podobná skupina existovala, ale byla bez náhrady zrušena.

Lidé jsou k alkoholu tolerantní, protože ho vnímají jako součást kulturní tradice

________________________________________________________________________

"Vězeníčko" pro malé opilce
Českobudějovické listy | 15.12.2003 | rubrika: Panorama | strana: 19 | autor: PAVLA ŠVÉDOVÁ

Stroze vybavená, bíle vymalovaná místnost. U bočních stěn stojí dvě čistě povlečené postele s nočními stolky. Vedle je záchodová mísa. Za dveřmi ještě stolek a židle. "Náš dětský pokoj. Svým způsobem tak trochu i vězení," ukazuje českobudějovický lékař Lumír Mraček místnost, která slouží jako dětská záchytka. Oficiálně má toto zařízení - jediné svého druhu v republice - honosnější název: akutní detoxikační středisko pro mládež.
Se sklenkou alkoholu v ruce už nevítají Nový rok jen dospělí. Rok od roku se snižuje věk těch, kteří se pod vlivem alkoholu ocitnou na záchytné stanici.
Časy se mění. A s nimi se mění i znalosti, zkušenosti a záliby našich dětí. Zatímco dříve se náctiletí loučili se školním rokem hurónským smíchem a kytičkou pro paní učitelku, v posledních letech přibývá těch, kteří začátek prázdnin - letních i zimních - vítají něčím ostřejším - několika panáky tvrdého alkoholu, nebo vínem. Někteří z nich pak končí v rukou lékařů a nebo na záchytce.
Právě fakt, že opilých dětí nebo mladistvých pod vlivem drog přibývá, přiměl pracovníky českobudějovického územního střediska záchranné služby k tomu, aby na protialkoholní záchytné stanici zřídili samostatný pokoj pro děti. Stalo se tak před dvěma roky.
Zatímco vloni ve sněhově bílém pokoji vystřízlivělo asi 15 dětí, letos bylo toto číslo vyšší.
" Počet podobně postižených dětí stoupá. Nárůst je patrný. Letos jich tu bylo od ledna už osmadvacet," prozrazuje odstrašující číslo doktor Lumír Mraček. Nejčastěji zde podle něj končí děti pod vlivem alkoholu, sanitky sem ovšem přivážejí i mladistvé pod vlivem drog.

Perné noci
Vystupujeme z výtahu ve druhém patře zrekonstruované budovy záchranky v jihočeské metropoli. Vcházíme do přijímací místnosti, kde u stolu sedí zdravotní sestra.
" Sem přivedou nějaké děcko, tady ho vysvlečeme a pak ho umyjeme,"popisuje Mraček náplň práce zaměstnanců detoxikačního střediska pro mládež.
Pak jsou děti uloženy na samostatný pokoj - v něm jsou dvě povlečené postele s nočními stolky, psací stůl se židlí pro sestru. Za železnými dveřmi je schovaný záchod.
" Máme tady krásný pokojíček, je to jizbička pro děťátka, takový vězeníčko svým způsobem," naráží Mraček na fakt, že místnost má zamřížovaná okna. Důvod? " Když nám sem dítě přivezou, nesmí se u nás sebepoškodit ani utéci," vysvětluje jeden ze zakladatelů tohoto detoxikačního střediska. Proto je "zachycený" bedlivě sledován. Po jeho příjezdu na záchytku je ihned přivolána zdravotní sestra ze služebny, která pak s opilým dítětem sedí v místnosti. Začíná její non-stop služba, a to až do té doby, než dítě vystřízliví. Pacient leží v posteli a nesmí z místnosti odejít. K dispozici tu má proto i toaletu.
"Většinou je hlídání bez problémů. Děti nebývají agresivní," říká Zuzana Tesaříková, která pernou noc s několika náctiletými prožila.
" Naposledy jsme tu měli případ asi před třemi měsíci," nahlíží Tesaříková do seznamu.
" Je to opravdu hrozné, když vám sem přivezou dvanáctileté dítě a vy nevíte, kolik toho vypilo," povzdechne si. Sama sice ještě děti nemá, ovšem do kůže rodičů, kteří si sem pak své vystřízlivělé ratolesti chodí vyzvednout, se vžít umí.
"Je to nepříjemná situace pro ně i pro nás," míní. Ovšem lehce není ani mladým provinilcům. "Stydí se. A taky se bojí rodičů!"

Oslava vysvědčení
Od počátku se snaží záchranáři s dítětem komunikovat a zjistit jeho jméno. "Když se nám to podaří, kontaktujeme rodiče," potvrzuje Mraček. Ovšem jsou i případy, kdy dítě rodiče nemá. Pak musí záchranáři zjistit, kdo je jeho zákonným zástupcem a vyhledat jej. Někdy to bývá doslova detektivní práce.
Ti, kdo si už na vlastní kůži vyzkoušeli zrádnost alkoholu, se napříště snaží se do stroze vybaveného pokojíčku nevrátit. " Je to jinak, než u dospělých. Většinou se u nás objeví jen jednou. Navrátilce jsme mezi dětmi neměli žádného," přitakává zdravotní sestra Tesaříková.
Detoxikační středisko pro mládež slouží skutečně jen dětem. A tak ani když "dospělácké" místnosti na protější straně chodby doslova praskají ve švech, do dětské části nikoho nepustí. "Ani když máme větší příjem jako třeba při fotbalovém utkání Budějovic s Baníkem Ostrava, na dětské nikdo nesmí!"sděluje rezolutně lékař a dodává: "Je tam nábytek a ten by mohli opilci zdevastovat a nebo použít jako zbraň."
A jací pacienti střízliví na lůžkách v budějovickém detoxikačním středisku pro mládež nejčastěji? " Podle našich platných zákonů je za dítě považován každý do 18 let a 364 dní. Nejvíce tu míváme tak třinácti- čtrnáctileté," odhaduje primář Karel Bláha. Ovšem ani jejich mladší kamarádi nejsou výjimkou.
"Ještě když středisko nefungovalo, přivezli nám sem tři opiléděti ze Svinenska ve věku osm, čtrnáct a osmnáct let," zmiňuje nejmladšího klienta Bláha. Stalo se to v době, kdy dětská záchytka bývá nejvíce vytížená - v den vysvědčení 30. června.
Nebezpečným obdobím jsou podle Bláhy i časy tancovaček a zábav. " Děti se třeba vsadí, že vypijí na ex lahev vína a nebo tvrdého alkoholu. Chtějí dokázat, že to svedou!"
Máte-li za to, že mezi mladistvými opilci převažují chlapci, mýlíte se. "Je to tak půl na půl," potvrzuje primář Bláha, několikanásobný otec.
"Dívky se většinou opíjejí kvůli klukovi, z nešťastné lásky," domnívá se sestřička v červeném záchranářském stejnokroji.
Pracovníci protialkoholní záchytné stanice v Českých Budějovicích se obávají, že počet dětí, které na vlastní kůži projdou jejich zařízením, poroste.
"Doba je složitá. Kolikrát si v ní neví rady dospělí, natož děti!" krčí rameny primář Karel Bláha.
Realist: realistickej (a reálnej) náhled na život. A taky zdravej
daQuirm
Cigarety a alkohol maji strasnou "tradici"; zkouset nejakym ochlastum z hospody vysvetlit ze by to meli omezit je zbytecne. Reknou ze je to normalni. Cigarety to samy. Reklama je vsude kolem. Cely mi to pripada jako pokouset se zastavit rozjetej rychlik drevenou zavorou. Jedina nadeje je bud ze rychliku dojde palivo nebo budeme stavet masivnejsi zavory.

Jenom takovej muj ulet.
breeder
V ČR se pije alkohol čím dál víc
Haló noviny | 24.1.2004 | rubrika: Zpravodajství | strana: 2 | autor: (jšd)

PRAHA - V ČR se zatím nepodařilo omezit pití alkoholu a chybí i účinná osvěta proti tomuto nebezpečnému návyku. Počátkem 21. století vzrostla spotřeba alkoholu v zemi na skoro 160 litrů piva, přes osm litrů destilátů a 16 litrů vína na osobu a rok. Vysoká spotřeba alkoholu u nás je jednou z příčin vyššího počtu úmrtí, úrazů, dopravních nehod, otrav, sebevražd, jaterních a nádorových onemocnění, vyšší nemocnosti i nižší produktivity práce.

Česká republika se sice zavázala k plnění záměrů evropského akčního plánu, který by měl přispět ke snížení spotřeby alkoholu, ale odborníci varují, že se jeho cíle nedaří plnit. Některé jeho teze se sice objevily ve vládním dokumentu »Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR«, ale jak odborníci situaci popisují, tak se dosud žádný praktický dopad neprojevil nebo jen omezeně a formálně. Vztahuje se to na pořádání mediálních kampaní o zákazu podávání alkoholu mladistvým, při sportovních a rekreačních aktivitách, o povinných vzdělávacích a léčebných programech pro řidiče, kteří holdují alkoholu a dopouštějí se dopravních přestupků. Pracovník Psychiatrického centra Praha Ladislav Csémy a národní koordinátor evropského plánu o alkoholu Karel Nešpor uvedli, že velmi nepříznivá je hlavně situace mezi dětmi a dospívající mládeží. Zdravotníci varují, že alkohol patří k průchozím drogám a jeho pití v časném věku je pro děti a dospívající rizikovým faktorem ve vztahu k jinými návykovým látkám.
________________________________________________________________________

Alkohol si vybírá svou krutou daň
Olomoucký den | 26.1.2004 | rubrika: Zdraví | strana: 15 | autor: (čtk)

Alkohol je chemická látka, která provází lidstvo od nepaměti. Už praotec Noe pěstoval víno, ale přísloví ze Starého zákona před ním varují. Alkohol má i svého boha. U Řeků jím byl Dionýsos. Budha i Mohamed alkohol zakazovali. Ve většině kultur se ale alkohol stal tolerovanou drogou. Jeho název má své kořeny v arabštině - ve slově Al kahal.
Alkohol však páchá ve společnosti více škod, než si připouštíme. Objeví-li se učlo věka návyk až závislost, postižený postupně ztrácí toleranci společnosti, své postavení, uplatnění a ve většině případech i rodinu.
Zajímavé je, že naší pozornosti uniká skupina lidí, kteří konzumují alkohol pravidelně, ale nemají vrozený předpoklad vzniku závislosti.
Závislost má na svědomí naše genetická výbava. Vyvine se zhruba jen u pěti procent lidí. Těch 95 procent jsou oni tiší konzumenti.
Alkohol je droga i jed. Nevyvraždil sice civilizace, ale způsobuje řadu škod na populaci společnosti. Všeobecně je známo poškození jater. Slýcháme onu známou větu: "Budeš-li pít, dostaneš cirhózu." To je pravda, ale pravdou taky je, že alkohol tiše poškozuje i ledviny, zažívací trakt, srdeční sval, svaly, kostní dřeň... Například zlomeniny se utěc hto lidí napravují daleko hůře a déle než uzdravých lidí.
Nejzávažnější bývá poškození nervového systému s následným poškozením mozku. Jsou to ony známé mozečkové poruchy stability, poruchy koordinace pohybu, hlavně chůze, třes rukou. Zajímavé jsou poruchy ve vývojové oblasti a selhání tvořivosti.
Pozoruhodné je, že většinou nebývá postižena slovní inteligence. A tak schopný alkoholik, někdy i na vysokém postu, si vystačí s naučeným stereotypním řešením a řečnickými frázemi, takže člověk, který jej nezná, vůbec nic nepozná. Proto alkoholici zůstávají před svým okolím dlouho utajeni. Hlavně na ženách se nic nepozná, naopak, ony o sebe začínají daleko více pečovat - samozřejmě jen do té doby, dokud jejich závislost nepřeroste přes určitou mez.
Nejhorší však je, že i člověk, který začne abstinovat, se svých zdravotních problémů už nezbaví. Závislý člověk navíc nemá jinou možnost než úplnou abstinenci. Jiné řešení není možné.
Na druhé straně ale lékařské statistiky také poukazují na kladný vliv alkoholu například při snížení kardiovaskulárního rizika. Takže platí: Na zdraví, ale s mírou...
________________________________________________________________________

Zdravotní ústav zkoumá alkohol, drogy i úrazy
Ústecký deník | 23.1.2004 | rubrika: Ústecko | strana: 17 | autor: TOMÁŠ PRCHAL

Ústí nad Labem - Na deseti projektech, na kterých se budou podílet státy zapojené do Sítě zdravých regionů, letos spolupracuje Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem. V rozhovoru to uvedla jeho ředitelka Stanislava Richterová s tím, že projekty jsou zahrnuty v Deklaraci podepsané v Benátkách.
Přibližte jednotlivé projekty, na kterých se ústav bude podílet.
"Ústecký kraj se přihlásil ke spolupráci se švédským regionem, jehož program je věnován alkoholu a drogám. Cílem je stanovit účelnou preventivní politiku včetně vytvoření systému stálého sledování situace.
Druhým projektem, na kterém chceme participovat, je program Severozápadního regionu v Anglii, který se zabývá problematikou vkladů do zdraví. Výstupem programu bude snaha o vytvoření obecné a použitelné metodiky s cílem jejího společného využití a prosazování.
S maďarským regionem bude náš kraj spolupracovat na projektu, který se věnuje zdravotnímu stavu romské populace. Výstupem programu by měl být průvodce založený na získaných zkušenostech, kompletovaná metodika včetně případových studií. Posledním programem, ke kterému se náš kraj hlásí, je spolupráce s litevským Kaunasem. Řeší úrazovost a jeho cílem je vytvoření registru na regionální úrovni jako pomocného nástroje pro informovanost, tvorbu zdravotní politiky s potřebnými výstupy."
Kdo se podpisu benátské Deklarace zúčastnil za českou stranu?
"Druhého zasedání regionálních představitelů zdravotnictví v rámci Sítě zdravých regionů Světové zdravotnické organizace v Benátkách se zúčastnili i zástupci Ústeckého kraje, který je do této sítě zapojen. Skupina účastníků našeho kraje byla složena z odborných pracovníků Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem, akce se zúčastnil i předseda komise pro zdravotní a sociální politiku rady Ústeckého kraje Vladimír Záhorský."
Zasedání bylo umocněno dalšími dvěma událostmi, které se navzájem prolínaly.
"V dopoledním programu bylo slavnostně otevřeno za účasti významných představitelů regionu Benátky, Itálie, Evropské unie a Světové zdravotnické organizace druhé evropské centrum této organizace v Benátkách. Kulturní událostí světového významu, která podtrhla celé jednání, bylo znovuotevření slavné benátské opery La Fenice za účasti italského prezidenta."
Benátská Deklarace měla také klást důraz na spolupráci všech států?
"Jednání se neslo v duchu myšlenky cílů Sítě zdravých regionů Světové zdravotnické organizace. Jde o podporu zlepšení veřejného zdraví na regionálních úrovních mezi jednotlivými zeměmi a upřesnění spolupráce Světové zdravotnické organizace s jednotlivými regiony. V současné době se klade velký důraz na rozvoj pospolité zdravotní politiky napříč evropskou sítí zdravých regionů, na spolupráci při tvorbě regionálních zdravotnických systémů a podporu vazeb mezi regiony.
Politická Deklarace, která byla na závěr zasedání představiteli zdravotní politiky podepsána, vyjádřila jasně a důrazně vazby regionů v Evropě a snahu Světové zdravotnické organizace, aby každý spolupracoval s každým. Deklarace plně podporuje program Sítě zdravých regionů na léta 2004-2005, který byl schválen a potvrzen na 11. výroční konferenci loni v Ústí nad Labem a v Teplicích. Závěr podepsané Deklarace potvrzuje potřebu soustavné
spolupráce mezi Světovou zdravotnickou organizací a regionálními celky nejenom v odborné úrovni, ale i v úrovni politické."
breeder
Podnapilé děti z Rožnova policie předala rodičům
Naše Valašsko | 27.1.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: (pla)

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Devět osob mladších osmnácti let konzumujících alkohol zjistili během páteční akce strážníci a policisté v restauračních a sportovních zařízeních v Rožnově pod Radhoštěm a okolí. Čtyřem z přistižených nebylo ani patnáct let. U čtrnáctileté dívky dechová zkouška prokázala 0,75 promile alkoholu v těle. O rok starší Rožnovanka dokonce nebyla schopná jakékoliv komunikace. Zjištěné skutečnosti jsou podle strážníků alarmující. V podobných akcích proto hodlají pokračovat.
Osm policistů spolu s pěti rožnovskými strážníky si během pětihodinové kontroly posvítilo na restaurace a pivnice v Rožnově, ale také v Zubří, Zašové a Valašské Bystřici. Zaměřili se na podávání alkoholu lidem mladším osmnácti let a na porušování zákazu hraní na výherních automatech osobám, jenž nedosáhly plnoletosti. "Jeli jsme se podívat i do sportovního areálu Bučiska, kde jsme již v minulosti zjistili několik osob mladších osmnácti let konzumujících alkohol. Právě tam jsme objevili podnapilou patnáctiletou dívku, která nebyla schopna ani hovořit. Zavolali jsme sanitku, která ji převezla do nemocnice," uvedl ředitel Městské policie v Rožnově pod Radhoštěm Ladislav Poruba a dodal: "Neprokázali jsme, že by si mladí lidé v areálu alkohol kupovali. Zřejmě si jej na zimní stadion nosí zvenku."
Právě s prokazováním prodeje alkoholu mladistvým mají muži zákona největší problémy. "Podnapilého hocha či dívky se vždy ptáme, kde alkohol koupili. Dozvídáme se, že jim ho obstaral starší kamarád nebo jej dostali od někoho neznámého. Abychom skutek prokázali, musíme je přistihnout při koupi," doplnil Poruba. Blokovou pokutu dostal na místě jen jediný z číšníků jednoho z rožnovských restauračních zařízení. "Další zjištěné přestupky na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomániemi budou postoupeny správnímu orgánu, který za ně může udělit až třítisícovou pokutu," doplnil vsetínský policejní mluvčí František Hauk s tím, že při akci přistižené děti policisté či strážníci předávají rodičům či zákonným zástupcům.
Zjištěné výsledky jsou alarmující nejen podle strážníků, ale i pedagogů, zdravotníků a vychovatelů. "Není to první podobná akce, které jsme se zúčastnili, a vzhledem k výsledkům zřejmě ani ne poslední," zhodnotil Poruba. Snadná dostupnost alkoholu mladistvým trápí i ředitele rožnovského Středního zemědělského učiliště Jana Krčmáře. "Snažíme se na naše studenty výchovně působit, vysvětlovat jim důsledky konzumace alkoholu, cigaret či drog. Bohužel, restaurace to tak neberou," uvedl. Ve školním domově mládeže se podle něj občas nějaký případ vyskytne. "Stane se, že přijdou a mají vypito nějaké pivo. Takové situace řešíme kázeňsky. Dost mě ale mrzí, že se mladí lidé dostanou k alkoholu tak snadno," dodal.
breeder
Výsledky policejní akce starostu šokovaly
Listy Prachaticka | 3.2.2004 | rubrika: Prachaticko | strana: 15 | autor: LEONA FRÖHLICHOVÁ

Volary - Jen čtyři hodiny stačily policistům k tomu, aby úspěšně odhalili několik případů porušování zákona. Vzhledem k tomu, že neustále majitelé hostinských zařízení, barů a diskoték porušují zákon a podávají alkohol mladistvým, vyhlásil ředitel Okresního ředitelství Policie ČR v Prachaticích na noc z pátka na sobotu akci pod názvem Prevence.
"Při ní bylo úkolem zasahujících policistů pátrat po celostátně hledaných osobách, na které je vydán příkaz k zatčení, po osobách, které nenastoupily do výkonu trestu nebo po těch, které odmítají přebírat doporučené dopisy a maří tak prošetřování trestné činnosti. Zároveň jsme se zaměřili na podávání alkoholu mladistvým, popřípadě na distribuci drog a pátrání po odcizených předmětech," shrnul velitel prachatické služby pořádkové a dopravní policie Josef Frček.
Policisté zkontrolovali 4 pohostinství a jednu místní diskotéku. "Celkem bylo kontrolováno 19 osob. V pěti případech bylo zjištěno podávání alkoholu nezletilým, v jednom případě jsme pak u šestnáctiletého mladíka naměřili 1,71 promile alkoholu v krvi," popsal Josef Frček.
Všechny zmíněné případy byly zadokumentovány a předány ke správnímu řízení na volarský městský úřad.
V jednom případě byl zadržel celostátně hledaný muž z Nymburska, který byl následně eskortován do výkonu trestu odnětí svobody do pražského Pankráce.
"Na policejní akci se podílelo 10 policistů pořádkové služby ze dvou obvodních oddělení, psovod se psem a dva policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování," upřesnil Josef Frček.
Výsledky víkendové akce, zjištěné podávání alkoholu mladistvým, jsou pro policisty znamením, že je nutné pokračovat ve zmíněných policejně - preventivních akcí.
"Výsledky páteční akce jsou hrozné. Je to odraz rodičů, kteří to svým dětem dovolí. Zároveň i benevolence ze strany podnikatelů, kteří na mladistvých tímto způsobem vydělávají. Pravdou je, že mnohdy přijdou do restaurace utrácet mladí více peněz, než ti, kteří si již vydělávají," shrnul své pocity starosta Radek Mrkvička.
breeder
Děti pijí stále častěji, někdy končí v nemocnici
Týdeník Karvinsko | 3.2.2004 | rubrika: Události | strana: 4 | autor: RICHARD KUTĚJ

REGION - Třináctiletá dívka se čtyřmi promile alkoholu v krvi. Také s tímto případem se již setkali lékaři na Ostravsku. Požívání alkoholu i jiných návykových látek se v dnešní době stává stále častějším problémem také u těch nejmladších věkových kategorií, včetně dětí do patnácti let.
Zdejší nemocnice přijímají ročně v průměru až okolo dvaceti dětí, které požití alkoholu přivedly až do stavu končících hospitalizací. Kategorii mezi patnácti až osmnácti pak již mohou přijímat také protialkoholní záchytné stanice. Záchytka v Karviné takto loni hospitalizovala devatenáct mladistvých. A podle zkušeností zdejších pracovníků se někteří mladí pijáci v tomto věku ocitnou v jejich zařízení dokonce opakovaně. "Není to sice nijak extrémní číslo, ty počty zůstávají v průběhu posledních let přibližně stejné. Důvody, proč takový člověk skončí zrovna u nás jsou různé. Většinou se zde dostanou, když třeba ve svém stavu ohrožují své zdraví, například když podnapilí chodí po vozovce," říká k tomu vedoucí karvinské záchytné protialkoholní stanice Alena Hejrová. Ta zároveň dodala, že mezi devatenácti loni hospitalizovaných ve věku mezi patnácti a osmnácti byly i dvě dívky.
Dívky mezi hospitalizovanými dětmi ovšem v této kategorii převládají například v Ostravě. "Máme informaci, že za posledních pět let bylo zaregistrováno asi sto případů dětí pod vlivem alkoholu ve věku od dvanácti do osmnácti let. Převažují dívky. Podle našich lékařů je tento záchyt ale jen špičkou ledovce," říká tiskový mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě Štěpán Neuwirth.
Celkem osm dětí pak v roce 2003 přijalo také tamní oddělení pediatrické a resuscitační péče. "Z toho dvě dívky byly v takovém stavu, že musely být zajištěny jejich dýchací cesty. Třináctiletá dívka měla v krvi čtyři promile alkoholu. Děti a mladiství pijí většinou vodku a červené víno, chlapci ještě kombinují marihuanu. K opilství dochází většinou při nějakých oslavách teenagerů. Převažuje první zkušenost s alkoholem," dodává k tomu tiskový mluvčí ostravské fakultní nemocnice.
Důvody těchto případů jsou podle odborníků různé. Velký vliv má mít také rodinné prostředí, ale také celkový současný životní styl. Děti se třeba méně zajímají o organizované a kolektivní formy zábavy. Z toho pramenící nuda je mnohdy vede právě k poznávání i takových zážitků, jako je právě alkohol, či jiné látky.
(rozhovor k tématu také na straně tři)
breeder
Ředitel záchranné služby: Opilé děti často končí na oddělení ARO
Mladá fronta DNES | 7.2.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 3 | autor: (jas)

Téma DNES

Benešov - Neuplyne měsíc, aby na benešovské záchrance neskončilo dítě s otravou krve alkoholem. O prázdninách pak sanitka k podobným případům vyjíždí každý víkend.
"Běžný věk dětí, které přivážíme s otravou alkoholem, je patnáct nebo šestnáct let," upozornil na smutnou statistiku ředitel záchranné služby Roman Mrva, který sám mladé opilé pacienty nedávno ošetřoval. Bylo to během jeho silvestrovské služby, kdy sanitka přivezla hned tři přiotrávené děti.
Počet výjezdů záchranné služby k opilým dětem se v posledních letech nezměnil. Stále častější je ale kombinace alkoholu a drog. Děti míchají alkoholické nápoje s různými léky, marihuanou, pervitinem.
"Tragický případ jsme tu v poslední době neměli, ale běžné jsou těžké otravy, kdy děti několik dní proleží na oddělení ARO," podotkl ředitel záchranky.
Místo v Benešově, kde by se mladí nejčastěji opíjeli, podle šéfa benešovské záchranky Mrvy neexistuje. Často se stává, že lékaři své pacienty sbírají přímo na ulici. Během dvou měsíců prázdnin však sanitka nejčastěji vyjíždí do rekreačního střediska Nová Živohošť na břehu Vltavy.
________________________________________________________________________

Ve většině podniků dají pivo i nezletilým
Mladá fronta DNES | 7.2.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 1 | autor: JANA SYSLOVÁ

Téma DNES

Kontrol je málo, opilých dětí podle lékařů přibývá

Benešov - U stolu v benešovském baru sedí parta sedmnáctiletých mladíků a každý má před sebou půllitr piva. Když požádají o další, obsluha jim ho během chvilky přinese. Na jejich věk se nikdo neptá, občanský průkaz nikdo nevyžaduje.
"V Benešově není problém se napít. Je jen pár míst, kam nechodíme, protože chtějí vidět občanku. Většinou je to všude bez problémů. Mají větší kšeft, když pijeme pivo, než kdybychom si dali sodovku," tvrdí student střední školy Petr. Osmnáct mu bude teprve za osm měsíců.
Podobné zkušenosti má další student Karel. Bleskově vyjmenuje hospody v Benešově, kam může se spolužáky vyrazit, aniž by se báli, že jim nedají pivo. Zná jen dvě místa, kde jim kvůli věku nenalijí. "To je spíš výjimka. Někde se zeptají, ale občanku nechtějí. A někde zase stačí, když je nám aspoň sedmnáct..." říká Karel.
Že se v Benešově nalévá alkohol dětem, potvrzují zkušenosti pracovnice protidrogového K-centra Evy Hálové. Ta jako streetworker obchází alespoň třikrát v měsíci bary a diskotéky v Benešově.
"Zatím jsem se nesetkala s tím, že by po mladých návštěvnících někdo vyžadoval občanku," tvrdí Hálová, která při své práci v terénu naráží i na opilé mladé lidi do osmnácti let. "Vídám, že se perou, jsou agresivní, bývá jim špatně," dodává.
Také policisté přiznávají, že je alkohol mladým lidem v nočních podnicích dostupný. "V některých barech a restauracích se skutečně mládeži alkohol prodává," připustila mluvčí benešovských policistů Zuzana Stránská.
Připomněla jeden z posledních případů, který policie řešila: ve vesnické restauraci u Benešova popíjel dospělý člověk a alkoholem zároveň hostil několik mladistvých u stolu. Podle zákona spáchal přestupek, který bude řešit městský úřad.
Policisté odmítají, že by prodej alkoholu dětem a mladým lidem přehlíželi. Stránská tvrdí, že její kolegové při svých pochůzkách pravidelně kontrolují restaurace v centru města a okolí kulturního centra Na Karlově, kde se konají diskotéky a různé akce pro mládež.
Když ale položíte podobnou otázku pravidelným návštěvníkům benešovských barů a diskoték, vrtí hlavou.
"Policie na diskotéce? To jsem naposledy viděla, když mi bylo tak sedmnáct let. A to chodím večer ven téměř každý víkend," říká čtyřiadvacetiletá Veronika Moučková.
"Policisté se letos budou této problematice věnovat více než v minulém roce," ujistila mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská.
Na většině míst v Benešově dostane šestnácti- nebo sedmnáctiletý návštěvník jakýkoliv alkohol, na který si ukáže. Existují ale i bary, kde mladí lidé nekoupí nic, dokud neprokáží, že jim osmnáct už bylo.
"Když ale mají ukázat občanku, bývají i sprostí," shodují se pracovnice baru v přízemí Hotelu Pošta Andrea Doležalová a Veronika Oupicová s tím, že drzost některých mladých lidí nemá hranice. "Klidně mi podá občanku, jako že on už pít může, a když se do ní podívám, zjistím, že je mu s bídou sedmnáct," říká pracovnice benešovského Hotelu Pošta Andrea Doležalová.
(Jména studentů v článku byla změněna, pravá má redakce k dispozici)
lordWilliam
Alkohol to je metla lidstva :°-(
Dost často se mi stává že když diskutuju s lidma o drogách a hlavně o marihuaně tak mi jako největší protiargument dávájí stále omýlanou věc a to tu s pamětí, že hulení ničí krátkodobou paměť (jistě všichni zažily :-°) Ale před nedávnem jsem četl publikaci (fakt nevím kde jsem k ní přišel ale pokusím se jí najít) kde se psalo právě o tomto problému a závěr tohoto byl to že marihuana poškozuje krátkodobou paměť tímm že ucpává nějaký mozkový cesty vedoucí právě do krátkodobé paměti. Což moc nevadí neb asi 40-70% THC se z těla vylučí do 48hodin (ale taky třeba do 1,5 hodiny) a zbytek se rozpustí v krvi a usadí jinde a asi jen 10-28 promile zůstane a ucpává toto hrdlo do krátkodobé paměti a i toto mnž se po čase rozpustí a posléze vyloučí (tak v horizontu 4-12 měsíců. Naproti tomu alkohol toto hrdlo necháná nedotčené, ale tuto i dlouhodobou paměť rozpouští a neodvratně likviduje!!!!


Aneb paměť huliče vs. paměť alkoholika → :rejp:
steve
whou taq češi holt jsou v tom dobrý ale to je tou situací u nás holt blbý lidi nespokojeni dou to zapomenout lihovinou :) ale co.
breeder
Děti se stále častěji opíjejí

Liberecký den | 14.2.2004 | rubrika: Titulní strana | strana: 1 | autor: VÍT LUKÁŠ

Severní Čechy - Alkohol v České republice pijí stále mladší lidé. V severních Čechách nejsou výjimkou případy, kdy se děti opijí přímo na ulici. Mnohé z nich končí na pokraji otravy alkoholem v nemocnici.
"Asi před týdnem jsme zde měli případ čtrnáctiletého chlapce z Litoměřic, kterého jsme našli na ulici. Byl v tak špatném stavu, že jsme museli volat záchranku," potvrdil zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný. A tento případ není jediný. V prosinci našli ústečtí strážníci devítiletého chlapce, který se zpil do bezvědomí.
Ale špatné zkušenosti mají i v dalších městech. Podle ředitele děčínské městské policie Marcela Horáka je nejhorším obdobím konec školního roku a svátky jako Silvestr. "Loni na začátku prázdnin jsme našli mladou dívku, která byla doslova na šrot," vzpomněl si Marcel Horák. V Mostě podobný případ měli loni v dubnu, kdy strážníci našli mladíka, který se opil vodkou.
Strážníci i policisté čas od času dělají ve městech zátahy po nočních podnicích, kde kontrolují, jestli se nenalévá alkohol lidem mladším osmnácti let.
"Pokaždé někoho chytíme. A to je problém to mladým prokázat, protože v tom umějí chodit. Například si k pivu dají limonádu a pak tvrdí, že půllitr na stole není jejich," vysvětlil Horák. Podobné případy znají i strážníci z Liberce. "Ale není to nějak veliký problém, na který bychom se zaměřovali," uvedl zástupce ředitele libereckých strážníků Ladislav Krajčík.
Za to, že někdo nalévá nebo prodává alkohol mladistvým nebo dokonce dětem, nejsou v České republice nijak velké tresty. "Pokud nějakého mladého opilého člověka najdeme, musíme nejdříve zjistit, kde alkohol získal. Ten, kdo mu jej dal, spáchal přestupek. Hrozí mu za to pokuta," tvrdí mluvčí ústecké policie Veronika Beranová.
Problém alkoholu mezi mladými lidmi přitom není vůbec malý. Podle údajů loňské Evropské studie o alkoholu a jiných drogách je třikrát v měsíci opilých 17 procent chlapců a 10 procent dívek ve věku do šestnácti let. Je to o dvě procenta více než v roce 1999. Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem je u chlapců i dívek pivo. Dívky ale na rozdíl od chlapců daleko častěji pijí i víno nebo destiláty.
Trend, kdy stále více mladých lidí pije alkohol je podle koordinátora Evropského akčního plánu o alkoholu Karla Nešpora, velmi negativní. "Alkohol patří k průchozím drogám a jeho pití v časném věku je pro děti a dospívající rizikovým faktorem ve vztahu k jiným návykovým látkám," uvedl. Spolu s dalšími odborníky se domnívá, že Česká republika proti hrozbě alkoholismu jen nedostatečně bojuje. "Jediným pozitivním rysem bylo mírné zvýšení spotřební daně u destilátů," míní.
Česká republika je co do pití alkoholu mladistvými a nezletilými přesto stále srovnatelná se státy Evropské unie. V některých oblastech světa je to mnohem horší. To dokazuje například fakt, že v Moskvě minulý rok dokonce otevřeli speciální záchytku určenou pro děti a mladistvé.
breeder
Alkohol měl loni na svědomí 136 obětí
Lidové noviny | 18.2.2004 | rubrika: Auto | strana: 20 | autor: Petr Benzl

Opilí řidiči mnohem pomaleji reagují v krizových situacích * V některých státech tolerují až 0,8 promile

Měl jsem jenom tři piva. Nechám auto před hospodou a někdo mi ho ukradne. Domů to mám jen kousek. Na panáka mě přemluvili kamarádi, já pít nechtěl. Takové a mnoho dalších výmluv si dovede podnapilý řidič vymyslet, aby obhájil své počínání.

Zhoubný vliv alkoholu na kvalitu řízení nezpochybňuje snad nikdo: snížená schopnost soustředění, reakcí, zhoršený postřeh, špatná orientace a zároveň rostoucí sebedůvěra a bezohlednost. Přes tato všeobecně známá fakta se po silnicích pohybuje neúnosné množství lidí, kteří řídí pod vlivem alkoholu. Starají se tak o zprávy do černé kroniky typu: "tři mladí lidé zabití na tramvajovém ostrůvku v Plzni", "opilý řidič smetl na přechodu maminku s kočárkem" a mnoho dalších. V loňském roce zahynulo v důsledku nehod pod vlivem alkoholu celkem 136 lidí.
"Asi nejsmutnější případ jsem zažil před pěti lety, kdy jsem byl na místě nehody na Berounsku. Z diskotéky se vracelo šest mladých lidí starým žigulíkem. Šestý seděl ve "třetí třídě", tedy v nákladovém prostoru combi. Řidič nezvládl zatáčku a narazil do stromu. Vidět pět mrtvých dvacetiletých lidí (jeden s těžkým šokem přežil) byl zážitek, na který do smrti nezapomenu," říká major Stanislav Huml, vedoucí středočeské dopravní policie. I v tomto případě hrál hlavní roli alkohol.

U soudu vám to spočítají

Statistiky dokazují, že nehody pod vlivem alkoholu mají daleko závažnější následky než jiné druhy nehod - úmrtnost je v takových případech dvojnásobná.
Pokud má viník to štěstí, že nehodu přežije, musí počítat s přísným trestem. "Alkohol je chápán jako přitěžující okolnost. Stává se, že za stejný následek řidič střízlivý odchází od soudu s podmínkou, řidič opilý s trestem nepodmíněným a delším. Dalším následkem je náhrada škody. Pojišťovna ji za opilce nemusí plnit," upozorňuje major Huml.
"Za nehodu spáchanou pod vlivem alkoholu, při níž došlo k těžkému ublížení na zdraví nebo smrti více osob (nejméně 3 osoby), pak přichází v úvahu maximální trestní sazba. Tedy trest odnětí svobody na tři léta až deset let," vysvětluje advokát mgr. Milan Bureš. Potrestány mohou být i osoby, které pachateli před jízdou alkohol podávaly nebo prodávaly. "Tuto skutečnost si uvědomuje velice málo lidí, ale riziko trestního stíhání zde v každém případě je. Dále může být trestně stíháno i předání řízení opilému, což také hodně lidí neví," podotýká Bureš.

Odmítnutí dechové zkoušky se nevyplácí

V evropské kultuře, a v České republice zejména, je alkohol naprosto běžnou a neodmyslitelnou součástí společenského života. "Pít alkohol je v některých zemích společensky tolerovaným chováním a pak samozřejmě ta samá kultura vytváří malý tlak, aby se obyčejný člověk v alkoholu omezoval kvůli takové banalitě, jako je řízení. Vždyť z hospody je člověk doma za chvilku a to se nemůže nic stát," vysvětluje psycholog Petr Goldmann z Bohnické psychiatrické léčebny.
Mnoho řidičů si myslí, že mohou odmítnout dechovou nebo krevní zkoušku na přítomnost alkoholu. To samozřejmě mohou, ale postih za odmítnutí zkoušky je tak vysoký, že téměř odpovídá trestům stanoveným v trestním zákoně. Opilec, který zavinil nehodu a z místa činu uprchl, aby mohl do rána vystřízlivět, také nemá zdaleka vyhráno. "Existují postupy, jak dokázat, že řidič byl pod vlivem alkoholu. Tím mám na mysli případné výpovědi svědků. Příslušní soudní znalci jsou schopni na základě poskytnutých informací stanovit minimální množství alkoholu v krvi řidiče v době dopravní nehody," dodává advokát Milan Bureš.
Řízení pod vlivem alkoholu odsuzuje většina společnosti a tresty jsou velice citelné. Alkohol je ale přesto na našich silnicích stále přítomen. Vysvětlení je třeba hledat přímo u kořenů, u chování a zodpovědnosti každého jedince. "Pro většinu řidičů je téměř nepřijatelná myšlenka, že by oni sami mohli udělat při jízdě nějakou chybu. A kde není náhled možného zavinění dopravní nehody, zranění nebo smrti, tam zpravidla chybí reálné posouzení úrovně vlastních řidičských dovedností. Kde je nekritičnost k sobě samému, tam se i snáze poruší předpisy a někdy i zákon zakazující řídit s alkoholem nebo drogou," uzavírá dopravní psycholog Jiří Sedlic.

Jaký vliv má alkohol na řidiče

0,2 až 0,5 promile

Prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. Tendence riskovat, velká sebedůvěra, zhoršená schopnost rozeznat pohybující se světla. Horší odhad vzdálenosti.

0,5 až 0,8 promile

Viz výše, navíc pronikavě prodloužený reakční čas. Dále roste přeceňování vlastních schopností, oči se obtížně přizpůsobují přechodu ze světla do tmy a naopak, horší vnímání barev. Porucha rovnováhy (motocyklisté a cyklisté). Dále se zhoršuje odhad vzdálenosti.

0,8 až 1,2 promile

Viz výše, navíc se zhoršuje schopnost vnímat okraje zorného pole (tzv. tunelové vidění), další zhoršování soustředění, je ještě více prodloužen reakční čas, roste bezohlednost při řízení.

Přes 1,2 promile

Viz výše. Takový řidič představuje pro sebe i okolí obrovské riziko. Nadále se zhoršují poruchy soustředění, reakční čas i rovnováha. Často i špatná orientace. I velmi zkušený řidič se v tomto stavu může dopustit hrubých chyb jako je sešlápnutí plynu místo brzdy.

Kocovina, kdy alkohol už z krve vymizel

Vyšší riziko spánku, nevolnosti a dalších tělesných a duševních obtíží, které odvádějí pozornost řidiče. Krátkodobá ztráta vědomí v důsledku hypoglykémie (poklesu krevního cukru).

Povolené množství alkoholu v Evropě

0,0 Česká republika, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko
0,01 Polsko
0,02 Portugalsko,
0,04 Srbsko a Černá Hora
0,08 USA
0,2 Norsko, Švédsko
0,49 Nizozemsko, Rakousko, Švýcarsko
0,5 Belgie, Bulharsko, Dánsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Makedonie,
Německo, Rakousko, Řecko, Slovinsko, Španělsko
0,8 Lucembursko, Velká Británie
breeder
Děti sahají po alkoholu stále častěji
Moravskoslezský deník | 23.2.2004 | rubrika: Ostrava | strana: 9 | autor: Richard Kutěj

Ostrava/ Karviná * Okolo dvaceti dětí ročně mívá na Ostravsku zdravotní problémy po požití alkoholu. Lékaři upozorňují, že jde jen o pověstnou špičku ledovce. Děti mezi dvanácti a osmnácti lety prostě s alkoholem, ale i jinými návykovými látkami, experimentují stále častěji. A lékaři se tak přímo v praxi setkávají i s takovými případy jako třináctiletá dívenka, kterou museli zachraňovat se čtyřmi promile alkoholu v krvi.
"Nejčastěji pijí vodku a červené víno, chlapci ještě kombinují marihuanu. K opilství dochází většinou při různých oslavách teenagerů a většinou jde o první zkušenost a alkoholem," říká k tématu mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě Štěpán Neuwirth.
Tamní lékaři za loňský rok museli přijmout celkem osm dětí, dokonce na oddělení resuscitační a pediatrické péče. Zajímavě při tom možná působí fakt, že mezi malými pijany převládaly dívky. "Dvě z nich byly v takovém stavu, že musely být zajištěny jejich dýchací cesty," podotýká Neuwirth.
Malí pijani do patnácti let ještě nesmějí být hospitalizováni na záchytkách a pokaždé míří do nemocnic. Záchytka může přijímat od patnácti nahoru. Ta karvinská loni hospitalizovala celkem devatenáct mladistvých. "Nejde o nijak extrémní číslo a počty zůstávají v průběhu předchozích let přibližně stejné. Máme ovšem i několik případů, které si u nás svůj pobyt mezi patnácti a osmnácti lety několikrát zopakují," říká vedoucí karvinské protialkoholní stanice Alena Hejrová.
Podle ostravské lékařky Marie Foltýnové z tamní dětské a dorostové psychiatrické ambulance se na stále častějším popíjení dětí a mladistvých odráží současný životní styl, vysoká tolerance společnosti k alkoholu i nekázeň mnohých prodejců a hostinských, kterým je jedno, na jaké věkové kategorii utrží. "Obecně lze konstatovat, že děti v období dospívání mají tendenci zkoušet vše, co je zakázáno.

"Některé zůstanou jen u ojedinělého experimentu, ale existuje řada dalších, kterým alkohol či droga začne zaplňovat stále více volného času," říká Foltýnová. Ta dále upozorňuje na další nebezpečí, pramenící z vášně a nezkušenosti, se kterými se malí pijani do svých experimentů pouštějí. "Děti nemají zkušenosti a obvykle se rády vrhají do experimentů s velkým zápalem. Proto existuje nebezpečí těžkých akutních intoxikací, které mohou vést až k ohrožení života. Pro nevyzrálost dětského organismu i jeho nervové soustavy je také mnohem větší nebezpečí vytvoření si závislosti než u dospělého," upozorňuje lékařka.
breeder
Zlínská mládež propadá alkoholu
Mladá fronta DNES | 24.2.2004 | rubrika: Východní Morava | strana: 1 | autor: (ill)

Alkohol je větší problém než drogy, říká lékařka

Zlín - Mládež na Zlínsku stále častěji pije. Před pár dny dokonce na diskotéce ve Velkém Ořechově zkolaboval sedmnáctiletý mladík. Byl totálně opilý a musela ho odvéz sanitka.
Stejně špatně dopadla i šestnáctiletá dívka, která ztratila vědomí na chodníku před nemocnicí ve Vizovicích. V krvi měla dvě promile alkoholu. Zlínská policie se snaží tento nešvar potírat častými kontrolami restaurací a barů. Jen za prvních sedm týdnů letošního roku tady našla čtyřicet opilých kluků a holek. To je o zhruba sedmdesát procent více než za stejné období v loňsku.
"To je hodně. A v létě, kdy se otevřou zahrádky, těchto případů ještě přibude," říká velitel zlínské pořádkové policie Bronislav Šabršula.
Policie si současný nárůst vysvětluje zvýšeným počtem kontrol. To však nic nemění na tom, že školáci pijí alkohol příliš často.
Na jeden zátah se letos podařilo policii přistihnout čtrnáct mladistvých, kteří popíjeli v baru na Jižních Svazích. Číšník policii nechtěl pustit dovnitř a tvrdil, že jde o soukromou akci. Byl si totiž vědom, že se dopustil přestupku, za který mu hrozí až tisícikorunová pokuta. A pokud by šlo o zvlášť závažný případ, mohly by mu úřady ve správním řízení dokonce zakázat živnost.
Častější jsou ale případy, kdy mladistvému nabídne alkohol jeho starší kamarád. V tom je podle policie neblaze proslulý zejména Společenský dům v Otrokovicích, kde bývá pravidelně nejvyšší koncentrace opilých školáků v okrese. Chlapci holdují hlavně pivu, někdy tvrdému alkoholu, dívky pak vínu.
"U dospívajících dětí to byl vždycky problém. Pít alkohol nebo kouřit cigarety je znak dospělosti, po které touží. Věková hranice, kdy začínají, ale opravdu klesá," říká ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny ve Valašském Meziříčí Ema Vrchovská.
"Opilých dětí bohužel stále přibývá. Alkohol je v dnešní době u školáků větší problém než drogy," souhlasí asistentka primáře dětského oddělení jednotky intenzivní péče v Baťově nemocnici Lenka Ťoukálková, kam záchranka vozí opilé děti.
Některé děti občas skončí s otravou v nemocnici nikoliv vlastní vinou, ale kvůli škodolibým kamarádům. "Jednou k nám přivezli holčičku v bezvědomí, kterou opili její spolužáci. Nepozorovaně jí dávali do džusu vodku," vzpomíná Ťoukálková.

"Neslavný rekord drží dívka, která měla v krvi dvě a čtvrt promile alkoholu. Na zlínském autobusovém nádraží ještě se dvěma kamarádkami vypily láhev vodky a šampaňského."
breeder
Studenty svádí alkohol, školy žádají tvrdší postih
Zlínské noviny | 26.2.2004 | rubrika: Zlínský kraj | strana: 3 | autor: Zdeněk Matyáš

Zlínsko * Alarmující informace o růstu počtu podnapilých mladistvých osob nenechávají vedení vzdělávacích ústavů ve Zlínském kraji v klidu. Jejich preventivní programy poukazují i na fakt, že alkohol zůstává oproti problémům s drogami, šikanou či vandalismem v pozadí.
„Na našem ústavu jsme případ opilství studentů ještě neřešili. Na druhou stranu je jasné, že se tento problém přenáší mimo školu. Pro mladé lidi dnes není problém sehnat alkoholický nápoj ve stáncích, restauracích či v klubech. Jedinou cestou k nápravě je větší množství kontrol a tvrdší postih těch, kteří nezletilcům nalévají,“ uvedla zástupkyně ředitele uherskohradišťského gymnázia Jana Petrželková.
Stejný názor zastává i ředitel Středního odborného učiliště ve Vsetíně Josef Slovák. Ze své praxe ví o případech, kdy se studenti během přesunu do vzdálené tělocvičny zastavili v restauraci na pivo. Její personál prý věk mladých hostů vůbec nezajímal.
„Ve vztahu k alkoholu zde panuje společenské pokrytectví. Pokud takovému hostinskému nebude hrozit ztráta licence, nic se nezmění. Také řada rodičů tiše toleruje svým dětem popíjení alkoholu. Nemohou přece věřit tomu, že jejich neplnoletý potomek bude na víkendové zábavě sedět u limo nády,“ zdůraznil ředitel.
„Přístup rodičů je klíčový. Pokud je nezajímá, čím se jejich dítě zabývá ve volném čase a nejsou ochotni se na prevenci podílet, žádná kontrolní akce nic nevyřeší. Aktivní přístup rodičů ve spolupráci se školou a dalšími úřady se přitom týká nejen popíjení alkoholu, ale i drog či vandalismu,“ podotkl ředitel zlínského Gymnázia v Lesní čtvrti Tomáš Zatloukal.
Vedoucí odboru školství zlínského magistrátu Karel Opravil přiznal, že úředníci znají místa, kde dochází i opakovaně k porušování zákona. Přestože informace předávají městské policii, postih je spíše symbolický. „Určitě by situaci změnily citelnější pokuty či odebrání licence v případě recidivy. Bohužel zatím nevím o tom, že by ve správním řízení podobný verdikt padl,“ konstatoval Opravil.

» Jedinou cestou k nápravě je větší množství kontrol a tvrdší postih těch, kteří nezletilcům nalévají.«
Jana Petrželková, zástupkyně ředitele uherskohradišťského gymnázia
greedy23
To je dobry...pocist si jak je to s chlastem...me se ted stala takova vesela historka....sem se tak Ozral ze sem usnul u kamose na patre v panelaku a sousedka na me zavolala benga a zachranku ze sem prej nejakej omamenej fetak...tak vidite, clovek se ozere a hned je z nej fetak :) .........to jen takova vlozka:)
breeder
V Lysé byl zátah na záškoláky a hospody
Berounský deník | 27.2.2004 | rubrika: Střední Čechy | strana: 21 | autor: (zal)

Lysá nad Labem - Záškoláky i podnikatele, kteří bez skrupulí nalévají nezletilým alkohol, si v ve středu vzali na mušku policisté v Lysé nad Labem.
Podnikli vůbec první preventivní akci tohoto druhu zaměřenou na mladistvé. Inicioval ji sociální odbor města. "Máme signály o nárůstu kriminality u mladistvých, a to až o padesát procent oproti loňsku. Přibývá také výchovných problémů, záškoláctví, šikany," popsala vedoucí sociálního odboru Květuše Tobiášová. Dodala, že kontrola se úmyslně dotkla také provozovatelů restaurací. Podle ní je totiž veřejným tajemstvím, že v mnoha místních podnicích se nalévá mladistvým alkohol, a žáci školou povinní hrají na výherních automatech, přestože to zákon zakazuje. "Je to alarmující. Společnost je k tomu ale dost vlažná, v cizině by měl takový provozovatel problémy se živností," podotkla Tobiášová.
Během dne policisté v doprovodu sociálních pracovnic kontrolovali veřejná prostranství. Jejich pozornosti neušlo nádraží ani skatové hřiště u Komenského školy, kde by podle některých informací mladiství měli dokonce kouřit marihuanu. Odpoledne skupina postupně navštívila Superpohostinství "U Číňana", Pizzerii Matyldu a restauraci na sídlišti. A výsledek celé akce? V jednom případě se u sedmnáctiletého hocha podařilo prokázat záškoláctví. "Do školy nechodím, vzdal jsem to, ale máma to neví," řekl hoch, kterého policie přistihla při záškoláctví na lyském nádraží. Další tři oslovené sociální odbor prověřuje. Se sklenkou alkoholu ani u herních automatů nepřistihli policisté nikoho do 18 let. "Se záškoláky budeme dál pracovat, hlavně budou následovat pohovory s rodiči. Pokud se takové případy opakují, dětem hrozí i ústavní výchova. V případě týrání a zanedbání péče ze strany rodičů, zase rodiče riskují trestní stíhání," vysvětlila Tobiášová.
Podle velitele městských strážníků Luďka Přibyla mají mít podobné akce především preventivní charakter. "Nečekáme, že hned chytneme někoho za ruku. Ale podobné kontroly budeme nárazově dělat dál, a to i v nočních hodinách," řekl Přibyl. Přestože je podle něj dokazování v těchto případech obtížné. "Nalévání alkoholu mladistvým je trestný čin. Takový podnikatel může přijít i o živnostenskou licenci," řekl Přibyl.
Ze čtyř stovek osob, které v loňském roce v Lysé nad Labem zadrželi, bylo zhruba padesát ve věku do 18 let. Mladiství se většinou dopouštějí drobnějších deliktů, jako je například výtržnictví nebo ničení majetku.
________________________________________________________________________

Policisté v Brně vyrazili na kontroly klubů
Právo | 1.3.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 14 | autor: Petr Knötig

Na rozsáhlou policejní kontrolu nočních klubů a diskoték vyrazili v noci z pátku na sobotu policisté a strážníci v Brně Cílem bylo prověřit podávání alkoholu mládeži, a zda se tu neschovávají hledaní pachatelé.
Společně s policisty se do akce zapojili i pracovníci Ochranného svazu autorského (OSA), kteří zase kontrolovali smlouvy o hudební produkci. "Celkem policisté zkontrolovali 38 lidí, 1 osobu předvedli k podání vysvětlení a zjistili 3 mladistvé s alkoholem v krvi. Za zhruba 4 hodiny hlídky navštívily víc jak 20 klubů a podobných zařízení. Jde o akci, která se bude nepravidelně opakovat, protože podávání alkoholu mládeži je častým jevem," uvedl Zdeněk Lubas z brněnské policie.

Dívky u piva

První úlovek přišel krátce po zahájení akce. V klubu v Křenové ulici policisté odhalili skupinku mladistvých dívek, které se snažily rychle prchnout. Narazily však na kriminalisty, kteří stáli u vchodu. Ukázalo se, že jde o dívky, které popíjely pivo, ač jim bylo pouhých 17 let.
"Byly jsme tu s kamarádkami a nenapadlo nás, že tu bude šťára. Jinak bychom tu nebyly a zůstaly bychom doma," řekla Právu jedna z dívek, u které dechová kontrola prokázala alkohol. Dívka pak přiznala, že návštěva nočních klubů je u ní na denním pořádku, protože žije v pronajatém bytě bez rodičů a občas tam má i nějakého přítele.
Přestože mnoho podnapilých mladistvých policisté ani strážníci tentokrát nezjistili, podařilo se jim zajistit ještě mladíka, který měl u sebe velké množství marihuany. "Ukázalo se, že toho má u sebe podstatně víc, než je pro jeho potřebu, a tak jsme ho předali policistům k dalšímu opatření," dodal mluvčí strážníků Vít Cvrček.

Čekali před kluby

Malý počet zajištěných dětí dospívajících pod vlivem alkoholu byl dán i tím, že se hospodští rychle varovali, a proto před kluby postávali mladí lidé, kteří vyčkávali, až kontroly pominou. "Je to nepopulární, ale chceme dosáhnout toho, aby se v klubech nenalévalo dětem a dospívajícím. Přestože jde o již asi devátou akci od začátku roku, pořád jsou někteří nepoučitelní," potvrdila Právu mluvčí Městské policie v Brně Denisa Kapitančiková.
Na své si přišli i pracovníci OSA, kteří skoro v každé provozovně měli co dělat. Mnoho provozovatelů nemělo sepsanou smlouvu o provozování veřejné produkce a někteří se divili, že za televizi musí platit poplatky. "Snažíme se jim vysvětlit, že zákon jim to ukládá, ať už televizi či jiné zařízení někdo sleduji, či nikoliv. Nechceme dávat pokuty, a tak se to snažíme řešit domluvou," uvedla Marcela Fídlerová z OSA.
Podle ní velmi záleží na přístupu provozovatelů klubů, kteří by měli mít zájem mít vše v pořádku. Pokud byli ochotní problémy řešit, pracovníci OSA s nimi sepsali dohodu a posléze jim poštou zašlou výměr, který budou platit za hudební produkci. Ti, kteří provozují živou hudbu, musí mít navíc sepsanou smlouvu i s Intergramem, který zastupuje práva výkonných umělců.
________________________________________________________________________

Doba pivová
Mladá fronta DNES | 2.3.2004 | rubrika: Jižní Morava | strana: 1 | autor: KAREL ŠKRABAL

K věci

Každá společnost má své drogy. Zakázané i povolené. Jedny jsou nebezpečné, s druhými je zábava a pěstuje se kolem nich řada rituálů. Co na tom, že marihuana nikdy nenadělala tolik neplechy jako alkohol... Hlavní drogou dneška je pivo. Když přijedete do jakékoli vinařské obce, v hospodě vidíte chlapy u půllitrů. Sklenka vína je výjimkou. Když si pustíte televizi, nejveselejší chlapíci jsou podle reklam pijáci piva. Dělají alotria, o nichž se náruživým kuřákům hašiše ani nezdá. Už se nesportuje, ale dělá se žízeň. A místo hladu prý máte zase jenom žízeň. Samozřejmě na pivo. Včera soutěžili na výstavišti výčepní. Kdo natočí nejlépe půllitr. Příště se tam bude zase závodit v pití tupláku. Proč tam prostě jednou neudělat soutěž, kdo se nejvíc a co nejrychleji jednoduše ožere.
________________________________________________________________________

Když to neumíš, tak nepij
Kladenský deník | 2.3.2004 | rubrika: Kladensko | strana: 17 | autor: ONDŘEJ ŠPALEK

POZNÁMKA

Otřesný případ, jenž se odehrál v sobotu nad ránem v Družci, svědčí pouze o tom, jak mezi lidmi narůstá agresivita a že si neváží života těch druhých. Smutné je, že zde stále častěji figurují mladí lidé. Často neumějí pít s mírou, pak jim narostou ramena a domnívají se, že jsou pány světa. Právě jako onen dvacetiletý mladík, který surově zbil staršího muže násadou od hrabla. Pravděpodobně to přehnal s alkoholem, možná byl pod vlivem drog. Stejně jako zhruba patnáctiletý chlapec, jehož jsem potkal včera nedaleko redakce. Potácel se ulicí, měl nepřítomný pohled a prozpěvoval či spíše pořvával známou rockovou skladbu. Měl na sobě mikinu, kraďasy a přes záda batoh. Nohy potlučené do krve, někde sebou zřejmě praštil. Lidé se za ním pobaveně otáčeli a v duchu si možná říkali, jak je možné, že je tenhle pubescentní mladík takhle namol. Jenže to zas není takový problém. V řadě restaurací občanku nechtějí ani vidět a klidně nalijí i školákovi. Nemluvě o tom, že v leckterém podniku se dá ubalit joint trávy přímo na stole.
breeder
Mladí se v Česku opíjejí mnohem víc než jinde

Praha Česko drží jeden smutný primát - mladí zde mají ve srovnání s dalšími státy vstupujícími do EU největší zkušenosti s alkoholem. Třeba šestnáctiletí vypijí v Česku dvakrát více alkoholu než jejich protějšky v ostatních zemích. Velké zkušenosti má s alkoholem čtyřicet procent mladých Čechů. Podle studie Mezinárodního centra pro drogové závislosti skončilo za Českem na druhém nejhorším místě Slovensko, nejlépe je na tom Polsko. Proč mladí v Česku tolik pijí? „V zemi, kde je levnější dát si pivo než limonádu, je odpověď jasná,“ konstatuje Karel Nešpor, přední odborník na alkoholismus.
Mladíků a slečen, kteří v Česku holdují alkoholu zhruba stejně jako dospělí, je dvacet procent. Z nich tedy každý vypije v přepočtu téměř deset litrů čistého lihu za rok. To je asi padesát půllitrových lahví vodky nebo čtyři sta piv.
breeder
Zdravotníci a vlády útočí na alkohol
Profit | 29.3.2004 | rubrika: Byznys/Téma | strana: 10 | autor: VÍT SMRČKA

Pivovarníci i vinaři se brání tlakům na omezení konzumace oblíbených nápojů

ZÁKAZ REKLAMY NA ALKOHOL JE JEDNOU Z CEST, JAK SNÍŽIT SPOTŘEBU ALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ. ZÁROVEŇ ALE ZNAMENÁ OHROŽENÍ EXISTENCE ŘADY FIREM.

Po tabáku dochází na alkohol. Světová zdravotnická organizace se nyní snaží omezit reklamu na alkoholické nápoje a vytěsnit je co nejvíce z nabídky zboží. Podobně reagují i vlády některých evropských států. Ve Francii již byla zakázána propagace alkoholu, což se zde projevuje ve snížené spotřebě vína. Německá vláda na konci února zavedla novou daň u vybraných alkoholických nápojů, aby odradila od jejich konzumace dospívající mládež. Podle ředitele Asociace komunikačních agentur Jiřího Mikeše například ze Švédska zaznívají hlasy, aby se láhve s alkoholem opatřily podobnými nápisy jako cigarety a varovaly před škodlivostí alkoholu. Na cigarety je již reklama zakázána ve většině vyspělých zemí, od léta bude platit zákaz tabákové reklamy v České republice, vyjma míst prodeje či specializovaných časopisů. Ostře se proti alkoholu chystá vystoupit i česká vláda. "Chceme zařadit nikotin a alkohol mezi ty drogy, o kterých chceme informovat, které by měly spadat do oblasti prevence a které by měly být chápány veřejností jako velmi vážné riziko," řekl nedávno novinářům vicepremiér Petr Mareš, zodpovědný za koordinaci protidrogové politiky. Ta se v příštích pěti letech zaměří na snižování poptávky po drogách, jejich nabídky a minimalizaci rizik spojených s užíváním narkotik. Do této strategie by chtěl kabinet začlenit i problém nikotinu a alkoholu. V roce 1990 každý Čech vypil zhruba 8,9 litru čistého lihu ve 177 litrech alkoholických nápojů. V roce 2002 to bylo deset litrů čistého lihu ve zkonzumovaných 184 litrech alkoholických nápojů.

JDE O PIVO

Útoky na alkohol se v českých podmínkách dotýkají především piva, které je oblíbeným nápojem většiny Čechů. Obliba piva přitom stále stoupá. Vloni se v České republice vypilo přes 16 milionů hektolitrů piva, ve spotřebě na osobu zaujali Češi se 162 litry první místo na světě. Teprve za nimi se umístili Irové, Němci nebo Dánové. Z celkové výroby 18,5 milionů hektolitrů prodaly české pivovary přes dva miliony hektolitrů v zahraničí. Pivovarnictví je tradiční obor českého průmyslu, v současnosti dává obživu desítkám tisíc lidí v pivovarech, sladovnách, pohostinství, v zemědělství při pěstování chmele a sladovnického ječmene. Za pivo se v České republice ročně utratí téměř 50 miliard korun. Zákaz reklamy nebo ztížení prodeje piva by mohlo mít dalekosáhlé hospodářské důsledky. V minulých dnech na tyto tendence upozornil předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. "Jsou zde organizace, které poté, co skoncovaly s tabákem, hledají dalšího nepřítele," řekl v této souvislosti Veselý. "Zákazové tendence jsou špatné. Je nutné dát lidem informace, a sami ať se rozhodnou," dodal. Připomněl, že konkrétně pivo nedoporučují mnozí odborníci pít jedině pro nízký věk, v době těhotenství nebo před řízením vozidel.

ZLATÝ MOK BRÁNÍ I ŽENY

Zastánci pěnivého moku chtějí bránit české pivo poukazováním na jeho příznivé zdravotní vlastnosti. Pivo v malých dávkách podle většiny odborníků blahodárně ovlivňuje fyzický a psychický život lidí. "Pokud se dodrží denní dávka, pro ženy jedna až dvě třetinky a pro muže jeden, maximálně dva půllitry, lze hovořit o pokrytí téměř denní dávky vitaminů, minerálů a stopových prvků," říká psycholožka Věra Husáková, která se věnuje také relaxačním programům. Podle ní je pivo sice jedním z nejlevnějších alkoholických nápojů, ale při střídmém požívání je to unikátní živina, přinášející zdravotní prospěch a úlevu. Pivo je přírodní a přirozeně působící stimulační prostředek. Obecně je uznáváno nejen jako nápoj pro uhašení žízně, ale také pro svou výživnou hodnotu. Jeho hlavními složkami jsou bílkoviny, sacharidy, hořké látky chmele, vitaminy a minerální látky. Obsah alkoholu v pivu je ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji relativně nízký. Pivo je podle psycholožky přírodním prostředkem proti stresu a duševnímu přetížení. "V Evropě se budou svářet dvě tendence, purizmus s moderním pitím," tvrdí o nejbližším vývoji Veselý. Na obranu piva vystupují i ženy. N apříklad Dámský pivní klub, který byl založen na konci ledna v Pivovarském domě v Praze. Klub se chce věnovat propagaci českého piva i jeho kulturní konzumaci.

VINAŘI SE BRÁNÍ

Bránit se budou i tuzemští vinaři. Profitu to potvrdil Martin Půček, tajemník asociace vinařů. Připomněl, že i u nás existují tlaky na ministerstvo zdravotnictví, aby byla zakázána reklama vína. "Víno je součástí gastronomie," upozornil Půček. Vína se ročně spotřebuje v ČR 15 až 16 litrů na osobu. Před deseti lety to bylo pouze 12 litrů. Vloni se v ČR sklidilo hroznů za 1,1 mld. korun. Obor včetně obchodu zaměstnává v ČR několik tisíc lidí. "Určitě dojde ke kompromisu," předpokládá Půček s tím, že není pravděpodobný rázný zákaz reklamy, jako například ve Francii, kde pak průměrná spotřeba klesla z 56 na 52 litry. Proti potlačování reklamy na víno nyní intenzivně vystupuje Mezinárodní úřad pro víno (OIV), jehož je ČR členem. "Bojují za nás," poznamenal Půček. Pozici vinařů ale ztěžuje výskyt nepříznivých látek vznikajících v procesu kvašení, které víno obsahuje. U nepatrného zlomku lidí mohou způsobovat alergickou reakci. To nahrává odpůrcům alkoholu.
breeder
Mladé Čechy ničí alkohol
Mladá fronta DNES | 3.4.2004 | rubrika: Víkend - téma | strana: 3 | autor: Lída Holmerová

Ještě jim nebylo osmnáct a už mají PROBLÉMY S ALKOHOLEM. Proč čím dál víc mladých lidí v Česku pije? A jak končí?

Tvrdé drogy přestávají ničit mladé Čechy a na jejich místo nastupuje velmi razantně alkohol. Vypovídají o tom statistiky a shodnou se na tom i odborníci, kteří se závislostmi zabývají. Pití nejméně jednou týdně přiznává závratných pětapadesát procent patnáctiletých a šestnáctiletých, což znamená, že zhruba polovina této věkové skupiny si zadělává na vážné problémy. S trochou nadsázky mohou dopadnout jako Maxipes Fík, který se napil piva: přestanou se vyvíjet.

" Alkohol poškozuje mladý organismus mnohem více než starý. Zastavuje jeho rozvoj," říká například lékař Marian Koranda z pražské nemocnice pod Petřínem, která provozuje detoxikační oddělení pro děti do osmnácti let.

Dědo, pojď do hospody!

Důvodů, proč se mladí opíjejí, je několik. Alkohol je lehce dostupná a společností tolerovaná droga. V hospodách se zatím nenaučili dětem nenalévat. Kromě toho jsou mladí lidé mimořádně ovlivnitelní reklamou na alkohol. Například mladým mužům dobře rezonuje pivní slogan "Chlapi sobě". Věk, kdy mladí lidé začínají pít, se posouvá podle zkušeností lékařů směrem dolů: k dvanácti nebo třinácti rokům. "Zažili jsme třeba i případ patnáctiletého kluka s počínající závislostí," uvádí Marian Kovanda. "Dědeček ho vodil tak dlouho do hospody a pil tam s ním, až začal mít chlapec vážné problémy." Většině trvá několik let, než se "propijí" k opravdové závislosti. Zde jsou příběhy tří mladých lidí, kterým se to "podařilo" poměrně brzy.

Chtěla jsem si rozsvítit život

Devatenáctiletá Radka začala pít kvůli smutku. Před pěti lety zkoušela všechno možné: marihuanu, LSD, extázi... Pak přesedlala na alkohol. "Už jsem nevěděla, jak si život rozsvítit, všechno mi připadalo tak šedé a nudné. Možná to bylo také tím, že na gymplu jsme v té době probírali prokleté básníky a mně prostě učaroval způsob, jakým si Arthur Rimbaud rozrušoval vědomí, aby mohl tvořit. Jenže rozdíl mezi mnou a jím byl v tom, že já jsem nenapsala nic." Radka je drobná blondýnka a pochází z prominentní pražské rodiny, její otec je známý výtvarník. I proto se zdráhá zveřejnit své pravé jméno - nechce, aby se "za ni rodiče styděli ještě víc než teď". Začala zanedbávat školu, koníčky, ztrácela kamarádky. Zato v hospodě vydržela tolik, co "dospělý chlap". Když byla po návratu z restaurace hrubá na rodiče, druhý den strávila smutkem a výčitkami. Prospěch si zhoršila z jedniček na trojky, v pololetí jí hrozila jedna čtyřka. Její profesorka si ji jednou po hodině zavolala: "Bojím se o tebe, nemáš nějaké problémy?" Dívka se jí s pláčem svěřila. Byla na dně a občas ji napadaly myšlenky, zda by nebylo nejjednodušší všechno skončit. Profesorka promluvila s rodiči a ti ji přiměli, aby zašla za rodinnou známou - psycholožkou. Lékařka jí napsala antidepresiva, léky, které Radku zklidnily. Poslední rok začala zase chodit řádně do školy a některé kamarádky se k ní vracejí. "Divoké období už mám snad za sebou," říká a oči jí přitom planou odhodláním. "Neříkám, že se alkoholu nedotknu už nikdy, ale chtěla bych třeba jen tak jednou za rok... Protože je to svinstvo, málem jsem kvůli němu přišla o sebe samu."

Kamarádi: Ty že jsi pil první ligu?

Když bylo Vladimírovi patnáct, dokázal za večer vypít v hospodě deset piv. Začínal o dva roky dříve a vůbec poprvé se opil ovocným vínem už v jedenácti. Vladimír byl učeň z malé vesnice. Starší kamarádi, motorky a zábavy, kde se na nějaké to pivo "mimo zákon" příliš nehledělo. Ač zdaleka nejmladší, chtěl se svým "parťákům" ve všem vyrovnat. Zpočátku bylo pití jen hecování, později zvyk a nakonec denní potřeba. Pokud byl ještě v poledne střízlivý, cítil se pod psa. Toho, že něco není v pořádku, si všiml až jeho tělocvikář - do odpoledních hodin Vladimír pravidelně přicházel zmožený alkoholem. Po dohodě s rodiči poslali Vladimíra k příbuzným do města. Chlapec musel opustit kamarády, změnil učiliště i dosavadní způsob života. Dva roky "sekal latinu", něco ušetřil a úspěšně završil studium maturitou. Teprve potom se mohl vrátit domů. "Jenže to byla ta největší chyba. Po první zábavě jsem v tom zase lítal. Ty že jsi pil první ligu? smáli se mi kumpáni a lili do mě jednoho panáka za druhým. Tím to ale nechci omlouvat. Kdybych nechtěl začínat pít, nemusel jsem," vzpomíná Vladimír. Brzy ho vyhodili z práce a posléze i z domova - rodiče už mu druhou šanci nedali. Rozešla se s ním přítelkyně, přespával u kamarádů. Nakonec se však i ti od něho odvrátili. Propil poslední úspory, zbyl mu jen starý ojetý vůz. Když ho jel nabídnout kupci, prorazil v zatáčce svodidla a otočil vůz na střechu. Bilance: několik zlomenin, těžký otřes mozku, 2,3 promile alkoholu v krvi a auto na odpis. "Tím pohár přetekl. Na léčení jsem se přihlásil dobrovolně. Teď už dva roky abstinuji. Mám práci i novou známost. Snad to tak zůstane," doufá dnes pětadvacetiletý Vladimír.

Aby mohla pít, vzala si paní na hlídání

Magdaléně je dvacet a už tři týdny je zavřená v protialkoholní léčebně. Do chvíle, než se jí před dvěma lety narodilo dítě, bylo všechno v nejlepším pořádku. "Pak jsme ale začali mít méně peněz, byla jsem sama doma a nevěděla, co si počít," vypráví. Žádná zvláštní situace, kdyby Magdaléna ve snaze ulehčit svým starostem nesahala čím dál častěji po lahvi červeného vína. Stála vždycky nahoře na poličce spolu s její oblíbenou skleničkou, to aby na ni dítě nemohlo. Nedávno skleničku roztříštila na kusy. Červené víno, při němž se všechno zdálo méně hrozivé, jí totiž nakonec málem zničilo celý život: "Byla jsem kvartální piják. Zařídila jsem si hlídání a odešla z domova. Pila jsem u známých nebo u kamarádů, pokaždé u jiných, aby jim to nebylo nápadné." Intervaly mezi jednotlivými tahy se zkracovaly. Manžel jí čím dál častěji telefonoval: bál se o ni i o dítě. Až jednou přinesl domů balonky, kterými se rozpoznává opilost u řidičů. "Vytáhl je na mě a já jsem se rozplakala. Úplně jsem ho chápala a strašně jsem se styděla." Tahle událost byla zlomem, který ji přivedl do léčebny. Manžel při ní stále stojí, těší se, až terapie skončí, a mluví o "tlusté čáře za tím vším". Magda věří, že se sklenky už do konce života nedotkne: "Až tady jsem se dozvěděla, že alkoholismus je nemoc. A moje dieta je jasná."

Zameťte metlou

Bývají konce lidí, kteří mají v pubertě problémy s alkoholem, také tragické? Lékaři se shodují: Ano, jsou takové případy. Ale většina dokáže se svou závislostí skončit. Avšak pozor! To zdaleka neznamená, že je alkohol nepoškodí. Problémy ve škole, ztracené vztahy, zdraví a čas je totiž mohou poznamenat na celý život.

PIVO NA ŽÍZEŇ V horkém letním dnu hasí mladík žízeň pivem. Co na tom, že mu ještě nebylo osmnáct let. Mnoho číšníků mu pivo ochotně prodá.
breeder
WHO: Alkohol je téměř stejně nebezpečný jako kouření
Zpravodajství ČTK | 8.4.2004 | 14:09 | rubrika: Zdravotnictví - Evropa, ES, NATO | autor: ZDP

LONDÝN/ŽENEVA/PRAHA 8. dubna (ČTK) - Nebezpečí konzumace alkoholu bývá podle expertů podceňováno. Celosvětově je ale podle Světové zdravotnické organizace (WHO) alkohol téměř stejně škodlivý jako tabák. V některých zemích lze až 20 procent všech úmrtí připsat právě na vrub této legální drogy, píše agentura DPA.

Zatímco proti kouření se vedou masivní kampaně, na alkohol jsou dnes kladeny menší nároky než na běžné potraviny, stěžuje si jeden ze spoluautorů studie WHO Robin Room ze Stockholmské univerzity. Jedním z důvodů je podle časopisu Nature skutečnost, že konzumace alkoholu nemá tak zjevné dopady na zdraví člověka jako kouření.

Mnohé studie od 70. let naopak ukazovaly, že pití alkoholických nápojů v malé míře u starších mužů (nad 45 let) a žen (nad 55 let) snižuje riziko srdečních chorob o 20 až 30 procent. Současně je však třeba podle magazínu vzít v úvahu, že i malé množství alkoholu zvyšuje riziko zranění a podporuje asi 60 chorob, včetně několika typů rakoviny, cirhózy jater a neuropsychologických poruch.

Poprvé po 20 letech bude v květnu Světové zdravotnické shromáždění na zasedání v Ženevě jednat o rezoluci týkající se naléhavé potřeby zakročit proti alkoholismu.

Rovněž jedním ze základních cílů Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti při vládě ČR je snížení dostupnosti všech typů drog, tedy i alkoholu, a to zejména pro děti a mladé lidi. Z průběžného hodnocení hlavních cílů protidrogové politiky v období 2001-2004 vyplývá, že v oblasti užívání alkoholu se situace nemění, což je podle střediska vzhledem k relativně vysoké spotřebě alkoholu mezi mladými lidmi varující údaj.

"V současné době se připravuje nová protidrogová strategie ČR na období od roku 2005 do roku 2009, v rámci které by měly být více řešeny i legální drogy," řekl ČTK vedoucí monitorovacího střediska Viktor Mravčík.

Velmi časté jsou mezi mladými Čechy vysoce rizikové formy spotřeby alkoholu jako časté pití nadměrných dávek a opilosti, vyplývá z informací střediska. Loni 17,5 procenta šestnáctiletých Čechů uvedlo, že nadměrné dávky (pět a více sklenic třikrát a častěji za měsíc) pije často a k opilosti častější než třikrát za měsíc se přiznalo 13,5 procenta šestnáctiletých. Kolem 95 procent jich přitom uvedlo, že alkoholické nápoje jsou pro ně snadno dostupné.

Největší problémy s alkoholem mají podle studie bývalé socialistické státy východní Evropy a bývalého Sovětského svazu a Latinské Ameriky, kde lze v souvislosti s alkoholem uvést osm až 20 procent všech úmrtí.

Za zmíněnými státy následují bohaté průmyslové země. V Evropě a Severní Americe může pití alkoholických nápojů za pět až osm procent všech úmrtí a problém tu představují zejména přehnané pitky mládeže. Nejméně jsou alkoholismem postiženy arabské země.

Experti ve zdravotnictví požadují na základě varovných čísel drastická opatření. Podle britského odborníka Michaela Marmota by se alkoholismus dal regulovat například zvýšením ceny alkoholu, což ale platí za nepopulární řešení.

zdp hej
Nebulaquest
to je hukot tolik informací do mý palice.no ostatně umíte si představit kdyby si dávali naši rodiče místo štamprdle na takovej rodinej návštěvě jointíčka nebo vodňačku?No já si to představit umim asi bych se přidal.Jo alkohol to já moc nepiju.Hlavně ne tvrdej.Na tom sem už párkrat ujel a už moc dlouho sem neměl nic takovýho.No ale dávam si jen pivase což nepovažuju jako alkohol ale je.Jo alkohol je svinstvo.Cigarety taky nemusim,ale to sem naštestí poznal už na základce.

Ganja to je moje.Doufam že i tvoje:)
breeder
Mládež likviduje metla lidstva
Boleslavský deník | 13.4.2004 | rubrika: Česká republika | strana: 4 | autor: JAN RYCHETSKÝ

Praha - Nebezpečí alkoholu se u nás podceňuje. Zatímco na každé krabičce cigaret musí být varování ministerstva zdravotnictví, u alkoholu nic takového není.
Přitom v některých státech východní Evropy zapříčiňuje alkoholismus až dvacet procent všech úmrtí. Situace v Česku je doslova alarmující. Nadměrné pití se rozmáhá i mezi mládeží.
Kolem 95 procent šestnáctiletých Čechů, Moravanů a Slezanů uvádí, že alkoholické nápoje jsou pro ně snadno dostupné. Téměř pětina z nich se přiznala, že nadměrné dávky alkoholu konzumuje často.
"Už se připravuje nová protidrogová strategie do roku 2009, v níž by byly více řešeny legální drogy," reaguje na to Viktor Moravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti.
Zákaz prodeje alkoholu mladistvým do osmnácti let se u nás hromadně přehlíží. Prodavači v obchodech a číšníci v restauracích od mládeže občanské průkazy většinou nežádají. Děti se při nákupech vymlouvají, že alkohol kupují rodičům. "Kontrolní orgány mohou udělovat jen pět tisíc korun pokuty," stěžuje si Miloslava Fléglová z České obchodní inspekce. V blízké budoucnosti by prý ale mělo dojít ke zpřísnění postihů.
"Podobné průzkumy bych nebral hystericky. Je však nutné působit intenzivně na mládež do dvaceti let. Teprve po dvacítce se totiž uzavírá organismus a stává se odolnějším," zdůraznil psycholog Ivan Douda.
Z údajů časopisu Nature například vyplývá, že i malé množství alkoholu zvyšuje riziko zranění a podporuje asi šedesát chorob, včetně několika typů rakoviny, cirhózy jater a neuropsychologických poruch.
Největší problémy salk oholem mají podle poslední studie Světové zdravotnické organizace bývalé socialistické státy východní Evropy, bývalého Sovětského svazu a země Latinské Ameriky. Nejméně jsou alkoholem postižené arabské země.

Světová spotřeba alkoholu

spotřeba čistého lihu na osobu a rok
1. Lucembursko 13,3 l
2. Portugalsko 11,2 l
3. + 4. Francie a Irsko 10,8 l
5. Německo 10,6 l
6. Česko 9,9 l
________________________________________________________________________

Mladí u nás konzumují příliš alkoholu
Prima TV | 11.4.2004 | 19:00 | pořad: Zpravodajský deník

Dana MAKRLÍKOVÁ, moderátorka
--------------------
Hezký nedělní večer, vítejte u Zpravodajského deníku.

moderátor
--------------------
Dobrý večer.

Dana MAKRLÍKOVÁ, moderátorka
--------------------
Lékaři a sociologové přišli s varováním: "Mládež u nás konzumuje stále více alkoholu." Ten tak začíná představovat větší nebezpečí než drogy. Pití alkoholu je mezi mladými lidmi více rozšířeno a má u nich dokonce společenskou prestiž. Alarmující je, že pijí už i dvanáctileté děti.

redaktorka
--------------------
Zajít si popít s kamarády, proč ne?

osoba
--------------------
Chodíme většinou tak o víkendu na pivko.

osoba
--------------------
Jsem zkoušel alkohol, piju víno.

osoba
--------------------
Někdy za večer vypiju sedm piv.

redaktorka
--------------------
Opravdu to není nic zvláštního. Počet mladých, kteří pravidelně konzumují alkohol, stoupá. Navíc se s ním začínají seznamovat dříve než v minulosti.

Marian KORANDA, lékař, detoxikační oddělení pro děti do osmnácti let
--------------------
To, co se stává, je i to, že přijde třeba dvanáctileté dítě, které je těžko intoxikováno alkoholem.

Věra KŘEČKOVÁ, zástupkyně ředitele základní školy
--------------------
Já mám jednu negativní zkušenost s žákem, který mi přišel opilý na akci školy.

redaktorka
--------------------
Hudební klipy, filmy, reklamy, ty často představují alkohol jako něco příjemného, díky čemu se můžete třeba lépe skamarádit. Mladí se tím podle psychologů mohou inspirovat a nejen to. V partě většinou platí, kdo nepije s námi, pije proti nám.

Zdeňka SLÁDEČKOVÁ, psycholožka
--------------------
Jakmile ten jedinec je mimořádný, mívá pravděpodobně jisté problémy.

Vítězslav KOUŘIL, dětský psychiatr
--------------------
Myslím, že se na tom rodina podepisuje tím, že tomu dítěti nedává dostatečnou podporu.

redaktorka
--------------------
Nebezpečí je o to větší, že závislost může u takto mladých lidí vzniknout už po půl roce pravidelného konzumování alkoholu.

redaktorka
- Zuzana DASTYCHOVÁ, redaktorka
- Martina JULINOVÁ, redaktorka
breeder
další diskuzi k tomuto tématu jsem přesunul do samostatnýho threadu http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=10782,
monitoring o alkoholu byl již chaotický a nepřehledný
breeder
Podání alkoholu dětem se většinou řeší jako přestupek
Mladá fronta DNES | 17.6.2004 | rubrika: Vysočina | strana: 3 | autor: (čv)

Téma

Vysočina - S opilými nezletilci mají starosti policisté ve všech částech kraje. Obecně to vidí jako problém, ale dokazování u jednotlivých případů je prý poměrně složité. Většinou tak tyto případy končí jen u přestupkové komise.
Například na Žďársku začátkem května objevili strážníci dva šestnáctileté mladíky, kteří se propili až k 1,33 a 1,44 promile alkoholu. Na sociálním odboru ve Žďáru tehdy potvrdili, že podobné případy nejsou nijak výjimečné. "Ty děti jsou ale spíš oběťmi, právě starší osmnácti let jim nemají co nalívat," řekla Ivana Lánová ze sociálního odboru.
Ne všechen obsluhující personál v restauračních zařízeních a barech a prodavačky v obchodech lze házet do jednoho pytle. Při kontrolách žďárských strážníků se ukázalo, že někteří mladším 18 let opravdu nenalijí. "V dalších podnicích v centru Žďáru jsme přišli na dva chlapce, kteří sice požili alkohol, ale obsluha restaurace jim ho také nepodala," řekl šéf žďárských strážníků Martin Kunc. Personál restaurace by si tak měl dát pozor i na to, aby takto podnapilé děti dovnitř vůbec nepouštěl.
I jihlavští policisté se s podnapilými dětmi pravidelně setkávají, a to nejen při větších akcích, které jsou na toto zaměřeny. "Provádí se i namátkové kontroly při výkonu služby a téměř vždycky se najde nějaký nezletilý pod vlivem alkoholu. Je to stejný problém, jako kouření a nebo drogy," řekla Jaroslava Slavíková, mluvčí jihlavských policistů.
O tom, jak je pro nezletilé snadné dostat se k alkoholu se přesvědčili i žáci osmého ročníku ze Základní školy na Rošického ulici v Jihlavě. Před časem si totiž natočili videozáznam, jak prodavačka stánku s občerstvením poblíž jihlavské nemocnice prodala bez jakýchkoli problémů a dotazů láhev fernetu třináctiletému školákovi. Smutný je fakt, že člověk, který prodá alkohol dítěti, které při jeho nadměrném požití může zemřít, dostane pouze několikatisícovou pokutu.
breeder
Policisté zadrželi 23 opilých dětí
Mladá fronta DNES | 17.6.2004 | rubrika: Vysočina | strana: 3 | autor: LINDA KADLECOVÁ

Téma

VYSOČINA DNES
Utajovaná bezpečnostní akce se zaměřila na diskotéky a bary na Pelhřimovsku

Pelhřimovsko - Přísně utajovaná akce odkryla pro někoho možné překvapivé výsledky. Policisté na Pelhřimovsku zadrželi třiadvacet nezletilých chlapců a dívek pod vlivem alkoholu. V některých případech bude policie nadále prošetřovat, zda nebyl spáchán trestný čin. Tato akce nebyla zdaleka první a určitě ani poslední. Podle dětského psychologa je však problém daleko rozsáhlejší, než se na první pohled zdá.
V pátek v noci se několik desítek policistů rozjelo do heren, barů a diskoték po téměř celém okrese. Zvláštní policejní akce, která měla odhalit podávání alkoholu nezletilým, byla směřována do Pelhřimova, Humpolce, Počátek, Žirovnice a Kamenice nad Lipou a jejich okolí.

Přístroj několikrát ukázal víc než jedno promile

ití alkoholu u zhruba osmi desítek náhodně oslovených chlapců a dívek, prověřovaly detekční přístroje Dräger. "V průběhu akce bylo zjištěno, že celkem 23 osob mladších osmnácti let požilo alkoholický nápoj, v některých případech byla zjištěna hladina alkoholu i nad jedno promile," uvedla Hana Kotková, mluvčí pelhřimovských policistů.
Podle dětského psychologa je však toto odhalení jen špička ledovce a tyto akce by měla policie dělat častěji. "Těch dětí, které pijí alkohol je určitě víc než 23. Tragédie je už jenom to, že někdo nalije člověku mladšímu osmnácti let," říká Zdeněk Martínek z Pedagogicko-psychologické poradny v Pelhřimově.

Od alkoholu je jen krůček k tvrdším drogám

Jestliže budou mít děti pocit, že mají volnou ruku ve zneužívání alkoholu, což je u nás nerozšířenější toxikomanie, pak se nemůžeme divit, že narůstá i počet lidí závislých na tvrdších drogách," vysvětlil Martínek. Chyba však není jen na straně dětí, především rodiče by měli vědět, co jejich dítě dělá a heslo "důvěřuj, ale prověřuj" je podle psychologů v tomto případě rozhodně na místě.
Rodiče by prý své děti měli kontrolovat, v jakém stavu přicházejí domů z diskoték a zábav, aby se jednoho dne nestalo, že jim jejich potomka místo kamarádů příště přivede policie. Tak se to také stalo v pátek, kdy v pozdních nočních hodinách odvezla policie všech 23 opilých mladíků a dívek přímo do rukou jejich rodičů.
Čísla jsou alarmující hlavně pro Pelhřimov, kde policie zadržela celkem 18 podnapilých nezletilců. Na Humpolecku byli zjištěni čtyři, na Žirovnicku a Počátecku jeden a na Kamenicku žádný. "U jedné osoby byla odebrána i krev ke zjištění, zda nezletilý nepožil i jiné návykové látky," dodala Hana Kotková.
Další šetření má ukázat, zda se určité osoby nedopustily přestupku či trestného činu.

Kdo vlastně nese odpovědnost?

I podle Martínka by měl za podnapilé nezletilé osoby nést odpovědnost právě člověk, který jim alkohol prodal, v druhé řadě by měl být postižen rodič a dítě až na třetím místě, protože mu konzumaci alkoholu dospělí umožnili.
Pokud dítě konzumuje alkohol mimo školu, ani ta nemá šanci dítě nějakým způsobem trestat nebo mu domluvit. Z oficiálních zdrojů se totiž vedení školy ani třídní učitel vůbec nedoví, že jejich žák po nocích pije. "Ve škole si děti hlídáme, aby se něco takového nestalo, a pokud by k tomu opravdu došlo, žák může být potrestán až trojkou z chování," řekl ředitel Základní školy v Kamenici nad Lipou Vladimír Dobal. "Co si děti dělají mimo školu se ale od policie ani nikoho jiného nedovíme," dodal.
Ani policie s výsledkem není příliš spokojená, takže se prý podobné zvláštní policejní akce budou v pelhřimovském okrese nadále opakovat.

***

Co vy na to?

* Kdo podle vás nese největší zodpovědnost, když se ulicemi a diskotékami procházejí opilé děti?
* Nepodceňuje se tato otázka?
* Myslíte si, že postihy pro personál, který jim nalévá, jsou dostatečné?
* Své názory pošlete na adresu MF DNEs, Masarykovo náměstí 65, Jihlava; nebo na e-mail: redji@mfdnes.cz
breeder
Strážníci kontrolují v barech děti
Mladá fronta DNES | 23.6.2004 | rubrika: Jižní Čechy | strana: 3 | autor: VÁCLAV JANOUŠ

Závěr školního roku je často důvodem k oslavám, které provází konzumace alkoholu

Téma
JIŽNÍ ČECHY DNES

Jihočeští městští strážníci nyní tři dny před koncem školního roku mnohem častěji kontrolují restaurace a bary, zda v nich číšníci nenalévají nezletilým a mladistvým alkohol.

Jižní Čechy - Ve většině měst přitom právě těmito kontrolami strážníci počet opilých či podnapilých dětí minimalizovali, ale v jiných za jednu kontrolu objeví městští policisté i tři děti sedící nad pivem či jiným alkoholem. Majitelé restaurací přitom tvrdí, že počet nezletilých, kteří si chtějí objednat alkohol, rok od roku klesá.

Konec školního roku: kontroly jsou častější

Studenti a školáci mají v posledním týdnu školy mnohem více času a méně starostí s učením. Nejeden z nich tak vyrazí do restaurace s kamarády zapít úspěšný konec školy. Strážníci jsou ale na to připraveni a dělají namátkové kontroly. Majitelé barů a restaurací nemohou tak vědět, kdy, v kolik a kde se objeví. Strakoničtí a písečtí městští strážníci si tyto akce pochvalují a tvrdí, že za posledních čtrnáct dní ještě nenarazili na jediné popíjející dítě.
„Od minulého týdne jsme byli na pěti kontrolách a vše bylo v pořádku. Horší může být již tradičně poslední školní den, kdy například loni jsme objevili chlapce, který byl v takovém stavu, že jsme museli zavolat rodiče, aby si jej převzali,“ řekl velitel strakonické městské policie Milan Michálek.
Spolu s policisty chodí do barů kontrolovat občanské průkazy hostů i písečtí strážníci. Zatímco ještě před dvěma lety při každé kontrole odhalili až deset mladistvých, letos neměli jediný takový případ.

Preventivní kontroly už přinášejí své ovoce

„Namátkově si vždy vybereme zhruba jen pět provozoven, aby si nemohli majitelé zavolat, že kontrola je. Stojím sice pevně nohama na zemi a vím, že se děti k alkoholu dostanou, ale při našich kontrolách jsme teď neodhalili jediný případ,“ řekl velitel píseckých strážníků Jan Liška. Naopak v městech, jako je Český Krumlov, problémy s pitím mladistvých stále mají. „Za noc odhalíme i dva až tři mladistvé. O prázdninách budeme mít s policisty kontroly ještě častější, pravděpodobně každý den,“ řekl zástupce velitele českokrumlovských strážníků Jan Šítal.
Také Jindřichohradečtí ještě zcela nad pitím nezletilých a mladistvých nezvítězili, ale situace se velice zlepšila. Za poslední tři týdny zadrželi strážníci v barech a restauracích týdně dvě až tři děti do osmnácti let. „Kontroly jsou nyní denně. V barech už tolik nezletilých nepopíjí, ale jsou spíše v parcích, altánech a na dalších místech.
Koupí si totiž alkohol a jdou si jej tam vypít. Kontroly budou pravidelné až do konce roku,“ řekl velitel jindřichohradeckých strážníků Luboš Müller.

Většina škol upozorní na prohřešky dětí rodiče

Většina jihočeských základních i středních škol v okamžiku, kdy jim městští policisté oznámí, že jejich žák či student popíjel a nemá ještě na to věk, upozorní na situaci rodiče. Polovina z nich ale ještě začne osočovat školu, že to není jejich problém, ale soukromá záležitost rodiny.
„Když rodičům řekneme, že jejich dítě kouřilo například před školou, jsou někdy i dost nepříjemní. Tvrdí, že si to musí vyřešit sami a že to není starost školy. Naštěstí případ žáka, který by někde popíjel v tomto věku, jsme ještě nemuseli řešit,“ řekla zástupkyně ředitele 4. Základní školy v Husově ulici v Táboře.

Důvodem pití mnohdy bývá i špatný prospěch

Dětští psychologové přitom upozorňují, že k pití může žáky základních škol a studenty středních škol vést i blížící se vysvědčení. „Právě kvůli špatnému prospěchu či chování mohou jít a opít se. Také rodiče a jejich nároky na učení dětí mohou pro ně být stresující a vysvobození či odreagování se od této situace nabízí dětem právě v alkoholu, kouření a drogách. A vše toto si mohou děti bez větších problémů obstarat,“ řekla psycholožka Alice Hubáčková ze Strakonic.
Majitelé restaurací se ale dušují, že děti se v jejich provozovnách k alkoholu nedostanou. Většina z hostinských už se také bojí pokut, které jim mohou strážníci za podání alkoholu nezletilým dát. Číšníkovi, který pivo či jiný alkohol nezletilému podá, až tisíc korun či ještě více v přestupkovém řízení.
„Do restaurace k nám už chodí jen minimum dětí mladších osmnácti let, které žádají alkohol. Nikdy neuspějí. Už nezkoušejí ani triky, že pošlou pro alkohol svého kamaráda. Máme u nich autoritu,“ řekla provozovatelka penzionu U Kloudů v Písku Veronika Kubátová.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma