Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Výbojky - základní info - Klikni zde pro originální téma
konart
Vysokotlaké sodíkové výbojky
Osvětlování v dopravě, těžkém průmyslu a osvětlování rostlin. Velký měrný výkon 100-150 lm/W a dlouhá životnost je řadí k nejhospodárnějším světelným zdrojům. Vyrábějí se v mnoha variantách 35 až 600W převážně s paticí E40. Plného světelného výkonu je dosaženo za cca 6-10min. po zapálení. Stupeň podání barev se pohybuje od 2B do 4.

Nízkotlaké sodíkové výbojky
Vhodné k osvětlení silnic a dálnic a plavebních zařízení. Díky monochromaticky žlutému světlu (590nm) umožňují kontrastní vidění za mlhy. Tyto zdroje mají nejvyšší účinnost ze všech vyráběných typů (přes 200lm/W). Plného světelného výkonu je dosaženo za cca 12-15min. po zapálení.

Halogenidové výbojky
Pro vnitřní použití v průmyslu, obchodních a výstavních prostorech, pro venkovní reprezentativní osvětlování. Tyto výbojky se vyrábějí v barvách D - denní světlo (stupeň podání barev 1A), NDL - neutrální bílá (1B), WDL - teple bílá (1B). Základními vlastnostmi těchto výbojek je dlouhá životnost a velmi dobré podání barev. Pro vnitřní osvětlování se hodí zejména typy HQI-T (35, 70, 150W) a HQI-TS (70, 150W), doporučujeme používat v provedeních UV STOP. Pro účely venkovního osvětlování se tyto výbojky vyrábějí ve škále 70, 150, 250, 400, 1000, 2000 a 3500W. Plného světelného výkonu je dosaženo cca 2-4min. po zapálení.

Vysokotlaké rtuťové výbojky
Používají se především k venkovnímu osvětlování pěších zón, parků a zahrad, pro interiérová osvětlení většího rozsahu, nákupních pasáží atp. Nabízejí se ve variantách standard pro průmyslové použití a de luxe (barva je podobná žárovkovému světlu) pro náročnější prostory. Baňky mohou být kulové, eleptické nebo reflektorové, výkony 50-1000W. Plného světelného výkonu je dosaženo za cca 5min. po zapálení.

Směsné výbojky
Tyto výbojky se používají jako náhrady žárovek, protože nepotřebují předřadník, ve výkonech 160-500W (E27, E40). Plného světelného výkonu je dosaženo ihned. Stupeň podání barev 2A.

Sodíko-xenonové výbojky DSX Colorstar (OSRAM)
Používají se především k osvětlování interiérů, výkladů a prezentací. Mají nejvyšší stálost teploty chromatičnosti
ze všech typů výbojek a umožňují přepínání barevného podání (2600/3000 K).

Vysokotlaké sodíkové výbojky SDW-T (TF) (PHILIPS)
Používají se k osvětlování interiérů i exteriérů, zejména pro obchodní domy, pasáže, výklady atp. Světlo je teplé podobné žárovkovému, stupeň podání barev 2.

Zdokonalené halogenidové výbojky HCI (OSRAM), CMH (GE), CDM (PHILIPS)
Výbojky pro osvětlování interiérů s teplotou chromatičnosti 3000 K s keramickým hořákem. Mají zvýšený měrný výkon (cca 10% oproti HQI) a velká stálost teploty chromatičnosti.

Indukční výbojky QL (PHILIPS), ENDURA (OSRAM)
Nízkotlaké výbojky s luminoforem pro provoz na elektronických předřadnících. Největší doba života cca 60.000 hod. Vhodné pro venkovní i vnitřní použití.

!!! Výbojky a předřadníky různých výrobců nejsou vzájemně zaměnitelné, tedy pokud souhlasí výkon a patice, není to ještě dostačující podmínka pro správnou funkci !!!

Zdroj: Setec.cz


A ještě pro doplnění uvádím tabulku stupňů podání barev:

Stupeň jakosti podání barvy......Příklady použití
1A...........................................galerie, polygrafie, diagnostika
1B...........................................byty, hotely, obchody, restaurace
2A...........................................kanceláře, školy, sportovište
2B...........................................náročný provoz v průmyslu
3.............................................běžná průmyslová výroba
4.............................................hrubé práce v průmyslu



[Edited by konart on 17-09-2001 at 10:06 AM]
joint
hi,
no tak si jich tam vyjmenoval mozna az, az!
....ale me by zajimala primo Sodíko-xenonové výbojky, ci primo xenonové výbojky. ma tady nekdo zkusenosti s timto nebo jinym zvlastnim druhem vybojek??

hodne sem uvazoval o testu prave s xenonovou výbojkou, protoze podle katalogu osram -podle barevneho spektra, ktere je vyobrazeno prave u teto vybojky se zda vic nez idealni!!

tak co??
konart
No co já vím, tak se xenonové výbojky používali v laboratořích k nahrazení slunečního světla. Viděl jsem o tom dokument.
Nevím jak je to v poměru výkon/životnost/světelný tok, možná na tom jsou sodíkovky lépe ale to jsem zatím nezjišťoval.
Ununuqium
neco o tech xenonech je tady
http://www.bervid.cz/svetla.htm
jinak nevim
joint
ale ja nemyslel zarovky do auta
viz. http://www.bervid.cz/svetla.htm

-ale vybojky vhodne Wattaze mozna pouzitelne i pro...
konart
Našel jsem něco málo o xenonech:

Xenonové výbojky:
Velevzácný plyn xenon našel uplatnění vůbec nejprve v osvětlování, protože jeho spektrum se shoduje s denním světlem. Plní se jím výbojky pro fotografické blesky, ale především krátkoobloukové výbojky pro velké filmové projektory. Výbojky jsou napájeny vyhlazeným stejnosměrným proudem. Jsou to nebezpečné skleněné bomby, zvláště na konci života.

http://kee1.elf.stuba.sk/svetlo/sv_...droje_xenon.htm
http://www.msscientific.de/xenonlamps.htm
http://www.cathodeon.com/products/xenon.htm
http://www.hpk.co.jp/eng/products/etd/hgxee.htm
http://www.xenonbulbs.com/
http://www.psps.com/Tips&Technical/tip7.htm
http://opto.perkinelmer.com/product...01.asp?2&ss=4


[Edited by konart on 20-11-2001 at 03:24 PM]
Haman
!!! Výbojky a předřadníky různých výrobců nejsou vzájemně zaměnitelné, tedy pokud souhlasí výkon a patice, není to ještě dostačující podmínka pro správnou funkci !!!
Tohle je pěkná blbost (resp. trik výrobců, aby vás donutily koupit všechno od nich). Já mám strtér LUMTEC, tlumivku LAYRTON, výbojku TESLA a jede to OK.
konart
Výbojka TESLA funguje snad se vším. Až vyzkoušíš více značek kombinovat, zvláště pak speciály jako je třeba Philips SON-T, tak napiš zkušenosti. Podívej se na hodnoty tlumivek stejné watáže od různých výrobců, zapalovací napětí startérů... Prostě každá výbojka od jiného výrobce chce to svoje aby svítila (aby se vůbec rozsvítila) tak jak má.
Haman
No to co tady tvrdím já - tak to samý mi říkala i jedna ženská z ereky (že jsou na to normy a podle nich to dělaj všechny výrobci). Ten svuj balast jsem nakonec koupil jinde, ale když jsem tam volal tak k SON-T PLUS mi chtěla dát tlumivku úplně jiný značky. A kámoš má SON-T PLUS 150W a tlumivku DAKOF a jede mu to OK.
konart
Ok, ok, ok, jestli to funguje, tak je to v pohodě. ;-)
megadream
Lidi jak je to s nízkotlakejma vybojkama a jejich spektrem? Jestli maj nejlepsi svitivost, tak by mohli docela dobře fachat, ne?
Deda Mraz
No nízkotlaké výbojky, jak už tu bylo jednou zmíněno, mají světlo monochromatické, tj. jednobarevné (v.d. okolo 590 nm). Jedná se o barvu žlutou a ta je blížší červené než modré, takže taková výbojka asi nemůže být jediným zdrojem světla pro pěstování, ale viděl bych ji pro její výbornou efektivitu (až ke 160 lm/W) jako vhodný doplněk pro fázi květu.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma