Váchy 55
Stálý Člen
|
Zdravím tě.
Udělat recirkulaci s 1 rezervoárem do 2 stanů bude hrozně složitý. Musel by si to vše nějak svést trubkami zpět do rezervoáru a to si snad ani nedokážu představit. Další věc je jak to budeš chytat? Musel by sis udělat nějakou odtokovou vanu se spádem. Já osobně mám 80x65 prostor a kupoval jsem NFT vanu 100x75 a zmenšoval jí rozbrusem, lepil silikonem všelijak a byla to neskutečná dřina. I tak si myslim, že kdybych jí použil na NFT (že bych vanu napouštěl), tak by tekla. Pak jsem měl ještě myšlenku udělat si ten odtok z rybníčkové folie, ale kvůli složitosti jsem si raději vybral tu vanu a jedu drip kokos tak, že pod vanou mám misku a vylévám přebytečnou vodu co proteče květináčema. Šlo by to mít podle mě i bez té vany, ale vždy je dobré když ti při zálivce něco vyteče a to pak můžeš následně vylít, kvůli hnití a vlhkosti. Pro tebe by byl podle mě také nejjednodušší drip kokos a šlo by to udělat s 1 rezervoárem, ale nebyla by to recirkulace. Ono i kdyby si to měl tak jak chceš tu recirkulaci na 2 stany s 1 nádrží, tak by ti to podle mě dělalo bordel s pH i EC.
Za mě takto - 1. velký rezervoár.. 2. na každý stan 1 čerpadlo s topspin kapilárním rozvodem a vychytat zálivku dig. spínačkama.. 3. do nádrže spíše ještě 1 čerpadlo míchací (dle mě lepší než vzduchování) 4. pH a EC měřák a jedeš.
Jinak co se týče tohodle všeho, tak každý si ty začátky musí osahat sám. Není voda jako voda. Každý musí upravovat trochu jinak, někdo se bez osmózy neobejde a někdo jako třeba já má EC z kohoutku 0,17. Pak jde o tu pufrační schopnost, jak ti bude lítat pH. Osobně upravuji min. první 3 dny. Množství kyseliny taky musíš vychytat sám, to stejné dobu potřebnou pro zálivku, která se mění podle toho jak kytky pijou a ,,žerou" hnojky. S tímto budeš bojovat min. 1. kolo, i když budeš mít nastudovanou hydroponii od A do Z a věř, že ten drip kokos ti odpustí víc než třeba recirkulace v hydrotonu. Teď je na tobě jak se rozhodneš. Pokud chceš i tak recirkulaci, určitě bude jednodušší mít pro každý stan samostatný rezervoár který budeš mít hned pod kytkama (wilma).
Jinak síla čerpadla se určuje podle délky rozvodu (čím výš a čím víc odboček, tím silnější potřebuji čerpadlo). Proto má wilma malé čerpadýlko, protože ten rozvod je pár cm jen rovně nahoru.
Tady je ten top spin -
https://www.higarden.cz/drip-kapila...e-hadici--20mm/
k tomu mám čerpadlo Neptune 800 (výtlak 1,3m) a rozvod je tak 50cm nahoru, Lko - 20cm do strany a stačí to. (pro info - topspin je průběžný, takže na ukončení potřebuješ nasadit kousek trubky a zašpuntovat)
Snad jsem ti alespoň trochu poradil.
Good luck Vana.
|
Thomas V.
Naposledy upravil Váchy 55 07-01-2020 v 10:58 AM
|