Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Síň Slávy » Světlo a Konopí
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
1 2
Autor
Téma 
ZelenaOlihen
Nový Člen

Karma uživatele ZelenaOlihen - 74% Pěstitelská

Registrován: Nov 2008
Příspěvků: 14  

Světlo a Konopí Příspěvek č. 1


Peace growers, narazil jsem na netu na tento článek a docela mi rozšířil obzory, tak třeba pomůže i vám...


Všichni víme jak důležité je světlo pro růst konopí. Pokud chceme optimalizovat fotosyntetickou aktivitu konopných rostlin, je třeba pochopit, jakým způsobem rostlina zachycuje a využívá světelnou energii k vytváření rostlinných tkání a sloučenin, jako je glukóza (pro potraviny) a kanabinoidů, jako THC (pro nás). Intenzita světla a kvalita světla, tj. vlnová délka- obě hrají významnou roli v procesu fotosyntézy a růstu konopí.

BY HERB SPADOWSKI, PH.D.
CO JE SVĚTLO:

Světlo má současně vlastnosti vlnové i korpuskulární, světlo má duální charakter.

Vzdálenost mezi vrcholy vln se měří v nanometrech (nm). Pokud se tato vzdálenost nebo frekvence začnou měnit, změní se i barva světla. Např. červená barva se nachází na jednom konci viditelného spektra s vlnovou délkou mezi 620 – 750 nm. Modré světlo je na opačném konci viditelného spektra s kratší vlnovou délkou v rozmezí 450 – 475 nm. Světlo existuje i mimo rozsah lidským okem viditelných barev, např. ultrafialové světlo (UV), toto světlo také ovlivňuje rostlinné procesy, zejména na konci období kvetení.

Cokoliv, co má barvu nebo pigment, jako jsou listy rostlin, odráží/absorbuje světlo. Světlo odražené od objektu vidíme v určité barvě, protože objekt absorboval část dopadajícího světla a celkový podíl vlnových délek v odraženém světle se změnil. Listy konopí odrážejí primárně zelenou složku světla, díky velkému množství listového pigmentu (chlorofyl A a B) v listech; ostatní barvy, které list neodráží, převážně absorbuje. Konopné listy absorbují téměř celé viditelné spektrum světla s výjimkou zeleného a žlutého. Větší část odraženého světla je zelená, žluté není tolik patrné.

Nicméně, listy mohou začít žloutnout, pokud rostliny nejsou zdravé. Takto se na rostlinách projevuje nedostatek molekul chlorofylu v listech. Kvůli nedostatku chlorofylu se zelené světlo od listu neodráží, žlutá se stane dominující odraženou vlnovou délkou. Tento jev se stává každý podzim, když listnaté stromy začnou rozkládat chlorofyl ve svých listech.

Jak již bylo uvedeno, světlo má také vlastnosti částice. Tyto částice světla se nazývají fotony. Když svítí slunce, nebo při přítomnosti světla, „protékají“ prostorem fotony do všech směrů. Čím větší je intenzita (síla) světla, tím více fotonů protéká prostorem. Proto je životně důležité udržovat umělé světlo co nejblíže u rostlin (indoor). Zářič, který je bohatý na modré světlo, by měl emitovat fotony s vlnovou délkou 450 – 475 nm, zářič s červeným světlem 620 – 750 nm.

FOTOSYNTETICKÝ PIGMENT V KONOPÍ:

Skvělá věc na rostlinách, včetně konopí, je způsob, jakým si berou energii z fotonů světla a převádějí ji na energii chemických vazeb. Tento proces se nazývá fotosyntéza - „Tvorba pomocí světla“.

V průběhu fotosyntézy konopí zachytí fotony světla pomocí různých molekul, z větší části díky molekulám chlorofylu, vyskytujícím se ve dvou základních formách: chlorofyl A, chlorofyl B.
Chlorofyl A – maximální fotosyntetická aktivita při vlnových délkách 430 – 660 nm
Chlorofyl B – maximální aktivita při vln. dél. 450 – 640 nm.

Chlorofyl A/B neabsorbuje zelené světlo, odráží ho. Přirozené sluneční spektrum na zemi obsahuje nejmenší podíl vlnové délky okolo 450 nm (modrá) a 650 nm (červená), jsou nejméně vyskytující se v přírodě. Toto zjištění vedlo některé vědce k závěru, že vyšší absorpční činnost těchto málo se vyskytujících vlnových délek u rostlin, je způsobena potřebou rostlin být co nejefektivnější při zpracování těch nejméně dostupných zdrojů.

Druhou nejhojnější světlo-absorbující látkou v konopí jsou karotenoidy. Karotenoidy jsou důležité pro fotosyntézu všech rostlin. Mají velmi nízkou fotosyntetickou aktivitu v oblasti žluté, oranžové a červené barvy světla. Z toho důvodu jsou také zodpovědné za žluté rostliny, oranžové mrkve a červená rajčata.

KOMPLEX SKLIZNĚ SVĚTLA:

Popisované pigmenty tvoří vysoce komplexní strukturu zvanou „komplex sklizně světla“ nebo také „anntennae complex“, který existuje ve všech rostlinách. Tento komplex tvoří zhruba 200 – 300 molekul chlorofylu, určitý počet karotenoidů a mnoho dalších světlo-citlivých molekul a proteiny. Všechny tyto komponenty jsou aranžovány kolem centrální molekuly chlorofylu nazvané „reakční centrum“. Reakční centrum je zodpovědné za přeměnu světelné energie na energii chemickou skrze přenos jednoho jediného elektronu.

Tento proces funguje takto: Pokud na některou ze světlo-citlivých molekul, např. na chlorofyl, dopadne foton světla, taková molekula excituje - vstoupí do tzv. excitovaného stavu. Jak se vrací zpět do normálního stavu, energie se přenáší směrem k reakčnímu centru. Je zapotřebí mnoho fotonů dopadajících na mnoho molekul v komplexu sklizně světla k dosažení cíle – přesunutí jediného elektronu do reakčního centra. Představte si člověka tlačícího příliš těžký kámen, pokud bude tlačit více lidí, společně vytvoří dostatek síly potřebné k odvalení kamene. To samé se děje během fotosyntézy, kde je potřeba energie mnoha fotonů k vytvoření dostatečné energie nutné k přenosu jediného elektronu. Tento elektronový přenos je prvním krokem k chemickému vytvoření cukru (glukóza) z oxidu uhličitého (CO2) a vody (H2O) během fotosyntézy. Nadále je tento cukr primárním zdrojem energie pro reakční a biochemické procesy vedoucí k lesknoucím pryskyřičným palicím obsahující THC.

INTENZITA SVĚTLA:

Nyní už rozumíme tomu, jak rostliny konopí zachycují fotony i s jejich skrytou energií a přeměňují je na energii chemickou a biomasu. Jak tedy, jako pěstitelé konopí, můžeme maximalizovat efektivitu a sklizeň s komerčně dostupnými světly? Co se týká intenzity světla (tj. množství světla), odpověď je velmi jednoduchá: čím více světla – tím lépe. Je obtížné přehnat množství světla pro pěstování konopí (vždy za předpokladu že máte na místě správnou regulaci teploty). Obecně, čím více a čím silnější světla máte, tím větší je intenzita vašeho světla (ale také účet za elektřinu).

Nicméně přidávání světel, či zvyšování wattáže není jediným způsobem jak zvýšit intenzitu světla. Udržování lampy co nejblíže vrcholků rostlin, zvýší intenzitu světla, které se dostává k těmto rostlinám a zefektivní využití elektřiny, za kterou platíte. Zákon převrácených čtverců říká, že uvedená fyzikální veličina, nebo síla je nepřímo úměrná čtverci vzdálenosti od svého zdroje. To v podstatě znamená, že síla světla klesá exponenciálně se vzdáleností mezi výbojkou a rostlinami.

ÚČINKY KVALITY SVĚTLA:

Spektrální kvalita/rozsah vlnové délky světla je další důležitý faktor v oblasti produktivity a kvality konopí, také jeden z nejkomplikovanějších. U mnoha různých druhů rostlin může kvalita světla ovlivňovat jevy jako jsou - odolnost proti nemocím, plísním, anatomie a morfologie rostliny, příjem živin a vznik sekundárních sloučenin (např. THC)

Počty vědeckých studií ukázali, že modré světlo má vliv na počet chloroplastů (které obsahují komplex sklizně světla a chlorofyl) a na otevírání průduchů. Průduchy jsou části listů, které mají na starost výměnu plynů a kolik oxidu uhličitého je k dispozici listu pro fotosyntézu. Mnohé další studie ukázaly, že rostliny rostoucí pod bílými LED diodami (které obsahují všechny barvy viditelného spektra), rostou lépe než rostliny pouze pod červenou nebo modrou LED, či jejich kombinací. Tyto studie znovu zdůraznili význam plného světelného spektra v našich zahrádkách.

Další studie, tentokrát provedena v Indiana University dvěma výzkumníky - Maahlberg a Hemphill – porovnávali obsah THC v listech konopí pěstovaného pod sluncem, pod červeným světlem, modrým světlem, zeleným světlem a v absolutní tmě. Experiment ukázal, že rostlina vypěstovaná pod sluncem měla největší koncentraci THC. Koncentrace THC u rostlin, pěstovaných v červeném, modrém, zeleném světle, se postupně snižuje, rostlina pěstovaná ve tmě měla nejnižší obsah THC. Navíc bylo zjištěno, že pod každým druhem světla měli největší koncentraci THC listy, které přijímali nejvíce světla. Ačkoli se výzkumníci nesnažili specificky zhodnotit obsah THC, podařilo se jim dokázat, že vlnová délka nebo spektrální rozsah světelného zdroje (plné spektrum vs. jednobarevné spektrum / limitované spektrum), je důležitým faktorem pro produkci THC a také že stínění může snížit obsah THC.

VÝBĚR SVĚTEL:

Se všemi těmito informacemi po ruce se výběr kombinací světel pro pěstování může zdát jako skličující úkol. Všimněte si, že sluneční světlo vyzařuje plné spektrum barev – plné světelné spektrum. Tato vlastnost, spolu s vysokou intenzitou a hrubostí síly slunce je nejlepší zdroj světla pro produkci konopí… netřeba zmiňovat že je zdarma! Ale všichni víme, že ne vždy máme možnost pěstovat pod sluncem a proto je nutné pěstovat s umělým osvětlením. Proto výběr kombinace světel, která bude odpovídat spektrálnímu poměru slunce je nejlepší volbou pro vaše rostliny. Novinkou v oblasti umělého osvětlování rostlin jsou plazmová světla, jsou nejnovější a nejlepší světelné zdroje pro produkci konopí indoor. Plazmové světlo vyzařuje podobné spektrum jako slunce (sluneční světlo je také plazmové světlo). Tato světla jsou také velmi energeticky úsporná, v současné době je jediný problém těchto světel jejich cena, která může být několik desítek tisíc korun. S rostoucí poptávkou a výrobou lze ale očekávat, že ceny poklesnou.

„Jak mohu napodobit kvalitu slunce a efektivně, na nízké náklady vypěstovat nejlepší konopí?“ Bohužel na tuto otázku není jednoduchá odpověď. Je tu velké množství neoficiálních informací z celého internetu, které vlnové délky jsou nejlepší pro růst konopí a THC produkci, ale většina těchto informací nebyla prokázána a neobsahuje ani vědecké podmínky. Vzpomeňte si na komplex sklizně světla, pokud používáte pouze červené světlo pro růst vašich rostlin, je tu spousta dalších nevyužitých a nic nedělajících světlo-citlivých molekul, reagujících na jiné vlnové délky. To snižuje efektivitu fotosyntetického systému a produkci vašich rostlin.

Proto, jako ideální pěstitel, potřebujete systém světel, který nejlépe napodobuje kvalitu slunečního záření (a zároveň zůstat v rámci svého rozpočtu). Nezapomeňte, aby vaše lampy zůstali v blízkosti rostlin a využívejte správné větrání pro atmosféru a kontrolu teploty.

Šťastný Grow
SEPT 2011 HIGH TIMES

Přeloženo a upraveno z:
http://forums.strainhunters.com/top...es-of-cannabis/

Forever Loving GanJah!

Old Post 09-07-2014 v 16:47 PM
ZelenaOlihen je offline   Profil uživatele ZelenaOlihen   Find more posts by ZelenaOlihen   Foto galerie člena ZelenaOlihen   Click here to Send ZelenaOlihen a Private Message   Add ZelenaOlihen to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
zelenysatan
Stálý Člen

Karma uživatele zelenysatan - 10% Pěstitelská

Registrován: Jul 2014
Příspěvků: 55  

Příspěvek č. 2

no moc mi to ale neřeklo, tedy to jaká lampa je nejlepší popřípadě co je finančně dostupné.

Old Post 09-07-2014 v 19:06 PM
zelenysatan je offline   Profil uživatele zelenysatan   Find more posts by zelenysatan   Foto galerie člena zelenysatan   Click here to Send zelenysatan a Private Message   Add zelenysatan to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
davidos
Stálý Člen

Karma uživatele davidos - 87% PěstitelskáKarma uživatele davidos - 87% Pěstitelská

Registrován: Feb 2004
Příspěvků: 89  

Příspěvek č. 3

Autor nám chtěl napsat,že plazma je nejlepší.Proč ne!.Potřeba to vyzkoušet.Máte někdo zkušenosti s plazmou?Nějaký test by nebyl špatný.

Old Post 09-07-2014 v 20:00 PM
davidos je offline   Profil uživatele davidos   Find more posts by davidos   Foto galerie člena davidos   Click here to Send davidos a Private Message   Add davidos to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
zelenysatan
Stálý Člen

Karma uživatele zelenysatan - 10% Pěstitelská

Registrován: Jul 2014
Příspěvků: 55  

Příspěvek č. 4

to ano ale píše že není cenově dostupná.
plazma je sodíková výbojka?
pokud ne hoďte sem někdo odkaz na plazmovou lampu at si udělám (uděláme) představu o ceně a vzhledu.

Old Post 09-07-2014 v 20:23 PM
zelenysatan je offline   Profil uživatele zelenysatan   Find more posts by zelenysatan   Foto galerie člena zelenysatan   Click here to Send zelenysatan a Private Message   Add zelenysatan to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xpapousek
Stálý Člen

Karma uživatele xpapousek - 86% Pěstitelská

Registrován: Jan 2005
Příspěvků: 590  

Příspěvek č. 5

Plzma se tu probirala jiz nekolikrat,(třeba), stacilo by pohledat. Asi nejlepsi test sem videl na fullmeltbubble.com (myslim ze je treba se registrovat) ale nic extra to nebylo.
http://fullmeltbubble.com/forum/sho...plasma-lighting
https://www.opengrow.com/topic/4031...g/page__st__204


Stejne cela ta konstrukce ze nejlepsi spektrum pro indoor je slunecni se mi zda dost uhozena, zavadejici a hlavne nepravdiva...

,___,       Buňky musí neustále monitorovat stav vnějšího prostředí a také komunikovat navzájem. Podněty z těchto zdrojů významným způsobem ovlivňují expresi genetické informace.
{O,o}     45W CFL á la scrog / guerilla outdoor / urban windoor
|)``)      400W TopSpin nad 1.2m x 1.2m
O RLY?   www.topspinreflectors.com

Naposledy upravil xpapousek 10-07-2014 v 08:40 AM

Old Post 09-07-2014 v 22:03 PM
xpapousek je offline   Profil uživatele xpapousek   Find more posts by xpapousek   Foto galerie člena xpapousek   Click here to Send xpapousek a Private Message   Add xpapousek to your buddy list     Navštiv homepage uživatele xpapousek! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
zelenysatan
Stálý Člen

Karma uživatele zelenysatan - 10% Pěstitelská

Registrován: Jul 2014
Příspěvků: 55  

Příspěvek č. 6

ahoj nevíte kde se dá koupit Keramický metalhalid (CMH) lampa nebo aspoň komponenty na poskládaní lampy?
hledal jsem na internetu ale nějak se mi to nedaří najít.

Old Post 10-07-2014 v 04:30 AM
zelenysatan je offline   Profil uživatele zelenysatan   Find more posts by zelenysatan   Foto galerie člena zelenysatan   Click here to Send zelenysatan a Private Message   Add zelenysatan to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
tomas2pet
Stálý Člen

Karma uživatele tomas2pet - 86% PěstitelskáKarma uživatele tomas2pet - 86% PěstitelskáKarma uživatele tomas2pet - 86% PěstitelskáKarma uživatele tomas2pet - 86% PěstitelskáKarma uživatele tomas2pet - 86% Pěstitelská

Registrován: Nov 2005
Příspěvků: 275  

Příspěvek č. 7

To je stejná manipulace jako tohle kde tvrdí, že elektronický předřadník Lumatek zvýší světelný zisk až o 29%.
http://www.magazin-legalizace.cz/cs...hledne-svetlo-3
Jsem si dal práci, a změřil si to lux metrem, a srovnal s klasickým předřadníkem ELT.
Výsledek je takovej že až při super lumen má lumatek výkon cca o 5% procent větší.
Takže až na rozdíl ve spotřebě cca. 70w, elektronický předřadník nepřináší nic převratného.
Potvrzuje to i tohle měření.
https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=148472

Naposledy upravil tomas2pet 10-07-2014 v 10:38 AM

Old Post 10-07-2014 v 10:08 AM
tomas2pet je offline   Profil uživatele tomas2pet   Find more posts by tomas2pet   Foto galerie člena tomas2pet   Click here to Send tomas2pet a Private Message   Add tomas2pet to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
C21H30O2
Stálý Člen

Karma uživatele C21H30O2 - 83% PěstitelskáKarma uživatele C21H30O2 - 83% Pěstitelská

Registrován: Jan 2006
Příspěvků: 346  

Příspěvek č. 8

citace:
Původní příspěvek od tomas2pet
To je stejná manipulace jako tohle kde tvrdí, že elektronický předřadník Lumatek zvýší světelný zisk až o 29%.
http://www.magazin-legalizace.cz/cs...hledne-svetlo-3
Jsem si dal práci, a změřil si to lux metrem, a srovnal s klasickým předřadníkem ELT.
Výsledek je takovej že až při super lumen má lumatek výkon cca o 5% procent větší.
Takže až na rozdíl ve spotřebě cca. 70w, elektronický předřadník nepřináší nic převratného.
Potvrzuje to i tohle měření.
https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=148472


meral si zaroven aj aky prikon ma lumatek a aky ma klasicky predradnik?

Old Post 10-07-2014 v 11:09 AM
C21H30O2 je offline   Profil uživatele C21H30O2   Find more posts by C21H30O2   Foto galerie člena C21H30O2   Click here to Send C21H30O2 a Private Message   Add C21H30O2 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ZelenaOlihen
Nový Člen

Karma uživatele ZelenaOlihen - 74% Pěstitelská

Registrován: Nov 2008
Příspěvků: 14  

Příspěvek č. 9

Zdravim, podle mě to neni žádná manipulace, ten článek je stručně řečeno o tom že :
Rostliny na této planetě se od počátku věků vyvíjeli pod sluncem a tím pádem jsou konstruovány tak aby ze slunečního záření vytřískaly co nejvíc pro svůj zisk. Je úplně jedno jakou máte genetiku, pořád je to něco, čehož předkové se vyvíjeli stovky miliónů let pod sluncem. Tím pádem je logické že optimální indoor podmínky jim vytvoříte, když dokážete co nejvíce napodobit sluneční záření. Např. kytka nezačíná kvést po změně světelné periody jen tak ze srandy, ale protože v přírodě je změna periody znamením blížícího se konce růstového popř. životního cyklu celé rostliny. Pokud si se světelnou peridou indoor děláte co chcete bez ohledu na přírodou stanovené podmínky, kytka bude asi hodně vystreslá a hodně slabá.Tenhle princip pocházející ze zákonitostí života v přírodě se také využívá pro kultivaci indoor. Proto si myslím že princip vytvoření co nejvěrnější kopie slunečního světla indoor je také způsob, který je tím správným řešením.
Kdo tohle vstřebá tak se snad nemusí ptát jaké konkrétní lampy potřebuje ne?

Forever Loving GanJah!

Old Post 10-07-2014 v 12:01 PM
ZelenaOlihen je offline   Profil uživatele ZelenaOlihen   Find more posts by ZelenaOlihen   Foto galerie člena ZelenaOlihen   Click here to Send ZelenaOlihen a Private Message   Add ZelenaOlihen to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ZelenaOlihen
Nový Člen

Karma uživatele ZelenaOlihen - 74% Pěstitelská

Registrován: Nov 2008
Příspěvků: 14  

Příspěvek č. 10

citace:
Stejne cela ta konstrukce ze nejlepsi spektrum pro indoor je slunecni se mi zda dost uhozena, zavadejici a hlavne nepravdiva... ;) [/B]


Čau, hele promiň ale indoor neni genetika, indoor je kytka, která se pěstuje vevnitř, kytka která jako každá jiná proběhla vývojem pod sluncem, takže nechápu podle čeho soudíš že taková kytka má snad geneticky dáno že roste líp pod žárovkou s limitovaným spektrem, než pod sluncem? :D Možná blbě chápu tvou logiku... :D

Peace

Forever Loving GanJah!

Old Post 10-07-2014 v 12:14 PM
ZelenaOlihen je offline   Profil uživatele ZelenaOlihen   Find more posts by ZelenaOlihen   Foto galerie člena ZelenaOlihen   Click here to Send ZelenaOlihen a Private Message   Add ZelenaOlihen to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xpapousek
Stálý Člen

Karma uživatele xpapousek - 86% Pěstitelská

Registrován: Jan 2005
Příspěvků: 590  

Příspěvek č. 11

citace:
Původní příspěvek od ZelenaOlihen

Rostliny na této planetě se od počátku věků vyvíjeli pod sluncem a tím pádem jsou konstruovány tak aby ze slunečního záření vytřískaly co nejvíc pro svůj zisk. Je úplně jedno jakou máte genetiku, pořád je to něco, čehož předkové se vyvíjeli stovky miliónů let pod sluncem. Tím pádem je logické že optimální indoor podmínky jim vytvoříte, když dokážete co nejvíce napodobit sluneční záření.


Tak například autotrofní vs. heterotrofní organizmy- nic živého nevyužívá naplno veškerou energii z okolí a to platí i u využití světelného spektra. Druhy se specializují na určitý zdroj energie: dobytek-tráva, šelma-maso, komár-krev, atd. Kytky si také vybírají, a to tak, že každá jinak.

Tak například tady si někdo dal práci s korály, každý druh v této třídě využívá jiné vlnové délky:

http://www.advancedaquarist.com/2006/12/aafeature2/view
ps: je to hodně složité: http://kfrserver.natur.cuni.cz/stud...avlova/fyzrost/


edit:
citace:
Původní příspěvek od ZelenaOlihen


Čau, hele promiň ale indoor neni genetika, indoor je kytka, která se pěstuje vevnitř, kytka která jako každá jiná proběhla vývojem pod sluncem, takže nechápu podle čeho soudíš že taková kytka má snad geneticky dáno že roste líp pod žárovkou s limitovaným spektrem, než pod sluncem? Možná blbě chápu tvou logiku...

Peace


No, myslel jsem indoor=způsob pěstování.
Neříkám, že roste lépe pod žárovkou, ale že simulace kompletního slunečního spektra je neefektivní.

,___,       Buňky musí neustále monitorovat stav vnějšího prostředí a také komunikovat navzájem. Podněty z těchto zdrojů významným způsobem ovlivňují expresi genetické informace.
{O,o}     45W CFL á la scrog / guerilla outdoor / urban windoor
|)``)      400W TopSpin nad 1.2m x 1.2m
O RLY?   www.topspinreflectors.com

Old Post 10-07-2014 v 12:52 PM
xpapousek je offline   Profil uživatele xpapousek   Find more posts by xpapousek   Foto galerie člena xpapousek   Click here to Send xpapousek a Private Message   Add xpapousek to your buddy list     Navštiv homepage uživatele xpapousek! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ZelenaOlihen
Nový Člen

Karma uživatele ZelenaOlihen - 74% Pěstitelská

Registrován: Nov 2008
Příspěvků: 14  

Příspěvek č. 12

citace:
Původní příspěvek od xpapousek


No, myslel jsem indoor=způsob pěstování.
Neříkám, že roste lépe pod žárovkou, ale že simulace kompletního slunečního spektra je neefektivní.


S tím souhlasím, ale je li řeč o efektivitě... V článku se lze také dočíst, že konopí odráží/neabsorbuje pouze 2 vlnové délky (barvy viditelného světla) a to zelenou a žlutou a zbytek absorbuje a využívá při fotosyntéze. Dejme tomu že celé spektrum tvoří 6 barev a jejich odstíny.
Co je pak neefektivní? Roste a kvete li kytka pod 1 barvou, zatímco trpí nedostatkem 3 dalších barev, které by dokázala absorbovat a zvýšit tak svou produkci (žlutá a zelená se nepočítá).
Nebo roste a kvete li kytka pod 6 barvami, ze kterých efektivně využívá 4, 2 prostě odrazí a žádná barva jí neschází.

Je mi jasné, že tato diskuse dospěje do fáze:
1. Tak použiji na růst modrou barvu a na květ červenou, je to odzkoušené a funguje to.
2. Viděl jsem kytky, odjeté pouze na červeném světle, i kytky odjeté pouze na modrém světle, kytek odrostlých na modrém a vykvetlých na červeném je taky všude dost. A ve všech případech z toho něco vyrostlo. Ale jde o to, že konopí není naprogramovaný stroj, který z červeného světla jen kvete a z modrého jen roste, konopí je rostlina, která využívá všechny barvy světla, po celou dobu svého života (snad kromě té zelené a žluté). Skutečnost že i pod modrým něco sklidíte a pod červeným vám něco vyroste dává tušit, že procesy jako kvetení a růst nejsou přímo závislé na konkrétních barvách, ale spíše na jejich kombinaci, která dovoluje rostlině plně využívat svůj fotosyntetický potenciál a s ním i produkci THC :) Taková je prostě pravda. Skutečnost, že v současnosti jsou plazmová sětla drahá jak *****, není důvod v tomto vidět manipulaci.

Po plazma světlech přijde třeba technologie, která vám umožní monitorovat spektrální potřeby konkrétní rostliny v danou chvíli a tyto potřeby zavést jako zpětnou vazbu do světelného zdroje, takže zdroj bude emitovat jen záření, které rostlina v danou chvíli dokáže využít (100% efektivita indoor osvětlení). A taky nebude důvod plkat o tom, že plazma světlo je nejlepší a technologie zpětné vazby rostliny je jen reklamní manipulace, protože je nelidsky drahá.

Peace

Forever Loving GanJah!

Old Post 10-07-2014 v 13:46 PM
ZelenaOlihen je offline   Profil uživatele ZelenaOlihen   Find more posts by ZelenaOlihen   Foto galerie člena ZelenaOlihen   Click here to Send ZelenaOlihen a Private Message   Add ZelenaOlihen to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
tomas2pet
Stálý Člen

Karma uživatele tomas2pet - 86% PěstitelskáKarma uživatele tomas2pet - 86% PěstitelskáKarma uživatele tomas2pet - 86% PěstitelskáKarma uživatele tomas2pet - 86% PěstitelskáKarma uživatele tomas2pet - 86% Pěstitelská

Registrován: Nov 2005
Příspěvků: 275  

Příspěvek č. 13

citace:
Původní příspěvek od C21H30O2


meral si zaroven aj aky prikon ma lumatek a aky ma klasicky predradnik?

ELT elektro mag. 720W
Lumatek 640W
NTS 630W
Gavita 675W


Naposledy upravil tomas2pet 10-07-2014 v 14:46 PM

Old Post 10-07-2014 v 14:05 PM
tomas2pet je offline   Profil uživatele tomas2pet   Find more posts by tomas2pet   Foto galerie člena tomas2pet   Click here to Send tomas2pet a Private Message   Add tomas2pet to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xpapousek
Stálý Člen

Karma uživatele xpapousek - 86% Pěstitelská

Registrován: Jan 2005
Příspěvků: 590  

Příspěvek č. 14

citace:
Původní příspěvek od ZelenaOlihen


S tím souhlasím, ale je li řeč o efektivitě... V článku se lze také dočíst, že konopí odráží/neabsorbuje pouze 2 vlnové délky (barvy viditelného světla) a to zelenou a žlutou a zbytek absorbuje a využívá při fotosyntéze. Dejme tomu že celé spektrum tvoří 6 barev a jejich odstíny.
Co je pak neefektivní? Roste a kvete li kytka pod 1 barvou, zatímco trpí nedostatkem 3 dalších barev, které by dokázala absorbovat a zvýšit tak svou produkci (žlutá a zelená se nepočítá).
Nebo roste a kvete li kytka pod 6 barvami, ze kterých efektivně využívá 4, 2 prostě odrazí a žádná barva jí neschází.

Je mi jasné, že tato diskuse dospěje do fáze:
1. Tak použiji na růst modrou barvu a na květ červenou, je to odzkoušené a funguje to.
2. Viděl jsem kytky, odjeté pouze na červeném světle, i kytky odjeté pouze na modrém světle, kytek odrostlých na modrém a vykvetlých na červeném je taky všude dost. A ve všech případech z toho něco vyrostlo. Ale jde o to, že konopí není naprogramovaný stroj, který z červeného světla jen kvete a z modrého jen roste, konopí je rostlina, která využívá všechny barvy světla, po celou dobu svého života (snad kromě té zelené a žluté). Skutečnost že i pod modrým něco sklidíte a pod červeným vám něco vyroste dává tušit, že procesy jako kvetení a růst nejsou přímo závislé na konkrétních barvách, ale spíše na jejich kombinaci, která dovoluje rostlině plně využívat svůj fotosyntetický potenciál a s ním i produkci THC Taková je prostě pravda. Skutečnost, že v současnosti jsou plazmová sětla drahá jak *****, není důvod v tomto vidět manipulaci.

Po plazma světlech přijde třeba technologie, která vám umožní monitorovat spektrální potřeby konkrétní rostliny v danou chvíli a tyto potřeby zavést jako zpětnou vazbu do světelného zdroje, takže zdroj bude emitovat jen záření, které rostlina v danou chvíli dokáže využít (100% efektivita indoor osvětlení). A taky nebude důvod plkat o tom, že plazma světlo je nejlepší a technologie zpětné vazby rostliny je jen reklamní manipulace, protože je nelidsky drahá.

Peace


Přesně tak! Mě jen zarazilo to, jak si psal že ideální je sluneční světlo. Přesně jak říkáš, zjistit momentální potřebu a tu poušťet kytkám. Problém nebude v tom světle (to by šlo nakombinovat z diod) ale v neznalosti té správné (nejefektivnější) kombinaci vlnových délek.

Viděl jsem pár reportů pod plazmou a s HPS se to nedá srovnat.
HPS je momentálně pořád ten nejefektivnější zdroj světla pro pěstování palic. (Dokavad někdo nepostavý pořádný led panel s dostatečnou IR složkou)

,___,       Buňky musí neustále monitorovat stav vnějšího prostředí a také komunikovat navzájem. Podněty z těchto zdrojů významným způsobem ovlivňují expresi genetické informace.
{O,o}     45W CFL á la scrog / guerilla outdoor / urban windoor
|)``)      400W TopSpin nad 1.2m x 1.2m
O RLY?   www.topspinreflectors.com

Old Post 10-07-2014 v 15:01 PM
xpapousek je offline   Profil uživatele xpapousek   Find more posts by xpapousek   Foto galerie člena xpapousek   Click here to Send xpapousek a Private Message   Add xpapousek to your buddy list     Navštiv homepage uživatele xpapousek! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ZelenaOlihen
Nový Člen

Karma uživatele ZelenaOlihen - 74% Pěstitelská

Registrován: Nov 2008
Příspěvků: 14  

Příspěvek č. 15

citace:
Původní příspěvek od xpapousek


Přesně tak! Mě jen zarazilo to, jak si psal že ideální je sluneční světlo. Přesně jak říkáš, zjistit momentální potřebu a tu poušťet kytkám. Problém nebude v tom světle (to by šlo nakombinovat z diod) ale v neznalosti té správné (nejefektivnější) kombinaci vlnových délek.

Viděl jsem pár reportů pod plazmou a s HPS se to nedá srovnat.
HPS je momentálně pořád ten nejefektivnější zdroj světla pro pěstování palic. (Dokavad někdo nepostavý pořádný led panel s dostatečnou IR složkou)


Zdary, tu jsem našel report týpka, který pěstoval AF odrůdy pod kombinací světel 1x300W plasma + 3x600W HPS. Na 7 kytkách se mu po +-100 dnech urodilo tohle. Nevim jestli to je váha sušiny, ale i tak úctyhodný.
- 548g, 540g, 476g, 340g, 316g, 284g, 274g a 8. kytku sklidil po 75ti dnech s výnosem 172g.

http://www.dutch-passion.nl/en/news...co2-enrichment/

Myslim že nejeden grower by byl rád za takovou gramáž i z regulér. semen, pod 2100W HPS a svítil by na to ne 100 ale 150 dnů třeba.

V tom je momentálně asi ta zakopaná vačice, v kombinaci světel, 3x600W HPS + podpůrných 300W plného spektra z plazmy dokáže kytky vytáhnout na samotnou hranici jejich produkčního potenciálu.

S tou efektivitou je to těžké, efektivita je relativní, když jí začnou ovlivňovat faktory jako peníze a ceny.. Jasně že pro mě bude v současnosti efektivnější pěstovat jen pod světlem XY, které má v poměru ke své ceně nejlepší produkční potenciál ze všech dostupných světel. Světla AB jsou sice úsporná a kompaktní, ale kytky toho pod nimi tolik nevyprodukují. Světla XY sice úsporná nejsou, ale sklizeň za to stojí. No a světla CD jsou sice úsporná, lze pod nimi dosáhnout i solidní produkce palic, ale vzhledem k jejich pořizovací ceně se to prostě nevyplatí. Za těchto podmínek, kdy hodnocení efektivity vychází z pořizovací ceny světla v poměru k produkčnímu potenciálu světla (což u indooru tak bohužel je), jsou v současnosti HPS světla opravdu nejeefektivnější světla na trhu. Nicméně taková efektivita je zrádná a mnohdy pouze dočasná, HPS mohou být brzo vytlačeny novou technologií. Tyto technologie už existují, ale jejich poměr cena/produkce je stále horší než u HPS. Takže ano, nezbývá než souhlasit s tvrzením, HPS je momentálně pořád ten nejefektivnější zdroj světla pro pěstování palic indoor. :)

Peace

Forever Loving GanJah!

Old Post 10-07-2014 v 19:22 PM
ZelenaOlihen je offline   Profil uživatele ZelenaOlihen   Find more posts by ZelenaOlihen   Foto galerie člena ZelenaOlihen   Click here to Send ZelenaOlihen a Private Message   Add ZelenaOlihen to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xpapousek
Stálý Člen

Karma uživatele xpapousek - 86% Pěstitelská

Registrován: Jan 2005
Příspěvků: 590  

Příspěvek č. 16

No, já bych dokonce řekl že HPS je stále nejefektivnější i pokud bereš pouze poměr g/W, tzn. i když nebereš v úvahu pořizovací cenu.

,___,       Buňky musí neustále monitorovat stav vnějšího prostředí a také komunikovat navzájem. Podněty z těchto zdrojů významným způsobem ovlivňují expresi genetické informace.
{O,o}     45W CFL á la scrog / guerilla outdoor / urban windoor
|)``)      400W TopSpin nad 1.2m x 1.2m
O RLY?   www.topspinreflectors.com

Old Post 11-07-2014 v 07:24 AM
xpapousek je offline   Profil uživatele xpapousek   Find more posts by xpapousek   Foto galerie člena xpapousek   Click here to Send xpapousek a Private Message   Add xpapousek to your buddy list     Navštiv homepage uživatele xpapousek! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 20:05 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
1 2  
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.6722290 seconds with 27 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív