Pflusik
Stálý Člen
|
Tak jsem opět narazil na téma vegetariánství a veganství a v souvislosti s jednou odpovědí v onom topicu mě napadlo založit komplexní vlákno o Lidském zdraví. Podobně specifické téma netýkající se trávy jsem tu nenašel. Jsem si jist, že mnoho lidí zde v tomto ohledu načerpalo za dobu své působnosti na tomto světě v celku rozsáhlé informace. Byl bych rád, kdybyste se tu podělili o své postřehy, příběhy, nemoci, zkušenosti obecně. Kupříkladu já za sebou nemám ještě ani 3 životní dekády, ale ze zdravotního hlediska jsem dostal od života přes držku již před dvacítkou a to celkem závažně. V sedmnácti jsem onemocněl ulcerozní kolitidou. To jest střevní zánět, chronická nemoc, dle konvenčního pohledu nevyléčitelná, pouze utlumitelná. Z nějakého mnou nepochopeného důvodu nemoc vymizela, ovšem od té doby se se mnou v jistých obdobách táhnou všemožné zdravotní problémy, převážně v oblasti trávení. Za těch pár let, co uplynulo se můj pohled na lidské zdraví rapidně změnil, dá se říct, že už nezastávám názor, že stačí zajít k doktorovi, vzít si nějaký ty prášky a všechno bude sluníčkový. Osobně zastávám následující názor. Zdraví ovlivňují 4 hlavní aspekty. Psychická vyrovnanost či nevyrovnanost, Strava, Dostatek pohybu a potom také určité genetické predispozice. Genetiku neovlivníme (zatím) Je tedy třeba věnovat pozornost zbývajícím třem pilířům. Mám zkušenost, že lidé, kteří své zdraví úzkostlivě sledují, jsou z něj vystresovaní, dodržují přísné diety a snaží se všemožně léčit své zdravotní neduhy pouze stravou obvykle nejsou úspěšní kvůli své špatné psychické kondici, kterou podceňují. Na druhé straně je jiný extrém. V celku často se pohybuju na Valašsku. Vždycky čumím, jak silní a zdraví ti joudové tam jsou, když každý den lejou, většina z nich kouří a obecně by se řeklo, že "zdravě" nežijí. Ovšem fyzicky se namáhají a vzhledem k absenci stresu jsou v neporovnatelně lepší psychické kondici než většina "měšťáků".
Je myslím třeba nalézt rovnováhu, jenž nám individuálně vyhovuje. Pokud jde čistě o stravu, dá se jen těžko říct, co je ta ideální a zdravá dieta. Například někteří zastávají názor, že maso a mléko jsou jedy, jiní tvrdí, že se bez těchto potravin nedá žít. Oba tábory jsou si do omrzení schopny předhazovat výzkumy na podporu svých tvrzení. Já si myslím, že tyto extrémy jsou zbytečné ovšem střídmost nikdy neuškodí. (Nechci aby se to tu zvrtlo v klasický flejm vegan vs antivegan, tak se trošku hlídejte) Prosím vás tedy o poznatky z oblasti zdraví, které máte vyzkoušeny především na sobě. Výše uvedený názor nikomu nenutím, je to pouze můj subjektivní pohled na věc. Jsem vděčný za všechny odpovědi.
|
Komár neni mucha pyčo
|