Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Zaujima ma či može sodikova alebo metalhlogenidova lampa poškodiť oči.Mam už asi tyždeň problem z očami.Režu ma a bolia a vadi my svetlo.Mate niekto s tym skusenosti.
Nejsem expert, ale rek bych, ze koukani do lampy muze bejt pro oci docela nezdravy. Napriklad to muze urcite vyvolat zanet spojivek, coz ma dost podobny priznaky jako to co popisujes. Ale taky to muzes mit z neceho jinyho.
Jesli se to nezlepsi tak si radsi zajdi k doktorovi a urcite necum zbytecne do lampy. Ja treba nosim do skrine zasadne slunecni brejle.
2 Lucia: zajdi k ocnimu, nemusi to byt jenom zanet spojivek. Treba takovy zanet duhovky, to je labuz - oko poradne boli a do svetla se podivas jenom s jeste vetsi bolesti. Jo, a leci se to injekcne, primo do bulvy....
Původní příspěvek od viridis 2 Lucia: zajdi k ocnimu, nemusi to byt jenom zanet spojivek. Treba takovy zanet duhovky, to je labuz - oko poradne boli a do svetla se podivas jenom s jeste vetsi bolesti. Jo, a leci se to injekcne, primo do bulvy....
Ty vieš človeka potešiť.Tak ti dík.Mam ale na teba otazku.mam taky dojem že si pisal raz o ozonovom generatore a o tom že si mal poleptane priedušky.Použivam ionizator od Bionaire.Takzvana pračka vzduchu.Je možne že by to malo vplyv aj na oči.Začina ma paliť aj v nose.Radšej som to dočastne vypla.
no, takhle na jaře mám taky problémy s pálením očí, ale je to spíš od toho, jak začlo venku svítit slunko (dřív z monitoru). Každopádně svítit párset watty a čumět pořád do skříně asi není moc zdravé, kup si třeba televizi, nějakou knihu, nebo tak
Uz bych tu chybku neudelal, tam kde se vyrabi ozon, je zahodno prodlouzit krok smerem pryc od zdroje O3. Ve skrini, pokud ma odtah, to je bez rizika, zvlaste, kdyz je zarucen uvnitr staly podtlak, aby nic nelezlo ven, ale naopak. Do aqarka je to taky O.K., nez se probubla vodou, ozon se rozlozi pri oxidaci organickych zbytku, neco se rozpusti ve vode a ven se toho dostane malo, pokud vubec neco.
Ozon bude napadat prednostne vlhke tkane, takze sliznice=prudusky & spol. a asi taky oci. Protoze jsem kdysi mel konjunktivitis permanentne, tak jsem si toho asi nevsimal a moje hlaseni o problemu bylo o tuto pochoutku ochuzeno - omlouvam se.
Nejjednodussi je to vyzkouset - vypnes a za tyden uvidis. Variantu, ze zapnes a za tyden neuvidis, radeji nebudu rozvadet - ale ozon je fakt dost jedovatej....
Spise bych doporucil odtah ven, ve skrini staly podtlak: staci maly pomocny vetracek na vystupu odtahu s napajenim nonstop.
Tak s ozonem mám své zkušenosti. Kdysi jsem dělal ve výzkumáku a dělali jsme ozonizátory pro ozonování vody do bazénů a vodáren a několikrát jsem se ozonem přiotrávil z uniknuvšího ozonu(musím ale říct, že to takový vliv mělo jen na mě, ostatní kolegové problémy neměli) a z toho jednou se mi udělalo fakt fest zle. Moje pocity byly přesně takové, jako bych se opil z piva a rumu. Bylo mi pořádně špatně od žaludku a točila se mi hlava a celkově jsme se cítil bídně. To ale ten ozón byl tehdá cítit pekelně, žádná taková koncentrace jako od lampy a jak říkám, jediný já ze tří lidí jsem měl problémy.
Už to ale pominulo.
Teda už tenkrát po několika minutách či desítkách minut (už si nevzpomínám).
Lampa asi nemůže zásadně uškodit, pokud by do ní člověk nečuměl třeba hodinu ale je otázka jestli pak už to poškození nebylo dříve a v jiné části těla. Že?
Ja to resim slunecnimi brylemi - nikdy jsem je nepouzival, ale cas straveny ve skrini je nekdy dlouhy (obzvlaste v kvetu) a od jiste doby je nosim. Myslim, ze tim clovek nic nezkazi, prinejmensim aspon po vylezeni skrine bude normalne videt (tyka se zarivek 400W+).
Mám malej dotaz.Mám doma "horské slunko".Kdybych ho dal do skříně s kytkou rostla by stejně jako pod lampou?Já nechci riskovat.Byla by škoda zabít pěknou kytku,ne?
No doporucoval bych necucet primo do lampy, pobyt v pestirne by mel byt v pohode.
To Dreed - je dobry zjistit co to horsky slunko produkuje za zareni, vetsinou je to UV coz neni spatna vec na stresovani kytek v kvetu, je tady o tom nekde tema a asi ne jedno Jeste to taky muze bejt rtutova vybojka ktera je na rust dost dobra, ale na kvet je to slabota.
Myslím si, že čumět do výbojek bez ochrany (myšleno sluneční brýle) je každopádně škodlivé a někde jsem se doslechl, že to může dost slušně přispět k zákalu (myslím zelenej-poškození sítnice, narozdíl od šedého se nedá léčit). Prostě jako sluníčko...