Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Zdravíčko, dovoluji se přispět troškou do mlýna ohledně výroby konopné masti...
Jelikož se můj letošní outdoor opravdu vydařil a mám navíc větší (spíše velké) množství konopných paliček a listí rozhodl jsem se pro výrobu většího množství konopné masti a vše zdokumentovat
Budu vycházet z receptu tety Bushky. Hlavní změna oproti originálu bude zřejmě v tom, že nebudu k uleželé směsi vazelíny a konopí přidávat druhý díl čisté vazelíny + přidám trochu toho zeleného materiálu a do výroby zapojím troubu- elektrospotřebič :-)
Co k tomu potřebuji:
Hromadu květů a listí
22kg BÍLÉ LÉKAŘSKÉ VAZELÍNY
2 hrnce o průměru cca 25 cm
2 hrnce o průměru cca 40 cm
Mnoho dalších nádob, sklenic a odměrek
Několik starých plynových vařičů
Troubu s termostatem
Kuchyňskou váhu
Pár dalších drobností + spoustu času
Nejdříve si navážím 2kg vazelíny a vložím do hrnce ( používám hrnec o průměru 25 cm). A přidám 1 litr vody- Bushka smaží na přímém ohni, ale to se mi moc nezamlouvá, tak proto ten litr vody...
Mezitím si nadvakrát odměřím v tupláku 2 litry volně sypaných listů a vložím do mísy + do další misky vložím hrst sušených palic. Vše nahrubo rozdrtím/rozstříhám..
Mezitím si na dalších vařičích předehřeji 6 litrů vody - ve velkém hrnci ( průměr 40cm)
Směs z malého hrnce přeliji do velkého a za občasného míchání vařím další 2 hodiny.
... nechám vychladnout- mohl jsem si dovolit nechat hrnec přes noc venku, protože mi to počasí dovolilo, ale jinak bych ho uložil do ledničky.
Druhý den ráno jsem vyndám ztuhlý škraloup a rozčtvrtil jako koláč..
Každou čtvrtku koláče jsem důkladně "vyždímal", abych ji zbavil vody, která se zadržela v listech..
.. každou čtvrtku jsem natlačil do plastových polévkových mističek ( mističky si označím datem vaření!) a přikryl sáčkem, aby mohla směs "dýchat", ale nebyla celá "otevřená"..
.. a uložím na schody do sklepa- tma, chladno ( jinak by perfektně posloužila lednička)
Tento postup opakuji se všemi 22 kg vazelíny!
Tedy celkem 11x takto vařím po 2kg.... .... a postupně zaplňuji celé schodiště do sklepa..
Než jsem takto uvařím všechnu vazelínu, tak uběhli tři týdny...
Směs po uležení připravím k dalšímu vaření- nejstarší směsi jsou 4 týdny, nejmladší 1 týden..
Podle data vaření rozdělím na 2 stejné poloviny ( 22 a 22 mističek) a celou jednu polovinu ( 11 kg) vložím do velkého hrnce a dám do předehřáté trouby (100-110°C)
Než se celá směs rozpustila, tak to trvalo cca 4 hodiny..
.. následně celou rozehřátou směs takto peču další hodinu.
Celkem tedy hrnec stráví 5 hodin v troubě. Poté směs přecedím přes hrubý cedník a za tepla naliji do zavařovacích sklenic o objemu 0,7 l.
Sklenice neplním až po okraj, ale nechám cca 4-5 cm od okraje.
Na jeden hrnec z trouby (11 kg) spotřebuji 21 zavařovacích sklenic.
Druhý den jsem ke ztuhlému vývaru přidal poctivých 0,3 litru sušených palic- rozstříhaných na jemno..
.. a dal směs rozpustit ve vodní lázni- hrnec s vařící vodou a v něm zavařovačky..
Jelikož mne tlačil čas, nemohl jsem si dovolit nechávat směs uležet týden (jako Bushka), ale pouze jeden den (dvě noci) mezi každým vařením ve vodní lázni. Stále dokola- zavařovačky ve vodě s hrncem a po rozpuštění vařit 2 hodiny. Tento postup jsem opakoval celkem 4x!
Pro lepší představu popíši ještě takto:
sobota- 1. vaření ( viz. příspěvky výše)
pondělí- 2. vaření..
středa- 3. vaření
pátek- 4. vaření
neděle- finále ( viz. příspěvky níže)
A máme tu finálový den...
Nejdříve bylo potřeba rozpustit všechnu mast- většina se vešla do hrnců s vodou, zbytek do trouby. V troubě se rozpouští mast výrazně pomaleji, tak jsem dle potřeby zavařovačky střídal ( zabralo to asi 2 hodiny než byla mast připravena na další část...)
Než se mast rozpustila, tak jsem si největší hrnec "oblékl" do starého povlaku na polštář a nemohlo následovat nic jiného než to, že jsem všechnu mast nalil do hrnce s povlakem..
... a samozřejmě vložil do předehřáté trouby- na 110°.
Takto jsem směs za občasného míchání pekl 5 hodin!
Poté jsem hrnec vyndal z trouby a povlak zvedl z hrnce a důkladně vymačkal...