Host
Host
Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné
|
Onemocnění DNA |
Příspěvek č. 1 |
Onemocnění Dna (arthritis urika), lidově nazývané nemoc králů, pakostnice či podagra, postihuje asi desetinu populace, většinou muže. Jedná se o metabolické onemocnění, k němuž mohou vést i genetické (dědičné) vlohy. Organismus nemocného dnou není schopen v potřebné míře odbourávat puriny, které se vyznačují nadměrnou tvorbou kyseliny močové. Je to způsobeno nedostatečnou produkcí trávicího enzymu urikázy, který oxiduje těžce rozpustnou kyselinu močovou. Pokud není tato kyselina rozpuštěna, nebo-li přeměněna na rozpustnou látku, nemůže být vyloučena ledvinami z těla ven. Jde tedy o poruchu metabolického systému organismu.
Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci této látky v kloubech a jiných tkáních. Krystaly utvořené z kyseliny močové mají jehličkovitý tvar, pronikají do málo prokrvených tkání (např. kloubů), ve kterých uvíznou a svým ostrým hrotem se do nich zabodávají. Nejčastějším místem tzv. dnavých tofů jsou malé klouby na dolních i horních končetinách, místy i ramenní kloub apod. Poškozeným místem může být i ušní lalůček. U některých lidí může dojít k tvorbě močových kamenů, u jiných k dnavým záchvatům, tedy k zánětům kloubů, které jsou velmi bolestivé.
Proč se říká dně nemoc králů či nemoc bohatých?
Tento název souvisí s rizikovými faktory stravování. Je to nadměrná konzumace masa a alkoholu, kterou si v dřívějších dobách mohly dopřát jen určité vrstvy lidí. V dnešní době, zvláště v tzv. civilizovaných oblastech, kde je dostupnost rizikových potravin snadná, může nemoc dna zasáhnout prakticky kohokoliv, zejména má-li k tomu dědičné sklony.
Ostatní názvy se odvozují od určité formy dny podle místa ukládání krystalů kyseliny močové a místa vzniku záchvatů, např. zánět kloubů na nohou (zejména palce) se nazývá podagra, zánět kloubů na rukou chiragra,a v rameni omagra.
Jaké má dna příznaky?
Příznaky se liší podle stádia onemocnění:
asymptomatická hyperurikémie - postižený je bez jakýchkoliv příznaků a má pouze zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi
akutní záchvat dny – zde dochází k velké citlivosti a bolestivosti kloubu, které signalizují zánět. Kloub napuchne, zčervená, kůže na něm je napnutá a lesklá. Bolest přináší sebemenší dotek postiženého kloubu. Zpravidla je prvním napadeným kloubem palec u nohy, nicméně není vyloučeno, že dojde k zánětu jiných kloubů, rukou i nohou.
interkritické období – je to období, které následuje po akutním dnavém záchvatu. Pacient je většinou bez obtíží, zdá se být vyléčen. Toto klidové období může trvat půl roku, někdy až dva roky.
chronická tofózní dna – v tomto stádiu dochází k dlouhodobému ukládání uzlovitých ložisek krystalků kyseliny močové (tzv. tofů) do kloubní chrupavky a okolí kloubu. Místy se může ukládat i v měkkých tkáních, které se špatně prokrvují, např. v ušních lalůčcích. Je to stadium, kdy dochází k postižení funkce kloubu a degeneraci. Ve vyjímečných případech dojde k protržení kůže a k hustému křídově bílému výtoku.
Jaké jsou rizika onemocnění dnou?
Dědičnost
Přílišná konzumace masa, hlavně vnitřností a alkoholu
Špatný pitný režim
Nadváha a nedostatek pohybu
Dlouhodobé užívání diuretik
Jaké jsou komplikace dny?
Při nesprávném léčení dny, zanedbání a nedodržování diety může dojít:
K úplné degeneraci kloubu a ztrátě jeho funkce
Vzniku ledvinových kamenů a kolice
K jiným metabolickým poruchám (cukrovce, obezitě, zvýšené hladině cholesterolu)
Vysokému tlaku a onemocnění oběhového systému
Dieta při dně
Dieta při onemocnění dnou by se měla zaměřit hlavně na udržování určité rozumné váhy, dodržování pitného režimu, častého pohybu, a výběru správných potravin k jídlu a pití.
Nevhodné potraviny:
Jde zejména o potraviny s vysokým obsahem purinů. Maso, hlavně z mladých zvířat, vnitřnosti (ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev), drobné ryby (sardinky, ančovičky, sardelová pasta, očka, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby) masové extrakty ( koncentráty, maggi, masox, sojovka apod.), uzeniny.
obilniny (celozrnné výrobky, kynuté těsta)
luštěniny (hrách, čočka)
Zelenina (špenát, reveň, červená řepa, kapusta, česnek)
Živočišné tuky a bílkoviny ( plísňové a tučné sýry)
Ostatní (čokoláda, kakaový prášek, silné kakao a čaj, čokoláda, marcipán, ostré koření, hořčice)
Alkohol (pivo, červené víno)
Doporučené potraviny:
ovocné šťávy a limonády (čerstvé neslazené džusy, kromě brusinkového)
Zdravé tuky (rostlinné a za studena lisované)
Mléčné výrobky, zelenina ovoce (nízkotučné sýry a jogurty, zakysané výrobky, mrkev, celer, brambory, banány, třešně, pomeranče, kiwi, datle, kokos, avokádo, hrozinky)
Tmavé i bílé pečivo, hnědá rýže
http://dna-nemoc.cz/
|