Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Zákon a Právo » POZOR:vláda chce povolit užití THC v medicíně!!!
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
warior
Stálý Člen

Karma uživatele warior - 77% Pěstitelská

Registrován: Sep 2004
Příspěvků: 155  

POZOR:vláda chce povolit užití THC v medicíně!!! Příspěvek č. 1

Marihuana zůstane mimo zákon
12. prosince 2005, Lidové noviny

Léčba konopím - Vláda chce povolit využití THC v medicíně

Na léky obsahující některé výtažky z konopí se bude v lékárnách vztahovat stejný režim jako třeba na opiáty.

PRAHA Marihuanové cigarety -„jointy“ na recept v lékárně? V žádném případě. Novela zákona o návykových látkách sice umožní lékařům využívat v širokém měřítku látky obsažené v indickém konopí, na trestnosti pěstování a kouření této rostliny se nic nemění.

„V žádném případě se nejedná o změnu přístupu k marihuaně jako takové, ale výhradně o možnost léčebného využití látek, které konopí obsahuje, a to ve formě léčivého přípravku u vybraných diagnóz,“ konstatuje Václav Šebor z tiskového odboru ministerstva zdravotnictví, které vládní novelu zákona připravilo.

Na recept s modrým pruhem

Pokud novela parlamentem projde, přípravky z konopí sice budou k mání v lékárnách, ale ve zvláštním režimu. Jejich výroba, skladování a předepisování budou podrobeny stejným restrikcím a kontrole jako v případě opiátů, efedrinu a dalších látek zneužitelných k výrobě drog.

„Pokud dojde k registraci takového léčivého přípravku, bude předepisován na tzv. recept s modrým pruhem a bude podléhat stejnému bezpečnostnímu režimu. Lze předpokládat, že pokud bude THC (tetrahydrocannabinol - hlavní psychotropní látka v konopí obsažená - pozn, red.) v Česku užíváno pro lékařské účely, nebude se jednat o užití aplikované kouřením. Kouření marihuany je totiž obdobně škodlivé jako kouření tabáku,“ upřesnil Šebor.

Kouřením marihuanových cigaret významně stoupá riziko vzniku rakoviny, bronchitidy či třeba ohrožení plodu u těhotných žen.

Zneužívání prý nehrozí

Zástupci ministerstva jsou pevně přesvědčeni, že za jasně stanovených podmínek pro práci s konopnými výtažky nebude docházet k jejich zneužívání narkomany( pořád nás ale hážou do jednoho pytle s těma zasranejma smažkama). Poukazují přitom na zkušenosti ze zemí, jako je např. Kanada či USA, kde se přípravky na této bázi již v medicíně běžně používají a problémy nenastaly. Stejného názoru jsou i odborníci na protidrogovou prevenci. „Obava z nějakého zneužití je nesmysl,“ potvrdil například Ivan Douda ze Střediska prevence a léčby drogových závislostí Drop In. „Kdo chce kouřit marihuanu, tak si ji poměrně snadno vypěstuje už teď.“

Celou novelu zákona o návykových látkách včetně uvolnění konopí pro medicínu považuje Douda za velmi pozitivní krok. „I když by se podle mne mělo jít ještě dál, ale to asi na politicích před volbami ani nemůžeme chtít,“ usoudil.

Vlastnictví konopí je v Česku tolerováno pouze v množství určeném pro osobní potřebu. Policejní manuály za takové množství považují 0,3 gramu THC v usušené rostlině, což velmi zhruba odpovídá dvaceti cigaretám.

indica veritas.
hulim tedy jsem.

Old Post 12-12-2005 v 14:00 PM
warior je offline   Profil uživatele warior   Find more posts by warior   Foto galerie člena warior   Click here to Send warior a Private Message   Add warior to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
warior
Stálý Člen

Karma uživatele warior - 77% Pěstitelská

Registrován: Sep 2004
Příspěvků: 155  

Příspěvek č. 2

dále z lidových novin: Vláda se snaží prosadit v parlamentu novelu zákona o návykových látkách, která mezi medicínské preparáty nově zařazuje i konopné výtažky. ,,Vzhledem k celosvětovému nárůstu zájmu o možné léčebné využití konopí a konopných extraktů lze očekávat, že se tento trend projeví i v Česku. Proto považujeme za přínosné zařadit konopí do seznamu omamných látek, které mohou zdravotníci pro terapeutické účely využívat." Vysvětluje vládní postoj Václav Šebor z tiskového odboru ministerstva zdravotnictví. ,,Je to velmi pozitivní krok," říká Ivan Douda ze střediska Drop In. Šebor také prozradil, že v současnosti už probíhá klinická studie jednoho zahraničního přípravku. O jaký preparát jde a které pracoviště jej testuje ale odmítl sdělit.

TAk co myslíte??? že by se snad opravdu začalo blýskat na lepší časy???

indica veritas.
hulim tedy jsem.

Old Post 12-12-2005 v 14:21 PM
warior je offline   Profil uživatele warior   Find more posts by warior   Foto galerie člena warior   Click here to Send warior a Private Message   Add warior to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 3

jen další info k tomuto

http://www.zdn.cz/detail.htm?id=49760
Rath: Je škoda drogami neléčit
Publikováno dne: 12.12. 2005 Zdroj: Lidové noviny

Jestliže může mít pozitivní účinky na léčbu některých chorob, je dobře ho pro lékařské účely zpřístupnit, říká ministr zdravotnictví David Rath o konopí.

LN Proč by měly být výtažky z indického konopí českými lékaři používány?

Pokud vím, tak konopí se využívá v řadě výzkumů, které se týkají léčby některých onemocnění. Ostatně celá řada látek, považovaných za drogy, má v lékařství velmi významné postavení.

Mohl bych jmenovat například kokain, morfium, ale třeba i deriváty LSD. Konopí z toho dosud bylo nějakým způsobem vyřazeno. A jestliže se objevily určité studie a poznatky, že může mít velmi zajímavé pozitivní účinky, tak je dobře to zpřístupnit pro lékařské účely a další výzkum.

LN Bude tedy možné u nás indické konopí pro výrobu léčiv i pěstovat?

To teď nejsem schopen jednoznačně říci. Ale když to vezmeme analogicky: pěstuje se i mák, ze kterého se dá sbírat opium. Počítám, že obdobným způsobem by to mohlo jít i s konopím.

LN Myslíte si, že se využívání konopí v české medicíně rozšíří?

Pokud se prokáže významnější léčebný vliv této látky, tak určitě. Stejně jako je to v případě ostatních zmiňovaných drog. Jako lékař mohu říci, že nám trochu i otravuje život, že tyto velmi účinné a přitom relativně velmi levné léky třeba právě z opia či kokainu jsou díky rozšířenému užívání těchto látek u narkomanů z medicíny bohužel trochu vytlačovány právě tou restrikcí zavedenou kvůli jejich zneužívání.

Je to škoda, protože leckdy za tyto látky nemáme adekvátní náhradu. Typickým příkladem je morfium. Díky striktní regulaci řada pacientů, kteří by mohli z jeho užívání profitovat, se k němu nedostane vůbec, nebo za horších podmínek, než by jejich zdravotní stav vyžadoval.

LN Bude i tato látka podléhat regulaci?
Ano. Měla by být zařazena do stejného režimu jako právě morfin, efedrin, kokain a další drogy, které se k výrobě léčiv používají.

LN Senát novelu zákona o návykových látkách vrátil s pozměňovacími návrhy. Byly nějaké námitky i vůči této změně?
Ne. Negativní reakce se týkala souběžné novely jiného zákona. Měla umožnit lékařům přímo odebírat očkovací látky především při vzniku nějakých chřipkových epidemií, což by zrychlilo přesun vakcín mezi výrobcem, distributorem a lékařem, který očkuje.

PETR KUČERA, Lidové noviny

Old Post 12-12-2005 v 15:45 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
chuck53
Stálý Člen

Karma uživatele chuck53 - 48% PěstitelskáKarma uživatele chuck53 - 48% PěstitelskáKarma uživatele chuck53 - 48% PěstitelskáKarma uživatele chuck53 - 48% PěstitelskáKarma uživatele chuck53 - 48% Pěstitelská

Registrován: May 2005
Příspěvků: 618 

Příspěvek č. 4

no jo aspoň trochu se to hýbe....a věřím že když lidi (civilisté=nehuliči) zjistí že to aji léčí tak se změní pohled na celou věc...teda doufám.

Old Post 15-12-2005 v 20:15 PM
chuck53 je offline   Profil uživatele chuck53   Find more posts by chuck53   Foto galerie člena chuck53   Click here to Send chuck53 a Private Message   Add chuck53 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Bloz
Nový Člen

Karma uživatele Bloz - 23% Pěstitelská

Registrován: Dec 2004
Příspěvků: 22  

Příspěvek č. 5

hmmm....myslím že to nepovoli...oni jenom mluvi ale nic jinyho nedelaji....kazdej by pak toho zneuzival...budes mit chripku a reknes ze se tim lecis??

Old Post 17-01-2006 v 10:05 AM
Bloz je offline   Profil uživatele Bloz   Find more posts by Bloz   Foto galerie člena Bloz   Click here to Send Bloz a Private Message   Add Bloz to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Jack_Herer
Prof.Šluk

Karma uživatele Jack_Herer - 29% PěstitelskáKarma uživatele Jack_Herer - 29% Pěstitelská

Registrován: Mar 2005
Příspěvků: 137  

Příspěvek č. 6

Už aby to povolili ( alespoň v nějaké podobě ), já chci konečně hulit veřejně, tak jako si nyní můžu dát cigáro či doutník!!!!!!

Old Post 17-01-2006 v 19:11 PM
Jack_Herer je offline   Profil uživatele Jack_Herer   Find more posts by Jack_Herer   Foto galerie člena Jack_Herer   Click here to Send Jack_Herer a Private Message   Add Jack_Herer to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
highmat
Stálý Člen

Karma uživatele highmat - 67% Pěstitelská

Registrován: Jun 2005
Příspěvků: 122  

Příspěvek č. 7

videl tu niekto SIMPSONOVCI: HOMEROVA ZELENA MEDICINA?
nejak tak by to tu mohlo byt aj u nas...kad ma niekto depsresie,nechutenstvo...len ti predpise zopar blantov na den a mas po problemoch

fucking shit is this weed BUT I breed IT to feed my need

I love cannabis indica!!!

AMO+ Mora

Old Post 26-02-2006 v 11:07 AM
highmat je offline   Profil uživatele highmat   Find more posts by highmat   Foto galerie člena highmat   Click here to Send highmat a Private Message   Add highmat to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kafevar
Stálý Člen

Karma uživatele kafevar - 73% PěstitelskáKarma uživatele kafevar - 73% Pěstitelská

Registrován: Jun 2004
Příspěvků: 289  

Příspěvek č. 8

Je to určitě správný krok a výtěztví zdravého rozumu nad předsudky. Ale pro kuřáky to prakticky nemá význam. Když pominu potřebu receptu s modrým pruhem, tak zatím ve většině zemí je lék z marihuany mnohem dražší než adekvátní množství trávy na černém trhu.

Old Post 21-03-2006 v 11:40 AM
kafevar je offline   Profil uživatele kafevar   Find more posts by kafevar   Foto galerie člena kafevar   Click here to Send kafevar a Private Message   Add kafevar to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Host
Host


Registrován: N/A
Příspěvků: Žádné 

Příspěvek č. 9

ono pro kuřáky to ani není určeno, je to pro lidi, kteří jsou těžce nemocní - proto je to o povolení užívání marjánky v medicíně

Old Post 21-03-2006 v 12:22 PM
              Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kafevar
Stálý Člen

Karma uživatele kafevar - 73% PěstitelskáKarma uživatele kafevar - 73% Pěstitelská

Registrován: Jun 2004
Příspěvků: 289  

Příspěvek č. 10

Jedubabka: O to se nepřu a rozhodně nechci znevažovat význam tohoto zákona pro nemocné lidi. Reagoval jsem hlavně na nadšení od Jack_Herer apod. V přístupu ke kouření na veřejnosti se tímto nic nezmění. A popravdě mi to ani tolik nevadí. Nemám potřebu kouřit na zastávkách nebo v restaracích. A v parcích a před kavárnama (nebo v kavárnách kde se s tím počítá) to není problém ani dnes.

Old Post 22-03-2006 v 22:48 PM
kafevar je offline   Profil uživatele kafevar   Find more posts by kafevar   Foto galerie člena kafevar   Click here to Send kafevar a Private Message   Add kafevar to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 22:55 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.6412340 seconds with 26 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív