Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Nejdřív musím řící, že: O TOM PŘEMÝŠLÝM dlouho:
===================================
Pěstování rostlin vzhuru "nohama" nebo "kořenama"
- prostě světlo dám dolů a nahoru dam řízky, které v něčem uchytím (ještě nevim v čem)
- systém pěstování asi zvolim pomocí nutrient-filmu
- osvětlení: vzhledem k tomu, že potřebuji absolutní tmu, tak zvolim LED (20ks)
- pěstěbní nádoba: bude papirova trubice o průměru cca 10 cm a délce cca 80cm
tu papirovou trubici v pulce prepulim, tam bude desticka s dirkama na rizky, resp. koreny budou nahore a dole bude vše zelene (trubku jsem volil kvuli tomu, aby se to dalo nastavovat)
toť experiment, který provedu tak do tydne a pak bude i foto
1. bude-li rostlina růst vzhuru nohama, tak nebude mit zadný odpor a bude moc rust jak chce i v kvetu (kdyz jsou palice prilis tezke)
2. v podstate ty hnojiva diky gravitaci budu do te kytky "lejt"
3. v pres den budou rostliny rust dolu....za svetlem
4. a co ve tme?..... nebude z toho popinavka
5. zmensim problem s posouvanim svetla
zkousel to nekdo?
mate nejake fakticke i nefakticke pripominky, namety a tak...?
no hele já nevim teda... vono - sice sou to jenom hloupý rostlinky, který snesou první poslední, ale tohle bue asi docela dost... už blbý semínko v půdě ve tmě pozná kam má růst a to díky - gravitaci - takže v tom bych viděl zásadní problém... možná to poroste za světlem, ale tipnul bych, že to tu kytku tak zmate, že nakonec to nebude stát za nic.. nicméně experiment gut.. držim palec...
jinak k tomu "lití" hnojiv.... - tak to přece nefunguje...
ja si prave myslim, ze je to na tom druhym obrazku spravne, jelikoz tam maj koreny aspon kam rust, a nebudou hned na dnu (vrchu v tomto pripade) kveetinace.
jeste bych chtel vedet vyhody kterych pri tomto pestovani dosahnes, vim, ze mas neco v prvnim prispevku, ale nemas tam nic, co by me presvedcilo zmenit normalni zpusob pestovani, kterym jsou rostliny zvykle rust pres moooooc moooc moooc milionu let, k pestovani vzhuru korenama....
peace
To s těma hnojivama, že "potečou" silou gravitace do kytky je blbost, asi si nikdy neslyšel pojem vodní sytostní deficit??? A v principech transportu živin do rostlin máš taky trochu mezery :-°)))
Pak taky je problém z kořenama, jak psal tady Krupieer, tak tomu se říká gravitotropismus (růst za gravitací) možná by se to dalo trošku oblestít hormonální nerovnováhou (asi nějakým anti-auxinem, fakt netuším čím by to mohlo jít) ale to by ti pak z kytky nic nevyrostlo.
Osobně si myslím že je to na pěstění krajně nevhodnej způsob, ale třeba se mýlím...
krupieer: no vlastne kdybych to furt posoval nahoru mel bych vic mista pro koreny a vic mista pod ledkama.... ale zaz na druhou stranu jeste nemam predstavu jak rostou koreny pres nutrientfilm....? ale beru na vedomi a v pokusu s tim budu radeji pocitat
lordwilliam: anti-auxin? co treba phytamin, je to univerzalni cytokinin coz by mel byt protiklad ze? gravitropizmus = doucim se..
[8]: hele pitomost tom mozna je.... ale jen to jedno procento, ze to neni mi staci abych to zkusil..... bych rekl pravdu, si myslim, ze neco....cokoliv zkusit = to je rozvoj lidstva...:-°)))
S těma hormonama to není zas tak jednoduchý. Cytokinin není anti-auxin. Možná že v pár ohledech má opačný účinky, ale. Když bys na kdytku aplikoval cytokininy (třeba Zeatin nebo Kinetin) tak bys zabránil buněčnýmu dělení v celý rostlině. A to asi nechceš. A ještě tu je problém že cytokyniny se syntetizujou v kořenech a nasledně putují do listů. Nevím jestli by je šlo aplikovat zálivkou, ale postřik listů by měl za následek zpomalení růstu a kytka by ti začla strašně košatět (cytokininy ruší apikálni dominanci). Pokud by se ti podařilo dostat nějako ten hormon do kořenů a zabránit jeho dalšímu transportu tak by to mělo za následek ono kýžené zpomalení růstu kořenů + výrazný potlačení apikální dominance hlavního kořenu. Ale to se ti asi nepovede.
Když tak se koukni sem http://www.plantphys.net/ to je asi nejlepší stránka o phytohormonech co znám.
Hele lidi, je to celkem v pohodě... (ale) Kytky je dobré aby na začátku života rostly normálně a to z toho důvodu aby kořeny byli co nejhloubž v květníku..(to aby se kořenový systém mohl vracet zpět k povrchu podle gravitace země) Mám s tím malé zkušenosti... Je to sranda!! Jinak by jsi musel udělat speciální květník. To je vše ode mne...
Nějak jsem zapoměl dopsat, že to vracení (otáčení) kořenového systému.... To aby měli hodně živin, protože kdyby rostly hned od začátku, tak je to na hovno...
S živinama jsem to snad vysvětlil dostatečně, kořeny nejsou trychtýře do kterejch vtejká voda. Na kořenovejch vláskách jsou buňky co živiny nasávají za pomoci osmózy, VSD, aktivního transportu, ... a je jim úplně jedno jestli je zbytek kytky vzůru nohama, koneckonců když je nějaká buňka na konci vlásku tak živiny přijímá 70% povrchu, zespoda/zeshora i z boku úplně stejně rychle. V tomhle bych neviděl žídnej pokrok oproti klasickýmu pěstění. Pokud to je výnosnější tak to bude nejspíše v ulehčení transportu vody rostlinou, i když asi taky moc ne, kořeny jsou schonný vodu vytlačit do 15m, transpirace vodu nasaje (nejsem si jist) do 18m a kapilárně to funguje snad na 120m.
Kazdopadne voda prekonavá gravitaci a v tomto priade toto pada no a k té otazce kam to poroste v noci : ja myslím ze kytka v noci prece neroste nema energii, dokonce dycha kyslik, tak asi neroste, takze je to jedno jestli je světlo dole nebo nahore. ale pozor kdyby se tak pestovyly vetsi rostliny pod sodikem tak by kytky nad zarovkou uschly
to je takovej tubus z tvrdeho papiru (kvuli vlhkosti), jinak nechci nic aby mi kapalo na svetlo a ani aby stekalo po kytce, proto nutrientfilm a asi bude na sikme plose
rooman: no kytka v noci zpracovava to co pres den vyrobila pri fotosynteze a z jednodussich cukru sklada celulozu tj. roste a k tomu potrebuje kyslik (asi)