Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Kuřárna » Jak vyrobit svůj domácí lahodný sirup.
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
Autor
Téma 
hanelle
Stálý Člen

Karma uživatele hanelle - 87% PěstitelskáKarma uživatele hanelle - 87% PěstitelskáKarma uživatele hanelle - 87% PěstitelskáKarma uživatele hanelle - 87% PěstitelskáKarma uživatele hanelle - 87% PěstitelskáKarma uživatele hanelle - 87% PěstitelskáKarma uživatele hanelle - 87% Pěstitelská

Registrován: Feb 2011
Příspěvků: 62  

Zdraví téma jak vyrobit svůjdomácí lahodný sirup Příspěvek č. 1

ahoj přicházím k vám abych podala nějaké to info o bylinkách které co a jak léči samozřeajmě přidám i jak na to

ANÝZ SIRUP
Bedrník Anýz (Pimpinella anisum L.) Anýz povzbuzuje činnost všech žláz, účinek protikřečový je silnější než u kmínu a fenyklu. Podporuje vylučování mateřského mléka. Podporuje správnou činnost střev, tlumí bolestivé křeče střev a působí proti nadýmání. Plod anýzu je známý pomocný prostředek při onemocněních dýchacích cest. Silice se částečně vylučují plícemi (desinfikuje a podporuje produkci hlenu), anetol povzbuzuje činnost řasinkového epitelu dýchacích cest (podporuje pohyb hlenu směrem ven), tento dvojí mechanismus velmi příznivě podporuje vylučování hlenu a tím čistí dýchací cesty.

BORŮVKOVÝ SIRUP
Brusnice borůvka (Vaccinium Myrtillus L.) Borůvky chrání před volnými radikály, čistí krev, dodávají životní energii a omlazují. Jsou jemným prostředkem proti rakovině prostaty. Pomáhají také při průjmech a jiných střevních potížích, napomáhají odvodňování, snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi, působí preventivně proti infekcím, posilují imunitní systém, prospívají tvorbě sliznic. Vysoce účinné biolátky borůvek regenerují oční barvivo a dokáží podstatně zlepšit vidění především při špatných světelných podmínkách. Také uklidňují nervy.

ČERNÝ BEZ SIRUP

Černý bez (Sambucus nigra) Používá se jako potopudný, protineuralgický, močopudný a projímavý prostředek.Užívá při onemocnění z nachlazení, horních cest dýchacích, dobře rozpouští hleny, klidní zanícenou sliznici. Má protikřečové účinky při nemocech střev a močového měchýře.

DIVIZNA SIRUP
Divizna velkokvětá (Verbascum tapsiphorme) Vhodná na podporu vykašlávání, při bronchiálním astmatu. Má protizánětlivé účinky, uvolňuje křeče a působí močopudně. Léčí poruchy činnosti sleziny a jater a reguluje menstruační cyklus. Působí při zánětech žaludku a střev.

Třapatka nachová (Echinacea purpurea Moench) Přírodní antibiotikum Indiánů. Zvyšuje přirozené obrané síly organismu, působí proti chřipkovým a herpetickým virům, působí antibakteriálně. Ničí choroboplodné zárodky, ničí viry, rozšiřuje periferní cévy. Tradičně se používá při hnisavých zánětech vlasových míšků, při septikémie (stav, kdy baktérie se vyskytují v krvi ve shlucích nebo v částečkách krevní sraženiny), kataru horních cest dýchacích, výtoku hnisu, zánětu mandlí.Doporučujeme užívat v období chřipek jako prevenci. Nelze ji předávkovat - v počátcích onemocnění je možno zvýšit dávku.

FENYKL SIRUP
Fenykl obecný (Foeniculum vulgare Mill.) Podporuje vylučování mateřského mléka, podporuje správnou činnost střev, tlumí bolestivé křeče střev a působí proti
nadýmání. Vhodný pro kojící matky. Užívá se i na ledvinová onemocnění, na břišní křeče, na kašel a nachlazení.

JITROCEL SIRUP
Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata L.) Uvolňuje hleny a upravuje stolici. Užívá se jako hojivý prostředek. Užívá se při dýchacích nemocech se siným zahleněním, při chronickém kataru průdušek, kašli,černém kašli, plicním astmatu, tuberkulóze plic, při poruchách trávení provázeném zácpou, zahlenění plic, zahlenění žaludku, zahlenění střev. Čistí krev, čistí plíce, čistí žaludek. Užívá se při zánětu ledvin, močového měchýře, při hemeroidech, chrlení krve, krvavém močení.

KOPŘIVA SIRUP
Kopřiva dvoudomá (Urtica major L.) Působí proti chudokrevnosti, jako antirevmatikum, protizánětlivě a urychluje hojení ran. Účinkuje jako kardiotonikum, při cukrovce, protiprůjmově, antivirově (zejména proti virům chřipky), podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu, působí močopudně, zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku a ledvin. Podporuje tvorbu mateřského mléka.

LÍPA SIRUP
Lípa srdčitá (Tilia cordata Mill) Snižuje riziko vzniku řady onemocnění. Používá se jako potopudný prostředek při nachlazení, zánětech horních dýchacích cest a horečce. Zvyšuje vylučování moči a žaludečních šťáv a zlepšuje trávení.

MÁTA SIRUP
Máta peprná (Metha x piperita L.) Užívá se při bolestivých křečích trávicího traktu a nadýmání, při nemocech žaludku nervového původu, kolikách, při nedostatečném vylučování žluči, žlučových kaméncích, jako prostředek k povzbuzení chuti k jídlu. Dále při dávení, křečích, zápachu z úst, při ekzémech.

MEDUNKA SIRUP
Meduňka lékařská (Melissa officinalis L.) Celkově uklidňuje, zvlášť trávící trakt, zvyšuje sekreci žluči, pomáhá při nespavosti. V malých dávkách uklidňuje trávicí trakt, zvyšuje sekreci žluči, zabraňuje tvorbě plynů, zpomaluje tep a snižuje krevní tlak. Užívá se při nadýmání, lehkých střevních katarech, žaludečních katarech. Uklidňuje při bušení srdce, srdečních neurózách, nespavosti, poruchách vyšší nervové činnosti (psychoneuróza), při kolikách, křečích břišních orgánů, křečích pánevních orgánů, migréně, hysterii, kožních vyrážkách. Povzbuzuje krevní oběh.

ŠALVĚJ SIRUP
Šalvěj lékařská (Salvia officinalis L.) Jedna z nejlepších očistných a dezinfekčních bylin jak v oblasti trávení tak vylučování. Působí protizánětlivě. Rovněž napomáhá regeneraci. Užívá se jako prostředek proti pocení, zejména nervového původu, např. při nočním pocení v období klimakteria. Doporučována při chorobách jater a žlučníku.

TŘEZALKA SIRUP
Třezalka tečkovaná ( Hypericum perforatum L..) Užívá se při nervových obtížích všeho druhu, při nepokojném spánku, hysterických záchvatech a depresi. Při zraněních po úderech jakož i při následcích namožení svalů. Je výborným prostředkem proti průjmu. Podporuje vývin ženských orgánů. Pomáhá vyléčit nepravidelnosti periody. Působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje otoky, pomáhá při chorobách plic, slinivky břišní i jater, léčí žaludek a dvanácterník (vředy, žaludeční neurózu). Působí sedativně. Nežádoucím účinkem může být přecitlivělost na sluneční záření.

TYMIÁN SIRUP
Tymián obecný (Thymus vulgaris L.) Mírní křečovitý kašel, uvolňuje hleny, působí desinfekčně při zánětu průdušek a při poruchách trávícího traktu. Je to jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny, flavony).

ZÁZVOR SIRUP
Zázvor lékařský (Zingiber officinale Roxb.) Působí proti nevolnosti, zvracení, kinetóze, nachlazení, dráždivému kašli s velkým množstvím hlenu, střevní infekci. Mírně stimuluje srdeční činnost, mírně snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Také působí při kašli, slabých zánětech. Pomáhá při nevolnostech způsobených pohybem, chemoterapií a ranních nevolnostech. Dále pomůže při bolestech hlavy a působí také jako účinné afrodisiakum.




Bylinkové sirupy nejsou jenom pro dětičky, i když ty je polykají mnohem raději, než bylinkové čaje a tabletky všeho druhu. V domácích podmínkách si sice nemůžeme vyrobit všechny sirupy dostupné v lékárnách, ale u těch základních a nejoblíbenějších je výroba poměrně jednoduchá. Výhodou těch domácích navíc je, že si oproti koupenému sirupu můžeme být naprosto jisti jeho složením. Někteří výrobci ještě stále do svých produktů dávají různé chemické přísady. Ona barviva, aromata a konzervační látky nejspíš prodlužují životnost produktu a možná zlepšují chuť a vůni (ne ve všech případech), ale není důvod, proč bychom si měli do těla posílat další zbytečné chemikálie.

Bylinkové sirupy jsou vhodné nejen pro užívání na lžičku v době nemoci a nachlazení. Je vhodné je užívat průběžně po celý rok, buď samotné, nebo místo cukru na slazení čajů i kávy a můžeme je přidávat i do vody se šťávou i jiných nápojů. Takto působí jako účinná prevence a posilují naši imunitu.

Jednou z hlavních ingrediencí na výrobu sirupů je cukr. Ne vždy tomu tak bylo, dříve, za dob, kdy cukr ještě nebyl běžným sladidlem v domácnosti, používal se včelí med. Ten je sám o sobě zdraví velmi prospěšný a výrazně posiluje imunitu, ale dnes je poměrně drahý. Při volbě cukru pro výrobu domácího sirupu určitě vyhrává nerafinovaný (hnědý) cukr. Při jeho výrobě se nepoužívá rafinace a bělení a díky tomu si zachovává spoustu důležitých minerálů a jiných cenných látek. Můžeme ho sehnat v některých lépe zásobených supermarketech nebo v prodejnách se zdravou výživou. Dále většinou přidáváme citron nebo jeho méně zdravou variantu, kyselinu citronovou, a to především jako konzervant pro možnost delšího uchování sirupů.


a takto dělam teměř svšechny sirupy i z plodu maceruju 24hodin některé i dele.
vždy ale musíte dat citron do maceratu at to nezačne kvasit.....

Old Post 11-04-2011 v 20:55 PM
hanelle je offline   Profil uživatele hanelle   Find more posts by hanelle   Foto galerie člena hanelle   Click here to Send hanelle a Private Message   Add hanelle to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 06:46 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.7448180 seconds with 28 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív