Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Indoor Pěstování » Jak se správně starat o Ph metr a taky jeho kalibrace
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
1 2 3 »
Autor
Téma 
MANHUNTT
šestikoulař


Registrován: Jul 2004
Příspěvků: 1120  

Palec nahoru Jak se správně starat o Ph metr Příspěvek č. 1

pH metry jsou velice citlivá zařízení a je nutné s nimi správně zacházet, jinak může velmi snadno dojít k jejich poškození. Pořídit si kvalitní přístroj na měření pH není levná záležitost. Nikdo z nás by určitě nechtěl, aby po pár měření pH metr přestal fungovat, nebo udával nepřesné hodnoty, což by kytičky mohlo značně poškodit. V tomto článku uvedu principy, jak s pH metry správně zacházet, v případě nepřesného měření návod, jak přístroj znovu nakalibrovat.
Elektroda:
Největší péči potřebuje elektroda, pomocí které měříme pH. Délka životnosti elektrody činí za normálních podmínek nejméně 8-10 měsíců, v případě kvalitní údržby se dá životnost prodloužit až na 2 roky.
Klasická skleněná elektroda se skládá ze skleněné membrány, diafragmy-což je pórovitá membrána, a elektrolytu-roztok uvnitř elektrody.

Jak postupovat při měření:
• Během měření se nedoporučuje ani přístroj, ani vlastní elektrodu držet v rukou (tím zamezíme skokům potenciálů mezi elektrodou a přístrojem). Pokud nelze jinak, přístroj držíme v jedné ruce a elektrodu v druhé.
• Měřící elektroda musí být ponořena až po referenční otvor (vždy dobře viditelný), aby měřila správně.
• Roztok, který měříme, by měl mít teplotu okolního vzduchu. Pouze v případě, kdy pH metr obsahuje i teplotní sondu, je možné pracovat s roztoky o různých teplotách. (Teplota má vliv na změřené pH - hodnota pH stejného roztoku je jiná při 25°C než při 75°C. Pouze při hodnotách pH kolem 7 je tento vliv zanedbatelný ).
• Vzorek nebo pufr před vlastním měřením řádně promícháme.
• Při použití míchadla dáváme pozor, aby během míchání nedošlo k poškození elektrody. Míchání roztoku během měření lehce snižuje změřenou hodnotu pH (až o desetinu).
• Během měření se elektroda nesmí dotýkat stěny ani dna nádoby, došlo by ke zkreslení hodnoty pH.

Kalibrace pH metru:
Většinou se postupuje podle návodu uváděného v příbalové příručce pH metru. Aby byla kalibrace přesná, potřebujeme dva kalibrační roztoky (pufry). Podle možností kalibrujeme přístroj tak, aby rozsah kalibrace přesahoval náš měřící rozsah.
Např. při měření:
Menších než pH 7, kalibrovat pomocí pufrů o pH 4,0 a pH 7,0
Větších než pH 7, kalibrovat pomocí pufrů o pH 7,0 a pH 10,0
Postup při kalibraci:
1. je velmi Pokud byli kalibrační roztoky v ledničce, necháme je ohřát na pokojovou teplotu, což důležité!
2. Odstraníme z elektrody ochrannou čepičku a její povrch opláchneme důkladně destilovanou vodou. Kapičky, které zůstaly na elektrodě opatrně otřeme savým nebo filtračním papírem.
3. Elektrodu nejdříve ponoříme do pufru o pH 7. Vždy používáme čerstvý pufr. Použité pufry nikdy nevracíme zpět do zásobní láhve s nepoužitými!
4. Vyčkáme několik sekund, než se pH ustálí a na displeji nastavíme přesnou hodnotu kalibračního roztoku (pH 7).
5. Před vnořením do druhého pufru, elektrodu opět důkladně omyjeme destilovanou vodou a osušíme.
6. Při kalibraci pomocí druhého pufru (o pH 4 nebo 10) postupujeme stejně jako při nastavení hodnoty pH 7.
7. Elektrodu opět několikrát opláchneme, osušíme a znovu vložíme do pufru o pH 7. Po nastavení této hodnoty je přístroj připraven k měření.
V příbalovém návodu daného pH metru se dočteme, jak přesně přístroj ovládat během kalibrace.
Životnost kalibračních pufrů se pohybuje kolem 5 měsíců.
Jak často kalibrovat:
Interval mezi jednotlivými kalibracemi si musíme stanovit samy pokusně. Ze začátku pH kontrolujeme častěji, tím zjistíme periodu kalibrace. pH kontrolujeme pomocí kalibračního roztoku o pH 7. Interval mezi kalibracemi by neměl být delší než jeden týden. Pokud pH metr dlouho nepoužíváme, je nutné před novým měřením vždy nakalibrovat.
Údržba elektrody:
Pokud si chceme prodloužit životnost naší elektrody, je dobré dodržovat následující instrukce:
• Ochrannou čepičku skleněné membrány odstraníme a elektrodu vždy před každým měřením důkladně opláchneme destilovanou vodou. Tělo elektrody usušíme jemným hadříkem nebo filtračním papírem. Pravidelným oplachováním prodloužíme životnost elektrody, ale i zabráníme kontaminaci roztoků a měření bude přesnější.
• Je velmi důležité, aby skleněná membrána byla neustále vlhká. Není-li elektroda používána, musí být umístěna v plastikové nádobce či víčku, které obsahuje 3molární roztok KCl (chlorid draselný, postaru chlorid potaše). Někteří výrobci dodávají elektrodu zakrytou čepičkou s roztokem speciálního pufru o pH 4 (nezaměňovat s kalibračním roztokem). Když je elektroda dlouho na vzduchu, vyschne a měří pomalu a je nestabilní. V takovém případě je dobré nechat elektrodu přes noc v pufru o pH 4 nebo v čerstvém 3M KCl nebo v 0.1M HCl (v HCl ale nesmí být ponořen referenční otvor na boku). Bylo dokázáno, že delší skladování elektrody v destilované vodě (i ohřáté) vede k ochuzování elektrolytu o tolik potřebné ionty a výrazně se tím snižuje životnost elektrody.
• Dbáme, aby v krycí čepičce vždy byl dostatek uchovávacího roztoku KCl.
• Při krátkodobým uložení elektrody (např. mezi jednotlivým měřením) použijeme nádobu naplněnou vodou z kohoutku.
• Skleněné membrány se vůbec nedotýkáme rukou. Povrchová poškození a otírání prsty vede ke snižování přesnosti měření.
• Pokud se v elektrodě objeví vzduchové bublinky, pokusíme se je odstranit obrácením elektrody a lehkým třepáním. Když se nám nepovede vzduch odstranit, je nutné elektrodu vyměnit.
• Elektrodu skladujeme v suchém prostředí v teplotním rozmezí 10°C až 30°C. Při poklesu okolní teploty pod bod mrazu, může dojít k poškození elektrody.
• Měření provádíme při teplotách roztoků 0°C až 80°C, když vlastníme elektrodu s teplotní sondou. Při teplotách nad 80°C dochází k nevratnému poškození skleněné membrány a elektrolytu.
• Někdy se může stát, že pH metr ukazuje nestabilní hodnoty. Pravděpodobně jsou na povrchu membrány usazeniny. Elektrodu vykoupeme po 10 minutách v následujících roztocích: 0.1M HCl, 0.1M NaOH a 0.1M HCl.
• Olejový film na elektrodě může také ovlivnit měření: omyjeme ji v 75% ethanolu, opláchneme destilovanou vodou a několik hodin necháme v pufru o pH 4 nebo v roztoku 3M KCl.
• Elektroda musí být ponořena v měřeném roztoku jen po nezbytně nutnou dobu.
Typy elektrod:
Na běžné měření se používají klasické skleněné elektrody. Měřená kapalina nesmí obsahovat chemikálie reagující se stříbrem a musí obsahovat alespoň 5% vody.
Pokud potřebujeme změřit pH půdy, je lepší zvolit skleněnou elektrodu s více membránami (diafragmami).

Elektroda má podstatně nižší životnost než samotný pH metr. Pokud již ani čistící metody nepomůžou obnovit měřící schopnosti přístroje, není nutné koupit celý nový pH metr, ale pouze vyměníme skleněnou elektrodu. Někdy se může stát, že se nám pH metr nedaří nakalibrovat. Než se rozhodneme vyměnit elektrodu, zkusíme použít nové kalibrační roztoky.


PŘEVZATO S PÍSEMNÝCH MATERIÁLŮ K Ph Metru
FOR:jentak------NENÍ TO ZMÉ HLAVY------

HydrologickÉ PĚstovÁnÍ Na Rockwoolu
H.R.GIGER OUTDOOR SKLIZEN
1. 2. 3. 4.
PRVNÍ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ, DRUHÝ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ, TŘETÍ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ, ČTVRTÝ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ PÁTÝ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ ,ŠESTÝ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ ,SEDMÝ INDOOR OSMÝ INDOOR DEVÁTÝ INDOOR
MANHUNTTOVA Indoor GALERIE 600W


Naposledy upravil MANHUNTT 29-03-2005 v 13:37 PM

Old Post 27-03-2005 v 00:15 AM
MANHUNTT je offline   Profil uživatele MANHUNTT   Find more posts by MANHUNTT   Foto galerie člena MANHUNTT   Click here to Send MANHUNTT a Private Message   Add MANHUNTT to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
snark
Stálý Člen

Karma uživatele snark - 56% Pěstitelská

Registrován: May 2002
Příspěvků: 868  

Příspěvek č. 2

takže šup s tim do FAQ a ká plus pro manhunt

Snark in the System

Old Post 28-03-2005 v 08:35 AM
snark je offline   Profil uživatele snark   Find more posts by snark   Foto galerie člena snark   Click here to Send snark a Private Message   Add snark to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
vapor
Nový Člen

Karma uživatele vapor - 29% PěstitelskáKarma uživatele vapor - 29% Pěstitelská

Registrován: Oct 2002
Příspěvků: 14 

Příspěvek č. 3

Hi
parádní článeček Manhuntte bylo by ovšem čestné a sportovní uvést zdroj z kterého jsi čerpal,
Takže pouze pro pořádek
http://www.greenhome.cz/new/clanky/120/
snad jsem ti nepokazil radost to nebyl můj cíl
zdarec

v

Old Post 28-03-2005 v 10:00 AM
vapor je offline   Profil uživatele vapor   Find more posts by vapor   Foto galerie člena vapor   Click here to Send vapor a Private Message   Add vapor to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
MANHUNTT
šestikoulař


Registrován: Jul 2004
Příspěvků: 1120  

Příspěvek č. 4

for:vapor
bohužel tě musim sklamat,ale čerpal jsem s materiálu kterej jsem si sehnal k Ph metruale jinak to upravim ted hned

Old Post 28-03-2005 v 10:51 AM
MANHUNTT je offline   Profil uživatele MANHUNTT   Find more posts by MANHUNTT   Foto galerie člena MANHUNTT   Click here to Send MANHUNTT a Private Message   Add MANHUNTT to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
hary
Stálý Člen

Karma uživatele hary - 97% Pěstitelská

Registrován: May 2002
Příspěvků: 960 

Příspěvek č. 5

čus Manhnntte co je to za roztoky v ktrých by se měl ten ph metr po dobu 10min koupat aby neukazoval nestabilně moc mě to zajímá příjde mi to dost zvláštní mám na mysli toto Elektrodu vykoupeme po 10 minutách v následujících roztocích: 0.1M HCl, 0.1M NaOH a 0.1M HCl.

Old Post 14-08-2005 v 12:08 PM
hary je offline   Profil uživatele hary   Find more posts by hary   Foto galerie člena hary   Click here to Send hary a Private Message   Add hary to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
MANHUNTT
šestikoulař


Registrován: Jul 2004
Příspěvků: 1120  

Příspěvek č. 6

ahoj hary

já osobně používám pouze 0,1%roztok PEPSINU na uskladnění elektrody.jinak jsem si koupil v GH dva kalibrační roztoky s Ph 4 a Ph 7 se kteréma si jednou za čas s kalibruju elektrodu a nemám žádné problémy.

HydrologickÉ PĚstovÁnÍ Na Rockwoolu
H.R.GIGER OUTDOOR SKLIZEN
1. 2. 3. 4.
PRVNÍ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ, DRUHÝ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ, TŘETÍ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ, ČTVRTÝ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ PÁTÝ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ ,ŠESTÝ POKUS V NEW PĚSTÍRNĚ ,SEDMÝ INDOOR OSMÝ INDOOR DEVÁTÝ INDOOR
MANHUNTTOVA Indoor GALERIE 600W


Old Post 14-08-2005 v 13:29 PM
MANHUNTT je offline   Profil uživatele MANHUNTT   Find more posts by MANHUNTT   Foto galerie člena MANHUNTT   Click here to Send MANHUNTT a Private Message   Add MANHUNTT to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
snark
Stálý Člen

Karma uživatele snark - 56% Pěstitelská

Registrován: May 2002
Příspěvků: 868  

Příspěvek č. 7

huh toho sem si nevšim -
no pepsin je enzym kterej se používá na rozpouštění organickejch usazenin na diafragmě - elektrodě
pro uchovávání se používá 3 mol KCl roztok kterym je naplněná i samotná elektroda - celý měření probíhá na principu přeskakování volnejch vodíkovejch iontů mezi vnitřím roztokem KCl a vnějším prostředím - rozdíl v náboji na elektrodě se pak automaticky v přístoji převede na hodnotu pH
takže
a) žádnou destilku kromě oplachování (vodíkový ionty přeskakujou ven z elektrody)
b) nenechávat elektrodu vyschnout - dobrý sou minihoubičky nasáklý 3 mol KCl
- nechávat to v roztoku pepsinu - mmm no nemělo by to ultraškodit - uvidí se časem

Snark in the System

Old Post 15-08-2005 v 10:39 AM
snark je offline   Profil uživatele snark   Find more posts by snark   Foto galerie člena snark   Click here to Send snark a Private Message   Add snark to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
wolverin
Stálý Člen

Karma uživatele wolverin - 73% PěstitelskáKarma uživatele wolverin - 73% PěstitelskáKarma uživatele wolverin - 73% Pěstitelská

Registrován: Aug 2004
Příspěvků: 509  

Příspěvek č. 8

prosim vas o radu v com moze byt problem ...mam ten ph meter ADWA (no cital som tu uz kadejake kritiky na tento ph meter a zdaju sa mi zial opravnene )
ked som si kupil novy kalibracny roztok ph7 a ph4 a dal kalibrovat ph meter do ph7 tak mi to bud ukazalo ze je stary/zly roztok a pritom to bolo original zabalene alebo mi furt blikalo ph7 a nechcelo sa to nakalibrovat.... neviete v com moze byt problem???
elektroda je/bola namocena stale v tom ph7 takze k jej uschnutiu alebo poskodeniu nemohlo dojst. ....

Old Post 15-08-2005 v 12:17 PM
wolverin je offline   Profil uživatele wolverin   Find more posts by wolverin   Foto galerie člena wolverin   Click here to Send wolverin a Private Message   Add wolverin to your buddy list     Navštiv homepage uživatele wolverin! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
snark
Stálý Člen

Karma uživatele snark - 56% Pěstitelská

Registrován: May 2002
Příspěvků: 868  

Příspěvek č. 9

mmm klasika - zkus následující
nech elektrodu aspoň dva dny v uchovávacím roztoku 3 mol KCl a pak si kup novej pufr v laboratorních potřebách - vraž to do toho a nech tu automatickou kalibraci běžet třeba 1/4 hodiny - kdyby to nešlo tak to vrať tam kdes to koupil

Snark in the System

Old Post 15-08-2005 v 12:23 PM
snark je offline   Profil uživatele snark   Find more posts by snark   Foto galerie člena snark   Click here to Send snark a Private Message   Add snark to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
MANHUNTT
šestikoulař


Registrován: Jul 2004
Příspěvků: 1120  

Příspěvek č. 10

citace:
Původní příspěvek od snark

- nechávat to v roztoku pepsinu - mmm no nemělo by to ultraškodit - uvidí se časem


Nevim jestli to škodí,ale dělám to po celou dobu pěstení a nic se neděje Ale jinak to je rada s GH s Plzně,uskladnovat v Pepsinu tak nevim

Naposledy upravil MANHUNTT 15-08-2005 v 16:49 PM

Old Post 15-08-2005 v 16:42 PM
MANHUNTT je offline   Profil uživatele MANHUNTT   Find more posts by MANHUNTT   Foto galerie člena MANHUNTT   Click here to Send MANHUNTT a Private Message   Add MANHUNTT to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
snark
Stálý Člen

Karma uživatele snark - 56% Pěstitelská

Registrován: May 2002
Příspěvků: 868  

Příspěvek č. 11

mmm no logicky by mělo bejt zřejmý že enzym se používá na čištění a to co je jako náplň elektrody tak na uskladňování - řek bych že šlo o přebrept nebo nedorozumění - vobě flaštičky bejvaj vedle sebe - prodávaj se pospolu - sou i skoro podobný

Snark in the System

Old Post 15-08-2005 v 17:04 PM
snark je offline   Profil uživatele snark   Find more posts by snark   Foto galerie člena snark   Click here to Send snark a Private Message   Add snark to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
MANHUNTT
šestikoulař


Registrován: Jul 2004
Příspěvků: 1120  

Příspěvek č. 12

to se mi moc nezdá,že by šlo o přebrept nebo nedorozumění protože jsem ten Pepsin kupoval už dvakrát a po každé jsem řekl že chci tekutinu na uskladnění elektrody od PH metru a po každé jsem dostal PEPSIN.......tak nevim co si mám o tom myslet

Old Post 15-08-2005 v 20:32 PM
MANHUNTT je offline   Profil uživatele MANHUNTT   Find more posts by MANHUNTT   Foto galerie člena MANHUNTT   Click here to Send MANHUNTT a Private Message   Add MANHUNTT to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
snark
Stálý Člen

Karma uživatele snark - 56% Pěstitelská

Registrován: May 2002
Příspěvků: 868  

Příspěvek č. 13

hele je to jednoduchý - zavolejte si na VŠCHT

Snark in the System

Old Post 16-08-2005 v 10:38 AM
snark je offline   Profil uživatele snark   Find more posts by snark   Foto galerie člena snark   Click here to Send snark a Private Message   Add snark to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
wolverin
Stálý Člen

Karma uživatele wolverin - 73% PěstitelskáKarma uživatele wolverin - 73% PěstitelskáKarma uživatele wolverin - 73% Pěstitelská

Registrován: Aug 2004
Příspěvků: 509  

Příspěvek č. 14

citace:
Původní příspěvek od snark
hele je to jednoduchý - zavolejte si na VŠCHT


hehe dostal som radu - odpoved od "samotneho riaditela "VŠCHT a potvrdil mi to ze to mozem v tom kalibracnom roztoku skladovat .takze tak
ESTE RAZ MU DAKUJEM !!

Old Post 16-08-2005 v 10:52 AM
wolverin je offline   Profil uživatele wolverin   Find more posts by wolverin   Foto galerie člena wolverin   Click here to Send wolverin a Private Message   Add wolverin to your buddy list     Navštiv homepage uživatele wolverin! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
snark
Stálý Člen

Karma uživatele snark - 56% Pěstitelská

Registrován: May 2002
Příspěvků: 868  

Příspěvek č. 15

tak v poho - a řek ti jeslti máš ftalátovej nebo jinej ten kalibrační roztok???

Snark in the System

Old Post 16-08-2005 v 10:59 AM
snark je offline   Profil uživatele snark   Find more posts by snark   Foto galerie člena snark   Click here to Send snark a Private Message   Add snark to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
wolverin
Stálý Člen

Karma uživatele wolverin - 73% PěstitelskáKarma uživatele wolverin - 73% PěstitelskáKarma uživatele wolverin - 73% Pěstitelská

Registrován: Aug 2004
Příspěvků: 509  

Příspěvek č. 16



nie,to nie ale ja to pozrem doma a zajtra ti napisem co je to za zlozenie.napisal mi len ze mozem skladovat tu elektrodu v tom kalibracnom roztoku bud ph7 alebo ph4.
pripajam fotky kalibracnych roztokov, ph4,ph7, a kalibracny roztok pre ec meter

je to naskenovane ale zial velmi velmi na rychlo takze len čiernobiele, ale ked na to kliknete v galerke super sa to zvačši
a je to určite dobre čitatelne
len pre uplne doplnenie,všetky sačky su striebornej farby, ph4 ma červene pismena, ph7 zelene, a kalibračny roztok na ec meter modre

Naposledy upravil wolverin 17-08-2005 v 09:34 AM

Old Post 17-08-2005 v 09:22 AM
wolverin je offline   Profil uživatele wolverin   Find more posts by wolverin   Foto galerie člena wolverin   Click here to Send wolverin a Private Message   Add wolverin to your buddy list     Navštiv homepage uživatele wolverin! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 06:48 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
1 2 3 » 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.0944190 seconds with 32 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív