Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Elektronika a Technika » Projekt - automatizace pěstírny pomocí počítače
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
1 2 3 4 5 »
Autor
Téma 
trpicek
Nový Člen

Karma uživatele trpicek - 50% Pěstitelská

Registrován: Nov 2001
Příspěvků: 3 

Palec nahoru Příspěvek č. 33

Jsem rád, že jsem zde našel tolik informací o řízení pěstírny pomocí PC já sice rozumím PC, programovatelným automatům a podobným záležitostem, ale nejsem pěstitel (zatím). Kamarádi mě požádali o pomoc. Udělal jsem analýzu problému a zde jsou výsledky:

1 použití PC:
Pokud použijeme PC tak programovat pod DOSem (stačí 386) - pod WIN to je složitější a hlavně méně spolehlivé (nějaké zkušenosti s tím mám běhá mi program pro řízení solária už 3roky a bez problémů). S výpadkem sítě je to problém zde pomůže jedině UPSka (zálohový zdroj). Jako vstupně výstupní zařízení se mi jeví jako nejlepší zařízení připojené na sériový port (toto procesorové zařízení mám vyvinuté - má 8 input/output linek, neni problém rozšířit). Připojení přes sériovou linku má výhodu, že PC může být vzdáleno od pěstírny až 15m (v případě použití RS485 může bý vzdálenost až stovky metrů).

2. použití autonomního zařízení:
Toto řešení se mi jeví jako nejlepší (naprogramuje se přes PC a pak se PC vypne, potřebuju-li změnit nějaké parametry připojim se přes PC ...). Tady problém s napájením odpadá vzhledem k malému odběru stačí založní akumulátor, který je při provozu na sí't trvale dobíjen. Lze použít buď profesionální PLC (programable logic cobtrol). Toto zařízení je poměrně snadno programovatelné v grafickém prostředí, ale je to drahé. další možností je vyvinout tuto chytrou skříňku sám, ale to poměrně dlouhodobá záležitost (kdo to někdy zkusil dá mi za pravdu). To by se vyplatilo při výrobě více kusů.

Samozřejmě nějaká ta signalizace a ovládání přes GSM pomocí SMS není problém (mám s tim zkušenosti). Někde v přízpěvcích jsem četl, že někdo chce použít "vykuchanej telefon", tak zas tak snadný to neni musí se použít GSM brána+mobilní telefon, a nebo si napsat soft pro ovládání telefonu sám řídit ho přímo přes PC nebo PLC (to jsem ještě nezkoušel).

Možností by se dalo vymyslet spoustu, ale ...

Jinak bych uvítal informace od někoho kdo má zkušenosti s pěstováním (třeba bez automatizace) kolik by to mělo mít výstupů, kolik vstupů ( a jaké), a vůbec dát dohromady nějaký funkční vývojový diagram co kdy a jak to má dělat.
Jo a s tim výpadkem sítě bych se zas tak moc netrápil pokud to poběží na PC pod DOSem tak po výpadku sítě a novém zapnutí PC samo najede a zavede program a uvede výstupy do daného výchozího stavu (čas je zálhovaný) a může pokračovat v procesu dá se to dokonce vymakat tak, že zjistí jak dlouho byl bez napětí a podle toho se rozhodne co urobí.

Uf to jsem se zas rozkecal ...
Ahoj Trpíček

Old Post 04-11-2001 v 20:42 PM
trpicek je offline   Profil uživatele trpicek   Find more posts by trpicek   Foto galerie člena trpicek   Click here to Send trpicek a Private Message   Add trpicek to your buddy list     Navštiv homepage uživatele trpicek! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Red Tornado
Stálý Člen

Karma uživatele Red Tornado - 84% PěstitelskáKarma uživatele Red Tornado - 84% Pěstitelská

Registrován: Nov 2001
Příspěvků: 82 

Par postrehu Příspěvek č. 34

Z kraje k predchozimu prispevku,

nevidel bych to tak cerne a jednoznacne. Rozhodne bych bych nepsal aplikaci pod DOS. Zabyval jsem se vyvojem aplikaci pod DOS, WIN a Linux. Co se tyce nejvhodnejsi platformy pro vec jako takovou, je to v mojich ocich jednoznacne Linux. Co se tyce platformy vhodne pro pestitele, zde zvitezi jasne Windows diky svemu procentuelnimu zastoupeni. Smeroval bych tedy vyvoj na tyto dve platformy. Co se tyce "nevhodnosti" pouzit PC z duvodu vypadku a pod. - lze pouze konstatovat, ze PC neni nevhodne, nevhodne lze pouze pripravit tento system/aplikaci. Naopak pokud bude rozume sestaven, nevidim jediny problem. Muj pocitac (Linux) po vypadku site a UPS a znovuzavedeni el. energie opet sam nabootuje a spusti veskere postrebne aplikace pricemz se vyporada i s pripadnym poskozenim filesystemu zapricinenym padem systemu. U WIN scandisku by mohl byt problem, pokud narazi na chybu (nechova se jako bezobsluzny system). Na druhou stranu vytvoreni autonomniho systemu rizeneho vlastnim procesorem, ktery prezije bez PC minimalne v radu nkolika dnu je jasnou vyhodou. Mel by sam byt schopen ridit veskere potrebne funkce a byt vybaven dostatecnou pameti k uchovani veskerych merenych udaju za ucelem jejich predani smerem k PC v okamziku navazani komunikace a jejich vyzadani. Zde se dostavame ke komunikaci. Psal jsem jak pro LPT tak pro COM samozrejme. LPT je zbytecne (a nevhodne) v okamziku nasazeni jednocipu ci jineho procesoru. COM by byl odpovidajici (jde nam jen o komunikaci PC - ridici jednotka, tedy zadny prenos analogovych ci jinych primo merenych hodnot, to zpracuje ridici jednotka a preda po seriaku). Druha strana mince, az na USB jsou asi veskera ostatni rozhrani dnes jiz v kategorii "vybehova" a zanedlouho muzou z nasich milacku zmizet uplne.

Dale bych se vyjadril k zamysleni o tom, zda toto neni v rozporu s tim hlavnim co se nam pri pestovani libi. Myslim, ze neni. Cely system nikomu nebrani kyticky obyhat, okukovat, povidat si s nima, .. navic mnoho veci to asi nikdy umet nebude - od takoveho zastipovani ... az po sklizen ci konzumaci :-) ac predstava zhuleneho serveru neni k zahozeni, a o windows si pak myslim, ze nezhulene nikdy nebyly. Z meho pohledu by tento system prinesl moznost se o pestirnu nestarat pouze jako vedlejsi produkt. Hlavni jeho vyhody spatruji v moznosti "presneho" davkovani zalivky, hnojiv, CO2, svetla, teploty, dodrzeni cyklu ... tedy zajisteni zcela optimalnich podminek. (A priznejme, jen tezko si lze predstavit, co vse muze prinest VHODNY algoritmus, to ktereho se zanesou zkusenosti sbirane roky a veskere zavislosti mezi hodnotami systemem meritelnymi a ovlivnitelnymi.) Jeho druha a neodiskutovatelne dulezita vyhoda by pak byla archivace kompletnich hodnot vsech merenych velicin po cas celeho rustu. Zkuste si jen predstavit jak se pokochate napr. grafem rychlosti rustu vasich kvetin do ktereho si nechate zobrazit napr. graf davkovani a obsahu CO2 a teploty a at jiz vy okem nebo system sam - hledate zavislosti. A fantazii se meze nekladou, dokonce bych preferoval rozdeleni PC strany na aplikaci klient/server (neznamena ze potrebujete nutne 2 PC!) coz prinese dalsi velke moznosti. Tento vyvoj by trval dlouho a verim, ze k datu dokonceni bude dostupnost pevnych linek v CR lepsi. Mnozi ji maji doma jiz dnes. Predstavte si, ze si prohlednete vasi pestirnu (fotky, hodnoty, cokoliv.) z prace ci inet kavarny pres webove rozhrani, pripadne ji muzete podobne ovladat. Mohl bych psat hodiny, i tak se omlouvam za premrstene dlouhy prispevek, pujdu tedy k zaveru.

Co jsem popsal mnohe jiste nadchlo, mnohe nezajima a jini to vidi jako sci-fi. Rad bych upozornil, ze vse co jsem pridal oproti puvodnim prispevkum "neni problem" vytvorit. Nejobtiznejsi cast vytvoreni systemu totiz nezustava dle meho nazoru na strane PC software, ale na strane pestirny.
Tam bych opet obtiznost rozdelil na dve casti kdy bych se mene bal programovani procesoru a navrhu elektroniky a vice vlastniho pouziti cidel, snimacu a ovladacich prvku jako jsou davkovace kapalin, plynu a pod. Takove mereni teploty, intenzity svetla ci spinani svetelnych cyklu si dokazu predstavit velmi snadno. Jediny bod kam me znalosti a praxe temer vubec nesahaji je napr. ono davkovani. Ale verim, ze na to je tu mnoho lidi, kteri to vidi naopak a tim padem by to cele bylo realizovatelne. Soudim uz jen dle toho, ze me tento thread dost prekvapil misty odbornosti lidicek co prispeli. (jakoze jinde mi sel obcas mraz po zadech, napr. kdyz jsem si nekde precet o tom jak vas muze pojistka u sodikovky "zachranit" nebo o seminkach klickem nahoru a pod. Obcas by neskodilo svuj nazor prezentovat jako "svuj nazor" a ne fakta. Kdyz si to po sobe prectu, tyka se to i me

Posledni co me ted napada, ze by mohlo ostatni zajimat, je financni narocnost. Myslim, ze by se cely system mel (a mohl) vejit do radu jednotek tisic, problem spatruji spise v narocnosti na cas nez na penize.

Rad si prectu dalsi prispevky a jeste jednou se omlouvam za tuhle dlouho stvuru vsem kdo ji nedej boze precetli nebo museli prescrollovat

Tento post nevyjadruje vice, nez me skromne nazory a zkusenosti.
Red Tornado aka Ruda Smrst

Old Post 07-11-2001 v 13:56 PM
Red Tornado je offline   Profil uživatele Red Tornado   Find more posts by Red Tornado   Foto galerie člena Red Tornado   Click here to Send Red Tornado a Private Message   Add Red Tornado to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ignácius
Stálý Člen

Karma uživatele Ignácius - 26% Pěstitelská

Registrován: May 2001
Příspěvků: 50 

Olala ! Příspěvek č. 35

Nemáš se za co omlouvat - naopak hned dostaneš karmu za fundovaný příspěvek !
Kéž by si všichni tady "viděli do huby" jako ty..

Ignácius

Old Post 07-11-2001 v 14:07 PM
Ignácius je offline   Profil uživatele Ignácius   Find more posts by Ignácius   Foto galerie člena Ignácius   Click here to Send Ignácius a Private Message   Add Ignácius to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
konart
Stálý Člen

Karma uživatele konart - 50% PěstitelskáKarma uživatele konart - 50% PěstitelskáKarma uživatele konart - 50% PěstitelskáKarma uživatele konart - 50% Pěstitelská

Registrován: May 2001
Příspěvků: 164 

To: Red Tornado Příspěvek č. 36

Perfektní. Není co dodat. K4Y.

... KonArt ...
__________________
Světlo - Spektrum slunečního záření, fotosyntéza
Léčebné účinky marihuany - Konopná mast

Old Post 07-11-2001 v 14:48 PM
konart je offline   Profil uživatele konart   Find more posts by konart   Foto galerie člena konart   Click here to Send konart a Private Message   Add konart to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
PiosOne
grower primitiv

Karma uživatele PiosOne - 91% PěstitelskáKarma uživatele PiosOne - 91% PěstitelskáKarma uživatele PiosOne - 91% PěstitelskáKarma uživatele PiosOne - 91% PěstitelskáKarma uživatele PiosOne - 91% PěstitelskáKarma uživatele PiosOne - 91% PěstitelskáKarma uživatele PiosOne - 91% Pěstitelská

Registrován: Jan 2001
Příspěvků: 1485 

Příspěvek č. 37

Reseni vypadku proudu a probelmu s OS by bylo pouzit nejaky PDA. Pokud by byl zasunut porad v kolibce tak ho nejaky vypadek el.energie nevyvede z miry. Odpadne zaroven problem s mistem. Nevyhodou zustava jeho porizovaci cena. Ale pokud by se poridil nejaky starsi model (treba PalmIII), tak by to mohlo vychazet celkem zajimave. Jenom otazka kdo by to byl schopen pro Palma naprogramovat.

Hulení v práci Povolání kuřáků marihuany Hulení a žravka Výměna semínek Axiální ventilátory Advanced Hydroponics Aqua System Postavte si EC metr Postavte si pH metr Piosova kalkulačka spotřeby Piosův outdoor 2004

"Mé ego prcá superego do zadku"

Old Post 07-11-2001 v 15:36 PM
PiosOne je offline   Profil uživatele PiosOne   Find more posts by PiosOne   Foto galerie člena PiosOne   Click here to Send PiosOne a Private Message   Add PiosOne to your buddy list     Navštiv homepage uživatele PiosOne! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
monk
Stálý Člen

Karma uživatele monk - 15% PěstitelskáKarma uživatele monk - 15% Pěstitelská

Registrován: Jun 2001
Příspěvků: 86 

Win Scandisk Příspěvek č. 38

da se vymenit za Norton disk doctor (nebo ti zkusenejsi muzou ve win i vypnout) pomoci norton utilities a nastavit automaticky opravovani chyb...

Old Post 07-11-2001 v 17:56 PM
monk je offline   Profil uživatele monk   Find more posts by monk   Foto galerie člena monk   Click here to Send monk a Private Message   Add monk to your buddy list     Navštiv homepage uživatele monk! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
0X0da
Stálý Člen

Karma uživatele 0X0da - 92% PěstitelskáKarma uživatele 0X0da - 92% PěstitelskáKarma uživatele 0X0da - 92% Pěstitelská

Registrován: Jul 2001
Příspěvků: 45 

jednochip Příspěvek č. 39


Tak sem konecne udelal dalsi verzi jednochipu, absolutne minimalisticky zapojeni s procesorem 89c2051. Povinne soucastky prijdou tak na 2-3 kila, 50,- za 220V spinac, nebo 30,- za 12V. Za vstup tak 15,-. V soucasny dobe este vychytavam musky v softu, ale uz to pestuje...
Vstupy i vystupy jsou opticky oddeleny. To z duvodu bezpecnosti a spolehlivosti. Dale je toho vyuzito pri multiplexovani vstupu, ty jsou trochu netradicni, vstup pres optoclen, vnitrni komparator procesoru pak dela AD prevodnik, multipexovany posuvnym registrem... tam by to chtelo este nejaky zesiky, ale zatim tam mam akorat vodpory a taky to de... Jo tech vstupu je 8, a vystupu 6. Zatim mi to staci, ale uz mam napad jak jich tam dat prakticky neomezene... Na vystup se da osadit bud triak s optotriakem a pak to spina 220V, nebo NPN tranzistor s optoclenem a pak je to na 12V.
Soft pocita cas a meri vstupy. Kdyz ma vse zmereno porovna to s nastavenim ulozenym v interni ram a podle toho nastavi vystupy a hodnoty posle po RS232 do PC. Stihne to 5x do sekundy. Slo by to i mnohem rychlejc.
Lze ovladat i vystupy po rs232, je li to nastaveno. Zatim muzu mit nejvic 16 akci , pridavam jeste rutinu pro ovladani seriovy flash, a tam se jich vejde, pribyde i prepocet jednotek...
V pripade vypadku proudu se procesor zastavi (power down), ale obsah pameti je zalohovan 3V baterkou a dvakrat do sekundy se to zresetuje pomocnym citacem a pricte se cas, za normalniho chodu to funguje jako WDT.
Soft uverejnim jak ho zbavim jeste par erroru, jako ze gdyz to jede na baterku tak tomu dou hodiny 2x rychlejc a pridam este par kontrol... Tak at to roste!!!
Zaverem prikladam vypis obrazofky terminalu pripojeny na RS232:

$oda 2001 CULTIVATOR 2051 ALFA
Hit <Esc> to enter setup

Check sum OK
Action settings:
Priority 00: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 01: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 02: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 03: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 04: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 05: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 06: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 07: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 08: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 09: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 10: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 11: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 12: output 0 is set off if input 000000 else left unaffected
Priority 13: output 2 is set on if input 13=050 else complement
Priority 14: output 1 is set on if input 13=049 else complement
Priority 15: output 0 is set on if input 13=048 else complement

Day: 001 Time: 18:04:53.42 000 000 000 000 000 000 000 000 0048 000001

(na vysvetlenou: Cas je myslim jasnej, 8x 000 jsou vstupy (zrovna nebyly zapojeny, proto jsou 000, 0048 je 0 ascii, to prislo z klavesnice po rs232 (vstup 13), tim sem testoval vystupy -> priorita 15 rika, ze prijde-li 0 (teda 48 decimal) zapne se vystup0, jinak je vyplej, proto je na konci 000001. Tato posledni radka se neustale prepisuje.)




[Edited by 0x0da on 08-11-2001 at 02:37 PM]

Old Post 08-11-2001 v 12:33 PM
0X0da je offline   Profil uživatele 0X0da   Find more posts by 0X0da   Foto galerie člena 0X0da   Click here to Send 0X0da a Private Message   Add 0X0da to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
trpicek
Nový Člen

Karma uživatele trpicek - 50% Pěstitelská

Registrován: Nov 2001
Příspěvků: 3 

jednochip Příspěvek č. 40

Tvůj systém se mi líbí (už jenom pro to, že se podobá mému, zatím teoretickému systému). Jestli tomu dobře rozumím, tak jsi vlastně vytvořil PLC (programovatelný logický automat), a ten řídí vlastním softem nezávisle na PC pěstírnu (předpokládám, že má reálný čas). Program jsi zřejmě psal assembleru (pěkná pakárna). PCéčko vlastně používáš jako terminál. A pomocí PC čteš stav automatu a zřejmě lze nastavit jednotlivé výstupy... Mě by zajímalo zda můžeš z PC měnit parametry regulovaných veličin a po případě časy zapínání (např. osvětlení, zalévání ...). Tvůj systém je v podstatě velice levný, ale časově náročný. Můj sytém je obdobný, ale chci použít profesionální PLC, které je vybavené svým operačním systémem a pomocí specielního, poměrně jednoduchého vývojového prostředí se napíše obslužný program a monitorovat se to může přes RS232, nebo USB, nebo po síti (modem?, internet? ...). Samozřejmě tady už fantazíruju, asi by to nebylo potřebné, ale hodit se to může. Ovládání přez mobilní GSM síť by také mohlo být užitečné.
No a na závěr teď babo raď PLC je sice pěkné, ale ta drahota (ale měl bych to rychle hotový !) - tvůj systém bezva soft pro ten procesor ATMEL? nebo jakej už jsi napsal a pokud ho zveřejníš ... Teď je otázka jakou pěstírnu tím řídíš pokud já vím (nejsem v tom odborník) jsou různé způsoby pěstování v podstatě každá pěstírna je originál. Otázka je do jaké míry lze nastavovat chování automatu přes PC (myslím bez přeprogramování v assembleru). Nejkomfortnější by bylo mít na PC nějakej uživatelskej konfigurační soft. Napiš o tom víc.
Ahoj a ať to roste!
Trpíček

Old Post 09-11-2001 v 23:08 PM
trpicek je offline   Profil uživatele trpicek   Find more posts by trpicek   Foto galerie člena trpicek   Click here to Send trpicek a Private Message   Add trpicek to your buddy list     Navštiv homepage uživatele trpicek! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
trpicek
Nový Člen

Karma uživatele trpicek - 50% Pěstitelská

Registrován: Nov 2001
Příspěvků: 3 

řízení pomocí PC Příspěvek č. 41

Ještě něco musím doplnit. Samozřejmě je možné řídit pěstírnu přípo pomocí PC, myslím tím, že z PC vedou dráty přímo k jednotlivým akčním členúm a k čidlům. Samozřejmě to předpokládá mít v PC specielní kartu. Operační systém ? Samzřejmě WINDOWS jsou nejrozšířenější, ale dostat se z WINDOWS na porty je už složitější samozřejmě nejlepší je to přes ovladač, ale napište si vlastní ovladač pro svojí vyrobenou input/output katu! (na to jsem krátkej). Ono to ve WIN95 a 98 ještě pomocí různých utilit lze, ale v NT, neo ve WIN2000 a v ME jsme už v p..... bez ovladače ani ťuk. To pak znamená koupit profi technologickou kartu a zas tu jsou ty prachy! No a ještě jedna možnost vstupně výstupní kartu řízenou přes RS232.
A jen tak mimochodem napadlo vás použít třeba zvukárnu jako A/D převodník? V pohodě lze to, ale každé PC dává jiné výsledky. A/D "převodník" má i vstup pro JOYSTICK, ale to je převodní na dvě věci na nic a na hovno. No ale přes to ta možnost tu je a a pro digitální vstupy použít LPT port (8 x výstup a 4 x vstup). A máme hardware skoro zadara už jen nějekej ten měřicí zesilovač a spínací prvky. Stačí napsat soft a hotovo. No a vzhledem k tomu, že ten PC vlastně řídí pěstírnu, tak je malej předpoklad, že se na něm bude dělat ještě něco jinýho. Tak proč tam cpát wokna, a pod., když to může krásně makat pod starým dobrým DOSem a je to bez problémů. A může se použít stará 486 a střeba i vyrobenou kartou protože v DOSu můžu všechno, mam to v podstatě celý pod kontrolou. Samozřejmě pod WINDOWS by se to hezky ovládalo visualizace a jiné blbinky, mohlo by to třeba i mluvit ...
To jsem se zas rozkecal místo toho abych něco dělal! Možností je spousta, ale jak vybrat tu pravou!

Old Post 09-11-2001 v 23:37 PM
trpicek je offline   Profil uživatele trpicek   Find more posts by trpicek   Foto galerie člena trpicek   Click here to Send trpicek a Private Message   Add trpicek to your buddy list     Navštiv homepage uživatele trpicek! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
0X0da
Stálý Člen

Karma uživatele 0X0da - 92% PěstitelskáKarma uživatele 0X0da - 92% PěstitelskáKarma uživatele 0X0da - 92% Pěstitelská

Registrován: Jul 2001
Příspěvků: 45 

jednochip Příspěvek č. 42

Cultivator 2051 pokracovani:
Dochazi k dalsimu zjednoduseni pl. spoje vynechanim obvodu 4060 misto nej pribyl konektor na externi vstupy/vystupy a externi 4,5V baterku. Probiha vychytavani much v software, az to bude (??kdy to bude??) uverejnim, nedockavci, ci pripadni pisatele asembleru, co by taky nejakou tu radku chteli pripsat at' poslou PM. Soft je v asembleru, a NEMUSI se upravovat podle pestirny, staci to jen nastavit. K nastaveni a vypisu hodnot vstupu postaci kdejakej terminal, treba i wokenni hyperterm. Neni to prilis pratelsky rozhrani pro uzivatele ale taky to de. Asi ted'ka prdnu na jednochipa a zacnu predelavat jeden svuj starej dosovej programek, kterej mi to ridil pres LPT v mejch prvnich indoorovejch pokusech, na graficky uzivatelsky rozhrani. Kresli totiz fakt pekny grafy, tak to jenom presteluju z LPT na COM a pridam ukladani do souboru, uzivatelsky nastavitelny popisy os a bude to uplne dokonaly.
Jo a co se tyce dalkovy spravy, no problem k tomu dat nejakej starej externi modem. Nebo gdyby vo to fakt slo, udelat to z 89c51, k tomu se da stara ISA sit'ofka a na
http://www.hw.cz
probiha projekt kterak na tom pustit WWW server, a gdyby se tam este nejak namontoval digital...
Uvidime co prinese budoucnost (nebo spis co prineseme my ji).
Zkurte se vespolek.

Old Post 12-11-2001 v 14:22 PM
0X0da je offline   Profil uživatele 0X0da   Find more posts by 0X0da   Foto galerie člena 0X0da   Click here to Send 0X0da a Private Message   Add 0X0da to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
snowboarder's
Nový Člen

Karma uživatele snowboarder's - 0% Pěstitelská

Registrován: Jan 2002
Příspěvků: 25 

Příspěvek č. 43

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=2521

Old Post 29-01-2002 v 20:34 PM
snowboarder's je offline   Profil uživatele snowboarder's   Find more posts by snowboarder's   Foto galerie člena snowboarder's   Click here to Send snowboarder's a Private Message   Add snowboarder's to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
snowboarder's
Nový Člen

Karma uživatele snowboarder's - 0% Pěstitelská

Registrován: Jan 2002
Příspěvků: 25 

Příspěvek č. 44

Ty čoveče LPT port ma dost volnejch linek aby ti to dokázalo řídit takovejch dvacet spínačů na pohodu takže si mylím že se mrdat s tímhe je docela zbytečný!

Old Post 30-01-2002 v 16:17 PM
snowboarder's je offline   Profil uživatele snowboarder's   Find more posts by snowboarder's   Foto galerie člena snowboarder's   Click here to Send snowboarder's a Private Message   Add snowboarder's to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kubculka
Nový Člen

Karma uživatele kubculka - 0% Pěstitelská

Registrován: Feb 2002
Příspěvků: 6 

Příspěvek č. 45

nazdar panstvo, je super ze neco takovyho existuje.
posledni prispevek 27-08-2001 03:41 PM
fungujete tady nekdo jeste ???

Mam zkusenosti s programovanim driveru pro serial porty pod QNX (UNIX), takze pripadne portace do LINUXU jsou v poho.

horsi je ze nemam zadny zkusenosti s tvorbou HW, taxe nekdo ozvete jestli mate chut neco udelat.

tesim se na kupu mailu

Old Post 21-02-2002 v 19:28 PM
kubculka je offline   Profil uživatele kubculka   Find more posts by kubculka   Foto galerie člena kubculka   Click here to Send kubculka a Private Message   Add kubculka to your buddy list     Navštiv homepage uživatele kubculka! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
0X0da
Stálý Člen

Karma uživatele 0X0da - 92% PěstitelskáKarma uživatele 0X0da - 92% PěstitelskáKarma uživatele 0X0da - 92% Pěstitelská

Registrován: Jul 2001
Příspěvků: 45 

jednocip + linux Příspěvek č. 46

Joo, bylo by super sepsat nejak linuxu programek pro ovladani toho myho jednochipu. Ja pouzivam starej dosovej terminal, sice to snim de, ale...
Co by to melo umet: Z jednochipu po RS232 (9600,N,1) prichazi radka pocinajici systemovym casem nasleduje 8 hodnot vstupnich cidel (rozsah 0-255) a konci to hodnotou na vystupu, pak je znak CarriageReturn a znova (viz konec vypisu z prizpevku vyse). Tagze je potreba minimalne terminal, co zmacknu na klavese (std-in) se posle na seriak, co pride vypise na vobrazofku (std-out). Dale by bylo dobry, gdyby to umelo jednou za cas logovat tu radku do nejakyho souboru. Pak by stalo za to, kdyby to umelo prepocitavat ty hodnoty vstupu na nejaky rozumny hodnoty treba C,mS..., bud jako nejakou funkci, nebo aspon tabulkou (uzivatelem menitelnou podle cidel, co tam povesi). Vubec nejlepsi by bylo to spachat pod X, aby to tam rovnou kreslilo grafy, jak se tam ty hodnoty menej. Posledni, by bylo jeste nejak polidstit nastavovani tech hodnot gdy to spina a vypina, neb v terminalu je to doost narocny i pro takovyho psychoblazna jako sem ja... ale to je na dyl...
Chtelo by to este zasitovat, idealni by bylo, gdyby ten jednochip treba jednou denne zapnul PC, to jak by nabootovalo, modemem by se to napichlo na inet a poslalo by mi to mejla s aktualnima hodnotama, nejlip este s fotkou z nejakyho digital fotaku, nacez by se to zase vyplo, aby to zbytecne nezralo... Neb PC zere jak pulka malyho kultivatoru. Joo, to by se mi libilo...

Old Post 22-02-2002 v 13:03 PM
0X0da je offline   Profil uživatele 0X0da   Find more posts by 0X0da   Foto galerie člena 0X0da   Click here to Send 0X0da a Private Message   Add 0X0da to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kubculka
Nový Člen

Karma uživatele kubculka - 0% Pěstitelská

Registrován: Feb 2002
Příspěvků: 6 

Příspěvek č. 47

zkusim ze sebe vysypat nejaky postrehy a napady, ya ?

hlavni idea: kompletni ovladaci a monitorovaci system vseho co pujde ovladat a monitorovat komunikace s zelezem pres RS232.

mas moznost ukladat hodnoty cidel, pokud je zrovna nikdo necte ? kolik dat se ti tam vejde ???

nejakej popis pro zpetny ovladani (zapni vetrak, vypni zavlazovani..... atd) ?

abych mohl jednotlive stavu snimacu (0x00-0xFF) vyobrazit v lidstejsim zapisu, potreboval bych nejakou koverzni tabulku nebo neco takovyho abych to z toho mohl nejak vylustit.

s logovanim hodnot je to bez problemu, stejne jako s graphem. (ale ten graph v prvni verzi urcite nebude )

melo by to mit nejakej konfiguracni soubor, kde budou:
pouzity vstupy a vystupy, max a min hodnoty, casove zavislosti a klidne tuny dalsich veci....

slibuju (hlavne sobe ) ze nebudu linej a dokopu se k tomu to udelat...


x-cult 1.0 alpha release........ coming soon

konstruktivni i bezohlednou kritiku vitam

yo a sorry vsem za ten predchozi prispevek:
ponekud mi uslo ze ten thread ma 3 stranky a jelikoz jsem byl na prvni - lehce jsem se nechal zmast.

Old Post 22-02-2002 v 16:40 PM
kubculka je offline   Profil uživatele kubculka   Find more posts by kubculka   Foto galerie člena kubculka   Click here to Send kubculka a Private Message   Add kubculka to your buddy list     Navštiv homepage uživatele kubculka! Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
0X0da
Stálý Člen

Karma uživatele 0X0da - 92% PěstitelskáKarma uživatele 0X0da - 92% PěstitelskáKarma uživatele 0X0da - 92% Pěstitelská

Registrován: Jul 2001
Příspěvků: 45 

Paradicka Příspěvek č. 48

Jo, gdyz to nigdo necte tak se to ztrati, nejni to kam ukladat... von je ten HW desne minimalistickej. Tu prevodni tabulku to chce udelat jako soubor inicializacni, tak, aby si ji uzivatel mohl lehce prepsat podle cidel co sezene. Program co jede v tom jednochipu zvlada jednoduchy voperace, jako zapnout svetlo kdyz je urcitej cas, wjetrak, gdyz je na tepelnym cidle vic jak... atd. Je tedy na PC naprosto nezavislej, zkusenosti s predchozim modelem ukazujou ze i taghle blbej program zvladne uridit jednu skrin v poho, dve uz ztuha, neb dochazej vystupy... Akce se tam nastavujou pomoci "priorit", teda jednoduse receno, co se zapne gdyz...
Tyto informace jsou v poslednim zjednodusenym, zlevnenym a vopticky voddelenym (jinak pekne zkurvenym) typu ulozeny primo v interni RAM procesoru, moc se jich tam nevejde, protoze je k dispozici tusim nejakech 50Bytu, v predchozim modelu, jez pravdepodobne budu dal rozvijet jsou ulozeny v obvodu RTC, celkem neco pres 100B + 50 v iram. do toho se vejde prioritek 36, tagze mi fantazie nestaci na zaplneni vsech.
Tema prioritama jde nastavit dokonce i spinani podle toho co prijde na seriak, tagze to ma i rucni rizeni (pripadne PC), ale moc to nepouzivam, neb mi to nepride 100% spolehlivy kvuli ruseni, ktery tam je faakt divoky. Nestojim vo to, aby to fungovalo JEN gdyz PC bezi, taghle je to fakt cool, uz sem asi ctrnact dni nezap tu staslivou 486 vykopafku a vono to proste furt jede "samo". Jen je skoda ze ty data co to nameri dou do prdele, ale zivit k vuli tomu kompa mi pride fakt zbytecny... Chce to jenom GUI + nejaky vychytafky, ten textovej rezim je fakt hrubej...
Do budoucna planuju neco mezi objema typama, proste ten prvni s optikou. Program uz skoro zustane nezmenen, jen pribyde este funkce, ze to bude umet skoky mezi prioritama. Gdyby to negdo chtel sponzorovat, udelam mu vazne delo, s chipem aduc812, ten ma 12 bit prevodnik, fash a zvladne az 16MB ram, de tam udelat neco jako 8bit isa, do ty pichnout sitofku a pustit v tom web server... Ale stim by bylo mooc prace a co nepestuje, na to sere pes...

Old Post 22-02-2002 v 17:32 PM
0X0da je offline   Profil uživatele 0X0da   Find more posts by 0X0da   Foto galerie člena 0X0da   Click here to Send 0X0da a Private Message   Add 0X0da to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 15:13 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
1 2 3 4 5 » 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Podobná Témata
05-07-2005 - Automatizace pěstírny - 16 odpovědí

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.4093990 seconds with 33 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív