Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Zhong je oolongy fajn,jé ho používam na zelené čaje i oolongy.
Více pečené piju z deckové konvičky,a nejraději mám Taiwanské červené čaje ze starých stromů,člověk si šáhne do peněženky,ale stojí to za to.
Taky přidám pár a dám si stím práci, pěkné čtení přeji
------
BÍLÝ ČAJ
Kultivar: Zheng He Da Bai (Cha)
Jméno: Shou Mei = Obočí dlouhověkosti
Sklizeň: jaro 2012 (sklízeno ručně)
Oblast: Zheng He, Fu Jian
Zpracování: zavadání ve stínu, sušení na slunci
Charakteristika: bílý čaj z malé rodinné farmy v oblasti Zheng He.
Aroma: fresh, louka, sladká
Chuť: velmi silná spíše těžší, bohatá, výrazně sladká, usušená louka, stopy medu
v jednotlivých nálevech postupně sílí a v pozdějších nálevech je čaj až
neuvěřitelně medově sladký.
------
ČERVENÝ ČAJ
Kultivar: Qi Zhong
Sklizeň: 25. dubna 2018 (sklízeno ručně)
Oblast: pohoří Wu Yi, severní Fu Jian
Zpracování: pečen na dřevěném uhlí z tvrdého ovocného dřeva longanu
Charakteristika: tradiční kultivar pro produkci lokálních červených čajů
Aroma: decentně sladká, fresh, dřevo
Chuť: velmi těžko popsatelná, čaj působí velmi měkce
čistá chuť, jemná přirozená sladkost
------
OOLONG
Kultivar: keř - Mei Zhan
Sklizeň: ??? rok 2013 (sklízeno ručně)
Oblast: čajová zahrada v okolí vesnice Gang De
Zpracování: pečen v ele. peci
Charakteristika: klasický kultivar pro produkci oolongu pěstovaných v oblasti An Xi
Aroma: sladká, bezová marmelade, peč. ovoce, šeřík, ořech?
Chuť: dom. tón ovoce, koření, mandle
------
SHENG P'U-ERH
Kultivar: Big Tree - Mao Cha
Sklizeň: ??? 2017
Oblast: horská vesnice Gao Shan Zhai
Zpracování: lisování do cihel, koláčů (sheng)
Charakteristika: divoce rostoucí strom, staří cca 400let
Aroma: tropik nektar, orchidej, ?melasa
Chuť: nejde popsat, musí se pít ta chuť
------
ZELENÝ (čína)
Kultivar: Fu Yun 6 Hao
Sklizeň: 1.březen 2019
Oblast: provincie Guang Xi
Zpracování: neznám (sklízeno ručně)
Charakteristika: Lu Luo (zelené spirálky, perly), krása čaj na celoroční popíjení
Aroma: vegetální, posečená louka
Chuť: velmi plná, spíše těžší, pecka vyvážení chutě ovoce-vegetální
------
SHU P'U-ERH
Kultivar: Menghai Gongting
Sklizeň: 2010 (sklízeno ručně)
Oblast: vesnice Menghai
Zpracování: neznám
Charakteristika: nálev dává po zalití krásnou oranžovou barvu, na každý den
Aroma: intenzivní, lehce nasládlá
Chuť: plná, hladká hořko-sladké tóny
------
pak jsem měl ještě náké čaj z roku 1992, červený,
když se onehdá sklízel v číně, mě bylo teprve 2
pil sem ho, když mně bylo 29 a mu 27,
kouzelný set a setting, doporučuju.
PS: vše piji ze svého prvního a jediného gaiwanu, nic jiného nevlastním, hehe
jinak doporučuji Pana Prachaře, velice dobrý člověk na svém
místě a čaje jsou top quality, občas má bomby ale ty jsou hned pryč kdyžtak
PM velice rád dám odkaz kdo nezná
Moc pěkná selekce pane,ochutnal bych vše.
LongFeng znám čaje má luxusní,nicméně já beru darjeeling,assam a ceylon od Kláska,Nepál FF SF a bílé beru od Dharmasali,červeňáky podle nabídky tea shopů,nebo z "naší" čajovny Kašmír,jo a moc rád z této kategorie mám uzeňáky.
Zeleným zas tak neholduji,ale třeba Tai Ping Hou Kui ,Lung Ching Xi Hu si dám s chutí,stejně tak japonky,ted mam doma Gyokuro Asahi myazaky těším se na košt.Většinu zeleňáků dostanu darem.
OOlongy beru od Taiwan cha,mám raději více pečené,třeba ted' měli skvělý Hong oolong,ale nejraději mám z Taiwanu velkolisté červeňáky ze starých stromu často assam kultivary.Wu-yi oolongy moc zmáklé nemám,když jsem nějaký měl tak jsem ho skoro pokaždé u 4-6tého nálevu přepálil
Pu-ery,preferuji shu,tady jdu dost po ceně,když mi něco chutná tak beru nejlépe beeng cha at chvilku vydrží,k shengum jsem se pročajoval poměrně nedávno,ale mam je čím dál raději.
A abych byl trochu konkrétní tak tady pár kousků které mě baví.
Himalayan gold&honey-Nepál,ten název je strašnej,nicméně tenhle fešák vyhrál North american tea championship 2015 a je to kvalitka,zajímavé je i zpracování které se blíží více oolongům.Posílá mi ho kamarád z UK a je od Char tea.
Z taiwanu,jak jsem psal,třeba ted' u mě boduje Shimen hong cha,není vysokohorský,pochází Taipei county,přesto špičkový čajík.Z výše položených zahrad u mě boduje loňský Dongding mei.
Červené čaje,asi moje nejoblíbenější sorta,z čínských je opravdu těžké vybrat,pil jsem jich mnoho,jeden z nej červeňáků pro běžné popíjení byl Ruyi provincie Fenggang jarní sklizeň,poměr cena-kvalita super,chutově někde mezi Keemunem a Da-YE,bohužel ho v čechách už nelze koupit.
Keňské čaje-Mitchi Red
Gruzie-Ramiz
Taiwan-Sun Moon Lake Black tea
Assam-Halmari gold
Ceylon,tam těžko vybrat,ale baví mě plantáže Uva a Kandy.
Pu-er shu,pro běžné pití yunnan 7581,jinak nejlepší co jsem zatím pil,je menghai 2007,víc nevím,ale byl od Yunnan Sourcing,hroznej medák,přesto hutný.
U Shengů u mě nejvíce zabodoval tenhle kousek co pripojuji na fotce,nevím o něm nic,ale je to možná nejsladší sheng co jsem pil.
U bílých jednoznačně Yue Guang Bai 2008,ale uplně čistej bělouš to není,je jakoby řízlej shu pu-erem,ten se začne v chuti ukazovat až tak u 7mého nálevu,těch zvládne víc jak 10.
A ze zelených asi ty Gyokuro,ale tam mám velké,ale opravdu velké mezery.
Každopádně jsem rád že nejsem jediným fandou dobrého čaje na groweru
Nejsem nějaký degustátor čínských čajů abych v nich rozpoznal všechny ty vůně a chutě ale piju je a mám je rád už hodně let. Nicméně teď přicházím na neskutečné chutě a vůně bylinných čajů, které si člověk sám nasbírá. Takový bezový, lipový či třezalkový čaj jsou velmi intenzivní jak chutěmi i vůněmi, které leckdy trumfnou i sebelepší čínský čaj.
Zkoušel jsem už lecos ale nicméně z čínských čajů se u mě natrvalo ustálili:
Oolong - Tie Kuan Yin (Železná bohyně milosrdenství)
Černý čaj - Dian Hong
Bílý čaj - Yin Zhen (Stříbrné jehly)
Zelené čaje - Mo Li Long Zhu (jasmínové dračí perly)
- Bi Luo Chun (zelené ulitky jara”, či „jarní nefritové spirálky”)
- Long Jing Xi Hu (Dračí studna)
- Liu An Gua Pian (Melounová semínka)
2Pixxel: Těmihle čajíky jsem začínal až na 2 zelenáky co tam máš které jsem nepil,byliné čaje chci teprv začít zbírat/dělat,ne že bych je nikdy nepil,ale jak píšeš,vlastoruční je fajnovější.
A mohu doporučit Tuareg,směs zeleného čaje a máty na-na,dá se koupit uz namixlej,ale v tomhle případě chce mít mátu k přidání opravdu čerstvou,pak se to pořádně osladí a načeří,k hulení ideální čajík.
Hoj Pupiset,
tak paráda, je nás víc, to je jasný, hehehe
kloubouček pane,
gurmán se pozná pecka výčet
respect
Hoj Pixxel
pecka bylinky jsou top top
nesrovnával bych asi moc bylinky s čajovníkama,
přec jsou to dva naprosto odlišné světy
a přec jim říkáme stejně,
paradox jak sviňa, hehehe
ale vím jak si to myslel!
čajovníky beru spíš na Energy levelu a požitek, relax, duše se sytí
bylinky zas především na fyzické urovni, odvaha, pokora, život ted a tady
je to těžká alchymie oproti čajovníkům,
je v nich velké moudro
a chutnají výtečně, o tom žádná máš recht!
Jedu je už dva roky ve formě silných odvarů,
začátky jsou haluz jednou jsem skončil ve 4 ráno v nemocnici, hehehe
těžce mě nakopali zadní část těla, byla to moje chyba, tak cajk!
jedu striktně ordinaci člověkem který je TČM Master level 80
většinu bylin neznám vše je skoro dálný východ, ural, sibiř, čína a nebo od nás ČR
musím říct že jsou silné, s pokorou pomůžou
chce to režim
a vařit a vařit a pít a pít
trpělovst mám celý život solidní, tak mi to vyhovuje
běh na delší trasu každopádně
na konci to stojí za to!
moderní medicína je taky pecka na akutky apd!
kombinovat je to dle mého střízlivého názoru velice rozumné
ortodox přístup nemám rád
ortodox stojí za velké hounou ať se jedná o cokoliv!
Dobrý lék chutná hořce,
dobrá rada drásá uši.
(Konfucius)