Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Elektronika a Technika » Rekuperace tepla - aneb jak šetřit penízky
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
1 2 3
Autor
Téma 
hardiron
Stálý Člen

Karma uživatele hardiron - 78% Pěstitelská

Registrován: Dec 2008
Příspěvků: 222  

Příspěvek č. 17

Noo , v tvém případě bych uvažoval o klimatizaci , která umí topit. Na rekuperaci bych se vyprd , protože pokud bude venku 18 stupňů a ty chceš ve skleníku třeba 24, tak si myslím, že je to moc malý rozdíl teplot na využití rekuperace. Klima ti zároveň vzduch vysuší. Koupil bych asi přenosnou jednotku, studený vzduch foukal ven a teplý co letí s ní zase dovnitř.

Old Post 26-01-2015 v 19:53 PM
hardiron je offline   Profil uživatele hardiron   Find more posts by hardiron   Foto galerie člena hardiron   Click here to Send hardiron a Private Message   Add hardiron to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Karlík
Stálý Člen

Karma uživatele Karlík - 70% Pěstitelská

Registrován: Apr 2011
Příspěvků: 49 

Příspěvek č. 18

Děkuji za odpověď,
našel jsem během pár minut něco takového http://www.mobilni-klimatizace.cz/m...openim/?vypis=2

jestli by to bylo vhodné pro mé potřeby, tak by i cena byla akceptovatelná. Takže chápu dobře, že venkovní vzduch více ochladí, tomu se zkondenzuje část vlkosti a do skleníku by šel ohřátý a navíc ještě vysušený vzduch?

Jak prosím poznám, že klimatizace topí na principu tepelného výměníku? Aby se mi nestalo, že výrobek co si najdu, nemá jen samostatně fungující topnou spirálu, která by ohřívala vzduch jako jakýkoliv přímotop s ventilátorem? O topící klimatizaci slyším pořádně poprvé v životě a nevím, jestli je obávaný případ vůbec vyráběný nebo jestli každá klimatizace funguje i v režimu topení díky výměníku.

Poprosil bych o nějaké rady co se výkonu a možností nákupu v ČR týká.

Mimo téma: rekuperace by pro mě měla význam i v zimních měsícím na výměnu vzduchu v odchovně potkanů a společné využití by mě odhodlalo k nákupu. Klimatizací bych mohl naopak chladit místnost se zvířatama, co nesnáší +26°C :-D takže to vyjde docela na stejno.

Old Post 26-01-2015 v 20:31 PM
Karlík je offline   Profil uživatele Karlík   Find more posts by Karlík   Foto galerie člena Karlík   Click here to Send Karlík a Private Message   Add Karlík to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Karlík
Stálý Člen

Karma uživatele Karlík - 70% Pěstitelská

Registrován: Apr 2011
Příspěvků: 49 

Příspěvek č. 19

Když nad tím tak přemýšlím, u klimatizace dochází ke kondenzaci vody na místě, kde je okolní vzduch jednotkou ochlazován - při klasickém použití chlazení interiéru to je tedy v místnosti a hadicí je voda odváděna ven nebo do nádržky.

Takže při reverzním chodu, kdy bych jednotkou skleník vytápěl, by ke kondenzaci docházelo jen venku a ve vnitřním prostoru by docházelo jen k pasivnímu snížení relativní vzdušné vlhkosti, mám pravdu?
- i tak se asi jedná o nejlevnější jak ohřát vyměněný studený vzduch, aby opakovaně docházelo k poklesu vlhkosti. Zvláště levné, když bych hlavně využíval noční proud a po zbytek dne udržoval kritičtější hodnoty. Přenosné bazarové se dají pořídit od 1500Kč.

Nebo je ještě další možnost použít odvlhčovačku vzduchu, ta nejslabší na trhnu má příkon nějakých 330W. Ale vím, že si známý stěžoval, že deklarované účinnosti se dosahuje jen v ideálních podmínkách a v jeho provozu měla účinnost mizivou.
Tak stále nejsem moudrý, prosím o další rady a názory.

Old Post 26-01-2015 v 22:09 PM
Karlík je offline   Profil uživatele Karlík   Find more posts by Karlík   Foto galerie člena Karlík   Click here to Send Karlík a Private Message   Add Karlík to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
hardiron
Stálý Člen

Karma uživatele hardiron - 78% Pěstitelská

Registrován: Dec 2008
Příspěvků: 222  

Příspěvek č. 20

Každá klima už s podstaty její funkce má 2 výměníky . Jeden kde se vzduch chladí, ten se využívá a druhý kde se teplo odvádí a tudíž se zde vzduch zahřívá. Pokud použiješ přenosnou klimu, tak u ní je to všechno v jednom přístroji . Teplý vzduch se zde odvádí rourou , která se nejčastěji vystrčí z okna. Ty můžeš využít toho teplého vzduchu a ten si foukat do skleníku. To je možnost , že budeš mít ten přístroj venku. Pokud ho strčíš dovnitř, tak je potřeba odvádět ten studený vzduch. Což není takový problém a výhoda tohoto řešení je, že přes ten studený výměník, kde bude kondenzovat voda máš uvnitř, takže ti to bude zároveň vysoušet vzduch. Jediný co budeš muset vyřešit je spínaní , protože termostat je u té klimy nastaven na chlazení ne na topení. Zkus pohledat zařízení , u kterého je počítáno s topením z výroby a budeš za vodou.

Old Post 26-01-2015 v 22:25 PM
hardiron je offline   Profil uživatele hardiron   Find more posts by hardiron   Foto galerie člena hardiron   Click here to Send hardiron a Private Message   Add hardiron to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Karlík
Stálý Člen

Karma uživatele Karlík - 70% Pěstitelská

Registrován: Apr 2011
Příspěvků: 49 

Příspěvek č. 21

Asi se Vám nebude chtít můj následující příspěvek číst, ale zkuste to.Hodně si dělám příspěvek samo vysvětlovací a odůvodňovací, tak čekám negace co nebude fungovat,... Jedna z hlavních otázek, v jakých intervalech ve dne a v noci minimálně vyměnit objem vzduchu skleníku, pokud by byla vlhkost na snesitelných hodnotách jen díky ovhčovači?


K příspěvku hardirona: Tyto principy chápu, ale jsem si jistý, že teplý vzduch z klimatizace odvhčený vůbec není - nemá se to kde stát.

Teplý a studený okruh je úplně oddělený a odvlhčení zkondenzováním vody proběhne jen u zchlazeného vzduchu, který by šel jako odpadní produkt ven, ještě k tomu ho je víc jak teplého a místo něho se do skleníku nasál čerstvý vzduch z venku, zase vlhký a docela studený. Není to bohužel tak, že by studený vzduch vzal vlhkost z teplého vzduchu a odvlhčil mi tak skleník.
U ohřátého vzduchu klesne jen relativní vlhkost vzduchu. Při použití odpadního vzduchu "netopící" klimatizace by ho byl malý objem s vysokou teplotou a dodatečný větřák by ho musel ředit venkovním vzduchem. To je chodnější pořídit klimatizaci s funkcí "topení". Vzduchu by bylo větší množství již s požadovanou teplotou. Z toho vyplývá, že odvlhčení pomocí principu kondenzování vody v jednotce klimatizace a zároveň topení není možné.
Výhoda klimatizace jako tepelného čerpadla oproti přímotopu je ta, že TČ mi pomůže z okolí dovnitř přemístit více energie, než stroji dodám. Např. klimatizace s příkonem 1000W přenese do skleníku cca 2500W a víc v tepelné energii, podle okolních podmínek. Při použití přímotopu bych měl jen tech 1000W tepelné energie.

Aby mi opravdu proběhlo odvlhčení, musel bych z klimatizace ve skleníku nechat cirkulovat studený i teplý vzduch (nic nikam neodvádět) - to je princip kondenzačního odvlhčovače, který ale bude mít lepší účinnost kondenzace vody, taky je k tomu účelu vyráběn. Na trhu jsou i takové klimatizace, které mají v nastavení možnost odvlhčování, při kterém také mají recirkulační režim, kdy se také chladný vzduch nikam neodvádí, to by bylo ideální zařízení, udrží teplotu i vlhkost tak, jak ji nastavíme, přepíná mezi recirkulací a TČ jak je to zrovna nutné, ale je to nad moje letošní rozpočty. K ohřevu místnosti zde dochází také, protože stroje mají vždy tepelné ztráty, ale už to není principem tepelného čerpadlo.

Pro vytopení skleníku by se tedy dala v mém případě nejefektivněji použít klimatizace na principu TČ, po nasycení vodní párou by se znovu nafoukal čerstvý teplý vzduch. To by šlo kombinovat ještě s kondenzačním odvhčovačem. Otázka, jestli ho má smysl použít se odvíjí od toho kolikrát za hodinu/den bych měl minimálně vyměnit objem vzduchu ve skleníku, aby byly rostliny v kondici? (stále beru jen pro překonání škaredého počasí)

Objem skleníku bude asi 13m krychlových. Při výměně objemu 2x za hodinu by to bylo 312m za den, důležitější je to nejspíše přes den, kdy rostliny více transpirují a v noci by stačila odvhčovačka, ale to v mém výpočtu nebudu teď uvádět.

Když by měl vzduch teplotu 18°C vlhkost 100%, tak by byl objem vody 14g/m3, když bych ho ohřál na 25°C, dostal bych relativní vlhkost 60% a stále by mi zůstalo cca 14g vody /m3 (trochu méně, díky roztažnosti plynu s rostoucí teplotou by došlo k naředění). Takže skleníkem by za této situace denně prošlo cca 4368ml vody a to se ještě musí připočítat voda kterou rostliny dodají transpirací.
16 květináčů na metr čtverečný každý s jednou rostlinou, na ploše 9m by to bylo 144 květináčů. Když by pak každá rostlina měla denní zálivku kterou by bezezbytku odpařila jen 50ml denně (za slunečného počasí to je 500ml i víc), tak to dává daších 7200ml.
V tomto případě celkem vzduchem ve skleníku projde cca 11,5L vody. Odvlhčovač o příkonu 330W za dobrých, né úplně ideálních podmínek zkondenzuje 4L denně. To by ještě jeho použití cenu mělo, hlavně ve zmiňovaném nočním provozu s recirkulací odvlhčovače, který bych si zřejmě mohl zapůjčit zdarma a to je na metodu pokus omyl ideální.

Pokud bych měl výměnu vzduchu 10x za hodinu, prošlo by skleníkem denně skoro 30L vody a to by už odvlhčovač s účinností 4L/den neměl význam a příkon úměrný první situaci odpovídající 1500W nepřichází v úvahu.

Zpět poznámka k rekuperaci. S menšími rozdíly vstupních a výstupních teplot zvláště když se jedná o vlhký vzduch roste účinnost, ale zřejmě asi opravdu klesá množství vyměněného tepla, tak že se nevyplatí její pořizovací náklady.

Naposledy upravil Karlík 27-01-2015 v 01:36 AM

Old Post 27-01-2015 v 01:16 AM
Karlík je offline   Profil uživatele Karlík   Find more posts by Karlík   Foto galerie člena Karlík   Click here to Send Karlík a Private Message   Add Karlík to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
hardiron
Stálý Člen

Karma uživatele hardiron - 78% Pěstitelská

Registrován: Dec 2008
Příspěvků: 222  

Příspěvek č. 22

To co jsem ti popsal mám odzkoušené a docela to fungovalo. Jinak jsou mobilní klimy, které umí i topit . Narazil jsem na jednu , kde si jen nastavíš parametry vzduchu. To znamená vlhkost a teplotu a ona sama už se přizpůsobila jestli jsem to dobře z návodu pochopil.

Old Post 27-01-2015 v 11:00 AM
hardiron je offline   Profil uživatele hardiron   Find more posts by hardiron   Foto galerie člena hardiron   Click here to Send hardiron a Private Message   Add hardiron to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Karlík
Stálý Člen

Karma uživatele Karlík - 70% Pěstitelská

Registrován: Apr 2011
Příspěvků: 49 

Příspěvek č. 23

Jo tak to funguje na principu Relativní vlhkosti vzduchu, tedy, že teplý vzduch pojme víc vodní páry než studený. Také jsem narazil na klimatizaci a vysoušečku v jendom, stačí nastavit parametry a ona si to sama reguluje, ale je to tak 11 000Kč a více, to se mi dávat teď nechce, když zbytek skleníku vyjde na dalších docela víc peněz.

Old Post 27-01-2015 v 12:11 PM
Karlík je offline   Profil uživatele Karlík   Find more posts by Karlík   Foto galerie člena Karlík   Click here to Send Karlík a Private Message   Add Karlík to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Karlík
Stálý Člen

Karma uživatele Karlík - 70% Pěstitelská

Registrován: Apr 2011
Příspěvků: 49 

Příspěvek č. 24

Tak pro uzavření mého problému a kdyby měl někdo podobné potřeby uvedu, že jako nejvhodnější nabídku se mi podařilo pořídit klimatizaci Guzzanti GZ 900 s dopravou za 4500Kč, byla jako výstavní kus a ztratil se jim od ní dálkový ovládač, ale i tak je za solidní cenu.
Příkon 950W, výkon výměník 2600W Ener. třída pro chlazení A
Ener. třída pro topení A++ To je nejpodstatnější věc.
Funkce Auto – automaticky udržuje nastavenou teplotu regulaci ventilace, odvhčení až 50L/den. Pokud se mi podaří skleník sestrojit, uveřejním vše ve vlastním vlákně.

Old Post 02-02-2015 v 13:19 PM
Karlík je offline   Profil uživatele Karlík   Find more posts by Karlík   Foto galerie člena Karlík   Click here to Send Karlík a Private Message   Add Karlík to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
smokerLeo
Nový Člen

Karma uživatele smokerLeo - 0% Pěstitelská

Registrován: Nov 2015
Příspěvků: 6  

Dotaz Rekuperace tepla pred zimou RADY,TYPY Příspěvek č. 25

Dobrý den Groweři
Chtěl jsem se informovat o vašich zkušenostech z pasivními
rekuperacnimi jednotkami. Jaké druhy a kde nakupovat?
Sháním pasivní rekuperacni jednotku na 125mm potrubí
Děkuji za rady a typy k tématu snad nejsem jediný koho to před zimou zajímá
Pestu zdar
Přeji příjemnou a snad užitečnou diskusi

SMOKING ONLY

Old Post 15-11-2015 v 19:41 PM
smokerLeo je offline   Profil uživatele smokerLeo   Find more posts by smokerLeo   Foto galerie člena smokerLeo   Click here to Send smokerLeo a Private Message   Add smokerLeo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Nefakcenko
Stálý Člen

Karma uživatele Nefakcenko - 0% Pěstitelská

Registrován: Jun 2015
Příspěvků: 32  

Příspěvek č. 26

zdar, zrovna čtu tady něco http://cofa.blog.cz/1202/rekuperacni-jednotka-svepomoci ale vlákno o rekuperaci je tu http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=60189

Old Post 15-11-2015 v 23:05 PM
Nefakcenko je offline   Profil uživatele Nefakcenko   Find more posts by Nefakcenko   Foto galerie člena Nefakcenko   Click here to Send Nefakcenko a Private Message   Add Nefakcenko to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
smokerLeo
Nový Člen

Karma uživatele smokerLeo - 0% Pěstitelská

Registrován: Nov 2015
Příspěvků: 6  

Příspěvek č. 27

Ahoj lidi prosím neví někdo o rekuperacni jednotce na 125 mm potrubi?? (Pasivni)

SMOKING ONLY

Old Post 16-11-2015 v 04:10 AM
smokerLeo je offline   Profil uživatele smokerLeo   Find more posts by smokerLeo   Foto galerie člena smokerLeo   Click here to Send smokerLeo a Private Message   Add smokerLeo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
smokerLeo
Nový Člen

Karma uživatele smokerLeo - 0% Pěstitelská

Registrován: Nov 2015
Příspěvků: 6  

Příspěvek č. 28

Ahoj jo dekuju super pocteni jen skoda ze jsem prd kutil oo tom vlaknu na faq vim .. Mel jsem toto vlakno pojmenovat : prosim poradte z vyberem rekupiracni jednotky

Nasel jsem ted jednu za 12k ktera ma odtah 1000m3h a je na trubky 300mm a zajimalo by me jestli je mozne abych ji nejak pridelal na sve potrubi 125mm o vykonu 500m3h nebude to vadit ? Existuje vubec takova redukce ?

SMOKING ONLY

Old Post 16-11-2015 v 04:24 AM
smokerLeo je offline   Profil uživatele smokerLeo   Find more posts by smokerLeo   Foto galerie člena smokerLeo   Click here to Send smokerLeo a Private Message   Add smokerLeo to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Nefakcenko
Stálý Člen

Karma uživatele Nefakcenko - 0% Pěstitelská

Registrován: Jun 2015
Příspěvků: 32  

Příspěvek č. 29

smokerLeo, mohl bys dát odkaz na tu jednotku s 300 mm připojením?

Old Post 17-11-2015 v 19:59 PM
Nefakcenko je offline   Profil uživatele Nefakcenko   Find more posts by Nefakcenko   Foto galerie člena Nefakcenko   Click here to Send Nefakcenko a Private Message   Add Nefakcenko to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Nefakcenko
Stálý Člen

Karma uživatele Nefakcenko - 0% Pěstitelská

Registrován: Jun 2015
Příspěvků: 32  

Příspěvek č. 30

zatím asi nejlepší co jsem našel jd 100

Old Post 23-01-2016 v 19:31 PM
Nefakcenko je offline   Profil uživatele Nefakcenko   Find more posts by Nefakcenko   Foto galerie člena Nefakcenko   Click here to Send Nefakcenko a Private Message   Add Nefakcenko to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Nefakcenko
Stálý Člen

Karma uživatele Nefakcenko - 0% Pěstitelská

Registrován: Jun 2015
Příspěvků: 32  

Příspěvek č. 31

Kdyby si chtěl někdo postavit rekuperační jednotku sám, tak tady prodávají samostatné protiproudé výměníky Recair . Za 14 dnů to máte doma

Old Post 24-03-2016 v 21:40 PM
Nefakcenko je offline   Profil uživatele Nefakcenko   Find more posts by Nefakcenko   Foto galerie člena Nefakcenko   Click here to Send Nefakcenko a Private Message   Add Nefakcenko to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ent
Stálý Člen

Karma uživatele Ent - 0% Pěstitelská

Registrován: Aug 2008
Příspěvků: 30  

Příspěvek č. 32

citace:
Původní příspěvek od Karlík
Tak pro uzavření mého problému a kdyby měl někdo podobné potřeby uvedu, že jako nejvhodnější nabídku se mi podařilo pořídit klimatizaci Guzzanti GZ 900 s dopravou za 4500Kč, byla jako výstavní kus a ztratil se jim od ní dálkový ovládač, ale i tak je za solidní cenu.
Příkon 950W, výkon výměník 2600W Ener. třída pro chlazení A
Ener. třída pro topení A++ To je nejpodstatnější věc.
Funkce Auto – automaticky udržuje nastavenou teplotu regulaci ventilace, odvhčení až 50L/den. Pokud se mi podaří skleník sestrojit, uveřejním vše ve vlastním vlákně.


Topení A++ neznamena nic, zere to stejne jako tank, nic jineho nez topna spirala. Klima imho blbost, jedine pro horke letni dny, to radsi zatop plynem.

waplayer

Old Post 13-10-2017 v 15:00 PM
Ent je offline   Profil uživatele Ent   Find more posts by Ent   Foto galerie člena Ent   Click here to Send Ent a Private Message   Add Ent to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 16:57 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
1 2 3  
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.9595740 seconds with 27 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív