Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Jo, to máčení v tý teplý vodě jsem ještě prodloužil. Máčím to přesně!!! 1 minutu 20 sekund a je to paráda. Je to ale asi podle síly listu. Ty silnější středový už budu muset vyzkoušet namočit na 2 minuty. Stačí hrstičku a uvidím.
Obr. 3- Varování. Koupil jsem tuhle ,,made in china" baličku za 1200 kč a nazval bych to spíš mlýnek na tabák. Ze suchého to dělá prach, z vláčného žmolky a tímto skupenstvím ( při 10 000 otáčkách za vteřinu, za teploty asi 100 st.) se to snaží doslova ládovat dutinku. Pak to buď nehoří, nebo to nedrží pohromadě a asi by mi velice stoupla spotřeba propálených sedaček. Klump jak hovado,1200 v pí.. .
.....mno co je to s váma Bářtucky?
.......hodte sem zas ňákej snímek a popisek jak tam u nás v "prdelákově"
tabákujete............
............už měsíc je tady nějááááááák mrtvo...!!!!
.....Ať to všem pěkně roste a dělá pořádnej bordel v hlavě.......!!!!
Tak jsem zkusil vykouřit tento řádně odležený doutník (listí prošlo fermentací, ne macerací!) a hulil jsem půl hoďky.
Vyhulil jsem jen půlku a stačilo.
Obr. 1- Listy všech velikostí i barev (klidně i nazelenalé) zbavit středových řapíků.
Obr. 2- Přeschlé listy zvláčnit v pytli na odpadky- orosit rozprašovačem, zavázat a pověsit nad zdroj tepla na cca 2 hodiny.
Obr. 3- Vláčné (ne mokré) listy našlapat (přes nějaké prkénko) do pekáče nebo plechu na pečení cukroví .
Obr. 4- Neprodyšně zabalit alobalem.
Obr. 5- Po 8-mi hodinách v 50-ti stupních Celsia (v elektrické troubě) nechat zchladnout, rozbalit a vyklepnout. Nerozbalovat před zchladnutím, okorá a bude se drolit na prach! Příští rok bych rád vyzkoušel i přírodní fermentaci, letos opět nebyl dostatek studijního materiálu.
Obr. 1- Rozřezat, čím jeměji, tím lépe. Bacha je to makačka, chce to ocílku a brousit a brousit.
Obr. 2- Dvě kila tabáku připravená na maceraci.
Obr. 3- Namočit do asi 35 stupňů teplé vody (vlažná) a 1 min. 30 sec. důkladně míchat (záleží na patře, kde byl list utrhnut, nejnižší krátce asi 1 min. a čím vyžší patro, tím déle. Nejlépe to vyzkoušet na hrstičce a pak půl minuty přidat, ubrat, nebo ne), aby se rozpustily veškeré žmolky.
Pozor, tabák ve vodě nabyde jak nasaje vodu, na 2 kila tabáku jsem použil tyto vaničky tři!
Macerace navíc vyplaví nečistoty vzniklé pěstováním i fermentací a zároveň vyplaví podstatnou část nikotinu. Bez macerace je tabák silný jako doutník, hlavně ty vyšší partie tabákovníku.
Obr. 4- Kvapně vybrat cedníkem a pořádně vyždímat vodu. Nelisovat, jen se nesmí při zmáčknutí uvolňovat voda.
Obr. 5- Rozebrat na síto a asi den nebo 2 dosušit, hlídat ať nedoschne na troud a včas ho hermeticky uschovat.
Co dodat, tento postup jsem vychytával už druhým rokem, informace sbíral kde to šlo, ale dle mého názoru (i názoru jiných) cigareta tímto tabákem naplněná je chutná a není ani extra silná. Nicméně sílu tabáku ovlivníte délkou macerace.
(oprava 15.12- Ty poslední 2 kila jsem musel macerovat ještě jednou půl minuty a následně hodně vyždímat, neboť mi to málem utrhlo hlavu)
Pokud chcete mít vážně chutný tabák, je potřeba ho mít smíchaný z listů sklizených na všech patrech rostliny. Spodky bývají chutné a slabé, vršky zase silné ale co do chuti nic moc, tak do doutníku. Směs je ale vinikající. Takže neukuřovat, zpracovávat a čekat na konec sklizně, pak smíchat a už jen hulit grátis.
O škodlivosti tohoto tabáku informace nemám, ale schválně si přečtěte co jsem vyšťoural o normálních cigaretách, to mluví za vše, horší to nemám:
Co je tabák?
--------------------------------------------------------------------------------
Když již zde mluvíme o nikotinizmu, tak bychom se měli pozdržet u samé podstaty, a tím v našem případě je to tabák a z něj později vyrobená cigareta. Co je obsaženo v cigaretě? Cigarety vypadají zdánlivě velmi jednoduše, jako by to byly papírové trubičky naplněné řezanými tabákovými listy, obvykle s filtrem na jednom konci. Ve skutečnosti jsou to vysoce propracované, náročné produkty, které mají za úkol dodávat stálou dávku nikotinu. Cigaretový tabák se míchá ze dvou hlavních druhů tabákových listů: žlutavá "světlá" odrůda, známá také Virginská, protože se zde původně pěstovala, má obsah 2,5-3 % nikotinu; a "burley" tabák, který má vyšší obsah nikotinu (3,5-4 %). Americké směsi obsahují také až 10 % dováženého "orientálního" tabáku, který je aromatický, ale má relativně nízký obsah nikotinu (méně než 2 %). Kromě směsi listů obsahují cigarety "plnící hmoty", které se vyrábí ze stonků a dalších částí tabáku, které by jinak tvořily odpad. Tyto se míchají s vodou a různými příchutěmi (aromatické látky) a přísa-dami. Poměr plnící hmoty se mění podle značky. Vyšší obsah této hmoty vede například k tomu, že cigareta je méně hutná a dodává o něco nižší množství dehtu. Přísady se používají proto, aby byly produkty pro zákazníka chuťově přitažlivější. Jedná se o zvlhčující prostředky, které prodlužují životnost cigaret. Cukry způsobují, že kouř se zdá jemnější a snáze se vdechuje. Dalšími přísadami jsou aromatické látky jako například čokoláda a vanilka. I když se některé z těchto přísad a plnících hmot mohou na první pohled zdát v jejich přirozené formě zcela neškodné, mohou se v kombinaci s jinými látkami změnit na jedovaté látky. Při hoření přísad vznikají nové produkty, které mohou být toxické.