Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Zdravím vás, drazí elektrikáři. Obdržel jsem soupisku materiálu od svého známého a chtěl bych se s vámi poradit, protože mám pocit, že si myslí, že nejspíš kradu.
Vše by mělo jít na DIN lištu.
Hned první, co mě zarazilo jsou dvoje spínací hodiny SHT-1 230V, což o to, hodiny jsou to pěkné, ale nestačily by řekněme takové?
Soupiska pokračuje dvěma stykači Z-SCH230/25-40 230VAC každý za něco málo přes 500,-
Jedny hodiny na 2x600W a druhé na čerpadlo.
(jističe a další komponenty jsou už poměrně rozumné, hladinové čidlo vyjde asi na 500 + 120 sonda)
Co si o tom myslíte?
Btw máte nějaký tip na obchod se slušnou maloobchodní cenou?
zdarec. No ty hodiny na ktere posilals odkaz tak ty podle me staci. Na obe lampy jde pouzit jenom jeden stykac. No a nevim v jakych intervalech chces cerpat, ale pokud v kratkych tak doporucuju asymetricky cyklovac CRM-2H, ktery dela rozdilne delky impulsu a mezery volitelne od 0,1s az do 100 dni (ten by sel mimochodem pouzit i na lampu).
Ja jsem nakupoval na www.elektromaterialy.cz tam maji slusne ceny.
Ty hodiny, jak jsem koukal na předchozí posty, mají i ostatní (podle obrázků by to mohly být ony), takže snad nebudou špatným výběrem.
Intervaly čerpání jsem chtěl původně řešit spínacími hodinami a úměrně tomu přiškrceným ventilem. Ale cyklovač nevypadá vůbec špatně a nemusel bych to škrtit.
Co se týče stykače, počítám, že na obě lampy půjde jeden. Ten druhý myslel známý asi na to čerpadlo, ale to má 200 W, což mi přijde pro stykač trochu zbytečné.
Podle ceny z elektromateriálů jsem nakonec srazil cenu dolu o 3,5 tisíce.
Dneska se mi z niceho nic resetovali DIN hodiny v rozvadeci, nevite cim by to mohlo byt?
edit: Dnes, den po prvnim resetu se opet resetovali. Pekne me to sere . Nemuze to byt nejakym vykyvem napeti? No ale rekl bych ze ne, pac hodiny maji svoji baterku a resetovali se normalne za behu lampy.
I dont know whata hell is going on with this fuckin timer... Nestalo se vam to nekdy?
No spina se mi pravidelne kazde 4 minuty cerpadlo a jinak v byte lednicka . Ale jakym zpusobem by to mohlo rusit... Dyt cerpadlo ma 60W a lednicka taky tak nejak. No a ta baterka je nabita urcite, pac ty hodiny jsou prece stale pripojene do site... Zkusim to resetnout dneska a znova nastavit.
S tím rušením: Já mám například doma univerzální dálkový ovladač, kterému se vždycky vymaže paměť, když poblíž něj zazvoní mobliní telefon...
Změř napětí na té baterce (dobíjení třeba nemusí fungovat, mohla ztratit kapacitu apod.). Jestli bude napětí odpovídat, nezbyde ti asi nic jiného, než hodiny reklamovat.
Vsiml jsem si ze pri sepnuti a rozepnuti cyklovace, problikne trochu ledka tech DIN hodin, nemuze ten reset zpusobit nejake prepeti od spinani toho cerpadla?
Klidně to může být tím. Jak máš dlouhý přívod od zásuvky ke "skříňovému rozvaděči"? Nemáš na něm někde zbytečné smyčky a pod. ? A jaký je průřez vodičů a příkon čerpadla?
privod je CYSY 3Cx2,5mm2, ma 5 metru. Vsecky draty v rozvodne jsou CY 2,5mm2. Jenom napajeci draty pro hladinovy spinac a DIN hodiny jsou 1,5mm2. Prikon cerpadla je 35W. Vsecky draty se vesli do vestavenych svorek, takze zadne wagovky atd. Kdyztak se kukni na schema zapojeni v mojem odkazu, mozna tam bude hacek v necem...
edit1: tak jsem cyklovac nastavil, aby cerpadlo jelo porad, aby nespinalo. Jestli do rana vydrzi hodiny neresetovane, tak je jasne v cem je problem, ale neni jasne jak ho vyresit . Kontroloval jsem upevneni dratu ve svorkach atd. a vsechno je v cajku, prurez vodicu je taky dobre nadimenzovany. Zitra si jeste zkusim pujcit jedny DIN hodiny od kamose a necham je bezet s cyklovace... uvidime jestli nemam doma nahodou vadny kus... Pac mi nerikejte, ze pri sebemensim vykyvu napeti se hodiny resetnou... Dyt to by byly nepouzitelne v nejakych narocnejsich aplikacich...
edit2: Tak po nejake diskuzi a hledani jsem dospel k tomu, ze to je kvuli napetovym spickam v obvodu. Psal jsem vyrobci jak hodin, tak i cyklovace, jake RC cleny pouzit pro odruseni... Tak uvidim
edit3: Vyrobce nebyl schopen vod boku strelit nejake hodnoty RC. Ale diky Tatrankarovi, ktery mi poslal odkaz na toto je to vyreseno.
Muze mi nejaky elektrikar poradit jak ho mam zapojit do obvodu? Je to dobre tak jak je to na obrazku? Nema byt nahodou jeden konec toho RCcka zapojeny na drat co vede do nuly za zatez a jeden konec co vede od faze pred zatez?? Vubec nevim...
edit: Jo mezi 15 a 16, 15 a 18 jsou rozpinaci kontakty...
Původní příspěvek od Priestess Ahoj,
potřebovala bych poradit, jestli můžu bez obav spínat 400W výbojku spínacíma hodinama(četla sem tu, že hrozí spálení kontaktů od 400W výš).
Mám týdenní digitalní max. 3500W, 16A, indukčně 3A/690 VA.
Ahoj,
jako nouzovka to půjde a hodiny to vydrží (dočasně nouzové řešení trvalého charakteru). Stykač by byl jistější. Nic dalšího už na ty spínačky nedávej a časem pokutit rozvaděč.
zdravim, pochopil jsem toto tema jako "vsehochut otazek a odpovedi okolo elektriky" tak se zeptam: kde a jake trafo bych mel pouzit k vetrackum k pc - nejlepe s regulatorem (mezi 5-12V). link/jeho kod, jmeno etc. nabijecku od mobilu jsem vyzkousel, ale ta pousti jen 5V vetraky jsou na 12.
diky !