Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Samozrejme, už mi to aj vliezlo do hlavy... Ja som to spracoval trošku blbšie, spravil som vývody z každej objímky z plusu aj mínusu a spojil som ich v jednom bode... Podľa tvojho návodu by to bolo praktickejšie, možno to ešte prerobím. Díky za odpoveď!
Każdy zna granice swej wytrzymałości
Sokół, Deszczu Strugi, Realista weź posłuchaj tych gości
nie wymądrzeń - życiowych mądrości i uszanuj, nie dość ci?
Pamiętaj zgredziu...
První post.. jsem rád, že jsem mezi Vámi, konečně první grow
Návod na přípravu elektroskříně:
Jelikož jsem se zhrozil, když jsem viděl cenu rozvaděče na growshopu, rozhodl jsem se udělat návod DIY.
Sám to mám doma, naprostá spokojenost. Vyšel mě na pakatel, páč dělám elektro a půlka věcí byla za pět prstů.
!!!Pokud si nejste jisti, radši se dvakrát zeptejte, nebo požádejte někoho o pomoc. Vše děláte na vlastní riziko!!!
Co bude potřeba:
• plastový rozvaděč s 8-mi modul DIN lištou (cca 300,-)
• spínací hodiny (já volil digi, stojí kolem 400,- a mají dost programů) – zabírají tři moduly
• 2x jistič (16 a 6 ampér) – každej zabírá jeden modul - cca 80,-
• několik Wagovek nejlépe s 5 otvory (jedna do 5,-)
• rozvaděčové zásuvky s víčkem (jedna cca 65,-)
• kabel (1,5mm2 na vnitřní propojení a 2,5mm2 na přívod) – osobně používám CYKY-J, protože v práci je zadax , samo se dá použít i CYSY, ale nejde zapojit do Wagovek
o pájka – na vytvoření otvorů do bedýnky pro zásuvky
o nožík
o štípačky
o šroubovák
Zásuvky jsou jištěný 16A, lampa potom samostatně 6A. Celý mi to trvalo tak hodinku, není to nic složitýho a zvládne to každej aspoň trochu zručnej jedinec. Nejdřív jsem si nakreslil otvory na zásuvky a ty potom “vyřezal“ pájkou. Pak už nastává jenom zapojení, který je na schématu. Ventilátory mám zapojený na zásuvky, předřadník přímo do bedny na hodiny.
Schéma zapojení:
(možná trochu nepřehledný, ale nejsem žádnej grafik, kdyby něco, stačí napsat)
Edit// zapomněl jsem dodat, že jedu 600W MH a HPS plus větráky (odtah 290m3 a přítah 165 m3, ofuk stolní vent. a dva vetraky z kompa - nejsou love na druhej , kámoš do toho má ještě zapojený svoje 4x58W zářivky )
Zapomněl jsi akorát popsat a zakreslit ten stykač Při výkonech 400W a víc je dobré ho mít
Jinak jako bych se díval na svůj rozváděč - stejné hodiny, stejný stykač, stejný jistič, akorát ten 16A jsem tam nedával, když je v domovním rozváděči. Ovšem rozváděč jsem zvolil přiměřenější velikosti Měl navíc N a PE lištu, takže jsem wago použil jen na fázi.
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.
zdar elektrikari. Vsichni vite, ze vetsina hodin umi delat nejkratsi impuls 15 minut nebo 1 minutu. Nevadi to stykaci ze do neho pustim 230V po dobu treba 1 minuty? Ponevadz ono na prepnuti rele na stykaci do polohy 0 nebo 1 staci jenom nepatrny impuls.
Původní příspěvek od rastajohn zdar elektrikari. Vsichni vite, ze vetsina hodin umi delat nejkratsi impuls 15 minut nebo 1 minutu. Nevadi to stykaci ze do neho pustim 230V po dobu treba 1 minuty? Ponevadz ono na prepnuti rele na stykaci do polohy 0 nebo 1 staci jenom nepatrny impuls.
Záleží na tyou relé.
Bistabilní (paměťové) relé se reagují na impuls. Klasická relé sepnou/rozepnou obvod, pokud teče ovládací cívkou proud.
U klasického relé to určitě vadit nebude (je na tom založen jeho princip), bistabilní relé je podle mně na tenhle účel zbytečný luxus (používá se spíše pro ovládání složitých světelných okruhů, je to vlastně obyčejné relé doplněné o klopný obvod).
Původní příspěvek od rastajohn no tak ja mam kazdopadne to bistabilni takze jinaci kupovat nebudu . Vadi to teda nebo ne, ze tam misto impulsu pustim na 1 minutu 230V ?
Tak to ti bohužel poví asi jenom výrobce. Byť na to není stavěné, může to vydržet - praktickou zkušenost s těmito relé nemám.
koupil jsem si hodiny na DIN listu. Normalne do 1 a 2 zapojim fazi a nulu. Logicky namerim mezi 1 a 2 cca 220V. Jenomze kdyz sepnu spinacky, treba manualne (sviti ledka ON). Tak na vystupu 4 a 5 ma byt taky 220V ne? Jenomze tam neni zadne napeti.
Tedka me napadlo... Ty DIN spinacky ony sepnou akorat obvod mezi svorkama 4 a 5??? Ony tam nepousti zadny proud???
You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.
jojo to je jasne, to je prvni vec na kterou se divam vzdycky. No ale sakra to mi zmarilo me velkolepe plany zapojeni stykace a spinacek... Nemate nahodou schema zapojeni DIN hodin, stykace a predradniku? At to nemusim vymyslet... Mel jsem nachystane schema pro ty klasicke spinacky co pusti proud...kuwa
edit: muzete mi nekdo zkontrolovat jestli to je dobre?dik
edit2: Tak zapojil sem to podle toho prvniho schematu a jede to jak ma...zatim
Zdarec. Mohl by mi nekdo rict jak je zkratka jednozilneho medeneho mekkeho dratu? (takove co jsou v CYSY kablech). Potrebuju 0,75ku na vodice pro sondy hladinovych spinacu a nevim jak se jmenuji ty jednozilne flexikabely.
edit: Bude to tak fungovat? Ten hladinovy spinac je tam ciste jako pojistka proti potope. Nevim co bych uz rekl susedum. Asymetricky cyklovac na cerpadla, to je jasne proc tam je.
No ale chci se zeptat na zapojeni zasuvek. Zemneni muzu spojit u vsech zasuvek dohromady ne? No a nulak bych taky teoreticky mohl spojit u zasuvek dohromady ne? Stejne se potkaji na konci vseci .
Jo a tech cisel svorek u cyklovace a hladinoveho spinace si nevsimejte, jeste je nemam doma tak jsem je nechal stejne jak jsou u DIN hodin.
Původní příspěvek od rastajohn Zdarec. Mohl by mi nekdo rict jak je zkratka jednozilneho medeneho mekkeho dratu? (takove co jsou v CYSY kablech). Potrebuju 0,75ku na vodice pro sondy hladinovych spinacu a nevim jak se jmenuji ty jednozilne flexikabely.
CYA
citace:
Původní příspěvek od rastajohn No ale chci se zeptat na zapojeni zasuvek. Zemneni muzu spojit u vsech zasuvek dohromady ne? No a nulak bych taky teoreticky mohl spojit u zasuvek dohromady ne? Stejne se potkaji na konci vseci .
Jo a tech cisel svorek u cyklovace a hladinoveho spinace si nevsimejte, jeste je nemam doma tak jsem je nechal stejne jak jsou u DIN hodin.
Jestli máš všechny ty zásuvky napájené z jednoho jističe, tak ano. Kdyby byly ze dvou, tak ne, musí se spojit až na svorkovnici. (Př. Hlavní jistič 50A, jističe pro jednotlivé okruhy zásuvek 16A. Přes jeden jistič poteče 10A, přes druhý 13A a přes společný nulák by ti teklo 23A)