Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
koste co si agresivny? ja som len reagoval na Pepeho tvrdenie, ze dlzka kapilary by mala mat aspon meter, aby to lepsie tieklo.
co sa tyka fyziky, nemyslim si, ze zmena vsetkych kapilar na rovnaku dlzku by mala vplyv na vlastnosti. ked pouzijem jednu s inou dlzkou, pekne vidim zmenu. ak ta to ale moc trapi, kludne nastriham dalsich 15 kapilar a otestujem drip aj pri vsetkych dlhsich kapilarach. nemyslim si, ze bude vyrazne lepsi vysledok, ako som nameral pri zjednodusenom teste.
totiz pepe pisal, ze pri 50cm mu to tieklo zle. mne to tecie relativne dobre pri 55cm a 75cm kapliara mala mensi prietok roztoku.
pritom on ma 2800l/h cerpadlo, ja mam 1400l/h, takze pri polovicnom vykone cerpadla by som mal mat problem.
v teste som mal vsetky kapilary rovnako vysoko (resp ihla bola v rovnakej pozicii ako zvysok ihiel). inak neviem si predstavit pouzit metrovu kapilaru. uz 75cm sa mi zdala prilis dlha. idealna by bola cca 65cm. ja som kupil do zasoby tusim 30m kapilar, ze v pripade potreby si nastriham. lenze mne idu dobre aj tie 55cm kapilary, cez ktore mi to nepretlacilo cerpadlo o vykone 6500l/h (bolo to na tlakovych ventiloch - urobil som netlakovu zavlahu a teraz mi to utiahne male cerpadlo co ma 10% spotrebu oproti tomu kalovemu cerpadlu).
Původní příspěvek od kostě bože ty si ale strašný Alfred Einstein, že ? čím delší použiješ kapiláru tím větší bude odpor proti protíkající vodě... omg ale to tě učili tak v 7 třídě....
Z toho plyne, VŠECHNY KAPILÁRY MUSEJÍ BÝT STEJNĚ DLOUHÝ a taky by měli bít stejně vysoko, jelikož větší výtlak, taky větší odpor a u těch bude taky nižší průtok...
Tak Alfred Enstein, pokud vím, byl nějakej hudební odborník a to teda faakt nevím, co by měl s tímhle společnýho ale možná myslíš nějakýho jinýho a taky nevím, proč se vytáčíš nad takovou "banalitou"... když to někoho baví dělat hokusy-pokusy, ať si je dělá, ne??!(nic proti, byl sem taky takovej) pokud při tom ovšem neporušuje zákon
hele hoši sry... byl sem trochu rozladěnej a ten jeho test mě fat dojal, tak jste to neprávem schytaly... řeknu to polopatě... čím delší trubka tím větší tlak je potřeba k dosažení stejného průtoku... pokud budeš mít nějaký kapiláry kratší nebude tlak rozdělen rovnoměrně tzn... z delších vyteče méně kapaliny... stačí to takto ? a ještě dodám že čím menší průměr to bude tím větší rozdíly zpozoruješ, jelikož tlak k protlačení menšího pruměru je zapotřebý větší...
Původní příspěvek od kostě řeknu to polopatě... čím delší trubka tím větší tlak je potřeba k dosažení stejného průtoku... pokud budeš mít nějaký kapiláry kratší nebude tlak rozdělen rovnoměrně tzn... z delších vyteče méně kapaliny... stačí to takto ? a ještě dodám že čím menší průměr to bude tím větší rozdíly zpozoruješ, jelikož tlak k protlačení menšího pruměru je zapotřebý větší...
Souhlasím s tímto tvrzením.
Jde o rovnoměrné rozložení ,,nějakého" průtoku mezi všechny kapiláry. Pokud ne, je rozdílná zálivka= rozdílná doprava živin= rozdílný růst a výnos na rostlinách.
Stávalo se mi při krátkých kapilárách že jednou to teklo nějak, po druhém zapnutí zase úplně jiný průtok na každé kapiláře. Prostě nespolehlivé.
Metrové kapiláry jsou použity ve většině komerčních systémů, nehledě na potřebnou fyzickou vzdálenost truhlíků a rozvodu. Z mých experimentů i vyplývá že jde o cestu ,,nejméně problémů" nebo ,,nejrychleji spolehlivě".....asi tak
Podstatný je konstatní odpor - k tomu se vyjadřuje Pascalův zákon vyučující se na 1. stupni základní školy....
Pokud to někomu maká spolehlivě nebo dle JEHO potřeb, nevidím v tom problém.
A odlišné názory jsou samozřejmě vítány, to je princip diskuze .-)
,,Občas mám chuť se na všechno vysrat....ale pak si vzpomenu že na všechno seru"
tak ja rad experimentujem radsej si veci overim, ako len mudrovat. bohuzial, nemam chut minat zbytocne kapilari, kedze tie 55cm su uplne v pohode a to mam relativne vysoke kvetinace (14l - cca 30-35cm do vysky)). ako som pisal, stara pumpa a stare tlakove ventily davali minima vody - z ihly len kvapkala voda. pri vykone cca 400-500w by to muselo ist takmer stale. ked som dal netlakove konektory a 20w pumpu s mensim vykonom, tak za cca 33s natecie 2dc vody (pustam 3-4 minuty 10x za den, z toho 8x cez den a 2x v noci). co je naviac odtecie.
ak by ale niekoho zaujimalo, ci ta 75cm kapilara bude mat lepsie a rovnomernejsie kvapkanie, mozem to v buducnosti otestovat (budem robit este jeden stol asi, tam budem potrebovat nastrihat z novej kapilary).
este poznamenam, ze drip co som robil je uzavrety system (prave aby bol rovnaky tlak v kazdom mieste - tecie to lepsie, ako vo wilme, ktora ma rozvody v tvare U) - v tvare obldznika (tvar 0), po dlhsich stranach je navrtanych 8 dier tak, aby co najlepsie sedeli ku kvetinacom.