|
Systém jsem použil pouze na jednu grow. Stavěl jsem ho proto, že mě v noci štvalo hučení větráku. Musim říct, že mě docela překvapilo, že celá tříměsíční zkušební doba proběhla bez komplikací a výbojka se chladila bez problémů. Jediný problém, který se nakonec objevil, byl ten, že zpočátku použil jako chladící kapalinu obyčejnou vodu místo destilky a za nějaký čas se uvnitř skleněné kopule usadil vodní kámen. Který se mimochodem dostává velmi špatně pryč, protože dovnitř se prakticky nedá dostat. A co se týče pohlcení světla chladičem, není to tak kritické, aby to člověku bránilo chladič použít, ale něco bezpochyb "sežere".
Svítil na kytky 400W a sklizeň mi přišla jako z lepší 250W. Ale těžko soudit. Roly hrálo i mnoho jiných faktorů.
Co jsem koukal na webu, něco o absorci světla vodou jsem našel zde:
http://www.lsbu.ac.uk/water/vibrat.html
A rovnou jsem jim ukradl obrázek absorbšního spektra vody:
Jak je vidět z grafu viditelného spektra voda příliš nepohltí. Citace ze zmíněných stránek: "Water is almost perfectly transparent to 'visible' light, a property which is made good use of by photosynthesis and allowing production of both biomass and oxygen."
Větším pohlcovačem je tak pravděpodobně sklo. Skrze které musí světlo navíc projít dvakrát. Celkem světlo od výbojky vystřídá pět optických prostředí vzduch->sklo->voda->sklo->vzduch a těžko říct, jak moc mu to dá zabrat. Jestli se někdy zase dokopu, zkusím to změřit alespoň luxmetrem.
Naposledy upravil JointarGanjar 08-09-2013 v 14:04 PM |