Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Kousek od Hané je něco jako obří skleník a zároveň indoor pěstírna.
Osvětlení (na řízky a mateční rostliny rajčat a paprik) má na starosti určitý pan z německa. 46 let - 22 let praxe v oboru, eletrikář, později Ing. z elektronického inženýrství.
Divím se, že nepoužívá ty tvoje vybásněný LEDky , když místo toho jak trubec používá zářivky od jeho dodavatele, kterým je Phillips, konkrétně sekce Phillips Massive, kde mu dělají světla na zakázku (kvůli velikosti, ne technologii). Sám výkonný technik Phillips, mu řekl, že by ledky nedoporučoval, kvůli jejich malé efektivně osvícení/vzdálenost/plocha.
Na druhou stranu, jak řikám... Pánové mají jen přes 20 let praxe a vystudovaný titul v oboru, nejsou tak skvělý jako ty a hlavně oni mají špatný informace narozdíl od tebe samozřejmě !
A klukům bys tady toho prodat mohl dost, co se bavím s klukama tak na tom nejsou vůbec špatně. Tyhle věci je neživý Všichni mají svojí práci, dobrou práci. Ale dokáží i přemýšlet , proč kupovat za 20K světlo, který nemá takovou efektivitu jako 600W HPS, dejme tomu
Narozdíl od tebe, jsem se tam byl podívat. Stejně jsem nepropásl příležitost navštívit nejvyspělejší indoor pěst v Torontu. Kde makají už X-let a spolehlivě dodávají ovoce a zeleninu v Kanadě. Kdybys měl aspoň částečný zkušenosti jak se snažíš namluvit. Tak víš, že ve všech těchto systémech jsou generátory ózónu, regulace CO2, klimatizace, kontrolované opylení, a další vymoženosti. Takže tvoje řeči o tom že ozon tady je takový a 100km dál makový jsou uplně mimo. A zajímalo by mě, kdo byl u tebe takový expert, že nechal za "balík" udělat rozbor na ózon a podobný blbosti. Než si radši nekoupil techniku sám a nereguluje si to dle potřeby, to jste se asi potkali dva blbci .
V tvým připadě je jedno i kdyby si měl 40 let praxe, protože když to děláš blbě od začátku, tak ani po 40 letech to nebude jiný.
"Pokud mi nekdo napise,ze to je o efektivite osviceni a vzdalenosti". A o čem to teda je ? Vždycky to je o efektivitě Nebo snad chceš aby si lidé kupovali neefektivní osvětlení ? Seš dement? Už se prober, nauč se psát a přestaň lhát.
"Nechci radit, nechci kázat, chci jen apelovat, že život je jak joint, kterej se musíme naučit pokuřovat." - Dědek, 6 Polnic Oficiální Suvenýry Grower pouze pro členy
myslím si že není, je to to stejný akorát nepoužívá 3-5 samostatný LEDk ale narvali to do COB led čipů. pokud to bude mít doopravdy 100w tak na tom budeš moct ráno smažit vajíčka, je to hodně malý - efektivita u těchto LED čipů je mizerná. Co tě vedlo k výběru takového svítidla?
To Fruddy. Zatiaľ ma nič neviedlo k tomu svetlu, len pozerám ale ako vidím na ebay sa dajú kúpiť len všetko samé "disko svetlá" takže pôjdem asi do 100-150w hps. Chcem ísť max 1-3 rastlinky pre zábavu takže nebudem investovať do Vero29 napr. Chcel som niečo plug&play aby som nemusel nič zapájať ale myslím že tu hps zvládnem.
Původní příspěvek od Nebulman To Fruddy. Zatiaľ ma nič neviedlo k tomu svetlu, len pozerám ale ako vidím na ebay sa dajú kúpiť len všetko samé "disko svetlá" takže pôjdem asi do 100-150w hps. Chcem ísť max 1-3 rastlinky pre zábavu takže nebudem investovať do Vero29 napr. Chcel som niečo plug&play aby som nemusel nič zapájať ale myslím že tu hps zvládnem.
Zpojit HPS a poskládat si LED světlo není zas tak velkej rozdíl. Pokud to má být jeden z prvních pěstů tak ti přeji hodně zdaru, začátek se sodou je jeden z těch lepších, hlavně když jsi se rozhodoval mezi tou fialovou srandou a sodou.
Proč ne, ale ta fotodioda zcela určitě nemá úplně plochou spektrální citlivost, což znamená, že konverzní faktor ("0.8") bude jiný pro každé spektrum.
Navíc se domnívám, že úplně stejnýho výsledku bys dosáhnul odstraněním filtru/difuzoru ze snímače.
Nemluvě o tom, že ten difuzor tam není bezdůvodně - samotná fotodioda bude fungovat "správně" jen pokud na ni bude světlo dopadat +- kolmo.
S difuzorem je to dobrý na zjištění rovnoměrnosti osvětlení. Bez něj (ať už je to původní fotodioda nebo vyměněná) je to akorát krám, co ti bude lhát.
---
I poměrně drahé PAR metry (např. od Apogee) jsou zatíženy obrovskou chybou. Ta se dá kompenzovat výpočtem, ale je třeba znát spektrum měřeného světla. Ve výsledku to pak je tak, že pokud nechceš mít možnou chybu v řádu desítek procent, je třeba použít radiospektrometr.
Závěr? Radši na laciným luxmetru nechat původní diodu a filtr/difuzor, protože si stejně nepomůžeš.
Čo hovoríte na toto našiel som to na Ali za 85€.
CREE CXB3590 3500K 100W COB LED Grow Light Full Spectrum MeanWell Driver CREE LED Growing Lamp Indoor Plant Growth Panel Light
Za ty prachy to jde, ale levný to taky úplně není, je otázka jak je to vyrobený a jestli je to, co píšou, pravda. Jinak pro prostor 50x50 mi přijde ideální mít čtyři květináče 2x2 kvůli využití světla. Místo kupování zajíce bych doporučil sestavit si to sám. Kup si od Alucraftu nebo Ledidealu čip BXRC-30G10K0-C-7X nebo BXRC-30E10K0-C-7X á 1000Kč, chladič se mi osvědčil Arctic Cooling Accelero Mono PLUS á 1000Kč - chce drobné úpravy, nic zásadního a zdroj Meanwell ELG-150-C1750A 836Kč (bez regulace (A) je trochu levnější), Meanwell APV-8-12 120Kč, MOLEX s koncovkou na větrák, 4kabel, svorky a trochu šikovnosti. Příkon je okolo 125W + větráček, výkon určitě odpovídá 150W HPS. Na druhou stranu je to možná trochu málo, v prostoru 60x60 mám dvakrát tolik. Nevyjde to levněji ani dráž, ale budeš vědět, co tam doopravdy máš.
Modlitba bastlíře:
"Svatý Scurvile, patrone náš nemohoucí, dej, ať to nepraskne."
To Marcusant . Koľko by ma to celé vyšlo keby mi to niekto poskladá. Ide mi o hobby stačí mi výkon ako náhrada 150w hps, chcem to ako koníček chilli, možno nejaká sativa slečna. Neriešim výnos chcem to ako hobby a nechcem ísť do hps. Je niekto kto by to poskladal aby mi nezhorel byt ?