Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Na to,že to byla diskuze o automatizaci zalivky atd..,tak se tady opet rozhorel plamen vášně😀 ja osobne mam MH,HPS,CMH a ted vlete poridim led a pak vam to vsechno srovnam😉 Bohuzel cmh mam jen 315w vic by me zajimala ta 630ka🤗
Fakt? No ja mam od lumateku i s preradnikem...bohuzel mam boxy jen 100x100 a 80x80 dve stinidla si myslim vedle sebe nedam,ale jinak diky za nabidku...leda dat dve patice na jedno stinidlo ale to si neumim moc predstavit jak bych to delal
Původní příspěvek od BRooT Nemůžeš hodnotit LED vs HPS
Kdyby to tak bylo, tak jedou LEDky všichni. Ale jakmile dáš LED panely do většího prostoru s vyšším stropem a chtěl bys jich tam mít třeba 40-50 tak to neudělá to, co bys udělal kdyby jsi tam dal 40-50 1000W HPS s hlubokým stínidlem.
LED Panely se primárně používají ve velkopěstech na dosvicování pro lepší růst a kompaktnost palic, ale na masu se dávají stále HPSka
Nemas pravdu, vazne , ti pestitele co jsou zapojeni v tomhle Byznisu , v USA Canade atd. (pokud na to maji investice) a v tomhle Byznisu penize maji , vymenily davno HPS za Ledky. Jednoho takoveho cloveka znam a videl jsem na vlastni oci zkrz Skype jeho 3 haly a to opakovane.
Kdyz je vymenil vsechny a na jednu mensi mistnost tak si oddychnul
Ted nemluvim o nelegalnich velko-pestirnach a pestilech u nas kteri chteji investovat co nejmin a vydelat co nejvic.
Možné to je . Navštívil jsem poměrně dost velkých legálnich pestiren poměrně nedávno . A tam frčí stále kombinace hps+cmh . Ledky jsem tam viděl jen na matkách , a byly to firmy co mají peníze .
Ale věřím tomu , že jsou i ti co jedou čistě ledky
Teď to trochu nechápu. Pokud to máš v těch jejich květináčích, tak asi nepotřebuješ nijak vysokou vanu, ne? 120 x 120 jenom 6 kostek, to myslíš jako celkovej počet nebo 6 x 6 kusů? Nějak se mi ale zdaj docela malý ty jejich květináče.
Ahoj,
6" Grodan Kostka je cca 15*15*15cm
To je jasný že na to pak potřebuješ vanu 15cm hlubokou.
Měl jsem od Danish hydro tray. To tady ale nejde sehnat.
Tady ale g podstatě nejdou sehnat ani kostky, takže to je asi fuk no. FloraFlex čepičky jsou mi teď na nic
Původní příspěvek od BRooT Možné to je . Navštívil jsem poměrně dost velkých legálnich pestiren poměrně nedávno . A tam frčí stále kombinace hps+cmh . Ledky jsem tam viděl jen na matkách , a byly to firmy co mají peníze .
Ale věřím tomu , že jsou i ti co jedou čistě ledky
Přesně tak, pořád vládne HPS a kdo chce top tak k tomu přidá CMH, pod LEDkama se v USA ve velkém rozhodně nekvete. Stačí si projít velkopěstírny na youtube kanálech jako je Growing Exposed nebo growers network. Tady třeba největší producent trávy ve státě Washington https://www.youtube.com/watch?v=vWxKpn-pNRo&t=743s
Přesně tak, pořád vládne HPS a kdo chce top tak k tomu přidá CMH, pod LEDkama se v USA ve velkém rozhodně nekvete. Stačí si projít velkopěstírny na youtube kanálech jako je Growing Exposed nebo growers network. Tady třeba největší producent trávy ve státě Washington https://www.youtube.com/watch?v=vWxKpn-pNRo&t=743s
- USA bych nesrovnaval... polovicni az tretinova cena el. energie, nemaj proc menit na led. Investice jako prase a navratnost nejista.
- S nasema stanama na pudach, ve sklepich, v obyvacich... to bych uz vubec nesrovnaval. Jina pohadka. TOP kvalita pod led bude taky... jen to nebudou 2m kytky jak z velkopestirny. A ruku na srdce, kolik lidi tady jede haly? Vesmes se bavime o homegrowingu, ne o komercnich velkopesrirnach.
Nic proti HPS, sam jedu oboji a sem spoko jak se sodikem tak s ledkama... kazdy ma svy pro i proti.
My potřebovala promluviti si zblízka s malá hojivá bylinka. Ať svět prolétáva se kolem okolo. - Sulik
- USA bych nesrovnaval... tretinova cena el. energie, nemaj proc menit na led. Investice jako prase a navratnost nejista.
- S nasema stanama na pudach, ve sklepich, v obyvacich... to bych uz vubec nesrovnaval. Jina pohadka. TOP kvalita pod led bude taky... jen to nebudou 2m kytky jak z velkopestirny. A ruku na srdce, kolik lidi tady jede haly? Vesmes se bavime o homegrowingu, ne o komercnich velkopesrirnach.
Nic proti HPS, sam jedu oboji a sem spoko jak se sodikem tak s ledkama... kazdy ma svy pro i proti.
Ja jsem reagoval hlavně kvůli tomu tvrzení jak se v americe a kanadě vyměnují hps za LED, což je hloupost! A nebo zase chyba v překladu...Ale stejná je i situace v Evropě, ono se pod umělým osvětlením nepěstuje jenom tráva. A jakmile jedeš ve větším prostoru tak je HPS jasná volba. Ale je určitě pravda že v mikropěstovaní pod malou watáží může mít LED výhody. Ale nechápu co to má tenhle argument společného s těma velkopěstírnama v Kanadě a USA.
sorry - my bad, nesledoval sem diskusi před
S velkopěstírnama nemá společnýho nic, spíš sem chtěl poukázat že to naše pěstování je trochu něco jinýho než velkopěstírny a top uděláš i pod led
Sorry za OT
My potřebovala promluviti si zblízka s malá hojivá bylinka. Ať svět prolétáva se kolem okolo. - Sulik
LED je (co se velkých prostoru týče) primárně na dosvicování. Správně když je jedeš v boxu tak na top výsledek by jsem měl nechat kytku vyrůst nejlépe pod MH a potom květ LED , ještě lépe LED + HPS, jelikož LED nemá UV a Infra záření.
Ale samozřejmě, že i pod čistě LED se dá udělat slušná paráda, to se můžeme přesvědčit ve vláknech co tu jedou kluci v galerii.
Jinak ta plazma je super. Já jsem zatím viděl ve velkých prostorách jet plazmu jen v Izraely, ale tam jsou několik krotů napřed, a stím že tam mají CMH + HPS + LED a do toho problikávají plazmu.
1. aj pod ledkami sa dajú pestovať stromy (viď užívateľ LokiGro na instagrame - chlapík z NewYorku a v DWC dáva poriadne stromy)
2. HPS prípadne CMH sa stále používa v USA/Kanade pomerovo viac ako LED, ale je to len otázka času (komerčné projekty počítajú ROI a ten je v tak vysokokonkurenčnom segmente, pri cenách HPS oveľa lepší + cena energie v USA je úplne niekde inde- tým sa návratnosť brutálne predlžuje)
3. Aj LED majú UV a IR žiarenie, akurát u nás takmer každý počíta g/w (skús googliť “full spectrum LED grow light, prípadne rovno pozri Chilledtech, alebo Fluence LED)
4. Pre predstavu ako vyzerajú velkopestírny s LED skúste googliť napr “fluence LED commercial grow”
Čo ma len tak narýchlo napadlo High Latitude farms nieked minuly rok začalo konvertovať z HPS na LED - https://goo.gl/images/yCoEWK
O príspevok vyššie som pripojil fotky s HLG550 od horticulturelighting group, tu pripájam fotky HighLatitude Farms s ledkami od https://scynceled.com (Dragon XL) - majú mobilom ovládateľné spektrum ( viď: https://www.instagram.com/p/BnBmZiGl0HF )
Když se dívám na instagram těch High latitude farms tak vidím že mají 4 květové místnosti, dvě s hps Hortilux 1000W DE, jednu s těma LEDkama( se kterýma mají očividně deal na propagaci) a jeden room je asi kombinovanej HPS a dosvicování LED. Takže to na mě osobně působí že si tihle dva bývalí marináci spíš jen tak hrají, velcí psi v tomhle oboru jedou hlavně HPS. A přijde mi že se ve velkopěstírnách daleko víc začíná používat na dosvicování LEC/LEP než LED.
pospa.m - ako som spomínal na LED prešli len koncom roka 2018 a áno len v jednej z miestností, ono v komerčnej sfére budú vždy na prvom mieste peniaze a z tohto pohladu sú HPS oveľa lacnejšie a ich návratnosť oveľa rýchlejšia.
Si vezmi že zariadiť takú miestnosť s HPS stojí tak 10-20k USD, ale zariadiť ju ledkami stojí kľudne 100k+