darxtar
Stálý Člen
|
s tym zalomenim si vobec nelam hlavu, kytke sa nic nestane, miesto sa operativne zrastie a stavbu stonky to iba posilni. Niekto zalamuje umyslene.
Hlavne je s poranenou stonkou nehybat, dlahu mozes pouzit, ak chces aby bola vztycena hore, ale nemusis ju vobec pouzit, ono sa to zrastie ako do praveho uhla, tak aj do ostreho (ak je zlomenie vaznejsie). Hlavne s nimi teraz par dni nehyb, aby si zranenie neobnovoval. A prilisna vlhkost moze v tychto pripadoch sposobit nahnivanie stonku v oblasti zlomu, takze nato pozor.
Mne raz chytil tuto hnilobu krasny rezok chronika, ktoreho som ohol v strede o 90 stupnov. Mal som v roome asi dva dni 90 percentnu vlhkost a plesen bola nasvete. Musel som zhnily stred vyrezat, pokusal som sa dokonca tie dve casti spojit dlahou a skusal, ci sa rastlinka nezrastie na dvoch plochach rezu, 4-5 dni vrsok relativne zil, ale ked som sundaval dlahu (stonka medzitym zhrubla), neslo to bez poskodenia a narusenia zranenej casti a vrsok odpadol. Osobne ma velmi zaujimalo, ci by sa taketo dve casti rastlinky zrastli, niekedy to budem musiet este vyskusat, ale premyslenejsie. Dnes je spodna polovica toho rezu uz krasnym zdravym krickom a razi z neho asi 50 vrcholcov, takze mi robi radost.
|