Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Léčitelství » Konopná mast v obrazech.
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
« 35 36 37 38 39 »
Autor
Téma 
mimacka
Stálý Člen

Karma uživatele mimacka - 71% Pěstitelská

Registrován: Apr 2009
Příspěvků: 722  

Příspěvek č. 181

To mrakoplas :
Samozrejme že se bavíme na úrovni domácího vařeni masti a ne prodávání či podnikání v tomto oboru.Dal jsem to do vlákna hlavně pro Aleen a další zájemce o vaření,kdo nemají zkšenosti,protože i samotná konopná mast v lékařské vazelíně může vyvolat nežádoucí kožní reakci a proto je pro prvovažitele rozhodně lepší uvařit čistou mastičku ve vazelíně a tím se dá ihned vyloučit reakce na sádlo nebo příměsy a navíc jak uvádíš,musí se brát do úvahy snášenlivost mezi dalšíma bylinkama.Já osobně do konopnej masti přidávám pouze menthol aby byla mast hřejivá.
Teta Buska mi sice psala o masti a bylinkách,ale jelikož se od počátku zaměřuju pouze na mast z konopí tak jsem to pustil z hlavy a původní její korespondence odešla s novou instalací windowsů.Pokud ji zkontaktuješ tak Ti to napíše.
Ad to extrakt z listiva :
-tady už je to opět o něčem jiném a to za pomoci chemie !!!! a navíc je to pro 99% zájemců o mastičku španělská vesnice v domácí kuchyni.
Ad to stare listí :
-kdo nemá možnost dlouhodobě sušit a skladovat usuší za týden a uvaří,samozřejmě že likvidace nežádoucích látek by měla proběhnout či už Dekarboxylací nebo Simmeringem apod. podle zvoleného způsobu vaření.
Ad to teplota :
viz teploty odpařování čili totálního znehodnocení látek a teplota 110 st C zajistí že se vazelína ještě nepálí.
Ad to sádlo :
-pokud si někdo udělá 1-2 kelímky a spotřebuje to v krátkém termínu,tak se dá mast uchovávat v ledničce ,ale já jsem psal o dávce cca 12-15 kelímků pro celoroční používání ,jelikož volně dopěstované konopí je jenom jednou v roce a pěstování na mast pod lampou 3x do roka se trochu prodraží.O době použitelnost s přidáním konopného oleje platí v podstatě to co o másle a sádle.
Takže v tomto směru pokud dávám radu s ohledem na znalost či zkušenost tazatele,tak raději doporučím vyzkoušený recept se stabilním materiálem,protože si potom dotyčný tazatel -ka řekne že vždyť se tam a tam psalo,že se to může vařit i v sádle a potom se nestačí divit když dostane nějaké kožní problémy z pokazené mastičky.

Přidám ješte několik delších vět přímo od Tety Bushky - doufám že se nebude zlobit.
Odpovědi od Tety Bushky:
Může být mast i z čerstvě utržených listů?
Listy i ostatni zeleny material se musi pred pouzitim dobre ususit a ulezet, aby se kanabinoidy v kysele forme pritomne v čerstve rostline premenily na kanabinoidy v neutralni forme, ktere teprve jsou ucinne v lidskem organismu. tato premena pokracuje i dal v suche rostline zhruba jeste pul roku po ususeni. pokud nemuzes cekat, az se ti material takto "ulezi", je treba dat listy i palicky asi na 10 minut do trouby ohrate na cca 120 stupnu (list papiru vlozeny do trouby nezezloutne). tim se dokonci vyse zminena premena a material by mel mit slusnou funkcnost. u takto umele upraveneho materialu bych ale doporucila provest prvni var listu s vazelinou ve vode radeji 2x, aby se zaklad masti vycistil od chlorofylu, ktery se pri takto urychlenem ulezeni nestaci dostatecne rozlozit a mohl by zpusobit alergicke reakce.

Může být mast vyráběna bez použití listů?
v listech je nejvic cannabidiolu (CBD), ktery je nositelem vetsiny lecebnych ucinku. Mast tedy bude jen castecne ucinna, rozhodne bych doporucila sehnat si listy a neplytvat takhle palicemi.

Obsah THC a CBD
ohledne obsahu thc a cbd - zalezi na tom, na co se preparat pouziva - na kozni problemy je treba vice cbd, ale treba na opary a bolesti je
potreba vyssi koncentrace thc. urcite procento thc je potreba vzdy, aby ostatni cannabinoidy plne ucinkovaly. v podstate o tom ani vedci
nemaji uplne jasno - jedine, s cim si jsou jisti je, ze tyto latky pusobi v synergii (vzajemne prodporuji svuj ucinek), ale porad jeste nevedi, jak presne tyto mechanismy funguji. pred 10 lety bylo znamo kolem 60
cannabinoidu, dnes jse to jiz pres stovku, takze je v tom hroznej gulas...

Jaké médium je vhodné pro mast?
jako extrakcni medium jsou u konopi nejvhodnejsi tuky, teprve pak alkohol.
klidne se muze pouzit treba olivovy nebo konopny olej. s olivovym olejem mam zkusenost, ze je velmi hojivy, a navic se muze zahrivat na vysokou teplotu, aniz by se rozkladal. je proto take velmi vhodny pro domackou pripravu extraktu, ktery se pak muze smichat s vazelinou nebo jinym
mastovym zakladem. u konopeho oleje je problem, ze dlouhodobe nesnese teploty nad 70 stupnu, takze extrakci je obtizne provadet bez patricneho vybaveni.

doporucila bych nasledujici postup:

palice a listy z cele rostliny rucne rozdrcene - mnozstvi k naplneni sklenice na zavit, plnit volne, prilis nestlacovat! - a panensky olivovy
olej (nejlepe bio) - objem sklenice

olej nalit do pekacku, v troube rozehrat a nasypat do nej palice. udrzovat
pri teplote kolem 120-130 stupnu 30 minut. pak nechat vychladnout a prelit do sklenice. ulozit na tri tydny v temnu pri pokojove teplote a obcas protrepat. pak scedit pres platno a postup opakovat s novou varkou konopi.

myslim, ze timto zpusobem by se pripravil dostatecne silny extrakt, ktery by se pak mohl zamichat do vyhovujiciho mastoveho zakladu.


Zkušenosti moje a ty, které mi byly sděleny (na co konopná mast pozitivně zafungovala - nejen ta mnou vyrobená):

* spáleniny od slunce
* spáleniny od ohně nebo sporáku a opařeniny od vroucího oleje nebo vody
* kožní alergické reakce (vyrážky) - nerozjely se jako obvykle do měsíc trvajících maxifleků
* rozpraskané rty a bolestivě odřené nosní dírky (při nastydnutí s rýmou - i se mi líp dýchalo, jako kdybych to namazala třeba mentolem, ale neštípalo to, naopak)
* lupénka (psoriasis na těle i ve vlasové části kůže)
* atopický ekzém (ale jednomu člověku nepomohla )
* odřeniny (zkoušeno jen na vyloženě povrchových, nekrvácejících)
* artróza (jednomu člověku taky nepomohla)
* revmatoidní artritida
* spastické stehenní svaly
* vyhojení kůže bez plastických jizev


Další recept na mastičku, lety vyzkoušeno na revmatoidní artritidu (antirevmatika nepomáhala)

2 hrsti listí
1/4 l horkého sádla (vyškvařené, nesolené!, radši vyškvařit doma)

20 minut udržovat jenom horké, těsně pod bodem varu, nesmí se to začít škvařit, pak nechal úplně vychladnout; druhý den znovu zahřát, znovu 20 minut nechat těsně pod bodem varu, hotovo. Kamarádka ani necedí, prý se to listí rozvaří. Měla ošklivou bouračku, hodně ji sešívali - 4-5x denně poté, co už nebyly ani stroupky (jen nová hojící se kůže) mazala; jizvy nebyly plastické. I tahle mast pomohla na lupénku.


já jen vím, že sádlo někdy u lidí vyvolává přecitlivělost, lékařská vazelína snad skoro ne nebo jen málokdy; a jak psala Teta Bushka, žlutá lékařská vazelína je míň rafinovaná, takže je ještě líp snášena]



TINKTURA

Zatím mám jen zkušenosti svoje a jedné kamarádky; mně to zastavilo rozvoj už rozjetého oparu, kamarádka říkala, že jí to jakoby obrátilo vývoj oparu - večer zjistila, že jí začíná vylézat opar na rtu, natřela ho tinkturou a prý do večera druhého dne zmizel.

Koupím v lékárně líh; do láhve od nějakého menšího kompotu (250 g) nacpu listí a heřmánek, zaleju lihem a nechám tak 14 dní louhovat, aby bylo listí s heřmánkem ponořené (heřmánku dávám cca lžičku nebo dvě, 2 dl 60%ního lékařského lihu, zbytek doliju třeba čistou vodkou).



ČOKOLÁDA

Čokoláda je docela dobrá a dá se udělat jak slabá (pro pacienta), tak silná; já jsem od jednoho sklerouška dostala recept:
- 1 Hera
- cca 20dkg čokolády na vaření
- dle účelu listy (na slabou prý stačí dvě lžičky, ale to je na křeče), na silnou dávám cca dvě Hery a asi půl litru listí

Listí vyvařím z chlorofylu (ale moc mě to nebaví, takže vařím půl hodiny až hodinu). V hrnci rozehřeju tuk, přidám listí, cca půl hodiny to vařím (z toho listí vyvařeného ve vodě je potřeba nejdřív dobře vodu vymačkat), pak scedím. Potom do zeleného tuku nalámu čokoládu a dle chuti přidám lžíci kakaa a cukr - většinou to nepovažuju za nutné, takže tam jen nasypu strouhaný kokos (dle chuti - oříšky, rozinky, mandle.. cokoli strávníkovi chutná ), rozmíchám a buď to naleju do tvořítka na led (ideální pro slabou čoko, stačí jedna kostička a křeče prý mizí), nebo to nechám trochu zchladnout, vyrábím válečky, balím v kokosu a šup s tím do alobalu a do mrazáku.
další info k masti
New postPosted: Tue Mar 10, 2009 8:37 pm
by jedubabka
Dostala jsem info, že ta "tmavší" (víc listí) mast pomohla i tam, kde ta "světlejší" nestačila. Takže už dávám o cca 2dl listí víc.

mimacka

Naposledy upravil mimacka 24-08-2009 v 21:17 PM

Old Post 24-08-2009 v 15:09 PM
mimacka je offline   Profil uživatele mimacka   Find more posts by mimacka   Foto galerie člena mimacka   Click here to Send mimacka a Private Message   Add mimacka to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
jestedman
Stálý Člen

Karma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% Pěstitelská

Registrován: Apr 2003
Příspěvků: 977 

Příspěvek č. 182

mimacka: máš to asi trochu popletené, první část je od Bushky, druhá od Jedule. Ten pacoš, u kterého nezabrala mast na atopický exém jsem byl možná já, ale to jsme si s Jedulí vyříkali - dala tam heřmánek a ten mi asi způsobil alergickou reakci, mast bez heřmánku již byla v pohodě.

Jinak jaká je zkušenost s plísní, je přítomná vždy? je alkoholové kvašení důležité, nutné? Zlikviduje se plíseň zcela při následném zahřívání?

Být za debila je opravdu náročné, konkurence je vysoká.

Old Post 24-08-2009 v 15:29 PM
jestedman je offline   Profil uživatele jestedman   Find more posts by jestedman   Foto galerie člena jestedman   Click here to Send jestedman a Private Message   Add jestedman to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
mimacka
Stálý Člen

Karma uživatele mimacka - 71% Pěstitelská

Registrován: Apr 2009
Příspěvků: 722  

Příspěvek č. 183

To jestedman : popletené to nemám , já jenom pro mrakoplase zkopíroval co mi zůstalo z rad jak mi to poslala Busha.

Ad to plíseň : jednou jsem vařil podle Bushkyna receptu,ale byl to zdlouhavý proces navíc z darovaného přebytku od kolegu pěstitele a plíseň se mi v tomto případě neutvořila.
Další várku jsem skusil uvařit tak,že jsem dal do patentní sklenice v rukách rozdrvený materiál ,ten jsem zalil domácí slivovicí na 3 týdny ,občas protřepal a nakonec komplet smíchal s vazelínou a vařil ve skleněném pekáči 2 dny po 3 hodiny - tento postup zkonzultoval s Bushou.
Nakonec jsem zůstal u třetí varianty vaření - na 2 l zavařovačku materiálu dám 6 kelímků bílé vazelíny (1 kelimek 110 gramu za 48 Kc),
to dám do skleněneho pekáče a udržuju v elektrickej troubě na termostatu pri teplote cca 110 st.C 3 hod a druhy den znova 3 hod (nepočítám čas potřebný než je vazelína rozehřátá - postup jsem tady popsal na listu č.33 až na detail, že teď vynechávám to máčení v alkoholu).

mimacka

Old Post 24-08-2009 v 15:52 PM
mimacka je offline   Profil uživatele mimacka   Find more posts by mimacka   Foto galerie člena mimacka   Click here to Send mimacka a Private Message   Add mimacka to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
aleen13
Stálý Člen

Karma uživatele aleen13 - 94% PěstitelskáKarma uživatele aleen13 - 94% PěstitelskáKarma uživatele aleen13 - 94% PěstitelskáKarma uživatele aleen13 - 94% PěstitelskáKarma uživatele aleen13 - 94% PěstitelskáKarma uživatele aleen13 - 94% PěstitelskáKarma uživatele aleen13 - 94% Pěstitelská

Registrován: Jun 2009
Příspěvků: 85  

Příspěvek č. 184

Takže abych si to polopatě ujasnila - patřím mezi ty, kteří budou vařit mastičku prvně...

pěstuji - to víte, ale dostala jsem teď várku listí od jednoho dobrého growera - je to jen listí, palice nemám.
To listí jsem musela ještě dosušit a ráda bych vařila už nyní - nebo mám raději počkat na palice (cca za 2 měsíce) - pomůže to těm listům nebo to bude krátký čas?

Kdybych vařila už teď - alespoň malou část - tak mám to listí dát jen tak nasucho do pekáče a ohřívat na cca 120°C po dobu 15-20min, a pak listí dát do vazelíny a do trouby na 100°C? Pokud to je tak správně, jak dlouho by to mělo probíhat? Kolik hodin ohřívat?

Pak vychladnout a nechat uležet i s listím? Kolik týdnů? Pak zahřát, listí odstranit, přidat nové listí a postup opakovat?

Kolikrát?

P.S. - mast chci mít co nejúčinější, dám si s tím práci - takže rady pro zkrácení postupu mi pls nedávejte - naopak.

Bylinky používat nebudu - jen konopí. A použiji Kosmetickou vazelínu - bojím se alergických reakcí - jsem alergická na kdeco...

A to zplesnivění - tak to už vůbec nepřipadá v úvahu - jsem alergická též na plísně - a nemám 100% jistotu, že se to tím vařením odstraní...

Takže jak?? díky Aleen

Alenčin DRUHÝ pěst
Alenčin první balkon
Crohnova nemoc a Ulcerózní kolitida - léčení konopím


"Konopí pro zdravý a veselejší život..."

Old Post 24-08-2009 v 17:51 PM
aleen13 je offline   Profil uživatele aleen13   Find more posts by aleen13   Foto galerie člena aleen13   Click here to Send aleen13 a Private Message   Add aleen13 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
jestedman
Stálý Člen

Karma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% PěstitelskáKarma uživatele jestedman - 50% Pěstitelská

Registrován: Apr 2003
Příspěvků: 977 

Příspěvek č. 185

zdá se mi že moc nečteš a jen se ptáš

jak psal mimacka - materiál k výrobě je lepší delší dobu uležený. Konopí po sklizni obsahuje jen malou část canabioidů v zásadité formě, tedy té pro člověka "funkční" a většinu v kyselinách cn. K přechodu kyselin dochází při sušení nebo zahřátím. Je nutné dodržovat jisté zásady, aby materiál zbytečně neoxidoval a nepřicházel o cenné látky. Pokud máš materiál nedosušený, tak podle použij postup poznamenaný mimackou - 10´ 120C.

V troubě s vazelínou ohřívej 3-5, klidně víc hodin, s listím nech uležet 2-3 týdny (v tomto okamžiku by mělo dojít k alkoholovému kvašení a vytvoření plísně), pak zahřát, přefiltrovat a přidat listí, lépe palice, nechat uležet tak týden a opakovat, opakuj tak 2-3.

Po odchodu Jedule se to v Léčitelství trochu popletlo a zamotalo, škoda že se smazali její příspěvky. Mám doma něco uloženýho, kouknu jestli to pomůže.

Být za debila je opravdu náročné, konkurence je vysoká.

Old Post 25-08-2009 v 07:31 AM
jestedman je offline   Profil uživatele jestedman   Find more posts by jestedman   Foto galerie člena jestedman   Click here to Send jestedman a Private Message   Add jestedman to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 01:12 AM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
« 35 36 37 38 39 » 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Podobná Témata
30-01-2020 - Hřejivá konopná mast s chilli - 6 odpovědí
07-12-2018 - Konopná mastička podle redytha - 82 odpovědí
03-12-2012 - Konopná mast a její výroba - 18 odpovědí

Hledat v Tématu:
 


Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.

Design, Custom Scripts & DB Optimization by carlos
Page generated in 0.3984420 seconds with 27 queries.
Magazín - Growshop Rozcestník - Suvenýry - Sponzoring - Archív