Grower Fórum: Homepage Grower Fórum: Homepage Diskuzní fóra Grower.cz

Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!

Při problémech s registrací nás prosím kontaktujte.
Uživatel  
Heslo
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu 
Grower.cz Grower.cz » Fórum » Indoor Pěstování » Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani II.
Slovník | F.A.Q. | Dnešní příspěvky | Fotografie z týdenního hlasování
« 33 34 35 36 37 »

Jaký typ osvětlení používáš?
This poll is closed.
HPS 55 60.44%
LED 29 31.87%
CFL 7 7.69%
Total: 91 votes 100%
  [Edit Poll (moderators only)]

Autor
Téma 
alesh
Stálý Člen

Karma uživatele alesh - 73% PěstitelskáKarma uživatele alesh - 73% PěstitelskáKarma uživatele alesh - 73% PěstitelskáKarma uživatele alesh - 73% PěstitelskáKarma uživatele alesh - 73% Pěstitelská

Příspěvek č. 545

citace:
Původní příspěvek od lenin04
Zdá se mi že se tu zatím řeší jenom bílé diody. Má opravdu někdo zkušenost s plno-spektrálním čipem? Např. s tímhle? Chystám se udělat světlo které bude obsahovat 3x takový čip. Nechtěl by ho pro mě někdo otestovat? Nejlíp někdo kdo už má nějakou zkušenost s LED v bílém spektru.

Jo, má. Je to mrdka, ve které jsou nacpaný zbytkový čipy té nejnižší kvality.

A když už jsme u toho, bílá má k "opravdu plnospektrálnímu světlu"[WTF] blíž, než tyhle multičipy. Ono je to i vcelku logický.

a.

Old Post 21-10-2015 v 07:20 AM
alesh je offline   Profil uživatele alesh   Find more posts by alesh   Foto galerie člena alesh   Click here to Send alesh a Private Message   Add alesh to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lenin04
Stálý Člen

Karma uživatele lenin04 - 66% Pěstitelská

Příspěvek č. 546

Ale i tak si to vyzkouším, zatím pod jedním mi to rostlo celkem obstojně. A bíle světlo má nejblíž k dennímu světlu, ale to přece není to čeho chceme dosáhnout? Spektrum asi od 520nm do 640nm je ti úplně k ničemu. Ale zase ty bíle mají asi nejlepší účinnost, až 120lm/W. Ten čip s upraveným spektrem má asi 35lm/W, ale většinu v právě potřebném spektru. Např. Vero 29 má min. 50% světla v naprosto nepoužitelné vlnové délce a pro rostlinu je téměř zbytečné.

Old Post 21-10-2015 v 09:18 AM
lenin04 je offline   Profil uživatele lenin04   Find more posts by lenin04   Foto galerie člena lenin04   Click here to Send lenin04 a Private Message   Add lenin04 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
alesh
Stálý Člen

Karma uživatele alesh - 73% PěstitelskáKarma uživatele alesh - 73% PěstitelskáKarma uživatele alesh - 73% PěstitelskáKarma uživatele alesh - 73% PěstitelskáKarma uživatele alesh - 73% Pěstitelská

Příspěvek č. 547

citace:
Původní příspěvek od lenin04
Ale i tak si to vyzkouším, zatím pod jedním mi to rostlo celkem obstojně. A bíle světlo má nejblíž k dennímu světlu, ale to přece není to čeho chceme dosáhnout? Spektrum asi od 520nm do 640nm je ti úplně k ničemu. Ale zase ty bíle mají asi nejlepší účinnost, až 120lm/W. Ten čip s upraveným spektrem má asi 35lm/W, ale většinu v právě potřebném spektru. Např. Vero 29 má min. 50% světla v naprosto nepoužitelné vlnové délce a pro rostlinu je téměř zbytečné.

Ne, máš v tom zmatek.

1) I světlo mezi 520nm a 640nm je důležité a není důvod ho vynechat.
2) Lumeny jsou pro lidi, ne pro rostliny. Pokud máš 2 zdroje s různým spektrem, nemá je smysl (z hlediska vhodnosti pro pěst. rostlin) porovnávat lumeny.
3) Když se podívám na popis od toho prodejce, vidím, že tam je několik nesmyslů. Lžou ti

Zkus si to. Je to tvůj čas a tvoje prachy Třeba na to taky přijdeš.

Jo a za domácí úkol nastudovat datasheety od Epileds čipů, který jsou použity v odkazovaném multičipu.

a.

Old Post 21-10-2015 v 10:14 AM
alesh je offline   Profil uživatele alesh   Find more posts by alesh   Foto galerie člena alesh   Click here to Send alesh a Private Message   Add alesh to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Mard
Stálý Člen

Karma uživatele Mard - 72% PěstitelskáKarma uživatele Mard - 72% PěstitelskáKarma uživatele Mard - 72% Pěstitelská

Příspěvek č. 548

No nicméně jednou bychom ty debaty o spektru měli rozčísnout! Protože se domnívám že kytka potřebuje světlo (přesněji fotony) k tomu aby u ní probíhala fotosyntéza, tak jako neodborník jsem přesvědčen, že je nejdůležitější jak na světlo reaguje chlorofyl, což je nejpodstatnější složka pro využití světla.
http://www.cidly.cz/_obchody/zkousk...bory/absor1.jpg
Z grafu je vidět že světlo v zelené a žluté části spektra je pro rostlinu z hlediska výživy nejspíš k ničemu. Rostlina využije světlo v rozsahu 380-500 nm a pak 630-695 nm.
Pokud se kouknu na spektrum HPS, např. http://grovelamps.com/images/600hps%20lamp.jpg, tak vidím že hlavně v rozsahu 630-680 nm se spektra překrývají.
A mám ještě jeden argument proti full spectrum svícení - kdyby bylo plné spektrum tak výhodné, tak by bylo dobré doplnit HPS výbojku metalhalidovou, která "vloží" modré spektrum. Ale v praxi skoro nikdo toto uspořádání nevyužívá, spíše se zvyšuje počet HPS výbojek. Tudíž mám pocit, že opravdu stačí světla kopírující spektrum citlivosti chlorofylů.

Old Post 21-10-2015 v 11:05 AM
Mard je offline   Profil uživatele Mard   Find more posts by Mard   Foto galerie člena Mard   Click here to Send Mard a Private Message   Add Mard to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
alesh
Stálý Člen

Příspěvek č. 549

citace:
Původní příspěvek od Mard
No nicméně jednou bychom ty debaty o spektru měli rozčísnout! Protože se domnívám že kytka potřebuje světlo (přesněji fotony) k tomu aby u ní probíhala fotosyntéza, tak jako neodborník jsem přesvědčen, že je nejdůležitější jak na světlo reaguje chlorofyl, což je nejpodstatnější složka pro využití světla.
Z grafu je vidět že světlo v zelené a žluté části spektra je pro rostlinu z hlediska výživy nejspíš k ničemu. Rostlina využije světlo v rozsahu 380-500 nm a pak 630-695 nm.
Pokud se kouknu na spektrum HPS, např. http://grovelamps.com/images/600hps%20lamp.jpg, tak vidím že hlavně v rozsahu 630-680 nm se spektra překrývají.
A mám ještě jeden argument proti full spectrum svícení - kdyby bylo plné spektrum tak výhodné, tak by bylo dobré doplnit HPS výbojku metalhalidovou, která "vloží" modré spektrum. Ale v praxi skoro nikdo toto uspořádání nevyužívá, spíše se zvyšuje počet HPS výbojek. Tudíž mám pocit, že opravdu stačí světla kopírující spektrum citlivosti chlorofylů.

Jenže rostliny využívají mnohem více barviv a sytémů. Toto téma zkoumal mj. třeba McCree - viz graf. No a praxe, řekl bych, to potvrzuje - jinak bychom už asi viděli solidní výsledek i pod růžovým světlem, ne?

edit: K tý výbojkový teorii: jednoduše je MH mnohem méně účinný (Pout/Pin) než aby se to vyplatilo.

a.

Old Post 21-10-2015 v 11:26 AM
Bárt
Stálý Člen

Karma uživatele Bárt - 96% Pěstitelská

Příspěvek č. 550

citace:

Ten odkaz s grafem není správný, je také od čínského výrobce LED světel CIDLY, je to jen marketingový blábol, správné znění toho grafu dal třeba Alesh . V tom zeleném a žlutém spektru se samozřejmě také využívají, ale kolem +- 50% a to není také málo.

Grow Max 150W

Old Post 21-10-2015 v 14:35 PM
Bárt je offline   Profil uživatele Bárt   Find more posts by Bárt   Foto galerie člena Bárt   Click here to Send Bárt a Private Message   Add Bárt to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Mard
Stálý Člen

Karma uživatele Mard - 72% PěstitelskáKarma uživatele Mard - 72% PěstitelskáKarma uživatele Mard - 72% Pěstitelská

Příspěvek č. 551

citace:
Původní příspěvek od Bárt
Ten odkaz s grafem není správný, je také od čínského výrobce LED světel CIDLY, je to jen marketingový blábol, správné znění toho grafu dal třeba Alesh . V tom zeleném a žlutém spektru se samozřejmě také využívají, ale kolem +- 50% a to není také málo.

Teda, jsem teda dost laik (nestudoval jsem bohužel hnojárnu), ale dovoluji si Bárte nesouhlasit. Ten graf opravdu není marketingový blábol a je to ověřená věc, na rozdíl od práce pana McCree, u které jsem nenašel moc odborných citací (publikoval to myslím v roce 1972 ve dvou pracech).
Prosím vyzkoušet: https://www.google.cz/search?q=chlo...CFYZ_LAodBHgCuw
A když už píšu tuhle reakci, tak prosím o vysvětlení, jak je možné že je otestováno, že je možné vstupovat do pěstebního prostoru v "noci", když si svítím zelenou barvou, přičemž kytka není světlem ovlivněna, zatímco jiným světlem je 12-ti hodinový cyklus narušen bezpečně.

Old Post 21-10-2015 v 15:37 PM
Mard je offline   Profil uživatele Mard   Find more posts by Mard   Foto galerie člena Mard   Click here to Send Mard a Private Message   Add Mard to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
spachal
Stálý Člen

Karma uživatele spachal - 75% PěstitelskáKarma uživatele spachal - 75% PěstitelskáKarma uživatele spachal - 75% Pěstitelská

Příspěvek č. 552

No, ja o tom, jak, kolik a jake svetlo slecny zpracovavaji vim v podstate prd (neb jsem studoval pouze chemii, nikoliv agrikulturu, z te mam jen jednu zkousku :] ..), ale problem tehle 'multispektralnich' COB bude hlavne v jejich kvalite, resp. ucinnosti, jako u vseho, co zde rozebirame.
Jak uz psal Alesh, vetsinou se osazuji spise 'odpadem', proto to neni zadna vyhra, pod timhle pestovat, to uz radeji opravdu vybojky.
Az bude nejake multispektralni svetlo sestavene z opravdu kvalitnich ledek, pak je asi na case se o tom bavit, prozatim je to opravdu jen .. slusne receno akademicka diskuze :]

Old Post 21-10-2015 v 17:51 PM
spachal je offline   Profil uživatele spachal   Find more posts by spachal   Foto galerie člena spachal   Click here to Send spachal a Private Message   Add spachal to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
alesh
Stálý Člen

Příspěvek č. 553

citace:

Teda, jsem teda dost laik (nestudoval jsem bohužel hnojárnu), ale dovoluji si Bárte nesouhlasit. Ten graf opravdu není marketingový blábol a je to ověřená věc, na rozdíl od práce pana McCree, u které jsem nenašel moc odborných citací (publikoval to myslím v roce 1972 ve dvou pracech).
Prosím vyzkoušet: https://www.google.cz/search?q=chlo...CFYZ_LAodBHgCuw
A když už píšu tuhle reakci, tak prosím o vysvětlení, jak je možné že je otestováno, že je možné vstupovat do pěstebního prostoru v "noci", když si svítím zelenou barvou, přičemž kytka není světlem ovlivněna, zatímco jiným světlem je 12-ti hodinový cyklus narušen bezpečně.

McCree byl uznávaný odborník (nedávno zemřel). Pokud ti to nestačí, např. Inada závěry McCreeho potvrzuje (pokud jsem si to nespletl a není to naopak).
Ty absorpční spektra chlorofilu jsou určitě platná, nicméně celý proces je mnohem složitější a zasahují do něho mnoho jiných barviv a systémů. Výsledky chlorofilu jsou z mističky a izolovaného barviva. Je to platné, ale pro naše účely poněkud vytržené z kontextu.

S tím zeleným světlem je to jednoduché: lidské oko je na něj nejcitlivější a stačí tedy jen malý žářivý výkon (rozuměj tok fotonů), aby člověk viděl. Pokud by šel sodík ztlumit na pár wattů, šlo by s ním ve tmě na kytky posvítit taky - na spektrum sodíku je lidské oko taky poměrně citlivé. Naopak úplně nevhodné jsou na tohle světelné zdroje, kde převažuje tmavě červená (směrem do infraspektra) nebo naopak modrá směrem k UV spektru.

a.

Naposledy upravil alesh 21-10-2015 v 22:59 PM

Old Post 21-10-2015 v 18:49 PM
kubok
Stálý Člen

Karma uživatele kubok - 35% Pěstitelská

Příspěvek č. 554

Sledujem diskusiu o LED lampách už dlhšie, avšak skôr ako teória by ma zaujímali praktické skúsenosti tunajších growerov- najmä grow pod led lampami vyšších wattáží- pochválte sa čo sa vám pod led lampo podarilo

Old Post 24-10-2015 v 19:51 PM
kubok je offline   Profil uživatele kubok   Find more posts by kubok   Foto galerie člena kubok   Click here to Send kubok a Private Message   Add kubok to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
alesh
Stálý Člen

Příspěvek č. 555

Pěkně to tady ztichlo

Old Post 04-11-2015 v 08:44 AM
Mard
Stálý Člen

Příspěvek č. 556

No dodám včerejší zkušenost - LED modul 50W warm white (Typ Čína - EPICLED napájené na jeden modul a zalité), po cca 2000 hodinách skončil. Takže životnost nic moc. Na zkoušku jsem ho prubnul. Další warm white modul zatím jede na 100% a čistě RED modul také. Uvidíme dál, jak si povedou.
Na druhou stranu za 50 Kč/modul ani neočekávám moc zázraků.
http://www.ebay.com/itm/Wholesale-1...=item5b1b9f240e

Old Post 04-11-2015 v 10:08 AM
lenin04
Stálý Člen

Karma uživatele lenin04 - 66% Pěstitelská

Příspěvek č. 557

Kde si zjistil že je to od Epiled? Je tam uvedeno Genesis's LED. A ta cena je vážně šílená, ale i tak bych čekal že to vydrží delší dobu. Čím si to chladil?

Old Post 04-11-2015 v 10:52 AM
lenin04 je offline   Profil uživatele lenin04   Find more posts by lenin04   Foto galerie člena lenin04   Click here to Send lenin04 a Private Message   Add lenin04 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
tom999
Nový Člen

Karma uživatele tom999 - 0% Pěstitelská

Příspěvek č. 558

Zdar lidi,
zkoušel jsem pročíst všechno (nedělám si iluze)....
Mám v plánu nahradit sodík 1000W za LED.
Resili jste tady někdo podobnou konfiguraci? A ted nemyslim nějaky komercni "produkty"..
Prostor je 2x1m.
Třeba mě jen nasměrujte...

Díky

Old Post 13-11-2015 v 20:02 PM
tom999 je offline   Profil uživatele tom999   Find more posts by tom999   Foto galerie člena tom999   Click here to Send tom999 a Private Message   Add tom999 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
alesh
Stálý Člen

Příspěvek č. 559

citace:
Původní příspěvek od tom999
Zdar lidi,
zkoušel jsem pročíst všechno (nedělám si iluze)....
Mám v plánu nahradit sodík 1000W za LED.
Resili jste tady někdo podobnou konfiguraci? A ted nemyslim nějaky komercni "produkty"..
Prostor je 2x1m.
Třeba mě jen nasměrujte...

Díky

Pokud si to nehodláš udělat sám a má to za něco stát, bude cena hodně vysoká - několik desítek tisíc.
Koukal bych na Area51, Apache Tech, Pacific Lighting Concepts, GoGreen LED, Optic LED grow lights, ...
Sám si to uděláš levněji a účinnější, ale taky to bude dost stát.

a.

Old Post 13-11-2015 v 20:17 PM
tom999
Nový Člen

Karma uživatele tom999 - 0% Pěstitelská

Příspěvek č. 560

Je mi jasný že to bude "neco stat"...
Ve financich bych problem ani nevidel, spis chci efektivitu.
Potřeboval bych nějakou inspiraci, ideálně pokud tady někdo řešil třeba 6xVERA29, apod....
Schopnost to nasledně postavit snad mám....

Old Post 13-11-2015 v 23:00 PM
tom999 je offline   Profil uživatele tom999   Find more posts by tom999   Foto galerie člena tom999   Click here to Send tom999 a Private Message   Add tom999 to your buddy list     Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 21:27 PM. 
Založit Nové Téma  Odpovědět k Tématu
« 33 34 35 36 37 » 
Pošli Téma Kamarádovi E-mailem | Vytiskni Téma | Pohlídej mi Téma | Přidej Téma do Záložek

Podobná Témata
21-11-2023 - Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani IV. - 648 odpovědí
17-02-2018 - Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani III. - 1011 odpovědí
21-04-2014 - Světla LED a jiné druhy LED světel parametry LED diod pro pestovani I. - 1016 odpovědí

Hledat v Tématu:

Grower.cz | Veškerý obsah (c)2000 - 2003 Grower Team | Kontaktujte nás