Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
sodik mam a som spokojny len som chcel skusit letky. mal som pocit ze uz su par rokov obehu,tak ze bude nejaky posun vpred. mas na mysli nejake konkretne tienidlo?
caute. mam este otazocku. co hovorite na videa co toci TaNg? ide hlinu v airpot pod ledkami. vacsie af som tusim este nevidel. tu je par videi od neho..
TaNg je akorát další prodejce, co fejkuje výsledky, např. na RIU se to celkem diskutovalo.
Pokud chceš kvalitní hotovej LED panel, bude tě to stát tolik, že se to zřejmě nevyplatí. Jedinou možností, aby to dávalo smysl, je podle mě si to postavit sám.
Původní příspěvek od xypepa Zdravím diskutéry,
našel jsem tyto světla s vero 29 na zakázku v čr. Je to přiměřená cena? http://ledideal.cz/
Dík
Zajímavý, díky za odkaz. Konečně snad někdo prozřel, i když to vypadá na strašný bastl, dost pochybuju, že mají vyřízená všechna povolení. Tak snad si na nich někdo nesmlsne.
Očividně se ten, kdo psal texty, moc nevyzná v tom, o čem píše a jeho úroveň češtiny je tak 4.třída.
No a cenu jsem tam nikde nenašel, takže těžko říct
je to generační válka, ale my ji vyhrajem... | hands can destroy - the same can help! | every single piece of stuff is good, unless you can't utilize it | ukbassradio.co.uk
Původní příspěvek od xypepa Cena je v tom mém odkazu na posledním řádku na konci. Píšou: "Pro představu cena 4 čipu + konstrukce a zavěšeni je kolem 12 tisíc bez DPH"
Jo už to vidím.
320W, účinnost bude někde okolo 1,7-1,8 µmol/J, odhadnul bych to napůl cesty mezi 400W a 600W sodíkem.
Cena komponent je odhadem tak 8 tis.
Původní příspěvek od xypepa Zdravím diskutéry,
našel jsem tyto světla s vero 29 na zakázku v čr. Je to přiměřená cena? http://ledideal.cz/
Dík
Tato firma dováží panely z Číny a tady v tom popisu píší, že ty čínské nejsou dobré :-) , takže si naběhly na vlastní vidle ?
Další zajímavá věc je ta, že teď nově budou tedy používat klasické diody (teplá bílá) a žádné modré, červené atd? Takže se za chvíli vše vrátí a světlo z nových LED panelů bude opět vypadat jako pod HPS ? Takže celá revoluce v LED osvětlení na rostliny se vrátí, tam kde to začalo, tak to chápu dobře ? :-) Nějak se ta revoluce v LED osvětlení zvrtla, takže nyní bude na rostliny optimální 4000k , takže i vhodný LED reflektor s vysokou svítivostí.
320W, účinnost bude někde okolo 1,7-1,8 µmol/J, odhadnul bych to napůl cesty mezi 400W a 600W sodíkem.
a.
heh no nevim ale jestli ucinnost bude v praxi aspon jako 250w sodik tak klobouk dolu... kazdopadne ta stranka uz jenom jakym zpusobem je udelana a napsana mi prijde jako spatna vizitka...
Děkuji za info, přesně to mě zajímalo. Mám ještě dotaz k té uváděné teplotě. Je 3500K optimální?
Nové area 51 W90 mají 4000K a píšou, že je to pro všechny fáze vývoje a růstu rostlin. Jde mi hlavně o květ.
Původní příspěvek od Bárt
Tato firma dováží panely z Číny a tady v tom popisu píší, že ty čínské nejsou dobré :-) , takže si naběhly na vlastní vidle ?
Další zajímavá věc je ta, že teď nově budou tedy používat klasické diody (teplá bílá) a žádné modré, červené atd? Takže se za chvíli vše vrátí a světlo z nových LED panelů bude opět vypadat jako pod HPS ? Takže celá revoluce v LED osvětlení na rostliny se vrátí, tam kde to začalo, tak to chápu dobře ? :-) Nějak se ta revoluce v LED osvětlení zvrtla, takže nyní bude na rostliny optimální 4000k , takže i vhodný LED reflektor s vysokou svítivostí.
Hele v podstatě jo. Věc se má tak, že nejnovější LED, když se do nich pouští ne moc vysoký proud, jsou schopny se dostat na účinnost až přes 60%. Nejlepší dnešní HPS (1000W Gavita DE) je na úrovni 42%, přičemž reflektor (nový!) sebere ještě cca 20%, tedy ve výsledku přibližně 33,5%. Po roce používání už jsi pod 30% (ano, opotřebová se i reflektor).
Co se týká spektra, mrkni na grafy, jak to vypadá pro bílý LED. V podstatě pěkný modrý vrcholek cca 450nm + celkem dost červený. Možná by se hodilo více červené někde okolo 660nm, ale tohle je prostě praktická a - v rámci LED - i nejlevnější varianta.
heh no nevim ale jestli ucinnost bude v praxi aspon jako 250w sodik tak klobouk dolu... kazdopadne ta stranka uz jenom jakym zpusobem je udelana a napsana mi prijde jako spatna vizitka...
Souhlasím, že to je dost amatérsky udělaný a taky by mě to odradilo, nicméně tyhle Vero29 čipy jednoduše tu účinnost mají, to je bez debat - stačí se podivat do datasheetu (LER je 320 lm/W pro 3000K, QER 4,94 µmol/J). Jednoduše ti dodá víc fotonů a určitě se shodnem, že i to spektrum není horší než klasická HPS, ne?
Původní příspěvek od alesh
Hele v podstatě jo. Věc se má tak, že nejnovější LED, když se do nich pouští ne moc vysoký proud, jsou schopny se dostat na účinnost až přes 60%. Nejlepší dnešní HPS (1000W Gavita DE) je na úrovni 42%, přičemž reflektor (nový!) sebere ještě cca 20%, tedy ve výsledku přibližně 33,5%. Po roce používání už jsi pod 30% (ano, opotřebová se i reflektor).
Co se týká spektra, mrkni na grafy, jak to vypadá pro bílý LED. V podstatě pěkný modrý vrcholek cca 450nm + celkem dost červený. Možná by se hodilo více červené někde okolo 660nm, ale tohle je prostě praktická a - v rámci LED - i nejlevnější varianta.
a.
Jo, na graf jsem se díval, ten je ok a dokonce první pokusy s čistě bílýma ledkama jsem viděl už před dvěma lety. Jen mě baví, jak každý rok přichází nová generace panelů, první se dělaly jen modré a červené, potom přidávaly UV a IR , potom všechny barvy jednotlivě a v různých poměrech a najednou se to vrací zase k bílým. Bílé prošly největším vývojem, takže mají i větší svítivost, je to logické, ale je vidět, že marketingové oddělení musí přinášet inovace každý rok, vždyť ty bílé se začaly vyrábět snad první. :-)
Tohle má asi největší šanci na uplatnění, snad za dva roky nebude zase vše jinak. :-)
Původní příspěvek od Bárt
Jo, na graf jsem se díval, ten je ok a dokonce první pokusy s čistě bílýma ledkama jsem viděl už před dvěma lety. Jen mě baví, jak každý rok přichází nová generace panelů, první se dělaly jen modré a červené, potom přidávaly UV a IR , potom všechny barvy jednotlivě a v různých poměrech a najednou se to vrací zase k bílým. Bílé prošly největším vývojem, takže mají i větší svítivost, je to logické, ale je vidět, že marketingové oddělení musí přinášet inovace každý rok, vždyť ty bílé se začaly vyrábět snad první. :-)
Tohle má asi největší šanci na uplatnění, snad za dva roky nebude zase vše jinak. :-)
Máš úplnou pravdu, komerční LED osvětlení je docela komedie.
A přesně jak říkáš, bílé LED hlavně proto, že jsou technologicky nejdál. A upřímně si myslím, že to zase za chvíli bude jinak - modré (a tedy i bílé) LED začnou za čas narážet na hranu fyzikálních možností. No a časem přijdou i jiné monochromatické LEDky s vysokou účinností.
Co LEDky zabíjí, je fakt, že na rozdíl od výbojek tu jsou šííílený rozdíly mezi jednotlivými výrobci/generacemi/modely - klidně i desetinásobek a víc. Pak se lidi diví, že to nefunguje. Praxe víceméně potvrzuje, že zdaleka nejdůležitější údaj, je množství vyprodukovaných fotonů. Ostatně to potvzují i sodíky - kdo by řekl, že sodík má vhodné spektrum? A přece fungují výborně...bohužel a hype a asi i částečně nevzdělanost/ignoranství ze strany growerů umožnilo vznik tolika mizerných světel.
Původní příspěvek od alesh
Máš úplnou pravdu, komerční LED osvětlení je docela komedie.
A přesně jak říkáš, bílé LED hlavně proto, že jsou technologicky nejdál. A upřímně si myslím, že to zase za chvíli bude jinak - modré (a tedy i bílé) LED začnou za čas narážet na hranu fyzikálních možností. No a časem přijdou i jiné monochromatické LEDky s vysokou účinností.
Co LEDky zabíjí, je fakt, že na rozdíl od výbojek tu jsou šííílený rozdíly mezi jednotlivými výrobci/generacemi/modely - klidně i desetinásobek a víc. Pak se lidi diví, že to nefunguje. Praxe víceméně potvrzuje, že zdaleka nejdůležitější údaj, je množství vyprodukovaných fotonů. Ostatně to potvzují i sodíky - kdo by řekl, že sodík má vhodné spektrum? A přece fungují výborně...bohužel a hype a asi i částečně nevzdělanost/ignoranství ze strany growerů umožnilo vznik tolika mizerných světel.
a.
Ještě u tohoto modelu s normálním světlem, tedy barvu listů nezkreslující světlo je určitě komfort pro oči, protože konečně bude vidět barva listu :-) , ty červené ledky strašně změní barvu, často to beztak vede k chybám ve hnojení atd. Je jasné, že toto bude lepší než CFL osvětlení, pokud by to nahradilo i HPS, tak ...no snad uvidíme. Nechystá někdo s tímto v brzké době test?