Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
No mas 11 litrovy kvetinac v 6,5 som mal v lightmixe taketo rastlinky bez kvapky hnojiva a je pekne ze lejes 0,8 ec ale kolko ti vyteka si zmeraj nehovoriac ze aj na ostatnych ti zltnu spodne listy podla mna a ked tam lejes takto skoro hnojiva si tam mozes rozhodit pomer zloziek a problemy zacinaju a ta voda ked mas hentaku to zraz este viac aj na 0.2-0,3 bohvie co v nej mas
Stejným stylem žloutne jen 1 list na jedné další kytce. Na další žloutnou jen ty první jednocípé zubaté listy. Na té první je postiženo více listů, na té druhé zatím jen jeden. Na ty nejde prakticky žádné světlo, tak se jich rostlina zbavuje. Toť můj skromný, začátečnický názor. S další zálivkou samozřejmě změřím jak pH, tak i EC výtoku. Pro jistotu.
Ty nejvíce postižené listy jsou křehké a při sebemenším ohnutí prasknou.
No uvidím zítra, kdyžtak nebudu čekat na vyschnutí substrátu a udělám zálivku pro změření výtoku. Nebo radši počkat až vyschne?
Naposledy upravil Waclaw@666 06-04-2021 v 20:39 PM
Je pravda, že v tom lightmixe je mega veľa hnojív a keď hnojíš v každej zálievke, tak sa to tam kumuluje, pretože to mladé rastliny nestíhajú žrať. Bohvie aký mala vplyv tá sterilizácia na živiny v hline.
Rastlina sa nezbavuje listov, som v 30. dni v kvete a donedávna mala na sebe dokonca ešte tie prvé zastrihnuté lístky, keď bola ako klon, odtrhol som ich, lebo som sa bál plesne. Možno keď dozrieva, tak vyťahuje všetky zásoby a žlté listy samo opadnú.
Nalaď si čistú vodu a zmeraj nám výtok, sme zvedaví
Keď nemáš čo húliť, niesi to ty.
You'll see how tough i am... after i defeat the Golden thief bug...
Původní příspěvek od JetiX Je pravda, že v tom lightmixe je mega veľa hnojív a keď hnojíš v každej zálievke, tak sa to tam kumuluje, pretože to mladé rastliny nestíhajú žrať. Bohvie aký mala vplyv tá sterilizácia na živiny v hline.
Rastlina sa nezbavuje listov, som v 30. dni v kvete a donedávna mala na sebe dokonca ešte tie prvé zastrihnuté lístky, keď bola ako klon, odtrhol som ich, lebo som sa bál plesne. Možno keď dozrieva, tak vyťahuje všetky zásoby a žlté listy samo opadnú.
Nalaď si čistú vodu a zmeraj nám výtok, sme zvedaví
Tak výtok změřen. Měřeno u 3 kytek, které mají problémy. Větší nebo menší. Zálivka čistá voda a enzymy.
pH 6,5
EC 0,3
Kytka č.1 (foto 1 - 3)
Nejvíce postižená, hnědé skvrny jsou už i na nejvyšších vějířových listech, žloutnutí spodku moc nepokračuje. Větve (listy) jsou OK
Teraz by som ich nechal deň dva oddýchnuť, a potom začal hnojiť s polovičnými dávkami, nech sa dajú dokopy, aby si mohol prepnúť na kvet rastliny v čonajlepšej kondícii.
Dúfam, že sa to napraví čím skôr.
Původní příspěvek od JetiX Je to tam rozhasené v tej hline.
Teraz by som ich nechal deň dva oddýchnuť, a potom začal hnojiť s polovičnými dávkami, nech sa dajú dokopy, aby si mohol prepnúť na kvet rastliny v čonajlepšej kondícii.
Dúfam, že sa to napraví čím skôr.
Doteď jsem dával ob zálivku postupně 1 - 1,5 - 2 ml/l růstového hnojiva. Naposled v neděli. Takže myslíš, že nejsou přehnojené? EC 1,4 je v cajku? Další zálivku dám 2,5 ml (tj polovina max dávky). Nebo radši méně? Pro jistotu dám i Calmag. Ty skvrny mi přijdou jako deficit vápníku. A hnojit ob zálivku, jako doposud? Nebo s každou zálivkou, jak udává výrobce hnojiv?
Keď rastliny zdravo papajú, tak sa znižuje ec a klesá aj pH. V tvojom prípade to je opačne, ec narastá a pH sa zvyšuje. Ja by som to prelial čistou vodou pH6,5 nechal uschnúť a potom začal s hnojivami ale polovičnou dávkou (samozrejme treba sledovať, ako na to reagujú listy). Tie mlilitre chápem ako orientačné čísla, po čase už ajtak nebudeš pozerať do tabuliek. EC a pH čo tam leješ a EC a pH výtoku je dôležitý, tak vidíš presne, že čo tá rastlina robí, alebo čo chce.
Původní příspěvek od JetiX Keď rastliny zdravo papajú, tak sa znižuje ec a klesá aj pH. V tvojom prípade to je opačne, ec narastá a pH sa zvyšuje. Ja by som to prelial čistou vodou pH6,5 nechal uschnúť a potom začal s hnojivami ale polovičnou dávkou (samozrejme treba sledovať, ako na to reagujú listy). Tie mlilitre chápem ako orientačné čísla, po čase už ajtak nebudeš pozerať do tabuliek. EC a pH čo tam leješ a EC a pH výtoku je dôležitý, tak vidíš presne, že čo tá rastlina robí, alebo čo chce.
Jasný, teď už chápu, že přidávat nebo ubírat hnojiva dle toho, zda se EC zvyšuje nebo snižuje. Ale kolik je ta hranice pro rostliny ve vegetačním stadiu, kterou bych neměl překročit? . Dočetl jsem se, že ve vegetačním stadiu by mělo být EC 1 - 1,4.
Neznamená to ale, že treba zakaždým tie kvetináče prešťať, za ideálnych okolností by si mal byť schopný ten kvet vypestovať bez podtácky, to znamená, polievať rastlinu vždy akurát ("rozprašovačom", aby substrát navlhol), aj ec, aj množstvo dobrej vody. To meranie EC výtoku je, až ked je nejaký problém. Mne to v hline nešlo nikdy a v hydre sa to chcem naučiť.
To koľko je tá hranica má asi každá rastlina iná, informácie v tabuľkách sú orientačné, treba sa naučiť čítať listy. V každom prípade, je lepšie dať menej a potom pridávať (čo je v niektorých prípadoch ľahšie povedať, než dodržať ). Bledý list sa ešte zafarbí, ale zoschnutý sa už neopraví.
ma chemky takze tych 20 perc by mu malo vytiect nech zo sebou ta voda zobere soli lebo sa to tam bude usadzat a ten light mix je dost vzdusny lej tam ec 1.4 max vytok by mal byt o trosku vyssi pokial ho mas napr 2,0 tak neprelievaj cistou vodou ale v dalsom polievani daj tretinovu koncentraciu hnojiv napr 0,7 a tym prelej a substrat ako ja som sa na celu hlinu vyprdol hlavne kvoli takymto problemom ale 11 litrovy kvetinac staci asi liter vody aby ti 200 ml vytieklo a su textilaky takze to ti krasne dycha aj pomerne rychlo vysycha
Pánové, díky za informace a rady. Každopádně jsem dnes dělal zálivku pro kytky (5), kterým jsem ještě nedělal měření výtoku. Ty kytky jsou bez větších známek deficitů nebo beze změn na listech, tak jsem byl zvědav na hodnoty. Vstupní zálivka byla včetně růstového hnojiva Terra Grow (2 ml/l) a preventivně Calmag (0,5 ml/l), dále enzymy (1 ml/l) a Power Roots (1ml/l).
Kytky 3 a 5 jsou bez známek přehnojení (EC 1,8 a 1,9), jen jsou mírně tmavší a nižší než ostatní, internody jsou dost krátké a větve jsou dost u sebe. Takže příště uberu hnojivo.
Hlavně budu muset srazit pH, takže další zálivka s cca 6,2!?
-----------------------------------------------------------------
A teď k těm problémovým. U té nejpostiženější to pokračuje, na další se začínají také na 1 listu dělat skvrny. Řekl bych, že velký deficit fosforu (listy jsou uprostřed hnědé a stáčejí se nahoru) a začínající deficit draslíku (žluté některé špičky na mladých listech na větvích a začínající žloutnutí okrajů těch listů). Ráno dostanou zálivku s Terra Grow a děj se vůle matky přírody. Pokud se pletu, tak mě někdo opravte, snažím se rozeznávat deficity a ještě v tom mám trochu hokej.
Foto 1 - deficit draslíku? (odbarvené špičky listů a počínající žloutnutí na okraji
Foto 3 a 4 - deficit fosforu?
Naposledy upravil Waclaw@666 09-04-2021 v 21:03 PM
Tak podme na to ze ph mas dobre ec mas tiez v zasade niekde trosku vyssie a problem s draslikom :
✅ What causes lack of Potassium?
1.Poor substrate quality
2.Inadequate PH
3.Excess Calcium blockage in irrigation water or substrate
4.Lack of Potassium in the nutrient solution
5.Blockage by excess of salts in general
No podla toho co si pisal tak ten substrat moze robit svoje splnas bod 1. ak pouzivas cal mag a naprd vodu aj bod 3. a ak si to zacal hnojit nespravne aj bod 5 a ta druha fotka vyzera ze ma cosi seknute .. u ganji je dolezite spravny pomer npk a ked tam nalejes nieco co nepotrebuje tak sa to tam usadi duplom ked ti nic nevytece vacsina hnojiv ma npk pomer ze draslik tam je v najvacsom pomere mozno az na hnojiva na kokos . tak sa mi nezda ze by si ho mal malo aj tej terre by ho malo byt dost a fosforu az tak vela nepotrebuje rastlinka v raste teda poviem ti co by som spravil ja namiesal by som si
1 k 1 grow a bloomu bez vsetkych additiv ec 1,2 -,1,4 a prelial postihnute kvety vacsim mnostvom s ph 6-6,5 kym by sa otdok a vytok nezrovnal do podobnych hodnot a sledoval
Původní příspěvek od w_rhino Tak podme na to ze ph mas dobre ec mas tiez v zasade niekde trosku vyssie a problem s draslikom :
✅ What causes lack of Potassium?
1.Poor substrate quality
2.Inadequate PH
3.Excess Calcium blockage in irrigation water or substrate
4.Lack of Potassium in the nutrient solution
5.Blockage by excess of salts in general
No podla toho co si pisal tak ten substrat moze robit svoje splnas bod 1. ak pouzivas cal mag a naprd vodu aj bod 3. a ak si to zacal hnojit nespravne aj bod 5 a ta druha fotka vyzera ze ma cosi seknute .. u ganji je dolezite spravny pomer npk a ked tam nalejes nieco co nepotrebuje tak sa to tam usadi duplom ked ti nic nevytece vacsina hnojiv ma npk pomer ze draslik tam je v najvacsom pomere mozno az na hnojiva na kokos . tak sa mi nezda ze by si ho mal malo aj tej terre by ho malo byt dost a fosforu az tak vela nepotrebuje rastlinka v raste teda poviem ti co by som spravil ja namiesal by som si
1 k 1 grow a bloomu bez vsetkych additiv ec 1,2 -,1,4 a prelial postihnute kvety vacsim mnostvom s ph 6-6,5 kym by sa otdok a vytok nezrovnal do podobnych hodnot a sledoval
Dík za odpověď. Situace se má tak, že po minulé zálivce s hnojivy se problém u té nejhorší zastavil (předtím se to zhoršovalo ze dne na den hodně rychle), listy nežloutnou a nové skvrny se také nedělají. Jen to, co mi přijde jako deficit draslíku (žluté špičky a lehce i okraje listů), zůstává stejné, nevypadá, že by se to zhoršovalo. Napadl mě taky deficit železa. Dával jsem včera postřik na listy Vita Race (železo). Zatím beze změn. U další 1 se občas udělá hnědý flíček, ale žádné masové šíření. Na ostatních také žádné deficity. Paradox je, že ty problémy byly u kytek s nižším EC, ty co měly při prvním měření EC 1,8 a 1,9 jsou krásné a bez jakýchkoliv nepatřičných projevů na listech a bez znaků spálení živinami. Nebyly ty postižené spíše hodně hladové?
Já se přikláním k té hlíně, ta sterilizace ji asi nějak poškodila, po zalití a vyschutí je jakoby taková spečená a tvrdá na povrchu.
Calmag dávám tak cca každou 3 zálivku a jen v malém množství.
Enzymy by právě měly pomáhat proti zasolení, dávám v každé zálivce.
------------------------------------------------------------------------------------
Dnes zálivka (6 z 8), 29 den růstu, dána hnojiva a měřen výtok. U těch, kterým se hodnota EC výtoku zvýšila, dám příště 1/2 dávku hnojiva (oproti dnešku), jak jsi psal dříve. Ten proplach zatím vynechám a udělám kdyžtak příště, EC u žádné nepřekročilo 1,8, nejspíše jim taková hodnota svědčí.
Kytka 1 - EC 1,5 (minule 1,4) - to je ta nejvíc poškozená
Kytka 2 - EC 1,8 (minule 1,3) - bez deficitů
Kytka 3 - EC 1,6 (minule 1,1) - několik malých hnědých fleků, spíše starších, nové minimum
Kytka 4 - EC 1,4 (minule 1,3) - bez deficitů
Kytka 7 - EC 1,8 (minule 1,5) - bez deficitů
Kytka 8 - EC 1,7 (minule 1,8) - bez nových deficitů
Tak po delší době je tu menší oživení. Momentálně jsme na začátku 3 týdne květu. Problémy s listy (výživou) celkem vyřešeny, holky šly do květu v co nejlepší kondici. Problém byl nejspíš v tom, že byly prostě hladové. Ta nejvíce postižená je už v pohodě. Postupně se srovnala. Počáteční EC výtoku bylo zvýšeno z 1,1 na současných 1,7 a listy bez známek deficitů. Ostatní mají EC výtoku od 1,6 do 1,9 a vypadá, že se jim daří. Začinají se pomaličku dělat paličky, ale objevil se nový problém. Kytky začaly hermit. U 3 z 8 jsem si jistý a u dalších 2 mám podezření. Zatím je nechávám a prohlížím, kuličky jsem odstranil. Nevím zda je to stresem nebo genetikou, ale stres měly minimální, jen s výživou, ale hermit začaly jak ty s problémy, tak i ty, které byly po celou dobu OK. Fotoperiodu jsem určitě nenarušil, vždy pečlivě zatemním i sací otvory, teplota nyní max 27° při světle a 19° za tmy. Vlhkost udržuji kolem 50%. Bojím se, že je to spíše genetikou, četl jsem kdesi na fóru, že se Dutch Passion dost zkazili a jejich semena mají vysoké % hermafroditů, ale nevím, dost možná dělám někde chybu. Má tu někdo špatné zkušenosti se semeny od DP? Samčí banánky se nejvíce objevují v kalichu s pestíkem u napojení větve na stonek (tam, kde se objeví první pestíky), viz foto. V těchto kalíšcích se čas od času udělá semínko samo, aniž by byla kytka opylena, takže je to možná normální, ale nevím, nikdy jsem to v těchto místech nepozoroval a nezkoumal. Vždy jsem měl amčí kouli pod tímto kalichem samostatně. Toto vidím poprvé. Vyhazovat je nechci, to by mi tam moc nezbylo. Snad to uhlídám. Bude to pakárna, ale snad to bude OK.