Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Když to nemáš rád tak to nedělej, protože si nic nepodložil. Jediné co jsi podložil je, že nevíš jak to jede v Americe, pod čím tam jedou a proč to tam pod tím jedou.
Nemluv prosím o tom, že v USA a Kanadě jedou LED, když jsi tam nebyl. Jenom tu plácáš něco co jsi nezažil
Chceš srovnávat auta a světla ? I kdyby, auta z roku 80 pokud to jsou dobré značky, jsou daleko dražší a co se odolnosti týče kvalitnější než z roku 2018
Pokud máš rád posuny v technologii tak zkus třeba CMH, taky je to výbojka, a LED s s tím nemůže rovnat pokud jde o rozvoj kořenového systému Vše má svoje pro a proti.
Jsem rád, že ti došly argumenty, tak ať ti v tom autě z 2018 rostě dobře, třeba uděláš za 2,1g/W Držím palce
Toto je marnej boj, Broot ma svuj nazor a pres to nejede vlak. Kazdej rozumnej clovek, co si tuto diskuzi precte si udela vlastni nazor.
Broote: Prestan srovnavat LED s HPS pokud jsi to sam nevyzkousel. Porovnavas dve absolutne neporovnatelny veci, velkopestirny vs domaci growboxy. Proc myslis, ze vetsina groweru prechazi na LEDky? Nekteri kvuli teplote, nekdo kvuli nizsi spotrebe, kvalitnejsi stavbe palic, rychlejsimu dozravani. Kdyby vysledky nebyly lepsi nez pod HPS, proc by za to lide utraceli ty prachy? Opet budes oponovat amikama a jejich velkopestirnama a nebo vyzkumakama. Pro vetsinu z nas to neni smerodatny, pro nas je dulezitej finalni produkt a ten je proste lepsi pod LED. A k tomu jak jsi rikal, ze to nekteri dosvecuji hpskou nebo neuvadeji skutecnej prikon. Vzpamatuj se, kdo by si koupil svetlo za 20 tycek a potom u toho jeste svitil sodou. Myslis ze se tady takovej blazen najde? Kvuli cemu, aby si koupil za 20 litru par kacek?
https://youtu.be/wZFM3A7yV1w
kolem 13ty minuty to je docela zajimavy, ale Broot tam byl oni ho pozvali a vse mu vysvetlili cili on vi lepe.
Growing Exposed je docela dobry youtube kanal, sice je to docela dost zahlcene reklamama ale je tam spousta informaci clovek tam nemusi jezdit a dovi se dost...
zjednodusene jde rict ze objizdeji nejvetsi pestitele ve statech kanade a po celem svete a delaji u nich exkurze, vetsina z nich jiz presla na LED a kdyz ne tak pomalu prechazeji,
ale nas expert @BRooT vi lepe, nechme ho svitit petrolejkou a my si sklizejme kvalitu
Kolem 13 té minuty. Nevidím tam jen LED, je tam kombinace s HPS, už jsem ti psal, že většina dělá HPS -CMH -HPS nebo HPS - LED - HPS . Stačí se naučit číst Čistě HPS žádná velkopěstírna nejede a nepojede ještě pár let . A btw našel si jednu, CG, zkus si udělat průměr
Druhá věc, "nemusíš jezdit a dovíš se dost" ... To uplně nevím no, vzhledem k tomu kolik mají reklam na ty LED světla tak tam bude spíš nějaká smlouva, že je musí ukázat v akci, druhá stránka je, jestli je rosvicí i normálně nebo jen na videa
Neříkám, třeba pod tím jedou, ale mají to dosvícené HPSkou, protože ta LED to prostě nedá.
Garnier, už jsem se přesvědčil o tom, že tomu nerozumíš, nemusíš hledat další videa Zajeď si tam osobně a zeptej se těch lidí na živo, bez toho aby ti vnucovali světla, který dostávají v rámci smlouvy.
Taky ti můžu za vteřinu najít videa a všimni si na co používají led, svítí s tím do uliček a na klony maximálně. Směješ se tomu, že jezdím osobně. No na videu se dozvíš jen to, co vydavatelé chtějí aby ses dozvěděl.
A kdo psal, že jsem nevyzkoušel LED, zkoušel jsem https://www.hotchilli.cz/sylvania/s...ed-linear-396w/ . Na růst suprový, květ pod tím taky dobrý Ale, že by HPSku rozválcovala, to ani náhodou. Bylo to +- stejné.
Ano věřím tomu, že i tací se najdou Magic, pár se mi jich i přiznalo Jasný, já řeším domácí boxy a velkopěst. Ale to nebyla prvotní diskuze, prvotní diskuze byla o tom, že tu někdo tvrdil, že LED válcuje HPS na plný čáře všude, kdekoli, kdykoli. Což zkrátka není pravda, a ještě pár let to pravda nebude. Já budu taky svítit LED, je mi to jasný, mohl bych už teď jelikož ty technologie jsou na stejné rovině, v určitých věcech jsou lepší tyhle v jiných zase tamty. A nepotrvá dlouho a LED skutečně rozválcuje HPSko, ale tvrdit v roce 2018, že LED je nejlepší na grow a to celkově, je blbost
Kvalitní ledky už valcuji hps, tak přes rok a půl. A to ve všech směrech. Teplota, účinnost, správné barevné spektrum, životnost a hlavně PČR to můžou s termo kamerou zabalit.
Příští rok nám opět zvedli ceny elektřiny, takže není se o čem bavit.
Ten kdo chce pěstovat pod hps, tak ať pěstuje. Každý at si pěstuje pod čím chce je to jeho věc a věc názoru. Bohužel účinnost hps se už nedá zvedat (chemické procesy co se vytvářejí v hps už jsou na max)
Každý má na to jiný názor a proto je tady forum, abychom tento názor vyjádřili.
Každý kdo se zamysli čím bude svítit, tak mu to musi být přece jasné, že ta investice se mu vrátí zpátky a to za krátký čas.
Přijde mi vážně směšné tvrzení že si tam musíš zajet aby jsi se přesvědčil.
Já už si úplně na živo představuju jak si koupíš letenku přiletíš na letiště a řekneš taxikáři : vemte mně na exkurzi pestirny oni už tam na mně čekají mají pro mne i chlebíčky a celý týden se připravují na mou návštěvu abych pak mohl v české republice kterou ani neví kde na mapě je mohl preferovat jaké mají úžasné technologie z roku 1980.
Když ti to přijde směšné, tak je to asi mimo tvé možnosti. Jak říkám, ty mluvíš o tom co vidíš na videu, já mluvím o tom co jsem viděl na živo a nebylo toho málo
Účinnost HPS už se nezvedne, to je pravda, možná bude nějaký předřadník co ještě malinko pomůže výbojkám a tím to končí. Nicméně kombinace jako CMH ukázali taktéž velkou parádu. Fikus, krom toho, že LED už přes rok a půl válcují HPS ve všech směrech s tebou souhlasím. Technologie jdou stále dopředu a jsem dost zvědavý, co přinesou příští rok
Broot, podle dostupných informací se každý rok led technologie bude vylepšovat v účinnosti o 3-5%
Maxima co jde dosáhnout s touto technologií je podle některých vědců až 300 lm na watt v teplotě Ch 80-90cri při 3000-3500 K. Firma cree už má teď nejucinnejsi cob v 90-95 cri, které mělo vyjít tento rok, ale opět to odložili.
Vem si, že si osvětlís celý barák a budeš mít spotřebu 50 watt na celý barák. Úspora bude brutální a tak to je i s úsporou pro naše miláčky. Vem si, že na prostor klasiku 120x120 budeš potřebovat světlo co bude mít spotřebu jen 280 watt.
Původní příspěvek od BRooT Když ti to přijde směšné, tak je to asi mimo tvé možnosti. Jak říkám, ty mluvíš o tom co vidíš na videu, já mluvím o tom co jsem viděl na živo a nebylo toho málo
Účinnost HPS už se nezvedne, to je pravda, možná bude nějaký předřadník co ještě malinko pomůže výbojkám a tím to končí. Nicméně kombinace jako CMH ukázali taktéž velkou parádu. Fikus, krom toho, že LED už přes rok a půl válcují HPS ve všech směrech s tebou souhlasím. Technologie jdou stále dopředu a jsem dost zvědavý, co přinesou příští rok
ve vsech smerech urcite ne, ale pokud jde o efektivitu=kolik stavy dokaze premenit na uzitecny svetlo, tak tam vedou s prehledem a co si budem povidat je to pro nas jeden z nejdulezitejsich udaju.
to proste nevokecas.
citace:
Původní příspěvek od BRooT LED nemá menší tepelné ztráty, tedy má ale ne tolik kolik řikáš, jen méně topí celkově, logicky, když hoří plyn tak bude dělat větší teploto, než čip napájený čistě elektřinou
Tohle je picovina jak prase... nastuduj si neco o SVETELNE UCINNOSTI
Zjednodusene:
sodiky maj ucinnost 20-30% tzn ze 1kilowattu prevede na svetlo zhruba jen 300w (v lepsim pripade), zbytek je teplo.
Ledky muzou mit ucinnost az 50%!! To znamena ze premeni na teplo jen pulku energie (v porovnani s HPS to je ale o dost vic) tzn. z 1KW az 500w svetlo, 500w teplo... pride ti to jako malej rozdil?
Uz chapes proc dokzaou bejt ledky lepsi?
My potřebovala promluviti si zblízka s malá hojivá bylinka. Ať svět prolétáva se kolem okolo. - Sulik
Původní příspěvek od crazyben
Tohle je picovina jak prase... nastuduj si neco o SVETELNE UCINNOSTI
Zjednodusene:
sodiky maj ucinnost 20-30% tzn ze 1kilowattu prevede na svetlo zhruba jen 300w (v lepsim pripade), zbytek je teplo.
Ledky muzou mit ucinnost az 50%!! To znamena ze premeni na teplo "jen" pulku energie, z 1KW 500w svetlo, 500w teplo... pride ti to jako malej rozdil?
Uz chapes proc dokzaou bejt ledky lepsi?
Díky za osvětlení Chápu, nicméně jak řikám, nejsou ve všem lepší
Původní příspěvek od garnier Ja todle dělal v zahraničí, teď marně sháním kvalitní vanu na ebb & flow ale vše na co jsem zatím narazil je moc nízké já bych nejraději hlubší cca 15cm, měl jsem Danish hydro tray ta byla 120*120 a v tom 4-6 15cm kostek. Šlo by i více kostek ale za mně raději méně větších než více malých...
Teď to trochu nechápu. Pokud to máš v těch jejich květináčích, tak asi nepotřebuješ nijak vysokou vanu, ne? 120 x 120 jenom 6 kostek, to myslíš jako celkovej počet nebo 6 x 6 kusů? Nějak se mi ale zdaj docela malý ty jejich květináče.