Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Tak i ty sunony vrčí, ale dá se to. Je normální že se z krabičky s regulátorem ozývá "bzzzzzz.."? ne nějak nahlas, ale když dam blíž ucho, tak to slyšim jasně. V nastavení 100% výkonu to nedělá, ale při regulaci jo.
Jo je to normální u tyristorové regulace. Ta druhá regulace otáček typu měnič, mění otáčky motoru změnou frekvence napájecího napětí tak ta je potichu. Motor je celou dobu napájen nepřerušeným napětím
Kdežto tyristorová zkracuje délku impulzu kdy je motor napájen, takže než se motor stačí rozeběhnout tak už je bez napětí a než se zastaví tak ho drobný impuls zase popostrčí. To dělá ten hluk. V podstatě je motor neustále rozbíhán a vypínán a v závislosti na tom jak dlouho je zapnut než se napětí přeruší je vlastně roztočený.
citace:
Púvodní příspěvek od Anatole France Zkušenost je nepřenosná
Pokud nepoužíváš alespoň síťový filtr u toho triakového regulátoru může se ti stát že sousedi budou nespokojeni s příjmem svojí televize,. Musí to totiž bez filtru nehorázně rušit. Na vstup síťového napětí je potřeba zařadit filtr, ty filtry se normálně prodávají jako hotový kus.
Tak jelikož se rýsujou konečně finanční zdroje, rozhodl jsem se projekt rozvodny oživit a nakopnout zas o kus dál.
Mám jasno už ve výběru jističů, stykače+hodin na světlo, zdroje na napájení pc větráků, rozvodní krabice a ostatních drobností. Jen mi teď vrtá hlavou ta regulace hlavního větráku (ufo 220/360 m3/h).
Momentálně jede bez regulace, nic strašnýho, ale že by to bylo nenápadný říct nemůžu. Dříve uvedenej frekvenční měnič v podobě stavebnice asi za 1200,-neni zrovna to ideal, tak jsem koukal po něčem ideal a narazil na frekvenční měniče v podobě super krabičky s čudlíkama a displejem začínající cenově od cca 2500,-
Líbilo se mi, jak to má v sobě všelijaký ochrany, regulace je fakt přesná a má to různý spešl funkce navíc pro zvýšení efektivity motoru, koukněte sami.
Moje otázky k elektrikářům:
1. Je tahle věc použitelná pro naše účely?
2. Čím se řídit při výběru?
3. Připadá vám to jako dobrá investice do budoucna?
Všechny ty měniče jsou třífázové. Otázkou tedy je, jak se budou chovat při jednofázové zátěži. Je totiž velice pravděpodobné, že to vyhodnotí jako chybu a motor odpojí.
Jinak nechápu, proč to chceš řešit takto. Triákový regulátor udělá tu samou službu za zlomek ceny.
EDIT: Beru zpět - teď jsem to zpětně pročetl a zjistil, že ti jde o hluk.
Daj se sehnat i jednofázový, jsem uvedl jen jako příklad zrovna ty trojfázový. Triakovej regulátor jsem zkoušel a už nikdy víc, očekávam od toho o něco víc. Neni mi líto těch peněz, pokud jsou investovaný do dobrý věci, o tom se chci právě poradit.
Původní příspěvek od Phill Ještě jedna věc mi neni jasná, u těch měničů je napsanej výkon motoru třeba 0,2-2 kw, půjde mi na tom regulovat teda větrák s 65w??
To je otázka spíše pro výrobce daného měniče.
EDIT: Teď jsem si prohlédl ty odkazy a ničeho takového jsem si tam nevšiml.
Výkonnově je to sice na knap, ale mělo by to vydržet. Mohl by jsi tím ten větrák regulovat ve třech stupních. Bylo by to levnější a tišší než měnič (motory, napájené měničem, většinou "pískají"). Ale samozřejmě záleží na tobě...
Musím zde vyzdvihnout i tuto část příspěvku od od HiGhLaNdEr z jiného threadu:
citace:
Původní příspěvek od HiGhLaNdEr Osvědčilo se použití kondenzátorů na místo předřazených žárovek.
pro 250W ufo jsou předřazeny 4 kusy 32uF /400Vst. To je jedna rychlost.
Druhá rychlost ty kondy přemostí a pustí větrák naplno. Je možné přidat další rychlost přemostěním jen části kondů. Kondy jsou tzv. rozběhové určené pro tenhle provoz nejsou to elektrolyty pozor na to.
Funguje to dobře první rychlost se zapne při dosažení určité teploty a druhá rychlost se zapíná při dosažení rychlosti o 2stC větší..
citace:
Púvodní příspěvek od Anatole France Zkušenost je nepřenosná
Výkonnově je to sice na knap, ale mělo by to vydržet. Mohl by jsi tím ten větrák regulovat ve třech stupních. Bylo by to levnější a tišší než měnič (motory, napájené měničem, většinou "pískají"). Ale samozřejmě záleží na tobě...
Můj cíl je mít úplně plynulou regulaci, tudíž přepínat ty stupně je pro mě out.
Jinak k pískání, právě vychytanější měniče maj funkce, že to vychytá vibrační frekvence motoru a dá se to štelovat, aby jel větrák uplně potichu, když to je dělaný pro průmyslový využití, tak bych tomu snad i věřil.
Neni mi líto zaplatit o něco víc, když to je za kvalitní věc co vydrží a můžu se na ni spolehnout.
bezdechu:
Předřadný kondenzátor funguje stejně jako odpor. Je ale mnohem dražší (uvedené kondenzátory by vyšly tak na čytři stovky). Narozdíl od odporu na něm navíc vzniká jalovina, což někdy může způsobovat problémy. Někomu to může fungovat, druhému (s jiným motorem) zase ne - záleží na konstrukci stroje a jeho zatížení. Obecně jsou u motorů jakékoli "přídavné" fázové posuny nežádoucí.
Phill:
Pokud se dá frekvence spínání PWM měniče nastavit mimo rezonanční frekvenci magnetického obvodu motoru, pískat by to nemělo. Já jsem ale takový měnič ještě v provozu neviděl, takže to nemohu potvrdit. Nezbývá ti tedy, než věřit výrobci.
Jo to je přesně ono, rezonanční frekvence motoru, jsem četl u dost kusů, že to dokáže vychytat právě tohle. Mě docela překvapilo, že to tu snad nikdo nepoužívá, však to je nabitý funkcema a kvalita (snad). Než kupovat předraženej regulátor z gshopu, tak radši ještě trochu připlatim a pořídim tuhle profi věc. Toť můj dojem z toho zatím.