Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
No chci udělat matkárnu 20x20x50 (š x h x v) a tam dát jeden nebo dva 5W panely, kde bude 50modrejch a 25 červenejch diod. Kolik máš modrejch a jak to roste?
hogi,radšej ten pomer vymeň,veľká prevaha modrého spektra podľa mňa nebude úplne vhodná,aj orig.LED lampy na pestovanie sa robia zhruba v pomere 60-80 modrých a 360-400 červených na štvorcovú stopu,ale to už asi vieš.Ale ako experiment by to nemuselo byť špatné,zistiť aký-taký ideálny pomer spektra na úspešnú vegetáciu.
Chceš tam mať 1 rastlinu?
No teď mám poměr R:B přibližně 80:20. Podle mě je tohle univerzální kombinace, ale kdybych to chtěl jen jako matkárnu, tak by to muselo bejt minimálně 50:50, možná ještě víc do modra. Chce to vyzkoušet (samozřejmě by to byl jinej projekt, než to co teď).
Jasně, chci nízkopříkonovou mini matkárničku na jednu kytičku.
Právě záleží jestli to chceš na matkárnu (víc do modra), univerzální (světlá fialová) nebo květ (červená). Já to mám (podle mě) univerzální a barva je taková hodně světle fialovo-červená.
Tak sem se rozhodl trochu počítat... Protože jednotky cd a lm jsou počítány na citlivost lidského oka, tak sem musel najít tu křivku a přepočítat vlnový délky 660nm a 470nm na délku jakoby 555nm. Tabulka je na adrese http://members.misty.com/don/photopic.html. U délky 660nm je koeficient 16,4 a u délky 470nm je koeficient 11. Vzorec na počítání lumenů z candel by měl být 2pi(1-cos a/2)*cd.
Tak a teď kolik jaká dioda vyzáří světa:
Začnu u těch co teď mám
L53SRCF: 660nm 30° 4cd 0,86*16,4=14lm (350lm/W)
L71131QBCD: 470nm 15° 2,2cd 0,12*11=1,3lm (18,6lm/W)
No tak ty červený ještě jdou, ale ty modrý bych uš rozhodně nekoupil.
Teď další zajímavý diody, co jsem našel v katalogu:
470nm 40° 2,4cd 0,9*11=10lm (151lm/W)
470nm 20° 3cd 0,29*11=3,15lm (48lm/W)
470nm 60° 1,4cd 1,18*11=13lm (196lm/W) cena 7kč
470nm 60° 4cd 3,36*11=37lm (561lm/W) cena 16 Kč
470nm 40° 6cd 2,27*11=25lm (379lm/W) cena 16 Kč
470nm 100° 1,3cd 2,32*11=32lm (486lm/W) cena 9 Kč
Ty přepočítaný lumeny bych nazval Grow lumeny, protože to neni počítaný na viditelnost lidskýho oka, ale na "viditelnost" rostlin.
Takže teď koupim nějaký účinný modrý a červený a dám je do matkárny. Nemá cenu hnát se za co největší svítivostí v malym úhlu, protože to pak je na kytky na nic... Včera sem si udělal ve visiu model matkárny v přesnym měřítku s lampou, kytkou a květináčem, tak sem si trochu hrál a zjistil sem že minimální dobře použitelnej vyzařovací úhel je 40°, jinak musej bejt diody moc blízko u sebe, nebo tam musí bejt víc lamp.
Toť vše, teď musim ještě vyzkoušet teorii v praxi...
Jinak sem spočítal Growlumeny v mojí skříňce a vyšlo mi číslo 3400grlm. Když bych si spočítal tyhle údaje předem, tak bych při stejnym množství diod a lepšim výběru měl 5800grlm.
A k tomu presezeni udelals velkou chybu jelikos ty kvetinace podle fotek vypadaj ze jsou hlineny!!!!!!!!!!!!!
A ty zerou nehorazne vlhkost a vodu takze ty kyticky chudery spotrebuji 2x vice vody nez normale tak bych ti to radil presadit co nejdrive do plastovych ktere tu baj snad vsichni na G, maji lepsi vyhody nez tyto a kdybys je nehlidal ty kiticky kazdej den tak verim ze za dva dny bez dozoru je po nich a uschly by a to bys nechtel ze...
Tak je kdystak presad do plastovych co nejdrive to pude ok!
nech si poradit kdystak napis kdyby neco
Mnej se cus kamo
Nazdar. Tak ty červený mě stály 4 Kč a ty modrý 9,50 Kč. Ty modrý bych už víckrát nekoupil.
Ten květináč sem narychlo našel doma, pak tam chci dát nějakej hranatej plastovej. Chtěl bych nějakej 20 na 20 nebo 25 na 25, to se ještě budu muset kouknout do obchodu. teď až pojedu pryč, tak tam dám hadičku s automatickym zalejvánim.
Ale díky za připomínky, je to můj první indoor, tak se rád poučim. Jinak ty kytky dneska ráno vypadaj, že jim přesazení nevadilo, ba dokonce i prospělo.
zdravičko
už som objednal red led hned jak pridu tak zacnem robit svetlo
mam prozbu nateba hogi či by si mi nemohol poslat schemu tvojho zapojenia dik
k+for you
Zdárek,
jaký ledky sis objednal? Koukal si na moje výpočty. Já chci zkusit ty červený 0,5cd 110°. Jestli jsou moje informace a výpočty správný, tak by měly bejt jedny z nejlepších na trhu pro osvětlení.
Jinak já sem žádný schéma nekreslil, protože sem to dělal z hlavy. Ale dej do série 4R a 1B, posčítej katalogový úbytky napětí a zbytek napětí do zdroje dorovnej odporem odpor spočítáš R=(Uz-Ud)/I Uz je napětí zdroje a Ud je celkovej úbytek na diodách. Proud dej klidně 25mA. Takže to bude vypadat asi tak, že jedna větev bude v sérii odpor a 5 diod a těch větv´budeš mít paralelně kolik bude potřeba...
Nebo to můžeš udělat běz zdroje na 230V s usměrňovačem. Dáš do série tolik diod, aby na nich byl úbytek přibližně 220V a před to dáš odpor na kterym bude 10V. Ty diody stočíš do takovýho jakoby hada. Má to výhodu, že ti odpadá zdroj, jen musíš dát diodovej můstek. Ale má to taky nevýhodu, že už to neni na bezpečný napětí...