Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Tak teda Bajtík, tie chladiče nestačia, je potrebné pustiť aj tie vetráky, keďže som nameral cca 60°C ... Ale ja to ešte vyskúšam, keď budú v normálnej polohe a dám info, ako to dopadlo a poprípade ako treba nastaviť tie vetráky A ešte sa chcem opýtať ... keď chcem merať prúd, môžem mať v pohode zapojený driver a skúšať to keď to je rozpojené,alebo máte na to nejaký iný spôsob?
S tou teplotou jsi mě popravdě moc nepotěšil. Já teda pořád doufám, že skrz žebra chladičů LEDek mi půjde odtah z bedny a že to tedy bude daleko jinde, ale je to celkem škoda, že to pasivně moc nefunguje
No, snad to brzo taky nějak poskládám a uvidím, právě jsem ale cestou domu na verandě našel balík semínek zahradních poživatin z Reimer Seeds a zas mám pár dní co dělat, nějak nevím co dřív
Když chceš měřit proud, tak jednoduše tu sérii ledek na jedný straně od driveru odpojíš a ampérmetr tam vřadíš jako další sériovej prvek (snad je to pochopitelný, mám teď celkem vypito). Černou sondu přitom musíš mít úplně vlevo na tom 10A rozsahu (stejně tak volič mít nastavenej do toho oranžovýho 10A políčka) a neměřit dýl než těch 15s co tam píšou a ne častěji než 15min po sobě (není tam na tomhle rozsahu žádný jištěni, tak si novej měřáček hned neoddělej).
Původní příspěvek od B@JTík S tou teplotou jsi mě popravdě moc nepotěšil. Já teda pořád doufám, že skrz žebra chladičů LEDek mi půjde odtah z bedny a že to tedy bude daleko jinde, ale je to celkem škoda, že to pasivně moc nefunguje
No, snad to brzo taky nějak poskládám a uvidím, právě jsem ale cestou domu na verandě našel balík semínek zahradních poživatin z Reimer Seeds a zas mám pár dní co dělat, nějak nevím co dřív
Když chceš měřit proud, tak jednoduše tu sérii ledek na jedný straně od driveru odpojíš a ampérmetr tam vřadíš jako další sériovej prvek (snad je to pochopitelný, mám teď celkem vypito). Černou sondu přitom musíš mít úplně vlevo na tom 10A rozsahu (stejně tak volič mít nastavenej do toho oranžovýho 10A políčka) a neměřit dýl než těch 15s co tam píšou a ne častěji než 15min po sobě (není tam na tomhle rozsahu žádný jištěni, tak si novej měřáček hned neoddělej).
A hlavně měj vypnutý driver až budeš připojovat multimetr, jinak si odpálíš LEDky.
Původní příspěvek od alesh
A hlavně měj vypnutý driver až budeš připojovat multimetr, jinak si odpálíš LEDky.
a.
Nechápu, to maj ty drivery na konci tak ohromný elektrolyty? Ani to by jim snad nemělo stihnout ublížit. Nebo jak to myslíš? Se mi nějak nezdá ... něco mi uniká?
Když je driver zapojený do sítě a okruh LEDek rozpojený, je driveru jeho max. napětí. Pokud to najednou připojíš k LEDkám, je možný - pokud je dostatečně velikej rozdíl mezi max. napětím driveru a napětím toho okruhu s LED - že je odpálíš.
Jj, to chápu, ale stejně bych nečekal, že driver pustí větší výkon než má jmenovitej (že se nechá krátkodobě přetížit). Leda by byl opravdu na konci velkej, nabitej elektrolyt. To je z praxe, že to odchází, nebo je to jen teorie? Musím ještě nastudovat datasheety a nějakou dokumentaci, driver jsem si dneska vyzved a není u toho přibalená ani řádka ... ale zaskočil jsi mě tím, já bych normálně nahrubo klidně připojoval LEDky k zapnutýmu driveru úplně s klidem ...
Uff, asi budem merať iba teplotu a pri ventilátoroch V aby som niečo neodpálil inak akú teplotu LED-iek mám udržiavať? Lebo teraz momentálne v skúšobnom režime mám v skrini 25°C a chladiče majú cca 35°C na približne polovičnom výkone lediek a bez ventilátoru. čiže teoreticky by to mohlo byť OK? alebo ešte znížiť teplotu?
A ešte keď budem napájať "meniče" Voltov paralelne k ledkám ... mám zapojiť +(ventilátora) do "meniča" a - klasicky do čokoládky, kde je napojený - z ledky? a jasné, že drôt z meniča na + čokoládky, kde je napojená LED-ka? Snáď ste pochopili,čo myslím
Vďaka
Som z toho debil ... môžem teda napojiť LED-ky k tým driverom do série a bude všetko fungovať ako má? lebo mne to už beží 2 deň a ne, že mi to niečo odpáli :O
Původní příspěvek od B@JTík Jj, to chápu, ale stejně bych nečekal, že driver pustí větší výkon než má jmenovitej (že se nechá krátkodobě přetížit). Leda by byl opravdu na konci velkej, nabitej elektrolyt. To je z praxe, že to odchází, nebo je to jen teorie? Musím ještě nastudovat datasheety a nějakou dokumentaci, driver jsem si dneska vyzved a není u toho přibalená ani řádka ... ale zaskočil jsi mě tím, já bych normálně nahrubo klidně připojoval LEDky k zapnutýmu driveru úplně s klidem ...
Původní příspěvek od alesh
Praxe, bohužel... Ale je fakt, že ne s MW drivery.
Dám si na to majzla a zkusím k tomu ještě něco načíst, každopádně moc díky za varování, mohla to bejt drahá chybka ...
citace:
Původní příspěvek od lolo Som z toho debil ... môžem teda napojiť LED-ky k tým driverom do série a bude všetko fungovať ako má? lebo mne to už beží 2 deň a ne, že mi to niečo odpáli :O
Buď v klidu, jde jenom o to, že nemusí bejt bezpečný připojovat LEDky k zapnutýmu driveru. Pokud zapojíš LEDky a až pak pustíš driver, není se čeho bát.
citace:
Původní příspěvek od lolo Uff, asi budem merať iba teplotu a pri ventilátoroch V aby som niečo neodpálil inak akú teplotu LED-iek mám udržiavať? Lebo teraz momentálne v skúšobnom režime mám v skrini 25°C a chladiče majú cca 35°C na približne polovičnom výkone lediek a bez ventilátoru. čiže teoreticky by to mohlo byť OK? alebo ešte znížiť teplotu?
A ešte keď budem napájať "meniče" Voltov paralelne k ledkám ... mám zapojiť +(ventilátora) do "meniča" a - klasicky do čokoládky, kde je napojený - z ledky? a jasné, že drôt z meniča na + čokoládky, kde je napojená LED-ka? Snáď ste pochopili,čo myslím
Vďaka
I ten proud si můžeš změřit - ale opět tedy pro jistotu nejdřív připojit ampérmetr a až potom zapnout driver, rychle změřit (15s) a zase vypnout. Teplota 35° je úplně v klídku, z hlediska efektivity je ještě celkem snesitelnejch 50-60° (kolem 95%), výš už bych nešel, i když má LEDka povolenou provozní teplotu 105°, účinnost i životnost jdou pak už dost dolů.
Měniče, pokud máš ty správný (posílal jsem ti PM), tak vstup připájej na plošky LEDky (červenej na +, černej na -) ... případně do té čokolády kam máš připojenou LEDku ... a výstup připoj na žlutej (+)a černej (-) drát z ventilátoru. Zelenej a modrej můžeš ucvaknout, nebudeš je potřebovat. Pokud jsi taky dostal ty síťový regulátory co já, tak jsi bohužel stejně nahranej jako já a větráky nemáme čím napájet ... (resp. můžeš je provizorně napájet nejakým 12V adaptérem)
Původní příspěvek od lolo
Inak nikojal ako pokračuje tvoj počin? Vieš nám dať nejaké info ako ti to kvitne/dokvitlo a tak?
V[/B]
Nó první bych podotknul že nejsem moc dobrej pěstitel jedu ze semen každou jinou ..svilušky třasenky....a bla bla bla...
takže to trochu zprůměruju (nemá smysl psát jednotlivý kytky)... předtím sem měl mezi 17g-25g na kytce teď to je 30g-45g. ...10l airpot/ 12 míst ve skříni.
Za mě dobrý sem spokojen.... Co časem vyměnim je zdroj abych to moch dát na 100%.
Jen info pro podobně postižené - co se týče té zmršené objednávky z Aliexpressu kdy přišli místo objednaných měničů nechtěné síťové regulátory, založil jsem na Ali spor (dispute), druhý den byl akceptován a třetí den přišli peníze zpět bez nároku na vrácení zboží, takže alespoň toto funguje ...
citace:
Původní příspěvek od nikolaj 01 předtím sem měl mezi 17g-25g na kytce teď to je 30g-45g.
Zeptám se Tě ještě jak se změnil příkon, snažil jsem se dohledat a nejsem si jistej, chápu dobře že jsi svítil postarším spektraboxem s příkonem 150W a teď tam máš 6x Vero 29 @1400mA - tj. nějakejch 310W? To by se to Vero totiž až tak přínosný nezdálo ...