Grower.cz je největší autorita v oblasti pěstování konopí na českém i slovenském internetu. Veškeré sekce jsou přístupné pro anonymní čtení. Pokud se nespokojíš s pouhou návštěvou a chceš se aktivně zapojit do diskusí ve fóru a na chatu, odpovídat na inzeráty a šifrovaně komunikovat s tisíci dalších pěstitelů soukromými vzkazy anebo se pochlubit svou fotogalerií - Registruj se! - Získáš inspiraci i cenné rady!
Ok. S větráčkama to půjde, pasivně už by to bylo asi fakt moc. Ta deska tomu nějak extra vadit nebude, ale určitě ti nepomůže. Myslím, že když bys ji vynechal a dal ty drivery na bok chladiče, bylo by to lepší. Samozřejmě jako chladič působí, ale vzhledem k minimálnímu povrchu teplo akorát rychle naakumuluje, ale nevyzáří. To se všechno stejně bude muset odvést do žeber, což vzhledem k přechodu nepůjde tak dobře.
Jinak povrch chladiče (30cm) bude 3180cm^2. Při 160W to je asi 20cm^2/W, při 220W je to 14,5cm^2/W a to už je fakt dost málo. Neříkám, že ti to nepojede, ale teploty nízký fakt nebudou.
Přechod pastou je nejproblematičtější bod odvodu tepla a dnešní trend je mít hned za polovodičem měďený jádro nebo dokonce heatpipe - odlifrovat všechno teplo od polovodiče co nejrychleji co možná nejdál. Už samotnej hliník v tomto docela pokulhává a když ještě tomu teplu po centimetru postavíš další bariéru v podobě dalšího přechodu pastou, můžeš nad tím mít chladič sebelepší a stejně do něj nebudeš stíhat to teplo odvádět a LEDka se ti bude přehřejvat. Přimlouvám se k aleshovi, vybodni se na desku a ušetřenej hliník investuj radši do chladiče.
pokud ti ta deska měla držet pohromadě,tak bych to vyřešil rámem z L profilů... Jinak budeš mít lepší když budeš mít každej chladič samostatně a s jedním větráčkem. Líp budeš mít rozložený světlo a líp se to bude i chladit když budou dál od sebe........
Tak nakonec jsem rád, že jsem se s vámi poradil. Jako nejlepší řešení se mi teď jeví takové ty "tunningové" chladiče na PC, které odvádí teplo heatpipami do chladiče. Sice to bude o něco dražší, ale s příkonem kolem 2x <1W to v celkových nákladech prakticky nepoznám. No alespoň jsem si z toho odnesl, že při chlazení se počítá plocha a objem nehraje roli Snad najdu nějaké levnější. Předpokládám, že nebude vadit když bude Vero o maličko přesahovat, nejdůležitější je zajistit odvod tepla z toho menšího kolečka na druhé straně čipu.
Co jsem pochytil na RIU, heatpipe chladiče - překvapivě - nepodávají tak dobré výkony, jak by se dalo čekat. Z PC chladičů je za pěknou cenu Arctic Alpine 11 Plus. Akorát tam bude trochu problém s nacpáním V29. Důležitý je, aby se ten hliníkový substrát (čtverec) dotýkal celý/naprostou většinou.
Tak už to dorazilo. Takovou rychlost jsem nečekal a teda poplatky také ne, ufff... někdo to tu už psal a je to fakt raketa. Zadrží i minibalíček s 2x Vero29. Všichni, kdo o tom uvažujete, počítejte s nárůstem ceny o 2500 Kč nad vámi objednané zboží (doprava + clo + zku%$ poplatek DHL). Je to masakr, ale když se podíváte na EU dodavatele, kde by část nákladů odpadla, zase narazíte na o dost vyšší cenu.
Jen pro info, destička na odvod tepla je čtvercová a má rozměry 32 x 32 mm.
Co jsem pochytil na RIU, heatpipe chladiče - překvapivě - nepodávají tak dobré výkony, jak by se dalo čekat.
Tak to mě zase překvapuje, procesor beru jako stejný generátor tepla jako LED modul, kde se právě výrobci předhánějí v počtu heatpipe. Napadá tě nějaké logické vysvětlení?
citace:
Z PC chladičů je za pěknou cenu Arctic Alpine 11 Plus.
Ano, všiml jsem si na více set-upech, že tenhle cenově dostupný chladič používají. Papírově jeho výkon ale rozhodně není nejlepší a hlučnost také relativně vysoká (v porovnání s těmi, co používají heatpipe), tak jsem si myslel, že udělám lépe když si připlatím za nějaký takový a zase chyba No, nezbývá nic než si to jít na RIU prostudovat...
Tvl 2500 Kč, to je masakr. Si platil to $60 poštovný, ne? Pak se počítá daň a clo i z pošty, jinak si to neumim vysvětlit.
Ohledně těch HP mě napadá, že prostě nejsou tak dobrý, jak tvrdí reklama. Ale třeba měl borec jenom smůlu na špatný kus/špatně navržený model. Asi jsem to neměl tak generalizovat.
Papírově špatný výsledky Arcticu si vysvětluju tak, že prostě poskytujou údaje bližší pravdě. Jak hlučnost, tak "výkon chladiče" jsou veličiny, které se měří za velmi specifických podmínek a každý výrobce si je měří podle svýho standartu - nedá se to moc porovnávat.
Ano, cca 1500 Kč poštovné, 500 Kč CLO a 500 Kč je ta záruka DHL o které se tu již psalo. Jak píšeš... je to masakr
Abych si ověřil jak to je s těmi trubkami, zkusím nejdříve asi poměrně dobrej chladič, co mám v PC a uvidíme. Borci na RIU nějak měří teplotu na čipu. Našel jsem, že je tam na to od výrobce takovej zoubek, ale netuším co tam dávají za teploměr.
Ještě jeden detail, na to že je to USA výroba, tak maličko zklamání z kvality. Na jedné destičce je čip cca o 1mm posunutý mimo střed vyříznutého kroužku a jentaktak ho ta krytka nezakrývá. Pak také je přímo na čipu nalepený prach, který vůbec nevím jak z toho dostanu, protože čip docela slušně lepí.
EDIT: ten konektor molex je opravdu miniaturní, přijde mi, že na ten výkon, který tím poteče, jsou ty kontakty a průměr vodičů nedostatečné, raději tedy zvolím klasiku a napájím drátky pěkně na připravené plošky.
Napadá mě ještě jeden dotaz, je nějaká doporučená či spíš maximální rozumná délka vodičů od zdroje k čipu? Původně jsem plánoval mít zdroje přímo na chladiči (jak to má většina DIY lamp, co jsem našel), ale teď s novým plánem bych to potřeboval táhnout nějakých 50 - 100 cm podle výšky lampy. Nebo jsou ztráty DC v rozumném vodiči o této délce zanedbatelné?
Zdar lidi, uvědomuji si, že tohle není vhodné téma pro můj příspěvek ale mám velkou prosbu!!!! Já zatím ti vaše holky nepěstuji ale zakládám akvaponii pro pěstování zeleniny prozatím v stádiu pokusu. Jedná se o uzavřený cyklus spojený s chovem ryb(rybičky kakají a rostlinky papají). Mám problém s osvětlením a nikde na netu jsem nenašel tolik informací co zde tak se na vás obracím. Myslíte si. že je nutné použít stejný světelný výkon který doporučujete po ty vaše holky(viz příspěvky hlavně od aleshe a ost...) také pro pěstování salátů, okurek, jahod, atd........?????? Musím se přiznat, že pro plochu 10mx5m při použití Bridgelux BXRC-30E10K0-L-03 při tom množství by mi cena asi zlomila vaz!!. Prozatím zkouším in-door 3 kádě 1mx1m tak potřebuji adekvátní které pak bude použito na prodloužení dne v skleníku. Kamoš s kterým to zakládám koupil mažára a stojí to za h..no!!!! Ty teploty světla 3000 pro květ/asi také plody a 5000 pro růst budou asi stejný že?? Chci se zeptat jestli musí být jen Bridgelux nebo jestli by přece-jen nestačilo tohle http://www.ebay.com/itm/10pcs-3ps-4...=item3cf0373ce2 . Já tuším, že alesh řekne ať s tím jdu do pr....le ale nestačilo by to???? Nebo jestli by nestačili zářivky ale nevím jaké trubice do nich použít a kolik W na jakou plochu?? Prosím o každý váš názor a radu. Znovu se omlouvám za nevhodný příspěvek ale nemám se kam obrátit a pokud to adminovi moc vadí zruším učet. Děkuji J. OL
Taky už mám připravený velký akvárko pro pokusy s akvaponií, moc hezká věc
Pokud vím, tak zrovna třeba salát je v hydro a akva sklenících tolik oblíbenej, protože je hodně nenáročnej na světlo a teplo. K přisvicování se doporučujou zářivky 6500K, takže zhruba totéž co pro růstovou fázi konopí. Těch Vero 5000K bych se tedy vůbec nebál, měly by fungovat velmi dobře. S barevnýma světýlkama bych byl asi opatrnější, většinou obsahojou hodně červený právě pro květ konopí. Množství světla odhadnout nedovedu, určitě to bude daleko míň než potřebujeme my, alespoň pro ten salát, ale počítám, že odpovědi by jsi mohl najít třeba tady: http://forums.gardenweb.com/forums/lights
alibaba5779 : jestli to plánuješ na delší dobu di do toho vera akorat bych vzal jinou teplotu 4000+ na salát atd...
Zářivky na to special sou pravě ty zmiňovaný fluory od osramu (je víc výrobců) ale práce stím bude víc než s ledkama navíc zářivky sou stejně drahý řešení (pokuď vemeš specialní) s mnohem horší údržbou a velkou poruchovostí.
Původní příspěvek od alibaba5779 Zdar lidi, uvědomuji si, že tohle není vhodné téma pro můj příspěvek ale mám velkou prosbu!!!! Já zatím ti vaše holky nepěstuji ale zakládám akvaponii pro pěstování zeleniny prozatím v stádiu pokusu. Jedná se o uzavřený cyklus spojený s chovem ryb(rybičky kakají a rostlinky papají). Mám problém s osvětlením a nikde na netu jsem nenašel tolik informací co zde tak se na vás obracím. Myslíte si. že je nutné použít stejný světelný výkon který doporučujete po ty vaše holky(viz příspěvky hlavně od aleshe a ost...) také pro pěstování salátů, okurek, jahod, atd........?????? Musím se přiznat, že pro plochu 10mx5m při použití Bridgelux BXRC-30E10K0-L-03 při tom množství by mi cena asi zlomila vaz!!. Prozatím zkouším in-door 3 kádě 1mx1m tak potřebuji adekvátní které pak bude použito na prodloužení dne v skleníku. Kamoš s kterým to zakládám koupil mažára a stojí to za h..no!!!! Ty teploty světla 3000 pro květ/asi také plody a 5000 pro růst budou asi stejný že?? Chci se zeptat jestli musí být jen Bridgelux nebo jestli by přece-jen nestačilo tohle http://www.ebay.com/itm/10pcs-3ps-4...=item3cf0373ce2 . Já tuším, že alesh řekne ať s tím jdu do pr....le ale nestačilo by to???? Nebo jestli by nestačili zářivky ale nevím jaké trubice do nich použít a kolik W na jakou plochu?? Prosím o každý váš názor a radu. Znovu se omlouvám za nevhodný příspěvek ale nemám se kam obrátit a pokud to adminovi moc vadí zruším učet. Děkuji J. OL
Čau, určitě není důvod proč by ses nemohl zeptat tady.
Občas jsem někde na něco ohledně zeleniny zahlédl, ale je fakt, že jsem tomu většinou nevěnoval tolik pozornosti.
Pár věcí vím, něco ti ještě zjistím.
U zeleniny, kde je to, co chceš zelená listová hmota (salát, špenát, ...) je potřeba určitě o hodně menší intensita než pro květ konopí (myslím si, že by ti stačilo míň jak 1/4 z těch cca 300-400W/m^2 co tu tak doporučuju. Zároveň je taky v produkci zelené hmoty nejlepší světlo s velkým podílem modré - studená bílá (cool white).
Ostatní rostlinky budou mít asi jiný nároky.
Tušíš správně, na ty Ebay LEDky bych se vykašlal. Faktem je, že neušetříš. To už budeš mít opravdu lepší nějakou zářivku.
B@JTík - pozor v akvárku na amoniak(pochcípalo nám kvůli němu 75% ryb než jsme na to přišli)
nikolaj 01 + alesh - já chci pěstovat nejen zelenou listovou hmotu(salát) ale taky plody. Už tam máme jahody + okurky a dost dobře se jim daří. Určitě dáme rajčata, papriku,.... Chci tím říct, že budu určitě muset řešit také světlo na květ ale v tom nemám jasno. Co myslíte na plody okurek, račat,atd.... svítit jak na květ(teplá/červená)????? Dále nejste celkem za jedno v tom, jestli svítit po celou dobu jak teplou tak studenou nebo zvlášť na růst studenou a na květ zvlášť teplou?? Já myslím (nevím kdo to tady psal), že rostlinky nestresovat blikáním a svítit po celou dobu vším. Jaký na to máte názor??
S tou intenzitou mne to potěšilo to bych do těch Vero asi šel, protože zářivky kombinovat s teplou pro květ to už by bylo za stejný prachy když vezmu v úvahu životnost. Já jsem se do projektu zapojil v pokročilé fázi kdy už na to svítil mažárem a potřeboval veeelice rychle něco vyrobit, tak mne ukecal na výrobu světel z led pásků. Moc se mi do toho nechtělo!!! Použil jsem čip 3528 120led/1m s teplotou 3000-3500k a 6000-6500k a čip 5050 modrá a červená navíc s né příliš ideální vlnovou délkou 640/450nm. Světe div-se ale roste to pod tím ale nemohu srovnávat takže nevím jestli ideálně. Použil jsem klasická trafa+stabilizace a odběr a při příkonu 240W/12V (4xpo 5m pásků) je 20A - při použití elektrod 1,2 by to možná něco svařilo:-). Hrůza a děs!!!!! Je to v stádiu pokusu jinak počítám Vero+driver.
Děkuji za názor!
PS: Jinak pod kuchyňskou linku nikdy!!!! nedávejte silnější čipy na pásku než 3528 a to přesně kvůli přehřívání! Takže 3528 120led/m 9,6W/m mám odzkoušené ideální řešení!!!!!!!!!!